Page 1

RTV PRIPOROČA OD 12. OKTOBRA DO 18. OKTOBRA


PETEK, 12. OKTOBER TVS 1, 17.20

EVROVIZIJSKI TV LABORATORIJ FIRCOLOGI Kako se piloti naučijo leteti? Kaj so surikate? Ali kruh res vedno pade na tla na namazano stran? Firbcologi najdejo odgovore na vsa vprašanja! V imenu vseh radovednih otrok opazujejo, sprašujejo, preizkušajo in komentirajo vse, kar jih zanima iz sveta okoli njih. SMETUMETARIJE Zasnova je tako, da spodbuja kritično razmišljanje o problematiki odpadkov ter odnosu družbe do okolja in soljudi. Prek umetnosti, ekologije, oblikovanja in igre se razkriva posameznikov odnos do narave, potrošnje, odpadkov in sodobnega načina življenja. VOLK IN LISICA NA MOTORJU Ljudske pravljice v sodobni preobleki sestavljajo serijo prikupnih animiranih oddaj. Ob pripovedovanju in sprotnem risanju nastaja celotna podoba pravljice.

SODOBNA DRUŽINA SIROTIŠNICA

ameriška humoristična nadaljevanka, koprodukcijski film, 200720011, 21/24

TVS 2, 23.50

Režija: Juan Antonio Bayona Igrajo: Belén Rueda, Fernando Cayo, Geraldine Chaplin, Mabel Rivera

Laura je najsrečnejše trenutke svojega otroštva preživela v sirotišnici, v družbi prijaznega osebja in ostalih sirot, ki jih je imela rada kot brate in sestre. Trideset let pozneje se z možem Carlosom in sedemletnim sinom Simonom vrne, da bi že zdavnaj zapuščeno sirotišnico preuredila v dom za prizadete otroke. Nov dom in skrivnostno okolje prebudita Simonovo domišljijo in deček prične tkati mrežo neverjetnih zgodb in iger. Tudi Laura se ujame v to čudno mrežo, kjer odmevajo že dolgo pozabljeni, razburljivi spomini iz njenega otroštva. Dan otvoritve se bliža, napetost v družini pa je vse večja. Carlos še vedno verjame, da si Simon vse samo izmišlja, da bi pritegnil pozornost. Toda Laura je vse bolj prepričana, da se v hiši skriva nekaj strašnega, nekaj, kar čaka, da bo prišlo na površje in uničilo njeno družino.


SOBOTA, 13. OKTOBER TVS 1, 11.20

MALA ČAROVNICA LILI koprodukcijski film, 2009

Režija: Stefan Ruzowitzky Igrajo: Alina Freund, Anja Kling, Ingo Naujoks, Pilar Bardem, Sami Herzog, Yvonne Catterfeld, Michael Mittermeier

Lili je povsem navadna iskriva desetletnica, dokler se nekega dne v njeni sobi ne znajde čarovniška knjiga. In skupaj z njo v paketu tudi Hektor, simpatični in nerodni zmajček. Za celotno štorijo je odgovorna Zurulunda, superčarovnica, ki je določila Lili za svojo naslednico, medtem ko naj bi jo Hektor po svojim močeh pripravil na odgovorno nalogo. Najprej se mora Lili v devetindevetdesetih urah izkazati in Zurulundi dokazati, da je res vredna njenega zaupanja. Knjiga, iz katere se uči, ji bo pripravila kopico vznemirljivih dogodivščin, vendar mora biti ob tem zelo pozorna na zlobnega čarovnika Hieronimusa, ki želi zavladati svetu. Poleg tega mora na vrat na nos pomagati še svojemu mlajšemu bratu Leonu, ki se je spet zapletel v težave. Res, veliko bremen za nežno deklico, ampak Lili pač ni od muh… MOJA SLOVENIJA

TVS 1, 20.00

nemški film, 2011

Moja Slovenija ostaja najboljša sobotna televizijska zabava. Katera ekipa bo tokrat slavila, kdo ima Slovenijo v mezincu, komu bo sreča mila? Ob Borisu bo najobetavnejši mladi kanuist na divjih vodah Benjamin Savšek, simpatična pevka Anika Horvat in naša najbolj znana citrarka Tanja Zajc Zupan. Nina Valič pa se bo borila z ekscentrično pevko April, glavnim vokalom skupine Sestre in novinarjem Tomažem Miheličem ter vsestranskim 'Ribičem Pepetom' Igorjem Ribičem.

TVS 2, 21.30

EVROVIZIJSKI TV LABORATORIJ

Finalna oddaja projekta TV LAB 2012 bo omogočila gledalcem, poslušalcem in uporabnikom spleta, da v oddaji aktivno sodelujejo. V soboto, 13. oktobra, bodo gledalci 2. programa Televizije Slovenija, poslušalci VAL-a 202 in uporabniki multimedijskega centra RTV Slovenija ob 21.30 spremljali zaključno oddajo TV LAB 2012. Gostitelji večera bodo Miha Šalehar, Bernarda Žarn in Sekumady Conde.


NEDELJA, 14. OKTOBER BELI PLANET

TVS 1, 15.30

kanadski film, 2006 Scenarij: Thierry Piantamida in Stephane Milliere Režija: Thierry Piantamida in Jean Lemire

Arktika je eno najmanj gostoljubnih območij na zemlji, v dokumentarcu pa spremljamo leto dni dogajanja v naravi, predvsem kako živijo in se preživljajo živali, ki tam prebivajo. Polarna medvedka koplje votlino v ledu, kjer bo prebival njeni mladički, ki so, ko pridejo na svet nebogljeni in v primerjavi z mamo pravi pritlikavčki. Pa vendar ogromna mam zanje skrbi z neverjetno nežnostjo in pazljivostjo. In že po nekaj mesecih so mladički sposobni zapustiti svoj varen brlog. Na arktiki živi še vrsta živali, med drugimi tjulnji, severni jeleni, polarne lisice …ki se vsi po vrsti borijo za preživetje v nenaklonjenem okolju. Ob vsem tem je grozljivo vedenje, da se zaradi klimatskih sprememb Arktika zmanjšuje, vsako leto se stopi nekaj ledeniških gmot, ki so naravno okolje za arktične živali, hkrati pa je taljenje leda opozorilo, kako nespametno ravnamo s planetom.

TITO, ZADNJE PRIČE OPOROKE dokumentarna serija, 2012, 2/13

TVS 1, 20.05

Druga epizoda govori o Titovem ljubezenskem, političnem in kulturnem življenju med 1936. in 1940. letom. To je čas ilegalnega delovanja komunistične partije, toda Tito je bil glede tega velik mojster in »profesor« ilegale. Imel je neverjeten instinkt za nevarnost in bil izjemno vešč izogibanja nevarnosti in izumljanja novih metod ilegalnega delovanja in zaščite. Iz izjav prič izvemo, da se je po odhodu iz zapora, v času največje konspiracije, poleg organiziranja partijskega dela in priprav na prihajajočo osvobodilno vojno , vsak dan sestajal in družil z vrhunskimi hrvaškimi umetniki in intelektualci v salonu dr. Šilovića v Masarykovi ulici in bil vsem nesporna avtoriteta. Kot redni član salona je užival tudi zaščito hrvaškega bana Šilovića.

GANDŽA VII. ameriška nadaljevanka , 2011, 9 in 10. del

TVS 1, 23.15

Nancy in Andy se poskušata otresti Zoje, ki bi rada prevzela trgovino, Silasa pa napadejo tekmeci. Tudi na Wall Streeetu se zadeve zapletajo in Dougov milni mehurček grozi, da se bo razpočil. Nancy, Andy in Silas poskušajo obdržati družinsko podjetje, čeprav jih je tekmica Emma grdo zdelala. Shane je pristal precej bliže roki zakona, kot je sprva mislil. Doug poskuša obdržati svoj prevarantski sklad nad gladino, čeprav se tudi njemu spodmikajo tla.


PONEDELJEK, 15. OKTOBER DOBRA URA

TVS 1, 16.45 Dobra ura se v ponedeljek začne v družbi voditeljice Bernarde Žarn. Ponedeljki z Bernardo Žarn bodo povezovali nasprotja, dramili domišljijo, se poglabljali v našega duha in nam razgibali telo. V prvi Dobri uri vam bomo pokazali, kako so nastajale nove popoldanske oddaje z Jasno Krljič Vreg, Milico Prešeren, Andrejem Hoferjem in Akiro Hasegawo, se družili z Denisom Avdićem in Vesno Milek in se pogovarjali z Borisom in Sebastijanom Cavazzo. Obiskali smo tudi predstavo Udar po moško in pred kamero ujeli Vida Valiča, v Duhovnem utripu pa raziskali ženski muslimanski svet v Sloveniji. TVS 2, 20.00

ISADORA DUNCAN: VSE ŽIVLJENJE SEM SAMO PLESALA francoski dokumentarni film, 2011

»Življenje kot novela« bi lahko opisali nenavadno življenje in umetniško pot plesalke Isadore Duncan. Avtorja Elisabeth Kapnist and Christian Dumais-Lvowski raziskujeta življenje in umetnost plesne umetnice, ki je v sodobni ples vnesla umetnost na ravni, kakršne ni bilo nikoli prej. Ustvarila je nov plesni stil, nov koncept in izraz gibanja in nekateri jo imenujejo ustanoviteljico sodobnega plesa. Njen ples v filmu spoznavamo skozi njen edini filmski posnetek in skozi nekatere rekonstrukcije . O sebi je med drugim zapisala: »Želela sem plesati kot poje ptica, kot so mi narekovali srce, razdražena koža, navdih minljivega trenutka. Bila sem prepričana, da morje in drevesa plešejo z menoj. Pogosto sem v smehu dejala, da sta moje življenje in umetnost prišla iz morja.« O njej v filmu razmišljajo Bill T. Jones, Carolyn Carlson, Elisabeth Schwartz., Kathleen Quinlan, Boris Charmatz. TVS 2, 21.00 Konec 15. stoletja se je porajalo obdboje napredka in velikih družbenih ter političnih sprememb, v katerem so pomembno vlogo odigrali Borgijci. Gre za verjetno najbolj zloglasno, politično prekanjeno in stremuško družino v zgodovini Evrope. Rodrigo Borgia oz. papež Aleksander VI. je imel nenasitno slo po moči, razkošju in ženskah. Obkrožali so ga njegovi otroci: preprosti in premalo ljubljeni Jofre razdražljivi in brezsrčni Juan lepa in odločna Lucrezia ter vročekrvni vojskovodja Cesare.

BORGIJCI španski film, 2006


TOREK, 16. OKTOBER

DOBRA URA

TVS 1, 16.45 V prvi Dobri uri z Jasno bomo spoznali Steva Stuparja, ki je imel to nesrečo, da je kupil dvakrat prodano stanovanje. Leta 2009 se je moral prisilno izseliti in od tedaj po sodiščih išče pravico. Z družino je popolnoma nedolžen živel pri prijateljih in znancih, medtem ko drugi lastnik že ima svojo nepremičnino in danes od njega terja še najemnino za leta, ko je Stevo živel v stanovanju, ki ga je pošteno plačal. Bo Stevo še eden od hlapcev Jernejev, ki v tej državi ne verjamejo v pravico? V Posebni ponudbi bomo govorili o tem, katere fotoknjige so boljše - da si boste morda v teh zimskih dneh lahko uredili spomine na poletje. Preverili bomo, zakaj ob ribah napišejo vse, samo datuma ulova ribe ne. V kriznih časih se ljudje organizirajo in trgujejo z nepremičninami na drugačen način stanovanja menjajo z doplačili ali brez in predstavili vam bomo enega od takih primerov. Govorili bomo tudi o nevarnih svetilih - če nismo dovolj pozorni, lahko povzročijo tudi požar. Za konce pa - gledalec bo preživel delovni dan z enim od slovenskih direktorjev.

SKRIVNOST EDWINA DROODA angleška nadaljevanka, 2012, 2/2

TVS 2, 23.00

Scenarij: Gwyneth Hughes Režija: Diarmuid Lawrence Igrajo: Matthew Rhys, Julia McKenzie, Rory Kinnear, Freddie Fox, Tamzin Merchant, Amber Rose Revah, Sacha Dhawan,

Naslednje jutro po prepiru z Nevillom Edwin Drood izgine. Neville se zaklinja, da ga je prejšnji večer videl živega in prizna, da sta s Heleno Edwinova napol brat in sestra in da sta prišla v Anglijo poiskat očeta. Kljub temu Nevilla obdolžijo Edwinovega umora in ga priprejo, medtem pa odvetnik Grewgious najde dokaz, da je imel stotnik Drood res dvojčka z domačinko s Cejlona. Jasper izpove ljubezen zgroženi Rosi, ki je prepričana, da je prav on ubil svojega nečaka Edwina...


SREDA, 17. OKTOBER TVS 1, 20.05

KILIMANDŽARSKI SNEG francoski film, 2011

Režija: Robert Guédiguian Scenarij: Jean-Louis Milesi, Robert Guédiguian (po motivih pesmi Victorja Hugoja Les pauvres gens) Igrajo: Ariane Ascaride, Jean-Pierre Darroussin, Gérard Meylan, Marilyne Canto, Grégoire Leprince-Ringuet, Anais Demoustier, Adrien Jolivet, Robinson Stévenin, Julie-Marie Parmentier…

Michel je predan in prizadeven ladjedelniški delavec v marsejskem pristanišču. Kot razredno zaveden sindikalist že trideset let živi po načelih pravice in poštenosti. V soprogi Marie-Claire je našel enakovrednega življenjskega tovariša, zvestega zaveznika, pa tudi predanega kritika. Ko se sooči z nezavidljivo nalogo izbrati dvajset delavcev, ki naj bi bili odpuščeni, se odloči, da bo žrebal, in tako nazadnje sam ostane brez službe. Čeprav je brez pravih možnosti za ponovno zaposlitev, svojo predčasno upokojitev sprejme brez pritožb, obkrožen z ljubečo družino in dobrimi prijatelji. Toda njegov svet se obrne na glavo, ko nekega dne popoldansko druženje s prijatelji prekine brutalen napad dveh zamaskiranih moških, ki jih zvežeta in oropata. Michel je še toliko bolj pretresen, ko ugotovi, da je bil eden od nasilnežev Christophe, njegov bivši sodelavec, ki je bil odpuščen hkrati z njim…

TVS 1, 23.05 Silvo Črnko je inovativni vinar iz Slovenskih goric, ki se je že pred leti domislil zorenja penine na prav posebnem mestu na dnu Piranskega zaliva. Z ženo Alenko sta od staršev prevzela vodenje družinske kmetije v kraju Jarenina, njihova vrhunska buteljčna bela vina cenijo tako v ZDA kot v Franciji, nagrajena so bila na številnih prestižnih tekmovanjih. S penino Oceanus sta zakonca Črnko dokazala, da je z malo domiselnosti mogoče ustvariti inovativen izdelek, ki na zasičenem tržišču izstopa tako po izgledu kot vsebini. V oddaji pa tudi o izjemno uspešnem slovenskem projektu Simbioz@, kjer mladi s prostovoljnim delom starejše učijo osnov uporabe računalnika.

PRAVA IDEJA


ČETRTEK, 18. OKTOBER DEVIŠKI PLES SMRTI madžarsko-slovenski film, 2011

TVS 2, 20.00

Deviški ples smrti, stara madžarska balada o hudiču, ki zvabi mlado dekle na ples in ji ukrade dušo, postane gonilo dvoboja in sodelovanja dveh bratov ter soočanje s kompromisi, ki jih včasih prostovoljno delamo. Kdaj se "nujno zlo","prikladnost" ali "primernost" spremenijo v izdajo naše nadarjenosti, naših principov in našega bistva?Pride po tem do odrešitve? "Deviški ples smrti" je ples na rezilu britvice. Dva brata izbereta ločeni poti. Njuna starša sta Slovenskega rodu. Prebegnila sta na Madžarsko za časa Informbiroja, saj se nista hotela odreči Stalinovi politiki. Gyula je živel v komunistični Madžarski, delal "potrebne kompromise", da bi njegova plesna skupina obstala, in da bi živel za svojo umetnost. Steve se ni hotel vdati. Ko se ni mogel več vrniti na Madžarsko, se je moral spopasti s finančno stvarnostjo Zahoda. Eden drugemu očitata, da sta se "prodala", a kljub temu se potrebujeta: na eni strani umetniško integriteto, na drugi pa ekonomsko sposobnost. Brata se združita v ljubezni do plesa, a njun pristop in cilji se razlikujejo. Kdo ima prav? Je odgovor sploh pomemben, če je vprašanje, ali obstaja skupna pot?

SODOBNA DRUŽINA (I.) ameriška humoristična nadaljevanka, 2009, 24/24

TVS 2, 21.40

Claire se izjemno potrudi, da bi naredila družinski portret. Vsi naj bi bili v belem, ozadje bi moralo biti scensko, fotograf je vrhunski... Skratka želi popolnost, toda vsi imajo preveč dela, da bi sodelovali. Gloria in Manny gresta s Philom in Alex na košarkaško tekmo, Cameron dobi delo kot pevec na poroki, Luke pa intervjuva Jaya za šolski projekt.

SINOVI ANARHIJE (II.) ameriška nadaljevanka, 2009, 10/13

TVS 2, 22.05

Tara ima težave v službi, ko odkrijejo, kaj je storila za Chibsa. Jax se zaradi sporov s Clayem odloči, da bo zapustil klub. Člani glasujejo o njegovem odhodu in ko je že vse odločeno, jim Gemma razkrije skrivnost, ki jo je dolgo čuvala. Zaradi tega sta Jax in Clay prisiljena pozabiti na spor.


RTV OBVEŠČA


OBVESTILA RADI IMAMO NAŠE ŽIVALI

14. OKTOBER

V zadnjih petih letih je živalski vrt doživel obilico novosti. Omogočil je živalim primernejše in boljše bivalne pogoje (žirafe in sajmirji), obiskovalcem pa ponudili izkušnjo spoznavanja določenih živalskih vrst (surikate in alpake), ki jih do sedaj še bi bilo mogoče videti v ljubljanskem živalskem vrtu. Letošnji projekt je izobraževalne narave – spoznavali boste slovenske avtohtone pasme domačih živali, ki živijo na kmetiji. Vsi poznamo ovce, koze, konje, krave, krškopoljske prašiče, štajerske kokoške in ostale domače živali, njihova vloga na kmetiji pa marsikomu ni dovolj poznana. Prav zato je namen tega projekta ozaveščanje javnosti o pomenu slovenskih avtohtonih pasem domačih živali za ohranjanje biodiverzitete kulturne krajine. Prvič boste lahko vse slovenske avtohtone domači živali srečali na enem mestu - v ZOO Ljubljana. Na družinskem dogodku v nedeljo, 14. 10. 2012 bodo potekale predstavitve živali, najmlajši pa se bodo zabavali ob številnih delavnicah in pestrem otroškem programu tudi pod šotorom RTV Slovenija. Vabljeni v našo družbo!


PRIPRAVILA Slu탑ba za odnose z javnostjo RTV Slovenija

FOTOGRAFIJE arhiv RTV Slovenija, EPA

RTV priporoča - od 12.10.2012 do 18.10.2012  

RTV priporoča - od 12.10.2012 do 18.10.2012