Page 1

AGREGAT ZA ELEKTRIČNU ENERGIJU

Agregat za električnu energiju obično povezujemo za pojam električni generator . Električni generator je električni stroj koji vrši pretvaranje mehaničke energije u klasičnu električnu energiju. Za pogon se obično uzima vodena ili plinska turbina, ili evenutalno Dieselov motor. U ovom slučaju je je to benzinski motor. Kao osnovni izvor električne energije uzima se izmjenični generator i puno se više primjenjuje primjerice od istosmjernoga generatora. Istosmjerni generator služi za posebne namjene. Kod pretvorbe mehaničke u električnu energiju proces se zasniva na elektromagnetskoj indukciji, tj. na induciranju napona koji se giba prema magnetskom polju. U skladu s tim, generator je građen od okretnog dijela (rotor) i nepokretnog dijela (stator). U tom procesu postoje dvije uloge: uloga magneta i ulogu vodiča u kojima će se inducirati napon, a ulogu magneta obično ima rotor, i to kada se radi o generatorima malih izmjera i snaga ugradnjom trajnih magneta. U velikim generatorima ugradnja elektromagneta ima tu ulogu. Napon koji proizlazi je izmjeničan što automatski znači da ima sinusni oblik. U tom slučaju magneti suprotnih polova prolaze pored namotaja. Iz toga proizlazi da će sjeverni pol magneta formirati pozitivan napon, a južni pol negativan napon. Nastanak električne energije uvjetuje rotor. U generatoru se nalazi velik broj navoja žica. Određeni navoj pokreće određeni broj elektrona, svi skupa navoji stvaraju jaku električnu energiju. To je način na koji se kinetička energija pretvara u električnu energiju.

RAZLOG KORIŠTENJA AGREGATA

Primarni razlog korištenja agregata je taj da čovjeku omogući korištenje električne energije na mjestima gdje nije dostupna. Bez obzira na svakodnevne tehnološke napretke, još uvijek ne možemo sa sigurnošću reći da je električna energija dostupna svugdje. U najširem smislu, agregati mogu poslužiti kao stalni ili privremeni izvor električne energije.

PODJELA AGREGATA

Najprije treba definirati na koje vrijeme će se koristiti agregat, da li svakodnevno ili povremeno. Neke strojeve ili alate mogu pokretati i manji agregati kao npr. brusilica, bušilica ili klima uređaj. Općenito se može reći da je za takve stvari dovoljan agregat snage 2kW. Najednostavnije bi bilo agregate podijeliti na velike i male agregate. Veliki agregat (slika br.1) je namijenjen za svakodnevni rad kao što zathtijeva npr. određeni oblik industrije, građevinarstvo. On može raditi i 24 sata dnevno za razliku od manjih i slabijih agregata. Najčešći im je pogon dizelsko gorivo (nafta) s motorima od 1500 okretaja u minuti te su samim time pouzdaniji, dugotrajniji i robusniji od prijenosnih agregata. Kod ovih agregata karakteristično je to što su namijenjeni za fiksnu ugradnju. Mogu se naći i prijenosne izvedbe velikih agregata, zatim izvedbe automatskih agregata čija je glavna prednost ta da se automatski uključuja


ukoliko dođe do nestanka električne energije u mreži. Logično, automatski se isključuju kada se ponovno pojavi električna energija.

Mali agregati za električnu energiju su u pravilu prijenosni agregati (slika 2). Njihovo gorivo je prirodni plin. Vremenski rok za korištenje je u pravilu do 8 sati dnevno. Vrlo su povoljni za transport zbog svoje relativno male veličline i mase. Samim time im se povećava svrha. Vrlo često se nudi vrlo kvalitetna dodatna oprema (kotači, ručke, daljinsko upravljanje i sl.)


Postoje također i traktorski agregati za struju, koji, kako im samo ime kaže za pogon koriste traktorski motor. Oni se koriste u šumarstvu i poljoprivredi te su vrlo praktični ljudima s traktorom jer ne moraju posebno održavati agregatni motor. Cjenovno su vrlo povoljniji od drugih agregata. Traktorski agregat je prikazan na slici dolje.

Agregati za elektricnu energiju  

Document 1