Page 1

BILTEN

Juni 2013, Broj 8

u ovom izdanju

tNOVOSTI IZ GRUPACIJE tLIDEROVI PROJEKTI tNOVOSTI I DEŠAVANJA tPOZNATO LICE IZ LIDER-A tU POSJETI LIDEROVOM UREDU

tKUTAK ZA KLIJENTE tSAVJETI ZA USPJEŠNO POSLOVANJE tO PROIZVODIMA I USLUGAMA NAŠIH KLIJENATA


NOVOSTI IZ GRUPACIJE PALESTINA: Pružajući pristup kreditima, mijenjamo živote ljudi u Gazi "CHF-Ryada mi pomaže da održim sigurnu i stabilnu budućnost u edukaciji moje djece“. Salah ima 42 godine i dolazi iz Gaze. Oženjen je i ima petoro djece. U 2010 godini je zatražio kredit od CHF-Ryada u iznosu od 4000$ , da započne svoj planirani projekat, da osnuje svoju malu farmu pilića. Salah je već imao 13 godina radnog iskustva u ovom sektoru. Kupio je kaveze i perad za povećanje produktivnosti, a nakon poboljšanja svoje finansijske situacije, CHF- Ryada mu ponosno obnavlja ugovor o daljem kreditiranju u iznosu od 8000 $ da proširi prostor, kupi novu piliće i hranu. Danas Salah ima dvoje djece koji pohađaju osnovnu školu i jedno dijete koje je nastavilo školovanje na univerzitetu. Njegova familija danas ima stabilnu finansijsku situaciju. Salahov cilj je bio da ima svoj projekat i da obezbjedi svojoj familiji što bolji život. „Napokon mogu osjetiti zadovoljstvo u vezi budućnosti moje djece zahvaljujući CHF- Ryada“, ponosno je dodao Salah.

PALESTINA: Tehnologijom do educiranih kupaca nekretnina u Palestini U sklopu Programa edukacije potencijalnih kupaca nekretnina u Palestini, mobilni kiosci sa kalkulatorima za izračunavanje rata kredita se kreću ulicama West Bank-a. Putem usluga koje im pruža kiosk, potencijalni kupci nekretnina mogu odrediti iznos hipotekarnog kredita koji mogu ostvariti prije nego započnu traženje svog budućeg doma. Korisnici se mogu uvjeriti da je uzimanje hipotekarnog kredita mnogo lakše ostvariti nego što su mislili. Mnogi Palestinci nastoje uštediti novac i kupiti nekretninu za gotovinu, ali se pri tom suočavaju sa brojnim ozbiljnim problemima, a i cijene nekretnina rastu puno brže nego njihove ušteđevine, te ih oni sve teže mogu priuštiti. Kiosk će biti na raspolaganju korisnicima 48 dana tokom 2 mjeseca, 8 sati dnevno. Ovaj program finansira Agencija za međunarodni razvoj Velike Britanije (DFID).

RUANDA: ZA DIPLOMU NIKAD NIJE KASNO Šezdesetosmogodišnja Mukamutamu ponosno ističe svoju diplomu o završenom tečaju opismenjavanja odraslih u Pentecostal crkvi Ruande, koji finansira USAID putem Ejo Heza projekta. Mukamutamu je imala priliku da učestvuje kao sudac u zajednici, i nadgleda suđenja osumnjičenika za genocid pod polu-tradicionalnim pravosudnim sustavom, ali njena nesposobnost da čita i piše su je diskvalificirali iz tog procesa. Odlučila je da joj nepismenost više nikad ne stane na put.

2 MKF LIDER: Sarajevo 033 250 580; Zenica 032 462 166; Visoko 032 737 247; Travnik 030 511 032; Zavidovići 032 878 645, www.lider.ba


NOVOSTI IZ GRUPACIJE

KOLUMBIJA: Pitka voda za seoske zajednice Seoske zajednice Raizal, Santa Lucia, Bajo Grande i Caracolicito se više ne moraju oslanjati na kišnicu i zagađene izvore pitke vode. Putem USAID-ovog projekta Colombia Responde, više od 200 porodica sada ima kućne rezervoare koji osiguravaju redovno i zdravije snabdijevanje vodom za njihove dnevne potrebe.

SUDAN: IMPROVE Program

Global Communities pomaže pojedincima i zajednicama da ponovo izgrade svoje živote putem projekta “Poboljšanje tržišnog potencijala povratnika putem održivog ekonomskog razvoja (IMPROVE)”. Nakon decenija sukoba, izbjeglice se vraćaju svojim kućama u Južni Sudan, a IMPROVE omogućava reintegraciju novih stanovnika u zajednicu i kreiranje održivih izvora prihoda putem kojih će ponovo izgraditi svoje živote i doprinjeti razvoju njihove zemlje. Kroz finansiranje od strane USAID-a (Office of Foreign Disaster Assistance), IMPROVE djeluje na jačanju sistema obezbjeđenja hrane i podržava razvoj korisnika programa u oblasti usmjerenog obrazovanja, poljoprivredne proizvodnje i tržišno orijentisanog mikro poduzetništva.

KENIJA: Generacija bez HIV-a Global Communities radi zajedno sa USAID-om i lokalnim partnerima u Keniji na unaprijeđenju znanja učenika o HIV-u, shvatanja i ponašanja u neformalnim urbanim naseljima u Nairobiju. “Bolje zdravlje počinje sa mnom i s tobom ” bila je poruka gala muzičkog festivala. Bilo je prelijepo vidjeti djecu uzrasta od osam do osamnaest godina koji znaju kako zaštiti sebe i druge od HIV-a. Svi rade na stvaranju generacije bez HIV-a. Pamoja tuangamize ukimwi!! MKF LIDER: Sarajevo 033 250 580; Zenica 032 462 166; Visoko 032 737 247; Travnik 030 511 032; Zavidovići 032 878 645, www.lider.ba

3


LIDEROVI PROJEKTI

„BUDI AKTIVAN, BUDI LIDER“ NIJE ZA ŠKOLU, MKF LIDER je podržao projekat Univerzalne škole sporta „LIDER“ Zavidovići, pod nazivom „Budi aktivan, budi LIDER“. U sklopu projekta, danas, 25.04.2013.godine organizovan je turnir u malom nogometu za dječake kao i regionalni turnir u odbojci za djevojčice. Turnir je održan na igralištu Prve O.Š. Zavidovići, kao i u samoj sali pomenute škole. Dječaci i djevojčice su se danas takmičili na uređenim terenima, te koristili nove rekvizite, koje je MKF LIDER obezbjedio u decembru 2012. Ovim turnirom je zvanično i obilježen završetak projekta uređenja igrališta.

Turnir je premašio granice lokalnog karaktera, jer su mnoga djeca došla i iz drugih okolnih mjesta, a tu su bile i mlade odbojkašice, članice Odbojkaškog kluba „Maglaj“. Na dječijim licima se moglo primjetiti oduševljenje, jer bolji i sunčaniji početak proljetnog raspusta nisu mogli ni zamisliti. MKF LIDER je nagrađen zahvalnicom od strane Univerzalne škole sporta „LIDER“, za značajan doprinos u pripremi i realizaciji kako ovog, tako i drugih projekata na afirmaciji omladinskog sporta, i time podržao trud i napor Univerzalne škole sporta „LIDER“, da od ovih mališana napravi odgovorne i vrijedne ljude. Gospodin Ajdin Bukvić, direktor Univerzalne škole sporta, pred auditorijem od skoro 500 učesnika i gostiju, još jednom je naglasio da projekat ne bi mogli realizovati bez podrške organizacija koje imaju sluha za potrebe mladih i djece, te na ovaj način omogućili članovima Univerzalne škole i učenicima Prve osnovne škole, puno zabave i druženja na uređenim i opremljenim sportskim terenima. MKF LIDER svojim mališanima šalje sportski pozdrav i želi im puno dobrih utakmica na terenima njihovog sportskog igrališta.

1(*2=$æ,927

LIDER je u saradnji sa Udruženjem za odgovorno upravljanje ličnim finansijama „U plusu“, organizovao niz radionica za svoje klijente, potencijalne klijente i članove njihovog porodičnog domaćinstva. Edukacija se održavala u uredu Zenica 02.04.2013. godine sa početkom u 12 h, i u uredu Sarajevo 04.04.2013. godine sa početkom u 12h. LIDER-ovi klijenti i njihovi članovi domaćinstva su pozdravili rad Udruženja „U plusu“, te nastojanje LIDER-a, da kroz ove radionice pomogne i edukuje svoje klijente u efikasnom upravljanju budžetom i zaduženjima, u razumijevanju kreditnih ugovora i finansijskih proizvoda, kao i što boljem upoznavanju sa pravima potrošača u finansijskom sektoru. Klijentica M.I. iz Zenice kaže „ Edukacija mi je dobro došla, saznala sam dosta toga zanimljivog, a najveću pažnju sam obratila na temu: prava i zaštita potrošača u finansijskom sektoru“. Klijentica D.V. iz Zenice kaže“ Veliko hvala LIDER-u, što nam je omogućio ovu vrstu radionica, jer danas sam naučila kako na najispravniji način voditi kućni budžet“. Klijentica K.A. iz Sarajeva kaže “Zahvaljujem se LIDER-u i Udruženju „U plusu“, na ovoj korisnoj radionici, dobila sam dosta korisnih informacija koje će mi i te kako u budućnosti biti od pomoći“. LIDER će i u budućnosti nastaviti sa dobrom praksom, a to je edukacija naših klijenata i jasna poruka da nisu sami i da za svaki problem postoji izlaz i riješenje.

4 MKF LIDER: Sarajevo 033 250 580; Zenica 032 462 166; Visoko 032 737 247; Travnik 030 511 032; Zavidovići 032 878 645, www.lider.ba


LIDEROVI PROJEKTI

LIDER podržava projekat mentoRING Centar za promociju civilnog društva (CPCD) je i ove godine nastavio prošlogodišnju inicijativu mentoRING, koja je povezala 230 žena iz cijele Bosne i Hercegovine. MentoRING je inicijativa koja predstavlja novu vrstu društvenog angažmana žena i novu energiju u BiH, a nastao je iz želje da se skrene pažnja na činjenicu da se žene mogu izboriti za bolji položaj u društvu samo saradnjom i međusobnim pomaganjem. Tokom 2012. godine mentoRING je povezao 115 uspješnih žena iz svijeta biznisa, politike, neprofitnog sektora, vlasti, medija itd. sa 115 mladih žena iz cijele BiH, željnih znanja i prilike za napredovanjem. I ove godine mentoRING okuplja preko 100 mentorskih parova. Ove godine je i LIDER pružio podršku projektu, tako što se LIDER-ov Marketing menadžer uključio u “jednodnevni mentoring” studentice ekonomije Alme Bajramović iz Zenice. Radilo se o jednodnevnom intenzivnom druženju u vidu zajedničkih aktivnosti koje su Almi bile prilika za sticanje novih iskustava i saznanja, koje bi njoj, kao mladoj osobi mogli koristiti za njenu karijeru i život u poslovnom okruženju. Alma, nakon dana provedenog sa svojom mentoricom kaže: “Hvala na prelijepom danu. Želim se zahvaliti na svim savjetima koje sam dobila, i sigurno je da ću na osnovu onog što sam čula nastaviti slijediti primjer svoje mentorice, koja mi je svojevrstan uzor za moje dalje napredovanje u životu i karijeri. Na završnoj manifestaciji koja će se održati u Sarajevu, 25.06.2013., proslaviće se zajednički rad i saradnju žena u BiH, i ukazati javnosti na neke bitne stvari u položaju žena u BiH. Na događaju će, osim mentorica i njihovih mentorisanih djevojaka, prisustvovati i druge poznate ličnosti koje žele doprinijeti jačanju glasa, solidarnosti i jedinstva žena u BiH.

Sretan je samo onaj koji druge usrećuje U prostorijama OŠ Kovačići 11.06.2013. godine održana je Prva općinska galerija volonterizma koju organizuje Centar za razvoj omladinskog aktivizma Croa u okviru projekta "Volontiranje je cool!". MKF „LIDER“ je već drugu godinu za redom prijatelj projekta „Volontiranje je cool“ i pored toga član je i savjetodavne grupe. Na manifestaciji je učestvovalo preko 150 učesnika - volontera i pedagoga iz 24 osnovnih škola sa područja općina: Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad i Vogošća, koji su u proteklim mjesecima jednom sedmično realizirali volonterske aktivnosti po vlastitom izboru. Učenici su predstavili svoj volonterski rad na portfoliju, te prezentirali svoje aktivnosti koje su za svake pohvale, a aktivnosti su bazirane na pomoć svojim školskim drugarima u učenju, pomoć starijim osobama i osobama sa posebnim potrebama, humanitarne akcije, edukativne aktivnosti na temu volontarizma i ljudskih prava i prava manjina, organizovanje ekoloških ili drugih akcija koje podstiču podizanje svijesti o važnosti rješavanja problema lokalne zajednice . Pored prezentacije poslali su jasnu poruku i promovisali korisne efekte volonterizma i time naveli svoje vršnjake na razmišljanje i uključivanje u volonterski rad. U drugom krugu realizacije planirano je učešće 400 volontera sa područja općina: Ilidža, Hadžići, Trnovo, Ilijaš i oni bi svoje volonterske aktivnosti realizirali u periodu septembar-decembar. Projektom su predviđene dvije općinske galerije po završetku perioda volontiranja, na kojima će volonteri predstaviti svoje volonterske aktivnosti, kao i završna manifestacija na kojoj će se predstaviti pobjednici općinskih galerija kao i uručiti nagrade i zahvalnice svim školama učesnicama u projektu. Pobjednici Prve općinske galerije volonterizma 2013. su: Općina Centar: JU OŠ Safvet-beg Bašagić; JU OŠ Hasan Kikić; JU OŠ Isak Samokovlija; JU OŠ Musa Ćazim Ćatić Općina Stari Grad: JU OŠ Mula Mustafa Bašeskija; JU OŠ Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković Općina Novi Grad: JU OŠ Behaudin Selmanović; JU OŠ Dobroševići Općina Novo Sarajevo: JU OŠ Kovačići; JU OŠ Grbavica II Općina Vogošća: JU OŠ Zahid Baručija; JU OŠ Porodica ef. Ramić. Najbolje akcije bit će ponovo predstavljene na završnoj manifestaciji projekta 05.12.2013. simbolično na međunarodni dan volonterizma. MKF LIDER planira i u budućem periodu podržati projekte koji imaju za cilj podizanje svijesti onih najmlađih, jer na najmlađima, svijet ostaje.

Umjetnička radionica Omladinskog centra „Desnek“ Breza

Omladinski Centar «Desnek» iz Breze egzistira od 2004 god. i provodi različite aktivnosti, projekte i edukativne/umjetničke radionice. Cilj OC “Desnek“ je da skloni mlade ljude sa ulice, da im pruži mogućnost da se izraze i izgrade kroz umjetnost, volonterski rad, timski rad, kroz edukaciju mladih ljudi iz različitih oblasti, (informatika, muzika, strani jezici) i sl. Važno je napomenuti da su sve radionice besplatne. U sklopu Omladinskog centra djeluje i umjetnička radionica za djecu. MKF LIDER je prepoznao kvalitet, važnost postojanja ovakvog centra i ozbiljnost rada ovih mladih ljudi, te podržao rad umjetničke radionice i organizaciju izložbe umjetničkih radova. MKF LIDER je dao doprinos i podršku, kako mladim kreativnim ljudima, tako i razvoju umjetnosti Općine Breza uopće. Omladinski centar „Desnek“ je 06.04.2013. godine, u svojim prostorijama, organizovao izložbu radova članova umjetničke radionice. Izloženi radovi su djelo ruku mladih i kreativnih amaterskih, slikara, koji svojim slikama dočaravaju ljepšu budućnost u čijem građenju i sami, na ovaj način učestvuju.

MKF LIDER: Sarajevo 033 250 580; Zenica 032 462 166; Visoko 032 737 247; Travnik 030 511 032; Zavidovići 032 878 645, www.lider.ba

5


NOVOSTI I DEŠAVANJA

Projekat „Volontiraj - kreditiraj“ Dom mladih Skenderija U petak, 12.04.2013. u Domu mladih Skenderija održan je šesti Sajam kreditiranja u sklopu projekta „Volontiraj – kreditiraj“, u organizaciji Infohouse-a Sarajevo, a u saradnji sa Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke. Sajam je dio projekta "Volontiraj-kreditiraj", koji je posljednjih godina u našoj zemlji postigao značajne rezultate, a poslužio je, prije svega, kao uspješan primjer kako organi vlasti, nevladine organizacije i firme u cijeloj Bosni i Hercegovini mogu surađivati na podsticanju unapređenja civilnog društva, ali i njegovanju socijalnih i humanih vrijednosti. Cilj ovog sajma je jačanje svijesti svih mladih u našoj zemlji koji bi kasnije bili u mogućnosti preuzeti odgovornost za svoju profesionalnu budućnost, razvoj lokalne zajednice, ali i poboljšanje njihovog statusa u cjelini. MKF LIDER-u kao sponzoru i već drugu godinu za redom partneru, pripala je čast da ove godine izabere i nagradi jedan od projekata. Na sajmu je učestvovalo više od 600 srednjoškolaca, predstavnika iz 107 srednjih škola iz cijele države. Svojim projektima borili su se za sredstva iz fonda Socijalni dan, koji je 2012. godine prikupio 33 000 KM. „Dokažimo i pokažimo da mladi nisu nezainteresovani i inertni“, rekla je direktorica Infohouse-a Dženana Alađuz. Svojim projektima srednjoškolci su ponudili 107 rješenja za 107 problema. Opet, s druge strane, oni koji ne osvoje niti jednu nagradu imaju mogućnost da dobiju naknadu od lokalnih zajednica u kojima djeluju, u iznosu od 1500 KM, koliko košta jedan projekat. MKF LIDER je dodjelio nagradu za projekat Prve Gimnazije Sarajevo pod nazivom „Srce za djecu koja boluju od raka“. MKF LIDER je u ovom projektu prepoznao humanost mladih ljudi, i želju da pokrenu akciju i organizacijom humanitarnog koncerta prikupe sredstva za liječenje djece oboljele od raka. MKF LIDER kao društveno odgovorna firma će i u budućnosti nastaviti pružati punu podršku ovakvim i sličnim projektima.

Otvorenje ureda u Travniku - „Dan otvorenih vrata“ Od 15.04.2013. godine LIDER-ov ured u Travniku, se nalazi na novoj atraktivnijoj lokaciji. Nova adresa LIDER-ovog ureda u Travniku je Konatur 10/E (preko puta Općine Travnik). MKF LIDER je 26.04.2013.godine, u novom uredu organizovao i „Dan otvorenih vrata“, za stalne i potencijalne klijente. Druženje je trajalo od jutarnjih sati do kasno poslijepodne. Klijenti su oduševljeni novim izgledom LIDER-ove kancelarije, a pogotovo lokacijom. Prema riječima naših klijenata, pored ove vrste druženja u LIDER-u, uvijek naiđu i na ljubazno osoblje i lijepu i ugodnu atmosferu, te i da im je velika čast i zadovoljstvo biti dio LIDER-ove porodice.

6 MKF LIDER: Sarajevo 033 250 580; Zenica 032 462 166; Visoko 032 737 247; Travnik 030 511 032; Zavidovići 032 878 645, www.lider.ba


NOVOSTI I DEŠAVANJA

Taekwondo klub „Bosna“ i LIDER na pobjedničkom postolju

U subotu, 18.05.2013. godine održano je Federalno Taekwondo prvenstvo u Kaknju. Prvenstvu je prisustvovao veliki broj takmičara i gostiju iz cijele Federacije BiH. Boje Taekwondo kluba „Bosna“ iz Visokog , na ovom prvenstvu, branilo je 58 mladih takmičara. Neizbježan je bio i nastup Demo tima, TK „Bosna“, koji svojim vještinama i spretnošću svaki put oduševe publiku. Uz LIDER-ovu podršku, TK „Bosna“ se i ovaj put okitio brojnim medaljama, kao i peharom za nauspješniji klub na takmičenju. Mladi taekwondo borci zaslužno su se našli na pobjedničkom postolju, na čelu sa svojim trenerom Edinom Kajevićem. Članovi TK „Bosna“ su ove sjajne trenutke podijelili sa LIDER-om, koji je i ovaj put prepoznao pobjednike i podržao ih na putu ka sjajnim rezultatima. Bravo majstori!

RAFTING NA RIJECI KRIVAJI

Rafting klub “Krivaja-Zavidovići” i ove godine je, u period od 31.05. – 02.06. 2013, organizovao veliki sportsko-turistički događaj, 13. Međunarodno turistički “Krivaja rafting”. Okupljanje raftera se dešavalo u kampu Dištica (Maoča), dok je start prve etape bio na području Olova do Vijake, potom sa ove lokacije do Hodžića polja – Vozuća gdje je završila druga etapa rafting. Prema izjavi Jasmina Mahmutovića, sekretara rafting kluba, već prvi dan, bez obzira na nešto nepovoljnije vremenske prilike, učešće je uzelo oko 150 raftera iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Nakon što se manifestaciji , drugi dan pridružio veliki broj novih raftera, može se računati da je na ovogodišnjem raftingu na Krivaju, učešće uzelo čak 200 raftera. LIDER se, već tradicionalno, i ove godine pridružio ovoj manifestaciji i podržao organizatora u ovom velikom i značajnom projektu, usmjerenom prije svega afirmaciji vodenih i sporta uopće, ali i promociji eko turizma i jačanju napora za održanjem prirodnih resursa Bosne i Hercegovine.

MKF „LIDER“ i BiB ESSEN BANK u partnerstvu Mikrokreditna Fondacija „LIDER“ je u maju mjesecu uspostavila saradnju sa Bank in Bistum Essen eG (BiB Essen Bank Deutschland) u vidu dugoročnog finansiranja mikrokreditnih aktivnosti na području Federacije BiH. BiB Essen eG se prvi put pojavljuje kao investitor na području Balkana, a u MKF „LIDER“ je pronašao pouzdanog i uspješnog partnera za djelovanje na području Bosne i Hercegovine. BANK IM BISTUM ESSEN je crkvena, zadružna banka, koja potiče iz i djeluje u zajednici. Preko 40 godina je prisutna na regionalnom i međunarodnom bankarskom tržištu, gdje pokriva širok dijapazon usluga iz oblasti finansija, uključujući i osiguranje, investiciono finansiranje i stambenu štednju. Borba protiv siromaštva i podrška ugroženim kategorijama stanovništva je jedan od ključnih ciljeva u društveno odgovornom poslovanju banke, a mikrofinansije smatraju velikim potencijalom za efikasan razvoj u nerazvijenim i zemljama u razvoju. Od 2007. godine, BiB Essen na polju borbe protiv siromaštva, djeluje kroz finansiranje aktivnosti mikrofinansijskih institucija u Južnoj Americi, Istočnoj Evropi, Bliskom istoku, Kavkazu i Aziji. U saradnji sa MKF „LIDER“ proširuje svoje djelovanje i na područje Bosne i Hercegovine.

MKF LIDER: Sarajevo 033 250 580; Zenica 032 462 166; Visoko 032 737 247; Travnik 030 511 032; Zavidovići 032 878 645, www.lider.ba

7


POZNATO LICE IZ LIDER-a

Intervju sa Kreditnim službenikom: Eldar Skejić Na svom putu kroz Filijale i Urede, Bilten br. 8 “zaustavlja se” u Maglaju. Vrata terenskog ureda Maglaj otvara uvijek nasmiješeni, raspoloženi i ljubazni kolega Eldar. Ne možemo a da se ne prisjetimo Eldarove nesebične pomoći u organizaciji LIDER-ovog turnira u odbojci povodom obilježavanja desetogodišnjice. Eldar je aktivni odbojkaški sudija i veliki zaljubljenik u ovaj sport. Svaka čast Eldare.

1. Recite nešto o sebi Zovem se Eldar Skejić, rođen sam 1977. godine u Doboju. Sretno sam oženjen suprugom Sanelom, i imamo jednog sina Vedada, četiri godine. Svoje prvo iskustvo u finansijskom sektoru sam stekao u ProCredit bank gdje sam radio tri godine kao kreditni službenik. Tokom tri godine rada u ProCredit bank, radio sam u više poslovnica, gdje sam stekao ogromno iskustvo kroz razne obuke i znanje koje su starije kolege prenosile na nas. U MKF LIDER se zapošljavam 01.05.2010 od kada sve ide uzlaznom putanjom. Jako sam sretan i ponosan što sam dio LIDER-ovog tima.

4. Koja je vaša filozofija u radu i životni moto?.... Poštenje i zdrava komunikacija. I nikada ne posustaj, ma koliko bilo teško, jer upornost je vrlina uspješnih ljudi.

2. Kako izgleda vaš uobičajeni radni dan Radni dan obično počinjem sa kafom u razgovoru sa kolegama i Menadžerom poslovnice, potom slijedi priprema dnevnih aktivnosti (posjete, kontakti…), te analiza prethodnog radnog dana, planiranje radnih zadataka i realizacija aktivnosti na terenu.

6. Šta vas motivira?.... Najveća motivacija mi je lijepa riječ i dobri međuljudski odnosi među kolegama. Kako naš narod kaže “lijepa riječ i zlatna vrata otvara”. Da nebudem neiskren, normalno da pored svega navedenog motivaciju za dalji rad mi daju pohvale i nagrade od strane LIDER-a.

3. Smatrate li sebe uspješnim? Da, smatram se uspješnim, što pokazuju dosadašnj rezultati i ostvarenje ciljeva u tri godine rada u MKF LIDER. Za uspjeh je potreban dobar tim i pozitivan odnos sa kolegama, i naravno motivacija čega u LIDER-u svakako ima dovoljno.

7. Imate li savjet za mlađe kolege? Upornost, poštenje, mnogo rada i truda sa puno samoodricanja. Rezultati će se ukazati sami. Jedna latinska poslovica kaže: “Težak je put do uspjeha”, a to sam lično osjetio mnogo puta do sada.

5. Koja je vaša najjača strana? Najjača strana mi je upornost u radu, zdrava komunikacija sa klijentima i prepoznavanje potreba klijenta, što je jedan od bitnijih elemenata posla kojim se bavim.

Agro kredit za poljoprivredu sa iznosom kredita od 1.000 do 10.000 KM, rokom otplate do 48 mjeseci i grace periodom do 12 mjeseci. Kredit je namijenjen individualnim poljoprivrednim XZWQb^WdžIɋQUI[\WɋIZQUIɋTIVW^QUIbILZ]OIQ]LZ]ɉMVRI XWTRWXZQ^ZMLVQSIQTQKISWRIWJI^TRIR]][T]ɉVMLRMTI\VW[\Q ]XWTRWXZQ^ZMLQQ[\WɋIZ[\^]

U LIDER-ovoj ponudi

8 MKF LIDER: Sarajevo 033 250 580; Zenica 032 462 166; Visoko 032 737 247; Travnik 030 511 032; Zavidovići 032 878 645, www.lider.ba


U POSJETI LIDEROVOM UREDU

NOVI LIDER-ov URED NA ILIDŽI

Dana, 05.05.2013. godine je svečano otvoren novi ured Mikrokreditne fondacije LIDER na Ilidži, na adresi Samira Ćatovića – Kobre 19. LIDER veliku pažnju posvećuje željama i potrebama svojih klijenata, te je i otvorenjem novog ureda učinio svoje usluge bližim i dostupnijim svojim klijentima sa područja Ilidže i susjednih općina. Svečano otvorenje je propraćeno i Danom otvorenih vrata za klijente, što je bila prigodna prilika za druženje u ugodnoj atmosferi novog ureda na Ilidži. LIDER-ov dugogodišnji klijent Velić Džihad, ne krijući svoje zadovljstvo novom lokacijom ureda, je ovom prilikom izjavio: „Dugi niz godina sam LIDER-ov klijent, i dugo se bavim biznisom upravo na području općine Ilidža. Sa novim uredom , na novoj lokaciji, LIDER mi je još bliži. Lokacija je odlična, i što je najvažnije, izuzetno pristupačna za sve stanovnike sa područja Ilidže i susjednih općina.“ MKF LIDER je, ovaj put na Ilidži, otvorio vrata novog ureda klijentima, gdje će pružati prepoznatljivu, odličnu uslugu i kreditne proizvode kreirane po mjeri klijenata. Na novoj lokaciji, za rad sa klijentima zaduženi su njima već dobro poznati i vrijedni LIDERovi Kreditni službenici Tomislav, Hizreta i Emir.

U LIDER-ovoj ponudi

BIZ kredit namijenjen registrovanim i neregistrovanim poduzetnicima, sa iznosom kredita od 500 do 5.000 KM, i rokom otplate do 48 mjeseci. Pored navedenih pogodnosti tu je i grace period do 12 mjeseci.

MKF LIDER: Sarajevo 033 250 580; Zenica 032 462 166; Visoko 032 737 247; Travnik 030 511 032; Zavidovići 032 878 645, www.lider.ba

9


KUTAK ZA KLIJENTE

U posjeti Udruženju građana „Pomirenje“

U prelijepom prirodnom okruženju, nedaleko od Zenice, humanista i socijalni radnik Walter Goncalves Fereira Filho, osnovao je i već godinama razvija poljoprivredno gazdinstvo, u kojem se odvija humanitarni projekat Udruženja građana „Pomirenje“. Ovo imanje predstavlja utočište za deset mladih ljudi, nekadašnjih štićenika javne ustanove Dom i porodica koji sa punoljetstvom moraju napustiti dom, te maloljetnika sa devijacijama u ponašanju, koji su ovdje našli novi dom i utjehu. Walter je, sa svojom mladom ekipom, uz podršku donacija dobrih ljudi iz cijelog svijeta, te sredstvima kredita iz LIDER-a, uspio obezbjediti i obraditi zemljište, izgraditi kuću u kojoj su smješteni, napraviti 2 velika plastenika, nabaviti motokultivator, izgraditi štalu u kojoj trenutno ima 2 krave, 17 koza i 50 ćurki. UG „Pomirenje“ u Zenici djeluje i putem dnevnog centra za ugrožene maloljetnike i omladinu, u dosta slučajeva primoranih na prosijačenje, i uglavnom pripadaju Romskoj populaciji. Dnevni centar omladini pruža utočište i obrok, te psihološku pomoć socijalnog radnika. Hrana proizvedena zajedničkim snagama na farmi, svakodnevno se koristi za prehranu štićenika centra, a manjim dijelom ide u prodaju. Walter navodi da ima jako malo razumjevanja i podrške od strane institucija BiH, koje bi trebale voditi brigu o ovoj ugroženoj kategoriji omladine. Potrebe su velike, a zbrinjavanje velikog broja mladih je gorući problem. Na žalost, raspoloživi kapaciteti su ograničeni, a Walter ulaže ogroman trud i ljubav za ostvarenje svoje misije, zbrinjavanje, osamostaljivanje i uključivanje što više socijalno ugroženih mladih ljudi u normalne životne tokove. Najveći prioritet pred „Pomirenjem“ je osigurati napajanje imanja vodom, što je preduslov za unaprijeđenje proizvodnje, nabavku dodatne stoke i pokretanje proizvodnje sireva i mliječnih proizvoda. Cilj im je, također, otvoriti prodavnicu u gradu, gdje će plasirati proizvode iz svoje ekološke proizvodnje. Planova je mnogo, potencijal je veliki, a što je najvažnije želja i volja za njihovim ostvarenjem ne izostaju. LIDER je prepoznao neupitnu socijalnu misiju UG „Pomirenje“, te njihovo nastojanje da ohrabre mlade ljude da se radno angažuju i jednog dana postanu mladi poduzetnici. U godinama koje dolaze, LIDER će i dalje biti spreman podržati Waltera i njegov tim u ostvarenju velikih planova za budućnost.

U LIDER-ovoj ponudi

Biznis start-up, iznos kredita od 1.000 do 7.000 KM, sa rokom otplate i do 48 mjeseci i grace periodom do 12 mjeseci. Kredit je idealan za mlade nezaposlene ljude, koji imaju poslovnu ideju, a nemaju dovoljno sredstava da je realizuju. Idealan je za klijente koji su početnici u biznisu.

10 MKF LIDER: Sarajevo 033 250 580; Zenica 032 462 166; Visoko 032 737 247; Travnik 030 511 032; Zavidovići 032 878 645, www.lider.ba


SAVJETI ZA USPJEŠNO POSLOVANJE Većina nas traži ideje i načine kako postići finansijsku neovisnost: Želite popraviti svoj stil življenja i pobrinuti se za svoju budućnost? Želite provoditi više vremena sa svojom obitelji, a manje na poslu? Svatko od nas želi živjeti život kakav sanjamo, ali većini se nikada ne ostvare snovi, ne zato jer ne želimo, ili jer smo lijeni već zato jer ne znamo kako. Prije nego vam predstavimo ideje za postizanje finansijske neovisnosti, evo što većina ljudi radi u životu, a ipak nisu u mogućnosti ostvariti finansijsku neovisnost. Ideje koje nisu dovoljne: Štednja: Da, štednjom se možete obogatiti i postati financijski neovisni, ali isto tako je istina da će vam za to trebato godine i godine. Ne kažemo da prestanete štedjeti, zapravo, ako malo proučavate uspješne ljude i načela, vidjet ćete da je jedan od koraka prema bogatstvu štednja. No ono što kažemo je da vam sama štednja vjerojatno neće biti dovoljna da postignete finansijsku neovisnost. Nekoliko je razloga za to: 1. Većina ljudi štedi ono što su zaradili; nemaju svaki mjesec dovoljno novaca za štednju. 2. Inflacija je obično viša od kamate koju vam banke daju, tako da zapravo na kraju gubite novac. Zbog toga ne možemo smatrati štednju najboljim načinom na putu prema finansijskoj neovisnosti. Radite za nekog: Najveći problem kod toga što ste zaposleni kod nekog, je da mijenjate vrijeme za novac, a imate samo 24 sata dnevno na raspolaganju (ulovljeni ste u „utrku štakora“). Samo mali postotak zaposlenih zapravo zarađuje dovoljno da mogu brže uštedjeti/investirati novac, nego li ga potrošiti. Ovo pak nisu prosječni ljudi. To su u pravilu ljudi sa višom ili visokom stručnom spremom, koji su bili odlični u školi. Osim toga, veliki je problem kad ste zaposlenik to što vas ne plaćaju onoliko koliko vrijedite, jer poduzeće treba na nečem stvoriti profit. Samozaposleni: Biti samozaposlen je bolje nego raditi za nekog jer nemate šefa i imate kontrolu nad time što radite tijekom dana. Ipak, opet je najveći problem kod samozapošljavanja što mijenjate vrijeme za novac. Ako ne radite, nećete dobiti plaću. Razlog zašto se gore navedene metode ne smatraju najboljim metodama za postizanje finansijske neovisnosti jer zato što im nedostaje sistem poluge.

Sedam dokazanih metoda za postizanje finansijske slobode A sad evo što će vas dovesti do finansijske neovisnosti: 1. Započnite vlastiti posao: Ako vam se dopada određeni proizvod ili usluga, ili ako ste pronašli nepopunjenu nišu na tržištu, tada bi potencijalno mogli pokrenuti vlastiti posao. Kažemo potencijalno, jer bi trebali napraviti dobro istraživanje prije nego krenete s tako nečim. Većinu multimilijunskih poduzeća je pokrenuo jedan jedini čovjek koji je imao ideju, a počeci su obično bili skromni, s uredom u dnevnoj sobi ili prodajom u garaži. Nekoliko primjera takvih poduzeća su Microsoft, Virgin, Dell i Ebay. Ako vidite priliku i imate vjere i odlučnost, možete postati uistinu veliki! Pa, imate li ideju kako postići financijsku neovisnost? 2. Mrežni marketing / MLM: Započinjanje vlastitog posla od ničega može biti vrlo riskantno i skupo, ako nemate nikakvog prethodnog iskustva u vođenju posla. Ovdje se mrežni marketing pokazao kao idelan za praksu. Kupite udio u uređenom „sustavu“ što je relativno mali trošak pokretanja posla i zarađujete dok učite. Mrežni marketing nije sličan zaposlenju u poduzeću. Ako radite svoj posao, možete zaraditi milijune. Isto tako, ako ne radite i ne trudite se, nećete ni uspjeti. Mrežni je marketing jedan od načina za postizanje finansijske neovisnosti oko kojeg su ljudi vrlo skeptični; često to odbacuju poput piramidalnih shema, a da ni ne razumiju razliku. 3. Ulaganje u nekretnine: Možda ulaganje u nekretnine i nije najnovija ideja za postizanje financijske neovisnosti, ali opstaje već stoljećima, i spada među najbolje dugoročne investicije koje možete napraviti. Statistički, vrijednost nekretnina se posljednjih 50-tak godina povećavala 10% i više godišnje. Naravno, bilo je perioda kad su cijene nekretnina pale, ali taj se pad uvijek nadoknadio i dugoročno im vrijednost stalno raste. 4. Vlastiti razvoj: Budimo iskreni, jedini način da se brzo obogatimo je da osvojimo jack pot na lotu, naslijedimo bogatstvo ili opljačkamo banku. Vjerojatnost da ćete dobiti na lotu je vrlo mala, praktički nemoguća, većina ljudi nema bogatog djeda i baku, niti ideja da ćete završiti u zatvoru ne izgleda primamljivo. No, moguće je da svaki od nas zarađuje milijune svake godine, ali na žalost ne znamo kako. Nećete pronaći knjigu s gotovim receptom za stjecanje bogatstva koji će vas već nakon prvog čitanja učiniti bogatim, jer da takva knjiga postoji, svi bi bili bogati, zar ne? Ono što trebamo učiniti je učiti od najboljih. Učite od ljudi koji su bili tamo i već su to učinili, a kako ćemo to postići – okružite se njihovom prisutnošću, njihovim znanjem i iskustvom, a to možete učiniti čitanjem knjiga ili audio treninzima. Vlastiti razvoj je najpotcjenjenija od ideja kako postići financijsku neovisnost, a vjerojatno je najvažnija. 5. Riješite se "loših" dugova: Za početak morate shvatiti da postoje „dobri“ i „loši“ dugovi, i morate razumijeti razliku između njih. Nisu svi dugovi „loši“. Na nekim dugovima zapravo možete zaraditi. Najbogatiji ljudi današnjice imaju milijunske dugove, jer razumiju zakon poluge. Ako imate kredit za nekretninu u kojoj ne živite, a podstanari vam otplaćuju rate kredita, to je „dobar“ dug, jer na njemu zarađujete. Želite imati što više takvih „dobrih“ dugova. Primjer „lošeg“ duga su kreditne kartice, kredit za auto i sl. U stvari plaćate čitavo bogatstvo (ponekad čak i do 30%) za ove dugove, a oni vam samo ograničavaju mjesečni novčani tok. Uspostavite sustav što brže otplate tih dugova i budite disciplinirani kako ne bi opet zapali u takve dugove. Ovo ne znači da nikad nećete imati lijepi auto ili brod, već to znači da ako pravilno ulažete i gradite svoje poslove, moći ćete tak auto kupiti gotovinom. 6. Zaradite novac na internet: Postoje brojni načini kako možete zaraditi novac na internetu, radeći od kuće, a jedan od načina je affiliate marketing. Affiliate marketing je učinkovito promoviranje web poslovanja i nagrađivanje za svakog posjetitelja, pretplatnika, klijenta i/ili prodaju koja je rezultat vašeg truda. Još jedan od načina da zaradite je da napravite vlastitu web stranicu. Web stranica vam sama po sebi neće donositi zaradu, ali ako možete napraviti stranicu koja generira velike promete, moći ćete zarađivati oglašavanjem na stranici. Još jedan od načina koji je postao vrlo popularan način zarade na internetu je eBay. Neki ljudi cijeli dan pregledavaju eBay i pronalaze stvari koje su podcijenjene. Kupuju te predmete i preprodaju ih te zarađuju na razlici. Neki ljudi prodaju vlastite proizvode preko eBaya i vrlo dobro zarađuju na taj način. 7. Osmislite jedinstveni proizvod/ uslugu/ izum: Još jedan od način kako možete zaraditi je da izmislite predmet ili uslugu koja će učiniti ljudima život lakšim ili koju će mnogi ljudi poželjeti. Nije tako lako izumiti nešto, ali ne trebaju svi izumi biti komplicirani. Surfajući internetom vidjeli smo da se na jednoj web stranici prodaju plastične kosti za sreću (wishbone). Da, netko se dosjetio kopirati kost od purice koju Amerikanci za vrijeme Dana zahvalnosti trgaju, kako bi vidjeli kome će se ostvariti želja (onaj kome ostane veći komad, ostvarit će mu se želja). Ideja je bila da svaka obitelj kupi dovoljno tih kostiju kako bi svatko za stolom mogao nešto poželjeti. To poduzeće sad proizvodi preko 30.000 tih kostiju godišnje, a prodaje komad po 3 USD i dobro zarađuje.

MKF LIDER: Sarajevo 033 250 580; Zenica 032 462 166; Visoko 032 737 247; Travnik 030 511 032; Zavidovići 032 878 645, www.lider.ba

11


O PROIZVODIMA I USLUGAMA NAŠIH KLIJENATA

KAFA „BRAZIL“ Pržionica kafe „Brazil“, Dženana Vračo, Okolišće bb, Visoko 032 740 304; 061 791 927

LIDER-ove filijale i terenski uredi

Filijala Sarajevo, Turhanija 2, Recepcija 033 250 580 Fax 033 250 581 Terenski ured Ilidža, Samira Ćatovića – Kobre 19, Telefoni: 033 761 297, 061 106 841, 062 682 947, 060 311 8307

Filijala Zenica, Sarajevska 2, Telefoni: 032 462 166, 062 450 688, 062 450 689 Terenski ured Kakanj, Branilaca bb, Telefoni: 032 559 164, 062 450 694 Filijala Travnik, Konatur 10/E, Telefoni:030 511 032, 062 450 693, 060 329 07 33, 060 329 07 32

Terenski ured Bugojno, Poslovni centar “MS”, Telefoni: 030 254 324, 062 450 696 Filijala Zavidovići, Safvet Bega Bašagića bb, Telefoni: 032 878 645, 062 450 697 Terenski ured Maglaj, Viteška 8, Telefoni: 032 603 333, 062 450 699, 062 450 687 Terenski ured Žepče, Stjepana Radića 3, Telefoni: 032 880 809, 060 319 24 53

Filijala Visoko, Kadića 1, Telefoni: 032 737 247, 062 450 683 Terenski ured Kiseljak, J.Bana Jelačića bb, Telefon: 030 879 388, 062 682 949 Terenski ured Ilijaš, 126. Ilijaške brigade, Telefoni: 033 403 975, 062 548 065

Bilten je namijenjen klijentima, osoblju i partnerima MKF “LIDER”, kao generalni izvor informacija o organizacijii i njenim aktivnostima. Informacije objavljene u ovom biltenu nisu namijenjene za korištenje ili distribuciju od strane bilo kojeg lica ili entiteta, u bilo kojoj nadležnosti ili zemlji, u kojoj bi takvo korištenje ili distribucija bila u suprotnosti sa zakonom ili regulativama. Ovaj Bilten je intelektualno vlasništvo MKF “LIDER”. Kopiranje, objavljivanje ili distribucija sadržaja ovog Biltena je zabranjena bez prethodne pismene saglasnosti od strane MKF “LIDER”.

Želimo da se zahvalimo svima koji su učestvovali i dali doprinos u kreiranju LIDER-ovog biltena. Prije svega želimo se zahvaliti “LIDER”-ovim klijentima koji su nam omogućili objavljivanje priča o njihovom biznisu, te ustupili fotografije za objavljivanje u biltenu. Potom se zahvaljujemo “LIDER”-ovom kreditnom osoblju za svesrdnu pomoć pri uspostavljanju kontakata sa klijentima i idejama za naš bilten.

MKF LIDER: Sarajevo 033 250 580; Zenica 032 462 166; Visoko 032 737 247; Travnik 030 511 032; Zavidovići 032 878 645, www.lider.ba

http://www.lider.ba/bilteni/lider-bilten8.pdf  

http://www.lider.ba/bilteni/lider-bilten8.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you