Page 1

RTV PRIPOROČA 23. MAJ - 29. MAJ 2014


SLOVENSKI POZDRAV

SLO 2

20.00

SLO 2

21.25

SLO 2

21.45

SLO 2

22.40

Prifarski muzikanti bodo z Nuško Drašček presenetili z odlično izvedbo skladbe Dekle je zajemalo z vedrom vodo. Tokratni mali velikan je Klemen Lamprečnik, ki mu bomo izpolnili veliko željo: zaigral bo namreč z velikim Francem Miheličem. Nova herojska zgodba tokrat prihaja iz PGD Šmarje SAP. Igrali in peli bodo še Topliška pomlad, Orkester dvojčici, Fantje izpod Lisce ter Coto, Jan Plestenjak in Modrijani. Voditelja sta Blaž Švab in Darja Gajšek.

SODOBNA DRUŽINA ameriška nanizanka, 2012, 23/24

Življenje včasih ne posnema umetnosti... Alex mora za šolo narediti projekt. Ker je učitelj za likovni pouk edini, ki je ne občuduje tako kot drugi, bi se rada izkazala in nanj naredila vtis nanj. Claire pa se zdi, da je razlog v tem, da je zagledana vanj.

BOLJŠI ČLOVEK avstralska nadaljevanka, 2013, 2 / 4

Vana na singapurskem letališču aretirajo, ker pri njem odkrijejo skoraj 800 g heroina. Zaslišuje ga inšpektor Ramesh, ki mu Van pove, da se je za tihotapljenje odločil zato, da bi odplačal bratove dolgove. Inšpektor je z njim sicer prizanesljiv, vendar ga nadrejeni priganja. Priprti Van podpiše izjavo in s tem svojo smrtno obsodbo. Avstralske oblasti so nemočne.

PETEK, 23. MAJ 2014

TRIKOTNIK Koprodukcijski film

Nocojšnji film je nastal kot neke vrste ekperiment, saj so moči (z režijo vsak svojega tridesetminutnega segmenta sicer enotne zgodbe) združili trije velikani hongkonškega akcijskega žanra - Ringo Lam, Johnnie To in Tsui Hark. Rezultat je sicer ob nastanku požel mešane kritike, vendar je vseeno postal kultna roba. In zgodba? Trije ´hočem biti´ roparji se zapletejo v smrtonostno igro, ko sprejmejo ponudbo za rop pozlačene obleke iz časov dinastije Tang. Na enega od njih lokalni gangsterji pritiskajo, ker hočejo od njega dobiti voznika za nerealiziran rop. Drugi je detektiv, ki bi končno rad nekaj denarja vtaknil tudi v svoj žep in je s tretjim junakom povezan preko afere z njegovo ženo. V raznovrsten kolaž dodajmo še herojskega policista na kolesu, ponorelega dilerja s polno vrečo ekstazijev, močvirje s krokodili, veliko izstreljenih nabojev in da bo mera polna – kopico dvojnih in trojnih iger med glavnimi akterji. Zapleteno? Tudi je, ampak kot rečeno, izjemna priložnost za primerjavo treh prepoznavnih režijskih slogov.


11.15

MEDVED PU IN SLOVON norveški film, 2010

Trinajstletni Jo se boji igrati nogomet, strah ga je hladnokrvnih morilcev, tuša v šoli, sošolca Toma Erika, namesto katerega dela domače naloge, in še marsičesa. Prepričan je, da je življenje nevarno, in meni, da se mora do konca šolanja nujno izogibati vsaj agresivnih sošolcev, nevarnih športov in luštnih punc. Vse gre po načrtu, dokler ne dobi nove sošolke: Mari. Je lepa in pametna ter obvlada matematiko in nogomet. Jo je prepričan, da je Mari njegova sanjska punca. Če hoče, da ga bo opazila, mu mora uspeti nekaj izjemnega, mora tvegati. Vsi v razredu zbirajo nogometne sličice, najbolj zaželena pa je zelo redka sličica vratarja Liverpoola, Joséja Manuela Reina. Če bi jo Jo uspel dobiti, bi si končno povečal ugled med vrstniki in predvsem – pridobil bi pozornost dekleta. Izjemno prisrčen film si je do sedaj v naših kinih ogledalo preko 8.000 gledalcev, kar je res lep rezultat. SLO 1

20.00

MOJA SLOVENIJA To soboto ne zamudite Moje Slovenije z voditeljem Mariem Galuničem, saj je na vrsti še zadnja tekma v tej sezoni! Legenda slovenskih manekenk Nina Gazibara, smučarski skakalec Jurij Tepeš ter bivša alpska smučarka in bronasta olimpijka Alenka Dovžan bodo zastopali Ninino ekipo. Na Borisovi strani pa se bodo borili igralka Ana Dolinar, pevec in modni novinar Anžej Dežan ter glasbenik Adi Smolar. Bodo slavili rdeči ali modri?

SLO 2

21.50

ŽIVLJENJE V HIPU ameriški film, 2007

Zaspano ameriško predmestje v času pomladi pretrese poboj na srednji šoli. Pobesneli najstnik pobije petnajst sošolcev in učiteljev, predenj na ženskem stranišču dve prijateljici postavi pred kruto dilemo: ˝Katera od vaju bo umrla in s tem rešila drugo? Odločita se.˝. Dekletoma je ime Diana in Maureen. Prva je prava podivjana najstnica, druga ji slepo sledi in je iz bolj konzervativnega testa.Petnajst let zatem. Diana je zdaj učiteljica in živi tipično predmestno življenje srednjega sloja. Bolj, kot se bliža datum žalostne obletnice, bolj Diano grize vest, občutek krivde, tipičen simptom, zaradi katerega recimo trpijo preživeli iz koncentracijskih taborišč. Sprašuje se, zakaj je prav ona preživela morijo, s čim si je prislužila odpustek norega sošolca. Film nam tako skozi skoke v preteklost razloži kompleksen (in sploh ne idealen) odnos med prijateljicama in ponudi bolečo analizo usodnega dne.

SOBOTA, 24. MAJ 2014

SLO 1


JUNAKI španski film, 2010

SLO 1

15.00

Sala je uspešen mlad moški, ki z avtom potuje na pomembno poslovno srečanje v Barcelono.Na poti naleti na Cristino, nekonvencionalno mlado žensko, ki jo je prisiljen sprjeti v svoj avto.Čeprav sta siu Sala in Cristina močno različna se potem, ko pričneta obujati svoje otroške spomine, pričneta postopoma zbliževati.Oba sta preživljala počitnice s svojo otroško druščino in še posebej so se vtisnile v spomin zadnje počitnice, na katerih so se dogajale za otroško druščino pomembne, če že ne kar usodne zadevščine.Doživljali so prve simpatije in ljubezni, kako so se počutili pogumno, ko so se bojevali za kočico na drevesu, v kateri naj bi se izpolnjevale tudi najbolj skrite želje. Za vse pa je bil najbolj pomembna izguba prijatelja, ki je bil otroški druščini še posebej pri srcu.Po tem poletju , verjetno njihovem zadnjem zares otroškem poletju, ne bo nič več tako, kot je bilo.Otroštvo je minilo.

VOLITVE

Voditeljica: Lidija Hrena

SLO 1

19.45 in 21.40

Volilni večer na TV SLO 1 bo gledalcem postregel z vsem, kar državljane, volivce, gledalce najbolj zanima: kdo so zmagovalci in kdo poraženci evropskih volitev v Sloveniji in v drugih državah EU, kako so se na domačem političnem parketu na novo premešale karte, kakšno je vzdušje v volilnih štabih, po Sloveniji in v evropskih prestolnicah? Volilni večer z izidi vzporednih volitev, prvimi delnimi neuradnimi izidi, prvimi analizami in komentarji. #euvolitve

NEDELJA, 25. MAJ 2014

ANA KARENINA angleška nadaljevanka, 2000, 3 / 4

SLO 1

20.45

SLO 2

00.00

Ana se je vrnila, vendar se počuti čedalje bolj zapostavljeno, saj družba njenega načina življenja ne sprejema. Medtem ko Vronski nemoteno hodi v družbo, Ana ždi doma in v njej raste ljubosumnost. Poleg tega neznansko pogreša sina, ki ga ne sme videti. Mož je prelomil obljubo in ji noče več dati ločitve. Kittyjina mati je ogorčena nad hčerino odločitvijo, da bo rodila na deželi.

IZGNANI SLOVENCI 1941-1945 dokumentarna serija, 3/3

Ob vrnitvi domov leta 1945 so izgnance čakale nove preizkušnje. Oropani, zapuščeni in porušeni domovi, težko življenje zaradi pomanjkanja, težave s šolanjem, psihične in fizične posledice izgnanstva, ki jih marsikdo čuti še danes. Društvo izgnancev Slovenije 1941-1945, ustanovljeno 9. junija 1991 v Brestanici, je s svojo razvejano dejavnostjo prispevalo tudi k ureditvi statusa in pravic izgnanih Slovencev in Slovenk ter popravilo marsikatero krivico, ki jim je bila storjena.


20.00

V ECOVEM SVETU francoska dokumentarna oddaja, 2012

Nocojšnja dokumentarna oddaja je vpogled v življenje Umberta Eca, pronicljivega pisca in sogovornika, vpogled v njegovo domače okolje, kjer, kot je pričakovati, kraljujejo knjige. Umberto Eco, rojen 5.1.1932 v mestu Alessandria v italijanski deželi Piemont, je zagotovo eden od velikanov svetovne književnosti. Pisatelj, semiotik, filozof, profesor, esejist in literarni kritik, je študij filozofije zaključil leta 1954 in se sprva ukvarjal z novinarstvom., doktoriral je iz srednjeveške filozofije in literature. Svetovni sloves si je pridobil z romanom IME ROŽE, napeto zgodbo o umoru v srednjeveškem samostanu, ki je izšel leta 1980. Slovenci smo prevod dobili štiri leta kasneje, sledili pa so še prevodi Ecovih naslednjih romanov.

SLO 2

20.55

IME ROŽE nemško francosko italijanski film, 1986

Severna Italija, 1327. Benediktinski samostan, ki bo na zahtevo frančiškanov v kratkem gostil verski koncil, je pretresla smrt enega izmed opatov. William Baskervilski, spoštovani frančiškanski menih, ki v samostan prispe med prvimi, prične z mladim pomočnikom Adsojem raziskovati ozadje nepojasnjene smrti. Sprva je mnenja, da je opat storil samomor, ko pa se pričnejo trupla množiti in ko spregovorijo prve priče, mu postaja jasno, da gre za žrtve, ki so si drznile brati 'prepovedano knjigo', Aristotelovo profano delo o komediji, last dobro zastražene knjižnice, enega najbogatejših skriptorijev in delavnice iluminiranih rokopisov v krščanskem svetu. Williamu se mudi, na poti v samostan je tudi Bernardo Gui, vodja zloglasne inkvizicije.Film je posnet po znameniti knjižni uspešnici Umberta Eca.

SLO 1

23.35

KNJIGA MENE BRIGA Oddaja o knjigi

O deziluzionizmu postarane generacije rocka in punka, katere individualizem sta posrkala industrija in kapital, tehnologija pa je še zaostrila njegovo odtujenost. Ob voditelju Draženu Dragojeviću kulturni antropolog Rajko Muršič ter glasbeni menedžer Igor Vidmar.

PONEDELJEK, 26. MAJ 2014

SLO 2


TOPORIŠIČ/ SAMOTNI HODEC SKOZI NEPRIJAZNI ČAS portret akademika Jožeta Toporišiča

SLO 1

11.25

Največji slovenski jezikoslovec 20. stoletja, akademik JOŽE TOPORIŠIČ, te dni praznuje 85. rojstni dan. Ekipa Izobraževalnega programa na čelu z režiserjem Slavkom Hrenom je o njegovem delu in življenju posnela dokumentarni film, ki je nastajal na glavnih postajah njegove bogate in zanimive znanstvene in pedagoške poti. Od rojstnega okolja Mosteca v brežiški občini, ki je s svojimi posebnostmi, družinskimi vrednotami in predvsem jezikom močno zaznamovalo kasnejše znanstvenikovo življenje, do okolja Maribora, kjer je Jože Toporišič do druge svetovne vojne obiskoval klasično gimnazijo in seveda Ljubljane, kjer je portretiranec dokončal študij slavistike v času, ko so na fakulteti predavali karizmatični profesorji klasičnega znanja Ramovš, Nahtigal, Bajc, Ocvirk in drugi.Pomemben del filma je nastajal tudi v tujini - Zagrebu in Gradcu, saj je akademik kar 11 let po dokončanju študija preživel v hrvaški prestolnici, kjer je bil na tamkajšnji univerzi zaposlen kot lektor za slovenščino. Zanj prostora na ljubljanski univerzi ni bilo. Zagreb je bil v tistem času pomembno žarišče novega znanstvenega pogleda na jezik – to je bil strukturalizem - in je tudi na portretiranca izjemno močno vplival. S svojimi jezikovnimi raziskavami in izjemno delavnostjo, pisanjem, razpravljanjem in predavateljskim gostovanjem v tujini je dr. Toporišič sprožil pravo malo revolucijo v jezikoslovju, ki je vznemirila slovensko in svetovno slavistično srenjo. V filmu portretiranec z grenkobo pripoveduje, kako se je trudil priti v slovensko PESEM PTIC TRNOVK avstralska nadaljevanka, 1983, 4/10

SLO 1

20.00

SLO 2

21.45

Oče Ralph se povzpenja po cerkveni lestvici. Na ranču Drogheda se zgodi tragedija in v uničojučem požaru Meggie izgubi očeta in brata. Drugi Meggijin brat sedi v zaporu, obsojen na dosmrtno kazen.

TOREK, 27. MAJ 2014

RESNIČNOST italijanski film, 2012

Luciano je majhen trgovčič z ribami, prodajalnico ima v središču ne preveč ugledne neapeljske četrti, kjer živijo prijazni ljudje v povezani skupnosti, v kateri štejeta solidarnost in naklonjenost.Luciano in njegova žena Maria uspešno krmarita svoje življenje, čeprav trgovinica z ribami ne prinaša veliko denarjev. Luciano je zabaven človek, s svojimi šalami in vragolijami razveseljuje stranke in številno sorodstvo, ki tudi zaradi tega radi prihajajo k njemu kupovati ribe. Njegovi bližnji so prepričani, da je njihov Luciano nadvse primeren za priljubljeno resničnostno oddajo Veliki brat in na njihovo priggovarjanje se Luciano na oddajo celo prijavi.V trenutku ko Luciana povabijo v rimski Cinecitta na zključno tekmovanje, je Luciano popolnoma prepričan, da se bo uvrstil v finale Velikega brata in s prislužil visoko denarno nagrado. S tpriljubljeno oddajo postaja Luciano vse bolj obseden, popolnoma se spremeni in vse bolj je prepričan, da bo prav on zmagovalec velikega finala. Spremenijo pa se tudi njegovi bližnji, ki jih dejstvo, da bo Luciano velika televizijska zvezda, popolnoma očara in spremeni tudi njihov način razmišljanja in življenja.


20.05

OLJKA angleško-izraelski film, 2012

Zgodba je postavljena v leto 1982, ko Libanon pretresa državljanska vojna. Mesto Bejrut se hitro spreminja v vojno taborišče. Palestinski prebežniki ne morejo prečkati mestnih mej, ne da bi njihovo življenje ogrožala linija ostrostrelcev. Med njimi je tudi 12-letni deček Fahed, čigar oče je bil nedavno žrtev izraelskega zračnega napada.Palestinska osvobodilna organizacija z neba nad Bejrutom sestreli izraelskega vojnega pilota in ga odpelje v ujetništvo. Fahed želi dogodek izrabiti, da bi se izraelski vojski maščeval za očetovo smrt, a si premisli, ko v njej ugleda priložnost za uresničitev očetove želje – da bi se vrnil v svoj rojstni kraj in tam posadil oljčno drevo. Zato stori nezaslišano, izraelskega jetnika namreč osvobodi in mu obljubi, da mu bo pokazal pot ven iz Libanona.S tem se začne njuno dolgo in življenjsko nevarno potovanje skozi vojno pokrajino. Njuno prvotno sumničenje in sovraštvo se sčasoma prevesita v neverjetno tovarištvo.

SLO 2

22.20

VALČEK Z BAŠIRJEM izraelsko-nemški film, 2008

Pred tridesetimi leti je divjala vojna med Libanonom in Izraelom, avgusta 1982 je že kazalo, da bodo mirovne pobude uspešne, toda 14. septembra 1982 so skupaj se še 26 prisotnimi v bombnem atentatu ubili novo izvoljenega libanonskega predsednika Bashir Gemaya.V naslednjih dneh so izraelske vojaške sile prodrle v zahodni Bejrut , napadle so begunski taborišči v Sabri in Shatili in pobile več kot 800 palestinskih beguncev, med njimi veliko žensk in otrok. Nekega večera se v nočnem lokalu srečata režiser Ari (Avtor tega animiranega filma) in njegov soborec v prvi izraelsko libanonski vojni.Soborec pripoveduje Ariju o svojih nočnih morah, vsako noč ga namreč napada natančno 26 podivjanih psov, ki mu strežejo po življenju.Svojih sanj si nikakor ne more razložiti, sluti pa, da so povezane z vojno , v kateri sta se z Arijem borila.Začuda se Ari svojih vojaških časov nikakor ne more spomniti.Da bi obudil spomin na vojno prične Ari obiskovati soborce, ki so raztreseni na različnih koncih sveta.Z njihovo pomočjo se mu pričnejo sestavljati podobe vojne, v kateri je pred tridesetimi leti sodeloval.Vrhunec vojne pa so podobe množičnega masakra palestinskih civilistov v begunskem taborišču.

SREDA, 28. MAJ 2014

SLO 1


PRAVA IDEJA!

SLO 1

21.30

SLO 2

21.30

SLO 2

23.10

Skoraj 250 zgodb o uspehu v 6 letih oddaje Prava ideja potrjuje, da smo podjeten narod. A, kaj smo se v zadnjih letih naučili, se je podjetniška klima izboljšala ali poslabšala? O tem, kako o svoji prihodnosti razmišljajo mladi, bodo spregovorili zmagovalci start-up tekmovanja PODIM, že uveljavljeni in uspešni podjetniki, ki poudarjajo, da ni dovolj podjetje le zagnati, ampak je prava umetnost svoje izdelke in storitve prodati pa bodo povedali, kako poiskati kupce, prodreti na nove trge in, zakaj sta družbena odgovornost in etika poslovanja tako pomembna.

OSAMLJENI MOŽ ameriški film, 2009

Zgodba filma je postavljena v leto 1962 in prikazuje Georgea Falconerja, britanskega univerzitetnega profesorja, ki živi in predava v Los Angelesu. Pred osmimi meseci ga je glas po telefonu seznanil z avtomobilsko nesrečo, v kateri je umrl Jim. Takrat se je Georgeu podrl svet – izgubil je svojega dolgoletnega partnerja, svojo ljubezen in svojega edinega prijatelja, ki ga je imel, odkar je pred šestnajstimi leti prišel v ZDA.George je ob tragični novici sicer ostal močan in miren, toda izraz v očeh izdaja veliko žalost in izgubo, ki je ne more nadomestiti. Ko se nekega jutra osem mesecev po nesreči prebudi, vzame iz predala pištolo, kar vsekakor ni napoved za dober konec dneva. Pretanjen in estetski film krasi izvrstna igralska zasedba, ki jo je usmerjal režiser, bolj znan po zvezdniški karieri v svetu mode. Tom Ford se je namreč na piedestal povzpel kot glavni kreator Guccija - znamenite hiše italijanske visoke mode.

ČETRTEK, 29. MAJ 2014

INŠPEKTOR BANKS (I.) angleška mini-serija, 2011, 2/3

Inšpektor Banks prepusti Annie preiskavo umora invalidne ženske, katere truplo so našli na kraju, kjer sta Marcus in Lucy Payne zakopala eno od svojih žrtev. Medtem Banks preiskuje posilstvo in umor mlade Hayley Daniels. Mlajšega policista Kevina Templetona je njen umor močno pretresel. Ker je prepričan, da gre za delo serijskega morilca, ponoči sam straži ulice v središču mesta. Izkaže se, da je to velika napaka.


RTV OBVEŠČA


RADIO KOPER - CAPODISTRIA SLAVI 65 LET Radijska programa odlikuje hitra in verodostojna informacija ter kakovosten program

Radijska programa Radio Koper in Radio Capodistria v letošnjem letu praznujeta 65 let delovanja. Prvi primorski radio se je prvič oglasil 24. maja 1949.

Radio Koper – Capodistria je prvi radio, ki se je oglasil na Primorskem po drugi sv. vojni. V več kot šestih desetletjih delovanja in kljub poplavi konkurenčnih radijskih postaj ostaja med najbolj poslušanimi radijskimi postajami na Primorskem. Ustvarjalci obeh radijskih programov, regionalnega radijskega programa v slovenskem jeziku (Radio Koper), in radijskega programa za italijansko narodno skupnost (Radio Capodistria) v letošnjem obletniškem letu pripravljajo več dogodkov, s katerimi se bodo posvetili pomembnemu jubileju.

V soboto, 24. maja, pripravljajo popoldansko druženje na radijskem dvorišču z nastopi številnih glasbenikov in skupin, nagradnimi igrami ter razstavo starodobnih Tomosovih dvokolesnikov. Ob 18. uri bosta nastopilaTinkara Kovač in Enzo Hrovatin, na večernem koncertu, ob 20. uri, pa mlada kantavtorja z obeh strani meje, Žiga Rustja in Matteo E. Basta. Dan kasneje, v nedeljo, 25.maja, bo Radio Koper v Lokvi pri Divači, ob 20. uri, praznoval skupaj s člani legendarne zasedbe Prizma. Kdo ne pozna njihovih največjih uspešnic, kot so Pogum, Senca, Od enih do treh …?

Iz zgodovine radia Radio Koper se je prvič oglasil 24. maja 1949 zvečer z imenom Radio jugoslovanske cone Trsta - Radio Trieste zona Jugoslava, redno pa je začel oddajati naslednje jutro. Po ukinitvi Svobodnega tržaškega ozemlja (STO) se je leta 1954 združil z Radiem Ljubljana. Do leta 1954 je oddajal program v slovenščini, italijanščini in hrvaščini. Od 1954 do 1979 je bil program pretežno v italijanščini, dva kratka slovenska bloka sta bila le v jutranjem in večernem času. Leta 1979 sta se programa ločila na lastne oddajnike, leta 1980 je začel delovati Studio Nova Gorica, leta 1992 pa se je program v slovenščini razširil na celodnevni.


PRIPRAVILA Slu탑ba za odnose z javnostjo

RTV Slovenija

FOTOGRAFIJE arhiv RTV Slovenija, EPA, IMDb, YouTube

Pridr탑ujemo si pravico do sprememb v sporedu.

RTV priporoča - 23.05. do 29.05.2014  

RTV priporoča - 23.05. do 29.05.2014

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you