Page 1

RTV PRIPOROČA OD 13. DECEMBER

DO 19. DECEMBER


PETEK, 13. DECEMBER 2013 SLO 1 20.00 NOVA DVAJSETA slovenska nadaljevanka, 2013, 10/18

Dan selitve se približuje. Endiju uspe najeti manjšo sobo, Bojanu pred nosom uide garsonjera, Daša nima denarja za stanovanje in se odloči za vrnitev domov v Babno Goro. Endi pa se nikakor ne more sprijazniti z njeno namero in ji predlaga drugačno rešitev. Brigita pomaga Bojanu iz njegovega začasnega brezdomstva.

SLO 2 20.55 SODOBNA DRUŽINA ameriška nanizanka, 2012, 4/24

Claire vpreže vso družino, da ji pomaga zbirati podpise za peticijo za postavitev znaka stop na nevarnem bližnjem križišču. Gloria psičko Stello nehote spusti z dvorišča. Jay pomaga Mannyju prodajati ovojni papir za šolo. Cameron pa kot po navadi pusti umazano kuhinjo, saj ve, da Mitchell ne bo mogel gledate nereda in jo bo pospravil.

SLO 2 21.15 URA angleška nadaljevanka, 2011, 6/6

Ekipa "Ure" se pripravlja na novo oddajo in v studio vlada neprikrito vznemirjenje, saj bodo svarilom navkljub prezrli navodila vlade in po svoje predstavili krizo v Suezu. Freddie v oddajo pripelje skrivnostnega gosta in končno izve, kaj se je zgodilo z Ruth, Hector in Bel pa se morata odločiti, kako se bo razpletlo njuno razmerje.

SLO 2 22.15 SHERLOCK II. angleška mini-serija, 2011, 1/3

Sherlock nima nobenega zanimivega primera in se spet dolgočasi, ko ga pokliče brat in ga pelje v palačo k stranki, ki pa se noče razkriti. Tam Sherlock in Watson izvesta, da Irene Adler s fotografijami izsiljuje članico kraljevske družine. Sherlock obišče Irene in odkrije, da so podatki skriti na mobilnem telefonu, in da se hoče Irene z njimi zavarovati.


SOBOTA, 14. DECEMBER 2013 SLO 1 10.40 KO BOŽIČEK PADE Z NEBA nemški film, 2011

Do Božiča je samo še nekaj dni in glede na to, da lije kot iz škafa, se Ben kar ne more spraviti v praznično razpoloženje. Poleg tega se je z družino pred kratkim preselil v mesto in je bolj kot ne osamljen, kajti oče išče novo službo, medtem ko je mati povsem okupirana z odpiranjem slaščičarne. Njegovo življenje se pošteno razburka, ko tik pred njim strmoglavi Božiček s svojo vprego. Izkaže se, da je v bistvu na begu pred zlobneži, ki hočejo pošteno institucijo, poimenovano Božič, spremeniti v temačno in pohlepa polno kovnico denarja. Dinamičen in zabaven film, poln odličnih posebnih efektov je posnet po istoimenski knjižni uspešnici nemške pisateljice Cornelie Funke. SLO 1 20.00 MOJA SLOVENIJA Ne zamudite Moje Slovenije z voditeljem Mariem Galuničem, saj je na vrsti še zadnja tekma v tej sezoni! Igralka Tanja Ribič, raper Zlatko in glasbenik Rok Ferengja bodo zastopali Ninino ekipo. Na Borisovi strani pa se bodo borili komičarka in novinarka Ana Marija Mitič, pevka Anika Horvat ter igralec Jernej Kuntner. Bodo to soboto slavili rdeči ali modri? SLO 2 22.10 POBIČ ameriški nemi film, 1921

Po mnogih letih, leta 1971, je Charlie Chaplin napisal in filmu dodal čudovito glasbo in ob njej gledalec skorajda pozabi, da gleda v bistvu nemi film. Zgodba je enostavna. Siromašno dekle Edna je rodila otroka, ki ga ne bi mogla preživeti. Zaradi tega pusti otroka skupaj s sporočilom v razkošni limuzini in upa, da bodo bogati ljudje zanj poskrbeli, sama pa se nameni končati svoje nesrečno življenje. Na Ednino nesrečo pa razkošni avtomobil ukradejo in tatovi pustijo dojenčka med smetnjaki. Tam otročička najde potepuh Charlie in ga vzame k sebi domov. Ko mine pet let in se Edna povzpne med pevske zvezde in obogati, prične iskati svojega zapuščenega otroka.


NEDELJA, 15. DECEMBER 2013 SLO 1 14.55 ZGODBA O BENNYJU GOODMANU ameriški film, 1956

V tridesetih letih prejšnjega stoletja je bil v Ameriki orkester klarinetista Benny Goodmana med najbolj popularnimi. Njegova glasbena pot se je pričela pri dečkovih devetih letih, ko je očaral s svojo izredno glasbeno nadarjenostjo in igranjem klarineta. Že kot fantič je pričel nastopati, bil je gost radijskih oddaj. Kasneje se je pridružil orkestru slovitega Ben Pollacka in se pričel preživljati z igranjem glasbe. To je bilo obdobje prodora svinga in velikih orkestrov, ki so bili pri poslušalcih izredno priljubljeni. Po več kot uspešnih nastopih na radiju in izjemnemu igranju klarineta, je Goodman ustanovil svoj prvi ansambel, v katerem so bili še bobnar Gene Krupa, pianist Tedy Wilson in vibrafonist Lionel Hampton (vsi so zaigrali tudi v filmu). Svojo vrhunsko glasbeno pot je Benny Goodman zaokrožil s koncertom v slovitem Carnegie Hallu (1938), kar je cilj domala vseh ambicioznih glasbenikov. Poročil se je, materinemu nasprotovanju navkljub, z Alice Hammond, sestro znanega ljubitelja jazza John Hammonda, ki je bil eden velikih podpornikov Goodmanove glasbe. V filmu je veliko izvrstne Goodmanove glasbe, ki je obeležila burna trideseta leta in so se na področju jazza pričeli uveljavljati tudi belopolti glasbeniki.

SLO 1 20.00 OBLAST danska nadaljevanka

V 11. delu nadaljevanke, ki se navezuje na dejansko politično dogajanje na Danskem pred letom 1982, srečamo predsednico vlade Birgitte Nyborg med danskimi vojaki v Afganistanu, kjer si mednarodne vojaške sile po strmoglavljenju talibanske nadvlade prizadevajo postaviti temelje demokratične države. Ravno med njenim obiskom talibani silovito napadejo dansko obhodno stražo in ubijejo več mladih mož. Predsednica vlade se mora opredeliti za umik danskih enot ali okrepitev navzočnosti danske vojske v Afganistanu. Težka odločitev, kakor je tudi težka njena osebna odločitev, kaj dokončno storiti glede vojnega stanja v svojem zakonu


PONEDELJEK, 16. DECEMBER 2013 SLO 1 16.45 DOBRA URA Z BERNARDO Prvi dotik v življenju je dotik matere. Kako močno potrebuje otrok ljubeč dotik? Kaj mu ta dotik predaja, sporoča? Kako pomembna je nežnost dotikov za razvoj otroka? Kaj pa odrasli? Koliko dotikov, koliko nežnosti potrebujemo? Če živimo v okolju, ki dotikanja ne spodbuja, ga pogrešamo? Vprašanj je veliko, nanje bosta odgovarjala psiholog Robert Masten in duhovnik Bogdan Knavs. Kakšni pa so poljubi in dotiki na odru? Kako odigrati prepričljiv intimni odnos? Kako močna so čustva, ki jih zdrami igra? Kako pristna so? O tem pa se bomo pogovarjali z odlično igralko Pio Zemljič. Na našem odru pa bo nastopila pevka Ditka Čepin.

SLO 2 21.30 INŠPEKTOR BANKS ( II.) angleška nanizanka, 2012, 3/3

V Banksovi ekipi se čutijo nemočne, saj je tožilstvo v dveh primerih zavrnilo obtožbo umora. Toda čaka jih že nov primer, umor 16-letne Ellie Clayton, hčere premožnega podjetnika. Med glavnimi osumljenci je vodja gledališke delavnice Owen Pierce. Kljub številnim dokazom Pierce trdi, da je nedolžen, a je Banks odločen, da ga bo zašil. Inšpektorica Mortonova pa ni prepričana o Pierceovi krivdi, saj meni, da na Banksove odločitve vplivajo druge okoliščine.

SLO 2 23.00 SLIKOVITIH 55: JAZ SEM PA MUZIKANT dokumentarni film, 2002

Dokumentarni film temelji na resničnih zgodbah glasbenikov, ki oživljajo dogajanje na ljubljanskih ulicah. V bivši Jugoslaviji so bili preganjani v zadnjem desetletju je poulično muziciranje dobilo nove rasežnosti. O njih pripovedujejo sami glasbeniki, študentje, popotniki, strokovnjaki, pričevalci, mimoidoči. Dokumentarni prikaz posameznih glasbenikov in skupin se prepleta s sprehodi v glasbeno zgodovino s pomočjo igralca, ki komentira dogajanje, pa se problematizira vloga potujočega pevca.


TOREK, 17. DECEMBER 2013 SLO 1 20.00 PARADIŽ angleška nadaljevanka, 2012, 8/8

Bradleyjevo truplo najdejo v reki. Domnevajo, da je vanjo padel, ko je bil pijan. Dudley prepriča malega Arthurja, da Morayju pove, kaj je videl. Denise se s stričevim blagoslovom vrne v Paradiž malo pred Morayjevo poroko s Katherine. SLO 2 20.30

NA UTRIP SRCA: 3000 kilometrov s Simfoniki glasbeno dok. oddaja ( 2013 )

Televizijska ekipa je med 14. in 18. oktobrom spremljala Simfonični orkester RTV Slovenija na njegovi uspešni turneji po Nemčiji, Belgiji in Nizozemski. Kako pride do take turneje? Kakšno je življenje simfoničnega orkestra na turneji? Kakšne odgovornosti, napore pa tudi umetniške užitke prinaša? Kakšna je organizacija take turneje? V oddaji razkrivamo tudi tiste strani potovanja in nastopanja, ki ostajajo očem poslušalcev v koncertni dvorani skrite.

SLO 1 21.00 IZ PLANICE NA LUNO, POTEM PA ŠE NA MARS dokumentarni portret znanstvenika Igorja Mekjaviča

Prof. dr. Igor B. Mekjavič raziskuje, kako lahko človek čim bolje preživi v skrajnem okolju, bodisi v mrazu ali vročini, bodisi na visoki nadmorski višini ali globoko pod morsko gladino. Zadnji dve leti se s sodelavci ukvarja predvsem z vprašanjem, kaj se bo s človekovim telesom dogajalo na Luni in drugih planetih. Rdeča nit posameznih sklopov znanstvene dejavnosti profesorja Mekjaviča je okolje. Predaval in raziskoval je v Kanadi, testiral zaščitno opremo za preprečevanje podhladitve za ameriško in kanadsko obalno stražo, na Inštitutu Karolinska raziskoval za švedsko vojaško letalstvo, v Sloveniji je zdravnike naučil uporabljati hiperbarično komoro, poskrbel je tudi za izviren razvoj vojaškega čevlja Slovenske vojske… Njegove laboratorijske simulatorje uporabljajo pomembni svetovni proizvajalci športne opreme in oblačil.


SREDA, 18. DECEMBER 2013 SLO 1 20.05 VAJE V OBJEMU slovenski TV-film, 2012

Celovečerni film Metoda Pevca prikazuje odnos med dvema paroma, ki vsak na svoj način živita v harmoniji. Leon in Lena delata skupaj v oblikovalsko-oglasni agenciji, Uroš in Tjaša pa prihajata iz povsem različnih službenih okolij: ona je sodnica za prekrške in on astrofizik. Oba para imata ustaljene, harmonične odnose, sprva vse kaže, da so se pravi ljudje našli v pravih parih. Ko se para srečata na tečaju tanga, pa se stvari zapletejo. Že v prvih urah se tečajniki spoznajo z latinsko kulturo dotikanja in običajno prakso pogoste menjave plesnih partnerjev. Tango je »hoja v objemu«, razloži plesni učitelj. Izkaže se, da se vsi štirje »zgolj telesno« bolje ujamejo prav v nasprotnih kombinacijah, kot živijo. To presenetljivo ujemanje v preprostem dotiku in plesni spontanosti je uvod v prve ljubosumnosti. Moška se začneta plesu posvečati bolj zavzeto, kot je bilo pričakovati. Ženski se trudita ugajati bolj, kot bi bilo dovolj zgolj za njuna partnerja. Vsi štirje se začnejo nevarno zanimati drug za drugega. Če sta se oba para na začetku ujemala v skladnosti in številnih skupnih stvareh, se zdaj začneta zanimati za privlačne različnosti, ki jih slutita v osebah iz drugega para. Zmešnjava je le v tem, da ne vedo natančno, ali vznemirjenje prihaja iz »zgolj telesnosti« tanga, ali za tem tiči kaj več? SLO 2 23.05 PEACOCK ameriški film, 2010

Drama, triler. Čudaška, vendar napeta, intrigantna zgodba o Johnu Skillpau, tihem moškem z nenavadno skrivnostjo. John živi v mestecu Peacock v Nebraski in zgodba se dogaja v petdesetih letih prejšnjega stoletja… Večina ljudi pozna Johna, vedo kje in kaj dela, nihče pa ne ve, kaj počne, ko ni v službi na banki… O njem vedo samo, da je plah in sramežljiv in da ne pove veliko in nikomer in ničemer… Nekega dne pride do nenavadne železniške nesreče. Naenkrat iztiri vlak in del kompozicije pridrsi tudi na Johnovo dvorišče… Ljudje prihitijo na kraj dogodka in na Johnovem dvorišču zagledajo privlačno žensko, ki takoj, ko se pojavijo ljudje, odhiti nazaj v hišo…


ČETRTEK, 19. DECEMBER 2013 SLO 1 21.30 PRAVA IDEJA! angleška nadaljevanka, 2012, 8/8

Primorsko podjetje Gonzaga velja za vodilnega slovenskega proizvajalca pohištva za pisarne, hotele, šole, vrtce in knjižnice. Ob 15. obletnici delovanja so pravkar zaključili gradnjo poslovno stanovanjskega objekta v Novi Gorici, ki z investicijo prek 5 milijonov evrov na Goriškem močno izstopa iz povprečja zadnjih kriznih let v gradbeništvu. Podjetje s proizvodnjo v Čepovanu zaposluje okoli 50 delavcev, vztrajno pa povečuje delež izvoza izdelkov, ki je lani znašal že več kot polovico. In, kaj slovenski podjetniki pričakujejo v novem letu 2014? Katere nove projekte kljub težavnim gospodarskim razmeram načrtujejo? SLO 2 21.30 SCOTT IN BAILY angleška nadaljevanka, 2012, 8/8

Gill se smili prijetna starka Margaret, ki ji je umrl mož, ko pa jo obišče Margaretina hči in ji pove, da ji je mama nekoč zaupala, da bo ubila očeta na ravno tak način, kot je zdaj v resnici umrl, Gill sproži preiskavo. Andy je premeščen na delo v drugo enoto, ker sta se z Janet spet hudo sprlo vpričo drugih sodelavcev, zato se ji maščuje in njenemu možu pove, da sta imela razmerje, ko je bila Janet še poročena. To pa podre vse njene upe, da bi se pobotala z možem. Nekdo ubije Nicka Savagea in Rachel postane glavna osumljenka. SLO 2 22.15 LUDVIK XI., STRTA OBLAST francoski film, 2010

Francija leta 1483. Na grad bolehnega kralja Ludvika XI. prispe sel in razkrije zaroto, ki naj bi še isti dan privedla do kraljeve smrti. Ljudje blizu kralja so prepričani, da je prišel čas, da se njegova dvaindvajsetletna vladavina konča. A kraljev vzdevek “pajek” mu ni bil dan zaman, saj je bil osnovan na podlagi njegovega vohunjenja in spletkarjenja, zaradi katerega je imel nemalo sovražnikov. Ludvik XI. igra svojo zadnjo igro s krvavo proti-zaroto, pri čemer želi zagotoviti, da bo hči Anne nasledila prestol, ko njega ne bo več.


RTV OBVEŠČA


RAZSTAVA IZŠTEKANIH 20 Ob 20. obletnici oddaje Izštekani si je moč ogledati tudi razstavo.

Od začetka decembra je na ogled razstava fotografij iz Izštekanih na pročeljih stavb Radia in Televizije Slovenija v Ljubljani. Avtor fotografij je Alan Orlič Belšak.

Fotograf Alan Orlič Belšak je v oddajo Izštekani zašel bolj po naključju in tam ostal do današnjih dni. Na začetku je bila njegova glavna želja spoznavati nove tehnike fotografije, a je ta okvir kmalu prerasel in vse skupaj se je prelevilo v dokumentarno delo, ki še vedno nastaja. V 13. letih, kolikor je prisoten pri oddaji, so iz fotografij nastale štiri samostojne razstave in trije koledarji, kar nekaj njegovih slik krasi CD-je in DVD-je, ki so jih posneli na nastopih v Izštekanih.


TV-POROKA V ODDAJI DOBRO JUTRO TUDI V LETU 2014 Vsak ponedeljek po 9. uri v oddaji Dobro jutro na TVS 1

Ustvarjalci oddaje Dobro jutro že tretjič zapored začenjajo z akcijo TV-poroka. Zmagovalni par akcije bodo v aprilu 2014 poročili na veličastni televizijski poroki na Ljubljanskem gradu. Jutranjiki so do sedaj pripravili že dve izjemno uspešni televizijski poroki. Po tem, ko so lani poročili Sašo Kotnik in Gregorja Frasa iz Hoč, letos Suzano Olić in Danila Tanška iz Kastelca, bodo v letu 2014 pred televizijskimi kamerami poročili že tretji par.

O izboru kandidatov in žirantih Izbira najprimernejšega para že poteka, kandidati so se že predstavili na avdiciji pred nepopustljivima žirantoma. Kandidate za TV-poroko sta zaslišala Aleksandra Veble, izkušena pisateljica brez dlake na jeziku, svetovljanka, ki zaupa svoji ženski intuiciji, pozna zakonitosti feng shuija, verjame v reinkarnacijo in živi na Havajih. Moški in bolj preudaren pogled je zastopal Luka Mavrič, uglajen in mlad zakonski in družinski terapevt z izjemnim znanjem o medosebnih odnosih. Žiranta sta se v svojih nasprotjih odlično dopolnjevala in sta kandidate znala spraviti tudi v zadrego.

Tekom akcije bomo prisluhnili življenjskim zgodbam parov in skupaj s strokovnjaki in znanimi Slovenci razpravljali o medosebnih odnosih, o težavah in dilemah, ki se pojavljajo v partnerskih odnosih, skupaj pa bomo iskali tudi rešitve. Pomembno vlogo pri izbiri najprimernejšega para bodo imeli tudi gledalci oddaje Dobro jutro, ki bodo s telefonskim glasovanjem lahko podprli svoj najljubši par, hkrati pa se bodo gledalci preizkusili tudi v vlogi načrtovalcev poroke in sodelovali pri izbiri nevestine poročne obleke, šopka in prstanov. Televizijsko poroko lahko gledalci spremljate vsak ponedeljek po 9. uri v oddaji Dobro jutro na 1. programu Televizije Slovenija.


PRIPRAVILA Slu탑ba za odnose z javnostjo RTV Slovenija

FOTOGRAFIJE arhiv RTV Slovenija, EPA, IMDb, YouTube, Betafilm,

Pridr탑ujemo si pravico do sprememb v sporedu.

RTV priporoča - 13.12. do 19.12.2013  

RTV priporoča - 13.12. do 19.12.2013

Advertisement