Page 1


Schrijf je nu in voor een training Leermeester bij jou in de buurt. Ga je voor kwaliteit, betrouwbaarheid en betaalbaarheid, boek dan op www.leermeester.nu.

De beste leermeesteropleider van Nederland

Wij bieden: • interactief lesmateriaal • training van professionals uit de praktijk • de nieuwste trainingsmethodes

Ruim 95% slaagt in één keer!

Threewise werkt voor organisaties die de klant of gast centraal stellen. Daar verzorgen wij trainingen en opleidingen op maat, veelal op het gebied van gastvrijheid. Wij geloven dat organisaties alleen klantgericht zijn als alle medewerkers daarvoor verantwoordelijkheid nemen.Onze aanpak richt zich daarom op het individu, het team en de organisatie. Zo heeft iedereen de middelen om klantgericht te handelen. In de zorg zetten we vaak opleidingen in als instrument. Door de langere looptijd en het hogere leerrendement voor deelnemer, wordt het resultaat beter geborgd. Daarnaast is het voor de opdrachtgever veel goedkoper. Threewise verzorgt de volgende opleidingen: • Niveau 1: Facilitair Assistent voor medewerkers van de huishoudelijke dienst. • Niveau 2: Facilitair Dienstverlener voor voedingsassistenten en gastvrijheidsmedewerkers. • Niveau 2: Gastheer/Gastvrouw voor restaurantmedewerkers in de zorg. • Niveau 4: Facilitair Leidinggevende speciaal gericht op gastvrije zorginstellingen. Al deze opleidingen kunnen we voor u op maat verzorgen, voor een groep met tenminste 10 deelnemers. Heeft u minder medewerkers die u wilt inschrijven, dan kunt u deze aanmelden voor de open opleidingen aan de Horeca Academie.

Threewise B.V. Esperantoplein 5 2518 LE Den Haag t. (070) 302 99 55 www.threewise.nl


Voorwoord Beste Lezer,

Inhoud

Leren is leuk! Dat is waar de Horeca Academie voor staat!

Onze Opleidingen

p. 10

Jij weet wat je belangrijk vindt in je vak. Jij weet wat je wilt gaan leren en hoe je dat graag wilt doen. Jij bepaalt dus zelf wat je leert bij de Horeca Academie en hoe je dat aanpakt. Je begint aan je opleiding wanneer jij dat wilt, je leert op de plek en het tijdstip die jou het beste uitkomen. Je leert bij ons in de praktijk van mensen uit het vak.

p. 12 p. 14 p. 18

Jij staat centraal in onze opleidingen. We ontwikkelen voor en met jou een inspirerend en persoonlijk leertraject. Leren doen we samen.

Niveau 2 Gastheer/Gastvrouw p. 6 Kok p. 8 Facilitair Dienstverlener p. 16 Niveau 3 Zelfstandig Werkend Kok Niveau 4 Leidinggevende Keuken Horeca Ondernemer Manager Facilitair Leidinggevende Onze Cursussen Leermeester Sociale Hygiëne Professioneel Leidinggeven Kook Clinic

p. p. p. p.

21 23 23 24

Lekker Lezen Vijf Voordelen Eerste Hulp Bij E-Learning

p. 5 p. 22

En Ook Nog… Horeca Academie Webshop

p. 25

De Horeca Academie beschouwt en behandelt jou als een volwassen persoon. Je bent verantwoordelijk voor je eigen ontwikkeling en wij helpen je daarbij. Bij ons leer je in kleine groepen waarin je jezelf kan zijn en fouten mag maken. Dit is belangrijk als je nieuwe dingen leert. In onze opleidingskeuken en ons opleidingsrestaurant kun je de geleerde vaardigheden meteen uitproberen. Wij zien je graag in één van onze opleidingen of trainingen. We zijn ervan overtuigd dat je een fantastische tijd tegemoet gaat en enorm veel zult leren.

Roland de Groot Directeur

Horeca Academie | 3


WORD NU LEERMEESTER

+31 (0)70 302 99 58 info@waardeelleermeester.nl www.waardeelleermeester.nl

100% laagsteprijsgarantie!

• Financiële administraties • Samenstellen jaarrekeningen • Loonadministraties • Internetboekhouden • Belastingaangiften en -advies (ook voor particulieren)

KOELTECHNIEK

Voor informatie bel of mail Joost Wit: T: 06 289 641 56 E: joost@joostwitadministraties.nl Of kijk op: I: www.joostwitadministraties.nl Espresso Service West B.V. Loosduinseweg 495c 2571 AG Den Haag +31 (0)70 362 48 72 info@esw.nl

Joost Wit Administratie & Advies Mercatordreef 13 2661 RE Bergschenhoek


5 voordelen van studeren aan de Horeca Academie

1 2 3 4

5

KLEINSCHALIG De Horeca Academie is een kleinschalige onderwijsinstelling. Een groep bestaat uit maximaal 15 deelnemers. Dat betekent dat je veel persoonlijke aandacht krijgt tijdens de lessen. Ook is er ruimte voor extra begeleiding.

PRAKTIJKGERICHT De opleidingen aan de Horeca Academie zijn erg praktijkgericht. Je gaat één dag in de week naar school en de rest van de tijd werk je in een leerbedrijf. Tijdens de lessen op de Horeca Academie ben je ook praktisch bezig. In de koksopleiding ga je bijvoorbeeld koken en in managementopleidingen schrijf je een ondernemingsplan.

EIGEN TEMPO Bij de Horeca Academie kun je leren in je eigen tempo. De opleidingen duren in principe één jaar, maar je kunt ook sneller je diploma halen als blijkt dat je daar al klaar voor bent. Of misschien wil je wat rustiger aan doen, dat kan ook. Bovendien kun je bij ons het hele jaar door beginnen of examen doen.

INTERACTIEF LEREN Bij de Horeca Academie hoef je geen saaie boeken door te lezen. Je krijgt de theorie aangeboden via e-learning. Op die manier maak je op een interactieve manier kennis met de stof. Dit kun je doen op een moment dat het jou uitkomt. Je kunt altijd en overal inloggen op de leeromgeving.

VAKMENSEN De docenten van de Horeca Academie komen zelf uit de praktijk. Zij weten dus als geen ander wat een aankomend kok of manager moet weten! Ook komen er regelmatig echte professionals een workshop geven. Bijvoorbeeld over patisserie, inkoopmanagement of cocktails.

Horeca Academie | 5


Zit het verzorgen van gasten in jouw bloed en heb je interesse in verschillende aspecten van de horeca? Dan is de opleiding Gastheer/Gastvrouw wat voor jou! Je werkt in de bediening en bent op die plek gekomen door hard werken en passie voor de horeca. Je werkt mee in de bediening als volwaardige kracht. Je mist alleen een opleiding die je écht de fijne kneepjes van het vak bijbrengt. Je wilt gasten kunnen informeren over gerechten en dranken vanuit vakkennis.

“In de opleiding leer je alles om een goede gastheer/ gastvrouw te zijn.”

Niveau 2

De opleiding

Bij de Horeca Academie kun je de opleiding Gastheer/Gastvrouw volgen. Je leert als gastheer of gastvrouw in een horecabedrijf te werken. Je gaat dan ook aan de slag in de praktijk, waarbij je je bezighoudt met het verlenen van service aan gasten. Je luistert naar de wensen van een gast en neemt tegelijkertijd veel verschillende bestellingen op. De dienstverlening staat in dit beroep centraal: de gast vraagt en jij reageert hierop. De opleiding bestaat uit verschillende thema’s, zoals het serveren van bestellingen, communicatie, productkennis, kassa en voorraad & bestelling. Als je de opleiding succesvol hebt afgerond krijg je een officieel mbo-diploma Gastheer/ Gastvrouw (niveau 2).

Gastheer / Gastvrouw

6 | Horeca Academie


Voor wie

• Je hebt ervaring binnen de horeca. • Je bent nu werkzaam in de bediening in een erkend leerbedrijf. • Je bent super gemotiveerd om naast je werk een opleiding te volgen. • Je bent vaardig in de Nederlandse taal.

Werkvormen

Thema’s

• • • • • • • • • • • •

Gastheerschap Communicatie Serveren van Bestellingen Productkennis & Warenkennis Drankenkennis Gastronomie Kassa Voorraad en Bestelling Persoonlijke Ontwikkeling Social Media Plannen Aanvullende workshops, zoals cocktails en barista

De student vertelt

Robin van Casteren (20 jaar): “Het leukste aan de opleiding vind ik dat de lessen en opdrachten van toepassing zijn op je eigen leerbedrijf. Hierdoor heb je het idee dat je er écht iets aan hebt. In de opleiding leer je alles wat je nodig hebt om een goede gastheer/gastvrouw te zijn. Er word je een spiegel voorgehouden die laat zien hoe jij als gastvrouw overkomt en hoe je het gedrag van de gast daarmee kunt beïnvloeden. Na deze opleiding ga ik de opleiding Horeca Ondernemer Manager op niveau 4 volgen om meer over de organisatorische kant van de horeca te leren.”

De Horeca Academie verzorgt in één jaar de opleiding tot Gastheer/Gastvrouw op mbo niveau 2, via de BBL-route. Dit betekent dat je werkzaam bent in de praktijk en daar ook leert. Aan de hand van een portfolio ga je in je eigen bedrijf aan de slag met gerichte opdrachten. De theorie leer je met behulp van e-learning. Dat kun je thuis doen, op een moment dat het jou uitkomt. Daarnaast heb je ongeveer 20 trainingsdagen waarin wordt geoefend met de theorie die je via de e-learning hebt geleerd. Na de training bedien je gasten die ’s avonds in het opleidingsrestaurant komen dineren. Dit doe je in samenwerking met koks van de opleiding Zelfstandig Werkend Kok (niveau 3). De Horeca Academie is kleinschalig, waardoor we je een persoonlijke begeleiding kunnen bieden.

Studiebelasting

Per week werk je minimaal 20 uur als gastheer of gastvrouw in je leerbedrijf en je hebt één keer in de twee weken een trainingsdag. Naast de trainingen (van 13.00 tot 21.00 uur) moet je gemiddeld vier tot vijf uur per week aan studietijd reserveren. Dit houdt in het voorbereiden van de trainingsdag, waarbij je bijbehorende e-learninglessen doorloopt en diverse opdrachten maakt.

Opleidingskosten

Voor een specifiek overzicht van de kosten van deze opleiding kun je kijken op de bijlage in dit magazine.

Horeca Academie | 7


Kok

Niveau 2

Hou je van lekker koken en wil je van je hobby je beroep maken? Dan is de opleiding Kok echt wat voor jou! Je wilt gaan werken in de keuken van een café, restaurant, hotel, verzorgingstehuis of bij een cateringbedrijf. Of misschien werk je hier al en wil je leren hoe je jouw kookkunsten kunt verbeteren. Naast lekkere maaltijden bereiden, vind je het belangrijk dat er hygiënisch wordt gewerkt en dat er rekening wordt gehouden met de (dieet)wensen van de gasten.

De opleiding

Tijdens de opleiding Kok leer je de basisvaardigheden van het koksvak. Je leert diverse ingrediënten en gerechten kennen en de snij- en kooktechnieken die daarbij horen. Naast koken leer je ook andere vaardigheden, zoals het bestellen van producten en het plannen van je werkzaamheden. De opleiding bestaat uit vijf thema’s: horeca algemeen, koken, inkoop & logistiek, hygiëne en warenkennis. Hierbij horen onderwerpen als: mise en place, voedings- en dieetleer, HACCP en communicatie. De thema’s komen als een rode draad terug in de opleiding. Als je de opleiding succesvol hebt afgerond, krijg je het mbo-diploma Kok (niveau 2).

8 | Horeca Academie

Werkvormen

Het grootste gedeelte van de opleiding bestaat uit een stage in je leerbedrijf. Daar leer je diverse vaardigheden die van belang zijn voor een kok. Je wordt hierbij begeleid door een leermeester. Daarnaast ga je één dag per week naar de Horeca Academie. De theorie leer je door middel van e-learning. Dit is een interactieve manier van leren via de

“Leren koken gaat zo snel, ik heb echt grote stappen gemaakt!” In de e-learning vind je per thema een aantal digitale lessen. Deze kun je thuis volgen, op een moment dat jou uitkomt. Op de e-learning staan ook verschillende portfolio-opdrachten die je maakt in je leerbedrijf. Op de trainingsdag ga je in de ochtend aan de slag met de theorie die je thuis via de e-learning hebt geleerd. In de middag en avond ga je aan de slag in de keuken. Daar kook je, samen met je klasgenoten en onder begeleiding van een chef-kok, voor echte gasten.


Studiebelasting

Per week werk je minimaal 20 uur in je leerbedrijf. Daarnaast volg je 40 trainingsdagen, die duren van 10:30 tot 21:00 uur. Ook moet je rekening houden met vier tot vijf uur per week aan zelfstudie, voor het doorlopen van de lessen op de e-learning en het maken van diverse opdrachten.

Voor wie

• Je hebt geen specifieke voorkennis of vooropleiding nodig! • Je werkt minimaal 20 uur per week in een erkend leerbedrijf. • Je bent voldoende vaardig in de Nederlandse taal. • Je bent enthousiast, nieuwsgierig en je wilt graag meer leren over het koksvak. • Je bent super gemotiveerd om naast je werk te leren en tijd te investeren om een diploma te behalen.

Opleidingskosten

Voor een specifiek overzicht van de kosten van deze opleiding kun je kijken op de bijlage in dit magazine.

De student vertelt

Lindy de Rooij (23): “Wat ik leuk vind aan de opleiding Kok is dat we heel veel praktijkervaring opdoen. Bijna alle tijd die we op school zijn, besteden we aan koken. Leren koken gaat zo heel snel, ik heb echt grote stappen gemaakt! Werken combineren met leren gaat me goed af. Ik vind het fijn om één dag in de week weg te zijn van mijn leerbedrijf en contact te hebben met medestudenten die net zo veel van koken houden als ik! Hierna ga ik de opleiding Zelfstandig Werkend Kok (niveau 3) doen en daarna misschien ook nog de opleiding Leidinggevende Keuken (niveau 4).”

Thema’s

• Horeca Algemeen • Koken • Inkoop & Logistiek • Hygiëne • Warenkennis

Horeca Academie | 9


Ben jij een kok die op zoek is naar een verdieping van zijn vak? Dan is de opleiding Zelfstandig Werkend Kok iets voor jou! Je wilt luxe gerechten bereiden en de gast laten genieten van jouw culinaire creaties. Daarvoor wil je meer kooktechnieken leren beheersen en je warenkennis verdiepen. Daarnaast wil je meer verantwoordelijkheid in de keuken. Dit betekent dat je ook je leidinggevende vaardigheden wilt ontwikkelen.

De opleiding

Waar de opleiding Kok stopt, gaat de opleiding Zelfstandig Werkend Kok verder! Je gaat aan de slag met exotischere producten en je verfijnt je vaardigheden. Ook leer je meer over het samenstellen van gerechten en het combineren van smaken. Als Zelfstandig Werkend Kok leer je bovendien je eigen afdeling te runnen en financiële afwegingen te maken. De opleiding bestaat uit vijf thema’s: koken, innoveren & creëren, financieel management, keuken & beleid en leidinggeven. Deze thema’s lopen als een rode draad door de opleiding heen. Als je de opleiding succesvol hebt afgerond, krijg je het mbo-diploma Zelfstandig Werkend Kok (niveau 3).

Zelfstandig Werkend Niveau 3

“Iedereen is gemotiveerd en er is veel positieve energie aanwezig. Het is echt een aanrader!” 10 | Horeca Academie

Kok


Werkvormen

Het grootste deel van de opleiding bestaat uit een stage in je leerbedrijf. Hier laat je de vaardigheden, die bij de verschillende thema’s horen, zien aan je leermeester. Daarnaast volg je één dag in de week een training op de Horeca Academie. Tijdens de training ga je dieper in op de onderwerpen die bij de verschillende thema’s horen. De training duurt maximaal 2 uur. Daarna ga je aan de slag in de keuken en kook je voor echte gasten die komen dineren in het opleidingsrestaurant! Bij elk thema volg je ook een aantal lessen via de e-learning. Dit is een interactieve manier van leren, die je kunt doen op een moment dat het jou uitkomt. Op de e-learning staan ook verschillende portfolio-opdrachten die je maakt in je leerbedrijf.

Voor wie

• Je bent in het bezit van het diploma Kok (niveau 2). • Je werkt minimaal 20 uur per week in een erkend leerbedrijf. • Je bent voldoende vaardig in de Nederlandse taal. • Je bent enthousiast, nieuwsgierig en je wilt graag meer leren over het koksvak. • Je bent super gemotiveerd om naast je werk te leren en tijd te investeren om een diploma te behalen.

De student vertelt

René van Someren (47): “Ik ben nu driekwart jaar bezig met de opleiding Zelfstandig Werkend Kok en het bevalt heel goed! In de keuken werken we met echt goede producten. Een fazant komt bijvoorbeeld heel binnen. We maken deze dan schoon en vervolgens maken we er een mooi gerecht van. Daarbij leren we ook veel nieuwe technieken en bereidingswijzen. Hoewel ik ouder ben dan iemand die net van de middelbare school komt, is het op de Horeca Academie helemaal niet raar om naar school te gaan. Iedereen is heel gemotiveerd en er is veel positieve energie aanwezig. Het is echt een aanrader!”

Thema’s • • • • • • •

Financieel Management Gastronomie & Smaak De Professionele Keuken Leidinggeven Communicatie Menukaart Samenstellen Inkoop & Logistiek

Studiebelasting

Per week werk je minimaal 20 uur in je leerbedrijf. Daarnaast volg je dertig trainingsdagen, die duren van 10.30 tot 21.00. Je moet daarbij rekening houden met vier tot vijf uur per week aan zelfstudie, voor het maken van de lessen op de e-learning en het schrijven van portfolio-opdrachten.

Opleidingskosten

Voor een specifiek overzicht van de kosten van deze opleiding kun je kijken op de bijlage in dit magazine.

Horeca Academie | 11


Je bent Chef Kok of Sous Chef en je wilt méér! Meer bijdragen aan het succes van je bedrijf, meer werken aan je eigen ontwikkeling en meer dan lekker koken alleen. Je zoekt de kennis en vaardigheden om de volgende stap in je carrière te maken. De stap naar een manager die, naast een prachtig product, ook verantwoordelijk is voor rendement, personeelsbeleid, formulemanagement, budgetteren en calculeren. Dit betekent dat je naast (meer) verstand van je vak ook managementvaardigheden gaat ontwikkelen.

De opleiding

Bij de Horeca Academie kun je de opleiding Leidinggevende Keuken volgen. Je leert om als leidinggevende in de keuken te denken en te werken. Je gaat groeien in je leidinggevende vaardigheden. Ook leer je in te spelen op (onverwachte) gebeurtenissen in jouw bedrijf en leer je financiële afwegingen te maken. De opleiding bestaat uit verschillende thema’s, zoals leiderschap, communicatie, HR management, financieel management en inkoopmanagement. Als je de opleiding succesvol hebt afgerond krijg je een officieel mbo-diploma Leidinggevende Keuken (niveau 4).

Leidinggevende

Niveau 4

Keuken

12 | Horeca Academie


Voor wie

“De deelnemer leert bij ons de dingen die hij nodig heeft om de stap naar leidinggevende te maken.”

Werkvormen

De Horeca Academie verzorgt in één jaar de opleiding tot tot Leidinggevende Keuken op mbo niveau 4, via de BBL-route. Dit betekent dat je werkzaam bent in de praktijk en daar ook leert. Aan de hand van opdrachten ga je in je eigen bedrijf aan de slag: je doet onderzoek, je maakt verbeterplannen voor je afdeling en je gaat deze ook invoeren. De theorie leer je aan de hand van e-learning. Dat kun je thuis doen, op een moment dat het jou uitkomt. Daarnaast heb je ongeveer 20 trainingsdagen waarin wordt geoefend met de theorie die je via de e-learning hebt geleerd. Ook wordt er gebruik gemaakt van het zogenaamde PGO (Project Gestuurd Onderwijs). Op de trainingsdagen wordt tijd ingepland voor het werken aan projecten in groepsverband. De Horeca Academie is kleinschalig, waardoor we je een persoonlijke begeleiding kunnen bieden.

• Je bent minimaal in het bezit van het diploma Zelfstandig Werkend Kok (niveau 3). • Je hebt een ruime ervaring in diverse (leidinggevende) functies binnen de horeca. • Je bent op dit moment werkzaam in een leidinggevende functie of als ondernemer in een erkend leerbedrijf. • Je hebt een ondernemende instelling, waarmee je kunt bijdragen aan het succes van je bedrijf en aan je eigen ontwikkeling. • Je bent super gemotiveerd om naast je werk een opleiding te volgen en daar ook tijd in te steken. • Je beheerst de Nederlandse taal goed genoeg om de opleiding te kunnen volgen.

Thema’s • • • • • • • • •

Leiderschap Human Resource Management Communicatie Financieel Management Sales en Marketing Communicatie Resultaten Meten Inkoopmanagement Procesmanagement

De docent vertelt

Studiebelasting

Je werkt minimaal 20 uur in de week in je leerbedrijf en hebt één keer in de twee weken een trainingsdag. Naast de trainingen (van 10.00 tot 17.00 uur) moet je gemiddeld één dag per week aan studietijd reserveren. Dit houdt in het werken in projectgroepen en het voorbereiden van de trainingsdag, waarbij je bijbehorende e-learninglessen doorloopt en diverse opdrachten maakt.

Opleidingskosten

Voor een specifiek overzicht van de kosten van deze opleiding kun je kijken op de bijlage in dit magazine.

Roland de Groot: “Wij richten ons op mensen die vakinhoudelijk sterk zijn en nu willen werken aan hun managementvaardigheden. De opleiding is gericht op de ontwikkeling van deze vaardigheden binnen het eigen bedrijf. De deelnemer leert bij ons de dingen die hij nodig heeft om de stap naar leidinggevende te maken. Als voormalig hoteldirecteur kan ik ze helpen om hun managementambities waar te maken. We hebben allemaal gemotiveerde vakmensen in de opleiding. Zij brengen eigen kennis van het horecavak mee en daarnaast ook hun enthousiasme en inzet. Deze mensen kiezen bewust voor de opleiding die ze volgen. Dat maakt elke training een feestje. Doordat we gebruik maken van e-learning, kunnen we de trainingen heel interactief maken. Op deze manier leer ik zèlf ook altijd nog bij!”

Horeca Academie | 13


Je zit al een tijd op je werkplek en wilt méér! Meer bijdragen aan het succes van je bedrijf, meer werken aan je eigen ontwikkeling en meer dan lekker koken of goed bedienen alleen. Je zoekt de kennis en vaardigheden om de volgende stap in je carrière te maken. De stap om als ondernemer de afdeling of het bedrijf waar jij verantwoordelijk voor bent aan te gaan sturen. Dit betekent dat je naast verstand van je vak ook managementen ondernemersvaardigheden gaat ontwikkelen.

Thema’s

• • • • • • • • • •

Leiderschap Ondernemerschap Human Resource Management Communicatie Financieel Management Sales en Marketing Communicatie Resultaten Meten Inkoopmanagement Procesmanagement

Voor wie

• Je bent minimaal in het bezit van het diploma Zelfstandig Werkend Kok (niveau 3) of Gastheer/Gastvrouw (niveau 3). • Je hebt een ruime ervaring in diverse (leidinggevende) functies binnen de horeca. • Je bent op dit moment werkzaam in een leidinggevende functie of als ondernemer in een erkend leerbedrijf. • Je hebt een ondernemende instelling, waarmee je kunt bijdragen aan het succes van je bedrijf en aan je eigen ontwikkeling. • Je bent super gemotiveerd om naast je werk een opleiding te volgen en daar ook tijd in te steken. • Je hebt voldoende vaardigheden in de Nederlandse taal om de opleiding te kunnen volgen.

14 | Horeca Academie

De opleiding

Bij de Horeca Academie kun je de opleiding Horeca Ondernemer Manager volgen. Je leert om als ondernemer of als manager te denken en te werken. Je gaat groeien in je leidinggevende vaardigheden. Ook leer je in te spelen op (onverwachte) gebeurtenissen in jouw bedrijf en leer je financiële afwegingen te maken. De opleiding bestaat uit verschillende thema’s, zoals leiderschap, communicatie, HR management, financieel management en inkoopmanagement. Als je de opleiding succesvol hebt afgerond krijg je een officieel mbo-diploma Horeca Ondernemer Manager (niveau 4).

Werkvormen

De Horeca Academie verzorgt in één jaar de opleiding tot Horeca Ondernemer Manager op mbo niveau 4, via de BBLroute. Dit betekent dat je werkzaam bent in de praktijk en daar ook leert. Aan de hand van opdrachten ga je in je eigen bedrijf aan de slag: je doet onderzoek, je maakt verbeterplannen voor je afdeling en je gaat deze invoeren. Ook stel je een ondernemingsplan op, waarin je de eerste stap zet naar het opzetten van een eigen bedrijf. De theorie leer je aan de hand van e-learning. Dat kun je thuis doen, op een moment dat het jou uitkomt. Daarnaast heb je ongeveer 20 trainingsdagen waarin wordt geoefend met de theorie die je via de e-learning hebt geleerd. Ook wordt er gebruik gemaakt van het zogenaamde PGO (ProjectGestuurd Onderwijs). Op de trainingsdagen wordt tijd ingepland voor het werken aan projecten in groepsverband. De Horeca Academie is kleinschalig, waardoor we je een persoonlijke begeleiding kunnen bieden.

“Bij de Horeca Academie kan ik een opleiding volgen en tegelijk leren in mijn eigen organisatie!”


De student vertelt

Wouter van de Water (26): “Ik ben met de opleiding Horeca Ondernemer Manager begonnen, omdat ik me wilde ontwikkelen in mijn managementvaardigheden. Bij de Horeca Academie besteden ze hier veel aandacht aan, zowel in de theorie als in de opdrachten. De theorie wordt aangeboden via e-learning, dit zorgt ervoor dat leren nooit saai is. De opdrachten die we krijgen kan ik toepassen in mijn eigen werk, waardoor ik de theorie echt kan gebruiken en dit maakt de opleiding heel praktijkgericht! Daarnaast is de combinatie van werken en leren ideaal. Ik zit niet graag 5 dagen per week op school, maar bij de Horeca Academie kan ik een opleiding volgen en tegelijk leren in mijn eigen organisatie!”

Studiebelasting

Je werkt minimaal 20 uur in de week in je leerbedrijf en hebt één keer in de twee weken een trainingsdag. Naast de trainingen (van 10.00 tot 17.00 uur) moet je gemiddeld één dag per week aan studietijd reserveren. Dit houdt in het werken in projectgroepen en het voorbereiden van de trainingsdag, waarbij je bijbehorende e-learning en lessen doorloopt en diverse opdrachten maakt.

Opleidingskosten

Voor een specifiek overzicht van de kosten van deze opleiding kun je kijken op de bijlage in dit magazine.

Niveau 4

Horeca Ondernemer Manager

Horeca Academie | 15


Niveau 2

Facilitair Dienstverlener

in samenwerking met Threewise

Ben je zorgzaam en gastvrij ingesteld? En vind je het leuk om in contact te zijn met mensen? Dan is de opleiding Facilitair Dienstverlener op jouw lijf geschreven! Je wilt op een professionele manier maaltijden aanbieden aan cliënten in een ziekenhuis of verpleeginstelling. Daarbij vind je het belangrijk om kennis te hebben van gezonde voeding, maar houd je ook rekening met de wensen van de cliënt.

“De combinatie van e-learning en trainingen maakt de opleiding leuk.”

16 | Horeca Academie

De opleiding

De Horeca Academie verzorgt een opleiding tot Facilitair Dienstverlener, waarbij de nadruk ligt op het beroep voedingsassistent. Je gaat aan de slag in een zorginstelling, waarbij je maaltijden serveert aan cliënten. Daarbij leer je een balans te vinden tussen de dieetvoorschriften en de wensen van de cliënt. Ook leer je meer over gastvrijheid en hygiënisch werken. De opleiding bestaat uit vijf thema’s: werkzaamheden voeding, hygiëne, communicatie, op de werkvloer en facilitaire werkzaamheden. Deze thema’s lopen als een rode draad door de opleiding heen. Als je de opleiding succesvol hebt afgerond, krijg je het mbo-diploma Facilitair Dienstverlener (niveau 2).


Werkvormen

Het grootste deel van de opleiding bestaat uit een stage in je leerbedrijf. Hier laat je de vaardigheden die bij de verschillende thema’s horen aftekenen door je praktijkbegeleider. Daarnaast volg je één dag in de week een training op de Horeca Academie. Tijdens de training ga je dieper in op de onderwerpen die bij de verschillende thema’s horen. De training duurt maximaal 4 uur, waarbij ook tijd wordt ingeruimd om zelfstandig aan de slag te gaan. Bij elk thema volg je ook een aantal lessen via de e-learning. Dit is een interactieve manier van leren via de computer, die je kunt doen op een moment dat het jou uitkomt. Op de e-learning staan ook verschillende portfolioopdrachten die je maakt in je leerbedrijf.

Studiebelasting

Per week werk je minimaal 20 uur in je leerbedrijf. Daarnaast volg je 20 trainingsdagen, van één ochtend of middag. Je moet daarbij ook rekening houden met vier tot vijf uur per week aan zelfstudie, voor het maken van de lessen op de e-learning en portfolio-opdrachten.

Opleidingskosten

De student vertelt

Jolanda van Crey (44): “Ik ben al een tijd aan het werk als voedingsassistent, maar in deze opleiding leer ik toch veel nieuwe dingen. Dat vind ik erg leuk, want het is direct te gebruiken in mijn werk. Ook veel dingen die ik al wist, worden nog wat duidelijker. In de trainingen leer ik praktische dingen, zoals communiceren en feedback geven. Via de e-learning krijg ik de achtergrondinformatie die bij de trainingen hoort. Eerst vond ik het lastig om via e-learning te leren, maar dat gaat nu al veel beter. Juist de combinatie van e-learning en trainingen maakt de opleiding leuk.”

Voor wie

• Je werkt minimaal 20 uur per week in een erkend leerbedrijf. • Je bent voldoende vaardig in de Nederlandse taal. • Je bent enthousiast, nieuwsgierig en je wilt graag meer leren over voeding en gastvrijheid. • Je bent super gemotiveerd om naast je werk te leren en tijd te investeren om een diploma te behalen.

Voor een specifiek overzicht van de kosten van deze opleiding kun je kijken op de bijlage in dit magazine.

Thema’s

• • • • • • •

Voedingsleer Dieetleer Communicatie Plannen Hygiëne Veiligheid Facilitaire Werkzaamheden

Horeca Academie | 17


Blink je uit in je vak? En ben je doorgegroeid naar een leidinggevende functie? Vind je het leuk om leiding te geven aan met mensen met een dienstverlenende instelling? Dan is de opleiding Facilitair Leidinggevende op jouw lijf geschreven! Je wilt een goede leidinggevende zijn, er staan voor je team en jouw bijdrage leveren aan de doelstellingen van jouw organisatie. Je wilt een goede manager worden. Om te beschikken over de juiste kennis en vaardigheden, wil je een opleiding volgen.

Voor wie

• Je functioneert als leidinggevende binnen de facilitaire organisatie • Je hebt ruime ervaring in diverse (leidinggevende) functies binnen de facilitaire dienst • Je beheerst alle aspecten van de uitvoering van de dienst waarover je leiding geeft • Je bent super gemotiveerd om naast je werk een opleiding te volgen

De opleiding

In de opleiding Facilitair Leidinggevende leer je alles wat je nodig hebt om een goede manager te zijn. Je leert hoe je mensen kunt motiveren, hoe je gesprekken met ze voert, hoe je de juiste mensen aan kunt nemen en hoe je ze helpt zich te ontwikkelen in hun functie. Ook leer je hoe je financiële rapporten kunt lezen en welke acties je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je afdelingsresultaat beter wordt. Je leert daarnaast veel over planning en inkoop. Samen met je coach en met je leidinggevende zoek je verbeterkansen, maak je een verbeterplan en zorg je ervoor dat dit plan gerealiseerd wordt. De opleiding duurt één jaar. Als je deze opleiding succesvol afrondt, ontvang je het mbodiploma Leidinggevende Facilitair (niveau 4).

Facilitair

Leidinggevende in samenwerking met Threewise

Niveau 4

18 | Horeca Academie


Werkvormen

Het grootste deel van de opleiding bestaat uit het toepassen van de stof in het bedrijf waar je werkt. Je kunt dat zien als een stage op je eigen werkplek. Hier laat je de vaardigheden die bij de verschillende thema’s horen zien aan je praktijkbegeleider. Daarnaast volg je één keer in de twee weken een trainingsdag op de Horeca Academie. Tijdens de training ga je dieper in op de onderwerpen die bij de verschillende thema’s horen. Bij elk thema volg je ook een aantal lessen via de e-learning. Dit is een interactieve manier van leren via de computer, die je kunt doen op een moment dat het jou uitkomt. Tijdens de opleiding maak je verder een verbeterplan voor je afdeling, dat je echt gaat implementeren. Daarbij krijg je hulp van een coach van de Horeca Academie. Tijdens de opleiding krijg je ook een aantal cases, om te oefenen met de stof.

Studiebelasting

Per week werk je minimaal 20 uur in je leerbedrijf. Je volgt 20 trainingsdagen van 8 uur. Ook moet je rekening houden met vier uur per week aan zelfstudie, voor het maken van de lessen op de e-learning en het schrijven aan je afdelingsplan.

Opleidingskosten

Voor een specifiek overzicht van de kosten van deze opleiding kun je kijken op de bijlage in dit magazine.

De docent vertelt

Peter van Kempen: “We komen in de opleiding veel mensen tegen die heel goed zijn in hun vak. Als het gaat om service, collegiaal zijn en een proactieve opstelling, zijn ze binnen de organisatie opgevallen. Vaak zijn ze op basis van die kwaliteiten leidinggevende geworden. Een goed leidinggevende heeft ook nog andere kennis en vaardigheden nodig. Vooral de mensen die leiding gaan geven aan de groep waar ze eerst deel van uitmaakten hebben het soms best zwaar. Tijdens de opleiding gaan we aan de slag met de vaardigheden die de leidinggevende dan nodig heeft. De deelnemer maakt zo echt de stap van medewerker naar leidinggevende.”

Thema’s

• • • • • • • • • • • •

Coachen & Begeleiden Leiderschap Gesprekstechnieken HRM Planning Financieel Management Gastvrijheid Inkoopmanagement Voedingsleer Hygiëne en HACCP Logistiek Administratie

Horeca Academie | 19


BOLS BARTENDING COURSES

CERTIfIED pROfESSIONAL TRAININGS fOR STARTERS & ExpERT BARTENDERS

BOLS.COM


Als vakman- of vrouw neem je de verantwoordelijkheid om anderen op te leiden en je vakkennis door te geven. Tijdens de leermeestertraining leer je op een juiste manier instructies geven om jouw leerlingenen stagiaires op te leiden. Gesprekstechnieken, coaching technieken en leidinggeven nemen tijdens de training een belangrijkerol in. Na afloop van de leermeestertraining krijg je een diploma en word je door Kenwerk geregistreerd als leermeester. Je kunt dan bij Kenwerk een officiële erkenning als leerbedrijf voor jouw bedrijf aanvragen.

Inhoud

Tijdens de trainingen werk je aan de managementvaardigheden, daarmee word je een betere leidinggevende. Gesprekstechnieken leer je en oefen je uitgebreid. Je leert ook wat mensen drijft, waarom ze reageren zoals ze doen en hoe jij daar invloed op uit kunt oefenen. Eigenlijk volg je een training leidinggeven die wordt afgerond met het leermeesterdiploma.

Leren met een uniek leersysteem!

Bij leermeester.nu kies je een leermethode die bij jou past. Als je kiest voor e-learning komen er geen boeken aan te pas. Je ontvangt op de eerste dag van de training een toegangscode voor een speciaal interactief leerprogramma en coaching via e-mail. In dit programma leer je aan de hand van animaties, oefenvragen en gesproken tekst je theorie. Als je voor het boek kiest, krijg je een lesboek opgestuurd. Daarin wordt de theorie op heldere en aantrekkelijke manier uitgelegd.

Duur

De training duurt drie dagen. Daarbij is de laatste dag je examendag. Na anderhalve maand heb je je diploma.Tussen de trainingsdagen door maak je opdrachten en werk je aan de theorie.

Prijs

Voor de actuele kosten van de training kijk je op www.leermeester.nu. Als je je daar inschrijft en de kortingcode HALM invoert, krijg je € 25,- korting. Wij bieden steeds het meeste waar voor jouw geld. De kosten zijn altijd vrij van btw en inclusief examen, trainingsmateriaal en lunch. Er zijn geen bijkomende kosten.

ma’s

Locatie

Schrijf je in via www.leermeester.nu. Op deze website vind je ook het overzicht van alle Trainingsdata. met 40 locaties is er altijd wel een training bij jou in de buurt!

Horeca Academie | 21


Eerste Hulp Bij E-Learning een antwoord op de meestgestelde vragen over e-learning

De opleidingen aan de Horeca Academie bieden de theorie aan via e-learning. Je krijgt dus geen boeken, maar een inlogcode. Geen werkblad met vragen, maar een MemoTrainer. Waarom? Omdat het leuker èn leerzamer is! Hieronder vind je nog meer vragen en antwoorden over e-learning.

Q: Ik ben helemaal niet digitaal. Kan ik dan wel studeren aan de Horeca Academie?

Q: Ik las al een aantal keer iets over de MemoTrainer. Wat is dat?

A: De MemoTrainer is een wekelijkse

oefening met vragen over alle lessen die je hebt afgerond. Hier komen vooral vragen in voor over onderwerpen die je lastig vond. Zo blijf je oefenen met de theorie. Je leerrendement is hierdoor veel hoger dan wanneer je geen MemoTrainer zou gebruiken.

A: Iedereen kan studeren aan de Horeca

Academie! Onze e-learning is namelijk helemaal niet moeilijk en wijst zich voor een groot deel vanzelf. Nog niet overtuigd? In de eerste training krijg je een uitgebreide workshop over het werken met de e-learning. Aan het einde van deze workshop weet je er alles van.

Q: Ik heb nog nooit gewerkt met e-learning. Wat moet ik me daarbij voorstellen?

A: Onze e-learning bestaat uit verschillende lessen, die bij elkaar staan op een digitale cursusomgeving. Een les bestaat uit inhoudsdelen en vragen. De inhoudsdelen kunnen animaties, video’s of puzzels zijn. De vragen testen de theorie uit deze inhoudsdelen. Na elke les komen er vragen over dat onderwerp vrij voor in de MemoTrainer. Het beste kun je echter de e-learning ervaren! Kijk op www.horecaacademie.anewspring.nl voor verschillende demolessen.

22 | Horeca Academie

“Via e-learning kan ik leren waar en wanneer ik maar wil.” Q: Wat heb ik nodig om met de e-learning te kunnen werken?

A: Onze e-learning kun je altijd en overal

maken. Je hebt alleen een computer, een laptop of een tablet met internettoegang nodig. De Horeca Academie heeft ook een aantal computers in de computerruimte beschikbaar. Omdat de cursusomgeving online staat, kun je op verschillende computers werken, zonder dat je voortgang verloren gaat! Onze e-learning werkt in principe in alle browsers, maar het gemakkelijkst werkt het met Google Chrome. LET OP! Als je de e-learning wilt maken op een iPad, dan moet je gebruik maken van de app Puffin Browser. Deze kun je downloaden in de AppStore voor €2,69.


Sociale Hygiëne Een horecabedrijf dat alcoholhoudende dranken schenkt, moet zich houden aan de Drank- en Horecawet. De leidinggevende of de ondernemer moet in het bezit zijn van de verklaring Sociale Hygiëne. Dat betekent in de praktijk, dat in een bedrijf waar alcohol geschonken wordt, de leidinggevende of ondernemer in het bezit moet zijn van de verklaring Sociale Hygiene. Het examen Sociale Hygiëne wordt afgenomen door het SVH en is een theorie-examen. Wij bieden deze theorie op een simpele en interactieve manier aan via e-learning. Zo kan je, waar je ook bent, wanneer je maar wilt via je computer, tablet of smartphone oefenen voor het examen en heb jij binnen een mum van tijd jouw diploma op zak!

Online

Nieuw! Nu ook mogelijk met studiecoach.

Ga naar www.socialehygieneonline.nl Check de demo bij “hoe werkt het” en klik op direct inschrijven.

Professioneel Leidinggeven De tweedaagse training Professioneel Leidinggeven is een vervolgtraining op de leermeestertraining. Deze training richt zich specifiek op managers en leidinggevenden die zijn doorgegroeid vanaf de werkvloer. Door de praktijkgerichte aanpak zijn de lessen zeer concreet en direct toepasbaar. Je leert hoe je mensen effectief aanstuurt en stimuleert. Je ontdekt je eigen kwaliteiten en hoe je jouw mensen vanuit hun kracht kunt laten werken. Zo ontwikkel je gemotiveerd personeel én een efficiëntere bedrijfsvoering. Dat is dus dubbele winst. Speciaal voor grote bedrijven: de incompany leermeestertraining! Bij een incompany training geven wij een leermeestertraining op locatie. Wij zetten één trainer in die zich verdiept in de organisatie en bieden de mogelijkheid om onderdelen van de training aan te passen aan de wensen en gebruikte methode van het bedrijf. Vooraf aan de training zal dit door de trainer worden afgestemd. Een groot voordeel van onze incompany training is dat de trainer samen met het bedrijf de data voor de training(en) bepaald en dat de training op eigen locatie wordt gegeven waardoor deze voordeliger is per deelnemer. De incompany training kost met een deelname van minimaal 8 personen €585,- per deelnemer inclusief examen, examentraining en e-learning.

Horeca Academie | 23


De Horeca Academie

Kook Clinic

Heb jij altijd al een passie voor koken gehad, maar wil je geen hele opleiding volgen? Bij ons kun je via een Kook Clinic de basistechnieken leren en daarnaast kennis maken met de bereiding van bijzondere producten en het ontwikkelen van menu’s! In deze Kook Clinic begin je in de klas van de opleiding Kok (niveau 2). Na 5 lessen stroom je door naar de opleiding Zelfstandig Werkend Kok (niveau 3). Ook krijg je een e-learningcode, waarmee je thuis dieper op de theorie ingaat. Je volgt de lessen samen met de leerlingen van de erkende mbo-opleidingen aan de Horeca Academie. Je bepaalt je eigen lesdagen en het is altijd mogelijk om direct te starten met deze cursus.

Wat krijg je? • • • • • • •

5 lessen opleiding Kok (niveau 2). 5 lessen opleiding Zelfstandig Werkend Kok (niveau 3). Licentiecode voor ons theorie pakket via e-learning. Les van Horeca Professionals. Ontwikkelen van productkennis. Creëren van wijn/ spijs combinaties. Een Horeca Academie certificaat.

Kijk op: www.facebook.com/horeca.academie voor onze wekelijkse menu’s en specials!

24 | Horeca Academie

Kom je eten?

Op maandag, dinsdag, woensdag én donderdag verzorgen onze koks een luxe 3- of 4 gangen diner.

dineren@horecaacademie.nl

Horeca Academie


WWW.HORECAACADEMIE.NL/WEBSHOP

WEBSHOP

Horeca Academie

• • • •

Officiële Horeca Academie Koksbuis Horeca Academie Diner Cadeaubon E-Learning licenties van onze cursussen Horeca Academie Promojackets

Horeca Academie | 25


De leraar en de leerling maken samen de les.

�

Horeca Academie B.V. Esperantoplein 5 2518 LE Den Haag

www.horecaacademie.nl T: 070 302 99 56 E: info@horecaacademie.nl

Volg ons op: www.facebook.com/horeca.academie ww.twitter.com/horeca_academie

Horeca Academie Magazine  
Horeca Academie Magazine  

Opleidingsinformatie Horeca Academie

Advertisement