Page 1

13. JANUAR - 19. JANUAR 2017


PETEK, 13. JANUAR 2017 SLO 2 20.05 Žirafada GIRAFADA palestinsko-italijansko-nemško-francoski film, 2013 Drama. Palestina, zahodni breg. Ko je med enim od izraelskih obstreljevanj zahodnega brega ubit samec žirafe iz lokalnega živalskega vrta, njegova breja družica neha jesti in je iz dneva v dan bolj šibka. Ziad, desetletni deček in sin Yacinea, veterinarja v živalskem vrtu je zaradi tega zelo nesrečen in bi rad storil vse, da si užaloščena žirafa opomore… Njegov oče mu želi ustreči, zato se oprime drznega, že skoraj norega načrta, namreč, da bo za sina naredil čudež. Yacine ima onstran meje prijatelja Izraelca, prav tako veterinarja, ki naj bi mu pomagal pretihotapiti izraelskega samca žirafe na zahodni, palestinski breg… In ta čudež bi se moral res zgoditi. Že zato, ker Ziadov oče vsak dan pripravlja male in velike čudeže – v nemogočih družbeno socialnih pogojih vzdržuje živalski vrt in neguje občutljive divje živali v veselje pretresenih in izmučenih ljudi… SLO 2 22.15 POLNOČNI KLUB Pozor, huda novinarka! Zakaj medijem pravimo, da so četrta veja oblasti? Ker v imenu državljanov nadzorujejo delovanje tistih, ki imajo v družbi moč in vpliv. Če se nekdo boji, da mu bodo novinarji potrkali na vrata, obstaja velika verjetnost, da ima za ta strah (in slabo vest) upravičen razlog. Po drugi strani so mnogi ljudje v stiski našli pomoč, izhod iz težav ali vsaj nekoga, ki jih je poslušal, edino v medijih. Zato ni redko, da so novinarji tarča napadov, groženj, žaljivk. Novinarke so pri tem še v posebej težki vlogi in štiri novinarke iz različnih medijskih hiš bo gostil Zvezdan Martič. V studiu bodo Maja Derčar, Jelena Aščič, Tanja Smrekar in Petra Lesjak Tušek. SLO 1 23.05 Lady Eve THE LADY EVE ameriški film, 1941 Lady Eve velja za eno ključnih hollywoodskih komedij 40. let. Jean in njen oče sta potnika na križarki, kjer sondirata za primerno žrtev svoje naslednje kvartopirske prevare. Na eni od postojank se na palubo vkrca mladi in postavni raziskovalec kač Charles Pike, ki je sicer sin ameriškega pivovarskega mogotca. Mlajše potnice med večerjo na vse mogoče načine zapeljujejo bogatega prišleka, toda Charles prekomerno pozornost ženskega spola vidi le kot motnjo v svojem znanstvenem raziskovanju. Jean v Charlesu prepozna lahki plen in ga med igro s kartami oropa.


SOBOTA, 14. JANUAR 2017 SLO 2 20.05 Apartma APARTMENT, THE ameriški film, 1960 Uradnik C. C. Baxter se s težavo prebija skozi življenje in za dodatni zaslužek najde nenavadno rešitev. Svoje stanovanje na Manhattanu oddaja premožnejšim strankam, ki ga uporabljajo za zunajzakonske afere. Med njimi je gospod Sheldrake, ki Baxterju ponudi napredovanje v zameno za ekskluzivno oddajo stanovanja. Baxter je zagledan v Fran Kubelik, dekle, ki dela v dvigalu njegovega podjetja, zato je razočaran, ko izve, da je Fran Sheldrakova ljubica. Baxter mora pogosto pospraviti za ljubimci, ki se dobivajo v njegovem domu. Fran je v njegovem stanovanju poskusila storiti samomor in Baxter se tokrat znajde pred škodo, ki se zdi skoraj nepopravljiva.Enega od najuspešnejših filmov Billyja Wilderja so kritiki hvalili kot edinstveno, duhovito in čustveno romantično dramo. Na eni od letnih anket britanske revije Sight & Sound (2002), pri kateri so filmski režiserji ocenjevali svoje najljubše filme, je bil uvrščen na 14. mesto. SLO 1 21.35 Prevara (II.) THE AFFAIR (II.) ameriška nadaljevanka, 2015, 2/12 Alison se neznansko dolgočasi v koči v majhnem mestu, kamor sta se preselila z Noahom, da bi bila skupaj in da bi končal knjigo. Helen ne sme vedeti, da sta skupaj, zato nista vesela, ko ju obišče Noahova hči Whitney, ki ne prenese več pritiska matere in babice. Cole zdaj vozi taksi in občasno jemlje mamila. Obišče Alison, pod pretvezo, da ji je prinesle oblačila, za katera je prosila kolegico natakarico iz Montauka. Alison se spoprijatelji z lastnikom in lastnico hiše, ki je direktorica knjižne založbe. SLO 1 23.15 Višja sila FORCE MAJEURE francosko-norveško-švedski film, 2014 Mlada švedska družina preživlja kratke počitnice v Francoskih Alpah. Sonce sije, smučišče je čudovito in oče ima končno čas za otroka. Med kosilom na terasi restavracije pa silovit plaz nenadoma vse obrne na glavo. Izkaže se, da je šlo za lažen preplah, a očetova impulzivna in nepričakovana reakcija do temeljev pretrese svet te na videz popolne družine. Film provokativnega režiserja Rubena Östlunda, definitivno enega najbolj propulzivnih švedskih avtorjev, z neprizanesljivim humorjem postavlja pod vprašaj vlogo moškega v sodobni družini.


NEDELJA, 15. JANUAR 2017 SLO 1 14.50 Ena, dve, tri ONE, TWO, THREE ameriški film, 1961 Huronska in subverzivna Wilderjeva komedija, v kateri sta na kocko postavljena kar komunizem in kapitalizem. Poslovnež C. R. MacNamara vodi izpostavo ameriškega podjetja Coca Cola v Zahodnem Berlinu tik pred postavitvijo zidu leta 1961. MacNamara tukaj trdo gara, saj se poteguje za vodjo londonske izpostave. Dobro priložnost za napredovanje vidi, ko ga njegov šef Hazeltine prosi, naj pazi na njegovo hčer Scarlett v času njenega bivanja v Zahodnem Berlinu. To pa je skoraj nemogoča naloga. Scarlett pohajkuje po mestu, išče zabavo in se naposled zaljubi v najbolj nemogočega partnerja, gorečega komunista Otta Piffla, ki kmalu postane njen mož. MacNamara je prepričan, da ga bo Hazeltine okrivil za katastrofo in mu vzel londonsko priložnost. SLO 1 20.30 Vojna in mir WAR & PEACE angleška nadaljevanka, 2015, 3/8 Pierre Bezuhov zapusti nezvesto Heleno, ki uživa v visoki družbi v Sankt Peterburgu, in se pridruži prostozidarski loži. Družina Bolkonski je prepričana, da je knez Andrej umrl v bitki proti Napoleonu, vendar doživi presenečenje prav v trenutku, ko njegova žena, kneginja Lise, dobi porodne popadke. Medtem v Moskvi Fedja Dolohov zasnubi Sonjo, a ga ta zavrne, saj ljubi Nikolaja Rostova. SLO 2 20.50 INSIDE - OFFSIDE: v zaledju predsodkov Več kot ena pot dokumentarna oddaja, SVT Švedska Farid Gulami je pri 14 letih iz Afganistana prišel na Švedsko. Brez družine in sorodnikov. Pristal je na skrajnem severu v Pajali. - Je to še Švedska, sem pomislil. V več metrih snega in popolni temi pozimi je poleg šole in učenja nogomet njegova najljubša dejavnost.- Ko sem prišel, sem bil nepismen. Zdaj razumem, da življenje ponuja še veliko več. V časih gospodarske krize in ob krčenju mesta se je begunska kriza izkazala za rešilno za Pajalo, švedsko mesto, ki leži severno od polarnega kroga. Po pol stoletja razcveta rudarske industrije, je ta končala v stečaju in Pajala se je pogreznila v depresijo. Veliko varčevanje pri šolah in skrbi za ostarele je ogrozilo ljudi v mestu. Ko se je zdelo, da gre vse na slabše, je število prebivalcev skokovito naraslo. V nekaj letih se je z 2200 povečalo na 3000 in naenkrat imajo kar tri nogometna moštva namesto enega.


PONEDELJEK, 16. JANUAR 2017

SLO 2 20.00 Zadnji tango v Halifaxu (III.) LAST TANGO IN HALIFAX (III.) angleška nadaljevanka, 2014, 4/6 Pred pogrebom se Caroline v mislih pogovarja s Kate in se odloči, da bo njuno hčerkico poimenovala Flora Grace. Pogrebci se po obredu zberejo na sedmini v Carolinini hiši. Med njimi je tudi Greg, Florin biološki oče. Ko izrazi željo, da bi videl Floro, je Caroline sprva proti, nato pa si premisli. Celia zaloti Alana s cigareto in mu začne peti levite …

SLO 2 20.55 Zločini v Walesu (II.) HINTERLAND II. / Y GWYLL II. angleška mini-serija, 2015, 2/5 Inšpektorju Mathiasu se po ženinem prihodu v mesto življenje obrne na glavo, poleg tega pa se mora spopasti še s predstavnikom komisije za pritožbe. Preiskava umora je zanj odlična priložnost, da se umakne pred vsemi, vendar težavam ne more ubežati.

SLO 1 21.00 STUDIO CITY Rdeča nit tokratne oddaje bodo pričakovane zgodbe letošnjega leta. V pričakovanju razsodbe arbitražnega sodišča bodo v reportaži in z gosti v studiu analizirali odnose s pregovorno težavno južno sosedo, Hrvaško. V oddaji pred jesenskimi predsedniškimi volitvami pa tudi o tem, kakšen bi moral biti bodoči predsednik in katera imena že krožijo v javnosti.

SLO 2 22.30 Odkrivamo Južno Ameriko - seks v velemestu THE SECRETS OF SOUTH AMERICA - GENERATION SEX angleška dokumentarna serija Južna Amerika je celina kontrastov. Revne države se hitro spreminjajo v nastajajoče ekonomije, ki že lahko tekmujejo z globalnim svetom. Premožni ljudje imajo ekstravagantne življenjske sloge, ljudje na podeželju pa se otepajo s skrajno revščino. Serija odkriva kulturo Južne Amerike z analizo njihovih odnosov do spolnosti, denarja in lepote. Billie J.D. Porter v prvem delu SEKS V VELEMESTU raziskuje to občutljivo temo v Argentini, eni najbolj kontradiktornih držav v Latinski Ameriki.


TOREK, 17. JANUAR 2017

SLO 1 16.30 Poskusiva znova TRYING AGAIN angleška nadaljevanka, 2014, 7/8 Vsi se pripravljajo na zaročno zabavo Iaina in Kate, medtem ko se Matt in Meg odločita, da bosta prepleskala prosto sobo. Pri tem ju prešine misel, da se morata skupaj z izbiro barve odločiti tudi, ali bosta imela otroka ali ne. Na zabavi se mora Matt, ki se mora še vedno pretvarjati, da je bil vojak, sestati z vojaškimi prijatelji svojega najemodajalca, toda eden izmed njih posumi, da Matt ni tisti, za katerega se izdaja… SLO 1 20.00 Oproščen ACQUITTED / FRIKJENT I. norveška nadaljevanka, 2015, 1/10 Aksel Nilsen je zapustil majhno norveško mesto Lifjord pred dvajsetimi leti, takrat star 18 let, po tem, ko je bil oproščen umora svoje srednješolske ljubezni Karine. Kot Aksel Borgen si je novo življenje ustvaril v Maleziji, kjer je uspešen poslovnež, poročen in oče odraščajočega sina Tima. Mesto Lifjord je odvisno od podjetja Solar Tech, ki ga vodi odločna Eva Hansteen, mati umorjene Karine, ki se nikoli ni sprijaznila z dejstvom, da je bil Aksel oproščen in ga še vedno vidi kot morilca svoje hčere. Podjetje Solar Tech se znajde v težavah in številna delovna mesta so ogrožena. Eva Hansteen najde azijskega investitorja in ko jih ta obišče, Eva z grozo ugotovi, da je to Aksel. Stare rane se odprejo, njeno sovraštvo je globoko in da bi onemogočila Aksla, je pripravljena »pokopati« podjetje, svojo kariero in družinsko življenje. 1. del: Aksel Borgen je bil še najstnik, ko so ga obtožili za umor njegovega dekleta Karine. Po ponovnem sojenju in oprostilni sodbi je zapustil rojstni kraj in postal uspešen podjetnik v Aziji. SLO 2 21.00 PRAVA IDEJA Kamp Koren, najstarejši kamp na Kobariškem in Tolminskem, je prvi in še vedno edini slovenski kamp, ki se ponaša z Eko marjetico - evropskim certifikatom za sonaravni ekološki turizem. Vse v kampu je urejeno z mislijo na varovanje naravnih virov, gostje, kar tretjina se jih vsako leto vrača, pa cenijo tudi stalno dodatno ponudbo, kot so plezalna stena, adrenalinski park, zeliščni vrt, savna. Kamp je odprt vse leto, na 5 hektarih zemljišča je prostora za 300 gostov, 36 pa jih lahko prespi v 6 ekoloških brunaricah, ki so jih zgradili tudi s pomočjo Slovenskega podjetniškega sklada.


SREDA, 18. JANUAR 2017 SLO 1 17.25 TURBULENCA Slaba vest Slabo vest nemalokrat občutimo, kadar se s čim pregrešimo ali kadar ne naredimo nečesa, za kar se nam zdi, da bi morali; še pogosteje pa takrat, ko s svojimi dejanji prestopimo meje družbeno sprejemljivega. O pravi meji med tem, kdaj jo upravičeno čutimo in kdaj nas pretiran občutek slabe vesti ovira v življenju, pa več s strokovnjaki v oddaji. SLO 1 20.05 Phoenix PHOENIX nemško-poljski film Berlin, leto 1945. Nelly Lenz je preživela koncentracijsko taborišče, vendar z iznakaženim obrazom. Zdaj je konec vojne in Nelly sanja le o tem, da bi bilo spet vse kot nekoč... Ko s kirurško rekonstrukcijo dobi nov obraz, v Berlinu poišče svojega moža Johnnyja. Ta je sprva ne prepozna, a ker se mu zdi podobna njegovi ženi, za katero verjame, da je umrla v taborišču, prosi Nelly, ali bi mu lahko pomagala priti do ženine zajetne dediščine... Nelly privoli in tako postane svoja lastna dvojnica, ki se sprašuje ali jo je Johnny v resnici sploh kdaj ljubil ali pa jo je morda prav on izdal nacistom... Po filmu Barbara, ki je bil preteklo jesen v Filmu Tedna, se režiser Christian Petzold vrača s še eno dramo o odločni ženski, ujeti med tragično vojno preteklostjo in negotovo sedanjostjo… SLO 1 23.05 Volčji dvorec: Trik s kartami WOLF HALL angleška miniserija, 2015, 1/4 Nadaljevanka je posneta po knjižni uspešnici Hilary Mantel, dvakratne dobitnice literarne nagrade Booker (tudi za Wolf Hall). Televizijsko poslastico je režiral Peter Kosminsky, v glavnih vlogah blestijo: Mark Rylance, Damian Lewis, Jonathan Pryce, Jessica Raine, Claire Foy.... Anglija leta 1529, kralj Henry je že dvajset let poročen s Katarino Aragonsko in še vedno nimata moškega potomca. Na dvor pride Thomas Cromwell, svetovalec kralja Henrika VIII., pragmatični in neizprosni pogajalec, s skrivnostno preteklostjo. V igri moči mora krmariti med političnimi intrigami, prevrati in razburkanim kraljevim razmerjem z Anne Boleyn. 1. del: Leta 1529 kralj Henrik VIII. odstavi kardinala Wolseyja s položaja lorda kanclerja. Zapustiti mora svojo palačo, v kateri bo poslej živela Anne Boleyn, Henrikova izbranka. Wolseyjev odvetnik in pomočnik Thomas Cromwell obuja spomine na to, kako sta se s kardinalom spoznala in kako so potekali dogodki, ki so pripeljali do njegovega padca.


ČETRTEK, 19. JANUAR 2017

SLO 2 16.45 Sir s sedmimi skorjami dokumentarno-izobraževalni film, 2016 Suzana in Rok iz vasi Idrsko pri Kobaridu sta se lani v gojzarjih poročila na vrhu “njune” planine. Prisotna sta na Facebooku, njuno kleno posoško primorščino dopolnjujejo moderne angleške skovanke, govorita italijansko in angleško. A vsako pomlad se skupaj s triletnim sinčkom Tilnom preselita na Idrsko planino pod Matajur v prostovoljno izolacijo in življenje z naravo, daleč od ljudi in sodobnega potrošništva. Rok je namreč najmlajši sirar, ki sir prideluje na tradicionalen način. Film brez olepševanja prikaže življenje in delo na planini, pašo, tradicionalno proizvodnjo sira, skute in masla, pa tudi medčloveške odnose, ki jih pogojuje takšno izolirano okolje. Ciklus se začne z vstajanjem v trdi noči...

SLO 2 17.30 Zavod za zaposlovanje (II.) THE JOB LOT (II.) angleška nanizanka, 2014, 3/6 Zavod za zaposlovanje bo obiskal poslanec, ki se zelo zavzema za mlade. Natalie se spomni, da bi lahko ob tej priložnosti zanje organizirali delovno prakso. Vsak zaposleni bi bil ta dan mentor mladi nezaposleni osebi. George namerava mladini predavati o finančnih goljufijah, ki bi ga rad popestril s predstavitvijo paralizatorja. Toda že pred poslančevim obiskom se začne zapletati…

SLO 2 23.05 Bombna misija HURT LOCKER luksemburško-ameriški film, 2008 Vpogled v življenje elitne enote ameriške vojske v Bagdadu, ki opravlja eno najnevarnejših nalog na svetu: demontažo bomb v osrčju bojev. Ko narednik James prevzame vodenje visoko izurjene ekipe, preseneti dva izmed svojih mož, Sanborna in Eldridgea, in ju brezbrižno pošlje v smrtonosno igro mestnega spopada. Zdi se, da se ne zmeni za morebitno izgubo življenj. Možje le stežka obvladujejo svojega divjega vodjo. Naposled v mestu izbruhne kaos in razkrije se Jamesov pravi značaj, ki bo za vedno spremenil življenja ljudi, ki ga obdajajo. Celovečerec, ki ga je režirala vizionarka Kathryn Bigelow, je rezultat osebnih opažanj novinarja in scenarista Marka Boala, ki je bil del misije posebne enote za demontažo bomb. Film je leta 2010 dobil šest oskarjev, med njimi tudi tri najbolj prestižne - za režijo, scenarij in najboljši film. Kathryn Bigelow se je v zgodovino zapisala kot sploh prva režiserka, nagrajena z zlatim kipcem.


PRIHAJA NOVA ZABAVNA ODDAJA KDO BI VEDEL Kaj počno vidre med spanjem? Kako najhitreje olupite česen? To sta le dve nenavadni vprašanji, ki jih bomo zastavljali v novi zabavni oddaji Kdo bi vedel. Vsak sobotni večer obljubljamo dobro uro originalne zabave, v kateri boste izvedeli zanimive podrobnosti iz življenja, na katere niste nikoli pomislili. Zabavne študije, nenavadni dogodki, nasveti, poskusi. Edinstven in enostaven kviz bo ponudil mešanico komedije, znanja, napetega kviza in zabave. V vsaki oddaji se dva kapetana borita za zmago, vsakemu pride na pomoč po ena znana osebnost iz sveta zabave, športa ali medijev in v napeti igri se začne iskanje odgovorov na 12 vprašanj. Ključ do zmage ni samo znanje, pomembno je ugibanje, sklepanje, duhovitost. Ne šteje zgolj cilj, pomembna je pot do njega. Vsak par ima na voljo šest vprašanj in vsak pravilni odgovor je vreden nekaj denarja. Z zadnjim vprašanjem lahko ekipi svoj znesek podvojita, lahko pa tudi vse izgubita. Sistem igre je zasnovan tako, da zmagovalec ni znan do zadnje sekunde. Zmagovalna ekipa na koncu oddaje razdeli pridobljeni denar med svoje občinstvo, česar v nobeni oddaji pri nas še nismo videli. Oddaja je bila v lanskem letu razglašena za najboljši studijski 'gameshow' in ni dvoma, da ne bi navdušila tudi Slovencev.

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija


IZVRSTNA GLEDANOST ZLATE LISICE Pretekli vikend se je zaključila že tradicionalna 53. Zlata lisica, na kateri se je od tekmovalnega smučanja poslovila najboljša slovenska smučarska vseh časov Tina Maze. Na obeh tekmah, tako veleslalomski kot slalomski, je bila Televizija Slovenija proizvajalec mednarodnega TV-signala. Prireditev pa ni bila uspešna zgolj tekmovalno in organizacijsko, temveč je dosegala visoko gledanost tudi pred malimi ekrani, saj si je vsaj minuto televizijskega prenosa 53. Zlate lisice v soboto, 7. januarja 2017, in v nedeljo, 8. januarja 2017, na Televiziji Slovenija 2 ogledalo kar 817.200 različnih gledalcev, starejših od 4 let. V soboto, 7. januarja, je 1. tek veleslaloma za 53. Zlato lisico v povprečju spremljalo 17,6 odstotkov ali 332.200 gledalcev, kar predstavlja kar 70 odstotkov takratnih gledalcev televizije. 2. tek veleslaloma je v povprečju spremljalo 16,2 odstotka ali 305.600 gledalcev, kar predstavlja kar 60 odstotkov takratnih gledalcev televizije. Najvišjo gledanost je 53. Zlata lisica dosegla v soboto, 7. januarja, ko je ob 10:15 poslovilno vožnjo Tine Maze spremljalo 22 odstotkov ali 414.700 gledalcev. V nedeljo, 8. januarja, je 1. tek slaloma za 53. Zlato lisico v povprečju spremljalo 14,1 odstotek ali 266.300 gledalcev, kar predstavlja kar 61 odstotkov takratnih gledalcev televizije. 2. tek slaloma je v povprečju spremljalo 16,5 odstotkov ali 311.400 gledalcev, kar predstavlja kar 54 odstotkov takratnih gledalcev televizije. Prireditev Hvala, Tina! je v soboto, 7. januarja 2017, na TV Slovenija 1 v povprečju spremljalo 13 odstotkov ali 244.800 gledalcev, kar predstavlja 29 odstotkov takratnih gledalcev televizije. (vir: RTV Slovenija iz raziskave AGB Nielsen Media Research, panelni vzorec 450 gospodinjstev, starost nad 4 leta, gledanost znotraj istega dne). Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija, foto Katja Kodba


PRIPRAVILA: Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija FOTOGRAFIJE: arhiv RTV Slovenija, EPA, IMDb, YouTUbe Pridržujemo si pravico do sprememb v sporedu.

RTV priporoča - 13.01. do 19.01.2017  
RTV priporoča - 13.01. do 19.01.2017  

RTV priporoča - 13.01. do 19.01.2017

Advertisement