Page 1


“LIFE IS THE ART OF DRAWING WITHOUT AN ERASER.” JOHN WILLIAM GARDNER


M arion L eN ormand

des ign


Statement


“Life is a palette of people and things that each of us interprets differently. There are no rules when it comes to the way we see, hear, taste, smell and feel the things around us. The various meanings of individual objects, thoughts, and ideas are what make our world more surprising everyday. My work focuses on how we absorb, decode, and restore the fragments of information that define our system. Existence is an infinite cycle; in the middle of it is imagination, the creative power.�


Brainstorm


Architectural study Academy of Science, San Francisco, CA


In Africa, the Pirogue is an ultimate link between Earth, People and Ocean. Its slender structure allows it to smoothly travel across the unpredictable water surface while embracing the wind. Like a sylph, it carries the spirit of the air.

Sylph

Resort


Public areas allow fluid circulation Pool links tecture and

archinature

Main suites 45* shift for view & less sun exposure

The resort layout will be in harmony with the environment by following the curves of the beach and the flow of the wind. It will express the contrast between the structure and symmetry of the boat opposed to the inconsistency of nature.


DELIVERY ACCESS PRIVATE BEACH MASSAGE + SPA PUBLIC ACCESS RESTAURANT MAIN ENTRANCE POOL + TERRASSE LOCAL FUNDRAISER STORE NATURAL THERAPY MARKET INSPIRED SOUTH GARDEN

FILTERING GARDEN A natural garden will filter the black water arriving from the entire resort into pure clean reusable water.

SUITES OLD SHIP VIEW EXOTIC FRUIT&VEGETABLE GARDEN

TROPICAL LANDSCAPE

PHOTODEGRADATION (breakdown of contaminants taken up by plants through metabolic processes within the plant)

PHYTOACCUMULATION (uptake and translocation of contaminants in soil by plant roots into the other parts of the plant)

BLACK WATER FITLERING GARDEN


The roof shape of

mimics the the native

peanut

Senegal

of

and

acts as a protective shell for

the

bamboo

building.

The

structure

follows

the waved pattern of the fisherman

net.

The

inner

spaces of the weaving are filled

with

shoji

paper

act

as

sides

weatherproof

sun of

filters.

the

the

ground

the

concept

anchor the

water

sheets roof to of

point and

that The meet

express a

single

between the

boat.


A bamboo roof shields from heat & UV light

F rainwater harvesting

B underground cistern with patio access

G day passive cooling

C gap allows wind flow and roof cooling

H insulated windows

D hydronic panel for water heating

I

E bamboo blinds allow privacy

J insulated roof

layered heat loss


The layout of the suite imitates the proportions of the fish skeleton: the curved entrance leads to the head where the living area is located; the bedroom is at the heart of the boat and opens up into the bedroom at the tail. natural light & ventilation provide the guest with optimal comfort.


This three-story villa was remodeled into two separate condominiums and a private studio in order to accomodate the Mariotto family. The objective was to link the independant floors by using complementary materials and color schemes, while giving each space its individual strength. Just like their inhabitant, each apartment tells its own story while focusing on the importance of family and link.

Mariotto

Villa


The Container House was designed as a vacation home for a couple and their child on the sand dunes of Ocean beach in San Francisco. The containers layout is inspired by the uninterrupted fluidity of the ocean. Purity and simplicity were the keys conceptsc for this project as the focus was to emphasize the beauty of bare nature and the use of natural light and elements.

Container

House


This Mexican restaurant was inspired by the slender shape or the chili pepper and its repetitive pattern of three, with the head, body and tail, versus the skin, membrane and seeds, which inspired the layout of the space for different experiences.

Capsicum

Restaurant


Artwork

Outlook


The Fuji apartment was remodeled following the concept of nature and growth. The objective was to create a space that would be more open and allow light to fully flow throughout. By using natural elements and colors in the living areas, the space is intended to breathe better. The palette was inspired from the ancient Fuji paintings.

Fuji

Loft


A mes parents, qui m’ont insufflé la passion pour la vie, le pouvoir de créer, et la soif du rêve.


M arionL eN ormand

Portfolio  

Academy of Art University Portfolio

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you