Page 1

RTV PRIPOROČA OD 23. NOVEMBRA DO 29. NOVEMBRA


PETEK, 23. NOVEMBER SODOBNA DOBRA URADRUŽINA z Akijem

ameriška humoristična iranskinadaljevanka, film, 2008 20011, 21/24

TVS 1, 16.45

Šola danes ni več samo šola. In ne obstaja zgolj ena sama. Vsaka šola je drugačna. O tem bomo govorili v tokratni Dobri uri z Akijem. Pa o šoli nekoč in tistem, kar je nujno povezano z njo – o vzgoji. Kako so vzgajali nekoč in kako vzgajamo danes? Ali sta korenček in palica le še stvar preteklosti? Mar ju ne bi bilo treba spet vpeljati? Oddajo pa kot vedno zaokrožuje Razred zase. SODOBNA DRUŽINA NA ZDRAVJE! ameriška humoristična nadaljevanka, 20011, 21/24

TVS 1, 20.00

V tokratni oddaji Na zdravje! bomo spoznali Radeče in Trnovo pri Novi Gorici. Poštar Peška in Jasna se bosta javljala s terena, Boštjan pa bo v studiu v družbi Strašnih Jožetov in Gasilca Saša gostil predstavnike gostujočih krajev, ki nam bodo povedali mnogo zanimivega. Slišali bomo mnoge glasbene goste: Ans. Biseri, Manco Špik, Prifarske muzikante, Pihalni orkester Radeških papirničarjev, Kalamare s prijatelji, Radeške pevce, Giannija Rijavca, Vilija Resnika in Ans. Dori. Poseben gost oddaje pa bo letošnji dobitnik nagrade Franeta Milčinskega Ježka, Tilen Artač. Še en zabaven in prijeten petkov večer v družbi oddaje Na zdravje! SLAVNOSTNA PODELITEV ZOISOVIH NAGRAD IN PRIZNANJ, PRIZNANJA AMBASADOR ZNANOSTI IN PUHOVIH PRIZNANJ

TVS 2, 20.00

Iz velike dvorane SNG Nova Gorica bomo prenašali proslavo, na kateri se bodo poklonili znanstvenikom, raziskovalcem in inovatorjem ter podelili najvišja državna priznanja in nagrade za dosežke v zadnjih letih ter nagrado za življenjsko delo, za znanstvenoraziskovalni opus več desetletij. Slavnostni govornik bo minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport dr. Žiga Turk. Proslava v SNG Nova Gorica bo prepletla predstavitve dosežkov nagrajencev z različnih področij znanstvenoraziskovalne dejavnosti.

POLNOČNI KLUB: Odgovor je kakovost

TVS 2, 23.05

Vrtnice veljajo za aristokratske rože. Na Zemlji so njihovi predniki 10-krat dlje kot ljudje; mi pa smo tisti, ki jih gojimo že 5000 let. Uporabljamo jih v zdravilstvu, prehrani, kozmetiki, kot okras in simbol; z vrtnicami izražamo ljubezen, veliko ljubezni pa je treba tudi za njihovo nego. Žlahtnjenje vrtnic, ustvarjanje novih vrst, je dolgotrajen postopek, ki zahteva neskončno potrpežljivost in veliko znanja. Končni rezultat je nova vrtnica z izboljšanimi lastnostmi, podedovanimi od očeta in matere, do njih pa jim pomaga ''stvaritelj''. Eden od žlahtniteljev, ki je ustvaril prvo mednarodno priznano slovensko vrtnico, je akademik dr. Matjaž Kmecl. Poleg njega bodo gostje Zvezdana Martiča še Breda Čopi, Matjaž Mastnak in Simon Škorjanec.


SOBOTA, 24. NOVEMBER TVS 1, 11.35

PANIKA NA VASI koprodukcijski film, 2009

Režija: Stéphane Aubier, Vincent Patar Glasovi: Stéphane Aubier, Vincent Patar, Jeanne Balibar, Véronique Dumont, Bruce Ellison

Plastični igrači Kavboj in Indijanec načrtujeta presenečenje s piknikom za svojega prijatelja Konja, vendar pomotoma kupita petdeset milijonov opek. Ta nevšečnost sproži verigo povsem odtrganih dogodkov trio prijateljev med drugim odpotuje v središče Zemlje, pešači čez tundro in odkrije paralelni podvodni svet, poseljen z bizarnimi kreaturami. Bo Konj s Kobilo, v katero je nesmrtno zaljubljen, v svetu, ki mu ritem diktira panika, sploh kdaj užil miren trenutek v dvoje?

TVS 1, 20.00

MOJA SLOVENIJA

Ninini adut so v Moji Sloveniji tokrat dvakratni dobitnik olimpijske kolajne jadralec Vasilij Žbogar, mična pevka Sanja Grohar in pevec Vili Resnik, Boris pa stavi na ekipo, ki jo sestavljajo simpatični mladi pevec in glasbenik Dejan Vunjak, televizijska voditeljica in novinarka Karin Sabadin ter pevka Simona Vodopivec.

TVS 1, 21.35 Režija: Rajko Grlić Igrajo: Toni Gojanović, Verica Nedeska, Bogdan Diklić, Emir Hadžihafizbegović, Sergej Trifunović

V mali karavli na jugoslovansko-albanski meji se dolgočasi nov rod vojakov, ki predvsem čakajo, da se jim izteče obvezno služenje vojaškega roka in odštevajo dneve do trenutka, ko bodo slekli uniformo. Piše se poletje leta 1987, in sploh ne slutijo, da bodo kmalu spet oblekli uniforme in krenili v vojno, kajti državi, ki se je imenovala Jugoslavija, so dnevi že šteti. A tega takrat še nihče ni mogel vedeti. Običajen vojaški vsakdanjik poruši splet nenavadnih okoliščin. Frustrirani in vselej pijani poročnik Safet Pašić začuti čudno bolečino pod trebušno prepono. Na pomoč pokliče edinega zdravnika med vojaki, Siniša Siriščevića, ki v popolni diskretnosti ugotovi, da gre za spolno bolezen. Poročnik noče, da bi njegova žena karkoli posumila in išče razlog, da mu ne bi bilo treba zapustiti vojašnice. Sklene razglasiti izredne razmere, češ da albanska vojska pripravlja napad na Jugoslavijo. Farsa preraste v vojno psihozo: vojaki kopljejo jarke, Pašič je iz dneva v dan bolj neobvladljiv.

KARAVLA koprodukcijski film, 2006


NEDELJA, 25. NOVEMBER PRAVI BOŽIČEK

TVS 1, 15.15

francoski TV film, 2008

Scenarij: Jean-Marie Bigard Režija: Jose Pinheiro Igrajo: Alexandra Vandenoot, Benjamin Hutin , Jean MarBigari, Franck Pitiot, Sophie Mounicot

Božični prazniki so za otroke najbolj očarljivi prazniki, veliko je veselja in božični sejem je običajno prava paša za otroške oči. Ko mali Julien in njegova mama obiščeta božični sejem sta oba več kot presenečena – iz kavarne ne pride le en Božičen, iz kavarne pridejo kar trije, kar se zdi obema nadvse neverjetno. Na srečo je na svojih sankah v bližini Manu, ki je seveda pravi Božiček in malega Juliena mu uspe prepričati, da je on pravi in ne tisti trije, ki so prišli iz kavarne. Toda ko mu Julien zašepeta na uho, kakšne so njegove želje, mu Manu ne more obljubiti drugega, kot da bo storil vse, kar je v njegovi moči. Julien je seveda več kot razočaran, zaželel si je namreč, da bi mu Božiček našel očeta. In ker so božični časi se seveda čudeži dogajajo.

SODOBNA DRUŽINA (II.) ameriška humoristična nadaljevanka, 2011, 5/24

TVS 1, 17.15

Noč čarovnic je eden Clairinih najbolj priljubljenih praznikov. Vsako leto iz tega naredi pravo predstavo. K sodelovanju povabi vso družino, vendar so vse brezvoljni in zagledani v svoje težave. Jay in Manny si grdo privoščita Glorio zaradi njene slabe angleščine. Cameron pa ima sila neprijeten spomin na ta praznik, s katerimi vse mori.

TITO, ZADNJE PRIČE OPOROKE dokumentarna serija, 2012, 8/13

TVS 1, 20.00

V osmi epizodi priče govorijo o dogajanju iz 1944. in 1945. leta. Tito skrivaj potuje v Moskvo, kjer se s Stalinom dogovarja o zaključnih vojnih operacijah. Glasbenik Oskar Danon piše himno »Hej, Slovani !« za tekmovanje zavezniških armad v vaterpolu in plavanju, kjer opaženo nastopijo tudi Titovi partizani. Sledijo bitke za osvoboditev Beograda, Trsta, Sarajeva, Ljubljane, Zagreba in cele Jugoslavije. Po kapitulaciji Nemčije v vsej Evropi nastopi čas maščevanja in likvidacije poražene strani, najpogosteje brez sodišča. Poražene nemške, ustaške domobranske, in četniške vojske ter številni civilisti se umikajo iz Jugoslavije, da bi se predali Britancem, vendar jih oni vrnejo partizanom. Sledi anarhična, dramatična situacija na poti od Pliberka do Vojvodine, v kateri umrejo mnogi vojaki poraženih vojsk, vojni izgubljenci, a tudi mnogi nedolžni civilisti. Mišo Broz se končno sreča s svojimi starši, materjo Herto Hass in očetom Titom.


PONEDELJEK, 26. NOVEMBER TVS 1, 16.45

DOBRA URA z Bernardo

Dobra ura na zadnji novembrski ponedeljek vas bo najprej popeljala v filmski svet. V kinodvorane je prišel novi film slovenskega režiserja Martina Turka, v katerem sta odlično zaigrala očeta in sina igralca, ki sta to tudi v resničnem življenju. To sta Boris in Sebastian Cavazza. Boris Cavazza bo tudi naš gost v studiu, pridružila pa se mu bosta še pisatelj in tudi filmski ustvarjalec Tomaž Letnar ter igralka Lara Jankovič. Pogovor pa se bo vrtel okoli ljubezni in … EROTIKE! V Duhovnem utripu vam bomo predstavili duhovno delavnico za osebno rast, duhovno preobrazbo in boljše medčloveške odnose Zdrava atmosfera. Njihovo geslo je »Skrbimo za svet, in svet bo skrbel za nas«.

TVS 1, 20.00

TEDNIK

Teme tokratnega tednika:  Da je odkup lomljenega zlata odličen posel dokazujejo tudi podjetja ki rastejo kot gobe po dežju in ponujajo zlato za evre po najugodnejših dnevnih cenah. 

Ekipa Tednika se je prepričala, da znajo tako soproge tujih veleposlanikov kot druge članice Slovenskega mednarodnega združenja žensk pošteno zavihati rokave.

Predstavili vam bomo zgodbo 7-letnega Gašperja, ki ima celiakijo in izredno hudo obliko alergije na mleko ter jajca.

Zapuščinski spori na okrajnih sodiščih lahko trajajo desetletja, kadar pride do pravdanja zaradi dediščine med sorodniki in bližnjimi.

TVS 1, 21.00

STUDIO CITY

V tokratni oddaji pripravljajo pogovor o t.i. novi in stari levici ter vojni, ki v luči predsedniških volitev divja med njima. V prispevku o vse večjem številu lačnih otrok in politiki, ki menca z rešitvami. Z gostjo Evo Tomič, ki je dve leti preživela v begunskem taborišču v Gazi, pa bodo ob ponovnih izraelskih napadih spregovorili o tamkajšnjih razmerah.

TVS 1, 23.35

KNJIGA MENE BRIGA Andre Velter: Skrajna ljubezen - Pesmi za Chantal Mauduit

Pesnik in popotnik André Velter je to zbirko napisal po smrti ljube alpinistke Chantal Mauduit, ki je umrla v snežnem plazu pod Himalajo. »Tebi in za vselej na višavo najine ljubezni«, ji zapiše v posvetilo. O skrajnostih ljubezni bosta ob ljubezenski poeziji z voditeljico Katjo Šulc govorila prevajalka Blažka Müller in igralec Brane Šturbej.


TOREK, 27. NOVEMBER DOBRA URA z Jasno

TVS 1, 16.45

V tokratni Dobri uri z Jasno bomo govorili o podnebnih spremembah. Spraševali se bomo, ali so posledica naših dejanj ali pa morda naraven cikel v življenju Zemlje? V Posebni ponudbi pa o testu smučarskih čelad in cenah sezonskih vozovnic. AMERIKA, ZGODBA O ZDA ameriška dokumentarna serija, 4/5

TVS 2, 18.55

Združene države so v začetku 19. stoletja naglo pridobivale ozemlje in se širile čez Severno Ameriko. Gospodarstvo je doživljalo razmah. Na jugu je vladal bombaž, na severu industrija. Nova država je bila razdeljena. V deželi, v kateri naj bi bili vsi ljudje ustvarjeni enakopravni, so štirje milijoni temnopoltih Američanov živeli v suženjstvu. To je trgalo državo na dvoje. Leta 1825 se je v svetu rojevala moderna doba. Industrijska revolucija je dosegla tudi Ameriko. Na severu zvezne države New York so zgradili Eriejski prekop, največji projekt zahodnega sveta v zadnjih štiri tisoč letih. Dolg je skoraj 500 kilometrov in v celoti izkopan ročno. POVESTI IN NOVELE 19. STOLETJA: CLAUDE GUEUX francoska nanizanka, 2009, 2/8

TVS 2, 20.00

Scenarij: Pierre Leccia Režija: Olivier Schatzky Igrajo: Samuel Le Bihan, Thomas Chabrol, Robinson Stévenin

Posneto po romanu Victorja Hugoja, pisatelj pa je našel navdih za roman v črni kroniki. V ospredju je razmišljanje o poteptanem človeškem dostojanstvu in o smrtni kazni. Clauda Gueuxa obsodijo na zaporno kazen, ker je ukradel denar, da bi nahranil družino. Razmere v zaporu so obupne. Poleg lakote pesti zapornike tudi mraz, najbolj pa trpijo zaradi krutega direktorja zapora. Claude zaradi pokončnosti med sojetniki pridobi veljavo in postane trn v peti direktorju. Šikaniranje se konča z umorom direktorja in smrtno kaznijo za Clauda Gueuxa.

GLOBUS

TVS 1, 23.05

Ponoven izbruh nasilja med Palestinci in Izraelci je pozornost svetovne javnosti spet usmeril na eno najstarejših svetovnih kriznih žarišč. Ljudje umirajo na obeh straneh in to tik pred 29. novembrom, ko namerava palestinski predsednik Abbas v Generalni skupščini Združenih narodov vložiti prošnjo, da Palestincem priznajo vsaj status države opazovalke. Lani je Palestincem spodletelo, da bi jih priznali kot državo, zlasti Izraelci in ZDA pa tudi tokrat z vsemi silami nasprotujejo njihovim načrtom.


SREDA, 28. NOVEMBER TVS 1, 16.45

DOBRA URA z Milico

V tokratni Dobri uri z Milico bomo raziskovali, kako koga prepričati in kakšna je razlika med retoriko in komunikacijskimi spretnostmi. Govorili bomo tudi o tremi, ki je pogosta spremljevalka javnih nastopov, kako lahko o različnih spretnostih prepričamo živali in kako se z močno voljo odvaditi nadležnih razvad. V Turbulenci pa bomo moč argumentacije preusmerili v iskanje službe in ugotavljali, kako postati idealen kandidat za službo. Danes ni več dovolj, da imamo znanje in reference. Strokovnjaki pravijo, da so pri kandidatih pomembne tudi inovativnost, drugačnost in identifikacija s podjetjem.

TVS 1, 20.05

KLIC DOBROTE

Tradicionalni dobrodelni koncert Klic dobrote bo tudi letos ob glasbi povezal ljudi, ki v srcu dobro mislijo in to potrjujejo z dejanji solidarnosti. V ospredju letošnje prireditve je razumevanje med različnimi generacija – in k temu vabi tudi geslo: Veselje v sožitju. V dvorani Golovec v Celju bo v uri in pol nastopilo 11 glasbenih skupin in pevcev, prisluhnili bomo tako narodno zabavnim vižam kot slovenskim in svetovnim popevkam, glasbo bodo s plesom obogatili baletniki baletne šole Stevens. Nastopajoče bosta gostila Mojca Mavec in Matjaž Merljak, v televizijskem studiju v Ljubljani pa bodo, tako kot prejšnja leta, vaše telefonske klice in darove sprejemali skavti.

TVS 2, 22.35 Režija: Duncan Tucker Igrajo: Felicity Huffman, Kevin Zegers, Fionnula Flanagan, Elizabeth Pena, Graham Greene, Burt Young, Carrie Preston, Venida Evans

Bree je visoko izobražena transseksualka, ki živi v revni četrti Los Angelesa in gara v dveh službah, da bi privarčevala denar za operacijo, s katero bi dokončno spremenila spol. Načrte ji prekriža telefonski klic mladinca Tobyja , ki tiči v zaporu in išče svojega očeta. Bree pride do neverjetnega spoznanja, da je Toby rezultat njenega heteroseksualnega razmerja iz časov, ko je bila še moški. Želi zabrisati preteklost, toda njena terapevtka vztraja, da bo zeleno luč za operacijo dobila le, če se sreča s sinom. Bree poseže v svoje dragocene prihranke za operacijo in za najstnika plača kavcijo. Toby ne prejme pojasnila za svojo izpustitev, zato glede na Breejin konzervativen izgled predvideva, da gre za misijonarko, ki rešuje pocestnike in jih obrača k Jezusu. Bree tej razlagi ne ugovarja.

TRANSAMERIKA ameriški film, 2005


ČETRTEK, 29. NOVEMBER DOBRA URA z Andrejem

TVS 1, 16.45

Govorili bomo o selitvah živalskih in rastlinskih vrst. Gost bo dr. Tomi Trilar iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije. Predstavili bomo, kako se orientirajo ptice na svojih dolgih poteh. V oddaji tudi o tem, kako deluje sistem GPS in na kakšen način si z njim strokovnjaki pomagajo pri sledenju ptic. Šli bomo po sledeh volkov in poiskali majhne, a zelo invazivne azijske pikapolonice. V Ugriznimo znanost pa o invazivnih tujerodnih rastlinah pri nas. Pogledali bomo tudi v nebo in s prof. dr. Ivanom Lebanom spet izvedli zanimive poskuse. 30XPIDA - PIRANSKI DNEVI ARHITEKTURE dokumentarna oddaja

TVS 2, 21.40

Piranski dnevi arhitekture so mednarodna konferenca, ki poteka že trideset let in je osrednji tovrstni dogodek na Slovenskem. V analognih časih so imeli še prav poseben pomen, saj so na neposreden način omogočali spoznavanje tuje in domače arhitekture, ta tradicija pa se je ohranila do danes. V Piranu so gostovali najprestižnejši svetovni arhitekti, vsakoletni program pa obsega predavanja, razstave in podelitev nagrade Piranesi. Dokumentarna oddaja predstavlja zgodovino konference, hkrati pa tudi razvoj sodobne slovenske arhitekture in varstvo kulturne dediščine.

PRAVA IDEJA

TVS 1, 21.30

Kako si je Aljoša Tušek uresničil svoje sanje? V domači garaži je nekdanji športni dirkač izdelal superavtomobil, ki je po mnenju strokovnjakov eden najlažjih in najhitrejših avtomobilov in navdušuje tako domače kot tuje kritike. Naročila za Tuškove avtomobile kar dežujejo, zato z veliko zagnanostjo na noge postavlja novo proizvodnjo. Trenutno je tik pred podpisom ekskluzivne pogodbe, mu bo uspelo zapeljati v pravo smer? V oddaji tudi o najnovejših slovenskih inovacijah, ki se predstavljajo na Forumu inovacij in o tem, kako prepoznati in preprečevati korupcijo v zasebnem sektorju. GANDŽA (VI.) ameriška nadaljevanka, 2010, 5. in 6. del

TVS 2, 22.10

Nancy in Andy skleneta, da morajo nujno iz Seattla, tudi če zato odkrijejo njihov avto. Silas zelo nerad pusti obetavno študentsko življenje, Shane pa je izzove svoje prijateljice z otroki. Zlikovca ugrabita Nancyjinega sina Shana in mama se odloči soočiti s Cesarjem v muzeju fliperjev. Silas in Andy jo čakata v bližnji okrepčevalnici in premlevata, kako bi ji lahko pomagala, ne vedoč, da je prav tam tudi Ignacio z ugrabljenim Shanom in Dougom.


RTV OBVEŠČA


OBVESTILA STOPIMO SKUPAJ ZA PRIZADETE V POPLAVAH

24. NOVEMEBR

RTV Slovenija je z akcijo Stopimo skupaj – Poplave 2012 s SMS donacijami in s klici do 22.30 ure zbrala približno 674.000 evrov, ki jih bo namenila tistim, ki so bili v minulih poplavah najbolj prizadeti. Dobrodelna akcija se je začela že ta ponedeljek, ko je bila aktivirana SMS donacija, preko katere so lahko pošiljatelji sms-a s ključno besedo poplave5 na 1919 namenili 5 evrov pomoči za tiste, ki so bili v minulih poplavah najbolj prizadeti. Danes pa je od 7. ure zjutraj dalje deloval klicni center, kjer so telefonski operaterji - prostovoljci sprejemali klice tistih, ki so bili pripravljeni darovati poljuben znesek

Do osrednje oddaje je poklicalo približno 6000 ljudi, med samo večerno oddajo pa še približno 9000 ljudi. Z SMS donacijo smo zbrali približno 15.000 evrov. V klicnem centru je od zjutraj pa do osrednje oddaje delalo 100 prostovoljcev, sodelavcev RTV Slovenija, med samo osrednjo oddajo pa še 100 drugih. Akcijo smo izpeljali v sodelovanju z Rdečim Križem Slovenije, s Slovensko Karitas in z Zvezo prijateljev mladine.

RTV Slovenija je cel današnji dan namenila dobrodelnosti, saj smo v vseh naših medijih (televizija, radio, splet, televizijski in radijski regionalni programi) prilagodili programske vsebine, ki so bile posvečene vsem razsežnostim minulih poplav, predstavili smo zgodbe tistih, ki so bili najbolj prizadeti, govorili o škodi, o protipoplavni zaščiti, o zavarovanju. Hkrati pa smo ljudi pozivali k sodelovanju in darovanju.

V soboto, 24. 11. 2012, ob 12.05 bo na 2. programu TV Slovenija ponovitev osrednje dobrodelne oddaje Stopimo skupaj – Poplave 2012. Tudi takrat bo možno darovati poljuben znesek pomoči na telefonsko številko 01 472 00 11.


PRIPRAVILA Slu탑ba za odnose z javnostjo RTV Slovenija

FOTOGRAFIJE arhiv RTV Slovenija, EPA

RTV priporoča - 23.11 do 29.11.2012  
RTV priporoča - 23.11 do 29.11.2012  

RTV priporoča - 23.11 do 29.11.2012