Page 1

IZBOR VS

EBIN RTV

SLOVENIJ A

15. JUNIJ 2012 DO 21. JUNIJ 2012


PETEK 15. JUNIJ 2012

ROBERT GOTER – 25 LET IGRAM posnetek koncerta

20 00 TVS 1

Konec leta 2010 je v Vinski gori Robert Goter, svetovni prvak v igranju diatonične harmonike za leto 1999, z glasbenimi prijatelji praznoval prvega četrt stoletja uspešnega glasbenega ustvarjanja. Voditelj Boris Kopitar vas bo popeljal skozi večer, v katerem so nastopili mladi harmonikarji, ki igrajo v harmonikarskem orkestru Goterčki, Vitezi celjski, ansambla Slovenski express in Vlada Sredenška, tržaški Slovenec, harmonikar Zoran Lupinc v duetu s kitaristom Igorjem Starcem, legendarna harmonikarja, pokojni Lojze Slak in Franc Mihelič pa sta zaigrala tako s svojima ansambloma kot prvič in zadnjič v sozvočju z jubilantom Robertom Goterjem. Prepričani smo, da se bo prijetno vzdušje, kakršno je bilo v dvorani v Vinski gori, preselilo tudi k vam domov.

CONA koprodukcijski ffilm, 2007

23 55 TVS 2

Mladi Alejandro živi v središču mehiške prestolnice, v zaprti, samozadostni Coni (La Zona). Onkraj zidov varovane soseske se širijo geti, medtem ko po Coni ves čas patruljira številčna armada zasebne policije. Nekega dne se trije najstniki iz sosednje, revnejše soseske prebijejo v Cono in vlomijo v stanovanjsko hišo. V zmedi ubijejo starejšo žensko, medtem ko njena služkinja pobegne in uspe obvestiti policijo. Stražarji ustrelijo dva od vlomilcev, tretji pa jim uspe pobegniti in se skriti v Coni. Zaskrbljeni stanovalci se zato sestanejo v hiši Alejandrovih staršev. Po razgreti diskusiji se odločijo, da bodo zaobšli policijo in storilca poiskali sami. Lov se začne. Izjemno dobro zrežiran in intriganten film je bil ovenčan na kopici filmskih festivalov. Naj med njimi omenimo samo Benetke in Toronto.


SOBOTA 16. JUNIJ 2012

11 25 TVS 1

BUNKO BOBEN nizozemski film, 2010

Bunko Boben je vesel, nekoliko debelušen fantič. Z mamo, gospo Boben, in očetom, gospodom Bobnom, domujejo v prijetnem mestecu Roundville, kjer živijo družabni ljudje s podobnimi navadami: vsak dan je lahko dan za zabavo, dobro voljo, vsi jedo sladice in hitro hrano ter uživajo v vsem, kar je dobro, tudi če je za zdravje škodljivo. Bunko ima veliko prijateljev, slovi pa tudi kot zmagovalec v skokih v vodo – pri čemer zmaga tisti, ki odpljuskne največ vode. Bunkova družina se preseli v Thinhaven, kjer odpre novo restavracijo. V Thinhavnu ni nihče družaben in nihče debel. Vsi so izjemno vitki in zdravi, obsedeni z videzom, kalorijami in telesno vadbo. Nihče ne želi obiskovati restavracije družine Boben, ki kar buhti od kalorij.

21 05 TVS 1

MONA LIZA angleški film, 1986

George je mala riba v krogih londonskega podzemlja, ki dobi delo šoferja in telesnega stražarja prostitutke za visoko družbo, Simone. Majhen, debel, neokreten in brez stila za oblačenje je med vožnjami po luksuznih hotelih, klubih in domovih Soha stalna tarča njenega nerganja, zmerjanja in norčevanja. Toda, ko George pomaga Simone iskati njeno prijateljico, ki se prodaja na ulicah za drogo, se njun prepir spremeni v ljubezen.


NEDELJA 17. JUNIJ 2012

PRVI PONEDELJEK V OKTOBRU ameriški film, 1981

14 55 TVS 1

Dolga leta je bilo ameriško Vrhovno sodišče popolna domena moških. In ker to ni moglo trajati večno, so za prvo sodnico Vrhovnega sodišča izvolili ugledno sodnico Ruth Loomis, konzervativko po prepričanju in po srcu. Med sodniki sodišča je zavrelo, možakarji, sami ugledni sodniki, so zgroženi, da bo med njimi sedela ženska, ki je povrh vsega še presneto privlačna. Predvsem se počutijo nelagodno in ni jim povsem jasno, kako naj se do nove kolegice obnašajo. Še posebej je do nove ’pridobitve’ skeptičen sodnik Dan Snow, liberalec tako po prepričanju kot po srcu. Vsako njuno srečanje je polno iskric in jedkih zbadanj, dokler se Ruth in Dan ne združita na sodnem procesu proti industrijalcu, ki je osumljen in obdolžen neprimernih dejanj. In ker je obdolženi nekdanji mož sodnice Ruth Loomis, se ta znajde na tankem ledu kredibilnosti. Brez strokovne pomoči kolega Dana, bi se le s težavo iz zagatne situacije izvlekla. Ruth in Don se zaradi sodelovanja vse več družita in njuno druženje je mnogo več kot le profesionalno.

UMORI NA PODEŽELJU – MRAČNE SKRIVNOSTI angleška nanizanka, 2011

20 00 TVS 1

Tom Barnaby (John Nettles) se je po dolgih letih in številnih uspešno rešenih primerih upokojil. Mesto glavnega policijskega inšpektorja v okrožju Midsomer, ki slovi po visoki stopnji umorov, zasede njegov bratranec John Barnaby (Neil Dudgeon). Njegov pomočnik je Ben Jones (Jason Hughes), ki je uspešno sodeloval že s Tomom. John je pred prihodom v Midsomer služboval v obmorskem mestu Brighton. Na podeželje se je preselil skupaj z ženo Sarah (Fiona Dolman), družbo pa jima dela prikupen psiček Sykes.


PONEDELJEK 18. JUNIJ 2012

21 00

STUDIO CITY

TVS 1 V tokratni oddaji se bo odvijala tekma prestolnic: Ljubljana proti Mariboru – kateri župan si je nabral več kazenskih točk? Pripravljajo soočenje argumentov ob noveli zakona o verski svobodi, mašo pa bo daroval Peter Mlakar. In še – naš kolumnist Matija Stepišnik iz prve roke o Iranu.

23 30 TVS 2

POVRAČILO avstrijski film, 2008

Tamara je priseljenka iz Ukrajine, za življenje in preživetje dela v zanemarjenem dunajskem bordelu, tako kot mnoga dekleta iz vzhodnoevropskih držav. Z Alexom, malim kriminalcem, ki je nekakšen varnostnik in šofer lastnika bordela Konecnyja, sta ljubezenski par. Svojo zvezo skrivata, oba se bojita, da bi njuna ljubezen utegnila ogroziti delo, ki ga opravljata. Tako Tamara kot Alex si želita boljšega življenja, pričeti znova in v nekem drugem kraju, kjer ju ne bi nihče poznal. Zanju je kaplja čez rob, ko lastnik bordela dopusti, da njegov pajdaš Tamaro nasilno zlorabi. Odločita se, da bosta oropala manjšo podeželsko banko In z naropanim denarjem pričela novo življenje. Toda rop se ponesreči. Nepričakovano se na prizorišču pojavi krajevni policaj in Alexu ne preostane drugega, kot da se skrije na kmetiji svojega ostarelega očeta. In tu se prične krog zapirati, očetova dobra prijateljica Susanne je namreč žena policaja, ki se je pojavil na prizorišču ropa. In ke je Susanne Alex všeč, končata v postelji, in to vse skupaj še bolj zaplete.


TOREK 19. JUNIJ 2012

HOJA PO VODI dokumentarni film

21 00 TVS 1

Alen Kobilica, najprepoznavnejše slovensko ime iz sveta visoke mode, je zaradi zapletov po operaciji tumorja v glavi spomladi leta 2009 postopoma oslepel. Alen se je s svojo slepoto spopadel tako, da je nadaljeval svojo poslovno pot, kot lastnik modne agencije, hkrati pa se je začel intenzivno ukvarjati s športom. Zastavil si je cilj, da osvoji medalje tako na letni kot na zimski paraolimpijadi. Za svoja paradna športa si je izbral plavanje in smučanje. Alen je konec lanskega leta s pomočjo naložbeno življenjskega zavarovanja Flegma ustanovil center slepih športnikov Vidim cilj. Njegovo poslanstvo je pomoč pri načrtovanju in izpeljavi treningov slepih športnikov ter snovanju in uresničevanju njihovih zastavljenih ciljev. Dokumentarni film skozi pričevanja o njegovem "prejšnjem življenju" in razlogih za izgubo vida ter spremljanjem njegovih naporov za uvrstitev na paraolimpijske igre razkriva motivacije in dileme oslepelega manekena.

GLOBUS

23 05 TVS 1

Grki so odločili. Evropska trojka, ki jim je naložila stroge varčevalne ukrepe, pa je že namignila, da je te pripravljena nekoliko omiliti. Za Španijo medtem pripravljajo še ohlapnejša pravila, kar jezi Irce in Portugalce, italijanski premier Monti se jezi nad Nemci. Kaj vse skupaj pomeni za Unijo in kakšno poletje lahko pričakujemo, pa bomo z uglednimi sogovorniki ugotavljali v Globusu. V torek bo z vami Polona Fijavž.


SREDA 20. JUNIJ 2012

17 25 TVS 1

ZDRAVJE SLOVENCEV dokumentarna serija

Dokumentarna oddaja Očesne bolezni nas seznanja z nekaterimi najpogostejšimi tovrstnimi stanji. O preprečevanju očesnih obolenj, načinih njihovega zdravljenja ter o novem znanju in pridobljenih izkušnjah bodo spregovorili štirje pacienti in njihovi zdravniki. Osrednja pozornost bo namenjena sivi mreni, starostni degeneraciji rumene pege, zapori solznih izvodil in možnostim trajne odstranitve dioptrije. Pogledali boste lahko v notranjost operacijskih dvoran in obenem spoznali zgodbe tistih, ki so jim specialisti oftalmologi z uspešnimi strokovni posegi povrnili neovirano vidno zaznavanje sveta, z njim pa tudi kakovost vsakdanjega življenja.

23 35

PRAVA IDEJA

Tokrat v Pravi Ideji mlad in inovativen podjetnik Matija Antolovič, ki se ukvarja z nenavadno kmetijsko dejavnostjo- polžjerejo. Na farmi na Obali pridelejo do štiri tone polžev na leto, večino pa izvažajo v tujino. Gurmanska specialiteta iz slovenske farme se tako vsak dan znajde na krožnikih petičnih restavracij vse od Italije, Francije do Švice. V oddaji pa tudi o primeru dobre prakse sodelovanja med slovensko znanstveno sfero in gospodarstvom, gre za Center odličnosti PoliMaT. Rezultati prvih dveh letih delovanja so: 28 inovacij, tri mednarodne patentne prijave in novo spin-off podjetje. Slišali bomo, kako takšne primere dobre prakse v Sloveniji še bolj vzpodbuditi.

TVS 1


ČETRTEK 21. JUNIJ 2012

SLOVENSKI VODNI KROG: Meža dokumentarna nanizanka

17 25 TVS 1

Bogati rečni vodotoki in pritoki reke Meže nosijo v sebi spomin ter sporočilo oddaljene koroške doline, kjer domuje legenda o Kralju Matjažu. Stari mlini in pokrajina z etnografskimi in kulturno-ekološkimi posebnostmi privabi pozornost fotografa Roka in okoljevarstvenice Ane. Njuno skrivnostno in mistično pot zaokrožuje legenda o slovenskem kralju, ki svobodno jezdi po Mežiški dolini in zgodbo o črnih rakcih iz Črnega potoka, ki je še domačinom neznana. Vodne zgodbe in izliv reke Meže v Dravo, nam daje slutiti nove mogočne razsežnosti rečne krajine in vodnega telesa reke Meže.

23 315

SODOBNA DRUŽINA (I.) MODERN FAMILY I. ameriška humoristična nadaljevanka, 2009, 9/24

TVS 2

Luke je na urgenci. Na zabavi za rojstni dan se mu je zgodila nesreča... Mama in oče nista vedela, kaj bi kupila skromnemu sinu. Oče Phil mu priredi čudovito zabavo. Celo plezalno steno postavi in naroči prikaz strupenih živali. Cameron ne more verjeti, da ni povabil klovna zato se sam preobleče vanj in pride na zabavo. Dedek Jay vnuku kupi samostrel.


PRIPRAVILA Slu탑ba za odnose z javnostjo RTV Slovenija

FOTOGRAFIJE arhiv RTV Slovenija, EPA

Izbor vsebin od 15.6. do 21.6.2012  

Izbor vsebin od 15.6. do 21.6.2012