Page 1

RTV PRIPOROČA 21. FEBRUAR - 27. FEBRUAR 2014


NA LEPŠE

SLO 1

21.30

SLO 2

23.30

V tokratni oddaji Na lepše bomo odkrivali, kako so pustne šege in navade kot živa kulturna dediščina Slovenije, vpete v turistično ponudbo in kakšen izziv predstavljajo za turizem določene regije. Obiskali smo Slovence v Porabju, kjer se turistični delavci s ponudbo vse bolj povezujejo s Krajinskim parkom Goričkom in Gradiščanskim. V tem času pa glavni turistični dogodek predstavlja Borovo gostüvanje, pustna šega, ki so jo nekdaj izvajali po vaseh, kjer v predpustnem času ni bilo nobene poroke. Obiskali smo tudi edini slovenski hotel v Monoštru in Soudački muzej v Števanovcih, ki govori o svinčenih časih železne zavese. Dolgo pustno tradicijo po mnenju nekaterih še iz poganskih časov - pa imajo tudi na Cerkljanskem. Laufarija je eno najprepoznavnejših slovenskih pustovanj, ki predstavljajo premično kulturno dediščino, posebnost pa so tudi iz lipovega lesa izrezljane maske, kakršnih v tako človeku podobni obliki ne poznamo nikjer drugje pri nas. Cerkljanske laufarje smo srečali na ulicah Cerknega, kjer so za oddajo predstavili svojo tradicijo in naličja s posebnimi imenI.

PETEK, 21. FEBRUAR 2014

IZGINOTJE ALICE CREED angleški film, 2009

Dvajsetletni Danny in njegov starejši pajdaš Vic, oba bivša zapornika, z izjemno natančnostjo nakupujeta material po raznih trgovinah - zvočno izolacijo, ležišče, verige, kopico lepljivih trakov in podobno. Nepredušno zapreta najeto stanovanje in izolirata prtljažnik razmajanega kombija. Potem poiščeta svoj plen – mladenko, ki se rekreira. Omamita jo, zbašeta v kombi, preneseta v stanovanje, kjer jo privežeta na posteljo, posnameta kratek filmček in ga pošljeta njenemu očetu. Zraven pripišeta zahtevo – dva milijona funtov v gotovini. Mladenki je ime Alice in njen oče je milijonar. Dekle je sprva obupano, potem pa prepozna enega od ugrabiteljev, zato se odloči, da bo poskušala med njiju zasejati razdor s prefinjeno, a nevarno psihološko igro. Film je bil posnet z malim proračunom, ampak ga odlikujeta res dobra režija, natančen scenarij z zanimivimi preobrati in prepričljiva igra. Gre v bistvu za mali britanski biser, ki so mu hvalnice peli kritiki širom po svetu. Dodatna privlačnost filma je tudi prelestna Gemma Arterton v glavni vlogi, ki se je v zadnjih letih formirala kot ena najbolj vročih britanskih igralk.


10.30

PREK VSEH OVIR norveški film, 2011

Petnajsletna Ida je tipično mestno dekle – piše blog o modi in se pomenkuje s svojimi prijateljicami preko družbenih omrežij. Kot taka je seveda izjemno nezadovoljna, ker ji mama razglasi, da se bosta preselili na norveško podeželje. Od prihoda naprej nerga nad novim bivališčem, lokacijo in vrstnicami. Dekleta njenih let so po njenem mnenju zarukane hribovke brez najmanjšega občutka za modo, kako grozno!, raje razmišljajo o konjih kot o oblekcah in ličilih. Nezaslišano! Edino rešitev vidi v pobegu, ampak dramatično srečanje s konjem po imenu Kehilan bo povsem spremenilo njeno življenje. Film Prek vseh over bo še posebej navdušil ljubitelje konj in neokrnjene narave.

SLO 1

20.00

MOJA SLOVENIJA

Moja Slovenija, odlična sobotna zabava za vso družino z voditeljem Mariem Galuničem, se po zimskem premoru vrača na prizorišče! V prvi tekmi pete sezone se bosta Nini in Borisu pridružila tudi njuna družinska člana. Modre barve bodo tako zastopali igralec Blaž Valič, sekretarka Zveze prijateljev mladine Moste – Polje in Delova osebnost leta 2013 Anita Ogulin ter glasbenik Aleš Vovk – Raay. Na strani rdečih pa se bodo borili igralka Bernarda Oman, pevka Monika Pučelj in Dare Kaurič, član skupine Kingston. Kdo bo slavil to soboto?

SLO 1

22.55

SVET BREZ KONCA: VITEZ koprodukcijska nadaljevanka, 2012, 6/8

Merthin se vrne v Kingsbridge brez žene in otroka, ki sta umrla za kugo. Caris povabi, naj pobegne z njim. Caris ga zavrne, ker ve, da bi jo Godwyn v tem primeru obesil kot čarovnico. Vrne se tudi sir Ralph, ki ga je kralj povišal v viteza. Toda sir Roland, ki je še vedno earl Shiringa, ni vesel njegovega prihod. Ralpha zavrne tudi Philippa, ki v njem vidi le obsojenega posiljevalca. Gwenda in Wulfric komaj shajata, toda Ralph jima noče pomagati. Kuga pobije veliko meščanov.

SOBOTA, 22. FEBRUAR 2014

SLO 1


DEVTOŠOLCI NE JOČEJO nizozemski film, 2012

SLO 1

15.10

SLO 1

20.00

SLO 1

23.15

Enajstletna Akkie je odločna in samostojna deklica, zaljubljena je v nogomet, ki ga igra celo boljše kot njeni vrstniki, zna se postaviti zase in zaradi tega med vrstniki in sošolci ni najbolj priljubljena. Še posebej si nista naklonjena z Joepom, prav tako zaljubljenim v nogomet. Joep po fantovsko ne mara deklet, še posebej pa ga motijo na nogometnem igrišču, kjer je Akkie popolnoma enakovredna. Njuni nesporazumi so tako veliki, da se celo fizično spopadeta in Akkie ni prav nič slabša od svojega nasprotnika.Je pa pretep pustil svoje posledice, Akkie je dobil modrico na roki, potem je pričela krvaveti iz nosa in naposled se je znašla v bolnišnici pri brkatemu zdravniku. Diagnoza ni bila dobra, Akkie je zbolela za levkemijo in njene možnosti, da bi ozdravela niso velike. Toda Akkie je odločna borka in se hudi bolezni navkljub ne predaja, skupaj z zdravnikom, ki ji obljubi, da bo obril brke, če bo njeno zdravljenje neuspešno, se borita za Akkijino ozdravitev. OBLAST (II.) danska nadaljevanka, 2011

Na Danskem sem rojen …Dve leti in pol po neuspelih volitvah je Birgitte Nyborg dobro plačana predavateljica in velikopotezna poslovnica z uspehi tako v domovini kot na tujem. Bent Sejro je razočaran nad političnimi razmerami na Danskem in mlačno politiko Zmerne stranke, ki se pod oportunističnim vodstvom Jakoba Kruseja udinja desničarski vladi Larsa Hesselboeja.

NEDELJA, 23. FEBRUAR 2014

TITO, ZADNJE PRIČE OPOROKE dokumentarna serija, 4 /13

V četrti epizodi srečamo Tita v vojaških položajih po razglasitvi vstaje 1941. do začetka 1942. leta. Spremljamo brezumno akcijo osvobajanja zapornikov iz zapora Kerestinec, primer Kopinić in Titovo osamosvajanje od brezpogojnega posluha Kominterni. Nastopi čas lakote in velike revščine, ki spremljata krepitev ugleda in moči partizanskega gibanja. V okupirani državi je ustvarjeno prvo osvobojeno ozemlje Užiške republike, vendar se dogajajo tudi napake in zgrešeno organiziranje partizanskega boja. Tito se neuspešno pogaja s četniškim vodjem Daržem Mihajlovićem o skupnem uporu proti okupatorju. Konec januarja 1942 Tito uresniči drugo veliko vojno zmago – to je bil legendarni Igmanski marš, ki je bil istočasno ogromno človeško trpljenje.


20.00

HARRY IN CHARLES norveška nadaljevanka, 2009, 1/3

Serija govori o danskem princu Carlu, z vzdevkom Charles, in o njegovi ženi, princesi Maud, ki si je zaradi svobodomiselnih nazorov prislužila vzdevek Harry. S sinčkom Alexandrom v Kobenhavnu živita v senci svojih slavnejših in vplivnejših sorodnikov. Maudin oče je angleški kralj Edvard VII, Carlov pa danski kronski princ Frederik, poznejši danski kralj Friderik VIII. Maud se ne razume prav dobro s Carlovimi starši, zlasti z njegovo materjo, švedsko princeso Louise. Njen odnos s Carlom dodatno zapleta dejstvo, da si mora moževo ljubezen deliti s svojo dvorno damo Tulle, Carlovo sestrično in njegovo prvo ljubeznijo. V tem času razpade norveška unija s Švedsko in zdaj samostojni Norvežani pospešeno iščejo kralja. Na presenečenje vseh je njihov glavni kandidat skromni in tihi danski princ Carl. Toda najprej morajo norveški zamisli pritrditi dvori na Švedskem, v Angliji in na Danskem. Norveški premier Michelsen na pogovore z monarhi teh držav pošlje izkušenega diplomata barona Wedla Jarlsberga.

SLO 2

20.50

QUIRKE irsko-angleška mini-serija, 2013, 1/3

50. leta prejšnjega stoletja. Dr. Quirke je glavni patolog v dublinski mestni bolnišnici. Ko po poslovilni zabavi za medicinsko sestro, ki odhaja v Boston, skoči še v svojo pisarno, tam naleti na svojega brata, ginekologa Mala Griffina, ki preučuje kartoteko pokojne Christine Falls. Vzrok smrti naj bi bil pljučna embolija, toda Quirke naslednji dan pri obdukciji ugotovi, da je Christine umrla pri porodu …

SLO 1

23.35

KNJIGA MENE BRIGA

Oddajo o knjigi vodi Tadej TrohaVasja Badalič: Teror "trajne svobode" (o vojni v Afganistanu in Pakistanu)Katere so osnovne informacije o vojni v Afganistanu in Pakistanu, ki jih praviloma ne bomo našli v medijih? V čem je razlika med uradno intepretacijo »vojne proti terorju« in dejanskim stanjem? Se ta vojna sploh lahko konča? O tem Tadej Troha v pogovoru s publicistom in aktivistom Erikom Valenčičem in politologom dr. Primožem Šterbencem.

PONEDELJEK, 24. FEBRUAR 2014

SLO 1


KONEC PARADE angleška nadaljevanka, 2012, 2/5

SLO 1

20.00

SLO 1

21.05

SLO 2

21.10

Sylvia se vrne h Christopherju in ga preseneti z novico, da je njegova mama umrla, nato pa na pogrebu s svojo obleko in vedenjem povzroči zgražanje med pogrebci. Sylvia priseže, da bo odslej zvesta možu in se za nekaj časa umakne v samostan. Christopher prijateljuje z Wannopovima in gospe Wannop pomaga s podatki za njene članke. Tudi Vincent se prebija kot pisatelj, poleg tega pa se še zaljubi … SLOVENCI IN PRVA SVETOVNA VOJNA: KRVAVE GALICIJSKE POLJANE dokumentarna oddaja, 2/5

Verižne vojne napovedi držav antante in centralnih sil julija 1914, mobilizacija avstro-ogrske vojske, odhod maloštevilnih enot s slovenskimi vojaki na balkansko bojišče v boj s Srbijo, odhod glavnine slovenskih polkov na vzhodno galicijsko fronto, njihove strahotne izgube v spopadih z rusko vojsko v prvem letu vojne, pretresljiva pisma slovenskih vojakov o golgoti in moriji, “krvave galicijske poljane” in umik čez Karpate v ledeno mrzli zimi 1914–1915 se zapišejo v zgodovinski spomin kot ena izmed najbolj tragičnih in travmatičnih preizkušenj naroda, ko je padlo največ Slovencev v prvi svetovni vojni …

TOREK, 25. FEBRUAR 2014

LOČITEV iranski film, 2011

Oskar za najboljši tuji film in še vrsta uglednih filmskih nagrad. Nader in Simin sta vrsto let poročena, imata enajstletno hčerko Termeh in prav zaradi hčerke se sicer dobro stoječa družina znajde na razpotju. Simin želi nadaljevati življenje v tujini, zagotovila je izstopne vize za vso družino, hčerko Termeh pa v tujini zagotovo čaka boljša prihodnost kot pa v Iranu. Odločitev je zanjo preprosta, za njenega moža Naderja pa predstavlja odhod v tujino velik problem.Družina namreč živi skupaj z Naderjevin ostarelim očetom, ki ima napredujočo Alzheimerjevo bolezen in Nader ga ni nikakor pripravljen pustiti samega. Tako so na eni strani Siminine želje za boljšim življenjem v tujini in na drugi strani Naderjeva skrb za očeta. Vsak vztrajata na svojem bregu in pred njima ni drugega izhoda kot ločitev. Družina razpade, hčerka naj bi ostala pri očetu in Nader mora poskrbeti za varstvo svojega očeta v času svoje odsotnosti. Delo prevzame nezaposleni Hojjat toda že prvi dan ga mora nadomestiti njegova noseča žena Razieh.


20.00

STOPIMO SKUPAJ ZA SLOVENSKE GASILCE

RTV Slovenija bo potekala akcija Stopimo skupaj za slovenske gasilce. Zbirali bomo namreč sredstva za njihovo opremo, ki je nimajo dovolj in je mnogokrat že obrabljena in pomanjkljiva. Prav gasilcem gre velika zasluga, da so ljudje uspeli premagati žled, poplave in druge naravne nesreče. Ob 20h bomo na našem prvem sporedu začeli s prenosom dobrodelne prireditve, na kateri bodo gasilci ob naših dopisnikih spregovorili o tem, kar so doživljali na terenu. Na posebni številki bomo zbirali vaše prispevke. V glasbenem delu bodo ob gasilski godbi med drugim nastopili Jan Plestenjak, Modrijani, Aleš Klinar, Novi spomini in Ditka Čepin.

SLO 2

22.00

SEVERNA STENA EIGERJA nemški film, 2008

Avanturistična drama. Posneta po resnični zgodbi. Sanje mnogih gornikov leta 1936 so bile, da bi prvi preplezali znamenito, 1800 m visoko, severno steno gore EIGER….Tik pred olimpijskimi igrami želi Hitler videti nemške junake, ki bodo moč nove rase le podkrepili z uspehi in izrednimi dosežki. Zlata olimpijska medalja za tistega, ki prvi prepleza nevarno in nedosegljivo goro Eiger. Enako razmišljata tudi plezalca Toni Kurz in Andi Hinterstoisser, ki sta prepričana v svoj uspeh v Steni smrti. Vzorna pripadnika nacističnega gibanja pa ravno nista. Namesto Heil Hitler, pozdravita s Servus. Prava Bavarca pač. No, glavno da znata plezati…in glavno da prehitita dva Avstrijca, ki sta se vključila v boj in jima sledita po novi poti Severne stene. Možje hitro napredujejo, vendar se iz lepega sončnega vremena prikaže snežni vihar. Kmalu se plezalci ne borijo več za prestižni vrh, ampak za golo preživetje.Film je leta 2009 prejel nagrado združenja nemških filmskih kritikov!

SREDA, 26. FEBRUAR 2014

SLO 1


NANGA PARBAT nemški film, 2010

SLO 2

21.00

SLO 1

21.30

SLO 2

22.40

Biografska drama. Nanga Parbat, junija leta 1970. Brata Reinhold in Günther Messner osvojita vrh himalajskega osemtisočaka po dotlej nepreplezani Rupalski steni. Med spustom Güntherja zasuje plaz in Reinhold se po neuspešnem iskanju sam vrne v tabor. Soočiti se mora z obtožbami, da je za gorski podvig žrtvoval bratovo življenje.Filmska rekonstrukcija zgodovinskega vzpona Reinholda in Güntherja Messnerja na Nanga Parbat razkriva ozadje tragične smrti mlajšega od bratov. Spektakularna epska pustolovščina v tradiciji nemškega gorniškega filma je hkrati pretresljiva zgodba o odgovornosti in soočanju s krivdo. Film je štirideset let po dogodkih znova povzročil razburjenje v svetovni alpinistični srenji…

PRAVA IDEJA!

ČETRTEK, 27. FEBRUAR 2014

Biobanka je prva slovenska zasebna družinska banka za hranjenje popkovnične krvi, ki temelji izključno na slovenskem znanju in tehnologiji. Podjetje trenutno hrani nekaj več kot 1400 vzorcev popkovnične krvi, večino pa predstavljajo vzorci iz Slovenije. V Švico in Indijo so prodali tudi že licenci za postavitev celotne infrastrukture, podjetje pa je nedavno dobilo novega lastnika in postalo del švicarskega holdinga. Govorili bomo tudi o pomenu inovacijskega okolja za gospodarski razvoj in o spodbujanju dialoga med znanstveniki in gospodarstveniki za ustvarjanje novih poslovnih priložnosti.

SAMOHRANILEC angleška nadaljevanka, 2010, 4 / 4

Stuart Lucy svetuje, da gre na obravnavo o mamini smrti, kar ni Davu čisto nič všeč. Sodnik jim dodeli visoko odškodnino, kar pa moti Michelle, ki bi rada, da bi tudi njuna hči Tanya imela kaj od tega denarja. Otroci izvedo za Davovo zvezo s Sarah, Lucy se hoče zaradi tega preseliti k Stuartu, Sarah pa se razide z Mattom, ki obišče Tanyo in spi z njo. Ko Tanya izve za razlog, besna odvihra domov k očetu.


RTV OBVEŠČA


SLOVENSKI POZDRAV PONOVNO Z VAMI OB PETKIH Že ta petek, 21. februarja, ob 20. uri na TVS 1

Spoznali boste Darjo Gajšek, v kvizu Kdo ve več bodo znani glasbeniki pokazali, kako dobro poznajo slovensko domačo glasbo, ob Modrijanih bo zapel šestletnik, spoznali boste gasilca, ki je nekomu herojsko rešil življenje ... Več pa v petkovi oddaji Slovenski pozdrav, po novem že ob 20. uri. Prva iz nove serije oddaj Slovenski pozdrav bo prvič predstavila Blaževo sovoditeljico Darjo Gajšek, sicer pevko v ansamblu Štrajk. Blaž in Darja bosta v spremljavi ansambla Poskočni muzikanti že v prvi oddaji prvič predstavila novo uvodno pesem Slovenski pozdrav, ki skupaj postajajo stalnica nove sezone narodno-zabavne oddaje. V oddaji, ki nastaja v Begunjah na Gorenjskem, bodo nastopili zmagovalci festivala Slovenska polka in valček 2013, Tapravi faloti in ansambel Nemir. Člane slednjega čaka posebno presenečenje, saj bodo morali zapeti znano skladbo iz zakladnice narodno-zabavne glasbe s pevko, ki jo bodo v oddaji srečali prvič.

Za ogled oddaje v živo pokličite na 04 533 34 02 med tednom od 9. do 16. ure.

V kvizu o poznavanju slovenske domače glasbe z naslovom Kdo ve več se bosta pomerila brata dvojčka Švab iz ansambla Rosa in brata dvojčka Polanc iz skupine Okrogli muzikanti. Oddaja Slovenski pozdrav bo predstavila prvega malega velikana, 6-letnega Marka Remica, ki bo v živo zapel z Modrijani. Igrali bodo še ansambli Štrajk, Unikat, Žvižg, Storžič in ansambel Mira Klinca.

S pomočjo gledalk in gledalcev bodo ustvarjalci oddaje zbirali prispevke za gasilce, ponesrečene v intervencijah. S ključno besedo GASILEC, ki jo pošljete na 1919, boste prispevali 1 evro. Slovenkam in Slovencem bo v oddaji ljudske modrosti pripovedoval mojster Janez (v vlogi Primoža Trubarja). V vsaki oddaji bo predstavljena tudi herojska zgodba gasilca, ki je nekomu rešil življenje. Rubriko nastaja v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije. Gostje prve oddaje bodo Boris Goličnik iz PGD Šoštanj, predsednik GZS Jošt Jakša in poveljnik


TRETJINA SLOVENIJE STISKALA PESTI ZA SKAKALCE, ZA TINO IN RISE PA 80-ODSTOTNI DELEŽ GLEDALCEV Ekipni lov smučarjev skakalcev na olimpijsko odličje, preboj risov med (trenutno) osem najboljših in drugo olimpijsko zlato Tine Maze so združili Slovence pred malimi ekrani. Slovenija je v ponedeljek, 18. februarja, navijala in upala na odličje na ekipni tekmi smučarjev skakalcev. Pred malimi zasloni si je v Sloveniji ekipno tekmo smučarjev skakalcev (2. serijo skokov) v povprečju ogledalo 28,6 % oz. 557.300 gledalcev, kar predstavlja 59 % takratnih gledalcev televizije.

Vrhunec gledanosti ta dan v Sloveniji predstavlja zaključek ekipne tekme smučarjev skakalcev (tik po skoku Noriakija Kasaija), ko je TV SLO 2 ob 20.03 spremljalo 33,0 % oz. 643.000 prebivalcev Slovenije, kar predstavlja 68 % takratnih gledalcev televizije. (Vir: RTV Slovenija iz raziskave AGB Nielsen Media Research, panelni vzorec 450 gospodinjstev, starost nad 4 leta)

Zgodovinski torek, 18. februarja, je prinesel nov mejnik v zgodovini slovenske udeležbe na olimpijskih igrah – Tina Maze je osvojila drugo zlato olimpijsko odličje, slovenska hokejska reprezentanca pa se je že s prvim nastopom na igrah prebila med (trenutno) osem najboljših na svetu. Drugo veleslalomsko vožnjo je v Sloveniji v povprečju spremljalo 18,3 % oz. 355.900gledalcev, kar predstavlja 79 % delež takratnih gledalcev televizije. Vrhunec gledanosti pa je zadnja minuta hokejske tekme med Slovenijo in Avstrijo, ko je TV SLO 2 ob 11.11 spremljalo 19,5 % oz. 380.400 prebivalcev Slovenije, kar predstavlja 81 % takratnih gledalcev televizije.

(Vir: RTV Slovenija iz raziskave AGB Nielsen Media Research, panelni vzorec 450 gospodinjstev, starost nad 4 leta)


PRIPRAVILA Slu탑ba za odnose z javnostjo

RTV Slovenija

FOTOGRAFIJE arhiv RTV Slovenija, EPA, IMDb, YouTube

Pridr탑ujemo si pravico do sprememb v sporedu.

RTV priporoča - 21.02. do 27.02.2014  
RTV priporoča - 21.02. do 27.02.2014  

RTV priporoča - 21.02. do 27.02.2014

Advertisement