Page 1

RTV PRIPOROČA 7. FEBRUAR - 13. FEBRUAR 2014


NOVA DVAJSETA slovenska nadaljevanka, 2013, 17/18

SLO 1

20.00

SLO 1

23.05

SLO 2

23.30

Endija Oskarjev odhod zelo prizadene, kar pa ni sposoben priznati nikomur, niti sebi. Dašo skrbi zanj, a jo ne spusti blizu. Marko raziskuje, kaj bi upokojeni kapitan še lahko počel za denar. Silvija končno Vikiju razloži, kako je rešila »problem« z njegovim odhodom Francijo. Daša se odpravi na zmenek s sošolcem, Endi pa ugotovi, kaj v resnici čuti do nje.

POLNOČNI KLUB: IGRALSKE LEGENDE

Sprehodili se bomo skozi dragocene in nepozabne spomine štirih velikanov gledališkega odra. Štefka Drolc, Iva Zupančič, Aleksander Valič in Danilo Benedičič štejejo skupaj veliko let, za njimi je več kot tisoč različnih vlog. Leta jih žlahtnijo, njihove vloge pa ostajajo klasika slovenske odrske igre. Tudi o tem, zakaj so svoje delo razumeli kot poslanstvo in kako pomemben je odnos z gledalcem, bodo govorili na predvečer kulturnega praznika. Pogovor bo vodil Igor Pirkovič.

PETEK, 7. FEBRUAR 2013

ODA PREŠERNU slovenski film

Miha je mlad nepriznan pesnik, ki se le s težavo prebija in sprejme vsako delo.Živita z Dano, ki je nad njim tako razočarana, da mu celo ni preveč zvesta.Ko jo Miha ujame v postelji z drugim moškim, je njunega skupnega življenja seveda konec.Ni pa konec finančnih težav, s katerimi se Miha spopada.Nenadoma pa pride do presenetljive ponudbe, ministrstvo za kulturo mu ponudi, da napiše scenarij za republiško kulturno proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku – Prešernovem dnevu.Miha sicer ponudbo sprejme, ni pa navdušen nad nalogo, ki jo mora opraviti.Ne zdi se mu primerno, da sodeluje kot ustvarjalec pri državni proslavi, toda v sili tudi volk žre muhe. Gre za filmsko satiro, ki se poigrava z inštitutom državnih proslav, za katere največkrat skrbijo državni birokrati, ki o proslavah nimajo veliko pojma, same proslave pa so prej sebi v namen kot pa počastitev spomina.


10.50

GREMO MI PO SVOJE slovenski mladinski film, 2010

Aleks s taborniškimi prijatelji tabori ob Soči. Starešina preresno jemlje taborništvo in vzgojo otrok in s tem povzroča številne komične zaplete. To, da se fantje bolj kot za taborniški red in veščine zanimajo za sosednji, športno umetniški tabor, kjer so večinoma prav luštne punce, h disciplini ne pomaga. Mnogi zabavni in čustveni zapleti med zanimivimi otroškimi in odraslimi liki se odvijejo na osupljivo lepih lokacijah triglavskega narodnega parka in stkejo himno naravi, čisti otroški duši, zdravi pameti, ljubezni, humorju in optimističnemu pogledu na življenje.

SLO 1

20.00

LAHKO NOČ, GOSPODIČNA slovenski film

Hana in Samo, zakonski par v najboljših letih, ima vse, kar ljudje običajno potrebujejo za srečno življenje: lepo hišo, čudovito hčerko in dobro delo. On je odločen in uspešen, ona pa nagnjena k (pre)občutljivosti in sanjarjenju. Njen svet zares spoznamo šele skozi pravljice, ki jih vsak večer pripoveduje svoji hčerki - v sproti izmišljenih zgodbicah se prepletajo bajeslovni arhetipi in njeno vsakdanje življenje. V uglajeni družinski rutini pa se pojavijo razpoke: neiskreni pogovori, nezaupanje in ljubosumnost. On taji svoje skrivno razmerje s sodelavko, ona pa brezkompromisno terja resnico. Spozna jo precej brutalno. Ničesar ne poskuša reševati, prekine razmerje. Spakira kovček in se preseli k svoji mami. Tudi hčerko začasno prepusti možu. Zdi se, da bo njeno nesrečo omililo srečanje s prijateljem iz študentskih let. Jo bo res? Ali se je le ujela v novo iluzijo?

SLO 1

23.55

SVET BREZ KONCA: ŠAH koprodukcijska nadaljevanka, 2012, 4/8

Prior Godwyn krajanom vsili svoja stroga verska merila. Želi si zgraditi svojo hišo, vendar se mu mati Cecilija upre in ustreže Carisini prošnji, da bi zgradila hospic. Godwyn spletkari, da bi dobil zemljo in doseže, da Merthina odpustijo kot graditelja mostu. Ko Caris obtoži čarovništva, mati Cecilija predlaga edino rešitev. Merthin se sooči z bratom Ralphom, ko začnejo vojaki trgovcem jemati volno.

SOBOTA, 8. FEBRUAR 2013

SLO 1


MIROLJUBNI KRIŽARJI: V KAVBOJKAH SKOZI ČAS nizozemski film, 2006

SLO 1

15.10

V nemškem Speyeju igra nemška mladinska nogometna ekipa odločilno tekmo in jo nesrečno izgubi, največji krivec za poraz naj bi bil Dolf, ki ni dosegel za nizozemsko ekipo zmagovitega gola.Nizozemski zvezdnik svoje napake nikakor ne more preboleti, po povratku domov pa se oglasi v laboratoriju, kjer njegova mama dela izumu časovnega stroja, ki omogoča potovanje v času. Za Dolfa je časovni stroj edino upanje, da bi popravil napako, ki jo je na nogometni tekmi zagrešil.Uspe mu prelisičiti varnostnike, uporabiti časovni stroj za potovanje v čas , ko so Nizozemci izgubili odločilno tekmo, vendar se potovanje ne posreči.Namesto nekaj ur nazaj v preteklost popelje časovni stroj Dolfa v daljno preteklost,. v leto 1212, v čas ko divjajo vojaški spopadi in Dolf odločilno poseže v vojskovanje na strani dobrih sil.

OBLAST (II.) danska nadaljevanka, 2011

SLO 1

20.00

SLO 1

22.10

Laurino duševno stanje se precej poslabša, zato psihiater predlaga institucionalno zdravljenje. Čakalna doba za namestitev v javni zdravstveni ustanovi je tako dolga, da se Birgitte in Phillip odločita za sicer odlično, a tudi najdražjo zasebno kliniko na Danskem. Ta odločitev je politično vprašljiva glede na vladni predlog nove zdravstvene reforme, ki predvideva odpravo davčnih olajšav za zasebno zdravstveno zavarovanje v korist javnega zdravstva. Birgitte se znajde na naslovnicah obrekovalskega tiska.

NEDELJA, 9. FEBRUAR 2013

SAZU oznanjanje prihodnosti

Slovenska akademija znanosti in umetnosti je v 76. leto delovanja vstopila z velikimi načrti. Krepi dejavnosti na področju varovanja okolja in trajnostnega razvoja, razvija priporočila za posodobitev izobraževanja na področju naravoslovja in tehnike, za dolgoročno preživetje človeške civilizacije pa so ključna tudi vprašanja etike. V oddaji bomo predstavili delovanje Inštituta za preučevanje etike in vrednot, ki je nastal na pobudo pokojnega predsednika SAZU, akademika prof. dr. Jožeta Trontlja, pa robotski laboratorij na Fakulteti za elektrotehniko, kjer razvijajo robote za pomoč invalidom. Odprli bomo vprašanje prihodnosti gozdov. O prepletenosti Akademije z vsakdanjim življenjem priča tudi projekt Pozabljena polovica, monografija o 129 vplivnih, a prezrtih ženskah. Videli boste tudi, kakšne zaklade med več kot pol milijona enotami hrani Biblioteka SAZU.


20.00

TEDNIK

Škoda na slovenski infrastrukturi naj bi presegla 15 milijonov evrov, po naših gozdovih dolgo ne bo več šumelo kot nekoč, vsaka dodatna padavina pa pomeni dodatno obremenitev krošenj in še več težav. Krivec? Žled. Zakaj in kako nastane? In kaj si lahko obetamo, ko bo prišlo do otoplitve in se bo začel topiti? Napovedi nisi optimistične in Slovenija je na kolenih. In sploh? Mar niso govorili, da se Zemlja ogreva oziroma ali do katastrof prihaja ravno zaradi ogrevanja? Sprava in enotnost nas bo popeljala iz krize,” pravijo politiki, ki vsake toliko časa zakuhajo tudi kakšno ideološko razprtijo za narod, ki se bojda rad deli na leve in desne. Vendar pa je bila sprava med politiki že davno dosežna, vsaj ko se gre za ekonomske interese posameznikov pri kraji družbenega premoženja. Skupaj so levi in desni ustvarjali celo skupna off shore podjetja, mi davkoplačevalci pa bomo krpali milijardne bančne luknje, ki so kot posledica tega mafijskega tovarištva. Predstavili bomo zgodbi dijakinje in mlade mamice, ki državi že mesece zaman skušata dokazati, da ju je ogoljufala za zajeten znesek. Pri izračunu štipendije, plačila vrtca in otroškega dodatka so jima namreč upoštevali dve ali celo tri leta stare podatke o dohodkih. In to samo zato, ker sta v prejšnjem letu zaslužili premalo, da bi sploh dobili odmero o dohodnini! Pravnikov, ki opozarjajo, da si ministrstvo zakon razlaga narobe, pristojni ne želijo poslušati.

SLO 2

22.30

VERA III. angleška mini-serija, 2012, 3/4

Gideon Frane v zubljih skoči v jezero, njegovi smrti je priča skupina otrok, ki so na izletu. Preiskava ugotovi, da ga je nekdo zastrupil, zato se mu je zmešalo. Anonimno pismo z grožnjo, da se bo cvrl v peklu, policijo vodi do bivše zaročenke, ki jim razkrije, da jo je Gideon zlorabljal in ko je prekinila zvezo, tudi zalezoval. Pismo je poslal njen prijatelj Kit, ki pa ne prizna umora. Ravnateljica šole, ki jo je Gideon obiskoval, Veri pove, da je bil Gideon odličen in vzoren učenec.

SLO 1

23.35

KNJIGA MENE BRIGA Srečko Kosovel: Zbrane pesmi

Pesniška zapuščina Srečka Kosovela je od prve izdaje izbranih pesmi leta 1927 do danes doživela številne interpretacije, raznolike prepise in kritične objave, ki osvetljujejo zdaj ta, zdaj oni obraz tega pesniškega vizionarja: konstruktivistično zaostrenega, impresionistično sanjavega, kraško razpihanega. Pričujoča knjiga prinaša pesmi Srečka Kosovela v najbolj polnem obsegu doslej. Ob njej se bosta skozi Kosovelov ustvarjalni opus s Katjo Šulc sprehodila predstavnika mlajše generacije, režiser Andrej Jus in literarni kritik in publicist Aljoša Harlamov.

PONEDELJEK, 10. FEBRUAR 2013

SLO 1


ŽIVLJENJA TOMAŽA KAJZERJA: DO ZADNJEGA DIHA slovenska nanizanka, 2013, 6/6

SLO 1

20.00

SLO 1

20.50

Tomov učenec in kolega je mladi Šegula, ki je nekoč občudoval svojega nadrejenega, danes pa do njega ne zmore drugega kot prezir. Pred agencijo, v kateri dela Kajzer, je eden največjih izzivov, Tom neumorno išče rešitev in jo tudi najde. Vendar se na dan velike prezentacije za izredno pomembnega naročnika zgodi preobrat. Kje je njegova ideja, jo je kdo ukradel? Ali je kraja idej tudi zločin, za katerega te doleti kazen?

NA KONCU CESTE dokumentarni film, 2013

Začetek 21. stoletja zaznamujeta globalizacija ter uniformiranost mnenj, idej, vizij. Prebivalci vasi Juršče pa še vedno ohranjajo spomin na to, kako so živeli njihovi stari: samobitno in solidarno znotraj vaške skupnosti. V »učinkovitem« svetu ni prostora za zasebnost, svobodo, ustvarjalnost, polnokrvnost. Domačini pa temu svetu odgovarjajo s svojo himno Ko psi zalajajo … Smo priča vaški skupnosti na razpotju med tradicijo in sedanjostjo bodo sence prednikov zadostna spodbuda vaščanom? Vas Juršče leži odmaknjena od zlaganega sveta in ponorelega časa, a vendarle tako blizu …

TOREK, 11. FEBRUAR 2013

CIRCUS COLUMBIA bosansko-hercegovski film, 2010

Bosna in Hercegovina leta 1991. Po 20-letnem izgnanstvu v Nemčiji se Divko vrne v rdečem mercedesu s seksi mladenko Azro, črnim mačkom Bonnyjem in polnimi žepi nemških mark.Gotovina in sorodnik Ivanda, pred kratkim imenovani "demokratični" župan, pomagata Divku na silo izseliti odtujeno ženo Lucijo in 20-letnega sina Martina. Ko se Divko namesti v udobni hiši, poskusi stopiti v stik s sinom, ki ga ni nikoli poznal. Martina povabi, naj živi z njim on bodočo ženio Azro. Lucija je zelo jezna, ko to izve, in se boji, da bo sin odšel k očetu. Martin mamo pomiri, toda mladi navdušenec nad CB radijskimi postajami še naprej naskrivaj obiskuje očetov dom, da uporablja opremo, ki jo je pustil tam. Večina prebivalcev zaradi vsakodnevnih opravkov nima časa za vse večje politične napetosti. Hrvaška se je odcepila, vsi Jugoslovani se morajo opredeljevati, Srbi pa začnejo z bombardiranjem Dubrovnika. Čeprav v okolici velja napetost, si večina ne more predstavljati, da bi kdorkoli ali karkoli lahko razdelilo Bosno in Hercegovino.

SLO 2

23.00


16.45

DOBRA URA Z MILICO

Voditeljica Milica Prešeren bo to sredo še posebno v dobri družbi, saj se bomo sprehodili do različnih oblik druženja, ki danes povezujejo ljudi. V prvem delu oddaje se nam bo pridružil izr. prof. dr. Mitja Ferenc, zgodovinar, ki veliko svojega čas namenja tudi glasbi s Prifarskimi muzikanti. Realni, lahko bi rekli fizični obliki druženja bo sledil obisk Alena Potočnika in Andraža Lavriča, fanta, ki ju povezuje virtualni svet računalniških igric in pogovori po spletu. Čedalje več ljudi pa danes druži tudi ljubezen do doma vzgojene zelenjave in svojega koščka zemlje. Z nami bosta Urban Zorko in Marko Kumer Murč, ki sta posnela zgodbo o prvem ekocertificiranem celostno urejenem skupnostnem urbanem vrtu v Mariboru. Geneza nove družbe skozi štiri letne čase. V Turbulenci bomo z doc. dr. Bojano Lobe s Fakultete za družbene vede UL in Jasmino Mešič iz Arnes SI-Certa svetovali, kako varno uporabljati svetovni splet. Pri pogovoru boste lahko sodelovali tudi vi z vprašanji po telefonu.

SLO 1

20.05

MEDENI TEDNI srbski film

Medeni tedni je prva srbsko - albanska koprodukcija po razpadu Jugoslavije. Pripoveduje zgodbo dveh parov, ki sta vsak sredi svojega poročnega slavja en par je srbski, drugi albanski oba se iz različnih vzgibov odločita emigrirati v Italijo. Mladoporočenci to storijo kar sredi poročnih ceremonij vsak par zapusti svojo domovino, z namenom uresničiti svoje sanje na zahodu. Vendar vsi štirje kmalu ugotovijo, »da ni trava na drugi strani nič bolj zelena«…Film Medeni tedni načenja vprašanja rasizma, emigracije in človeškega dostojanstva. Seveda z občutkom in pretanjenim načinom Paskaljevićeve režije!

SREDA, 12. FEBRUAR 2013

SLO 1


SAMOHRANILEC angleška nadaljevanka, 2010, 2 / 4

SLO 2

20.55

Dave se trudi voditi gospodinjstvo po najboljših močeh, a s štirimi otroki ni lahko. Težave ima tudi z najstarejšo hčerko Tanyo, svak Robin, ki ga zastopa v tožbi proti policiji, pa želi, da se dogovorita o odškodnini za Ritino smrt. Dave najde tudi Lucyjinega očeta, ki mu razkrije nekaj presenetljivih stvari. Vedno pogosteje se druži tudi S Sarah in se z njo še bolj zaplete.

Ali ste vedeli, da… RTV 4D ponuja številne napredne možnosti v povezavi z radijskimi in televizijskimi vsebinami. S prenovljenim iskalnikom in uporabniškim vmesnikom je omogočeno enostavnejše brskanje po oddajah in prispevkih. Uporabniki si lahko prikaz prilagodijo glede na programe in zvrsti, ki jih zanimajo. Omogočen je dvourni časovni zamik predvajanja RTV-programov v živo ter ogled izbranih oddaj s podnapisi. Nekatere oddaje in prispevke po novem označujemo z geografskimi podatki ter omogočamo prikazovanje glede na lokacijo uporabnikov. RTV 4D vam je na voljo na spletu, na mobilnih napravah ter na pametnih televizijskih sprejemnikih.

ČETRTEK, 13. FEBRUAR 2013

PRAVA IDEJA!

Podjetnika Lili in Jože Andrejaš v starem mestnem jedru Radovljice že vrsto let vodita gostilno, hotel in muzej lectarske obrti. Stara meščanska hiša, ki združuje vse dejavnosti družinskega podjetja, je kulturni in zgodovinski spomenik. Na osnovi lectarske obrti, ki se je v hiši izvajala že v 18. stoletju, sta zakonca Andrejaš leta 2006 ponovno odprla muzejsko usmerjeno lectarsko delavnico. Polovica obiskovalcev, ki jih je vsako leto več, prihaja iz tujine, v prihodnosti pa jim bodo na delavnicah omogočili tudi tečaj peke lectovih src po stari, tradicionalni slovenski recepturi. Dan pred Valentinovim tudi o tem, kako inovativna so podjetja v času praznikov, tudi prazniki so lahko dobra poslovna priložnost.

SLO 1

21.30


RTV OBVEŠČA


ODDAJA S-PREHODI PREJELA NAGRADO SIMPLE S-prehodi, vsak torek, ob 18. uri na TV Koper - Capodistria

Oddaja TV Koper - Capodistria, S-prehodi, je prejela nagrado posebne žirije za primer dobre novinarske prakse na področju poročanja o manjšinskih vprašanjih v okviru čezmejnega projekta SIMPLE.

Nagrado za terensko oddajo o življenju Slovencev v Čedadu in o planinski koči na Matajurju, ki se v zadnjih letih vse bolj uveljavlja kot primer večkulturnega sobivanja v Benečiji, je v Rovinju prejela novinarka in redaktorica oddaje Špela Lenardič. Prejeta nagrada TV Koper - Capodistria uvršča ob bok hrvaški javni televiziji in časnikarskim novinarjem v Italiji in Albaniji.

Nagrajena oddaja prikazuje vse bolj prijazno sobivanje v Benečiji. "To se odraža v vsakodnevnem življenju. Na

primer; lani se je občina Čedad odločila, da bo eno izmed svojih ulic poimenovala po Ivanu Trinku, slovenskemu duhovniku, ki se je že v prejšnjem stoletju zavedal, kako pomembno je ohraniti svojo identiteto in spoštovati identiteto bližnjega. Tudi koča na Matajurju; zgradila jo je planinska družina Benečije. Danes je dom prijateljstva vseh tistih, ki verjamejo v skupno prihodnost," je povedala po prejemu nagrade Špela Lenardič.

V oddaji S-prehodi vsak torek, ob 18. uri, na TV Koper Capodistria prehajajo slovensko-italijansko mejo ter z gosti v studiu in predstavljanjem zgodb s terena gledalcem približujejo življenje v spreminjajočem se čezmejnem prostoru - vse od Milj do Trbiža. "V studiu

gostimo vedno dva gosta, ki prihajata eden iz Slovenije, drugi pa iz Italije. Naš naš cilj je namreč najti skupne točke na najrazličnejših področjih," dodaja soustvarjalec oddaje Mitja Tretjak.


PODNASLOVLJENE VSEBINE NA RTV 4D

Pomembna novost, ki je na voljo na RTV 4D, je možnost ogleda podnaslovljenih televizijskih oddaj tako na spletu kot na mobilnih napravah.

Lansko jesen je Multimedijski center RTV Slovenija ponudil novo storitev RTV 4D, ki na enem mestu ponuja ogled televizijskih in radijskih programov v živo, arhiv oddaj in prispevkov ter podroben RTVspored. Storitev je na voljo na spletu, kot aplikacija za mobilne naprave ter za nekatere naprednejše televizijske sprejemnike. Med drugim omogoča tudi ogled številnih oddaj, ki so podnaslovljene s podnapisi.

Sodelavke in sodelavci Oddelka za podnaslavljanje Multimedijskega centra mesečno podnaslovijo več sto oddaj domače in tuje produkcije. Oddaje je mogoče na TV-sprejemnikih spremljati s podnapisi z uporabo teleteksta. Ta možnost, ki jo RTV Slovenija zagotavlja že dobrih dvajset let, je namenjena predvsem gluhim in naglušnim, prav lahko pride tudi drugim, na primer starejšim uporabnikom ter otrokom. Podnaslovljene oddaje lastne produkcije so po novem na voljo tudi na spletu ter mobilnih napravah. Opremljene so z mednarodnim znakom za gluhost in naglušnost, poiskati pa jih je mogoče tudi v arhivu, z izbiro možnosti »S PODNAPISI«. Nekatere oddaje so opremljene z barvnimi podnapisi, kar omogoča uporabnikom lažje spremljanje oddaj z več govorci.

Poleg podnaslovljenih oddaj Multimedijski center, v sodelovanju z Zvezo društev gluhih in naglušnih v spletnem in mobilnem arhivu objavlja tudi nekatere oddaje, ki so opremljene z znakovnim jezikom (Dnevnik, Slovenska kronika, Utrip, Zrcalo tedna, Infodrom).


PRIPRAVILA Slu탑ba za odnose z javnostjo

RTV Slovenija

FOTOGRAFIJE arhiv RTV Slovenija, EPA, IMDb, YouTube

Pridr탑ujemo si pravico do sprememb v sporedu.

RTV priporoča - 07.02. do 13.02.2014  

RTV priporoča - 07.02. do 13.02.2014

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you