Issuu on Google+

DAISHIRO MIMURA PORTFOLIO EMAIL: m_dycro@cf7.so-net.ne.jp


Contents


1 Gold Coast Cultural Precinct 2 Common Ground Apartment 3 Bus Stop on the campus 4 Additional Projects


Gold Coast Cultural Precinct


The Gold Coast is continually developing as one of Australia's most popular tourist destinations. Its pride lies in its beautiful beaches, world-heritage hinterlands and entertainment attractions. However, due to its urban layout the city lacks the qualities of a pedestrian environment. Therefore, together with ongoing refurbishment of the public transport system, the Gold Coast City Council decided to hold the 'Cultural Precinct Design Competition' in 2013 in attempt to gravitate and express a new cultural platform for the Gold Coast's identity. Responding to this situation, my proposal was to establish an 'urban forest' as the heart of the city which expresses the relaxing lifestyle prevalent within the Gold Coast.

subdued light in the forest

defined outdoor space in a city center

Evandale

hinterland

suburbs

canal estate

highway

towers

beaches


c

b h

g a f

e k

a underground parking entrance/exit

j

d

b sculpture walk c new bridge d future development e city chamber f GC SQUARE h amphitheater

i

0

Site Plan

future development

100M

i

underground service route entrance/exit

j

existing building

k new ferry route

existing building

existing site environment

underground parking

GC Square facing the lake and the city

envelope surronding GC Square

glazed curtain wall and horizontal louver


W.C.

Office

Small Cinema

Dress Room

Black Box Theater

North GC Terrace

EV

W.C.

Main Theater

Foyer

W.C. Gallery

Large Cinema

EV

Patron Room

W.C. Library Young Artist space

EV

Community

South GC Terrace

Exhibition room

Office Exhibition room

Writers Salon

Upper Balcony Level Plan FL+13800

0

20M

studio/display

Green Room

Kitchen

EV

Restaurant

Reception

Arts Museum Exhibition room

Great Hall

Exhibition room

Foyer

Drama Theater

Office Dress Room

EV

W.C.

Foyer Level Plan FL+7200

0

10M

Parking

Cabaret Kitchen Recording Studio

Stage Level Plan FL+4100

0

20M


maintainance deck

steel beam steel column

detail of roofing

approach to GC Terrace

view from the bridge

W.C.

North GC Terrace

Main Theater

Black Box Theater

Foyer Dress

Restaurant

Room

Parking

Existing Foundation

Reharsal Studio

glass


Common Ground Apartment


The site was located in multicultural West End, where indigenous Australians and immigrant have cohabited for a long period of time. These people bring diverse values to the area, creating a unique vibrant cultural atmosphere. However, ongoing gentrification and urbanization is changing the urban profile. Responding to historical context and

St Mary’ s

changes, my intention was to define 'soft edge' and 'backyard' zones in my proposal to create a place where people can enjoy both informal public life and private time.

Soft edge

Backyard

Boundary Street

Residential block in West End

Cultural Precinct

CBD

Queen Street Mall

state library

West End

West End

in between center of West End and

junction of main cultural stream

the Central Business District

and subculture

potential node for tourist


neighboring building (2 stories)

Me

riv

ale

Related facility (4 stories)

St Mary’ s church

ee

t

S el

t

ee

tr

Str

Pe

existing site environment

parking and lane creating a smaller block

backyard and public space

envelope surrounding the backyard

public and communal spaces facing the street


Prisons Chaplaincy

Vegetable Garden

Mary’ s Hall

Backyard

Cafe

Kitchen

MARY’ S BALCONY LEVEL

Support Office

Community Lounge

APARTMENT LEVEL

Mary’ s Square

Street Deck

Merivale Street

GROUND FLOOR PLAN

0

10M UPPER GROUND FLOOR LEVEL


Existing Gumtree

Mary’ s Balcony

bedroom dining/kitchen

living

CH=2200 Related facility

CH=2400

CH=6200

Merivale Street

Cafe Vegetable Garden Backyard

CROSS SECTION

0

10M


Mary’ s balcony

view from Merivale street

brick screen providing sunshade onto Mary’ s Square


approach to residential area

living room facing the backyard


Bus Stop on the campus


Inspired by the lively exuberance exhibited by cicadas every summer on the campus of University of Tsukuba, I created a bus stop that captures their kinetic beauty. While at the same time, I made reference to the gateway at the entrance to a Shinto Shrine. Repetition of form combined with particles of light allow people to focus their minds in passing this node between the university and the outside.


particles of light under the gateway to a Shinto shrine

the larvae shell of a cicada


Additional Project


Une Azir - desk light


Acrylic plate

LED Light


Professional Models These models were created when I was emplyed by an Ibaraki based architect. The preparation and construction were made by myself and another student.


Profile


Daishiro MIMURA Education 2013

University of Queensland, QLD Australia

School of Architectre (Student Exchange)

2010-2013 University of Tsukuba, Ibaraki Japan

School of Art and Design, Architectural Design(Bachelor)

2002-2006 Waseda University, Tokyo Japan

School of Law, Internatinal Law(Bachelor)

Work Experience 2006-2008 Public Relations Agency, Tokyo Japan

Assistant Account Executive


Portfolio_Daishiro MIMURA_University of Tsukuba