Page 1

RTV PRIPOROČA OD 28. SEPTEMBRA DO 4. OKTOBRA


PETEK, 28. SEPTEMBER SODOBNA DRUŽINA SODOBNA DRUŽINA (III.)

ameriška ameriška humoristična humoristična nadaljevanka, nadaljevanka, 20011, 20011, 21/24 24/24

TVS 2, 21. 00 TVS 2, 20.50

Tisti, ki je ušelJay si želi, da bi preživel tih in miren rojstni dan na jezeru z ribiško palico v roki. Vendar ga družina, ki mu vneto pripravlja zabavo, ves čas moti in prosi za pomoč. Claire in Mitch se vtihotapita na vrt hiše, kjer so nekoč stanovali, da bi se tam fotografirala. Cameron je v slaščičarni zaradi nesporazuma deležen obtožujočih in zgroženih pogledov. Phil med sprehodom z Glorio in Lily v trgovini sreča nekdanjega čarovniškega tekmeca.

RESTAVRACIJA RAW (III.) irska nadaljevanka, 2011, 1/6

TVS 2, 21.15

Restavracija Raw ponovno odpira svoja vrata. Geoff in Fiona sta zdaj partnerja in poleg že preizkušenih delavcev v službo vzameta še novega vodjo osebja Raya Cronina, nekdanjega lastnika restavracij. Za šankom zdaj dela Fionina sestra Kate, saj sta šla Bobby in Dylan na svoje. Uresničila sta dolgoletne sanje in odprla svoj bar. Jojo doživlja šok za šokom, ko se v Dublinu pojavita njena osovražena sestrična Ellen in mama, ki si je v glavo vtepla, da bo na stara leta študirala na univerzi. Poleg tega se z Dylanom selita v novo stanovanje in Bobby Jojo svari, da se zanjo začenja dolgočasni del življenja. Pavel po ločitvi od Geoffa išče novega partnerja, iskrica pa preskoči tudi med Shanom in Kate.

JEZDECI APOKALIPSE ameriški film, 2007

TVS 2, 23.40

Režija: Jonas Akerlund Igrajo: Dennis Quaid, Ziyi Zhang, Lou Taylor Pucci, Clifton Collins Jr., Barry Shabaka Henley

Prekaljenemu policijskemu detektivu Aidanu Breslinu je pred kratkim umrla soproga. Njeno izgubo poskuša nadoknaditi s fanatičnim delom, ki ga čustveno precej izčrpava, poleg tega pa se vedno bolj oddaljuje od svojih dveh mladoletnih sinov Alexa in Seana. V precepu med družinskimi težavami in enim najtežjih primerov v svoji karieri se med preiskavo zapleta v najbolj nemogoče situacije, v katerih odkriva tudi osebno povezanost z nenavadnimi umori – umori, ki imajo svoje korenine v biblijski prerokbi o štirih jezdecih apokalipse.


SOBOTA, 29. SEPTEMBER LOTI NAREDISAMA

TVS 1, 11.30

koprodukcijski film, 2006

Režija: Janno Poldma, Heiki Ernits Glasovi: Evelin Pang, Andero Ermel, Argo Aadli, Lembit Ulfsak, Garmen Tabor

Loti je živahna in vesela pasja deklica, ki živi v vasici ob morski obali. Prebivalci te vasice imajo nenavaden hobi: vsi izumljajo preproste naprave in vsakoletno izumiteljsko tekmovanje je najpomembnejši dan v njihovem koledarju. Lotijin oče Oskar dela na novem izumu, prav tako njegov glavni tekmec Adalbert. Dan pred tekmovanjem gresta Loti in njen najboljši prijatelj Bruno na plavanje in najdeta staro knjigo, ki plava na valovih. Izkaže se, da je napisana v japonščini, z zanimivimi slikami zajcev v belih oblačilih in vmes je celo čebela. Knjigo obesita, da se posuši, in takrat iz nje pade živa čebela. To je Susumu, japonski asistent za judo sensei, ki je bil ujet med strani padajoče knjige in je tako prepotoval čez ocean. Oskar in Loti imata načrt, kako pomagati Susumuju, da pride nazaj domov. Izvejo za tekmovanje v judu na Japonskem in vsi trije otroci se mu pridružijo na potovanju na Japonsko, da preizkusijo svoje veščine. Ali živahni in nestrpni Loti uspe uravnovesiti njeno naravo s potrpežljivo vadbo?

TVS 1, 21.40

DOBRI WILL HUNTING ameriški film, 1997

Režija: Gus Van Sant Scenarij: Matt Damon, Ben Affleck Igrajo: Robin Williams, Matt Damon, Minnie Driver, Ben Affleck, Stellan Skarsgar

Will Hunting je problematični mladenič, ki ima izrazito visok inteligentični kvocient. Kljub vsemu je na fakulteti zaposlen kot hišnik. Nekega dne profesor matematike postavi svojim študentom izjemno težko nalogo, ki ji nihče ni kos. Will ga anonimno reši, njegov talent pa hitro odkrije profesor, ki mu postavi ultimat če noče v zapor, mora postati njegov učenec, šolskega psihologa pa mora prepričati, da bo obvladal svoj divjaški temperament.

TVS 1, 00.35

OGLAŠEVALCI ameriška nadaljevanka, 2008, 1/13

Valentinovo leta 1962. Don se trudi postati boljši mož in oče, zato si z Betty privoščita romantičen večer v New Yorku in prenočita v hotelu. Med Joan in Rogerjem pa se je romanca ohladila in Joan začne hoditi na zmenke z drugimi.


NEDELJA, 30. SEPTEMBER NA SVOJI ZEMLJI

TVS 1, 15.05

slovenski film, 1948

Režija: France Štiglic Scenarij: Ciril Kosmač Igrajo: Lojze Potokar, Majda Potokar, France Presetnik, Mileva Zakrajšek, Štefka Drolc, Stane Sever, Andrej Kurent, Augusta Danilova, in mnogi drugi

Italija je kapitulirala in Primorsko so zasedle nemške vojaške enota. Partizani, ki so že občutili dih prihajajoče svobode, so se soočili z nemško vojsko, ki hoče brezkompromisno streti partizanski odpor .Po eni strani Nemci napadajo partizanske enote, po drugi strani pa sejejo teror med civilnim prebivalstvom. Večina kmečkega prebivalstva je na partizanski strani. Baška grapa je praktično vsa za partizane, edinole Drejc, na katerega pritiska farška mati, ne ve, kako bi se odločil. Nemški komandant Kutschera sklene, da bo iztrebil bandite in najprej se odloči očistiti Baško Grapo. Vaščani Nemcem nočejo ničesar izdati in komandant ukaže eksemplarično ustreliti štiri vaščane, med njimi tudi očka Orla, ki vodi odpor v Grapi. Ko Nemci ujamejo partizanko Tildico, vanjo je oportunistični Drejc zaljubljen, se mora fant odločiti. Domobrancem vzame mitraljez, jih postreli in reši Tildico. Tako je postal Drejc ‘partizanski’ in se jim pridruži partizanom pod poveljstvom nekdanjega španskega borca Staneta. Partizanske enote se spopadajo z Nemci, ki se umikajo z zasedenih ozemelj proti Nemčiji. Pred partizani je osvoboditev Trsta in slovenskega Primorja.

DOKTOR MARTIN V. angleška nadaljevanka, 2011, 8/8

TVS 1, 20.00

V šoli izbruhne gripa in Loiusa mora prositi Berta in Ala, da poskrbita za kosilo učencev, doktor pa mora popaziti na otroka. V vas se medtem vrne mož lekarnarice Tishellove, ki je nesmrtno zaljubljena v zdravnika Martina. Napove upokojitev, ker bi rad več časa preživel z ženo, ki o tem noče niti slišati. Ker jemlje nevarno mešanico zdravil, ki si jo sama predpisuje, sklene, da je čas, da stopi tja, kamor po svojem mnenju sodi – ob bok doktorju Martinu.

GANDŽA VII ameriška nadaljevanka , 2011, 4 in 5. del

TVS 1, 23.15

Nancy se ob Silasovi in odvetnikovi pomoči vrne v Kalifornijo in sestri izbije iz glave zamisel, da bi posvojila njenega sinčka. Andyjeva zveza se zasuka v čudno smer, Shane se vpiše na faks, Doug pa se poskuša znajti na Wall Streetu tudi brez Nancy. Nancy se sooči s staro prijateljico, Silas pristane v navzkrižnem ognju. Andy se medtem domisli novega posla in se po pomoč obrne na Shana in Douga.


PONEDELJEK, 1. OKTOBER TVS 1, 17.20

EVROVIZIJSKI TV LABORATORIJ

ZABAVA V BLOKU Studio Brussel (osnovno je bila to radijska oddaja ) gre za takoimenovani »off program« za študente. Študentje se logirajo in klepetajo z voditeljem – vidimo jih na ekranu. Preko web-kamer zbirajo najboljšo lokacijo za študij, znane osebe dajejo nasvete za študij, skratka program namenjen študentom. PLESI OD POVSOD Vida in Matej sta prijatelja, ki skupaj raziskujeta plese iz različnih koncev sveta, pravzaprav iščeta pravi ples za Mateja. Zato se vsak mesec poskušata naučiti enega izmed popularnih plesov kot so sving, salsa, trebušni plesi, tango. Raziskujeta posebnosti posameznega plesa in njegovo družbenokulturno ozadje, predstavljata nam nove plesne prijatelje z iskrivimi zgodbami. Na koncu vsake oddaje se pogumno odpravita na plesne dogodke, kjer preizkušata, kaj sta se naučila in se družita z ljudmi, ki jim je ples zaznamoval življenje.

TVS 2, 21.10

BRASSENS, PESNIK NA SLABEM GLASU

Scenarij: Eric Kristy Režija: Gérard Marx Igrajo: Stéphane Rideau (Georges Brassens), Marie-Anne Chazel (Jeanne Le Bonniec), Bruno Lochet (Marcel Planche), Lorella Cravotta (Elvira Brassens), Didier Pain (Louis Brassens), Noémie Elbaz (Simone Brassens), Pierre Boulanger (Loulou Bestiou), Marie-France Santon (Antoinette)

Film prikazuje življenjsko zgodbo Georga Brassensa, francoskega šansonjerja in pesnika, ki se je rodil 22. oktobra 1921 v mestu Sete na jugu Francije. Njegova mati je izhajala iz italijanskega juga in je bila predana katoličanka, oče, pravo nasprotje, je bil brez predsodkov in nepristranski, a obema je bila skupna ljubezen do glasbe. V takem okolju se je strast do glasbe in poezije prenesla tudi na Georga, ki je v Franciji dosegel status ikone. Redko je nastopal izven domovine in zato je v globalnem smislu nekoliko manj poznan. Napisal je približno 250 pesmi, 200 je bilo posnetih, preostale so nedokončane. Njegova glasba je vplivala na številne francoske glasbenike. Umrl je 29. oktobra 1981.

francoski film, 2011


TOREK, 2. OKTOBER EVROVIZIJSKI TV LABORATORIJ

TVS 1, 17.20

ŽAL NAM JE Zgodba o Nizozemcih, ki so naredili v svetu veliko škode, zato se gredo opravičit – eden od voditeljev se opraviči, drugi je ciničen-mogoče smo prinesli kaj dobrega?! Pilotno oddajo so posneli v Turčiji, kjer so Nizozemci kupčevali z opijem, ustanavljali javne hiše in prodajali orožje.

ZAKRITI PREMOGOVNIKI KRASA dokumentarna oddaja

TVS 2, 17.35

Trditev, da so bili na kamnitem Krasu nekoč številni premogovniki, je za mnoge presenetljiva. Očitno: neposreden zgodovinski spomin je prekratek in geografsko omejen, raziskav in pisnih virov je malo in še ti so omejeni na stroko (geologi, občinski kataster). A na Krasu so bili številni premogovniki, ki so generacijam kopačev – rudarjev – prinesli lepe zaslužke.

RAZGALJENI LENNON angleški film, 2010

TVS 2, 21.25

Scenarij: Robert Jones Režija: Edmund Coulthard Igrajo: Christopher Eccleston, Christopher Fairbank, Allan Corduner, Naoko Mori

Zgodba filma o John Lennonu in slovitih Beatlih sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja sledi resničnim dogodkom pred razpadom skupine The Beatles, za kar večinoma krivijo John Lennona in njegovo drugo ženo performerko japonskega rodu Yoko Ono. V teh letih so bili Beatli na vrhuncu slave in le redko kdo si je mislil, da lahko skupina razpade. Ob glasbeno najbolj nadarjenemu Paulu je bil za skupino izredno pomemben tudi John, ki pa se je prav takrat resno spopadal z zasebnimi težavami, v ospredju njegovih problemov je bil njegov od alkohola odvisni oče Freddy, s katerim je po več kot 16 tih letih John ponovno poskušal navezati stike. Pri tem ni imel uspeha in to ga je znova potrlo. V krizi je bil tudi njegov zakon s Cynthio, z njo je imel sina Juliana, ki je razpadel, ko je John spoznal Yoko Ono, ki je bila zadnji razlog,, da se je John s Cynthio razšel. V svoji samovšečnosti in avtoritativnosti je Yoko Ono odločilno vplivala na to, da so se The Beatles na vrhuncu kariere in svetovne slave razšli.


SREDA, 3. OKTOBER TVS 1, 17.20

EVROVIZIJSKI TV LABORATORIJ

VIRUS TV Gre za takoimenovani spin off radijskega showa, ki ima za izhodišče klasično glasbo. Vodi ga odštekanec, ki pa je nor na klasiko – naš Jure Godler, ki poleg tega, da izvaja klasično glasbo na najbolj norih inštrumentih, prepusti prostor komurkoli, ki se mu želi pridružiti pri jam-sessionu. Ob glasbi se ekipa v studiu norčuje iz ustaljenih norm, pop-pristopov in jih preizkuša v glasbi, preverja, kakšno kapaciteto pljuč imajo naprimer operni pevci v primerjavi s pop in podobno. OMEMBE VREDNO Izvorno gre spet za radijski show in sicer znan gost na podlagi pisanj na družbenih medijih intervjuva gosta in gost mora vsa pisanja tudi komentirati. Poslušalci in gledalci potem ocenjujejo gosta tako, da bodisi niso več njegovi zasledovalci, ali pa to postanejo. Glede na statistiko zasledovalcev in tistih, ki so ga zapustili, potem tudi merijo uspešnost showa.

TVS 1, 20.05

NOWHERE BOY – ZGODBA O JOHNU LENNONU

Režija: Sam Taylor Wood Scenarij: Matt Greenhalgh Igrajo: Aaron Johnson, Kristin Scott Thomas, Anne-Marie Duff, David Threlfall, Josh Bolt, Ophelia Lovibond, Kerrie Hayes, Angela Walsh, David Morrissey …

V biografiji najstniških let slavnega Beatlesa Johna Lennona spoznamo radoživega 15-letnega mladeniča, ki odrašča na ulicah Liverpoola. Odraščajoči upornik je ujet v malenkostno mentaliteto povojne Britanije in razpet med ljubeznijo dveh materinskih likov, tete in lastne mame. Teti, ki ga je vzgajala od malih nog, je predan, na svobodomiselno mamo, ki išče sinovo pozornost, pa je navezan. Zapleteno okolje vpliva na mladega Johna, da se zateče v svet umetnosti in glasbe. Pritegne ga nova zvrst glasba iz ZDA in ko sreča sorodno dušo v nadarjenem Paulu McCartneyju, se začne pisati zgodba najbolj uspešne skupine v zgodovini glasbe.

angleški film, 2009


ČETRTEK, 4. OKTOBER EVROVIZIJSKI TV LABORATORIJ

TVS 1, 17.20

DIVJI VEPER Odlični skeči o ženskem vsakdanjiku in o tem, kako težko je biti naprimer uspešna poslovna ženska in dobra mati, kako ljubosumne so ženske druge na drugo in kako težko je, ko se ženska postara. UKROČENA TRMOGLAVKA V oddaji želijo združiti gledališko umetnost in reality ter v gledališče pritegniti mlade. Osem mladih žensk s kriminalno preteklostjo bodo soočili z izzivom, ki je, da se bodo morale srečati z žrtvijo zločina, ki so ga storile, med pripravo na igro Ukročena trmoglavka, v katere rock različici se potegujejo za vloge. Na premiero bodo prišle tudi žrtve zločina in se soočile s kriminalčevimi sorodniki. Po izločanju dobi najboljša bivša zločinka vlogo trmoglavke v predstavi. ZDA PROTI JOHNU LENNONU ameriški dokumentarni film, 2006

TVS 2, 21.15

Scenarij in režija: David Leaf in John Scheinfeld

Po razpadu Beatlov, veliko vlogo pri tem naj bi imela Lennonova žena Yoko Ono, se je par preselil v Ameriko, kjer je John Lennon nadaljeval svojo izjemno kariero skladatelja in pevca. To so bili časi paranoičnega ameriškega predsednika Richarda Nixona, ki je celo v komponiranju in petju Johna Lennona, predvsem pa v njegovem odkritem zavzemanju za mir, videl neizmerno nevarnost za ameriški demokratični sistem. Lennona in njegovo ženo so pričeli nadzorovati, prisluškovali so njunim telefonskim razgovorom in par je bil na robu tega, da bi ga zaradi protiameriške dejavnosti celo izženejo iz Amerike. V izvrsten dokumentarcu o Lennonovem ameriškem obdobju, za katerega je značilno njegovo mirovništvo, se prepletajo Lennonove angažirane pesmi z razgovori z njegovimi sodobniki (med drugimi z Angelo Davies, Noam Chomskym, Ron Kovicem, Carl Bernsteinom, Yoko Ono…) in orisom razmer, v katerih je Lennon živel in ustvarjal. Po eni strani je imel veliko somišljenikov in nasprotnikov, po drugi strani pa so bili tudi taki, ki so poskušali Lennonovo priljubljenost, njegovo glasbeno ustvarjalnost zlorabiti in izkoristiti. Johna Lennona je atentator ustrelil 8. decembra 1980 in verjetno je bil tudi atentat posledica ameriške paranoje, za katere so bile celo čudovite Lennonove pesmi grožnja ameriški demokraciji. SODOBNA DRUŽINA (I.) ameriška humoristična nadaljevanka, 2009, 22/24

TVS 2, 22.50

Gloria preseneti Jaya z darilom za njegov rojstni dan: potovanje na Havaje. Jayevo navdušenje splahni, ko mu Gloria zaupa, da je povabila tudi njegova otroka z družino. Ko prispeta na letališče še Cameron in Mitchell, slednji ugotovi, da je doma pozabil dokument. Flegmatični Phil je prepričan, da jima bo uspelo iti po dokument in se vrniti pred poletom.


RTV OBVEŠČA


OBVESTILA DAN KOBILARNE LIPICA

7. OKTOBER

Kobilarna Lipica prireja v nedeljo, 7. oktobra, že tradicionalni Dan Kobilarne Lipica, ki vsako leto pritegne številne družine iz vse Slovenije. Vrhunec dogajanja bo Velika gala predstava ob 15. uri na velikem hipodromu. Lipiška šola jahanja se bo obiskovalcem predstavila z veliko šolsko kvadriljo, nastopom dveh vrhunsko izšolanih žrebcev v točki pas de deux in vedno atraktivnimi skoki šole nad zemljo. Gost letošnje velike gala predstave bo svetovno znani virtuoz neverbalne komunikacije s konji Hans Jϋrgen Neuhauser. Spomladi mu je Kobilarna Lipica zaupala v trening dve mladi plemenski kobili, sedaj se z njima vrača iz Nemčije v Lipico, da bi predstavil, kaj ju je naučil, in svoj način komunikacije s konji. Svojo spretnost bodo predstavili tudi tradicionalni jezdeci madžarske puste – čikoši. Poskrbeli bomo tudi za najmlajše. Od 11.00 ure se bodo lahko zabavali na igralih, igrali ob kamniti pastirskih hiški, jahali ponije in fotografirali ob lipicancu, nekoliko starejši pa tudi sedli v sedlo lipicanca in se preizkusili v jahanju. Družine se bodo lahko popeljale s kočijo in se zabavale ob glasbi v živo ter številnih delavnicah. Na dnevu odprtih vrat bo prisotna tudi RTV Slovenija, kjer vam bomo predstavili programske novosti, ki jih pripravljamo jeseni.


PRIPRAVILA Slu탑ba za odnose z javnostjo RTV Slovenija

FOTOGRAFIJE arhiv RTV Slovenija, EPA

RTV priporoča - od 28.9.2012 do 4.10.2012  

RTV priporoča - od 28.9.2012 do 4.10.2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you