Page 1

Informatiu trimestral de l'escola Sagrats Cors Núm. Extraordinari (Novembre 2007)

L’edifici del Col·legi Sagrats Cors s’alça adjacent a l’església, amb 118 anys d’història impresa a les seves parets. Fundat l’any 1889, el 16 de juny obre les seves portes a 120 alumnes que, distribuïts en tres aules, iniciaran el curs sota la docència de tres Germans de la Salle. Aquests, fent-se ressò del pensament del fundador de l’ordre, Sant Joan Baptista de la Salle, inicien la seva tasca pedagògica amb l’obligació de “dedicar el seu esforç a educar nens i joves, respectant la seva llibertat i intentant ajudar-los perquè visquin d’acord amb l’esperit del cristianisme”. Aquest és el principi d’un llarg camí dedicat a l’ensenyament dels fills dels treballadors del poble i dels seus voltants, en el qual els diferents Germans que varen passar per aquestes aules visqueren moments de satisfacció davant els fruits de la feina ben feta, però també jornades de preocupació i lluita constant per tirar endavant el seu somni. Un dels episodis més cruents té lloc l’any 1936, quan el 23 de juliol el comitè comunista local va foragitar els quatre membres de la comunitat que llavors restaven a l’escola, obligant-los a fugir a la muntanya, davant el pànic de la gent del poble que contemplaven astorats els injustos esdeveniments. Finalment, el 18 d’agost, dos d’ells – els germans Olegario i Honorato- es van veure assetjats per una tropa de milicians que els varen afusellar per l’únic delicte de ser religiosos. El germà Agapi va aconseguir fugir a Barcelona, però a l’endemà de la festa de la Puríssima va ser també arrestat, essent executat aquell mateix dia. Després d’aquests tristos incidents, l’Escola dels Màrtirs va continuar escrivint la seva història amb l’esforç de tots aquells que varen col·laborar en la resurrecció del col·legi parroquial i municipal alhora, lluitant en tot moment per a recuperar el prestigi d’antany. El curs 1971-1972, degut a la llei Villar Palasí, els germans es veuen obligats a deixar l’escola per manca de personal docent vocacional. Dos cursos després, aquesta es fusiona amb l’escola de nenes de les Germanes Dominiques de l’Anunciata, que es veu obligada a tancar, assetjada per la mateixa problemàtica. Amb la petició del concert l’any 1986, es tanca una part de la crònica d’aquesta escola que continua vetllant en l’actualitat per a oferir un ensenyament de qualitat, fonamentat en un claustre de professors que treballa en equip i que ha sabut combinar l’experiència amb l’entusiasme de la joventut per a idear uns criteris pedagògics comuns, arrelats a la realitat sòcio-cultural del país i fidels als seus orígens, cercant el desenvolupament integral dels alumnes, d’acord amb una concepció cristiana de l’home, del món i de la vida. Escola Sagrats Cors - Església, 4 - Sant Hipòlit de Voltregà - 93 857 01 06– www.sagratscors.com


Morir per defensar la fe

Gmà. Honorato Alfredo Agustín Pedro Calvo 18 d’agost 1936

Gmà. Director Agapio Josep Lluís Carrera Comas 9 de desembre 1936

Gmà. Olegario Àngel Eudald Rodas Taurina 18 d’agost 1936

Va néixer al Terol l’any 1913, on va impartir classe als benjamins de l’escola lasal·liana de la província. Després d’una temporada en l’escola annexa al Col·legi de Tarragona, arribà a Sant Hipòlit de Voltregà el 3 de gener de l’any 1936 per tal de continuar exercint la seva tasca docent. Després de ser desallotjat el 23 de juliol, va continuar vivint al poble en una casa de lloguer amb el germà Olegario Ángel. El 18 d’agost el van treure de casa seva i en un revolt de Sant Boi de Lluçanès, a 4 quilòmetres de la vila, va ser afusellat. Va néixer el 4 de febrer de 1881 a Santa Coloma de Farners. Començà a exercir a Terrassa i l’any 1905 va ser traslladat al col·legi lasal·lià de la Bonanova. Va dirigir l’escola barcelonina del Carme, fins que la secularització republicana va provocar que fos destinat a Sant Hipòlit per tal de remuntar l’escola dels Sagrats Cors, la qual estava patint una davallada. Quan varen tenir lloc els esdeveniments del mes de juliol, va fugir a Barcelona on va conviure amb un vicari de la parròquia del Carme, fins que va ser arrestat el mes de desembre i condemnat a mort. Va néixer també a Santa Coloma l’any 1912. Alumne de l’escola lasal·liana del poble, va treballar com a ajudant d’un notari fins que va ingressar a l’edat de 18 anys a l’Institut. La seva salut delicada el va allunyar temporalment dels estudis. L’any 1933 es va responsabilitzar d’una aula a La Salle Comtal de Barcelona. Després d’aquesta primera experiència, va ésser traslladat a Sant Hipòlit de Voltregà, on va continuar exercint de manera satisfactòria la seva tasca educativa. Va caure immolat el 18 d’agost juntament amb el germà Honorato Alfredo. **************************

Com manifestava fa pocs dies un veí del poble, no va haver ningú en tot Sant Hipòlit, malgrat els seus ideals o tendències polítiques, disposat a matar als germans. Varen haver de venir de fora els que, sense conèixer-los i considerant únicament la seva oberta manifestació de la fe, els ajusticiessin complint ordres. La Guerra Civil va deixar al seu darrere una catifa de víctimes innocents de tots dos bàndols. A ulls de Déu, totes les guerres són guerres civils, perquè suposen l’enfrontament entre germans. La revisió de la història hauria de tenir com a única finalitat que espisodis com el d’aquesta guerra nostra no tornessin a repetir-se.


19 pelegrins per a les beatificacions a Roma el 28 d’octubre de 2007 Agermanades pel record dels cruels esdeveniments de la Guerra Civil, el dijous dia 25 d’octubre al vespre sortia de Sant Hipòlit de Voltregà un grup de 19 persones en viatge de pelegrinació a Roma, per tal de poder assistir a l’acte de beatificació dels 498 religiosos assassinats entre 1934 i 1939 i que tenia lloc el diumenge dia 28 a la Plaça de Sant Pere del Vaticà. Els dies previs al gran aconteixement varen estar dedicats a fer un petit tast turístic per la Ciutat Eterna, descobrint les joies artístiques que amaga, fruit del seu passat esplendorós. Divendres i dissabte, però, també varen tenir lloc dues celebracions religioses en record dels tres germans màrtirs que havien impartit classe a l’escola Sagrats Cors. La primera va ser el divendres a la tarda a la basílica de Santa Maria la Major, on Mn. Jordi Castellet i Mn. David De Vargas varen celebrar una missa per al petit grup vingut de Sant Hipòlit. Dissabte a dos quarts de set de la tarda, va tenir lloc la Cerimònia d’Acollida dels pelegrins a la Basílica de Sant Pau Extramurs, on es varen donar cita unes cinc mil persones de diferents congregacions religioses. El diumenge dia 28, una multitud de persones es va fer present a la Plaça de Sant Pere del Vaticà, on el representant del Papa, S. E. el Cardenal José Saraiva Martins, Prefecte de la Congregació per a la causa dels Sants, va presidir la celebració de beatificació dels 498 màrtirs espanyols. La cerimònia culminà amb l’aparició del Sant Pare al seu balcó on tingué unes paraules per a la memòria dels nous beats i també de recriminació a les vetjacions i cruels crims que les guerres arrosseguen amb elles. Abans de tornar cap a casa, va tenir lloc una breu trobada amb el bisbe de Vic, Mons. Romà Casanova, moment que va ser aprofitat per fer la foto de grup que surt a peu de pàgina i que restarà com a record d’aquest esdeveniment.


Celebració d’una missa en conmemoració dels màrtirs a la Catedral de Vic

El proper diumenge 11 de novembre, Mons. Romà Casanova, bisbe de Vic, celebrarà una missa per al record dels religiosos assassinats durant la Guerra Civil. Aquesta tindrà lloc a la Catedral de Vic a dos quarts de sis de la tarda. Tota la comunitat educativa de l’escola Sagrats Cors de Sant Hipòlit de Voltregà esteu convidats a aquest esdeveniment per tal de retre homenatge a la seva memòria. Recés al Santuari de la Gleva El proper dia 24 de novembre tindrà lloc al Santuari de la Gleva un recés al qual assistiran membres del claustre de l’escola Sagrats Cors de Sant Hipòlit de Voltregà i de l’escola Llissach de Santpedor, de la qual també és representant del titular el Sr. Jordi Bosch. La finalitat d’aquesta trobada serà una reflexió sobre els valors socials i religiosos que imperen en la nostra societat i el paper que els mestres, com a educadors, juguen en la formació d’infants i adolescents. La primera ponència correrà a càrrec de Mn. Jordi Castellet i Sala, doctorand en Teologia i Rector de St Hipòlit de Voltregà i versarà sobre el protagonisme dels mestres en la transmissió de valors humans i cristians. Després de dinar hi haurà una sessió de Cine Fòrum, dirigida pel Dr. Sr. Xavier Barraycoa, Doctor en Filosofia i Catedràtic en Sociologia, en la qual es projectarà la pel·lícula “Elephant”, escrita i dirigida per Gus Van Sant, la qual ens permet submergirnos en la vida de diferents alumnes d’un institut americà i conèixer des del seu punt de vista l’experiència estimulant, traumàtica, solitària, dura o agradable que pot resultar la vida escolar. Tota la comunitat educativa de l’escola Sagrats Cors esteu convidats a aquesta trobada que promet ser d’allò més interessant.

En memòria dels màrtirs La parròquia de Sant Hipòlit de Voltregà, juntament amb els membres del grup que va realitzar el pelegrinatge a Roma, es proposen realitzar una comissió de treball per tal d’elaborar un projecte que ajudi a mantenir viva la memòria dels germans màrtirs de la Salle que tant varen fer per a l’educació de tantes generacions de santhipolitencs.

L’escola informa REDACCIÓ I COMPOSICIÓ Lidia Pardo

Amb la col·laboració de Claustre de professors Equip de gestió AMPA Alumnes de l’escola

L'escola Informa  

Revista escolar

L'escola Informa  

Revista escolar

Advertisement