Page 1

Rosenkrantz Genbrug

byder på mere end vintage lædertasker og retro 60’er kjoler. Den lille oase bemandes af en sand ildsjæl, der ved, hvad der rør sig i den skæve ungdomskultur.


Gammelt tøj til unge kroppe I Rosenkrantzgade i Aarhus ligger en butik fyldt med gamle ting. Her står Karen Junker mellem vintage silkekjoler, kernelædertasker og finurlige hatte. ”Jeg elsker gamle ting og sager. Det gjorde min mor også!” Tekst og foto: Maria Viskinde

”Det skal være sjovt! Det er dét, det handler om. Det er såmænd ikke penge. Livet skal være fyldt med oplevelser.” Siger Karen Junker med stor begejstring, mens hun viser alskens sager frem i den lille hule. Det er en hobby for hende, men det skal kunne løbe rundt. Ellers går det ikke. Karen Junker har fingeren på

modepulsen. Selvom, eller måske endda fordi, hun er 63 år gammel, har hun stor indsigt i hvad der rør sig. I 23 år har hende og hendes mand turneret sommerens musikfestivaler, og der har hun fulgt en interessant udvikling.

Unge vil ha’ gammelt ”I unge, er utrolig dygtige og kreative til at sætte sammen. Nogle kan komme med en rigtig fin Marc Jacobs taske og sko, jamen, så skal det lige dresses ned med en genbrugsjakke. Sådan var det jo ikke i gamle dage. Det er et nyt fænomen.”


også hjalp til, var det ikke med samme indlevelse. ”Der var jo én, der skulle køre bilen. Han hjalp med at stille op.” fortæller Karen, mens hun står på sin nu faste plads bag glasskranken, fyldt med gamle smykker og solbriller. Desuden hjælper han hende med de indviklede regnskaber, som ikke er hendes kop te.

Karen holder meget af at se hvordan de unge i stigende grad sætter pris på de gamle ting. Det er kvalitet og særpræg, der er i højsædet. Brug-og-smid-væk mentaliteten lokker ikke de unge længere, tror hun. ”Men det er selvfølgelig lidt anerledes folk, der kommer her.” tilføjer hun. ”Alt er jo det samme i dag. Så kommer de her ned og køber måske en jakke til at brække det med.” Særligt når der er musikfestivaler i byen, har hun mange kunder. ”Så kommer det er nogle friske, unge mennesker. De er spændende, spontane, unge mennesker.” Siger Karen Junker med stor begejstring. Gammelt tøj på gamle bøjler Alt i butikken emmer af historie. Hver en matteret glaslampe, hvert et møbel, hvert et spejl. Karen kan knytte en kommentar til næsten alt i butikken og der er masser af det: ”Jeg lyver ikke, når jeg siger, jeg har tre gange så meget der hjemme. Der bliver aldrig udsolgt i Rosenkrantz Genbrug. Der er desværre mange arvinge

der slet ikke interesserer sig for de efterladte ting og sager. Karen Junker har været mange dødsboer igennem og fjernet rub og stub. Før i tiden var der som regel flere scoops at gøre sig. ”I dag har de unge mere forståelse for de gamles ting. Så når jeg kommer er de bedste ting taget.”

Otium med indhold Karen er sygeplejerske, og var det indtil hun fyldte 60 år. Derefter gik hun på efterløn. ”Det var møgkedeligt!” udbryder hun. Hun vil uden tvivl blive ved til hun dør. Butikken har åbent fire timer om dagen, tirsdag til lørdag, så det passer hendes temperament.

23 år på festivaler Før parret åbnede butikken, tog de rundt på landets festivaler. De arbejdede begge ved siden af, så det har i den grad været en hobby. Selvom hendes mand Kernelædertasker og vintagepumps fylder den lille butik fra gulv til loft - helt bogstaveligt.

Rosenkrantz genbrug  

Artikel skrevet på første semester. Tekst og foto af Maria Viskinde.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you