Page 1

IZBOR VS

EBIN RTV

SLOVENIJ A

25. MAJ 2012 DO 31. MAJ 2012


PETEK 25. MAJ 2012

PETKOV POUDAREK

13 05

ARS Oddaja bodo namenili gledališki vzgoji – formalnemu in neformalnemu oblikovanju slovenskih srednješolcev, pa tudi starejših, za nastopanje, gledališko igro, odrsko umetnost v različnih slovenskih šolah. Pogosto vodi pot teh mladih gledaliških navdušencev tudi na akademijo za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani.

TERRA ANTARCTICA – PONOVNO ODKRIVANJE SEDME CELINE ameriška dokumentarna oddaja

20 00 TVS 2

Antarktika je počasi utripajoča črpalka, ki poganja ves planet. Večina jo vidi kot nepredirno ledeno trdnjavo, v resnici pa zunanje sile čedalje bolj pritiskajo na njene dele in jo močno ogrožajo. Danes se sedma celina zelo hitro spreminja. Ekipa je Antarktiko raziskala peš in s kajaki. Prva postaja na potovanju je bil Otok kralja Jurija v Južnem Shetlandskem otočju. Tu domuje osem mednarodnih raziskovalnih postaj. Arktični sporazum narekuje, da je mogoče vso celino uporabljati samo v znanstvene namene, tu ne bi smelo biti tekmovanja med narodi, a je v človeški naravi, da si želijo lastiti ta kraj.

ŠE ENA LJUBEZENSKA ZGODBA danski film, 2007

22 00 TVS 2

Jonas je poročen oče dveh otrok. Preživlja se kot policijski fotograf. V bistvu je zdolgočasen možak srednjih let, brez pravic ciljev in življenjske energije. Nekega dne se pred njegovimi očmi odvije prometna nesreča in mladi, hudo poškodovani Juliji nudi prvo pomoč in z njo ostane do prihoda reševalcev. Naslednji dan jo obišče v bolnišnici in spozna njeno aristokratsko družino, ki ga zamenja za Sebastiana, Julijinega fanta. Nikoli ga niso videli, poznajo ga samo iz pripovedi, pa še Julija, ko se zbudi iz kome, dahne – Sebastian. Jonas molči, nekaj ga na mladi ženski izjemno privlači, spet se počuti moški in nadaljuje z igro dvojnega življenja. Julija je zaradi močnega udarca v glavo izgubila spomin in začasno tudi vid, tako da Jonasa sprejme kot Sebastiana.


SOBOTA 26. MAJ 2012 8.0500

RADIJSKI RINGARAJA

1. PROGRAM RADIA

Za poslušanje potrebujete: kolesarsko čelado, dobro voljo in kolo. Drugošolci še svetujejo, da pred vožnjo preizkusite zavore in zvonec. Tretješolci so se pravkar vrnili s tečaja plavanja. Radio Slovenija pa so obiskali otroci iz vrtca Aeternia . SLOVENIJA

11 25 TVS 1

LOVCI NA POŠASTI danski film, 2009

Oliver ima dedka, ki naj bi bil legendarni lovec na pošasti. Nabrit dečko misli, da so to le zgodbe za otroke, ki jih je on že zdavnaj prerastel. Potem pa se nekega dne njegovi starši začnejo nadvse čudno obnašati. Oliver in njegov mlajši brat, ljubitelj strašljivih filmov, posumita, da ju je obsedla pošast po imenu Senca. Z osebe na osebo pošast prehaja preko poljubov in povsem spremeni osebnost gostujočega človeka. Dedek potrdi obstoj pošasti in Oliverju razkrije, da je bil prav on izbran za naslednjega lovca na pošasti. Pred njim je velika dilema če ne bo ujel pošasti, bo obsedla tudi njega in ob tem uničila še celo mesto.

21 00 TVS 1

PESEM EVROVIZIJE 2012

V veličastni Kristalni dvorani se bo danes odvil še zadnji del velikega dogodka, skozi katerega vas bodo popeljali glasbenica in televizijska voditeljica Leyla Alyijeva, član lanskega zmagovalnega azerbajdžanskega dueta Eldar Gasimov ter televizijka Nargiz Birk-Petersen. Kdo je še v boju za zmago v finalnem večeru? Romunija, Moldavija, Islandija, Madžarska, Danska, Albanija, Ciper, Grčija, Rusija, Irska, Azerbajdžan, Italija, Francija, Nemčija, Španija, Litva, Bosna in Hercegovina, Srbija, Ukrajina, Švedska, Makedonija, Norveška, Estonija, Malta in Turčija.


NEDELJA 27. MAJ 2012

PROMENADA

10 40

Danes mineva 172 let od smrti enega največjih violinistov, tudi odlič- 1. PROGRAM RADIA SLOVENIJA nega romantičnega skladatelja Niccola Paganninija. S petimi leti se je začel učiti igranja na mandolino, pri sedmih je prijel za violino, pri osmih je že sjkadal. Paganinijev vpliv na razvoj violinske izvajalske tehnike ostaja neponovljiv. Drobce iz življenja in dela Niccoola Paganninija bo odstirala Simona Moličnik.

UJETI TATU ameriški film, 1955

14 50 TVS 1

Na francoski Rivieri so na udaru premožnejši, oziroma njihove dragocenosti, na pohodu je serijski tat, ki zaradi svoje spretnosti in načina delovanja močno spominja na sedaj upokojenega roparja Johna Robija. S tatvinami je nekdanji pripadnik odporniškega gibanja zaslužil bogastvo, ki mu omogoča, da živi lagodno in razkošno življenje. Policija je prepričana, da je John prekinil upokojitev in da je znova pričel svojo vlomilsko kariero. In če se hoče John oprati sumov, mora odkriti, kdo je pravi tat. Iskanje pravega storilca seveda ni enostavno, zaplete pa se, ko je tarča ameriški bogataš Jessie Stevens, ki v Evropi išče moža za svojo razvajeno hčerko Frances.

STALAGI - TABORIŠČNA PORNOGRAFIJA izraelska dokumentarna oddaja

22 40 TVS 2

Stalagi, posebna literarna zvrst, imajo vsi enako zgodbo. Čas: druga svetovna vojna. Zavezniki bombardirajo nacistične sile. Junak je ameriški ali britanski pilot, čigar letalo je zadeto, zato mora s padalom skočiti na ozemlje zasedene Evrope. Nemci ga ujamejo in pošljejo v taborišče – stalag. Junak pretreseno ugotovi, da so stražarji sadistične esesovke, posiljujejo ga in mučijo. Redke stalage, ki so se ohranili, kupuje skrivna skupina zbirateljev, zasvojenih s to literarno zvrstjo. Toda na začetku 60. let prejšnjega stoletja so stalage brali vsi. Prodajali so jih na glavni železniški postaji v Tel Avivu.


PONEDELJEK 28. MAJ 2012

13 05

MOJSTRI SAMOSPEVA

ARS Pesmi Lucijana Marije Škerjanca bo pela mezzosopranistka Eva Novšak Houška ob spremljavi pianista Ljuba Rančigaja. Gre za devet samospevov, od katerih jih je pet na besedila kitajskega pesnika Li Tai Poja, preostale pa so na besedila slovenskih pesnikov Alojza Gradnika in Pavla Karlina. Naslovi pesmi: Počitek pod goro, Jesenska pesem, Pred ogledalom, Beli oblaki, Pisma, Pesem, Jesenski dan, Večerna impresija in še enkrat Pesem.

20 55 TVS 2

SMRT NEKEGA PREDSEDNIKA francoski film, 2011

Francoski predsednik George Pompidou se sreča z ameriškim predsednikom Richardom Nixonom, s katerim naj bi razpravljala o monetarni politiki. A nekaj je narobe, saj vsi opazijo, da se francoski predsednik ne počuti dobro. Televizijski posnetki razkrivajo utrujenega človeka z oteklim obrazom. Pojavijo se govorice. Uradno je z njim vse v najlepšem redu, a v ozadju je jasno, da je francoski predsednik Pompidou resno bolan. In bitka za prihodnjo oblast v Franciji se začne...


TOREK 29. MAJ 2012

ZA VRATI francoski dokumentarni film, 2004

20 00 TVS 2

Francoski dokumentarni film je posnel režiser Jean Baronnet po knjigi »Vrata«, ki jo je napisal po lastnih doživetjih François Bizot. V njej oživlja težke preizkušnje, ko so ga aretirali in internirali Rdeči Kmeri leta 1971, in se je znašel v taborišču S21. François Bizot je delal kot etnolog v Kambodži od 1965. leta. Sprva je kazalo, da bo zagotovo usmrčen kot na tisoče drugih sojetnikov, ki so jih prijeli Rdeči Kmeri. Namesto tega pa je bil izpuščen po treh mesecih kot rezultat kompleksne povezave z Douchem , komandantom taborišča. Douch se zdaj sooča s sojenjem za zločine proti človeštvu na mednarodnem sodišču. Priznal je 40.000 usmrtitev v imenu komunističnih idealov Rdečih Kmerov. François Bizot je bil povabljen kot priča za obrambo. Po 30 letih se je prvič znova srečal s človekom, ki je bil najprej njegov zasliševalec, nato pa osvoboditelj. Avtor »Vrat« odseva pot, v katerih okoliščinah lahko prebudi spečo pošast, ki se skriva v vseh nas in pogosto le čaka na priložnost, da pride na dan.

PROTI PRIČAKOVANJU kanadski film, 2007

21 20 TVS 2

Pred hišo policija najde okrvavljeno žensko srednjih let – Rejeane – s puško v roki. Rejeane je v šoku in ne more policiji odgovoriti niti na eno zastavljeno vprašanje. V hiši najdejo njenega ustreljenega moža Gillesa. Gilles je mrtev in njegova žena je izgubila dar govora. Policijski inšpektor Allard se mora spopasti z več kot zahtevno nalogo, ugotoviti mora, kaj se je dogajalo in ali je res Rejeane ubila svojega moža ali pa je morda storil samomor. Rejeane in Gilles sta bila srečno poročena, dosegla sta enega izmed ciljev, hišico z vrtom v predmestju. Živela sta povprečno toda urejeno, ljubeče in srečno življenje. Vse pa se je postavilo na glavo, ko je Gilles doživel možgansko kap, ki je postopoma zmanjševala njegove gibalne sposobnosti.


SREDA 30. MAJ 2012

17 30 TVS 2

TURBULENCA: KAKO SE SKONCENTRIRATI izobraževalno-svetovalna oddaja

Koncentracija je pomembna na različnih področjih našega življenja, naj gre za naše poklicno delo, učenje, športne dejavnosti ali odnose z ljudmi. Če hočemo nekaj uspešno opraviti, se moramo znati primerno zbrati. O tem, kako se v pravem trenutku osredotočiti na bistveno in ali se tega lahko tudi naučimo, se bomo pogovarjali v 150. oddaji Turbulenca.

20 05 TVS 1

DOBRODOŠLI NA JUGU italijanski film, 2010

Alberto je upravnik pošte v malem mestu na severu Italije. Žena Silvija mu stalno očita, da nič ne naredi za boljšo službo, kar ona pojmuje kot prerazporeditev v bleščečo prestolnico Lombardije – Milano. Nesrečni možak je pripravljen narediti vse za ta cilj, zato se začne pretvarjati, da je invalid vse samo zato, da bi se povzpel višje na lestvici čakajočih na prerazporeditev. Prevara ne uspe, zato je za kazen premeščen v deželo Kampanjo, na jug Italije, kar za klenega severnjaka predstavlja pravo nočno moro. Poln predsodkov in zagrenjen se sam odpravi v, po njegovem, deželo kamore, umazanije in lenuhov.


ČETRTEK 31. MAJ 2012

20 00

NIKOLI NE RECI NIKOLI francoski film, 2005

TVS 2

Pariz. Piše se leto1830. Valentin je pariški bonvivan, ki preživlja svoje dneve v popivanju, kvartanju in preganjanju žensk. Med pariškimi visokimi krogi ne uživa posebnega ugleda in Valentinu to niti ni posebno važno, ne verjame v življenje in ne verjame v ljubezen, predvsem pa se izogiba vsakršnim obveznostim, še posebej seveda delu. Z njegovim stricem Van Buckom je drugače, možakar je zaljubljen v denar in v trgovanje, s svojim propadlim nečakom pa noče imeti veliko skupnega. Stvari se spremenijo, ko poskuša Van Buck svojega nečaka izkoristiti poročil naj bi se z obubožano grofico Cecile, kar naj bi prispevalo k Van Buckovem ugledu. Valentinu poroka seveda ne diši, ne more pa se upreti stavi, ki bi jo dobil, če bi grofico v štiriindvajsetih urah zapeljal. To naj bi bil namreč dokaz, da ni Cecil prav nič drugačna od drugih žensk in potemtakem ni vredna ljubezni… Izkaže se, da bo Valentin le s težavo osvojil srce krepostne Cecile. Ona namreč verjame v pravo ljubezen in Valentin mora uporabiti vse svoje osvajalske sposobnosti, pri tem pa ne vidi, da mu igra mačke z mišjo postopoma uhaja iz rok…

22 35

SODOBNA DRUŽINA ameriška humoristična nadaljevanka, 2009, 6/24

TVS 2

Claire in Phil drugače ne delita enakega stališča glede prvega šolskega dne za svoje otroke. Jay in Gloria se pričkata glede Mannyjevih oblačil za šolo. Mitchell in Cameron rahlo poškodujeta Lily in ju zajame panika teriz muhe naredita slona. Haley dela izpit za avto, ampak vsak, ki se vozi z njo, je v smrtni nevarnosti.


PRIPRAVILA Slu탑ba za odnose z javnostjo RTV Slovenija

FOTOGRAFIJE arhiv RTV Slovenija, EPA

Izbor vsebin od 25.5.do 31.5. 2012  

Izbor vsebin od 25.5.do 31.5. 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you