Page 1

Linh Dam Architecture Portfolio 2007 - 2012


Table of Contents University of Colorado at Boulder 01 Habitat House 02 Grind House 03 The Kitchen 04 Mobile Storage Personal Work 05 Paved Paradise 06 Photography 07 Sketches


Habitat House


Habitat House The objective of this project is to design affordable housing for the Flatirons Habitat with Humanity organization in Boulder. The site is located in Louisville, a suburban area on the outskirts of Boulder, Colorado. Due to the limited availability of affordable housing in Boulder County, our mission is to provide as many housing units as possible on the given site. Ultimately, we came up with a compact 3 bedrooms housing unit, and then stacked two of the units on top of each other to create a two-story building. The building is then mirrored across a central courtyard horizontally and vertically, resulting in 4 separate buildings with 8 housing units in total. Because of the ten feet variation across the site, we then enclosed the site with retaining wall and keep the second floor levels with the surrounding street. For the ground floor units, the northern ramp provides ADA accessibility.

B

C

D 0

10

30

60

A


02

03

05

Ground Floor Plan

04

01

Upper Level Floor Plan

01 Living Room 02 Bedroom 03 Bathroom 04 Laundry Room 05 Mechanical Room

Section A


Section B

Section C


Section D


Living Space View

Entrance View

Living Room View

Hallway View


Grind House


Grind House The objective of this project is to build a house using alternative building material. The site is located in the suburbs of Phoenix, Arizona. Known for its desert climate, it is important for the building design and its material to regulate the extreme heat. Therefore, the house is designed around a courtyard, with private space on one side and public space on another. Both the living room and the children lounge open out to the garden. The only thing that separates the interior spaces and the garden is a glass faรงade with sliding doors to provide light and fresh air. Using local material, rammed earth was used for exterior walls due to its heat retention and phonebook was developed into the load-bearing interior wall.

0

10

30

60


03 01 02

C

04

06 05 07 08

A

B

02

01

Living Room

02

Bathroom

03

Laundry Room

04

Master Bedroom

05

Bedroom

06

Lounge

07

Mechanical Room

08

Parking


Glass Curtain

Wood Panel

Phonebook Wall

Phonebook Wall Rammed Earth Wall

Using phonebook as a building block, the block can be stacked just like traditional brickwork. Although made entirely out of paper, if the phonebook block is chemically treated, and stacked tightly with no pocket of air, the combustion property of such wall would be no greater than that of gypsum board. The advantage of developing phonebook into a wall system is its load-bearing characteristic. At the same time, because of its width, the wall can increase the thermal mass of the building. The phonebook wall has been tested before as outdoor shelter, but if used correctly, the wall system can be adapted safely in commercial and residential construction.


Lounge View

Entrance View

Courtyard View

Living Room View


North Elevation

Section A

Section B


Section C


The Kitchen


The Kitchen The objective of this project is to design a restaurant around a historical building in Boulder, Colorado. The design goal is to preserve the aging brick building in its setting while juxtaposing its beauty against a modern element. To preserve the setting of the historical building, the old house is enclosed by a vegetation buffer zone. The new addition is then arranged thereafter surrounding the buffer zone. To juxtapose old house and the new addition, the connection between the two programs is highlighted using glass curtain. The historic setting of the old house plays a major role in the concept of the restaurant: the space becomes a family dining environment, while the dining space across becomes a private dining environment. Pitting one setting against the other, the old versus the new, the private versus the public environment, the project’s objective is to set up a stage where the dialogue of time can be observed and appreciated.

0

10

30

60


C

01

05

02

A

03

04

B

06

07

01 Lobby D

E

02 Private Dining 03 Family Dining 04 Outdoor Dining 05 Kitchen 06 Restroom 07 Storage


Section A


Section B


Skin

South Elevation

Structure

Proposed Program

Section D

Original Site

Section E


Private Dining View

Section C


Mobile Storage


Columbia Cemetery, Boulder, CO

Existing Storage

Mobile Storage The objective of this project is to design additional storage for the Columbia Cemetery. Located in Boulder, Colorado, the historic cemetery has long struggled to preserve its aging tombstones. With only one shed, the cemetery is running out of space to store and repair its tombstones. The original plan was to build additional storage in the adjacent space next to the current shed. However, the poetic setting of this project demands a less imposing structure. Therefore, the solution of mobile storage would be more fitting for the cemetery setting. Shed Close-up


Use #1: Transfering Tombstone

Use #2: Storage

The 3’ cubes are designed to blend into the cemetery landscape. When opened, one of the cubes is designed for storing tombstones while the other is designed for transporting the tombstones. When not in use, the cubes can be locked against one another. In its locked form, the cube can also serve as a resting area for the cemetery visitors. According to the storage needs of the cemetery, more mobile storage can be added throughout the site. Use #3: Resting Area


Paved Paradise


“They paved paradise to put up a parking lot” – Joni Mitchell


Photography


“This sublimity, belonging in a parasitical manner to the building, renders it, in the usual sense of the word, ‘picturesque.’”

– John Ruskin


Sketches


Architecture Portfolio  

Portfolio 2012

Advertisement