Page 1

UNIVERSITY OF QUEENSLAND ARCH3200 2013 PORTFOLIO / DAISHIRO MIMURA


There is something about St Mary’ s


St Mary’ s

i

The site is located in West End, where minority people such as inverts, aboriginal people and immigrants have lived for a long time. These people brought diverse values to the area, which created unique culture and vibrant atmosphere. h

However, ongoing gentrification and urbanization is changing the community, people's living style, and townscape in the area. Responding to these historical context and the changes , I intended to redefine “soft edge”and“backyard” in this proposal and create the place where people can d enjoy both informal public elife and private time.

DESIGN STATEMENT f


in between center of west end and

junction of main cultural stream

central business district

and subculture

SITE CONTEXT

potential node for tourist


Soft edge When you walk along boundary street in West End, you will find yourself seeing people and being seen by people. These people are having lunch or a cup of coffee at tables and chairs in front of restaurants and cafes. In other restaurants, people can take a seat just in front of a large window and and watch pedestrians passing by. This quality of streets results in vague definition of inside and outside, and creates interesting gradient of human activities. In the proposed design, 3-meter-deep deck open to the street create relationships of seeing and being seen. In addition, the flexible space at the corner of the site and at the top floor are visible from the street and exhibit people's activity to the public.

Backyard Typical houses in this area have backyards. It is the place where people enjoy privacy, grow their favorite plants and vegetables, and hang their cloth. It also has a role as a place for socializing. People gain closer relationships by drinking and chatting in their private domains. What gives backyards this flexibility is their half-hidden quality. They are occupied by residents, but at the same time their view are shared with neighbors, and occasionally they turn into the place for informal public life. In the proposal, I intended to maintain these features of backyards. Each resident has his or her own private space where they can enjoy the backyard. It is not visible from the street, but once people step into the site, they will find the familiar gumtree standing toward the blue sky.

DESIGN CONCEPT


Soft edge

spill out

watching and being watched

private

share

exhibit

backyard

socializing


automobile is a prior transportation

parking can ruin soft edge and backyard

access to the parking divides the site

church neighboring building

prisons chaplaincy (to be relocated)

merivale street

(task2 mapping“3 types of parking and street relationship�)

site stratedy

peel street

oz care (related facility)


more fluent movement and efficient landuse

proposed street-parking relationship

oz care

?

church neighboring building

merivale street

peel street

(related facility)


parking and car access

MASSING APPROACH

building mass and set back from the church

backyard and vegetable garden


view to the elevation of the church

program

soft edge


stacking all programs

MODELING PROCESS

organizing and relating each program

emphasizing the characteristics

openings

detail for better living environment


elevation study 1

elevation study 2

materiality 1

elevation study 3

materiality 2


MODEL


approach from Mary’ s Square to the backyard

view from Merivale street

approach to residential area

Mary’ s balcony

living room facing the backyard

apartment terrace


0

Elevation from Mervaile Street

10M


view to the facade of the church

Mary’ s Square/ brickscreen supported by steel column

Mary’ s Hall / wooden window frame

experiential view and materiality

living room / folding window with wooden louver


H[LVWLQJJXPWUHH FLW\YLHZ

0DU\Ì VEDOFRQ\ &+ 

&+ 

EDWK

OZ care (related facility)

EHGURRP

OZ care

OLYLQJ GLQLQJ

Merivale Street

&+ 

YHJHWDEOHJDUGHQ

FDIH

0

CROSS SECTION

10M


possible future development

H[LVWLQJJXPWUHH

YHUDQGD

EDWK

EHGURRP

GLQLQJ

OLYLQJ

&+ 

&+ 

FRPPXQLW\WHUUDFH

Peel Street

&+  SDUNLQJ

0DU\Ì VKDOO

YHJHWDEOHJDUGHQ

0DU\Ì VVTXDUH

EDFN\DUGGHFN

0

LONGITUDINAL SECTION

10M


the prisons chaplaincy counselling room +2500 +3000

furniture store +2000

Mary’ s Hall

+3000

backyard deck

W.C. W.C.

cafe

kitchen

EV

+500

support office

community lounge (free wifi)

Mary’ s Square (free wifi) +2000

street deck +1000

+1500

GL + -0 Merivale Street

0

GROUND FLOOR PLAN

10M


vegetable garden office +5000

+3000 +4000 terrace for the clergy

herb garden

herb garden

+3000

BBQ balcony seating

EV

support office staff-room

community terrace +5000

+4500 BBQ

herb planter

0

UPPER GROUND FLOOR PLAN

10M


folding window + wodden louver

apartment

(to bedroom and bath)

dining

kitchen

living living

EV kitchen

dining +7500

brick screen supported by steel column

0

APARTMENT FLOOR PLAN

10M


EV W.C.

Mary’ s balcony +17500 mini-kitchen

0

TOP FLOOR PLAN

10M


THANK YOU

Architectural Portfolio  

University of Queensland

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you