Issuu on Google+

Matthew Kikosicki | Spring 2014


The locovore movement is changing the way people eat and the way people think about food. By transforming an under utilized parking lot the University District Market provides a place for this movement to take root and grow. Sharing a site with the historic University Heights School the project also serves to restablish the 1902 structure as vital part of the community. A large public plaza located between the school and market provides space for an expanded farmer’s market and community activities while expressing the site’s long standing role as an open space within the University District. The tectonic language of the University District Market draws inspiration from the agricultural processes that provide its goods for sale. Just as agriculture shapes landscapes to serve its ends the building combines with the site to create an urban landform. The roof of the market rises up from the ground forming an elevated roofscape. This roof will become the principal facade of the building as the surround context grows in height.

Marketscape | Winter 2013

concept sketch

site


The diaphanous facade along University Way folds open to welcome visitors to the market.


University Way

Brooklyn Ave

50th Street


Concept Sketches University Way

Community Garden

Plaza

Incubator 2

50th Street

Open Market

Department of

Incubator 1


Building Section Looking North


Formal Site Response

The accessible roofscape will support the bars and restaurants in the incubator spaces.


Concept Section


Tectonic Development Wall Section at Diaphanous Facade

Elevation Detail at Diaphanous Facade


Tectonic Development Wall Section at Atectonic Bar Building

Elevation Detail at Atectonic Bar Building


The International District Center for Buddhism intensifies and extends its tight sloping site. The project ammends Kobe Terrace Park to create a larger continuous landscape. To maximize available landscape the program was orgnanized to a minimal footprint and extruded vertically. Three cross laminated towers provide individual spaces, or kuti, for retreat participants to sleep, meditate and be mindful. With one unit per floor the tower form allows for a heightened sense of privacy and isolation. Common spaces for group meditation and eating bracket each tower at the top and base. The large temple hall provides space for community events and group retreat activities. An upper gallery wraps the double height temple volume facilitating walking mediation in inclement weather. On warmer days as series of paths links the towers , temple and surrounding gardens drawing participants out into the landscape.

Selfless in Seattle | Spring 2013


STACKED KUTI

Garden level plan

View from Main Street

Urban Context


=

WIND ANALYSIS Low velocity,PREVAILING integrated wind turbines take advantage to the site’s exposure.

101 PANELS

303 TREES 30.24 m/s

0.0 m/s

SUMMER WINTER

ANNUAL

CFD AIRFLOW ANALYSIS

1

2

3

AT 70 TREES PER ACRE

=

4.3 ACRES

6 4

5

1

BUILDING INTEGRATED WIND TURBINE

2

STACK VENTILATION

3

NATURAL VENTILATION

4

GEO-EXCHANGE HEAT PUMP

5

GREY WATER COLLECTION

6

RADIANT HEATING/COOLING


sanctuary

path


Seattle’s Central District has been a crucible for many of the race issues facing the city for decades. The Seattle Center for Civil Rights and Labor History provides a space for a physical and digital archive of this rich history. The building contains video and audio production studios to allow residents and academic researchers to continute to document the ever changing landscape of the Central District. The Center is orgainized around a large public plaza that serves as a community gathering space as well as a source of diffuse light for the gallery that rings around the court. The interior elevations of this outdoor room are animated with images of the civil rights and labor movements in Seattle. Three stories of affordale housing were added to the program. As rents in the neighborhood rise more and more of the living legacy of this vibrant place is dissolving. Treating affordable housing as a civil right this project seeks to preserve the population of the Central District while fitting in with the current and anticipated character of the place.

Center for Civil Rights | Fall 2013

CENTER FOR CILVIL RIGHTS


The building massing relates to the recent mid rise development and the historical residential core to the north and south.


[ Edge Deformation Diagram

terrace

f

green roo

hive archi arc ve e v

ca

ubli

p res

STORY PARK

rchi ive a ve arc rch

STORY RESEARCHa SPACE

ts

il righ

civ r for cente

archive arch ve i hi

ing

park

SITE PLAN 1”=16’


Section through 20th Avenue

20th Avenue

Section through Jackson Street

Jackson Street

King Street


First Floor Plan | Res Publica

20th Avenue

Jackson Street


RESIDENTIAL

]

Central District Institute for Public Scholarship Matt Kikosicki ARCH 500 Fall 2012

[

INSTITUTE

]

[

Third Floor Plan | Scholars Level

Second Floor Plan | Archive Level


Concept Models


Parapet at Green Roof

Tectonic Development

Base of Wall at Overhang


BRYANTS BUILDING

(RE)CONSIDERING AN UNDER UTILIZED SITE

Despite its location on the north shore of Portage Bay the University District does not identify as a waterfront neighborhood. The massive area consumed by the University of Washington physically separates the U-District waterfront from the fabric of the neighborhood. WIth the impending arrival of the light rail station on Brooklyn Avenue, the site, currently occupied by a service parking lot and storage, will become increasingly accessible. The ammenity that is Portage Bay, its potential uses, and connection to Lake Union and beyond present the opportunity to activate a large waterfront park and swimming and bathing facility. The water related programs associated with both the building and site will increase awareness of one of Seattle’s great waterfronts while serving both students and the greater Seattle community. The contaminated former industrial site will utilize bioremediation to restore habitat. Floating wetlands will help to clean the waters of Portage Bay while providing habitat for migrating salmon. The bathing facilities within the building will provide mental respite and a strong connection to the natural surroundings of portage bay for visitors. The project purifys the land, water and the human occupants of the site

University Waterfront | Fall 2014

PARKINGSAKUMA VIEWPOINT LOT


The new park/building reenergizes the forgotten water front.


site parti


View of pier with floating wetlands

View of hot pool

Section through baths


EX

IST

PR

ING

OP

:H

AR

DE

DG

ES

OS

ED

:L

AY E

RE

DE

DG

ES


?

View from pool roof deck

!

?

View of rooftop park

(RE)CONNECTING THE U DISTRICT WITH ITS RIPARIAN LANDSCAPE

!

Section through lap pool and swimming platform


DESIGN Thesis presents the opportunity to develop a project on their own before they transition from the academy to the profession. The CBE Thesis House provides enhanced facilities for students to develop their thesis projects. The site raises the quesion of how to operate an architecture school between a constellation of three buildings. The Thesis House was developed in direct response to the two existing buildings. Architecture Hall was built for the Alaska Yukon Pacific Exposition and was developed as a figure in a campus context. Gould, was built outside the protection of the traditional campus and placed its most exciting program hidden within its concrete exterior. It also responded to the urban condition of the block by filling out its site The new project places the public program directly on the street to engage and welcome the Campus and Seattle community while also responding formally to the recently constructed West Campus development. The parti of two shifted bars zones the site with smaller support spaces on the south and the large studio volumes on the north. The shift between the bars provides views from the studios and crit spaces toward downtown to the south, a place where many students will continute their careers at the completion of their thesis.

CBE Thesis House | Winter 2014

PROCESS


The perforated metal facade becomes transparent at night revealing the energy of the studios within.


UNIVERSITY WAY NE

NE 40TH STREET

STUDIO

STOR.

CRIT OFFICE

OUTPUT LAB

Studio Level

Reading Room Level

Ground Level | Exhibition

+

ARCHITECTURE HALL

GOULD HALL

THESIS HOUSE


3' - 0" 10' - 0"

LOW ROOF 74' - 0"

12' - 0"

MEZZANINE 64' - 0"

FIFTH FLOOR 52' - 0"

16' - 0"

NE 40th Street

FOURTH FLOOR 36' - 0"

10' - 0"

North-South Section

2' - 0"

READING ROOM 26' - 0"

12' - 0"

THIRD FLOOR 24' - 0"

12' - 0"

SECOND FLOOR 12' - 0"

14' - 0"

GROUND FLOOR 0"

University Way NE BASEMENT -14' - 0"

East-West Section

Wall Section at North Facade


A sky-lit communicating stair connects the two studio floors.


Campus plan highlighting site and addition Working in professional practice has provided me with a broad range of experiences that haveenhanced my understanding of design and construction. As a member of multiple project teams I have contributed to diverse projects from programming to construction administration. Working closely with designers, engineers and clients I have found that architecture is a truly collaborative endeavor that draws upon a vast set of talents. In my professional experience I have developed many of these abilities and am eager to put them to use. The Center for Sciece in Society at Rollins College in Winter Park, Florida drew on all of my abilities as an architect and designer. The project was comprised of a gut renovation of a 1950’s structure as well as an addition to the existing building. The addition to the south includes an atrium and additional lab and classroom spaces. The project fits in with the consistent traditional architectural language of the campus while providing a modern and engaging interior for students and faculty.

Bush Science Center Rollins College | 2010-12


The south elevation of the building addition anchors a new campus green space.


South Elevation Development

Architecture:

NC

NB.4

NB.6

NB

NA.5

NA.2

NA

EYP/ Design Services Inc. NanoFab East 257 Fuller Rd- 1st Floor Albany, NY 12203 Telephone: 518 795 3800 DC Office Telephone: 202 471 5000

EA.5

4 A311

EYP/

eypae.com COA# AA26002145

ROOF 141' - 7 11/16"

ROOF 141' - 7 11/16"

FOURTH FLOOR 131' - 1"

FOURTH FLOOR 131' - 1"

4 A454.1

Sim

4' - 4"

21' - 2" 10"

4' - 8"

10"

4' - 8"

10"

4' - 8"

10"

4' - 8"

9"

10 7/16"

HDPE ROOF BRACKET, TYP.

GFRC TRIM

6' - 4"

M.O.

6' - 4"

ALUM PUNCHED WINDOW 12

10"

10" 3' - 5 5/16"

GFRC CORNICE TRIM THIRD FLOOR 117' - 1"

11 5/16"

THIRD FLOOR 117' - 1"

3' - 5 5/16"

10"

3' - 4"

3 A454.1

9' - 8"

GFRC ORNAMENTAL PANEL

A402

GFRC PANEL

6' - 8"

GFRC CORNICE 21' - 2" 4' - 8"

0' - 10"

4' - 8"

0' - 10"

4' - 8"

0' - 10"

4' - 8" ALUM PUNCHED WINDOW

Construction Photo STUCCO

13

M.O.

6' - 4"

ALUM. WINDOW

A402

1' - 0"

5

SECOND FLOOR 103' - 1"

SECOND FLOOR 103' - 1"

7' - 0"

PRECAST PANEL WITH RECESSED LETTERING

O ON CFMF

GFRC PANEL STUCCO

O ON 1/2" COLD ANNELS ON 1 1/2" ED CHANNELS

6' - 6"

3' - 4"

11

8' - 0"

PRECAST COLUMN COVER, TYP. 6 1/2"

3' - 4"

3' - 2"

6"

BUILT-IN PRECAST BENCH

5' - 0"

A402

FIRST FLOOR 88' - 1"

FIRST FLOOR 88' - 1"

KEY PLAN:

2 A203 A311

ENLARGED SOUTH ELEVATION AT ENTRANCE 3/8" = 1'-0"

6

4

A311

NC

NB.6 GFRC COLUMN

NB.4 SIM 11 A121 A402

NB

A311

NA.5

NA

NORTH


Cafe and Main Entry development sketches

Cafe and Main Entry details


The new addition is organized around an three story atrium that will serve as a new social center for the campus.

DESIGN


CONSTRUCTION

COMPLETION


Matthew Kikosicki | Spring 2014


2014 portfolio