Page 1

www.mladismo.si

Junij 2012, BrezplaÄ?en izvod

na


na

www.mladismo.si

4 6 8 10 12 13 14 16 19

Uvodnik Poletje v Celju Intervju: En ta hiter s Paper Kay Bonitetni sistem MladiSmo Lepota: TOP 10 letošnjega poletja Moda: Poletni modni “MUST HAVE” Kako smo se imeli na MladiSmo OPEN AIRU Ekipa MladiSmo ti želi … Mlade misli: Razhodi in gola telesca – naključje ali vzročno posledična zveza? 21 Kaj mladim ponuja Klub študentov občine Celje? 25 Poletni party vodič

Kolofon Izdajatelj: 3 CE, ideje mladih in poslovne storitve, d.o.o., Cankarjeva ulica 13, 3000 Celje Glavna in odgovorna urednica: Janja Javornik, janja@mladismo.si Fotografije: Monika Bačič, Matej Koren, Nejc Urisk, Matic Gabriel, Janja Javornik, Alan Rutar Naslovnica: Marko Ocepek (Collegium Mondial Travel) Oblikovanje: www.creatis.si Tisk: Tiskarna Dikplast, d.o.o. Naklada: 2500 izvodov

Vso gradivo v priročniku za mlade “SKOK V POLETJE z mladismo” je avtorsko zaščiteno, zato je kakršnokoli razmnoževanje, fotokopiranje, reproduciranje vsebin v celoti ali po delih, brez dovoljenja izdajateljev, prepovedano. Blagovne znamke in logotipi so last oglaševalcev.

Za pomoč pri izdaji priročnika Skok v poletje z MladiSmo se zahvaljujemo: Davidu Šoštarju, Špeli Oset, Danijeli Rodič, Ivi Jeknić, Špeli Marčec, Patriciji Turnšek, Špeli Marčec, Urbanu Kalšku in Ani Gabršček.

3


Najtoplejši letni čas, ki je tako rekoč že za vogalom, večini namiguje na tople dneve, morje, druženje, počitnice, najljubšo knjigo, zabavo, piknike ...

u Pag. morja na otok i in sinja barva

čki, skriti zaliv Drobni kamen

osti, za katere

Majhne pozorn

Morska in lahka hrana ... sploh, če

jo lahko uživam zunaj.

Zabava

Ne pozabite izkoristiti toplih poletnih dni in se naužiti radosti, ki jih prinašajo. Upamo, da vam bodo ta knjižica in vsebine na portalu www. mladismo.si vsaj malo v pomoč pri tem. Najdite kaj zanimivega, uporabnega, poučnega in zabavnega zase. Nikoli ni prepozno za to! Janja Javornik Urednica portala MladiSmo

na

4

je ve

www.mladismo.si


atere

Zadnji čas, da iz omare potegnemo najkrajše in najbolj miniaturne kose oblačil, pod katerimi bomo lahko pokazali rezultate trdega dela v telovadnici. Knjige bomo zamenjali za kopalke in brisačo, zadnje prihranke pa porabili za potovanja in druženje s prijatelji. Morda v popolnem svetu ... Da ne bom preveč dolgovezila, naj poletje govori samo zase, s trenutki, ki naredijo moje poletje tako posebno in nepozabno ... Ste tudi sami trenutno z mislimi tu nekje?

alo časa.

je vedno prem

lahko Potovanja ... Ni treba iti daleč, da se

Zabava ... druženje,

glasba ob (pre)krat

imaš lepo.

kih poletnih noče

h.

Osvežujoči ... prijet no

hladni ... koktejli.


Kaj vse se bo dogajalo in cesa res ne smete zamuditi? 1. Stari grad Celje tudi letos poleti obljublja gostovanja kopice priznanih gledaliških skupin in glasbenih ustvarjalcev.

•1  2. julija bo za začetek prizorišče ogrela prav posebna slovenska glasbena rock skupina Elvis Jackson, ki je iz leta v leto popularnejša med mladimi. • 19. julija si lahko ogledate komedijo Jurija Zrneca. Gre za zelo poseben dogodek, saj bo igralec svoje delo za celjsko publiko predstavil pred pravo premiero. • Zagotovo vsi poznamo glasbeno skupino Jinx. 27. julija jim boste lahko prisluhnili v živo ter se prepustili glasbi sedemdesetih let.

2.

poletj v Celj

Foto: Matej Koren

• 10. avgusta absolutno ne smete zamuditi koncerta aktivne novomeške glasbene zasedbe Dan D. Vljudno ste vabljeni, da pod milim nebom skupaj zapojemo: »Čas bo zacelil svet, čas bo pomlajšal ta planet …«. • 16. avgusta se nam obeta nepozaben Sašo Hribar Show. Eden najbolj znanih slovenskih komedijantov se bo tokrat predstavil v čisto drugačni luči. • Seveda pa ste tudi letos vsako soboto in nedeljo, od 11.00, do konca obratovalnega časa, vabljeni na nepozabno doživetje na Starem gradu Celje, saj lahko postanete del »žive« zgodovine.

Pri znanem vodnem stolpu boste lahko letos koncerte in gledališke predstave obiskali ne glede na vremenske razmere, saj bo prizorišče pokrito.

• 17. avgusta bo nastopila mednarodna glasbena skupina Bosa, ki se posveča izključno brazilskim ritmom.

• 25. avgusta pa bo pod milim nebom koncert glasbene zasedbe Saxotoxin, ki jo sestavljajo vrhunski glasbeniki, ki nas bodo popeljali v svet kvalitetne glasbe.

Žiga Kroflič, dijak: Med poletjem bom predvsem na morju. Počel bom stvari, ki jih normalno med dijaškim življenjem ne morem, ker nimam dovolj časa. Torej, potoval bom, se vozil z motorjem po Sloveniji, obiskal daljne sorodnike za dlje časa itd. Seveda pa bo treba tudi nekaj denarja zaslužiti, zato bom kakšen mesec delal preko študentskega servisa.

Miha Kladnik, študent: Med poletjem bom izkoristil prosti čas s prijatelji, večinoma pa bom s svojo punco Bojano. Šla bova na morje, vendar še ne vem, kam. Verjamem pa, da kamorkoli bova šla, bo super. Septembra načrtujem še Kanegro s prijatelji.

Tjaša Kramar, študentka: Najprej upam, da bom študijsko leto končala že junija, da bom do oktobra brez skrbi. Načrti za poletje so pa takšni kot vsako leto: poiskati si študentsko delo, enkrat ali dvakrat skočiti s prijatelji ali družino na obalo, v hribe, obvezno na kakšen koncert, prebrati na kupe knjig ...

Nina Medved, dijakinja: Upam, da mi bo letošnje poletne počitnice uspelo preživeti čim več časa na morju, s prijateljicami in v znamenju zabave. Preden pa se lahko tiste »taprave« brezskrbne počitnice pričnejo, se bo potrebno še malo učiti, saj nas čaka še matura. Zadnji tedni pa upam, da bodo namenjeni iskanju stanovanja in privajanju na novo mesto in študentsko življenje.

6


poletje v Celju

mi bo živeti i in v o tiste ejo, čaka bodo ajanju e.

3. Šmartinsko jezero je iz leta v leto

Piše: Iva Jeknić

popularnejše in bolj obiskano, saj je med vsemi generacijami postalo ena izmed najbolj priljubljenih turističnih točk. Tudi letos nam obljubljajo pestro poletno dogajanje.

• Štimung Fest 2012 bo potekal 31. 8 in 1. 9. 2012. • Vabljeni ste tudi k obisku zanimivih programskih Uživali boste lahko v odlični narodno-zabavni vsebin v Pravljični piknik vasici Zelen’dol, kjer glasbi ter se seveda preizkusili tudi v zanimivih bodo skozi vse poletje ob vikendih potekale aktivnostih. različne aktivnosti. • 30. avgusta pa bo na istem prizorišču kot Štimung Fest potekal tudi prvi koncert za mlade, ki ga vsekakor ne smete zamuditi.

4. Celjski mladinski center je prostor za zbiranje svobodnih idej in razna druženja.

Odprt je za vse, ki želijo aktivno preživeti svoj prosti čas. Za poletje so pripravili širok spekter aktivnosti in dogodkov.

• V okviru Etno urban festivala bo 16. junija potekala zelo zanimiva stand up komedija. Lucija Čirović je ena izmed pionirk slovenske stand up komedije in njeni nastopi resnično predstavljajo komične vrhunce. Na nastopu se ji bosta pridružila še Ana Marija Mitić in Janez Usenik.

• Projekt »Z glasbo do vrelišča« bo letos z nami že osmo leto. Letošnji projekt bo potekal 30. junija in bo obarvan predvsem z alternativno glasbo. Slovenski glasbeni skupini Kronika se bo pridružila tudi srbska glasbena skupina S. A. R. S. • 17. julija bo potekala že poznana fotografska delavnica Street Fokus, ki se bo zaključila 21. julija.

5.

Mestna plaža na Savinjskem nabrežju bo letos že tretje leto zapored navduševala mimoidoče sprehajalce in ostale obiskovalce. V letošnjem letu bo na tem prizorišču potekal zelo bogat izbor različnih prireditev, aktivnosti in delavnic, primernih za skoraj vse generacije. Obiskovalcem bo na Mestni plaži skozi celo poletje na voljo igranje hokeja na travi ter badmintona. Četrtkovi večeri bodo obarvani z Evergreen party-ji, ob petkih pa ne smete zamuditi »Cocktail« večerov, kjer se boste lahko sprostili ob bogati ponudbi raznovrstnih napitkov. Letos bo v okviru Mestne plaže deloval tudi športni kotiček, ki bo namenjen vsem zagrizenim športnikom. Ne pozabite pa tudi na viseče mreže, kjer boste lahko uživali pod sončnim nebom.

6.

Letni kino – kino pod zvezdami 2012 bo letos potekal pred Mestnim kinom Metropol od 7. julija do 18. avgusta. Vse filme si boste lahko ogledali brezplačno, v primeru slabega vremena pa se bodo filmi predvajali v dvorani Mestnega kina Metropol.

Dejstvo je, da bo letošnje poletje v Celju res pestro obarvano. Razni koncerti, kulturni dogodki, delavnice in določene aktivnosti dajejo mestnemu jedru prav poseben čar. Zagotovo pa je potrebno med poletjem tudi uiti mestnemu vrvežu ter se odpraviti na morje. Kjerkoli že boste, pa ne pozabite dati možganov na »OFF« in morski čas ter okolje izkoristite, kar se da najbolje.

na

www.mladismo.si


En ta hiter s Paper Kay

Že na prvi pogled me je zamikala. Ker je debela, sočna, na prvi pogled malo nostalgična, navznoter pa ravno prav prismuknjena in polna zgodb – knjiga, namreč. Skozi prvenec Nine Arlič sem spoznala njeno protagonistko “izpod zurnizipa” in seveda preverila, če je to res kar avtorica sama. Nastal je kratek, sladek in poseben intervju.

3ca: Delajo napake v besedilu po tvojem mnenju pisca bolj “priljudnega” in prizemljenega? Nina: Malo je knjig, kjer bi bile napake tam načrtno, zato se mi zdi to kvečjemu posrečena oblika poklona tiskarskim škratom in upam, da jih bodo bralci vzeli kot take.

3ca: Bi res rada bila pokopana v Sahari? Nina: Da. Ko sem bila v Mavretaniji, kjer je oranžna prostranost res neskončna plahta in si stisnjen med zemljo in nebo, kot nekaj najmanjšega in najmogočnejšega hkrati, sem videla bele kosti tam umrlih živali - bile so kot majhni spomeniki in nisi mogel vedeti, ali so tam dva tedna ali dva tisoč let. V tem je bilo nekaj neizrekljivo dostojanstvenega. 3ca: Koliko časa si delala kot poštarka in koliko si bila stara? Nina: V to sem se vrgla kot obliko oddiha kakšnih šest let nazaj. Delala sem natančno šest mesecev in en dan in to dobrih mesecev; zimi sem se skorajda v celoti izognila. Pozimi izkušnja ne bi bila tako igriva. 3ca: Kolikokrat na teden te boli glava, ker tvoja domišljija nima meja? Nina: Sem bolj vampi, kot glava oseba - živci mi udarijo na kislino in hitreje čutim potrebo po kahlici, kot aspirinu. 8


3ca: Poveži (zloži), kot velja zate: Nina: Sem ... …romantična kot mačka. Zame je ena ura crkljanja na prijetnem stokrat boljša kot neka klišejska večerja ob svečah. …pustolovska kot vran. Zanje ne velja veliko pravil. …zvesta kot pes. Zvestoba je nekaj, pri čemer pri meni ni trte-mrte. Laganja in varanja ne odpuščam. …temačna kot lev. Včasih je potrebno narediti kaj krutega, da ubraniš bližnje. …pogumna kot golob. Približam se vsemu, opazujem vse, poskusim vse, le dotikajte se me ne.

9

na

www.mladismo.si


Naj ugodnosti za mlade v Celj u

BONITETNI SISTEM MladiSmo

Nekaj zanimivega in drugačnega. Na spletnem portalu MladiSmo (www.mladismo.si), vsem uporabnikom omogočamo dostop do nabora bonitet v obliki ugodnosti, posebnih popustov, nagradnih iger ... Kaj še čakaš? ‚Skoči‘ na www.mladismo.si! Kako koristim boniteto?

• Bonitetni sitem MladiSmo je namenjen vsem registriranim uporabnikom portala.

1. korak: Pogoj je, da si vpisan/a v portal (avtomatsko se ti aktivira mobilni telefon).

• Vpis v portal je brezplačen. • Vse ugodnosti se koristijo s pomočjo gsm aparata.

2. korak: obiščeš lokacijo storitve in poveš: »Želim koristiti boniteto MladiSmo!«.

• Z vpisom v portal si ŽE aktiviral/a račun, tako da lahko takoj pričneš z uporabo želene bonitete! Preprosto jih preglej v polju Osebne akcije, pod naslovom Moje bonitete.

3. korak: d  a imaš boniteto, dokažeš s pomočjo svojega mobilnega telefona in terminala, ki ga imajo na izbrani lokaciji storitve.

Izkoristi svojo priložnost in UŽIVAJ CENEJE! Želimo ti prijetno koriščenje bonitet. Ugodnosti za vse registrirane bralce portala mladismo.Si

Bonitete Kluba študentov občine Celje (KŠOC bonitete):

• 40% popust na masažo celega telesa v masažnem studiu Masaža in harmonija telesa, Marko Rakita, s.p. Redna cena 35 €, cena s popustom 21 €.

• 50% popust na neomejeno mesečno karto za obisk fitnes centra Revolution. Cena s popustom znaša 25 € za člane in simpatizerje KŠOC.

•5  0% popust na skupinske vadbe v Fitnes centru Olimpus Celje. •2  0% popust v sendvičarni Panino X Velja za vso Panino X ponudbo, za do tri artikle na računu.

• 100% popust na dogodek Z glasbo do vrelišča (30.6.2012). Vstopnina 0 € za vse člane KŠOC.

•1  5% popust na moško ali žensko pričesko v Haris Hairstyle. Moško striženje samo 6,4 €, žensko striženje samo 14,5 €. •K  ava v MCC Kavarni samo 0,7 €. Pridi v MCC Kavarno in naroči MladiSmo boniteto! Vse kave (izjema je bela kava) zate po 0,7 €. • 15% popust na wellness storitve v Wellness Parku Laško. Boniteto v Wellness parku Laško lahko koristijo VSI uporabniki portala MladiSmo. • 50% popust na fotokopiranje in tiskanje 1000 izpisov po ceni 24,75 € (velja za barvne ali črnobele izpise), paket velja 3 mesece.

Več informacij na www.mladismo.si!

10


ju


Za urejen in trendi videz v toplih poletnih dneh ... 1. NEON barve so totalni hit za letošnjo pomlad/poletje 2012. Lahko jih nosiš na ustnicah, nohtkih ali očeh. Če boš uporabila senčilo za oči, ti predlagam, da ga preizkusiš za kakšno večerno priložnost, v mejah normale, seveda. Vse to najdeš v bolje založenih drogerijah po dostopnih cenah. 2. Oranžna kremna šminka je letos vsekakor zelo dobrodošla, naj bo tokrat brez mat učinka. Izgledala boš trendi. ;) Piše: Danijela Rodić

3. Kremno senčilo z videzom gloss-a v rjavem odtenku, zavihaj trepalnice, uporabi kakšno dobro vodoodporno maskaro in si »ready to go«. 4. Rdečilo za lička v cvetlično roza barvi ali marelični barvi. 5. Biserno belo senčilo za oči. Zakaj belo? Ker ti posvetli oči in so zato videti večje. Uporabi ga v kotičkih očesa ali pa kar na vekah. Če je barva tvoje polti temnejša, bela lahko izgleda pepelnato, zato v tem primeru uporabi senčilo barve šampanjca. 6. Rdeča šminka - sijoča in svetla, kjer moraš biti previdna pri nanosu. Če se slučajno po pomoti namažeš tam, kjer ne želiš, uporabi vatirano palčko. 7. Črtalo za oči v čokoladno rjavi barvi je primerno tudi za »smoky eye look« oz. videz zadimljenih oči. 8. Lip gloss v roza-mareličnih odtenkih, pristaja vsem tenom kože. 9. Lak za nohtke v živo roza odtenkih. Do izraza pridejo, če so nekoliko krajši in urejeni. 10. Mineralni puder. Toplo priporočam za tople, poletne dni. Foto: BFM design/Bernarda Plavšič

na

www.mladismo.si

12

LEPOTA: TO letošnjega p


TA: TOP 10 jega poletja

Poletni modni »MUST HAVE«

Kateri kosi oblačil so obvezna garderoba letošnjega poletja? V kakšnih barvah? Preverite nekaj MladiSmo zapovedi za »IN« videz letošnjega poletja, da boste blestele in lovile poglede tudi najbolj neukrotljivih mladcev ... 1) Navaden top brez naramnic, v vseh barvah. Kombiniraš ga lahko s krakimi hlačkami, krilom, hlačami … pravzaprav se prilega res na vse! Taka majčka odkrije zagorela ramena in hrbet, poleg tega pa lahko zraven kombiniraš verižico ali uhane. 2) Kombinezoni iz enega dela v cvetličnih vzorcih so leto zelo moderni, kratki ali dolgi … je vseeno.

6) Obvezno moraš v omari imeti vsaj eno oblekico, ni pomembno, kakšne barve, kroja, dolžine ali materiala … Preprosto »must have it«. 7) Kratka mini krila, s katerimi lahko kombiniraš kakšno srajco, daljšo ali krajšo majčko, jeans jakno … Zagorele noge bodo še kako prišle do izraza.

3) Majčko širšega kroja, ki jo lahko imaš tudi za večerni izhod. Kombiniraš jo lahko s kratkimi ali dolgimi hlačami in krili ... ali pa maksi krilom, ki sega do tal.

8) Bikini top brez naramnic (H&M ima super modele in cene), ker ni nikjer vidnih belih sledov po sončenju. Bodi drzna in si privošči belega, ki pa ne sme biti prozoren, ko se zmočiš.

4) Čipka je letos tudi trendi, če jo seveda kombiniraš na pravi način. Všeč so mi kosi oblačil, ki ponekod odkrijejo malo kože. ;)

9) Večina nas ima rada torbice, takšne in drugačne. Letos vsekakor moraš imeti eno »clutch torbico«, ki naj bo manjša in v žarečih barvah.

5) Mint barvo obožujem. Všeč mi je na nohtih, majicah, hlačah in pri ličenju. 10) Poletja brez sandalov in japonk ni! Hit Odlično se ujema z zlatimi detajli, kot je npr. poletja so vsekakor sandali s polno peto, ki kakšna verižic mora biti čim višja, najbolj zaželeni modni materiali pa so pluta, les in tekstil.

13


KAKO SMO SE

mladism open ai

IMELI NA Mlad

Za nami je dolgo pričakovani dogodek leta, MladiSmo OPEN AIR 2012, ki se je letos zgodil že drugič v organizaciji Kluba študentov občine Celje in obljubljamo, da ne zadnjič! Mi smo vsekakor z mislimi že pri 2013, pa vi?

Piše: Špela Marčec

Z dobrimi vtisi in še lepšimi spomini smo se poslovili od MladiSmo OPEN AIR-a 2012 ...

Siddharta: »Dan presežkov, dan zabave, dan obujanja spominov, dan rekordov, dan mladosti. In počutili smo se kot doma. Da o publiki ne govorimo ... Bili ste divji! Celje, Celje, Celje ... Bilo je izredno, neverjetno, predano, nepozabno, grofovsko... Ja, na mladih svet stoji in res nas veseli, da mladi razumete rokenrol!«

Mateja: »'Mel smo se nuorooo.' Bilo je super, nepozabno, ravno to, kar Celje rabi ... Premalo je takšnih dogodkov, kjer se mladi in stari lahko zberemo in se imamo 'fajn'. 'Aleluja' za organizatorje kot ste vi, da ne pozabite na nas.«

Grega: » Pohvala organizatorjem! Zadeli smo super vreme, super bende, super vzdušje ... Bilo je res super. Škoda samo, da četvorka ni bila odplesana dan prej - tako kot drugod po Sloveniji. Kdaj bo spet veselo?«

Fotografije: Monika Bačič, Nejc Urisk, Maric Gabriel, Alan Rutar

Ana: “Blo je 'super duper', vreme vam/nam je bilo naklonjeno, super 'muska', veliko ljudi, ne vem, če sem jih že kdaj videla toliko v Celju ... V glavnem, super ste se odrezali, zdaj pa čakamo 25. 5. 2013! :) “

14


adismo pen air

MladiSmo OPE

N AIRU 2012?

Nude: »Pričakala nas je 6000 glava množica, ki nas je na trenutke celo preglasila, saj so bila besedila pesmi Rola, Balon, Najlepša pesem poznana prav vsem. Še enkrat se zahvaljujemo Klubu študentov občine Celje in spletnemu portalu MladiSmo. si za povabilo in vse pohvale za organizacijo dogodka! Zares velik HVALA pa vsakemu obiskovalcu posebej za nepozabne trenutke, ki smo jih preživeli tokrat na Celjskem odru. Upamo, da se kmalu spet vidimo!« Maja: » Dobra glasba, zabava ... Končno se v Celju nekaj dogaja.« Urška: »Najprej sem mislila, da sem res prestara za take žure, potem pa sem spet našla osnovnošolko v sebi. Kot takrat, ko smo bili s Siddharto vred še mladiči in smo ga skupaj žurali na 'Pot v X'. Ja, ja, staramo se …«

15

na

www.mladismo.si


Ekipa MladiSmo vam zeli nepozabno poletje ... Vsak dan skrbimo za informacije in novice na najbolj branem portalu za mlade na Celjskem www.mladismo.si. Tudi poleti in ko smo sami na počitnicah. In kaj vam želimo ob prihajajočem poletju? Urban, fotograf: »Dragi mladeniči in mladenke! Moj nasvet za preživetje idealnega poletja je naslednji; ne zapravljajte gore denarja za eksotična potovanja. Najboljša varianta je več manjših in krajših potovanj, tako boste videli več. Vsi dijaki, ki se vpisujete na faks, pa se zavedajte, da bodo to vaše najdaljše in najbolj brezskrbne počitnice, zato izkoristite vse tri mesece, do oktobra je še daleč.« Iva, novinarka: »Če želiš preživeti brezskrbno in nepozabno poletje, prisluhni glasbeni skupini Zmelkoow, strinjam se z njimi, da je smisel življenja ležanje na plaži, z možgani na OFF in čivavo na straži.« Ana, novinarka: »Moji plani za poletje: letos bom prvič preizkusila plan BREZ PLANA za poletje in upam, da mi uspe. Cilj: čimveč čimbolj spontanih avantur!« Špela, novinarka: »Privoščite si enkraten dopust v najboljši družbi. Odpravite se nekam, kjer se boste lahko sprostili in dali možgančke na 'off'. Pozabite na šolo, izpite in ostale obveznosti, preprosto uživajte in si naberite moči za nove podvige in zastavljene cilje. Vendar pa nikakor ne smete zamuditi nore žurke, oobiska kakšnega koncerta ali festivala, ki jih v teh poletnih mesecih res ne bo primanjkovalo. Žrtvujte neprespano noč ali dve za (ne)pozabne spomine.« 3ca, blogerka in novinarka: »Preberite kakšno knjigo, skočite na mivko in si izpolnite vsaj eno divjo željo. :)« Janja, urednica: »Ni važno, kam se boste podali, ampak s kom. Tudi večerno druženje in tople poletne noči v domačem kraju lahko prikličejo nepozabne spomine na poletje. Še bolj nepozabni pa bodo, če boste zraven na portalu mladismo.si . :)« na

www.mladismo.si

16


Ra – p


MLADE MISLI a telesca l o g n i i d Razho i vzročno l a e j č u j l – nak a zveza? posledičn

Piše: 3ca

Vsak ima svoje + in -, merilo obstoja partnerske zveze/ljubezni je vedno usklajenost pričakovanj obeh “strank”. Ja, še vedno se (ne dobesedno) postavljam z modrostmi dr. Milivojevića. Ker so Formule v bistvu še edino, kar ohranja mojo vero v zveze in happily ever after-je. Saj ne morem verjeti, prvi junij je na nebo nagnetel kup oblakov, toda niti ti niso mogli preprečit vseh (pre)zgodnjepoletnih grozot, ki sta jih z vročino privlekla april in maj. Ah, dajte no, ne govorim o suši – sicer se je pa kar nekaj dežja že nalilo – ampak o razpadu oziroma neobstoju premnogih zvez.

mislimo na zabavo. Torej, če dobro pomislim, je poletje le bilo naročeno ob ravno pravem času. Visokih temperatur se vsako leto veselim zaradi obsedenosti z valjanjem po mivki in po novem celo nategovanjem vratu, moj dragi pa zaradi razgaljenih telesc (ki jih meni najljubši šport itak vključuje). In ko hodim po mestu, frfotajoča krila in gola moška ramena grejejo pločnike že tako prekurjenih ulic, jaz pa cedim pot in sline.

Prijateljica je samska, prijateljičina prijateljica je samska (obe še vedno), prijatelj čaka tisto lepotičko, ki že dve leti razmišlja, da bi pustila frajerja, druga prijateljica je šla narazen s fantom in njena prijateljica je šla narazen s fantom in JUSTIN BIEBER je šel narazen s fantom … pardon, punco in ga očitno vsi posnemajo. Oh te ameriške zvezde in njihovi trendi.

… razmišljam o dneh, ko sem po svetu bluzila samska – prisežem, bilo jih je veliko več kot pol časa mojega skromnega življenja! – in, kot rada reče kolegica, je bil to moj edini problem. (Če vam zaupam skrivnost, sploh ni bil problem.) Normalno, da je vse preprosteje, če se ukvarjaš samo s sabo, svojimi željami, svojimi financami in svojim veseljem, se mimogrede zapleteš še s kako bejbo in kakim tujcem in

V glavnem, nič sonca za mladiče na sončni strani alp, ker jih vsak zase pač ne moremo delati. Naši hormoni so očitno ugotovili, da je sedem milijard več kot dovolj in da je čas, da namesto na resnost, prihodnost in razplod,

na

19

www.mladismo.si


seveda vse to počneš nekje na Majorki.

Vendar vedno pride tisti zimski večer, ko so na televizij neumnosti, maček me zapusti, ker je na seniku z družbo prijetneje in ko me kot kamen v glavo udari misel, da bi prav prišel objem. Sedaj ga imam. Tudi poleti. In za take trenutke se je vredno (po)truditi in z nekom uskladiti pričakovanja.

A zej vidte, da vas čist štekam?? Ampak španski svet je treba slej ko prej zamenjati z resničnim, se strezniti in začutiti posledice celotedenskega žuranja v sandalih z visokimi petami, ugotoviti, da bo kmalu jesen in zima in bo hladno in z zimo pridejo še prazniki in družinski dogodki, na katerih vas bodo vsi spraševali: “Ja kje ‘maš pa unga luštn’ga črnga ‘pjeba’/lušt’no črno ‘djekle’?” in boste odgovarjali, da je bil/a vmes še en/a blond in še en/a rjav/a in da ste ugotovili, da je lažje, če ste sami. Vsi vas bojo malo pisano gledali, mame si bodo oddahnile, ker očitno je še nekaj časa do vnukov, vi se boste pa, razpeti med zglede njihovih absurdnih zakonov in luksuz samskosti seveda ponovno odločili za drugo.

Ko že mislite, da sem končala, imam še vedno kaj povedati. Torej, hudiček na levi rami se vmešava in sporoča: “Dokler potrebe po paru ne začutite zares, si brez slabe vesti še nekaj časa jemljite fraj.” Angelček na desni pa, ko že veselo tečete poletnim dogodivščinam naproti, obupano kriči za vami: “Po pameti in po desniiiiiiiiiiiiiiiiii … !”

20


ŠTU

DEN

TSKO

:

Kaj mladim ponuja Klub študentov obcine Celje (KŠOC)?

na

www.mladismo.si

Bliža se poletje, verjetno najlepši in najbolj pričakovani letni čas za večino mladih. Konča se šola oziroma faks in vsi samo razmišljamo, kaj bomo počeli in kam se bomo odpravili. Klub študentov občine Celje (KŠOC) se bo čez “počitniške” mesece pripravljal na dogodke in projekte, ki jih bo za vse mlade v celjski regiji organiziral do konca leta 2012.

Piše: Špela Oset

Že 30. junija bo v atriju Mladinskega centra Celje potekal koncert “Z glasbo do vrelišča”, na katerem se nam bosta predstavili glasbeni skupini S.A.R.S. in Kronika. V mesecu juliju bo potekala fotografska delavnica Celje FOKUS. Avgusta gre ekipa KŠOC na morje dati svoje možgane “na off ” in pridobiti energijo za preostale projekte in novo študijsko leto. Septembra bomo že četrtič razbijali tišino v Celjskem mladinskem centru, s hardcore koncertom, Break the silence, izšla bo klubska revija Petarda 18 in informativna brošura za študente Fiksno študent. 5. oktobra se gremo predstavljati na Škisovo tržnico v Mariboru, 26. oktobra pa bomo otvorili “sezono” poker turnirjev, ki so v zadnjih dveh letih postali zelo popularni. Mesec bomo končali z največjo zabavo za celjske novopečene študente, KŠOC BRUC 2012. Že smo pri novembru, ki nikomur (razen tistim, ki imajo takrat rojstni dan) ni preveč pribljubljen, vendar bomo poskrbeli, da mladim ne bo dolgčas. Odpravili se bomo 21


v univerzitetna kraja, na dogodka “Celani u Lublani” in “Celani u Mariboru”, da »pravim štajercem« in »žabarjem« pokažemo, čemu se reče nepozabna zabava. In veseli december je tu! Za vse člane, simpatizerje, partnerje, sponzorje in aktiviste kluba bomo organizirali »Žur leta 2012«. Lokacijo razkrijemo naknadno. Staro leto se počasi zaključuje, zato se začemo pripravljati na novega. KŠOC vsako leto odpelje svoje člane na silvestrovanje v tujino. Lani smo bili v Sarajevu, letos pride na vrsto ... Beograd, Bratislava, Češka? Še imamo čas za razmislek.

Torej, če ne veš, kaj boš počel poleti, preberi knjižico “Skok v poletje” in si poglej, kaj se bo dogajalo v Celju in kaj bo za mlade pripravil KŠOC. Ekipa KŠOC ti želi čim daljše in pestre počitnice!

Ro

na

www.mladismo.si

Des

22


Rok MarguÄ? Deskar na snegu


POLE

T N I PAR

na

www.mladismo.si

Žalska noč mladih

TY

(16.6. – Žalec )

Žalska noč se vrača! Tokrat še v večjem obsegu in z zelo pestrim glasbenim dogajanjem. Na glavnem odru bodo nastopili Mi2, Zablujena generacija, Trkaj in D`Kwashen Retashy. Na dance odru bo glavna zvezda večera R.I.O. feat. U-Jean. Zbrane pa bosta ogrevala še 'domačina' Dean Deen in Silver J.

VODNIK

Klumpanje

Poletje je čas norih zabav. 'Dogaja' povsod. Da slučajno ne boste zamudili kakšne 'RES hude žurke', smo za vas pripravili 'Poletni party vodnik'. Se vidimo kje?

(6.7.-7.7. – Planina pri Sevnici)

Klumpanje tudi letos bo! Sedaj že tradicionalno Klumpanje bo potekalo dva dni. Poskrbljeno je tudi za brezplačne avtobusne prevoze na samo prizorišče in brezplačno kampiranje. V petek, 6.7. bodo nastopili Big foot mama, Zmelkoow, Maja Keuc, Drugo dugme, Aperion in Vertum. V soboto, 7.7. jih bodo na odru zamenjali Mi2, Dan D, The Drinkers, Cover lover, Requiem in Radiostorm.

Schengenfest

(3.8-5.8. – Vinica)

Festival zvoka, sonca in zabave! Za sebe pravijo, da niso največji, so pa najbolj seksi… če jim ne verjamete, potem najbolje, da sami preverite. Nastopili bodo: Kaiser Chiefs, Leningrad cawboys, Parov stelar, Parni valjak, Riblja čorba, Siddharta, Big foot mama, Dan D, Majke, Tabu, Klemen Klemen, Leeloojamais, Lollobrigida, Kawasaki 3P, Viza, Sevdahbaby in Golem.

Red summer party

(24.6. – Arena Stožice)

Po več kot uspešnih 'rdečih zabavh' - Red xmas party z Davidom Guetto in Afrojack-om ter Red spring party z Martinom Solveig-om, sledi tretja v vrsti Red summer party. Glavna zvezda bo kultni DJ Tiësto. Drugo zveneče ime bo Calvin Harris, trenutno eden izmed najbolj vročih glasbenikov na svetu. Za ogrevanje bo poskrbel 'naš' Beltek.

Vranski poletni večeri & Vransko summer night (29.6.- 30.6. – Vransko )

Vranski poletni večeri oz. bolje rečeno večer, bo zaznamovan z narodno-zabavno glasbo. Glavne zvezde velikega odra bodo Modrijani, na malem odru pa bodo 'kraljevali' Skater-ji. Vransko summer night, ki bo v soboto, bo obarvan v rock in house ritme. Na glavnem, rock odru se bodo zvrstili Big foot mama, Tabu, Pero Lovšin, Legalo kriminalo in mnogi drugi. 'Glavni' na house odru bo Sylvain, družbo pa mu bodo delali Dean Deen & Cleek, Silver J, DJ Negotix. Pripravili so tudi pena party.

Festival Lent

(22.6.-7.7. – Maribor)

25

Tradicionalni Festival Lent bo tudi tokrat 'nahranil' zelo zahtevno publiko, željno nečesa 'drugačnega'. Kot je za Festival Lent značilno, bo tudi letos dogajanje potekalo na več odrih po celem Mariboru. Glavno ime festivala je letos brez dvoma Macy Grey. Maribor bodo obiskali tudi: Jamaican Legends feat. Bitty McLean, Lucky Peterson, John Scofield, The Skatalites, Skindred, Index i prijatelji ter mnogi, mnogi drugi.


Punck rock holidays

Eco festival

Prihaja Punk rock holiday 1.2.! Za vse ljubitelje punk-rock glasbe se bo letos že drugič odvil pravi festival, ki bo tokrat trajal kar štiri dni! Razgreti obiskovalci bodo lahko uživali na plažah reke Soče, kjer se bodo lahko tudi prijetno osvežili po pestrem koncertnem dogajanju. Po dolini reke Soče bodo hrumeli in noreli: Good Riddance, The Toy dolls, Anti-flag, Sick of it all, The Locos, 7 seconds, Boysetsfire …

Po že štirih 'Eco festivalih' in Eco 'The winter's tale', prihaja še Eco festival 2012. Na svoj račun bodo prišli predvsem ljubitelji elektronske glasbe. Plesali in zabavali se bodo z Mauro Picotto, Cristian Varela, Marco Bailey, Oscar Mulero, Gayle San, Hertz, Fatima Hajji, Ivee, Daniela Haverbeck … Če 'doma' ne najdete nič za svoj okus ali menite, da naši organizatorji ponujajo premalo, se lahko odpravite v sosednje države, kjer je ponudba dosti večja …

(15.8-18.8. – Tolmin)

Metalcamp

(3.8-5.8. – Nova Gorica)

(5.8.-11.8. – Tolmin)

V Tolmin se vrača Metalcamp. Tokrat še bolj glasen in bolj udaren. Oboževalci malo bolj 'jezne' glasbe bodo za cel teden zavzeli dolino reke Soče. Obeta se res pester glasbeni program z več kot sedemdeset nastopajočimi! Nastopili bodo: Korn, Machine head, Amon Amarth, Sabaton, Hatebreed, Korpiklaani in mnogi, mnogi drugi.

Rock otočec

(27.6.-1.7. – Otočec/Novo Mesto)

Tradicionalni Rock Otočec bo tudi letos potekal na otočku pri Gradu Otočec. Poskrbljeno je za brezplačno kampiranje in osvežitev v reki Krki. Na odru se bodo zvrstili: Gogol Bordello, New Young Pony Club, Kultur Shock, Kiril Džajkovski, Mi2, Orlek, Vlado Kreslin, Happy Ol'McWeasel …

Exit

(12.7.-15.7. – Novi Sad/Srbija)

Sedem odrov in nešteto zvenečih imen, za vsak okus nekaj. Na Exitu boste lahko uživali ob zvokih Guns'n'roses, Duran Duran, Avicii, Gossip, Plan B …

Sziget

(6.8.-13.8. – Budimpešta/Madžarska)

Še eden izmed festivalov, primernih za zelo zahtevne, ki ponuja nekaj za vse okuse. Nastopili bodo: Steve Aoki, Axwell, Dubioza Kolektiv, Placebo, Anti flag, Beatsteaks, Korn, The Killers, The Ting Tings …

Heineken jammin festival (5.7.-7.7. – Milano/Italija)

Zvezde letošnjega Heineken jammin festivala so nedvomno Red Hot Chili Peppers. Zanemariti pa ne smemo The Prodigy, The Cure, Gorillaz, Evanescence, Pitbull …

Kam se boste

li?

pa vi odpravi

Anja: » Zelo rada bi šla na koncert Macy Gray. Drugače pa verjetno kakšna lokalna žurka - Vransko summer night ali pa Žalska noč. Bomo videli.«

m

Matic: » Že lani sem bil na Exitu in sem se imel fantastično! Res, nepozabna izkušnja. Letos obvezno ponovimo! Za ostalo se bomo pa sproti odločali.« Špela: »Uf… Letos bo zelo pestro in naporno. Predvsem za denarnico (smeh). Šla bom na Punk-rock holidays pa Žalsko noč, pa verjetno kakšno Pivo in cvetje. Pa na morju bomo tudi žurali…« Tilen: » Zrče, Poreč … odvisno kje bo kak 'hud party'. Aja pa na Tiësta tudi grem.« 26

Pr


manj je ravno prav

Pridruži se:

www.sola.si

Pivovarna Union d.d. | Foto: Saša Hes | Luks


Euromarkt d.o.o., Letališka cesta 26, 1000 Ljubljana

Koncert tABU in finAle zA citYBAnD 2012! VStoP ProSt!

Ne spreglej NagradNe Ne igre Na FaCeBOOKU!

Skok v poletje z MladiSmo  

Izkoristite tople poletne dneve in se naužijte radosti, ki jih prnašajo. Upamo, da vam bo ta knjižica in vsebine na portalu www.mladismo.si...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you