Page 1

Hiljadu i jedna noć za hiljadu i jedan

Čarobne priče,

nezaboravni čitalački doživljaj Priča o čarobnom konju

Aladin i čarobna lampa

Kada je princ video sve te korisne moći konja, srce od sreće stade da mu poskakuje i zahvali se Bogu što ga je spasao od zle sudbine. Sada, dok se konj lagano spuštao ka zemlji, princ ga je kretao po svojoj volji kako mu je drago, vodio ga je sad nadole, sad nagore, sad levo, sad desno, sve dok sasvim nije ovladao njime.

Uze je nekoliko zrna peska i njime poče da trplja lampu kad tek najednom prikaza se duh ogromnog lica i strašnog tela, sličan starom džinu, te progovori: „Tvoja želja je za mene zapovest – sluga sam tvoj i onoga koji lampu drži u svojim rukama.“

Priča o ribaru i duhu

Ali Baba i četrdeset razbojnika

– Doprlo mi je do ušiju, o, srećni care – reče Šeherezada – da nekada davno beše jedan ribar, koji je već bio zamakao u godine, a živeo je sa svojom ženom i njihovo troje dece u velikoj bedi. Svakoga dana bacao je mrežu u more tačno četiri puta, ni manje, ni više. Jednoga podneva, dođe na morsku obalu, i kao i obično, ostavi svoju korpu, pa uđe u more i zabaci mrežu.

Kada je malo bolje pogledao, razaznao je sijaset konjanika koji su u galopu grabili putem i približavali mu se velikom brzinom. Kad to vide, Ali Baba pretrnu, jer se bojao da su konjanici razbojnici koji će ga ubiti i oterati magarce.

Lenji Abu Muhamed

Priča o Sindbadu Moreplovcu

Moj je otac bio poznat po tome što je lečio pijavicama, a ja sam pak u mladosti bio najlenji čovek na svetu. Moja lenjost bila je tako velika da mi je napor bio i da se sa sunca sklonim u hlad.

bajkovita cena…

Jedno od osnovnih dela svetske književnosti sa hiljadu godina dugom tradicijom prvi put u Srbiji u ovako opsežnom i raskošnom izdanju! Vrednost zauvek Čitaćete je vi, vaša deca, vaši unuci...

732

Možemo pričati šta god hoćemo, ali to nije čudnije od bajke o Sindbadu. − A kako je to bilo? − zapita car, a Šeherezada mu odgovori: − Doprlo mi je do ušiju da je u doba kalifa Haruna al Rašida, gospodara pravovernih, u gradu Bagdadu postojao jedan čovek koji se zvao Sindbad Nosač. Bio je to čovek koji je siromašno živeo i prehranjivao se noseći tovare na glavi.

Princ Zejn Alasnam i kralj džinova

strane

Priča o lukavoj Dalili

Kad je dečak napunio pet godina, dovedoše mu učitelja, iskusnog i spretnog u nauci, filozofiji i drugim znanjima, tako da zahvaljujući njemu Zejn Alasnam postade mladić potkovan svim učenjačkim veštinama koje dolikuju vladarskom sinu, a čak nadmaši i čuvene majstore svojega doba.

Predviđamo!

raskošna knjiga,

U gradu je živela jedna starica koja se zvala Lukava Dalila i imala je ćerku po imenu Zejnaba Varalica. Kada su njih dve čule glasnika, Zejnaba reče svojoj majci: „Pogledaj, majčice, došao je iz Kaira onaj Ahmed ad-Danaf koji je bio proteran, pa je počeo da izvodi svakojake majstorije po Bagdadu.

Hiljadu i jedna noć biće najdarivaniji poklon ove godine, jer…

• u pitanju je raskošna knjiga koju sa ponosom možete nekome da poklonite, i to po povoljnoj ceni. Knjige sličnog obima i formata po pravilu koštaju mnogo više – i to bez pozlaćenog poveza! • u pitanju je delo svetske književnosti sa tradicijom dugom hiljadu godina i to u izdanju kakvog kod nas još uvek nije bilo! • njome ne poklanjate samo čudesnu raskošnu knjigu, već i čaroban osećaj egzotičnog bajkovitog sveta, punog čuda i lepota, dogodovština i strasti!

Iskoristite svoju ZLATNU KARTICU ZA NARUČIVANJE i osigurajte bar jedan primerak knjige Priče iz 1001 noći! Iskoristite svoju ZLATNU KARTICU ZA OSVAJANJE NAGRADE ZA BRZ ODGOVOR – novi automobil Renault Megane Berline

NARUČITE JOŠ DANAS!

 Putem Pošte. Pošaljite popunjene 3 zlatne kartice u koverti sa odgovorom DA. Poštarina je već plaćena.

011/ 22 57 022

8

Naručite na www.mladinska.rs

Cena

samo 6 x 833 din ili 4998

din

PAŽNJA! Zbog velikog interesovanja moguće je naručiti najviše dva primerka istovremeno!

Dragocenost u vašoj kućnoj biblioteci!

Dragocenost među koricama!

• raskošno izdanje velikog formata (21 x 29 cm) na 732 strane • zlatna folija na koricama • zlatni povez • 30 dvostranih ilustracija u boji

NARUČITE JOŠ DANAS!

 Putem Pošte. Pošaljite popunjene 3 zlatne kartice u koverti sa odgovorom DA. Poštarina je već plaćena.

• 50 neprolaznih priča, punih divljih pustolovina, čudesa i lepote, strasnih doživljaja, mudrosti i legendi • 21 već poznata i omiljena priča prvi put u neskraćenoj varijanti i u osavremenjenom prevodu • Vrednost za sva vremena

011/ 22 57 022

8

Naručite na www.mladinska.rs


Večne priče koje vas kao na letećem tepihu ponesu u tajnoviti svet Orijenta Uživajte u neprolaznoj vrednosti!

Među koricama ove raskošne knjige čekaju vas doživljaji kakve samo možete da sanjate. Kao duh iz lampe pred vašim očima izniknuće tajnoviti, čarobni svet sultana i kalifa, lepotica koje svojim pripovedanjem uspevaju da odagnaju zlu sudbinu koja ih čeka, prosjaka i slepaca, moreplovaca i trgovaca, čarobnjaka i duhova… Bogata i slikovita zbirka priča sasvim sigurno spada među najlepše i najraznolikije pripovedno blago na svetu, a time i među 10 osnovnih dela svetske književnosti bez kojih ne bi smeo da bude nijedan dom.

50 priča,

Inicijali na početku svake strane umetnički su iscrtani u duhu drevnih spisa.

21 priča prvi put u celovitoj verziji

„Vekovi prolaze, a ljudi i dalje slušaju glas Šeherezade.” J. L. Borhes Priče iz 1001 noći ugrađene su u narativni okvir u kojem Šeherezada kralju Šahrijaru jednu noć za drugom priča priče kako bi spasla svoj život. Kralj Šahrijar shvati da ga žena vara, a prevaren biva i njegov brat Šahzeman. Ubeđen u to da su sve žene po prirodi neverne, Šahrijar odlučuje da svaku noć uzme drugu devicu i sledećeg jutra je ubije. Ubrzo u zemlji ponestane devojaka. Vezirova kći Šeherezada odluči da kralja prizove k pameti i zato mu se sama ponudi za ženu. Svaku noć mu priča priče koje pak nikada ne završi u jednoj noći. Zato što kralj želi da sazna kako se priče završavaju, iznova joj daruje još jedan dan života.

Bajke koje smo do sada poznavali u skraćenom obliku ili prerađene za film ili kao slikovnice… objavljene su u celosti.

30 dvostranih ilustracija priznatih čeških ilustratora Renate Fučikove i Jindre Čapeka, preneće vas iz sivila i praznine svakidašnjice u tajanstvenu slikovitost arapskih noći.

Zlatni povez i zlatna folija na koricama daju knjizi posebnu vrednost koju jedno od najznačajnijih dela svetske književnosti sasvim pouzdano i zaslužuje.

Priče iz Hiljadu i jedne noći – unikatno nasleđe čovečanstva – 21 u osavremenjenom prevodu

Više od hiljadu godina duga istorija Hiljadu i jedne noći uzbudljiva je i puna obrta kao i knjiga sama

• Priče iz Hiljadu i jedne noći inspirisale su mnoge svetske pisce (Gete, Tolstoj, Flober, Borhes, Ruždi…).

obojenih kultura Indije.

• Najpoznatije priče kao što su Aladin i čarobna lampa, Ali Baba i 40 razbojnika, Sindbadova putovanja… doživele su mnoga preobraženja u slikovnicama, na filmu, u stripovima. Do sada smo ih u knjigama nalazili pre svega u prerađenim, skraćenim varijantama, a sada ih konačno možete pročitati u celini. • Među pričama naći ćete one koje govore o pustolovinama, one pune dogodovština, ljubavne priče, čudesne bajke o vilama, čarobnjacima i duhovima, humoreske, basne, poučne priče…

• Zbirka priča izvire iz različitih delova Bliskog istoka i iz islamom • Važe za prastare priče, koje su se, pre nego što su bile zapisane, usmenim putem i s kolena na koleno prenosile i menjale se. Pripovedači priča su prema svom raspoloženju menjali tok i junake priča. • Naslov Hiljadu i jedna noć ne govori o tačnom broju priča, već aludira na njihovu neiscrpnost. Zbirka inače nije zatvorena celina, već se od početaka do danas u različitim izdanjima proizvoljno sužava i širi. • Prvi pomeni Hiljadu i jedne noći datiraju iz 9. veka. Rukopis iz 15. veka već sadrži okvirnu priču o Šeherezadi, a 1704. godine Francuz Galand objavio je prvi evropski prevod. • Samo u 19. veku u Indiji, Egiptu i Nemačkoj izašle su četiri varijante na arapskom jeziku, prema kojima se ravna većina savremenih prevoda.

Aladin i čarobna lampa, Ali Baba i četrdeset razbojnika, Priča o Sindbadu Moreplovcu, Princ Sejf al-Moluk i kći kralja džinova, Priča o čarobom konju, Princ Zajin Alaznam i kralj džinova, Pustolovine kalifa Haruna al-Rašida, Pustolovine ribara Džaudara iz Kahire, Priča o šest robinja, Priča o Lukavoj Dalili, Priča o Marufu Obućaru, Lenji Abu Muhamed…. i druge priče.

1001 noc  

1001 noc, mladisnka knjiga beograd

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you