Page 1

Prizma skozi program

2012 in novosti v letu


Informativne vsebine

1

DNEVNOINFORMATIVNE ODDAJE TV SLOVENIJA Celovita informativna oddaja Prvi dnevnik s tematsko zastavljenimi rubrikami je na sporedu vsak dan ob 13. uri na TVS 1. Poročila ob petih pa so prva obsežnejša popoldanska informativna oddaja. Vsak delovnik so v Poročilih ob petih tudi tematske rubrike Evro na evro, TV-učilna, rubrika o nevladnih organizacijah Akcija!, Brez recepta in rubrika o novih tehnologijah Ni meja. Dnevnik, osrednja informativna oddaja ob 19. uri prinaša vse relevantne novice iz Slovenije in tujine. Priljubljena dnevnoinformativna oddaja, Slovenska kronika je od novembra lani na sporedu v osrednjem programskem pasu, in sicer takoj po Dnevniku, ob 19.30. Tudi v prihodnje bo zagotavljala neposreden vpogled v življenje Slovenije, slovenskih krajev in ljudi. Zadnja dnevnoinformativna oddaja Odmevi ob 22. uri prinaša povzetek novic dneva in analizo ključnih dnevnih dogodkov v Sloveniji in na tujem. Poleg vseh omenjenih informativnih oddaj pripravljamo tudi Poročila ob 7., 8., 9., 10. in 12. uri.

NOVA ODDAJA TOČKA PRELOMA

Marca prihaja na spored nova polurna analitična informativna gospodarska oddaja Točka preloma, v kateri bomo poglobljeno obravnavali najpomembnejše gospodarsko dogajanje v Sloveniji, Evropi in preostalem delu sveta. V letošnjem letu je pred nami priprava televizijske predvolilne kampanje pred predsedniškimi volitvami. Skoraj zagotovo lahko pričakujemo najmanj en referendum, kar prinaša tudi vrsto predreferendumskih oddaj. Slovenija bo imela v tem letu novega premierja in novega predsednika, ki se bosta predstavila v utečenih pogovornih oddajah Pogovor s predsednikom oz. Pogovor s predsednikom vlade.

Oddaja Odkrito, ki je od septembra lani na sporedu vsak torek, ob 20. uri na TVS 1, je zasnovana kot fokusirana debata o pomembni družbeno-politični temi. Njen glavni namen je analiza družbenih fenomenov, iskanje novih zornih kotov, novih sogovornikov in odpiranje novih razprav. Zadnji torek v mesecu pa je namesto oddaje Odkrito na sporedu poglobljena, raziskovalna, analitična oddaja Tarča.

V pogovorno aktualnoinformativni oddaji Pogledi Slovenije vsak četrtek, ob 20. uri na TVS 1 iz različnih zornih kotov analiziramo najodmevnejše tedenske dogodke. Na sporedu ostajajo tudi tedenske oddaje Tednik, Studio City, Globus, Polnočni klub, Utrip in Na tekočem z dogajanjem po Sloveniji in svetu ste tudi spletni uporabniki Multimedijskega centra RTV Slovenija, kjer bomo v letošnjem letu med drugim podrobno, s posebno podstranjo spremljali predsedniške volitve v Sloveniji, pa tudi v ZDA, Rusiji in Franciji. Do informacij vas loči le klik na www.rtvslo.si/novice. Na Multimedijskem centru pa lahko spremljate tudi informativne radijske in televizijske vsebine oz. jih poiščete v prenovljenem Avdio/Video arhivu. Aktualne informacije lahko med tednom v jutranjih urah spremljate tudi na vizualno, vsebinsko in tehnično prenovljenem splošnem infokanalu.


1

informira tudi o aktualnem dogajanju doma in v tujini, saj posreduje gledalcem domala vse informativne oddaje in vsebine, ki jih pripravljajo uredništva TV Slovenija.

POSEBEN NACIONALNI PROGRAM Na TV SLO 3 tudi v letu 2012 ne bomo pozabili na prenose zasedanj Državnega zbora in njegovih delovnih teles, pokrivanje dela Državnega sveta in Evropskega parlamenta, dogajanje pa bo še naprej zajeto v oddaje: Aktualno, Na tretjem …, Slovenija in Evropa, Poslanski premislek, Evropski premislek, Satirično oko, Žarišče, Tedenski izbor, Tedenski pregled, Svet v sliki in besedi, Kronika, Iz svetovnih agencij in Brez komentarja. V program vključujemo domala vse vsebine in oddaje, ki jih pripravi Informativni program TV Slovenija, informativne oddaje regionalnih studiev v Kopru in Mariboru, oddaje zamejcev v Italiji, Avstriji in na Madžarskem. Tako TV SLO 3 vedno bolj postaja program, ki poleg dogajanja v Državnem zboru, gledalce

?! Ali veste, da v letu dni za vas pripravimo skoraj 6.000 ur informativnega programa na Radiu in skoraj 7.000 informativnih oddaj na Televiziji Slovenija? Po 44-ih letih bomo 1. februarja predvajali 16-tisoči TV Dnevnik.

Informativne vsebine

Zrcalo tedna, mesečni oddaji Intervju in Družinske zgodbe ter dokumentarni oddaji Mednarodna obzorja in Dosje. Uspešna oddaja o podjetništvu Prava ideja in oddaja o potrošništvu Posebna ponudba pa se bosta v letošnjem letu v novem formatu uvrstili v voden programski pas med 17. in 19. uro.

Ali ste vedeli, da na 3. programu Televizije Slovenija v enem letu spremljate več kot 2.000 ur prenosa sej iz Državnega zbora in njegovih delovnih teles? Gluhi in naglušni lahko na tem programu ob 19. uri spremljajo TV Dnevnik v znakovnem jeziku.

Na tekočem z dogajanjem po Sloveniji in svetu ste tudi spletni uporabniki Multimedijskega centra RTV Slovenija, kjer bomo v letošnjem letu med drugim podrobno, s posebno podstranjo spremljali predsedniške volitve v Sloveniji, pa tudi v ZDA, Rusiji in Franciji. Do informacij vas loči le klik na www.rtvslo.si/novice. Na Multimedijskem centru pa lahko spremljate tudi informativne radijske in televizijske vsebine oz. jih poiščete v prenovljenem Avdio/Video arhivu. Aktualne informacije lahko med tednom v jutranjih urah spremljate tudi na vizualno, vsebinsko in tehnično prenovljenem splošnem infokanalu.


1

INFORMIRANI TUDI Z RADIEM SLOVENIJA Če želite kar najhitreje izvedeti najbolj aktualne informacije doma in po svetu, ne zamudite Druge jutranje kronike ob 7. uri, informativne oddaje Danes do 13-ih, Dogodkov in odmevov ob 15.30, Radijskega dnevnika ob 19. uri in Zrcala dneva ob 22. uri. Vse naše osrednje informativne oddaje na Radiu Slovenija imajo novo, sodobnejšo glasbeno podobo, postopoma pa prenavljamo tudi njihovo vsebino. Poleg osrednjih informativnih oddaj pripravljamo za vse tri nacionalne programe tudi redna poročila.

Informativne vsebine

Na 1. programu Radia Slovenija ob sredah ob 10.10 tudi letos ostaja na sporedu oddaja Intervju – aktualni pogovor z gosti. Vse, ki radi prisluhnete daljšim, tematsko poglobljenim oddajam, pa vabimo k poslušanje dnevne analitično-pogovorne oddaje Studio ob 17-ih, ki je na sporedu že več kot 35 let. Oddaja z zunanjepolitičnega področja Eppur si muove, ki je na sporedu vsak ponedeljek ob 14.30, ponuja izčrpen odgovor na enega od petih ključnih vprašanj novinarskega dela - zakaj. V pogovorih s tujimi in domačimi strokovnjaki boste izvedeli, zakaj je kakšen dogodek pomemben, kakšni so vzroki in kakšne bodo posledice, zakaj bo kakšna ideja našla pot v zgodovino in zakaj kakšna druga ne. Oddaja Labirinti sveta, na sporedu je vsak petek ob 14.30, ponuja enkraten radiofonski preplet mednarodnih političnih in družbenih trendov, v katerih se zrcali svetovno dogajanje iztekajočega tedna.

pristojnih organov. Kako njihove odločitve občutite na svoji koži? Na sporedu ostaja tudi dolgoletna oddaja Petkova centrifuga, v kateri avtorji med kronističnim registriranjem dogodkov po pomembnosti in svoji presoji izločijo in ožamejo bistvene sestavine tedna in jih poslušalcem servirajo z avtentičnimi izjavami, pojasnili in avtorskimi pripombami.

RADIO SLOVENIJA - NAJZANESLJIVEJŠI SOPOTNIK Aktualne prometne informacije Radio Slovenija objavlja na vseh treh programih po poročilih, ob izrednih razmerah v prometu pa z njimi tudi prekinemo program. Z aktualnimi prometnimi informacijami seznanja poslušalce tudi Radio Si. Pomemben vir radijskih prometnih informacij je Prometni klub Radia Slovenija, ki povezuje ljudi, ki se pogosto vozijo po slovenskih cestah in si prek programov Radia Slovenija izmenjujejo koristne informacije o zastojih, prometnih nesrečah in drugih ovirah v prometu. Te informacije so objavljene tudi na spletni strani www.rtvslo.si/prometniklub. Pripravljamo nadgradnjo spletne strani z zahtevnejšimi aplikacijami, ki bodo omogočile pridobivanje dodatnih, vsebinsko povsem novih informacij o prometu in bodo obogatile tako spletne strani kot radijske programe. Prometno osveščeni smo tudi na Valu 202, saj bomo tudi v letošnjem letu izpeljali štiri dvotedenske akcije Vozim 202, v katerih bomo opozarjali in vzgajali voznike, vključno s tečaji varne vožnje za mlajše voznike in “povratnike”.

Na Valu 202 v Vročem mikrofonu vsak torek najpomembnejše teme tedna podrobneje analiziramo in preverjamo stališča strokovnjakov ter predstavnikov

PROGRAMSKA SKRB ZA INVALIDE TV Slovenija si bo tudi v letošnjem letu prizadevala ustvarjati vsebine za slepe in slabovidne ter gluhe in naglušne. Prilagajanje vsebin bomo nadgradili in izboljšali z novimi in sodobnimi programskimi in tehnološkimi prijemi, med drugim z nadgradnjo podnaslavljanja vsebin na teletekstu. ODDAJI ZA ROME NA TELEVIZIJI IN RADIU SLOVENIJA Romi boste tudi v letošnjem letu imeli posebni oddaji, štirinajstdnevno oddajo Kaj govoriš = So vakeres? na TVS 1 in tedensko oddajo Naše poti na 1. programu Radia Slovenija.

Na tekočem z dogajanjem po Sloveniji in svetu ste tudi spletni uporabniki Multimedijskega centra RTV Slovenija, kjer bomo v letošnjem letu med drugim podrobno, s posebno podstranjo spremljali predsedniške volitve v Sloveniji, pa tudi v ZDA, Rusiji in Franciji. Do informacij vas loči le klik na www.rtvslo.si/novice. Na Multimedijskem centru pa lahko spremljate tudi informativne radijske in televizijske vsebine oz. jih poiščete v prenovljenem Avdio/Video arhivu. Aktualne informacije lahko med tednom v jutranjih urah spremljate tudi na vizualno, vsebinsko in tehnično prenovljenem splošnem infokanalu.


Prenovljena osrednja mozaična oddaja TV Slovenija Osmi dan bo še vedno enkrat tedensko združevala kolektivno energijo uredništva, prav tako na sporedu ob ponedeljkih zvečer ostajajo monotematske oddaje Opus (oddaja o resni glasbi), Umetnost igre (oddaja o gledališču), Podoba podobe (oddaja o kulturni dediščini in likovni umetnosti), Platforma (oddaja o sodobni vizualni kulturi), Pisave (oddaja o literaturi), Umetni raj (oddaja o filmu) in večerna oddaja ARS 360 (oddaja o kulturi bivanja, o oblikovanju, arhitekturi, življenjskem slogu). Oddaji Knjiga mene briga in Minute za jezik bodo po novem na sporedu v vodenem popoldanskem pasu. Veliko programskega prostora pa bomo namenili tudi poročanju o Evropski prestolnici kulture Maribor 2012. Odmevnejše dogodke bomo pospremili v kratki, dnevni rubriki Kultura, ki je na sporedu po Odmevih, enkrat na teden pa bomo programske dogodke EPK zajeli celovito. Še naprej bomo sodelovali s slovenskimi gledališči in predvajali tri posnetke gledaliških predstav ter po novem tudi dve televizijski adaptaciji gledaliških del.

reportaže, pogled v svetovno kulturno sceno, filmski pregled, dnevni napovedniki dogajanja, napovedniki za poletno branje, glasbeni, igralski in drugi umetniški vložki vas bodo popeljali v aktualno dogajanje.

S TV SLOVENJA IZOBRAŽENI TUDI V LETU 2012

NA SPORED PRIHAJA NOVA POGOVORNA ODDAJA Za vas pripravljamo tudi novo pogovorno oddajo, v kateri se bosta voditelja dvakrat mesečno v večernem terminu z uglednimi gosti pogovarjala o aktualnih humanističnih, filozofskih in kulturoloških temah, družbenih fenomenih, pa tudi o aktualnih problematikah na področju umetnosti in kulture … Teme vam bomo skozi pogovor predstavili na preprost in zanimiv način. Zanimivo, živo in sodobno pa vam bomo tudi v letošnjem letu v Poletni sceni približevali kulturno in festivalsko dogajanje. Krajše

Oddaji Turbulenca (oddaja za vse, ki iščejo poti iz vrtinca vsakdanjih težav in zadreg, za radovedne in tiste, ki jih zanima kako boljše, lažje, uspešneje naprej) in Ugriznimo znanost (oddaja o znanosti, ki na poljuden, sproščen in duhovit način razlaga znanost) bosta po novem na sporedu v vodenem popoldanskem pasu, v nespremenjenem terminu pa na sporedu ostaja oddaja Prisluhnimo tišini.

Kultura, izobraževanje in dokumentarci

2

KULTURA NA TV SLOVENIJA

Najpomembnejše novice iz sveta kulture lahko najdete tudi na www.rtvslo.si/kultura. Za osrednji kulturni dogodek letošnjega leta - Evropsko prestolnico kulture pa vam na Multimedijskem centru RTV Slovenija pripravljamo posebno spletno podstran. Na spletnem portalu RTV Slovenija lahko spremljate tudi svoje najljubše kulturne radijske in televizijske vsebine oz. jih poiščete v prenovljenem Avdio/Video arhivu.


Kultura, izobraževanje in dokumentarci

2

V letošnjem letu si boste lahko ogledali številne izobraževalno-dokumentarne serije in oddaje lastne produkcije. Poleg dokumentarnih serij Slovenci in 1. svetovna vojna ter Razvoj slovenskega filma bodo na sporedu še:

V seriji naravoslovnih dokumentarnih oddaj Biotopi smo pripravili tri oddaje o divji mački in šakalu, o skrivnostnih prebivalcih noči – netopirjih in o živalih, ki so nam blizu, pa jih vendar pogosto prezremo živalih na vrtu.

Serija Bolnišnica Golnik predstavlja zgodovinski razvoj bolnišnice od začetkov do danes ter njeno delovanje in usmerjenost v današnjem času.

V letu 2012 bomo obiskali različne vrtove in vam v nizu treh oddaj predstavili zanimive vrtove v avstrijskem mestecu Tulln blizu Dunaja, pripravljamo pa tudi oddaji o mariborskem botaničnem vrtu in kulturnih terasah v Sloveniji.

Pet oddaj Zdravje Slovencev obravnava aktualne teme s področja zdravja in raziskuje novosti pri zdravljenju v Sloveniji.

V oddajah iz serije Drevesa bomo skozi spomine ljudi po vsej Sloveniji, obogatene tudi z zgodbami in legendami njihovih prababic in pradedov, odkrivali zgodbe dreves: oljke, breze, vrbe, bora in domačega kostanja.

V dveh oddajah Naravni parki Slovenije vas bomo popeljali ob reki Dragonji in po Sečoveljskih solinah.

V seriji Zgodbe izza obrazov predstavljamo zgodbe ljudi, ki so na svoji življenjski poti našli tisto, kar jih v življenju res izpolnjuje in hkrati žene naprej. Nekaj, kar počnejo iz srca in to zanje sploh ni več delo. V oddajah sodelujejo Andreja Podlogar in Blaž Bertoncelj, plesalca argentinskega tanga, Helena Žigon, 83-letna maratonka, Robert Friškovec,

Najpomembnejše novice iz sveta kulture lahko najdete tudi na www.rtvslo.si/kultura. Za osrednji kulturni dogodek letošnjega leta - Evropsko prestolnico kulture pa vam na Multimedijskem centru RTV Slovenija pripravljamo posebno spletno podstran. Na spletnem portalu RTV Slovenija lahko spremljate tudi svoje najljubše kulturne radijske in televizijske vsebine oz. jih poiščete v prenovljenem Avdio/Video arhivu.


zaporniški duhovnik, Ladislav Fabris, trener dresurnega jahanja in Franci Rogač, pravljičar.

V dokumentarnem nizu Arheologija Slovenije bomo približali arheološke najdbe koliščarjev na Ljubljanskem barju, spregovorili o glagolici in pogledali, kako restavratorji in konzervatorji s svojim delom omogočajo, da lahko tudi najstarejše knjige kljubujejo času.

2

Oddaje Od njive do krožnika bodo spregovorile o tem, kakšno hrano uživamo, kako vpliva na naše zdravje, približale bodo različne načine pridelave hrane in primere dobre prakse pri nas in v tujini.

Serija Zrcalo morja govori o začetkih podmorskega raziskovanja in razvoju podvodnih raziskav pri nas in se osredotoča na zgodovino slovenske podvodne fotografije.

Dokumentarna serija Kulturni vrhovi se bo nadaljevala s predstavitvijo geografskih vrhov, ki so hkrati tudi vrhovi naše kulturne dediščine. V tretji sezoni se bomo povzpeli in si ogledali naslednje vrhove: Sv. Primož nad Kamnikom, Križno goro nad Ložem, Šmarski triptih ter Kostanjevico nad Novo Gorico. V oddajah Velikani Himalaje bomo pozornost namenili trem vrhovom Gašerbrumu II, Nangi Parbatu in Šiši Pangmu.

Kultura, izobraževanje in dokumentarci

V seriji Na poti … bomo stopili na pot štirih različnih posameznikov in spoznali, kako doživljajo lepe, dobre in slabe trenutke v življenju. Vsak izmed njih si je izbral tudi svojo pot v naravi, ki je postala osrednje prizorišče njegove zgodbe. Na prvo pot se bomo podali z ultramaratoncem Dušanom Mravljetom.

Oddaja Pot odpadkov bo prikazala načine, kako zmanjšati količine odpadkov in postopke reciklaže odpadnih predmetov.

Najpomembnejše novice iz sveta kulture lahko najdete tudi na www.rtvslo.si/kultura. Za osrednji kulturni dogodek letošnjega leta - Evropsko prestolnico kulture pa vam na Multimedijskem centru RTV Slovenija pripravljamo posebno spletno podstran. Na spletnem portalu RTV Slovenija lahko spremljate tudi svoje najljubše kulturne radijske in televizijske vsebine oz. jih poiščete v prenovljenem Avdio/Video arhivu.


2

Ob 30. Piranskih dnevih arhitekture pripravljamo oddajo o tem pomembnem srečanju, njegovi zgodovini in pomenu, ob tem pa bomo pogledali tudi v zgodovino sodobne arhitekture na Slovenskem in v okoliških državah. Dokumentarni niz Zapeljevanje pogleda v vsaki oddaji predstavi dva slovenska likovna umetnika, ki med nastajanjem dela odgovarjata na temeljna vprašanja ustvarjanja in namena sodobne umetnosti. V spored bomo uvrstili tudi tuje dokumentarne oddaje, ki predstavljajo stik z najboljšo svetovno produkcijo. Ogledali si boste lahko oddaje z različno tematiko, od zgodovine in naravoslovja do ekologije.

Kultura, izobraževanje in dokumentarci

DOKUMENTARNI PROGRAM TV SLOVENIJA Dokumentarec meseca je z leti postal prepoznavna blagovna znamka dokumentarnega programa TV Slovenija in tudi v letu 2012 vas bomo seznanili z raznolikimi temami. Na sporedu ostaja tudi Dokumentarni portret,

ki s svojim vsebinskim lokom – v okviru portretne dokumentaristike – dokazuje potrebo po tovrstni družbeni refleksiji, pa najsi gre za zgodovinske osebnosti, protagoniste polpretekle zgodovine ali naše sodobnike. Dokumentarni feljton pa nam omogoča hitro odzivanje na aktualne fenomene in predstavlja preizkusni poligon za mlajši rod dokumentaristov, za katerih vzgojo smo, kot javna televizija, soodgovorni. Na sporedu ostajata tudi oddaji City Folk in ERNO, ki sta plod ustaljenega sodelovanja z evropskimi javnimi televizijami. Še naprej si boste lahko na naših programih ogledali kratke dokumentarne filme AGRFT, ki nastajajo v sodelovanju s študenti višjih letnikov Akademije za gledališče, radio film in televizijo. Na sporedu pa ostajajta tudi tradicionalni mozaični oddaji Alpe, Donava, Jadran in Slovenski magazin.

RADIO SLOVENIJA IZOBRAŽUJE Oddaja 1. programa Radia Slovenija Junaki našega časa vsak ponedeljek ob 9.30 razkriva zanimivosti o osebnostih, ki so živele in ustvarjale pretežno v 20. stoletju. V Intelekti pa vsak torek ob 10.10 soočamo različne poglede na aktualne dogodke, ki nas zadevajo in vznemirjajo tako doma kot v svetu. Sogovorniki so ugledni strokovnjaki iz gospodarstva, znanosti, kulture, politike in drugih področij. V oddaji Ultrazvok vsak četrtek ob 9.30 s pomočjo najvidnejših domačih strokovnjakov s področja medicine strokovno, a razumljivo, predstavljamo nove diagnostične metode oz. metode, ki so zaradi izpolnjenih aparatur bolnikom bolj prijazne, ter postopke zdravljenja in rehabilitacije.

Najpomembnejše novice iz sveta kulture lahko najdete tudi na www.rtvslo.si/kultura. Za osrednji kulturni dogodek letošnjega leta - Evropsko prestolnico kulture pa vam na Multimedijskem centru RTV Slovenija pripravljamo posebno spletno podstran. Na spletnem portalu RTV Slovenija lahko spremljate tudi svoje najljubše kulturne radijske in televizijske vsebine oz. jih poiščete v prenovljenem Avdio/Video arhivu.


Na 1. programu Radia Slovenija vas bomo še naprej vsak petek ob 18.15 v oddaji Gremo v kino seznanjali z aktualnim filmskim dogajanjem doma in po svetu, ob 20. uri pa vas povabili v družbo Kulturnega fokusa, katerega nit je sproščen, a analitičen pogovor z ustvarjalci z različnih področij, ki so aktualni čas in prostor zapolnili s svojo umetnostjo. V oddaji Razkošje v glavi bomo še naprej vsako soboto ob 16.30 z besedami risali dokumentarne portrete posameznikov z bogatimi življenjskimi in poklicnimi izkušnjami, velikokrat tudi z drugačnimi pogledi na svet ali pa kar z nevsakdanjim življenjem nasploh. Ob nedeljskih dopoldnevih bomo ob 10.10 v Sledeh časa še naprej ponujali “zgodovino na dlani”, pa ne samo tisto, ki polni strani šolskih učbenikov, ampak še večkrat takšno, ki je stkana iz pričevanj in spominov posameznikov. Na Valu 202 pa bomo v oddaji Nedeljski gost predstavljali ljudi, ki zaznamujejo družbo, ljudi, ki Sloveniji dajejo evropsko dimenzijo, ljudi, ki dajejo pečat sedanjosti in premikajo meje prihodnosti.

Ker je leto 2012 Evropsko leto aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti bomo na 1. programu Radia Slovenija pripravili niz oddaj o spodbujanju solidarnosti in ustvarjanju možnosti za aktivno preživljanje tretjega življenjskega obdobja. Pozornost bomo posvetili tudi letu Alana Turinga, angleškega matematika, ki velja za začetnika modernega računalništva. V novi tedenski izobraževalni oddaji pa bomo poročali o najnovejših znanstvenih odkritjih, opozarjali na vsakodnevne domače in globalne ekološke teme, spremljali tehnološki razvoj in dosežke ter predstavljali mlade raziskovalce ali skupine. Poleti bomo v najbolj poslušanem jutranjem programskem pasu pripravili tudi serijo oddaj o slovenskih gozdovih in učnih poteh.

2

Kultura, izobraževanje in dokumentarci

V Evrožvenketu na 1. programu Radia Slovenija vsak četrtek ob 11.15 osvetljujemo finančne vidike življenja, ki postajajo pomembni za vse nas - osebne finance, osebno gospodarjenje in nastopanje na kapitalskih trgih, pojasnjujemo, kaj so naložbe, kje lahko z njimi nastopamo … Finančnim nasvetom in analizi dogajanja na borzah pa lahko vsak dan ob 15.15 prisluhnete tudi v Finančnih krivuljah na Valu 202.

?! Ali ste vedeli, da na Televiziji Slovenija letno predvajamo skoraj 3.000 izobraževalnih, kulturnih in dokumentarnih oddaj in filmov, na Radiu Slovenija pa skoraj 400 ur literarnih oddaj in radijskih iger?

Najpomembnejše novice iz sveta kulture lahko najdete tudi na www.rtvslo.si/kultura. Za osrednji kulturni dogodek letošnjega leta - Evropsko prestolnico kulture pa vam na Multimedijskem centru RTV Slovenija pripravljamo posebno spletno podstran. Na spletnem portalu RTV Slovenija lahko spremljate tudi svoje najljubše kulturne radijske in televizijske vsebine oz. jih poiščete v prenovljenem Avdio/Video arhivu.


2

Kultura, izobraževanje in dokumentarci

Tudi v letu 2012 bomo teden na Valu 202 začenjali z oddajo Tvit na i, v kateri izbiramo mnenja tviterašev iz slovenskega tvitmiksa. V torkovi poljudni oddaji o znanosti Frekvenci X pa vas na zanimiv način popeljemo med vznemirljiva vprašanja in odkritja moderne znanosti, s katerimi se raziskovalci v tem trenutku spopadajo v svojih glavah in laboratorijih. O znanstvenem napredku, dosežkih in odkritjih se Mija Škrabec Arbanas, Matej Praprotnik in Luka Hvalc pogovarjamo z  našimi in tujimi uveljavljenimi znanstveniki. Oddaja Od bita do bita pa se loteva sodobnih tehnologij in jih kritično umešča v prostor in čas.

DUHOVNO BOGATE ODDAJE V letu 2012 bomo za vas na TV Slovenija pripravljali znane oddaje Obzorja duha, Duhovni utrip, Sveto in svet, Babilon.tv in Ozare ter neposredne prenose nedeljskih maš in bogoslužij. Slednjim boste lahko še naprej prisluhnili tudi na 3. programu Radia Slovenija – Programu ARS, katerih prenosi bodo tudi s posebnih lokacij kot so bolnišnice, zapor … Vsak teden boste lahko prisluhnili tudi oddaji Sedmi dan, na 1. programu Radia Slovenija pa oddaji Duhovna misel.

40 LET VALA 202 Kako se je v zadnjih 40 letih obrnilo naše vsakodnevno življenje? Kaj je bilo “in” leta 1972, kako so v prihodnost gledali v 70. letih prejšnjega stoletja in kako se nam danes iste reči izrisujejo v prihodnosti? Napovedujemo 40 zgodb, 40 Vzporednic, ki bodo maja in junija z Vala 202 Sloveniji dale misliti - naprej in nazaj. Na 3. programu Radia Slovenija – Programu ARS bomo oddaji Kulturni globus in Pogledi na sodobno umetnost združili v novo tedensko oddajo Razgledi in razmisleki, ki bo v celoti namenjena refleksiji sodobnih umetniških iskanj ob aktualnih kulturnih dogodkih. Tudi v letošnjem letu bomo posebej poročali o dogajanju na osrednjih literarnih festivalih, prav tako bomo razpisali natečaja za najboljšo kratko zgodbo in humoresko in nadaljevali z Arsovimi večeri poezije in glasbe. Umetniška radiofonija, ki predstavlja pomemben del programa ARS se bo v letu 2012 odražala s 30 premierami radijskih iger in več kot 300 ponovitvami radijskih iger iz arhiva. 70-letnico igralca Radka Poliča bomo v avgustu zaznamovali s slovensko premiero monodrame Izboljševalec sveta Thomasa Bernharda. Na 1. programu (vsak zadnji torek v mesecu) in na 3. programu Radia Slovenija (vsak zadnji ponedeljek v mesecu) pa vas bomo nasmejali s Ciklusom komedij. Na Radiu Slovenija je v več desetletjih nastalo skoraj sedemsto komedij. Dramaturga Vilma Štritof in dr. Goran Schmidt sta izbrala najboljše iz domače in svetovne zakladnice. Ciklus komedij bosta konec januarja začela Držičev Skopuh in Linhartov Matiček. Z najmlajšim občinstvom pa se bomo povezali s projektom Radožive poslušalnice.

Najpomembnejše novice iz sveta kulture lahko najdete tudi na www.rtvslo.si/kultura. Za osrednji kulturni dogodek letošnjega leta - Evropsko prestolnico kulture pa vam na Multimedijskem centru RTV Slovenija pripravljamo posebno spletno podstran. Na spletnem portalu RTV Slovenija lahko spremljate tudi svoje najljubše kulturne radijske in televizijske vsebine oz. jih poiščete v prenovljenem Avdio/Video arhivu.


Tudi v letu 2012 si boste lahko na TV Slovenija ogledali številne filme domače produkcije, med drugim Stečajno maso režiserja Slobodana Maksimovića, Vaje v objemu režiserja Metoda Pevca, Božično zgodbo Boštjana Vrhovca in TV-film Gosposka Marka Šantića, na sporedu pa bodo tudi slovenski filmi Ruševine, Circus Fantasticus, Oča, Pod njenim oknom, Predmestje, konec leta pa predvidoma tudi nova domača nadaljevanka.

FILM TEDNA

sreda ob 20.05 na TVS 1

V terminu želimo predvajati najboljše iz evropske, pa tudi ameriške filmske proizvodnje. Kriterij je kakovost in komunikativnost z gledalci. Praviloma so to drame, biografije, politični trilerji, družbeno kritične komedije in drugo … Izbira tem je najrazličnejša, poudarki pa so na socialni, zgodovinski, literarni in družbeno politični angažiranosti filmov … Sem sodijo tudi kakovostni filmski hiti s prepoznavno mednarodno igralsko zasedbo in čvrsto zgodbo. V letu 2012 bomo v tem terminu gledali filme kot so Neprijetna resnica, Sneg na Kilimandžaru, Maov zadnji plesalec, Na sledi očetu …

3

ČETRTKOV FILM

četrtek ob 20. uri na TVS 2

Četrtkov filmski termin je predvajan v alternaciji s športom. V tem terminu predvajamo tematsko bolj raznolike filme, a še vedno atraktivne, kakovostne, ki imajo čvrste in oprijemljive zgodbe. V tem terminu bomo predvajali filme kot so Angel-a, Babilon, 80 dni …

SEDMI PEČAT

torek ob 21. uri na TVS 2

Ta termin predstavlja predvsem evropsko filmsko ustvarjalnost, pa tudi najzanimivejše filme neameriških filmskih kinematografij. V prvi polovici leta bo januar mesec nagrajenih filmov: Neodpuščeno, Lebanon, Nič osebnega, Deček A in Lornin molk; februar je namenjen slovenski filmski ustvarjalnosti s filmi Ruševine, Oča, Circus fantasticus in Predmestje, marec prinaša filmske podobe islama z afganistanskim filmom Osama, turškima filmoma Takva in Tri opice, zaokroža pa predstavitev francoski z veliko nagrado žirije v Cannesu ovenčani film Božji možje.

NOČNI KINO

petek ob 21.50 na TVS 2, z marcem ob 22.25 na TVS 2

Trdno jedro termina bo zgrajeno okoli žanra kriminalne drame in srhljivke, občasno pa si bomo dovolili tudi skok v žanr znanstvene fantastike in grozljivke. V januarju in februarju si boste tako med drugim lahko ogledali nemški film Špartanec, ameriški film Usodna izdaja in triler Ropar.

Filmi in nadaljevanke

KAKOVOSTNI FILMI SO DOMA NA TV SLOVENIJA!

Filmski navdušenci in ljubitelji nadaljevank in nanizank lahko vse iz sveta sedme umetnosti poiščete tudi na www.rtvslo.si/kultura in www.rtvslo.si/zabava. Novice iz filmskega sveta lahko med tednom v jutranjih urah spremljate tudi na vizualno, vsebinsko in tehnično prenovljenem zabavnem infokanalu.


3

KINO ZA DRUŽINO

sobota ob 14.15 na TVS 1, z marcem ob 15. uri na TVS 1

Kino za družino je namenjen najširši skupini gledalcev in temu primerno so filmi precej različni, od atraktivnih, nekoliko starejših filmov, pa do novejših filmov, namenjenih najširšemu krogu občinstva. Tako bodo na sporedu ameriške uspešnice Dvoboj pri OK Corralu, Nismo mi angeli, Ujemite tatu, Eldorado; ljubitelji kriminalk bodo prišli na račun s kriminalnimi primeri Hercula Poirota; sodobne zgodbe pa prinašajo filmi iz skandinavskih dežel, med drugimi filma Tisočkrat močnejša in Popolnoma resnična ljubezen, ponudba pa obsega tudi nekaj najnovejših francoskih, kanadskih in nizozemskih filmov.

SOBOTNA FILMSKA USPEŠNICA

sobota ob 21. uri na TVS 1

V tem terminu predvajamo filmske uspešnice lahkotnejšega tipa, a zaradi spremembe termina sobotne filmske uspešnice ne bodo samo romantični filmi in komedije, pač pa tudi drame, lahkotni trilerji, avanturistični filmi … V sobotnih filmskih uspešnicah bodo filmi z dobro igralsko zasedbo in priljubljenimi tematikami. Med drugim si boste lahko ogledali Dober nasvet, Poiskati Amando, Otroci so v redu …

VEČERI V DRUŽBI NADALJEVANK Poleg številnih filmov pa boste lahko tudi v letošnjem letu spremljali vrsto nadaljevank, v terminu Dediščine Evrope (ponedeljek ob 20. uri na TVS 2, z marcem ob 21. uri) si boste lahko ogledali nizozemsko nadaljevanko Rembrandt in jaz (Rembrandt en ik), angleško igrano dokumentarno oddajo Van Gogh v besedi in sliki (Van Gogh: Painted with Words) in francoski film V kot Vian (V comme Vian). Ob četrtkih zvečer bodo na TVS 2 med drugim na sporedu angleška nadaljevanka Tišina (The Silence), irska nadaljevanka Restavracija Raw (Raw) … Ob petkih zvečer pa vas bodo na TVS 2 v družbo vabili Oglaševalci (Mad Men) in člani družine Kennedy, ene izmed najbolj znanih ameriških družin (The Kennedys). Sobotni večeri oz. od marca dalje nedeljski večeri bodo na TVS 1 namenjeni kultnim nadaljevankam kot so Marchlands, Gandža (Weeds) in Sinovi anarhije (Sons of Anarchy), nedeljski na TVS 2 pa literarnim nadaljevankam kot sta Mali širni svet (Like Rise to Candleford) in Očetje in sinovi (Fathers and Sons).

KINO KEKEC

Filmi in nadaljevanke

nedelja dopoldan na TVS 2, z marcem v soboto dopoldan na TVS 1

Termin je namenjen našim najmlajšim gledalcem in združuje dva tipa filmov; po eni strani filme, ki otroke popeljejo v nedolžni svet pravljic in domišljije, po drugi strani pa filme, ki se poskušajo otrokom približati skozi prizmo razmišljanja o problemih, povezanih z njihovim odraščanjem. V januarju in februarju si boste lahko ogledali Disko črve, ki prikazujejo zgodbo o življenju deževnika Braneta, Grdega račka, znanega junaka iz pravljice Hansa Andersena in nemški film Prišla je Lola.

?!

Ali ste vedeli, da vsako leto predvajamo skoraj 1.500 domačih in tujih neodvisnih filmov in nadaljevank kot tudi na uveljavljenih filmskih festivalih po svetu večkrat nagrajenih svetovnih uspešnic?

Filmski navdušenci in ljubitelji nadaljevank in nanizank lahko vse iz sveta sedme umetnosti poiščete tudi na www.rtvslo.si/kultura in www.rtvslo.si/zabava. Novice iz filmskega sveta lahko med tednom v jutranjih urah spremljate tudi na vizualno, vsebinsko in tehnično prenovljenem zabavnem infokanalu.


V DRUŽBI PRILJUBLJENIH JUNAKOV TUDI V 2012

4

Za otroke in mladino

Za naše najmlajše gledalce bomo tudi v novem letu skrbno in premišljeno izbirali in sinhronizirali risanke: nedeljski Živ žav bo, kot vedno, pisan, iskriv in vesel. Druge dni pa vas čakajo naši junaki: Krtek Črtek se bo oglašal iz Studia Kriškraš in vas vabil, da postanete njegovi poročevalci, Ajda in Bine se bosta igrala in raziskovala vse mogoče, Ribič Pepe pa bo risal, plesal in pel ter zastavljal težka vprašanja na kvizu med Kakadudujem in Foksnerjem. Mladi raziskovalci bodo na delu v novi oddaji Firbcologi, šolarji pa se bodo zagrizeno borili v kvizu Male sive celice. Zgodbe iz školjke še naprej pripravljamo z mislijo na gluhe in naglušne otroke in v njih govorjeno besedilo prevajamo v znakovni jezik. Na sporedu bodo tudi številne tuje nadaljevanke in nanizanke, igrani in dokumentarni filmi iz EBU izmenjave ter projekti mladih filmarjev.

Muzikajeto in Vodni krog. Ekološko obarvana je tudi oddaja Energija. Skupna oddaja TV Slovenija in Japti-ja, Javne agencije za podjetništvo in tuje investicije – Firma.tv (Podjetnik bom!) se bo še naprej razvijala v skladu s sodobnimi televizijskimi trendi. Na sporedu bo vsak ponedeljek, pozno popoldne na TVS 2.

Mislimo tudi na mladostnike: vam je namenjena nova oddajo Razred zase, ki nima z običajno šolo nič skupnega, še manj pa imajo, milo rečeno, nenavadni profesorji in še bolj nenavadni šolarji. V pripravi je nova oddaja (I)lustracija, na sporedu ostajata že ustaljeni oddaji

V sodelovanju z otroškim in mladinskim programom Radia in Televizije Slovenija boste naši najmlajši uporabniki v letošnjem letu dobili nov otroški spletni portal, na katerih vas vodo razveseljevali slon Bansi, Krtek Črtek, Zajček Bine in ostali priljubljeni liki. Svoje najljubše oddaje lahko spremljate tudi na spletu oz. jih poiščete v prenovljenem Avdio/Video arhivu. V letošnjem letu pa bomo za vas pripravili tudi vizualno, vsebinsko in tehnično prenovljen otroški infokanal.


Za otroke in mladino

4

RADIO SLOVENIJA - PRAVA DRUŽBA OTROK IN MLADOSTNIKOV Številne vsebine za najmlajše pripravljamo tudi na 1. programu Radia Slovenija. Mladi poslušalci se lahko vsako jutro ob 6.45 prebujate z oddajo Dobro jutro, otroci, ob večerih pa vas ob 19.45 v oddaji Lahko noč, otroci zazibljemo v sladek spanec s pravljicami iz domače in tuje literature. Tudi v letošnjem letu bomo izvedli natečaj za izvirne slovenske pravljice za oddajo Lahko noč, otroci, v mesecu decembru pa bomo obiskali otroke v različnih ustanovah in jim pripovedovali pravljice v živo. Ob sobotnih jutrih pa vam bomo ob 8.05 v Radijskem ringaraja še naprej dajali možnost za sproščen in živ telefonski pogovor ter reševanje ugank na telefonski številki 01 475 22 22.

preoblikovati. Jeseni bomo uvedli radijsko različico tekmovanja srednješolskih impro ekip. Glasovanje bo potekalo v živo in prek spleta.

Na Valu 202 v Generatorju, oddaji za pravo generacijo, besedo dajemo glasnim, prodornim, obetavnim in uspešnim mladim. Tistim, ki so pri nas in v tujini ali pa nekje vmes; družabna omrežja tako ali tako podirajo meje. In pomagajo ustvarjati oddajo. Generator, tudi s tremi iz Težke kronike, zaženemo vsako nedeljo med 19.30 in 22. uro. Tudi v letošnjem letu obljubljamo Terenske generatorje, ki mlade obiščejo v njihovem lokalnem okolju. Ob zgodbah uspešnih mladih iz izbranega kraja bodo oddaje vedno obogatene tudi s koncertom lokalne (ne)uveljavljene glasbene skupine.

Osnovnošolce bomo na 1. programu Radia Slovenija ob sobotah ob 9.05 še naprej vabili v družbo oddaje Hudo! Z anketami, pogovori, reportažami in izborom glasbe jo bodo oblikovali tudi mladi, ki sodelujejo na novinarskih delavnicah. Obiskali bomo 15 slovenskih šol in radio kot medij na teoretičen in praktičen način predstavili pri izbirnem predmetu vzgoja za medije v zadnjih treh razredih osnovne šole. Projekt bomo zaključili junija z glasovanjem oz. izbiranjem “najprispevka” oz. “najrazreda”. Sredino večerno oddajo Gymnasium, namenjeno dijakinjam in dijakom, pa nameravamo v letošnjem letu nekoliko

?!

Ali ste vedeli, da v letu dni na Televiziji Slovenija predvajamo več kot 5.500 oddaj, filmov in risank otroškega in mladinskega programa?

V sodelovanju z otroškim in mladinskim programom Radia in Televizije Slovenija boste naši najmlajši uporabniki v letošnjem letu dobili nov otroški spletni portal, na katerih vas vodo razveseljevali slon Bansi, Krtek Črtek, Zajček Bine in ostali priljubljeni liki. Svoje najljubše oddaje lahko spremljate tudi na spletu oz. jih poiščete v prenovljenem Avdio/Video arhivu. V letošnjem letu pa bomo za vas pripravili tudi vizualno, vsebinsko in tehnično prenovljen otroški infokanal.


Športni program TV Slovenija letno pripravi skoraj 1.500 ur športnih oddaj, prenosov in posnetkov športnih dogodkov, tako na domačih tleh kot v tujini.

5

MAREC Svetovno prvenstvo v biatlonu, Ruhpolding, od 1. do 11. marca 2012

KOLEDAR 2012 ZA ŠPORTNE NAVDUŠENCE JANUAR Evropsko prvenstvo v rokometu Srbija od 15. do 29. januarja: v času Evropskega prvenstva v rokometu, ki bo med 15. in 29. januarjem v Srbiji, načrtujemo 20 neposrednih prenosov, pri tekmah slovenske reprezentance pa bomo pripravili tudi studijski program. Tudi na Valu 202! Svetovni pokal v alpskem smučanju, Zlata Lisica 2012, Pohorje, 20. in 21. januar 2012 Tudi na Valu 202!

FEBRUAR Svetovni pokal v smučarskih skokih za ženske, Ljubno, 11. in 12. februar 2012 Tudi na Valu 202! Svetovno prvenstvo v smučarskih poletih, Vikersund, od 24. do 26. februarja 2012 Tudi na Valu 202!

Tudi na Valu 202! Svetovni pokal v alpskem smučanju – Pokal Vitranc 2012, 10. in 11. marec 2012 Tudi na Valu 202!

Šport

Svetovno pokal v smučarskih poletih – Planica 2012, od 15. do 18. marca 2012

Nadaljevanje lige prvakov v rokometu Tudi na Valu 202!

Tudi na Valu 202!

Športni navdušenci lahko vse iz sveta adrenalina preberete na www.rtvslo.si/sport. Letošnje leto bodo športni svet med drugim zaznamovali evropsko prvenstvo v rokometu, svetovno prvenstvo v hokeju, evropsko prvenstvo v nogometu in seveda Olimpijske igre v Londonu. Svoje najljubše športne vsebine pa lahko poiščete tudi v prenovljenem Avdio/Video arhivu.


5

Začetek sezone v Formuli 1

JULIJ Evropsko prvenstvo v košarki do 20 let, Slovenija, od 12. do 22. julija 2012

Tudi na Valu 202!

JUNIJ AVGUST Olimpijske igre, London, od 27. julija do 12. avgusta 2012: v času Olimpijskih iger bomo v povprečju predvajali 11 ur premiernega programa s številnimi neposrednimi prenosi in osrednjo oddajo.

Šport

Evropsko prvenstvo v nogometu, Poljska in Ukrajina, od 8. junija do 1. julija 2012: v neposrednem prenosu bomo predvajali večino tekem. Pred vsako tekmo bomo pripravili do 60-minutni studijski program, v katerem bomo gostili slovenske nogometne strokovnjake in pripravljali prispevke s pomočjo dveh snemalnih ekip na prizorišču in številnih ekip v Sloveniji.

Tudi na Valu 202! Evropsko prvenstvo v atletiki, Helsinki, od 27. junija do 1. julija 2012 Tudi na Valu 202!

Tudi na Valu 202!

Športni navdušenci lahko vse iz sveta adrenalina preberete na www.rtvslo.si/sport. Letošnje leto bodo športni svet med drugim zaznamovali evropsko prvenstvo v rokometu, svetovno prvenstvo v hokeju, evropsko prvenstvo v nogometu in seveda Olimpijske igre v Londonu. Svoje najljubše športne vsebine pa lahko poiščete tudi v prenovljenem Avdio/Video arhivu.


5

SEPTEMBER Kvalifikacije za SP v nogometu Slovenija – Švica, 7. september 2012 Tudi na Valu 202! Svetovno prvenstvo v kolesarstvu, Limburg, od 19. do 23. septembra 2012

OKTOBER Kvalifikacije za SP v nogometu Slovenija – Švica, 12. oktober 2012 Tudi na Valu 202!

NOVEMBER Evropsko prvenstvo v plavanju v kratkih bazenih, Švica, od 22. do 25. novembra 2012

Na TV Slovenija bomo spremljali tudi aktualne sezonske športne discipline - državna prvenstva in slovenske pokale, gimnastični turnir v Mariboru, kolesarske dirke, športno plezanje, jadranje in maraton ter vrsto evropskih in svetovnih prvenstev v plavanju, atletiki, gimnastiki, ritmični gimnastiki, kolesarstvu, kajaku in kanuju … Med marcem in junijem bomo predvajali serijo enajstih dokumentarnih filmov Mihe Žibrata Slovensko olimpijsko stoletje. V seriji so zajeti vsi dosedanji nastopi slovenskih tekmovalcev na olimpijskih igrah in pričevanja vseh še živečih olimpijcev, ki so imeli priložnost sodelovati na največjem športnem tekmovanju.

Tudi na Valu 202!

DECEMBER

?! Svetovni pokal v biatlonu, Pokljuka, od 13. do 16. decembra 2012 Tudi na Valu 202!

Šport

Svetovno prvenstvo v plavanju v kratkih bazenih, Carigrad, od 12. do 16. decembra 2012

Ali ste vedeli, da v enem letu pripravimo skoraj 3.000 ur športnega programa na Radiu in Televiziji Slovenija? Za vas pripravljamo prenose in posnetke bolj in tudi manj uveljavljenih športnih disciplin ter pokrivamo slovenska, evropska in mednarodna prvenstva. RTV Slovenija na večini velikih slovenskih športnih prireditev poskrbi za celovit prenos dogodka.

Športni navdušenci lahko vse iz sveta adrenalina preberete na www.rtvslo.si/sport. Letošnje leto bodo športni svet med drugim zaznamovali evropsko prvenstvo v rokometu, svetovno prvenstvo v hokeju, evropsko prvenstvo v nogometu in seveda Olimpijske igre v Londonu. Svoje najljubše športne vsebine pa lahko poiščete tudi v prenovljenem Avdio/Video arhivu.


5

ŠPORTNE ODDAJE NA TV SLOVENIJA Dnevno pripravljamo tudi športna poročila po dnevno-informativnih oddajah na TVS 1. Vsak dan tako pripravimo med 18 in 25 minut svežih športnih novic iz Slovenije in tujine. Ob sredah ob 20. uri

bo še naprej na sporedu oddaja Londonski vrtiljak, v kateri vas voditeljica Sanja Modrić s sodelavci pripravlja na veliki dogodek – Olimpijske igre v Londonu 2012 z zanimivo, informativno in dinamično vsebino. Nadaljevali pa bomo tudi z oddajo Športni izziv, športnim omizjem, ki skuša z gosti v studiu podrobneje analizirati dogajanje na športnem področju – ne zgolj s stališča tekmovalnih dosežkov, temveč vse segmente, ki tako ali drugače vplivajo na športno udejstvovanje.

ŠPORT NA VALU 202

Šport

Poslušalci Vala 202 boste še naprej vsak dan ob 9.15 in 17.45 v oddajah Naval na šport dobili pošten odmerek športa. Novo leto nam je prineslo tudi prenovljeno Športno soboto, ki nam bo postregla s še več športnimi vklopi. Nedeljsko športno popoldne s posebno rubriko Olimpijska arena, v kateri spremljamo dogajanje, osebe in zanimivosti, povezane z Olimpijskimi igrami v Londonu 2012, pa bo še naprej iskalo in poudarjalo ekskluzivne in radiofonsko dodelane športne vsebine. Poleg Olimpijskih iger bomo podrobneje spremljali tudi Evropska prvenstva v rokometu v Srbiji, nogometu na Poljskem in v Ukrajini, atletiki na Finskem in Svetovno prvenstvo skupine B v hokeju. Seveda pa ne bomo zamudili tudi preostalih tekmovanj in tekem. V etru ostaja tudi posebna športno-pogovorna oddaja V sredo, ki je na sporedu vsako sredo zvečer ob 21. uri. Ta bo še vedno v sredi športnega dogajanja, vsak teden z novim gostom, ki je tako ali drugače zaznamoval športne terene ali obtekmovalne prostore doma in v tujini. Pozabiti pa ne smemo tudi na 40-letnico Vala 202, ki jo bomo povezali z Olimpijskimi igrami. K sodelovanju bomo povabili mlade, nadobudne ljubitelje športa, ki se bodo preizkusili v vlogi športnega reporterja. Mogoče bodo najuspešnejši lahko doživeli tudi “delovni utrip” iger v Londonu.

Športni navdušenci lahko vse iz sveta adrenalina preberete na www.rtvslo.si/sport. Letošnje leto bodo športni svet med drugim zaznamovali evropsko prvenstvo v rokometu, svetovno prvenstvo v hokeju, evropsko prvenstvo v nogometu in seveda Olimpijske igre v Londonu. Svoje najljubše športne vsebine pa lahko poiščete tudi v prenovljenem Avdio/Video arhivu.


Oddaja Na zdravje! bo v novem letu v svojem letošnjem terminu, ob 20. uri na TVS 1. Nadaljevanje najbolj gledane narodno in zabavno glasbene oddaje bodo v letu 2012 zaznamovali delna prenova vizualne podobe, glasbena tekmovanja in humorističnimi vložki. Marca pa na TVS 1 prihaja nova razvedrilna družinska oddaja Moja Slovenija, v kateri se bosta v uri in pol pred občinstvom pomerili dve ekipi znanih Slovencev. Z zanimivimi vprašanji, glasbenimi in duhovitimi vložki komikov, bomo na zabaven in sproščen način predstavljali zanimivosti naše domovine.

6

SOBOTNO IN NEDELJSKO POPOLDNE Rok Kužel vas vabi v svojo družbo vsako soboto med 17.15 in 18.30 na TVS 1. Oddaja Sobotno popoldne bo z nekaj spremembami v kuharskem delu oddaje še naprej ponujala sveže in zanimive sobotne teme, zdravstvene in kuharske nasvete, predstavljala življenjske zgodbe in izkušnje ter nagrajevala zveste gledalke in gledalce.

V mozaični šov oddaji Ugani, kdo pride na večerjo? vam bo med 17.10 in 18.45 na TVS 1 družbo delala voditeljica Anja Križnik Tomažin. Oddaja bo z razvedrilnimi vsebinami, glasbo, komičnimi vložki, kuharskimi umetnijami francoskega kuharja in skritim gostom še naprej bogatila naše popoldneve.

Razvedrilne in popotniške vsebine

GLASBENO-POGOVORNI KONCI TEDNA

Vse iz sveta zabavne industrije in domačega družabnega dogajanja najdete na www.rtvslo.si/zabava, popotniške utrinke in nasvete pa na www.rtvslo. si/tureavanture. Svoje najljubše razvedrilne oddaje lahko spremljate tudi na spletu oz. jih poiščete v prenovljenem Avdio/Video arhivu. Novice iz sveta zabave pa lahko med tednom v jutranjih urah spremljate tudi na vizualno, vsebinsko in tehnično prenovljenem zabavnem infokanalu.


Razvedrilne in popotniške vsebine

6

ZA POPOTNIKE IN RADOVEDNEŽE Oddaja o turizmu, Na lepše, bo na sporedu ob petkih ob 21.30 na TVS 1. Oddaja, v kateri na zanimiv, reportažni način predstavljamo pestrost slovenske turistične ponudbe, bo imela prenovljeno vizualno podobo in novo stalno rubriko z napovedjo turističnih dogodkov ob koncu tedna.

SPROŠČEN “VIKENDPAKET” NA 1. PROGRAMU RADIA SLOVENIJA Vsak petek lahko ob 9. 30 v etru 1. programa Radia Slovenija poslušate Radio Ga ga: radio na radiu s Sašem Hribarjem kot generalom Guzmanom, Čolničem in vsemi drugimi pomembnimi gagajevskimi osebnostmi. Vsako prvo soboto v mesecu gostujemo v različnih krajih po Sloveniji z razvedrilno oddajo Prizma optimizma, ki ima več kot 30-letno tradicijo. Ob sobotah ob 10.30 pa vas z Gori doli naokoli popeljemo po zanimivih krajih po Sloveniji in v tujini. V oddaji lahko

ZA LEPŠA IN NASVETOV POLNA JUTRA Oddaja Dobro jutro se bo z vami na TVS 1 prebujala tudi v letu 2012. Novo leto prinaša še več vklopov iz vseh delov Slovenije. Imeli pa boste še več priložnosti tudi pri soustvarjanju oddaje. Oddaja bo še naprej tudi svetovalno-informativna in vas bo s sproščenim pristopom spodbujala k pozitivnemu razpoloženju.

Vse iz sveta zabavne industrije in domačega družabnega dogajanja najdete na www.rtvslo.si/zabava, popotniške utrinke in nasvete pa na www.rtvslo. si/tureavanture. Svoje najljubše razvedrilne oddaje lahko spremljate tudi na spletu oz. jih poiščete v prenovljenem Avdio/Video arhivu. Novice iz sveta zabave pa lahko med tednom v jutranjih urah spremljate tudi na vizualno, vsebinsko in tehnično prenovljenem zabavnem infokanalu.


prisluhnete oglašanjem popotnikov iz najbolj skritih kotičkov našega planeta in nasvetom za vse, ki se na pot šele odpravljate. Ob nedeljah ob 14.30 pa vas vabimo k poslušanju Nedeljske reportaže z močnim osebnim avtorjevim pečatom, ki na lahkoten način govori o zanimivih krajih in ljudeh ter o stvareh, ki delajo naše življenje zanimivejše. Zvečer pa boste lahko še naprej prisluhnili priljubljeni oddaji z dolgoletno tradicijo – (Ne)obvezno v nedeljo, v kateri gostimo izjemne posameznike, ki so s svojim ustvarjanjem zaznamovali naše življenje, s svojimi mislimi pa nas nagovarjajo k razmisleku.

6

KDO BO STOPIL IZ POVPREČJA V LETU 2012? Vsak ponedeljek med 8. in 12. uro med predlaganimi kandidati za Ime tedna poslušalci Vala 202 izberejo tistega, ki je v minulem tednu naredil korak naprej, stopil iz povprečja, dosegel več. V decembru pa bo ekipa Vala 202 tudi letos razglasila že deseto “Ime leta”.

Ali ste vedeli, da na Televiziji Slovenija v enem letu pripravimo več kot 2.200 razvedrilnih in glasbeno raznolikih oddaj, na Radiu Slovenija pa letno predvajamo skoraj 22.000 ur glasbenega programa? Skupaj organiziramo tudi največje tradicionalne glasbene projekte v Sloveniji, kot so EMA, Slovenska popevka, Slovenska polka in valček, ...

NAVAL SMEHA Na Valu 202 imamo pripravljene šale za poleti in pozimi! To je obvezna garderoba za Naval smeha; predpisan 30 minutni odmerek zabave vsak četrti ponedeljek v mesecu ob 21.30. Izbrani slovenski stand up komiki in gostitelj Boštjan Gorenc Pižama v radijskem prenosu iz Cvetličarne poskrbijo, da vaše desno in levo uho poveže nasmeh, ki traja vsaj do 22. ure. Opozarjamo pa, da se pozitivni stranski učinki čutijo dlje, tudi ob sredah zjutraj. Že oktobra lani je na 1. programu Radia Slovenija svoja vrata odprl Hotel Romantika, glasbeno-pogovorna oddaja, namenjena najširšemu poslušalstvu, ki razume multikulturno posebnost življenjskega prostora in potrebo po kakovostnem sobivanju vseh državljanov Slovenije. Na sporedu je vsako sredo med 21. in 22. uro. Prijetna osvežitev četrtkovega 1. programa Radia Slovenija so reportažni zapisi, ki smo jim dali naslov Prvi odcep desno. Vedno se odpravimo v kak zanimiv kraj, najdemo sogovornike, odkrivamo neodkrito, se pogovarjamo z domačini, zanima nas zgodovina kraja, njegovi prebivalci, naravne in kulturne znamenitosti, trkamo pa tudi na vrata ustanov, ki jih raziščemo od kleti do podstrehe.

Razvedrilne in popotniške vsebine

?!

Vse iz sveta zabavne industrije in domačega družabnega dogajanja najdete na www.rtvslo.si/zabava, popotniške utrinke in nasvete pa na www.rtvslo. si/tureavanture. Svoje najljubše razvedrilne oddaje lahko spremljate tudi na spletu oz. jih poiščete v prenovljenem Avdio/Video arhivu. Novice iz sveta zabave pa lahko med tednom v jutranjih urah spremljate tudi na vizualno, vsebinsko in tehnično prenovljenem zabavnem infokanalu.


Glasba

7

GLASBENO OBARVANI VEČER Med ponedeljkom in petkom bosta na TVS 2 med 19. uro in 19.45 na sporedu oddaji Videozid in Aritmija. Oddaji bosta z vizualnimi in vsebinskimi spremembami ponovno na sporedu od konca februarja. Predstavljali bosta slovenski video-glasbeni lestvici, obogateni z raznolikimi prispevki o domači in tuji glasbeni produkciji, koncertih, mladinski subkulturi in s pogovori s pomembnimi gosti. TV Koper-Capodistria pa bo nadaljevala s produkcijo dvojezične glasbene oddaje Effe's Inferno, ki vam bo predstavila nove slovenske in italijanske izvajalce in vas informirala o najbolj kvalitetnih novostih s področja nove in mlade glasbe v Sloveniji in Italiji.

V Sobotni glasbeni noči 33/45 si boste lahko še naprej vsako soboto ob 23. uri ogledali posnetke koncertov najbolj kakovostnih slovenskih in tujih glasbenih skupin ter glasbene dokumentarce. Ob torkih, ob 23. uri na TVS 2 pa boste lahko spremljali oddajo Brane Rončel izza odra, v kateri voditelj in avtor oddaje Brane Rončel predstavlja najkakovostnejše glasbenike s področja jazza in sodobne improvizirane glasbe. V letošnjem letu bomo predvajali tudi tri koncerte svetovnih glasbenih jazz ustvarjalcev, ki jih bomo gostili v studiu 1 TV Slovenija.

Ljubitelji vseh zvrsti glasbe lahko informacije, novosti in še kaj poiščete na www.rtvslo.si/kultura in www.rtvslo.si/zabava. Najljubše glasbene radijske in televizijske oddaje lahko spremljate tudi na spletu oz. jih poiščete v prenovljenem Avdio/Video arhivu. Glasbene videospote in novice iz sveta glasbe pa lahko med tednom v jutranjih urah spremljate tudi na vizualno, vsebinsko in tehnično prenovljenem zabavnem infokanalu. Ljubitelji klasične glasbe in jazza lahko več najdete tudi na www.rtvslo.si/simfoniki in www.rtvslo.si/bigband.


TRADICIONALNI GLASBENI FESTIVALI Konec februarja bo kot finale projekta Misija Evrovizija z dvema finalistkama v prenovljenem formatu predstavljena letošnja Ema 2012. Vsaka kandidatka bo na letošnji Emi odpela po tri naročene skladbe, gledalci pa boste s telefonskim glasovanjem odločili, katera nas bo zastopala na izboru za Pesem Evrovizije 2012 v Azerbajdžanu. V začetku marca bomo organizirali in neposredno predvajali že 18. festival Slovenska polka in valček, tradicionalni festival z narodno-zabavno glasbo. Maja bo na sporedu Alpski večer, septembra pa 50. Festival narečnih popevk, ki ga pripravljamo na TV Maribor. Ob 50-letnici Slovenske popevke pripravljamo poseben projekt z dokumentarci, posvečenimi jubileju in tekmovalnim in revijalnim festivalskim večerom. V poletnem času pa bomo že tradicionalno predvajali izbrane koncerte festivalov kot so Festival šansonov, Festival Ljubljana, …

7

Jeseni bomo prenašali tudi podelitev nagrade Franeta Milčinskega – Ježka, ki jo na RTV Slovenija podeljujemo že več kot 20 let v želji, da bi vzpodbudili izvirne dosežke in opuse v zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo žlahtni tradiciji Ježkovega duha.

V uredništvu glasbenih in plesno baletnih oddaj TV Slovenija bomo tudi v letošnjem letu za vas pripravljali oddajo Glasbeni večer s posnetki koncertov in cikel Slovenska jazz scena, ki ponuja vrhunce s področja aktualnega slovenskega jazzovskega dogajanja. Z obujanjem in oživljanjem slovenskega glasbenega in plesnega izročila bližnje in daljnje preteklosti – vključno s prizadevanji naših rojakov v zamejstvu, bomo nadaljevali v ciklu V duhu glasbenega in plesnega izročila.

Glasba

ODDAJE ZA LJUBITELJE RESNE GLASBE

Ljubitelji vseh zvrsti glasbe lahko informacije, novosti in še kaj poiščete na www.rtvslo.si/kultura in www.rtvslo.si/zabava. Najljubše glasbene radijske in televizijske oddaje lahko spremljate tudi na spletu oz. jih poiščete v prenovljenem Avdio/Video arhivu. Glasbene videospote in novice iz sveta glasbe pa lahko med tednom v jutranjih urah spremljate tudi na vizualno, vsebinsko in tehnično prenovljenem zabavnem infokanalu. Ljubitelji klasične glasbe in jazza lahko več najdete tudi na www.rtvslo.si/simfoniki in www.rtvslo.si/bigband.


Glasba

7

RADIO SLOVENIJA - AMBASADOR DOBRE GLASBE Na 1. programu Radia Slovenija je z glasbo obarvana večina večerov. Ob ponedeljkih je na sporedu Etnofonija, ob torkih Slovenska zemlja v pesmi in besedi, ob sredah Minute za šanson. Četrtkovi večeri so namenjeni domačim pesmim in napevom, v petek dopoldan pa je na sporedu glasbena oddaja Siempre Primeros (Vedno prvi). Ob sobotah lahko prisluhnete Sobotnim glasbenim večerom, ob nedeljah pa oddajam Medenina, Promenada, v katerih predstavljamo najvidnejša dela iz zakladnice klasične glasbe, ter nedeljskim Pozdravom in čestitkam. Našim najmlajših poslušalcem je namenjena oddaja Violinček, ki jo bomo letos prenovili, nekoliko večjim pa festival otroške glasbe Veseli tobogan, na katerem se predstavijo obetavni pevke in pevci, izbrani na javni avdiciji. Med večjimi glasbenimi dogodki 1. programa Radia Slovenija sta Festival slovenskega šansona in Festival ljudske glasbe, vse bolj pa se uveljavlja tudi Večer novih melodij z izbranimi izvajalci narodnozabavne glasbe.

Ob ponedeljkih zvečer boste lahko v oddaji Na utrip srca na TVS 2 uživali v vrhunskih dokumentarnih in krajših glasbeno scenskih stvaritvah domače in tuje produkcije. Novost bodo redne nedeljske glasbene matineje ob 11. uri na TVS 2. Še naprej bomo spremljali dosežke širokega glasbenega in plesnega ljubiteljstva ter po kakovosti v svetovni vrh segajoče poustvarjalnosti slovenskih zborov. Eno izmed najzanimivejših skladateljskih osebnosti v zgodovini slovenske glasbe Marija Kogoja bomo predstavili skozi umetniško refleksijo v filmu Maske so črne. V okviru dokumentarnih in portretnih oddaj bomo predstavili tudi vrhunsko harfistko Mojco Zlobko, ob 100-letnici rojstva pa dirigenta in skladatelja Demetrija Žebreta in njegovo soprogo, mednarodno priznano sopranistko Ksenijo Vidali, predvajali pa bomo tudi dokumentarni film ob 140-letnici Glasbene matice. Ljubitelji operne in plesno baletne umetnosti boste lahko uživali v domačih in tujih stvaritvah. Na sporedu bo tudi pet polurnih umetniško izobraževalnih oddaj o umetnosti glasbe Skrivnosti glasbe, ki bodo odstirale nekatere skrivnosti glasbe, ki ostajajo skrite ušesom in očem. Tudi v letu 2012 bomo s svojim mladim glasbenim virtuozom, ki ga bomo v februarju izbrali na našem nacionalnem izboru v Slovenski filharmoniji, maja sodelovali na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki 2012 na Dunaju. Prav tako bomo priredili tudi slovenski izbor za mednarodno tekmovanje Evrovizijski mladi plesalci 2013.

Ljubitelji vseh zvrsti glasbe lahko informacije, novosti in še kaj poiščete na www.rtvslo.si/kultura in www.rtvslo.si/zabava. Najljubše glasbene radijske in televizijske oddaje lahko spremljate tudi na spletu oz. jih poiščete v prenovljenem Avdio/Video arhivu. Glasbene videospote in novice iz sveta glasbe pa lahko med tednom v jutranjih urah spremljate tudi na vizualno, vsebinsko in tehnično prenovljenem zabavnem infokanalu. Ljubitelji klasične glasbe in jazza lahko več najdete tudi na www.rtvslo.si/simfoniki in www.rtvslo.si/bigband.


7

V letu 2012 bomo na 3. programu Radia Slovenija – Programu ARS v okviru zborovske glasbe poudarili pomen slovenskih skladateljev jubilantov, v okviru projektov Komorna glasba pa bomo organizirali 10 koncertov v studiu 14 z neposrednimi in odloženimi prenosi. Poslušali boste lahko neposredne prenose koncertov Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in drugih orkestrov. Ljubitelji operne glasbe boste uživali v 16 neposrednih prenosih iz Metropolitanske opere, Festivala v Bayreuthu, predstave milanske Scale in snemanja s slovenskimi opernimi umetniki. Oddaja Arsov art atelje se bo spogledovala s sodobno, elektroakustično in eksperimentalno glasbo ter slovensko glasbo. Prisluhnili boste lahko odlični jazzovski glasbi s prenosi koncertov Big Banda RTV Slovenija. Z Mladinskim zborom in Otroškim zborom RTV Slovenija načrtujemo udeležbo na mednarodnih tekmovanjih in naročilo nove skladbe. Mednarodno sodelovanje in izmenjava se bosta v letu 2012 odražali v oddajah Evropski klasični nokturno, Koncertni dogodki na tujem, Recital, Evroradijski koncert, Glasba, naša ljubezen.

Glasba

V letu 2012 bosta lestvici SLO POPS 20 in SLO TOP 30 na Valu 202 dobili novo preobleko in drugačno produkcijo, podprto s sodobnejšim načinom priprave, predvsem pa objavo lestvic, tako v etru dnevnega programa kot na spletu. V okviru letošnje 40-letnice bomo izdali poseben album Val 202 greatest hits 40 let in vam pripravili retrospektivne glasbene rubrike o glasbi zadnjih štirih desetletij. Čaka nas tudi album Val 012, že peti po vrsti, ki bo tudi tokrat poskrbel, da ljubitelji dobre glasbe ne boste ostali “lačni”. Kot se za okroglo obletnico spodobi, pa bomo pred poletjem pripravili tudi praznovanje rojstnega dne, o katerem se bo zagotovo še dolgo govorilo. V čast obletnice pa napovedujemo tudi novi DAN 202!

Ljubitelji vseh zvrsti glasbe lahko informacije, novosti in še kaj poiščete na www.rtvslo.si/kultura in www.rtvslo.si/zabava. Najljubše glasbene radijske in televizijske oddaje lahko spremljate tudi na spletu oz. jih poiščete v prenovljenem Avdio/Video arhivu. Glasbene videospote in novice iz sveta glasbe pa lahko med tednom v jutranjih urah spremljate tudi na vizualno, vsebinsko in tehnično prenovljenem zabavnem infokanalu. Ljubitelji klasične glasbe in jazza lahko več najdete tudi na www.rtvslo.si/simfoniki in www.rtvslo.si/bigband.


7

KOLEDAR 2012 ZA GLASBENE SLADOKUSCE

JANUAR

MAREC

14. januar ob 20. uri, Hotel Mons

12. marec 2012 ob 20. uri, Kino Šiška

Solisti: Irena Vidic (vokal), Eva Hren (vokal), Matjaž Jesenovec (vokal) Dirigent: Tomaž Grintal

Poklon Bojanu Adamiču Slovenski glasbeni dnevi

Jazz klub Mons z Big Bandom RTV Slovenija

29. januar ob 11. uri, Slovenska filharmonija v Ljubljani

Mozartine 2012 Simfoničnega orkestra RTV Slovenija Solist: Milan Hudnik (violončelo) Dirigent: Alpaslan Ertüngealp

Na koncert z vso družino – ne spreglejte posebno ugodnih družinskih vstopnic! FEBRUAR 3. februar ob 19.30, dvorana Union, Maribor

Festine

Dirigentka: Živa Ploj Peršuh Solist: Benjamin Ziervogel (violina)

4. februar ob 19.30, Slovenska filharmonija v Ljubljani

Festine

Dirigentka: Živa Ploj Peršuh Solist: Benjamin Ziervogel (violina)

9. februar ob 19.30, Gallusova dvorana Cankarjevega doma

18. marec ob 11. uri, Slovenska filharmonija v Ljubljani

Mozartine 2012 Simfoničnega orkestra RTV Slovenija Solist: Mihajlo Bulajić (rog) Dirigent: Alpaslan Ertüngealp

Na koncert z vso družino – ne spreglejte posebno ugodnih družinskih vstopnic! 22. marec ob 19.30, Gallusova dvorana Cankarjevega doma

Kromatika 2011/2012 – ZELENA, Simfonični orkester RTV Slovenija Dirigent: Lorenzo Castriota Solist: Andraž Poljanec (tolkala)

22. marec ob 20. uri, Jazz Ravne

Big Band RTV Slovenija Dirigent: Lojze Krajnčan In memoriam Boško Petrović Solist: Vid Jamnik (vibrafon)

APRIL

Kromatika 2011/2012 – ROZA, Simfonični orkester RTV Slovenija

14. april ob 20. uri, Hotel Mons

11. februar ob 20. uri, Hotel Mons

19. april ob 19.30, Gallusova dvorana Cankarjevega doma

Solist: Janez Bončina Benč (vokal) Dirigent: Tadej Tomšič

Dirigent: Marko Letonja Solistka: Ye-Eun Choi

Dirigent: En Shao Solistka: Eva Nina Kozmus (flavta) – zmagovalka evrovizijskega tekmovanja mladih glasbenikov

Glasba

Big Band in Simfonični orkester RTV Slovenija

Jazz klub Mons z Big Bandom RTV Slovenija Solistka: Neža Drobnič (vokal) Dirigent: Tadej Tomšič

Jazz klub Mons z Big Bandom RTV Slovenija

Kromatika 2011/2012 – OKER, Simfonični orkester RTV Slovenija

14. februar ob 20. uri, Kino Šiška

25. april 2012, Gallusova dvorana Cankarjevega doma

Dirigent: Vid Žgajner Gostja: Neisha (vokal, klavir)

Solist: Lado Leskovar z gosti Big Band in Simfonični orkester RTV Slovenija

Big Band RTV Slovenija

26. februar ob 11. uri, Slovenska filharmonija v Ljubljani

Mozartine 2012 Simfoničnega orkestra RTV Slovenija Solista: Aleksandar Ranisavljev (fagot), Mihael Šuler (pozavna) Dirigent: Alpaslan Ertüngealp

Na koncert z vso družino – ne spreglejte posebno ugodnih družinskih vstopnic!

70 let Lada Leskovarja MAJ

6. maj ob 11. uri, Slovenska filharmonija v Ljubljani

Mozartine 2012 Simfoničnega orkestra RTV Slovenija Solistki: Brina Nataša Zupančič (violina), Irena Rovtar (flavta) Dirigent: Alpaslan Ertüngealp

Na koncert z vso družino – ne spreglejte posebno ugodnih družinskih vstopnic!

Ljubitelji vseh zvrsti glasbe lahko informacije, novosti in še kaj poiščete na www.rtvslo.si/kultura in www.rtvslo.si/zabava. Najljubše glasbene radijske in televizijske oddaje lahko spremljate tudi na spletu oz. jih poiščete v prenovljenem Avdio/Video arhivu. Glasbene videospote in novice iz sveta glasbe pa lahko med tednom v jutranjih urah spremljate tudi na vizualno, vsebinsko in tehnično prenovljenem zabavnem infokanalu. Ljubitelji klasične glasbe in jazza lahko več najdete tudi na www.rtvslo.si/simfoniki in www.rtvslo.si/bigband.


17. maj ob 19.30, Gallusova dvorana Cankarjevega doma

Kromatika 2011/2012 – VIJOLIČNA, Simfonični orkester RTV Slovenija Dirigent: Uroš Lajovic Solista: Benjamin Ziervogel, Theresa Plut Zagrebški kvartet saksofonov APZ Tone Tomšič

7

16. junij ob 19.30, Slovenska filharmonija v Ljubljani

Festine

Dirigent in solist: Wolfram Christ

21. junij ob 21. uri

POLETNA NOČ – 50 let Slovenske popevke Big Band in Simfonični orkester RTV Slovenija

JUNIJ 7. junij ob 19.30, Gallusova dvorana Cankarjevega doma

Kromatika 2011/2012 – MODRA, Simfonični orkester RTV Slovenija Dirigent: En Shao Solista: Dejan Lazić (klavir)

9. junij ob 20. uri, Hotel Mons

Jazz klub Mons z Big Bandom RTV Slovenija Solistka: Neisha (vokal, klavir) Dirigent: Vid Žgajner

15. junij ob 19.30, dvorana Union, Maribor

Festine

Dirigent in solist: Wolfram Christ

?! Ali veste, da je glasba izjemen del ustvarjanja RTV Slovenija? Poleg številnih glasbenih oddaj, festivalov in dobrodelnih koncertov, pri nas delujeta Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija, ki skupaj letno izvedeta približno 70 koncertov in posnameta skoraj 4.000 minut glasbenega gradiva. Prav tako pod RTV Slovenija delujeta eden najstarejših evropskih radijskih komornih zborov ter otroški in mladinski pevski zbor.

ZALOŽBA KASET IN PLOŠČ - ZALOŽBA KAKOVOSTNIH PROGRAMOV

Glasba

V Založbi kaset in plošč oz. založbi kakovostnih programov v sodelovanju z uredništvi RTV Slovenija, pa tudi samostojno omogočamo izid mnogim, za slovensko kulturo in poslanstvo javnega zavoda pomembnim projektom, ki izključno pod tržnimi pogoji ne bi mogli iziti. Gre predvsem za glasbene projekte na področju resne klasične in sodobne glasbe, jazza, popularne kulture, festivalske, koncertne in natečajne projekte RTV Slovenija ter dokumentarne, izobraževalne in otroške vsebine. Veliko vlagamo tudi v obnavljanje in ohranjanje že dotrajanih arhivskih posnetkov, ki bi sicer z leti propadli. Našo ponudbo najdete na okoli 350 prodajnih mestih po Sloveniji. Celoten katalog okoli 1.000 izdelkov pa vam je 24 ur na dan na voljo na spletni strani www.rtvslo.si/zkpprodaja.

Ljubitelji vseh zvrsti glasbe lahko informacije, novosti in še kaj poiščete na www.rtvslo.si/kultura in www.rtvslo.si/zabava. Najljubše glasbene radijske in televizijske oddaje lahko spremljate tudi na spletu oz. jih poiščete v prenovljenem Avdio/Video arhivu. Glasbene videospote in novice iz sveta glasbe pa lahko med tednom v jutranjih urah spremljate tudi na vizualno, vsebinsko in tehnično prenovljenem zabavnem infokanalu. Ljubitelji klasične glasbe in jazza lahko več najdete tudi na www.rtvslo.si/simfoniki in www.rtvslo.si/bigband.


Regionalne vsebine

8

REGIONALNI RTV-CENTER KOPER - CAPODISTRIA Z narodnostnima in regionalnima programoma smo na Radiu in Televiziji Koper - Capodistria že več desetletij osrednji povezovalec multikulturnega prostora ne meji Slovenije, Italije in Hrvaške, hkrati pa vsi štirje programi opravljamo pomembno vlogo kolektivnega dopisnika za nacionalne televizijske in radijske programe.

Na najbolj poslušanem radijskem programu na Primorskem, Radiu Koper, bomo tudi v letu 2012 skrbeli za informativne, kulturne, izobraževalne, otroške, glasbene, razvedrilne in športne vsebine. Med drugim boste lahko prisluhnili zvočno in vsebinsko prenovljenim informativnim programom, še več vsebinam za Slovence v Italiji in tudi na Hrvaškem, številnim glasbenim oddajam … V sodelovanju s Televizijo Koper – Capodistria pa bomo tudi v letošnjem letu sodelovali pri projektih Osebnost Primorske in Gospodarstvenik Primorske, z Radiem Trst A pri prireditvi Naš športnik, prvič pa tudi pri podelitvi primorske gledališke nagrade Tantadruj. Na najbolj gledanem televizijskem programu na Primorskem, Televiziji Koper – Capodistria, vas bomo še naprej povezovali s Čezmejno televizijo in vas informirali s prenovljeno osrednjo informativno oddajo Primorska kronika. Za vas bomo pripravljali tudi nedeljsko informativno oddajo Presek, avtorski izbor in pogled na dogodke, ki so zaznamovali teden na Primorskem, aktualno-pogovorno oddajo Izostritev, novo gospodarsko oddajo Gospodarski metulji, oddajo Ljudje in zemlja in se z vami še naprej skupaj z mariborskimi in ljubljanskimi kolegi prebujali v oddaji Dobro jutro … Še naprej bomo izpolnjevali eno temeljih nalog našega programa – pripravljati oddaje za Slovence v Italiji. Vsebinsko, z mesečnimi reportažnimi oddajami iz krajev v Italiji, kjer živijo Slovenci, in vizualno bomo nadgradili oddajo Brez meje, oddajo o življenju in ljudeh v zamejstvu. Vsa štiri uredništva Regionalnega RTV-centra Koper – Capodistria pa bodo tudi v prihodnje sodelovala pri pripravi

dokumentarnih filmov iz serij Sinovi dveh narodov – velikani našega prostora ter Kraji in običaji – manjšine, naše bogastvo. V januarju si boste lahko v dveh sredah ob 18. uri ogledali dokumentarna filma iz serije Kraji in običaji - manjšine, naše bogastvo, Glasovi in zvoki Istre ter Ribe in motorji.

RADIJSKI IN TELEVIZIJSKI PROGRAM ZA ITALIJANSKO NARODNO SKUPNOST Jedro programa Radia Capodistria ostajajo radijski dnevniki in oddaje, namenjene manjšinski problematiki, pripravili pa bomo tudi veliko novosti, med njimi sobotno informativno oddajo Stebri kulture in tradicije, novo šolsko oddajo s pomočjo Italijanske unije … V etru ostaja tudi Istrski kalejdoskop, ki nastaja v sodelovanju z Radiem Koper ter hrvaškim in italijanskim Radiem Pula/Pola. Televizijski program za italijansko narodno skupnost vas bo obširno in verodostojno informiral v dnevnikih Tuttoggi, soočal in analiziral v aktualnih oddajah Meridiani in Tuttoggi Attualita`, spregovoril o kulturi in umetnosti v oddaji Artevisione, ponudil najboljše, najzanimivejše in najprepoznavnejše v Istri in Furlaniji Julijski Krajini v prenovljeni oddaji Istria e dintorni, Viaggio Istriano in Una vita, una storia. Razvajal in razvedril vas bo tudi z oddajo o modi in lepem Q, spoznal z zanimivimi osebnostmi v oddaji L’Appuntamento, popeljal v gore s K2, na potepanje po svetu pa z oddajo Itinerari. Bil bo tudi steber Čezmejne televizije in ponudnik kakovostnih dokumentarnih oddaj. Ljubiteljem športa bo ponudil kopico športnih prenosov s prepoznavnimi športnimi komentatorji. Vrh ponudbe pa bodo vsekakor tekme na evropskem prvenstvu v nogometu in tekmovanja na letnih olimpijskih igrah. Novost od spomladi dalje pa bo tudi jutranji infokanal.

Poleg radijskih oddaj kot sta ponedeljkova oddaja Sotočja in petkova oddaja Slovencem po svetu na 1. programu Radia Slovenija lahko Slovenci izven državnih meja veliko vsebin najdete tudi na novem spletne portalu www.rtvslo.si/zamejci.


?! Ali ste vedeli, da v Regionalnih centrih v Kopru in Mariboru letno pripravimo skoraj 4.000 ur televizijskega in približno 12.000 ur radijskega programa? Za madžarsko in italijansko narodnostno skupnost pa pripravimo skoraj 4.000 ur televizijskega in več kot 13.000 ur radijskega programa.

8

Na Radiu Maribor bomo v prihodnjem letu namenili več pozornosti mladim, pripravljamo pa tudi oddaje Slovenci na Dunaju, v katerih bomo predstavili tam delujoče uspešne rojake. Več pozornosti bomo posvetili tudi vsebinam s pozitivnim predznakom, zato bomo v letu 2012 izpeljali projekt MB pozitiv, kjer bomo izbirali najbolj pozitivno osebnost, podjetje in dogodek leta 2012.

REGIONALNI RTV-CENTER MARIBOR

Na prvem in edinem radijskem programu za tujo javnost Radio Slovenia International bomo še naprej obveščali v treh jezikih. Nadaljevali bomo s sodelovanjem v projektu Euranet, z Radijskim prometnim servisom pa tudi v prihodnje skrbeli za ažurne informacije o stanju na cestah. Skrbeli bomo tudi za divje avanture v oddaji Adventure kick. Guest star - izbor tujca leta, pa bomo pripravili skupaj z uredništvom časopisa Slovenia Times. VSEBINE ZA MADŽARSKO NARODNO SKUPNOST

Evropski prestolnici kulture. V okviru Dnevnika TV Maribor bodo na sporedu posebne mini kronike, ob sobotnih večerih pa bomo za TVS 1 pripravljali oddajo, ki vas bo seznanjala z vsem, kar je bilo v minulem tednu vredno pozornosti v partnerskih mestih evropske prestolnice kulture. Omenimo še oddaji Slovenski utrinki in Slovenska kronika studia v Celovcu ter skupne projekte kot so 50. jubilejni Festival narečnih popevk, festivala narodno-zabavne glasbe Vurberk in Ptuj, pa Bob leta, Borštnikovo srečanje, otvoritev in zaključek EPK …  Leto 2012 je za nas tudi jubilejno, saj praznujemo 10-letnico delovanja posebnega programa Televizije Maribor. 

V Studiu madžarskih programov v Lendavi bomo tudi v tem letu ustvarjali televizijske in radijske vsebine za madžarsko narodno skupnost, s katerimi opravljamo pomembno vlogo posrednika med madžarskim in slovenskim narodom in kulturo ter gradimo duhovne in informacijske mostove. V Studiu madžarskih programov bomo s pomočjo evropskih sredstev izvajali nov projekt radijskih in televizijskih oddaj oz. prispevkov, v sklopu katerih bomo predstavljali turistične in kulturne znamenitosti v Prekmurju ter v sosednjih županijah Vas in Zala. Na Pomurskem madžarskem radiu bomo v okviru celodnevnega radijskega programa, ki sloni na pripravi programov za informiranje in ohranjanje ter razvijanje maternega jezika avtohtone madžarske nerodne skupnosti, uvedli novo oddajo o verstvih, niz novih oddaj pa bomo posvetili tudi operetam. V TV-studiu Lendava bomo poleg naše najstarejše oddaje Mostovi pripravljali še sedem različnih oddaj, s katerimi želimo zadovoljiti pričakovanja celotne ciljne publike, od najmlajših in mladine do najstarejših.

Regionalne vsebine

V program Televizije Maribor se v letu 2012 vrača zabavno-glasbena oddaja Koktajl. Novice in dogodki s Štajerke, Prekmurja in Koroške bodo še naprej polnile vse informativne oddaje, od Dnevnika TV Maribor do Novic, posebno oddajo V žarišču, športno oddajo Športni kompas …  Skupaj s koprskimi kolegi bomo še naprej za nacionalni program pripravljali oddajo o dogajanju v univerzitetnih središčih, Univerza. Gledalci nacionalnih programov pa dobro poznajo tudi oddaje Na vrtu, Ljudje in zemlja, O živalih in ljudeh, Glasnik, Sledi, Slovenci po svetu …, še naprej pa bomo tudi sopotniki oddaje Dobro jutro na TVS 1. Kot novost prihajajo oddaje, ki bodo posvečene

Poleg radijskih oddaj kot sta ponedeljkova oddaja Sotočja in petkova oddaja Slovencem po svetu na 1. programu Radia Slovenija lahko Slovenci izven državnih meja veliko vsebin najdete tudi na novem spletne portalu www.rtvslo.si/zamejci.


9

KAKO DOBIVATE NAŠE RADIJSKE IN TELEVIZIJSKE PROGRAME? Osnovna naloga Organizacijske enote Oddajniki in zveze je oddajanje programov RTV Slovenija ter radijskih in televizijskih programov drugih izdajateljev. V ta namen je bilo skozi desetletja zgrajenih več oddajnih omrežij, povezanih z mikrovalovnimi zvezami za distribucijo in izmenjavo programov od radijskih in televizijskih studiev oziroma med njimi. Po vsej Sloveniji je 170 oddajnih objektov, prek katerih oskrbujemo poslušalce in gledalce s programi RTV Slovenija in nekaterimi drugimi programi.

Oddajniki in zveze

1. decembra 2010 smo izklopili analogne oddajnike in omogočili prehod na digitalni televizijski signal 96 odstotkom slovenskih gospodinjstev, s 30. junijem 2011 pa je Slovenija prešla na digitalno televizijsko oddajanje v celoti.

Programska ponudba RTV Slovenija je na voljo po naslednjih poteh: - po prizemeljskih brezžičnih valovih v Sloveniji, - po IPTV-omrežjih v Sloveniji, - po kabelskih omrežjih v Sloveniji in v tistih tujih državah, ki so podpisale pogodbo o reemitiranju (v Avstriji, Bosni in Hercegovini, Franciji, Makedoniji, Srbiji, Črni gori, na Hrvaškem, Poljskem, Slovaškem, Švedskem, Češkem in Madžarskem), - prek satelita Hot Bird 8, 13 stopinj vzhodno, 12.30288 GHz, y-polarizacija 27.500 - 3/4, Wide Beam, - na spletnem naslovu www.rtvslo.si, - na mobilnih napravah na naslovu www.rtvslo.si/pda.

Oddaje za tujino redno objavljajo tudi v kabelskih sistemih v Nemčiji, ZDA, Kanadi, Argentini, Avstraliji, na satelitskem kanalu 3-sat, satelitskem kanalu Europe by Satellite in satelitskem kanalu Scuola.

?!

Ali ste vedeli, da široka mreža oddajnikov RTV Slovenija, ki skrbi za prenos radijskega in televizijskega signala obsega 170 oddajnih objektov po vsej Sloveniji? Prvo poskusno oddajanje v HD tehniki je bilo izpeljano že leta 2008 v času olimpijskih iger v Pekingu. S predvajanjem 1. in 2. programa Televizije Slovenija v celoti v HD tehniki bomo pričeli predvidoma v prvi polovici letošnjega leta.

Več informacij: RTV Slovenija, Oddajniki in zveze, Kolodvorska 2, 1550 Ljubljana, telefonska številka: 01/475 27 81, elektronska pošta: ozm@rtvslo.si, spletna stran: www.rtvslo.si/oz, www.rtvslo.si/dvb-t.


9

RTV-PRISPEVEK RTV Slovenija ustvarja program večinoma s prihodki od RTV-prispevka, ki so v letu 2011 obsegali dve tretjini vseh prihodkov RTV Slovenija; preostali del prihodkov pa predstavljajo prihodki od oglaševanja, prihodki od oddajanja oddajniške infrastrukture v najem in drugi prihodki. RTV-prispevek je posebna oblika javne dajatve, predpisana z zakonom o Radioteleviziji Slovenija, in tako kot v večini evropskih javnih servisov predstavlja najpomembnejši vir financiranja nacionalne radiotelevizije. Zavezanec za plačilo RTV-prispevka je vsakdo, ki ima radijski ali televizijski sprejemnik na območju Republike Slovenije, kjer so zagotovljeni tehnični pogoji za sprejem vsaj enega programa RTV Slovenija. RTV-prispevek je torej dolžan plačevati vsakdo, ki sprejemnik ima in sprejema programe prek strešne ali sobne antene, po kabelskem omrežju, prek satelita ali z IPTV-priključkom (SIOL, T2 ipd.). RTV-prispevek se plačuje mesečno in znaša v letu 2012 za gospodinjstvo 12,75 EUR.

RADIJSKI IN TELEVIZIJSKI PROGRAMI V ŠTEVILKAH ŠTEVILO UR PREDVAJANIH PROGRAMSKIH VSEBIN NA RADIU SLOVENIJA

Slovenija 1 6396

Prvi program 8538

Slovenija 2 5223

Val 202 8467

Slovenija 3 7823

ARS 8735

TV Koper Capodistria, ital. p. 3073

Radio Koper 5882

TV Koper Capodistria, region. p. 516

Radio Capodistria 6570

TV Maribor 5557

Radio Maribor 5578 Radio Si 8445 MMR 6592

*brez Infokanala, oglaševanja in promocije

*brez oglaševanja in promocije

Vir: Evidenca predvajanega programa Televizije in Radia Slovenija

ODDAJA Z VARUHINJO PRAVIC GLEDALCEV IN POSLUŠALCEV RTV SLOVENIJA - JE RES? Oddaja bo izpolnjevala vašo pravico biti viden, slišan in upoštevan. Vsak mesec bomo obravnavali najbolj številne ali najbolj argumentirane pritožbe in komentarje. Srečala se bosta glas javnosti, glas odgovornih in medijskih strokovnjakov v povezavi s televizijskim in radijskim programom ter multimedijskimi vsebinami RTV Slovenija.

RTV-prispevek/ Varuhinja

ŠTEVILO UR PREDVAJANIH PROGRAMSKIH VSEBIN NA TELEVIZIJI SLOVENIJA

Pohvale pritožbe, vprašanja in mnenja lahko posredujete na elektronski naslov varuhinja@rtvslo.si ali na naslov RTV Slovenija, Varuhinja gledalcev in poslušalcev, Kolodvorska 2, 1550 Ljubljana. Več informacij pa najdete tudi na spletni strani www.rtvslo.si/varuhinja.

Več informacij: RTV Slovenija, Služba za obračun RTV-prispevka, Čufarjeva 2, 1550 Ljubljana, telefonska številka: 01 475 30 10, telefaks:01 475 30 15, elektronska pošta: rtv.prispevki@rtvslo.si, spletna stran: www.rtvslo.si/rtvprispevki, informacijska pisarna: Čufarjeva ulica 2, 1550 Ljubljana, uradne ure: od ponedeljka do petka od 8. do 12. ure ter ob sredah še od 14. do 17. ure.


9

ŠTEVILO UR PREDVAJANIH PROGRAMSKIH VSEBIN NA TELEVIZIJI SLOVENIJA PO ZVRSTEH V LETU 2011

TELEVIZIJA SLOVENIJA Programske zvrsti

Slovenija 1

Slovenija 2

Igrane oddaje

653

893

Razvedrilne oddaje

488

307

Glasbene oddaje

264

848

Športne oddaje

135

1255

74

Dnevno-informativne oddaje

1207

1

Informativne oddaje

1738

1062

Otroške in mladinske oddaje

1090

167

Dokumentarne oddaje

423

498

Izobraževalne oddaje

226

169

141

20

1

3

1

6396

5223

7823

Verske oddaje Druge oddaje Skupaj

Slovenija 3

TV Maribor

TV K C, ital. p.

TV K C, reg. p.

108

206

1

266

268

535

288

33

557

418

40

2574

1102

318

157

5014

1817

857

216

171

53

30

450

535

38

545

121

1

6

9

5557

3073

42

118

516

Vir: Evidenca predvajanega programa Televizije in Radia Slovenija

ŠTEVILO UR PREDVAJANIH PROGRAMSKIH VSEBIN NA RADIU SLOVENIJA PO ZVRSTEH V LETU 2011

RADIO SLOVENIJA

RTV-prispevek

Programske zvrsti

1. prog.

2. prog.

Igrane oddaje

142

Razvedrilne oddaje

61

93

Glasbene oddaje in glasbena oprema

3836

5553

Športne oddaje

147

Dnevno-informativne oddaje Informativne oddaje

3. prog. RA Maribor

RA Si

266

MMR

RA Koper

18

RA Capodistria 66

528

370

324

1200

412

7111

3697

6800

4520

3099

4147

689

54

240

30

74

260

164

1376

1176

500

414

355

942

485

816

2232

841

307

510

890

486

195

291

Otroške in mladinske oddaje

304

42

99

48

113

74

88

Dokumentarne oddaje

210

45

239

69

20

100

Izobraževalne oddaje

204

6

86

33

69

142

56

73

39

26 327

516

5882

6570

Verske oddaje

6

Druge oddaje

30

22

8538

8467

Skupaj

8735

5578

8445

6592

6

Vir: Evidenca predvajanega programa Televizije in Radia Slovenija

Oglasna priloga RTV Slovenija. Zbrale in uredile: sodelavke Službe za odnose z javnostjo RTV Slovenija, odgovorna oseba: Sabrina Povšič Štimec, kreativna zasnova in oblikovanje: Neža Palčič, fotografije: fotoarhiv RTV Slovenija, Stane Sršen, Žiga Culiberg, Enja Brelih, Tina Rakoše, Igor Košir, Bernard Perme, Viktor Grošelj, Alan Orlič , EPA, EBM in drugi, dodatne informacije: Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija, elektronska pošta: pr@rtvslo.si. RTV Slovenija, Kolodvorska 12, 1550 Ljubljana, www.rtvslo.si

Prizma 2012  

Prizma skozi program in novosti v letu 2012

Advertisement