Mitt Roslagen 211021

Page 1

Krönika

”Det känslomässiga haveriet är stundtals totalt. Men jag överlever så klart. Bara det att obegripligheterna tär på en.”

POVE PERSSON SID 2

KOMMUNENS ENDA LOK AL A LOK ALTIDNING! NORRTÄLJE • RIMBO • HALL STAVIK • VÄDDÖ Under Idrottens Dag på Bålbroskolan i Rimbo nyligen fick barnen prova på fotboll, handboll, basket, orientering – och lite klättring och balansövningar när tiden gav utrymme. Det var en actionfylld dag.

VI NÅR ALLA TORSDAG 21/10 2021 HUSHÅLL

MOTOR

ROLIGT HÄNG Nio av tio rekommenderar Roslagsbostäder

I RIMBO

l Nyligen genomförde SISU Upplands Idrottsför-

bund idrottens dag, där skolklasser runt om i Uppland fick chansen att testa olika idrotter. I Norrtälje kommun deltog Wigulfskolan (före detta Lommarskolan) i Norrtälje och Bålbroskolan i Rimbo. SIDAN 16-17

Många skadas av fallolyckor i hemmet ROSLAGEN Varje år skadas och dör personer i fallolyckor, den vanligaste typen av dödlig olycka i landet, enligt Socialstyrelsen. Det finns mycket att tänka på för att undvika fallolyckor i hemmet.

SID 6

Vägens hj ältar i Rosla gen Kias nya elb il snart hä Så får du ko r ll på bilen KONTAKTA Wilhelmina Eriksson tel 072-16 8 79 92 Cippe Carlst edt tel 072-16 8 79 91

Med en bil aga i 31 577 hu nå shåll med en egen tid r du ning! Freija

Utflykter

E N

T I D N I N G

F R Å N

i Roslagen

vår sommar höst 2019

EN

TID

NING

FRÅN ROSLAGEN

S FÖ R

E TA

GA

RK

VI

Sommar 2019

Det kommunala bostadsbolaget Roslagsbostäder mäter kontinuerligt hur nöjda hyresgästerna är med dem som hyresvärd i frågor som berör hela boendet i allt från service till sopsortering. Mitt Roslagen har fått ta del av resultaten. SID 4 ROSLAGEN

EN TEMA BILAGA FRÅN MITT ROSLAGEN TORSDAG 21/10 2021

Jarko Andersso ns Volvo P plogbil. Byggd 1800 på med en turbodies en Nissan Navara el.

N

N

O

R

En bilaga

i Mitt Roslagen

från

DIN LOKALA

– du hittar

Priserna

EN TIDNING ATT

SPARA! Evenemang aktiviteter helaoch året!

VI LEVE

är inkl.

oss på

moms och

RERA

gäller t.o.m

BYGGHA

Görlavägen

31/8 2019

NDEL

3 i Norrtälje

R

sommExklusiva arerb judan

den

FOTO: JONAS FOTO I ROSLAGEN

NYHETER © Kvinna påträffades död i bostad © Satsning på skolan i alliansens budget © Ministerbesök i Norrtälje

ARHOLMA NORD ❥ FURUSUNDS VÄRDSHUS ❥ KAPELLSKÄRS CAMPING –VANDRARHEM & GÄSTHAMN ❥ MARHOLMEN ❥ SAMSTORPS GÅRD ❥ SUNDSTA SÄTERI

❥ FURUSUNDS VÄRDSHUS

Kunskap vatten ochom avlopp

LÖSNINGAR,

LEVERANTÖRER

En liten ö

OCH UTBILDNINGAR

– ett spännand e affärsnät verk med alla tänkbara branscher

Enskilt avlopp Tryggt 10 års garanti Enkelt - Lågbyggda Lönsamt

HANDLA PROFFSEDÄR N HANDLAR

med ett stort

Minikryssa hjärta med Rosellatill Åland

EXTRA TIDNING! - Prisvärda

och enkla lösningar

att installera

www.wavin.se 016-541 00 10

UTFLYKTER I ROSLAGEN 2019

1

Träffa några av medlemmarna på följande sidor!

69:-

(7,75 kr/st)

TAKPANNA FOTO

MONIERJONAS FOTO JÖNÅKERI ROSLAGEN ELEGANT

/kvm

SNART INVIGNING Av vår nya

fina utställning med kök från Marbodal

20%

MUR &

S:T ERIKSMARKSTEN

Den roliga

5 timmar

båten till Åland.

Kapellskär–Mariehamn

t/r.


Krönika Jag klär i dumstrut och långnäsa – men trivs inte VI HAR VÄL ALLA tilldelats dumstrut nån gång i livet.

Stått där med en imaginär variant av strut på skallen. Känt oss som idioter. Nu har jag haft en på skallen en tid. Den sitter just nu rätt bra, passar som en strut på skallen, hör hemma där, den är gjord för mig, kan man säga. Dumstrut på dumsnut. Och den kom från ingenstans. Jag hade inte en chans att se den komma. Smack så satt den där bara. Jag tänker ha dumstruten kvar lite extra en tid nu, bara för att påminna mig om min naivitet, påminna mig om att ”hålla mina hästar” även om allt känns fantastiskt och man bara åker med i en slags fyrhjulsdriven eufori. Fästet är maximalt, du kan inte köra av. Är känslan. Om det inte spolas en falskhet av is på vägbanan vill säga. Att bli blåst, eller i alla fall känna sig blåst, blir för

Jag har klätt mig i en gigantisk offerkofta. Det känslomässiga haveriet är stundtals totalt. Men jag överlever så klart. mig en värre känsla ju äldre jag blir – men ändå lättare att hantera, tack och lov. Oavsett vad det handlar om. Det är mycket man inte förstår, oavsett ju äldre man blir. Men man vet allt bättre vad man klarar sig utan. Tur det. Annars skulle man nog inte stå ut alls här i världen, eller med folk. Jag klarar mig utan det mesta faktiskt, men jag far illa av det jag tycker är svek och obegripliga, orimliga, händelser, anledningar, förklaringar. Jag blir illa till mods eftersom jag är en person som menar att man aldrig ska vara elak mot nån. VI HAR ALLA SÅ OLIKA BAKGRUND, kommer från olika

liv. Vi tror ibland vi vet så mycket om varandra, om andra. Så visar det sig att man inte vet ett skit. Kan vara smärtsamt, rent brutalt, men ändå liksom bara att acceptera. Gilla läget, ni vet. Men det fråntar en inte rätten att känna sig lurad, blåst. Och då står man snart där med en långnäsa snyggt matchad till struten. Man hör ju det man hör sägas till en, läser och förstår det som skrivs, känner det man känner, känner det andra sänder ut. Både från start och längs vägen. Tar emot osynliga pungsparkar. Och även om de inte är medvetna från avsändaren, känns de. Jävlar vad de känns. Men man står kvar upprätt. Djupandas lite. Och försöker förstå. Ja, ni hör… jag har klätt mig i en gigantisk offerkofta, modell XXXXXL. Det känslomässiga haveriet är stundtals totalt. Men jag överlever så klart. Bara det att obegripligheterna tär på en. Som fan.

Dina lokala frågor är viktiga för oss… ROOP arbetar aktivt med frågor som berör DIG i Norrtälje kommun oberoende partifärg. Hur vill DU ha det? FaceBook: Roslagens Oberoende Parti Hemsida: www.roop.se 2

JUST NU orkar jag faktiskt inte skriva så mycket mer.

Även krönikör Persson kan få bensinslut. Vilket kanske är skönt för många av er läsare. Det kan tyckas patetiskt att jag tar upp detta, detta privata haveri som snart är över, med er i en krönika i Mitt Roslagen, att jag har möjlighet att använda nästan en hel sida i en tidning till nåt slags självömkande. Men: det är en av fördelarna med att vara krönikör. Tji fick ni! Men, det här är mer än en privat gråtkvart. Det är en uppmaning till er alla, till er i alla former av relationer, kärleks eller vänskaps. Vårda dem. Värdesätt dem. Annars går de åt helvete. Så snälla: Behandla varandra med ärlighet och respekt. Ta vara på varandra även när det blåser emot. Det räcker långt. Som jag skrev för nån krönika sedan: Jag gillar er. Alla. På olika sätt. Någon eller några mer än andra. Den här kom, välte allt upp och ned, och försvann. Tji fick jag.

Mvh/Pove Persson, redaktör och reporter, 0768-923661, pove@mittro.se

Mitt Roslagen är en lokalproducerad gratistidning som delas ut i Norrtälje, Rimbo, Hallstavik, Väddö. På utvalda platser kan du hämta ditt exemplar i våra tidningsställ. Upplaga 31 577 ex.

DITT LOKALA PARTI ROSLAGENS OBEROENDE PARTI

Att älska nån är att ge, att få, att prata, att lyssna, att respektera, att tillsammans vara ute på en resa som inte får stanna. För stannar du, är du ”framme”, dör den. Kärleken alltså. Nån sa att kärlek är som en blomma, vattnar du den inte, när du den inte, dör den. Och skiter du i att tanka bilen, eller för att vara med i tiden, laddar bilen, stannar den till slut… Men för att kämpa för dess överlevnad, att se till att bilen går, att kärleken frodas, krävs ju viljan. Och, faktiskt, kunskapen att tanka. Är du för skadad sedan tidigare så måste du ta med det i beräkningen. Både du som givare och jag som mottagare. Tyvärr är det oftast sånt som sker för med facit i hand. Efter en titt i backspegeln.

TACK! skar

VD, annonsförsäljning och ansv utg: Wilhelmina Eriksson 072-168 79 92 wilhelmina@mittro.se

äl Adress: För att du nser.* våra anno Mitt Roslagen, Gäddvägen 5, 761 41 Norrtälje. www.mittro.se

Annonsförsäljning: Cippe Carlstedt, 072-168 79 91 cippe@mittro.se

Tryck: Pressgrannar

Redaktör: Pove Persson, 076-892 36 61 pove@mittro.se Layout och annonsproduktion: Håkan Johansson, hakan@mittro.se Redaktionella medarbetare: Maria Stenudd Elias Stegius

Distribution: Postnord Vid utebliven tidning, kontakta Postnord kundservice: 0771-33 33 10 kundservice.privat.se@postnord.com *85% av våra läsare gillar reklamen i Gratistidningarna.

Medlem i:

Rapporten: ”Gratistidningen i ett förändrat medielandskap”

annonser som ger effekt Svanenmärkt trycksak, 3041 0174

Fråga oss, vi vet vad vi pratar om! ett familjeföretag sedan 1986 Norrteljeporten, vid Biltema

 0176-136 66

Vard 10-19, Lörd 10-17, Sönd 11-17 w w w.djurfavoriten.se MITT ROSLAGEN 21/10-21


sammanhang eller när det är svårt att trycka fler färger.

Enradig negativ

Används ytterst sparsamt t.ex. mot färgade bakgrunder (annan färg än svart). Exempelvis i sponsorsammanhang eller när det är svårt att trycka fler färger.

HÖSTKAMPANJ MMARTIDER PA SKOR! J HE , HEJ! Specialist- eller egennamn, negativ

S

Används ytterst sparsamt t.ex. mot färgade bakgrunder (annan färg än svart). Exempelvis i sponsorsammanhang eller när det är svårt att trycka fler färger.

erkad damcykel med aluminiumram se och korg. Ord. pris 6.995:-

:- Du sparar 1.000:-

4

ALFA MUNRO PERFORM GTX En mångsidig högkvalitets-lågsko i läder. GORE-TEX®-membranet gör skon vattentät och ventilerande.

1 999:-

SPARA

500:-

SALOMON LIONEER GTX HERR Denna trailrunningsko har en modern, atletisk design och skyddar fötterna med ett vattentätt GORE-TEX-membran.

SALOMON LIONEER GTX DAM Modern trailrunningsko med Contagrip®-yttersula för extra grepp i all terräng.

1 299:-

1 299:-

NU

599:-

(ORD PRIS 699:-)

EARTH SPIRIT FRISCO DAM

erkad damcykel komplett med lås, belysning 499:-

SPARA

:- Du sparar 1.500:699:3500:-

Frisco är lätta och sköna sandaler med en mjuk och stötdämpande fotbädd samt anatomiskt utformat hålfotsstöd. Finns i 3 färger.

NU

ECCO MX LOW GTX Lätt sko med en streetwearinspirerad look. Ttillverkad av premiumtextil genomsyrad med GORE-TEX-teknologi.

HAGLÖFS PATH GT Stötdämpning i det bakre fotpartiet ger fantastisk stötupptagning. Utmärkt andningsförmåga och vattentäthet.

MERRELL MOAB FST 3 THERMO MID WP Överdel i Nubuck-läder, vattentätt membran. Dämpande Air Cushion i häl. Stabil mellansula i EVA med nylonplatta.

% på alla hjälmar 15% på alla cykeltillbehör $ % på alla skor 100:1 299:-

1 699:-

4999:-

:- rabatt på alla kläder

(ORD PRIS 8499:-)

UPPBLÅSBART STAND UP PADDLEBOARD-SET TIMBERLAND RAY CITY CHIRUCA DYNAMIC En allround paddleboard som fungerar lika bra för nybörjare Snygg känga som tål regniga dagar. med Vibram® Fusion CNR som för de mer erfarna paddlarna. Brädan är stabil och lättUtrustad att Genomgående platå. Rund tå,avtagbar snör- mittfena och gummisula som har en normal läst manövrera. Med justerbart ankelband, en ningtill ochbutiken. enfärgad design. som passar dom flesta fötterna. med paddelden i lättviktsaluminium.

dlar för 500:-

upgonen och ta 2 eller 099:2och 599:med andra erbjudanden rabatter. Gäller t.o.m 30/4. Ett set innehåller bräda, en paddel, ett reparationskit, pump ettpraktiskt fodral till brädan. Tillverkad i gummi. Finns i två färger. Storlek: 320 x 76×15 cm, max vikt: 140kg, brädans vikt: 11 kg.

1 999:-

upp till

24 mån RABATT

BALTIC FLYTVÄSTAR 30 kg till 90+ Röd och svart

399:SKOR ÖVER 500 KR!

räntefritt PÅ ETT VALFRITT PAR

Gäller endast på ordinarie pris. Klipp ut eller fota av denna kupong och visa i kassan. Samtliga erbjudanden gällerErbjudandet 15/7–22/7 gäller t o m 24/10 2021. med reservation för slutförsäljning.

SKANSTULL

har en komplett verkstad. Ring och boka tid. KOMPLETT CYKELVERKSTAD: SERVA DIN CYKEL HOS OSS

orrtälje n.se Öppet: Mån–fre 10–18, Lör 10-16, Sön 11-16 dag 10–16, söndag 11–16 Knutby torg | Tel. 0176-104 78 | sportringen.se


Roslagen

HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

Nio av tio rekommenderar Roslagsbostäder som hyresvärd ROSLAGEN Roslagsbostäder mäter kontinuerligt hur nöjda hyresgästerna är med dem som hyresvärd i frågor som berör hela boendet i allt från service till sopsortering. Undersökningen skickas till samtliga hyresgäster cirka en gång per år och kan besvaras både digitalt och postalt. Mitt Roslagen har fått ta del av resultaten.

– När vi mäter strukturerat får vi möjlighet att jämföra oss mot bostadsbolag i hela Sverige och när de kommer till att erbjuda hyresgästerna möjlighet till källsortering ligger vi i topp i Sverige, berättar Elin Ross marknadsansvarig på Roslagsbostäder. – Det är glädjande att de satsningar som skett under många år hos Roslagsbostäder i att möjliggöra för hyresgästerna att återvinna pappers- glas och plastförpackningar och andra material i miljöstugor inne på bostadsområdena har gett resultat. Många uppskattar just vår sophantering och att våra bovärdar prioriterar att hjälpa till att hålla ordning bland de olika kärlen i miljöstugorna. I en av våra miljöstugor i Hallstavik finns till och med ett litet biblio4

tek där hyresgästerna hela tiden lånar och fyller på med böcker – en jätterolig grej och en enkel sak för att hålla trivseln hög i området. Över 88% av de om bor hos Roslagsbostäder rekommenderar bolaget som hyresvärd i årets hyresgästundersökning. – En otroligt fin siffra som vi är väldigt stolta över berättar Elin Ross. I frågorna som handlar om service har Roslagsbostäder också ökat nöjdheten hos hyresgästerna över lag, men i några frågor som gällande kontakt och tillgänglighet har nöjdheten minskat sen föregående mätning. – Att vi får den informationen gör att vi kan ta kunddrivna beslut

”I Rimbo kunde vi se att de boende verkligen uppskattade satsningar som gjorts på utomhusmiljön med fler blomsterarrangemang och fler sittplatser.” och vi ser just nu över hur vi kan förbättra vår service i just de frågorna berättar Elin. I undersökningen kunde vi också se att de som deltagit i våra bosociala aktiviteter exempelvis tillsammanso-

dlingen på Färsna Gård och sommarlovsdagar för barnen verkligen har uppskattat dem, men att en stor del hyresgäster inte kände till dem så där har vi en kommunikativ nöt att knäcka framöver, säger Ross. – Ibland kan man se rubriker i pressen som antyder att det finns en stor otrygghet i kommunen. När vi ser till resultatet i vår hyresgästundersökning är det ingenting vi kan bekräfta. Som helhet upplever sig våra hyresgäster trygga och tittar vi på frågan kring hur trygga våra hyresgäster upplever sig i bostadsområdet på kvällar och nätter så ligger det betydligt högre än branschmedelvärdet. När Roslagsbostäder mätte i slutet på 2019 såg de en låg nöjdhet gällande frågorna om städutrustningen i tvättstugan och städningen av tvättstugan. Med den faktan som grund beslutade Roslagsbostäder att göra en övergripande insats och satte in nya redskapstavlor och satsade på positiv kommunikation i samtliga tvättstugor i kommunen. – Vi valde att hålla kommunikationen enkel och inkluderande genom att beskriva städmomenten i tre enkla steg och använda mycket bilder. Satsningen gav re-

sultat och när vi mätte nu igen så hade nöjdheten i dessa två frågor ökat markant med 9% i Norrtälje, 14% i Rimbo och hela 25% ökad nöjdhet i Hallstavik berättar Ross. I Norrtälje visar enkätresultatet att miljöstugor upplevs renare och

Elin Ross, Roslagsbostäder.

att sophanteringen har förbättrats vilket är glädjande. – I Rimbo kunde vi se att de boende verkligen uppskattade satsningar som gjorts på utomhusmiljön med fler blomsterarrangemang och fler sittplatser på gårdarna, något som verkligen varit användbart nu under pandemin. Och en sån hög ökning som vi såg i Hallstavik gällande nöjdheten i tvättstugorna är ovanliga. MITT ROSLAGEN MITT ROSLAGEN 21/10-21


Nya Volvo XC60 Recharge Nu upp till 78 km* räckvidd på enbart el

Nu kommer du längre på el med Volvos laddhybrider

Volvo V90: upp till

Volvo V60: upp till

Volvo XC60: upp till

räckvidd på enbart el

räckvidd på enbart el

räckvidd på enbart el

87 km*

88 km*

Nu har Volvos laddhybrider i 60- och 90-serierna fått högre batterikapacitet och avsevärt längre räckvidd på enbart el. Som exempel kommer du med XC60 T6 upp till 78 km* och med V60 T6 upp till 88 km* på en laddning. Det ger dig chansen att utföra vardagsärenden och helgens utflykt helt på el.

Volvo V90 T6 AWD laddhybrid

Läs mer på volvocars.com

Pris från

549 900 kr

Volvo V60 T6 AWD laddhybrid Pris från

479 900 kr

78 km*

Volvo XC60 T6 AWD laddhybrid Pris från

569 900 kr

*Preliminära data. Volvo MY22. Förbr. l/100 km bl. körn. (prel). WLTP: 0,0–9,2. CO₂, g/km: 0–207. Miljöklass Euro 6D Temp. Google är ett varumärke som tillhör Google LLC.

BILBOLAGET

NORRTÄLJE Estunav. 13, 0176-756 00

ÖSTHAMMAR Fabriksv. 10, 0173-109 40

www.bilbolaget.nu

ELEKTRISKA VECKOR MED MAGISKA ERBJUDANDEN En del skapar magi med illusioner, vi gör det med nyskapande teknik. Just nu har vi elektriska veckor för våra laddbara bilmodeller som alla ligger i framkant av den tekniska utvecklingen. Välkommen in och ta del av unika erbjudanden och spännande tävlingar för hela familjen!

TÄVLINGAR FÖR HELA FAMILJEN

EXPLORER PLUG-IN HYBRID

7 sittplatser, intelligent AWD och 457 hk Ford Leasing från 4 995 kr/mån exkl. moms 3 Förmånsvärde från 3 542 kr kr/mån ² Inkl. fria vinterhjul. Värde upp till 56 745 kr ⁴

HELT ELEKTRISKA MUSTANG MACH-E Upp till 610 km elektrisk räckvidd Privatleasing från 5 645 kr/mån ¹ Förmånsvärde från 2 565 kr/mån ²

Bränsledeklaration blandad körning: 1,4-3,1 l/100 km, CO₂ 32-71 g/km. Energiförbrukning: 16,5-20,0 kWh/100 km (WLTP). Miljöklass Euro 6d-temp. Garanti gäller 5 år eller 10 000 mil. 1 ) PL erbjudandet gäller Kuga Titanium Plug-In Hybrid (rek.pris 453 200 kr) resp. Mustang Mach-E RWD, standard Range. (rek.pris 584 900 kr). Månadskostnaden baserat på 1000 mil/år, max period 36 mån. Nationellt serviceavtal ingår. Kostnader för skatt och vinterhjul tillkommer. Lokala avvikelser kan förekomma. Återförsäljaren garanterar restvärdet. 2 ) Förmånsvärde: skatt som föraren ska betala per månad för bilförmånen, baserat på en marginalskatt på 50 %. 3 ) FordLeasing. Månadskostnad exkl. moms. Finansiering baserat på Explorer ST-Line Plug-In Hybrid, 795 146 kr (ord. pris 845 900 kr) inkl. moms, 36 mån, 4 500 mil, rörlig ränta 4,95 % (juni-20), särskild leasingavgift 30 % samt restvärde 50,6 %. Admin avgift 60 kr och uppläggningskostnad 695 kr (engångskostnad) tillkommer. 4 ) Fria vinterhjul gäller endast för Kuga Plug-In Hybrid och Explorer Plug-In Hybrid. För Kuga, ej vid privatleasing. Samtliga erbjudanden gäller bilar som är ordertecknade av kund senast 30 november 2021. Ovan är rekommenderade kampanjer och gäller endast hos de Fordåterförsäljare som deltar i kampanjen samt finansiering via Ford Finans. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. Med reservation för felskrivningar och prisändringar.

NORRTÄLJE, ESTUNAVÄGEN 13 TEL. 0176-756 00 | BILBOLAGET.NU

KUGA PLUG-IN HYBRID

Upp till 56 km elektrisk räckvidd. Privatleasing från 3 995 kr/mån ¹ Förmånsvärde från 2 252 kr/mån ² Inkl. fria vinterhjul. Värde upp till 31 690 kr ⁴


Senaste nytt Man anhållen efter att kvinna påträffats död i bostad En kvinna hittades i lördags död i en lägenhet i centrala Norrtälje. Det var i samband med att ambulans larmats till bostaden som sjukvårdspersonalen när de anlände kunde konstatera att kvinnan var avliden. Polis tillkallades och en man som befann sig i bostaden tillNORRTÄLJE

sammans med den avlidna kvinnan greps. Polisen inledde först en förundersökning om mord alternativt dråp, men i söndags meddelades att mannen anhållits misstänkt för dråp. Polisen är ytterst förtegen om övriga detaljer kring händelsen. MITT ROSLAGEN

Demenssjuk man försvann från bostad I förra veckan larmades polisen om att en äldre demenssjuk man lämnat sin bostad i Finsta. Anhöriga kontaktade polisen när mannen varit försvunnen i en halvtimme. En sökinsats inleddes och polisen använde bland annat helikopter för att leta efter mannen. Efter en timmes sökande påträffades han vid god hälsa och kunde återföras till bostaden. FINSTA

Fängelse för kraftigt berusad bilförare

Många skadade i fallolyckor – så håller du balansen ROSLAGEN Varje år skadas och dör personer i fallolyckor, den vanligaste typen av dödlig olycka i landet. Omkring 1 000 personer dör årligen i fallolyckor, enligt Socialstyrelsen.

Bara på Norrtälje sjukhus besökte nästan 700 personer akutmottagningen på grund av en fallolycka under 2020. Eva Möller, sjukgymnast, och Pernilla Green, arbetsterapeut, menar att det finns många enkla saker alla kan göra för att förebygga fall: – Till exempel är det viktigt att motionera regelbundet. Att ta en promenad eller att gå i trappor räcker ofta långt. Maten spelar

också stor roll för vår styrka och balans. Att äta regelbundet och tänka på att få i sig tillräckligt med proteiner och energi är viktigt för att hålla sig på benen. Vissa mediciner kan också påverka balansen negativt. Ta kontakt med läkare om du märker av en försämrad balans, säger de i en artikel från Tiohundra. Eva Möller och Pernilla Green berättar att utöver fysiska problem som yrsel och nedsatt balans, kan vår omgivning också göra att

”För att minska fallrisken i hemmet är det bra att tänka på att möblera ditt hem så att det är lätt att ta sig fram.”

risken för fallolyckor ökar. Vanliga problem är sladdar, lösa mattor och hala golv, liksom dålig belysning nattetid. – För att minska fallrisken i hemmet är det bra att ta bort lösa mattor och tänka på att möblera ditt hem så att det är lätt att ta sig fram. Ibland kan trösklar behöva tas bort. Det är även bra att ha en duschpall så att du kan sitta ned vid dusch. Ha en nattlampa på vägen till toaletten. Viktigt är också att undvika att klättra på pallar, se till att de saker du behöver i köket finns inom räckhåll, säger Eva och Pernilla. De båda betonar också vikten av att träna sitt balanssinne, då forskning visar att regelbunden balan-

soch styrketräning minskar risken för fallskador – och det är aldrig för sent att börja! Alla kan öva sitt balanssinne, oavsett om man är 30 år eller 80 år, förklarar Eva Möller och Pernilla Green: – En klassiker som brukar fungera bra för de flesta är att sätta sig och resa sig från en stol. Ställ stolen mot väggen så att den inte kan åka bakåt när du sätter dig ner. Vid behov placera bord eller rollator framför dig. Sätt dig sedan mitt på stolsitsen. Placera båda fötterna stadigt i golvet. Res dig sedan upp i din fulla längd och sätt dig ner långsamt och kontrollerat på stolsitsen igen. Upprepa flera gånger. MITT ROSLAGEN

I mars i år stoppades en personbil i en poliskontroll på Västra Stockholmsvägen i Rimbo. Vid kontrollen hittades fyra burkar starköl och en flaska vodka i bilen – och föraren blåste hela 2,3 promille. Föraren, en 50-årig man, erkände brott och har nu dömts till en månads fängelse för grovt rattfylleri. RIMBO

Långa köer efter singelolycka på E18 Förra veckan inträffade en trafikolycka på E18 vid Rösa trafikplats, i riktning mot Norrtälje. Det var en personbil som krockat med mitträcket, precis efter avfarten. Det är okänt vad som orsakat olyckan, men ingen ska ha skadats. Trafiken fick ledas om genom avfarten, vilket orsakade en hel del köer i eftermiddagstrafiken. ROSLAGEN

Man i Norrtälje hade bomb och vapen i källaren NORRTÄLJE En man i 30-årsåldern har dömts till

skyddstillsyn sedan två gevär och en bomb påträffats i hans källarförråd. Det var i samband med en husrannsakan hos mannen i december förra året som en termos med krut och stubintråd samt två gevär med skarp ammunition hittades i förrådet. I bostaden hittades dessutom hundratals narkotikaklassade tabletter. Nationella bombskyddet fick tillkallas för att ta hand om bomben och de två skjutvapnen var stulna. Mannen, som är känd av polisen för brottslighet långt tillbaka i tiden, förklarade sig med att han tagit hand om vapnen och bomben åt en vän, för att se till att denne inte använde dem. Han döms nu till skyddstillsyn och 120 timmars samhällstjänst för bland annat vapenbrott och narkotikabrott.

Man häktad – misstänks ha misshandlat kvinna HALLSTAVIK En man i 25-årsåldern greps i början av

oktober misstänkt för att ha misshandlat en honom närstående kvinna. Den gångna helgen meddelades att mannen nu häktats misstänkt för grov kvinnofridskränkning. Brottet ska enligt åklagaren ha skett under flera månader, från juni till september i år. Mannen nekar till brott. 6

Eva Möller och Pernilla Green tipsar om hur man kan förebygga fallolyckor.

Fortsatt stabilt covid-läge trots slopade restriktioner ROSLAGEN I slutet av förra veckan var läget fortsatt stabilt på Norrtälje sjukhus och smittspridningen av covid-19 minskar – trots att nästan alla restriktioner tagits bort.

Vecka 40 konstaterades 51 fall av covid-19 i Norrtälje kommun, en minskning jämfört med föregående vecka. I slutet av förra veckan vårdades

fyra patienter på Norrtälje sjukhus, som ligger på en platånivå och pendlar mellan noll och fem patienter. De slopade restriktionerna märks alltså inte av på sjukhuset. – Hade man smittats kring öppnandet av samhället så hade man blivit sjuk vid det här laget och vi har inte märkt av någon direkt ökning. Det är ingen boom av smittade här och det känns skönt, säger Susanne Bergenbrant Glas,

chefläkare på Norrtälje sjukhus, till Norrtelje Tidning. – Läget är stabilt och betydligt mer hanterbart nu. Jag hoppas och tror att det inte kommer komma en jättevåg till. I Norrtälje kommun har nu drygt 88 procent av den vuxna befolkningen fått minst en dos vaccin mot covid-19, och över 81 procent är fullt vaccinerade. MITT ROSLAGEN MITT ROSLAGEN 21/10-21


HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

Hallå! J Vi har bytt nummer! Brukar du ringa direkt till en mottagning, ett boende eller någon annan verksamhet i Tiohundra? Gör så här:

Seminarium uppmärksammade projekt för att rädda Östersjön ROSLAGEN Årets upplaga av projektet Rädda Östersjön är i gång, vilket uppmärksammades genom ett seminarium i början av oktober.

Projektet, som är ett samarbete mellan Roslagens Sparbank, Roslagens Sparbanks Stiftelser och ICA Flygfyren, innebär att kommunens elever i årskurs åtta under en termin får fördjupa sig i de utmaningar som Östersjön står inför – och vad som kan göras för att åtgärda problemen. Projektet inleddes i sep-

tember genom att eleverna fick delta i workshops med tema vatten, klimat och hållbarhet. I år hölls för första gången dessutom alltså ett öppet seminarium om klimatet, där bland annat meteorologen och klimatexperten Madeleine Westin deltog. Rubriken för seminariet var “Världens väder i förändring” och efter Westins föreläsning hölls ett panelsamtal där bland annat regionrådet Gustav Hemming (C) och Johan Kant, grundskolechef i Norrtälje kommun, deltog. Även Amelia Morey

Strömberg från Utvecklingscentrum för vatten deltog, och hon hade ett tydligt budskap till publiken: Alla kan göra något! – Tänk ut en sak som du kan göra för att göra Östersjön bättre – och gå hem och gör det, sa Amelia Morey Strömberg. Projektet fortsätter under oktober månad och avslutas med en final den 28 oktober, där de medverkande klasserna tävlar om att presentera den mest kreativa handlingsplanen för hur Östersjön kan räddas till framtiden.

08-123..

.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 Ý 0 #

1 Byt ut riktnumret och den

första siffran i telefonnumret mot 08-123.

Å

2 Behåll de sista fem siffrorna. Exempel: 0176-328 810 blir 08-123 288 10

Mer information och de nya telefonnumren till alla mottagningar finns på tiohundra.se. Vår växel kan förstås också hjälpa till. Numret dit är samma som tidigare: 0176-10 100

tiohundra.se 0176-10 100

Hälsa, vård och omsorg där du är

MITT ROSLAGEN

Lackförsegling

2995:Passa på innan vintern!

Boka på bokadirekt.se eller ring oss på 0176-250 120

Norrtälje

August Strindbergs Gata 15 Öppettider mån–fre 08.00–17.00 lör–sön 10.00–15.00 Johan Mellbring, t v, är ny vd för NVAA. Här tillsammans med Tommy Lundqvist, styrelseordförande.

Klart med ny vd för Norrtälje Vatten och Avfall ROSLAGEN Nu är det klart att Johan Mellbring blir ny vd för det kommunala bolaget Norrtälje Vatten och Avfall.

Johan Mellbring är i dagsläget chef för den nationella transportenheten vid Kriminalvården och har tidigare lång erfarenhet av arbete inom avfall och återvinning hos Rang-Sells. – Jag ser fram emot att vara med och skapa det här nya bolaget och utöka samarbetet mellan de två viktiga grenarna vatten och avlopp MITT ROSLAGEN 21/10-21

respektive avfall och återvinning. Vi har stora utmaningar kring infrastrukturen i den expansiva kommunen Norrtälje, säger Johan Mellbring i ett pressmeddelande. Rekryteringsprocessen har pågått sedan i våras och dussintals kvalificerade kandidater sökte vd-tjänsten. Två kandidater var kvar till sista omgången och fick bland annat göra tester och träffa representanter från kommunledningen, bolagsstyrelsen och facket. – Jag är glad att vi har anställt Johan Mellbring som

verkställande direktör. Han har kvalifikationer som matchar vår tuffa kravprofil och han är en ledare som har visat att han kan åstadkomma förbättringar. Den här rekryteringen är en viktig pusselbit i det långsiktiga bygget av det nya bolaget, säger Tommy Lundqvist (C), ordförande i styrelsen för Norrtälje Vatten och Avfall, i pressmeddelandet. Johan Mellbring tillträder tjänsten som vd för NVAA under de kommande sex månaderna.

Vid digitala problem Ring till oss på 0176-91000 mail om den funkar: dataologerna@strimma.it Vi gör självklart hembesök!

MITT ROSLAGEN 7


Roslagen

Anita Skjönsholt, Martin Bochukov och kocken Bo-Göran Palm är redo att möta gäster även vintertid i restaurangen vid Roslagens GK. FOTO: POVE PERSSON

Golfrestaurang – inte bara för golfare NORRTÄLJE De står inför en rejäl utmaning: att vara de första som ska driva restaurangen vid Roslagens Golfklubb året om.

– Vi antar utmaningen. En början är att erbjuda julbord, säger Anita Skjönsholt och Martin Bochukov som driver restaurangen sedan november i fjol med öppnande 1 maj i år. Lokalen är fantastisk i en underbar miljö vid Roslagens GK mellan Norrtälje och Roslagsbro. Och tillgängligheten bör inte avskräcka. – Det tar bara tio minuter med bil från Norrtälje, säger Martin Bochukov. Det kommer så klart bli en utmaning att vara de första som kör den här restaurangen, som är

öppen för alla, alltså inte bara för golfare och medlemmar i klubben, året om. – Vi har en suverän miljö här vilket borde locka folk. Och vad vi än gör för satsning här måste den vara helhjärtat, säger Anita Skjönsholt. Vi har en supermysig miljö och en väldigt bra personal som vi vill värna. I personalen ingår en som de beskriver ”suverän” kock, Bo-Göran Palm, som är mycket duktigt när det gäller husmanskost, som är matinriktningen. – Vi gör allt som är möjligt själva här, målet är att så mycket som möjligt ska vara hemlagat, säger Anita. Nu kommer de att inleda med klassiskt julbord under senhösten.

- Sedan kommer vi att få ha tålamod. För vi förstår att det kommer ta lite tid för folk att vänja sig vid att vi finns och har öppet. Folk finns det ju här även vintertid då en av golfbanorna är öppen året om och blir det skidvinter är det väldigt många här och åker skidor, säger Martin. – Sedan har vi även en padelbana här intill som är öppen året om. Vi kommer ha öppet torsdagar, fredagar och lördagar under vintern, men även för bokningar andra dagar i veckorna, säger Anita. Martin och Anita bor i Kungsängen och pendlar varje dag till Roslagen. – Det blir långa dagar ibland, men det är det värt, säger duon med ett av många leenden.

”Vi skulle vilja locka folk även kvällstid. Kanske att vi kör kvällsevenemang någon dag varannan vecka.” Deras bakgrund är lite olika. Antia kommer från restaurangbranschen, Martin har kört lastbil. – Jag hade ingen erfarenhet alls av det här när vi tog över. Men jag har lärt mig massor, säger Martin. – Martin är suverän på att hålla koll på papper och så, något jag är usel på, så vi kompletterar varandra, säger Anita. Det har varit riktigt trevligt att driva det här stället sedan vi tog över. På lite längre sikt vill duon utöka verksamheten ännu mer, som

komplettering till luncher och julbord. – Vi skulle vilja locka folk även kvällstid, säger Martin. Kanske att vi kör kvällsevenemang någon dag varannan vecka. Vi stör ju ingen här ute. Och sommartid vill vi ha öppet sent på kvällarna, kanske med lite dans. – Vi drömmer om att ha grillkvällar, räkfrossa och sådana saker, vi har ju en stor fin uteservering, säger Anita. De kikar även på att erbjuda catering och utkörning av mat inom rimligt avstånd. – Vi är inte rädda för att ta tag i saker, att hitta på saker som utvecklar företaget och det vi gör, säger duon. MITT ROSLAGEN

Laga stenskottet nu – innan det spricker!

Vi utför kostnadsfria kundbesök. Kontakta oss gärna med information om vad du behöver hjälp med!

(ISA)

UPPLANDS ARBORIST AB 076-181 45 22 | info@upplandsarborist.se www.upplandsarborist.se 8

Klipp ut annonsen och kom in till oss så hjälper vi dig med stenskott eller rutbyte!

VÅRA TJÄNSTER Certifierad • Trädfällning European • Trädbeskärning Tree Worker • Riskbedömning (EAC) • Trädinventering • Bortforsling/flisning Certifierad TRAQ • Stubbfräsning

20% rabatt på alla självrisker

VERKSTAD I GÖRLA, GÄDDVÄGEN 1

0176-575 15 • www.glaslagarn.com MITT ROSLAGEN 21/10-21


HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

Alliansens budget satsar på skolan – för lite, menar oppositionen ROSLAGEN Förra veckan presenterade den styrande Alliansen i Norrtälje kommun sitt förslag till budget för nästa år, där barn- och skolnämnden för första gången är största budgetpost.

Budgetförslaget för 2022 presenterades vid en pressträff med Allians för Norrtälje kommun, samarbetet mellan Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna som styr kommunen sedan valet 2018. Utöver att budgeten för första gången i kommunens historia lägger mest pengar på skola och utbildning innehåller den också satsningar på brottsbekämpning. – Det här är i grunden en budget där skola och utbildning har störst fokus och enskilda politiska satsningar har en mindre del. Men jag vill lyfta fram att vi gör flera trygghetssatsningar där vi satsar 3,5 miljoner kronor på fler ordningsvakter, fler fältsamordnare och en trygghetsfond, där föreningar i kommunen ska kunna söka bidrag för trygghetsskapande aktiviteter, säger Bino Drummond (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande. Den tidigare centerparMITT ROSLAGEN 21/10-21

tistiske riksdagsledamoten Per Lodenius har nyligen tagit över som kommunstyrelsens förste vice ordförande efter Anders Olander, och han betonar i pressmeddelandet att budgeten också lägger stor vikt vid klimatet och hållbarhet: – Det har varit jättespännande att vara med i den här processen och det är viktigt att vi också kan fokusera på miljö och klimatfrågor. Vi ska se till att det blir möjligt med fler laddstolpar där vi ger Norrtälje energi ett uppdrag. Det blir även en satsning på solpaneler på kommunala fastigheter. Vi fortsätter de satsningar vi tidigare haft på fler cykelvägar för att fler ska kunna ta sig fram med cykel. Men den största budgetposten är alltså barn- och skolnämnden, vilket nämndens ordförande Robert Beronius (L) jublar över: – Jag är väldigt glad och stolt över att vi i vår budget kan räkna upp elevpengen och därmed ge skolorna bästa möjliga förutsättningar för att göra ett bra jobb. Skolan fredas från krav på besparingar och det blir satsningarna på barn och skola, som extra utbildningsinsatser för eleverna till följd av fjärr- och distansundervisning under pandemin, en satsning på skolbiblioteken, vi ska utreda förutsättningar för att införa en

resursförskola och ett fortsatt genomförandet av skolgårdslyftet. Andra områden som betonades vid presentationen av budgeten är bland annat kultur och fritid samt företagande. Budgetförslaget innebär också att den kommunala skattesatsen lämnas oförändrad och att överskottsmålet på 2 procent ligger kvar. Kommunens oppositionspartier är dock kritiska till budgetförslaget och kommer i vanlig ordning att presentera sina egna förslag under de kommande veckorna. Det största oppositionspartiet, Socialdemokraterna, menar att budgeten är för passiv och återhållsam. – Det är en väldigt passiv budget som ger väldigt få svar på de utmaningar som kommunen står inför. Hur långtidsarbetslösa ska komma i arbete finns det inget svar på, och inte heller hur resultaten i skolan ska bli bättre. Vi ser att det definitivt är otillräckliga resurser för hur välfärden ska kunna stärkas, säger Ulrika Falk (S), oppositionsråd, till Norrtelje Tidning. Den 25 oktober behandlas den styrande Alliansens budgetförslag i kommunstyrelsen och den 15 november fattas beslut om budgeten i kommunfullmäktige.

www.anneblom.se

Vi utför alla typer av markarbeten

Totalentreprenader inom markarbeten Lars Carlsson Tel: 070-668 86 96

MITT ROSLAGEN 9


Samverkan för ett tryggare, starkare och hälsosammare Norrtälje kommun Att människor känner sig trygga är en viktig del för en god livskvalitet Norrtälje kommun ska vara Sveriges tryggaste kommun att bo, leva och verka i. För att nå dit arbetar Trygg i Norrtälje kommun (TiNK) med tydliga mål och ett uppdrag som är väl förankrat i kommunledningen.

Arbetet utgörs av att leda, samverka och samordna det förebyggande trygghetsarbetet med samtliga kontor/förvaltningar inom kommunen, Kommunalförbundet Sjukvård och Omsorg Norrtälje, Tiohundra och Polisen samt ideella sektorn och näringslivet. Tillsammans arbetar vi i väl etablerade arbetsplattformar. Vad är det, kanske du som läser undrar? Enkelt beskrivet innebär det att vi samlar aktörer, personer som på olika vis kan bidra kring ett gemensamt mål och fokus. Vi möts tillsammans över gränserna och arbetet leds av oss strateger och samordnare på TiNK. Vårt arbete är alltid insiktsdrivet och tar avstamp i upplevda problem, undersökningar, statistik med mera. Ett exempel är vår satsning Vuxna på byn som innebär att föreningar samverkar med Norrtälje kommun och finns ute på byn/ stan under kvällstid som viktiga vuxna för att stötta och lyssna på barn och unga i kommunen. Satsningen är redan i gång i Rimbo samt Hallstavik och tanken är att det ska finnas ”vuxna på byn” även i Norrtälje. Vuxna på byn bygger på att vi hjälps åt med den vuxna närvaron på stan/byn. Varför är det en bra grej att vara vuxen på byn/stan?

Du bidrar till ett tryggt och trevligt samhälle. Det kan kännas öde och otryggt i ett samhälle på natten för många ungdomar, du bidrar genom att finnas där och göra det tryggare. Du kan bidra till att förhindra brott bara genom att gå omkring och röra dig i samhället. Du är en viktig vuxen förebild som ungdomar kan prata med. Du hjälper till att skapa en trygg och trevlig miljö, ju fler som är ute på kvällar och nätter och visar sig, desto lugnare och tryggare. Läs mer om satsningen ”Vuxna på byn” i vår tipsruta. Vi har flera plattformar som utgör grunden för vårt arbete exempelvis lokala områdesgrupper och TiNk-rådet där vi genom gemen10

sam dialog sprider kunskap och delar med oss av erfarenheter och NU-läge utifrån våra olika områden, professioner och roller. Allt för att på så vis skapa de bästa förutsättningarna för ett bra främjande och förebyggande arbete. Nedan tänkte vi berätta lite närmare om våra områdesgrupper. Områdesgrupper – fokus på att förebygga och främja TILLSAMMANS! Främjande arbete handlar om vad vi vill förstärka, ha mer av. Förebyggande arbete är att undanröja hinder. Syftet med områdesgrupperna är att skapa snabba kontaktvägar mellan gruppens olika aktörer, att få en aktuell lägesbild

samt fokusera på hur vi tillsammans kan utveckla det förebyggande arbetet med barn och unga i kommunen. Vi pratar på grupp och strukturell nivå, aldrig om enskilda individer. Det finns fem områdesgrupper i Norrtälje kommun: Södra gruppen, Norra gruppen, Rimbo, Norrtälje stad samt områdesgruppen på Rodengymnasiet (där ingår även Norrtälje Teknik) Områdesgrupperna träffas tre gånger per termin. Vilka ingår: Personal som jobbar längst fram i ledet och träffar våra barn och unga i kommunen. Består av rektorer (både kommunala och friskolor), rektorer för förskolan, elevhälsa (kurator/skolsköterska), polis, fritidsledare, fältsamordnare, kurator/barnmorska från ungdomsmottagning, socialkontorets mottagningsgrupp, Mini Maria och leds av oss strateger och samordnare på TiNK. Linda Wrangell Sjögren Folkhälsosamordnare Norrtälje kommun

TIPSRUTA Det hälsofrämjande arbetet är en del av trygghetsarbetet i Norrtälje kommun. Eftersom hälsan är olika mellan olika grupper i samhället, behöver vi i ha ett jämställd- och jämlikhetsperspektiv i åtanke när vi arbetar med folkhälsan. Folkhälsoarbetet syftar till att stärka det hälsofrämjande och förebyggande arbetet – med våra invånares bästa i fokus. Tillsammans ska vi jobba för ett friskare Norrtälje. AKTIV SENIOR NU har vi ÄNTLIGEN startat upp vår uppskattade verksamhet igen! ”Aktiv Senior – Öppen arena” är ett samarbete mellan RF-SISU Uppland, Norrtälje kommun och Kommunalförbundet sjukvård och omsorg samt Norrtälje Gymnastikförening och Friskis&Svettis Norrtälje. MÅLGRUPP Vi riktar oss främst till den/dem 65+ som i dagsläget inte är fysiskt aktiv och som inte motionerar, men vill komma igång med sin träning. På denna gruppträning läggs fokus på balans, rörlighet, styrka men även kondition. Fysisk aktivitet och rörelse är en viktig del av ett friskt och aktivt liv och för att vi som människor ska kunna fortsätta leva ett rikt liv och hålla oss friska längre. Norrtälje: Tisdagar kl 12.30 i Friskis & Svettis lokaler Hangaren i Norrtälje med start den 12 oktober. Älmsta: Torsdagar kl 12.30 i Friskis & Svettis lokaler med start den 14 oktober.

Träningen är kostnadsfri och ingen föranmälan behövs. Vi kommer självklart fortsätta följa restriktioner och rekommendationer och träningen anpassas så att den kan utföras smittsäkert och utifrån varje deltagares förmåga. VUXNA PÅ BYN Är din förening /lag intresserad av att bidra i satsningen ”Vuxna på byn”? Ni som förening gör skillnad, ni gör en social insats genom att finnas nära tillhands för våra unga i utemiljöer och ni kommer att bidra till ökad trygghet för barn och unga i Norrtälje kommun. Föreningen utser minst 3 personer över 20 år att delta på de för er förenings utsatta dagar/datum utifrån överenskommelse med trygghetssamordnare. Planeringen/schema görs ofta kvartalsvis och kan delas mellan olika lag och föreningar som vill vara med. Kommunen ger en ekonomisk ersättning till föreningen vid varje annonserat tillfälle som föreningen deltar. Detta är en möjlighet för föreningar att få in bidrag till sin förening samtidigt som ni gör en social insats för våra barn och unga. Ni kommer att samverka med polisen, politiker, ordningsvakter och våra fältsamordnare. Ni kommer att kunna ta kontakt med fält, polis och ordningsvakter löpande under kvällen. Är din förening / lag intresserad mailar ni till anna.glas@norrtalje.se INGEN kan göra allt… TILLSAMMANS kan vi göra skillnad! I bred samverkan för folkhälsa och trygghet!

MITT ROSLAGEN 21/10-21


GÖRLA HANDELSPLATS  Görlavägen 11, Norrtälje  www.gorlahandelsplats.se

www.gorlahandelsplats.se

facebook/gorlahandelsplats

instagram/gorlahandelsplats

Vi är proffs på utemiljö.

Behöver ni hjälp med er utemiljö? Vi hjälper företag och bostadsrättföreningar att få en vacker utemiljö. Lövupptagning, vår-& vinterbeskärningar, trädfällning, snöröjning och mycket mer. Kontakta oss gärna för kostnadsförslag. Läs mer på www.jrf.se

JRF Mark AB Tele: 0176-550 40 | E-post: info@jrf.se

Förläng enkelt livslängden på din Nissan Med Nissan Ekonomiservice kan du vara säker på att du har gjort allt du kan för att din Nissan ska vara i bästa möjliga skick under lång tid.

Nissan Ekonomiservice nu Personbil 1.895 KR Transportbil 2.595 KR Fri kontroll av status på startbatterier* NORRTÄLJE Görlavägen 11. Tel: 0176-100 66 Mån-tors: 07.15-16.30. Fre: 07.15-14.30 ÅKERSBERGA Rallarvägen 14. Tel:08-540 651 61. Mån-tors: 07.15-16.30. Fre: 07.15-14.30

Läs mer här

www.autocar.se

VÅRT LÖFTE. DIN UPPLEVELSE.

Erbjudandet gäller bokning senaste 31 december 2021. Du kan boka din service direkt på vår hemsida: www. autocar.se. *Fri kontroll av ditt startbatteri gäller i samband med service eller verkstadsbokning.

GÖRLA HANDELSPLATS  Görlavägen 11, Norrtälje  www.gorlahandelsplats.se

Service MITT ROSLAGEN 21/10-21

11


Roslagen

HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

Med över 20 års erfarenhet kan vi hjälpa er med allt som har med el och belysning att göra!

Nationell dag till stöd för anhöriga ROSLAGEN Den 6 oktober inträffade årets upplaga av Nationella anhörigdagen, som uppmärksammar de 1,3 miljoner anhöriga som inom familjen, släkten eller vänkretsen hjälper någon som inte klarar vardagen på egen hand.

Orsaken kan vara bland annat sjukdom, ålder, psykisk ohälsa eller funktionsnedsättning, men gemensamt har de anhöriga att de måste göra stora insatser i sin vardag för att stötta och hjälpa. Inte minst coronapandemin har varit en jobbig tid för många anhöriga. – Många anhöriga har under pandemin haft det påfrestande och känt sig instängda. De dagverksamheter som i normala fall finns som en avlastning, har under den här tiden varit stängda. Det har bidragit till att många anhöriga inte fått den avlastning som de kunnat få. En del har heller inte tagit hjälp av hemtjänsten, utan själva vårdat sin närstående, säger Ann-Marie Mattsson, anhörigstödsamordnare i Norrtälje kommun, i ett pressmeddelande.

Välkommen till trivsamma

med Elbelysning Norrtäljevägen 3, Älmsta. Vi är även ombud för systembolaget. Tel 0176-500 57

Du som är anhörig kan få råd och stöd för att klara av din roll att hjälpa en närstående.

Anhörigstödsamordnaren finns till för att stötta anhöriga i deras viktiga jobb för att hjälpa sin släkting, familjemedlem, vän eller granne. Anhöriga kan kontakta kommunen och få hjälp med allt från råd och stöd till att få träffa andra anhöriga i en anhöriggrupp eller få tips på handläg-

HÖSTKAMPANJ CONTURA

KÄLLSORTERING. ELBIL. FORTFARANDE GAMMAL KAMIN?

gare eller frivilligorganisationer som kan hjälpa till. – För närvarande har vi två anhöriggrupper i gång i kommunen. Den ena håller jag i tillsammans med Svenska kyrkan i Rimbo. Den andra är en fikagrupp på Röda Korset i Norrtälje. Du som är anhörig och vill få någon att prata med

– varmt välkommen att kontakta mig för samtal och råd och stöd. Det är viktigt att du som anhörig får råd och stöd för att klara av din viktiga roll att hjälpa en närstående, säger Ann-Marie Mattsson, anhörigstödsamordnare, i pressmeddelandet. MITT ROSLAGEN

5 000:-*

PAKETRABATT PÅ CONTURAS HELA SORTIMENT VID SAMTIDIGT KÖP AV PREMODUL SKORSTEN

CONTURA 310 SVART

ORD. PRIS FR. 22 900:Delbet. fr 1047 kr/mån

Utbildningsminister Ekström (S) på besök i Norrtälje ROSLAGEN I början av oktober besökte Sveriges utbildningsminister Anna Ekström (S) Norrtälje kommun.

CONTURA 710

CONTURA 596T STYLE

CONTURA 610G STYLE

CONTURA 896G STYLE

ORD. PRIS FR. 20 900:Delbet. fr 960 kr/mån

ORD. PRIS FR. 33 900:Delbet. fr 1525 kr/mån

ORD. PRIS FR. 28 900:Delbet. fr 1308 kr/mån

ORD. PRIS FR. 23 900:Delbet. fr 1091 kr/mån

* Gäller t.o.m 7 november 2021.

Eldabutiken Norrtälje Storstensvägen 6 (bredvid Byggmax) tel 0176-142 00 | norrtalje@eldabutiken.se Öppettider: Mån-Tors 10-18, Fre 10-17 samt Lör 11-14

www.eldabutiken.se 12

Det som lockade ministern till Norrtälje är kommunens nya systematiska uppföljning på individ-, klass-, årskurs- och skolnivå som bidragit till att förbättra elevernas läskunskaper. Målet med arbetet är att alla elever ska vara behöriga till gymnasiet när de lämnar årskurs 9, vilket tyvärr inte är fallet idag. Arbetet innebär att elevernas läs- och matematikkunskaper sys-

tematiskt följs upp under lågstadieåren, där resultaten utvärderas varje kvartal och resurserna sedan fördelas så att elever i behov av mer stöd kan få det. – Läsning är grunden till all inlärning, även matematik där lästalen sätter käppar i hjulen för svaga läsare. En god läsare utvecklar också det abstrakta tänkandet vilket får till följd att det logiska tänkandet som ställs i matematik påverkas positivt, säger Johan Kant, verksamhetschef för grundskolan i Norrtälje kommun, i ett pressmeddelande. Och utbildningsminis-

tern var nyfiken på att lära sig mer om arbetet: – Uppföljning brister på många håll i landet så därför var jag nyfiken just på hur Johan Kant och Norrtäljes skolor jobbat och hittat en modell för den här viktiga systematiska uppföljningen av läskunskaperna. – Det var även intressant att höra rektorernas syn på saken, de sitter ju mellan kommunförvaltningen och undervisningen som sker i klassrummen, säger Anna Ekström (S), utbildningsminister, i pressmeddelandet. MITT ROSLAGEN MITT ROSLAGEN 21/10-21


Medelhavets bästa

Södra Karibien

I september flyger vi ner till Rom där det nya lyxiga fartyget Celebrity Edge väntar på oss. Här har vi inte sparat på krutet utan nästan allt är redan inkluderat i priset. Flyg med transfers, balkonghytter, läckra måltider och det mesta i dryckesväg. På denna nio dagars resa hinner vi uppleva några av Medelhavets bästa resmål. Portofino, Cannes,

Följ med oss på ett äventyr där vi besöker sex vackra öar i Karibien. Vi kryssar med ett nyrenoverat fartyg och det mesta är redan inkluderat i priset. Ombord så njuter vi av allt det goda och våra lyxiga balkonghytter ligger högt upp på fartyget. Vi har valt att kryssa till södra Karibien som vi tycker är mer exotiskt. Öar som vi tidigare bara

Delad glädje är dubbel glädje Vi vill slå ett slag för våra älskade gruppresor – årets roligaste resor tycker vi. Just nu släpper vi två av våra gruppkryssningar för 2022 där vi själva följer med. Vi har valt ut de absolut bästa ur vårt gedigna program. Och för att du ska känna dig trygg så ger vi dig öppet köp till 30 april. Förutom att det mesta redan ingår i priserna så kan vi locka med en extra värdecheck på 3 000:- för er som bokar denna vecka. Varmt välkommen in i butiken på Tullportsgatan 7.

Korsika, Barcelona och vårt älskade Mallorca där vi gör en gemensam utflykt. Vi kan lova dig mängder av roliga aktiviteter ombord och spännande utflykter iland.

hört namnen på får vi nu chansen att uppleva på riktigt. Grenada, Barbados och Saint Lucia är bara några. Tillsammans får vi upptäcka ett pärlband av paradisöar.

Avresa 24/9 2022 Pris ca: 32.000:-

Avresa 28/11 2022 Pris ca: 39.000:-

TELEFON 0176-555 95

|

W W W. F R E Y S R E S E BY R A . S E

FACEBOOK: FREYS RESEBYR Å MITT ROSLAGEN 21/10-21

|

|

INFO@FREYSRESEBYRA.SE

INSTAGR AM: FREYSRESEBYR A 13


Krönika M A R I TA B R A N D T

Bara lite nere, eller helt deprimerad? Utmaningar och svåra händelser är en del av livet. Det är fullt nor-

malt att då känna sig nedstämd, omotiverad eller sorgsen. Om du i flera veckor tappat glädjen och intresset, eller känner dig tom och ledsen kan det istället vara en depression – ett vanligt, sjukligt tillstånd. Depression kännetecknas även av att både kropp och tanke går långsamt, en oförmåga att uppleva njutning, påverkad sömn eller aptit, svårigheter att ta itu med saker, och svårt med koncentrationen eller med att ta beslut. Den deprimerades tankeinnehåll och tolkningar är negativa. Det är vanligt med känslor av värdelöshet eller skuld. Hopplösheten kan bli påtaglig och tankar på att avsluta livet kan uppstå när man tror sig vara en börda för andra.

En depressiv episod kan vara en sjukdom i sig själv, eller en del av en bipolär sjukdom där måendet svänger mellan djup nedstämdhet och ett kraftigt förhöjt stämningsläge där allt är på topp. Depressiva symptom ses även vid ångest, utmattning, eller vid kroppsliga sjukdomar som t.ex. brist på sköldkörtelhormon. Depression kan också drabba dig som är nybliven förälder. Depression orsakar ett enormt lidande, oftast i det tysta. Tillståndet förvärras av alkoholintag. Lättare depression behandlas med regelbunden fysisk aktivitet och samtalsterapi. Antidepressiv medicin kan bli ett alternativ. Svår, obehandlad depression är destruktiv och kan bli livsfarlig. Har du planer på självmord ska du direkt kontakta vården - ring 112 eller Stödlinjen 901 01, eller sök dig till psykiatriska akutmottagningen på S:t Görans sjukhus. Det finns alltid hjälp att få! Stefan Peyda Legitimerad läkare Prosalus AB, Rimbo Hälsocentral

Träffa vår personal i vår app samt våra läkare även under kvällar och helger. Ladda hem ”Hälsocentralen” – du hittar den där appar finns!

14

NYHET!

Välsignade öronproppar – ÅH, VAD DU HAR SNARKAT! Sa Maken och såg trött och plågat på mig den där morgonen. – Moi? Det vill säga ”jag?”, undrade jag förvånat på franska. Var det därför du nästan skrämde slag på mig i natt när du buffade till mig? – Mm, blev det trötta svaret. Och du låter inte likadant hela tiden heller, klagade han vidare. – Hurdå menar du? sa jag. – Jo först låter du så här (och så drog han en lång, ljudlig snarkning), eller så här (och så lät han förskräckligt på ett annat sätt). Du låter olika hela tiden. – Ja, försökte jag förklara, jag är ju musikalisk, kanske är det därför? Att jag drar olika ”låtar” helt enkelt. (Skämtet blev inte till fullo uppskattat.) Jaha, nu var vi alltså två. För äkta hälften var inte oskyldig han heller. Varje kväll när det var dags att sova somnade han före mig och började strax snarka. Där låg jag ensam och vaken och försökte somna. Fick buffa på honom varje gång han dragit igång en ny timmerstock. Och ofta meddelade han också att han inte alls snarkat, eftersom han ännu inte hunnit somna (!). Men jag hämnades på ett ganska sofistikerat sätt. Nämligen, jag började låta vid fyra-femtiden på morgnarna. När stackars Maken hade en eller två timmar kvar innan det var dags att stiga upp, då började jag. Fast helt omedvetet förstås. Vi snarkade alltså i skift. Vi har ett gästrum. En dag ville jag visa mig från min allra mest tillmötesgående sida och föreslog: – Nu när jag har förstört din sömn i flera nätter så är du väl dödstrött förstås? Därför föreslår jag att du tar gästrummet och vilar upp dig från mina trakasserier en natt. Och så blev det. Och där blev han kvar. Tilläggas bör kanske att vi nu sov ypperligt båda två. Men visst var det lite ensamt, det var det.

Tel 0176-28 27 00 www.norrtaljehalsocentral.se

Konst av C af Ugglas, B Håge och H Lindberg

Tel 0175-547 000 www.rimbohalsocentral.se

Kontur, Dan Hagström För info ring 0706 417 238

Så var det dags för en gemensam resa. Hur skulle det gå? Vi kunde ju inte beställa två hotellrum heller. Första natten var det visst ganska tyst. Fast å andra sidan sov jag uruselt, eftersom jag hela tiden var medveten om att jag skulle vara tyst. Så därför kändes det som om jag var halvvaken hela natten. Morgonen därpå föreslog jag: – Vi går till apoteket och skaffar öronproppar till dig! På apoteket förklarade vi problemet. Maken gruffade lite men ut kom vi med en påse öronproppar. Så var det dags att gå till sängs på kvällen. Maken grävde fram två proppar och började skruva in dem i öronen och vi sa go’natt.

På apoteket förklarade vi problemet. Maken gruffade lite men ut kom vi med en påse öronproppar. Morgonen därpå kändes det som att jag fått sova en hel natt i fred. Undrade om Maken upplevt detsamma. Inget svar. Jag frågade igen om han sovit gott. Det var helt tyst och jag började undra om det låg en död man bredvid mig? Puffade lite på honom, varpå han förvånat slog upp sina blå och började gräva i öronen. Sanningen var den att han inte hört ett jota! Och måste därmed erkänna att han sovit som en stock. Äntligen! Och vad medförde nu detta då? Jo, att vi numera är sovbor. Tack vare de välsignade öronpropparna! MARITA BRANDT

maritachristina@gmail.com

MITT ROSLAGEN 21/10-21


ppppp pp p p

ppppp p pp

pppp p pp p

ÅRLIG TRADITION SEDAN ÖVER 40 ÅR! p ppp p pp p

SÅGDAG I HALLSTAVIK FREDAG 29/10 KL 10.00–18.00

pppp p pp p

ppppp pp p p

ppppp pp p

VI BJUDER PÅ KAFFE MED DOPP!

HUSQVARNA 550 XPG MARK II MOTORSÅG SÅGDAGSPRIS: 8 290:-

Dessutom finns NYC Burger på plats hela dagen med deras populära foodtruck! Där kan ni köpa deras fantastiskt goda hamburgare. För er som handlar för 2 000 kr eller mer så bjuder vi på en hamburgare!

p pppp pp

HUSQVARNA 545FR RÖJSÅG

(ORD.PRIS: 9 790:-)

INKL. TRIMMERHUVUD, RÖJKLINGA, SLYKLINGA OCH SELE

SÅGDAGSPRIS: 8 490:-

HUSQVARNA 550 XPG TRIOBRAKE MOTORSÅG SÅGDAGSPRIS: 6 990:-

(ORD.PRIS: 9 490:-)

(ORD.PRIS: 9 490:-)

15%

ppppp pp p p

(ORD.PRIS: 729:-)

PÅ SKOGSKLÄDER & SKOGSVERKTYG UNDER SÅGDAGEN!

(ORD.PRIS: 220:-)

KÖP 5 ST 13” SÅGKEDJOR BETALA ENDAST FÖR 3 ST

KÖP 3 ST RÖJKLINGOR BETALA ENDAST FÖR 2 ST

p ppp p pp p

SÅGKEDJEOLJA 5 LITER SÅGDAGSPRIS: 165:-

ppppp p pp

pppp p pp p

SÅGKEDJEOLJA 20 LITER SÅGDAGSPRIS: 495:-

HUSQVARNA 125BVX LÖVBLÅS SÅGDAGSPRIS: 3 590:(ORD.PRIS: 3 990:-)

HUSQVARNA 540IXP BATTERISÅG

INKL. BLI200X BATTERI OCH QC500 SNABBLADDARE

SÅGDAGSPRIS: 10 990:(ORD.PRIS: 12 370:-)

HUSQVARNA 525RX GRÄSRÖJARE INKL. TRIMMERHUVUD, GRÄSKLINGA OCH SELE

SÅGDAGSPRIS: 4 290:(ORD.PRIS: 5 290:-)

KÖP 1 ST 13” SVÄRD + 1 ST KEDJA SÅGDAGSPRIS: 595:(ORD.PRIS: 738:-)

HUSQVARNA 450E II MOTORSÅG

Inkl. ett presentkort värde 1 500:- Inkl.moms *

SÅGDAGSPRIS: 6 490:* Gäller vid ett köptillfälle vid köp av tillbehör och skyddsutrustning från Husqvarnas sortiment!

Representanter på plats från: Husqvarna • Aspen • Suzuki • Handelsbanken • Rindab MITT ROSLAGEN 21/10-21

Alla priser i annonsen är inkl. moms och gäller endast under Sågdagen den 29/10! Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar och slutsålda produkter.

Pelles Service AB Lundåsvägen 2 • 763 30 Hallstavik • 0175-225 77 www.pellesservice.com

15


Rimbo

Skolbarnen testade idrotter på Idrottens dag RIMBO Nyligen genomförde SISU Upplands Idrottsförbund idrottens dag, där skolklasser runt om i Uppland fick chansen att testa olika idrotter. I Norrtälje kommun deltog Wigulfskolan (före detta Lommarskolan) i Norrtälje och Bålbroskolan i Rimbo.

Mitt Roslagen besökte den sistnämnda och fick se elever prova på basket, orientering, tennis, handboll och fotboll. Totalt deltar 400 skolor och omkring 80 000 barn får möjlighet att röra på sig och testa olika idrotter. I Uppland deltar 40 skolor i sju kommuner: Norrtälje, Enköping, Heby, Knivsta, Tierp, Uppsala och Älvkarleby. Syftet med Idrottens dag är att bygga broar mellan skolan, barnen och idrotten. 16

– Vi hoppas i och med detta att fler barn ska få upptäcka hur roligt det är med idrott och fysisk aktivitet, rörelse, sa Eva Dovebris från RF-SISU Uppland. Det handlar också om att låta fler barn, även de allra minsta, som annars inte har möjlighet få kontakt med föreningar och olika idrotter få testa. Sara Björklund är rektor på Bålbroskolan som har 265 elever från förskoleklass till årskurs 3. Att hennes skola var med på

”Det har varit jätteroligt. Jag har snart testat allt här och roligast hittills är nog basket.”

Idrottens dag förklarade hon så här: – Vi blev inbjudna av RF (Riksidrottsförbundet) via kommunen, så vi anmälde oss. Det passade bra kring något vi redan är inne på, att barnen ska få röra sig mer. Alla barn ska kunna få en rörelsebank, oavsett hur intresset ser ut i familjerna. Att vara med på något som det här ger oss som skola chansen att utveckla det, få barnen att hitta aktiviteter som passar dem. Hur har engagemanget varit hos barnen så här långt? frågade Mitt Roslagen kring lunchtid. - Engagemanget är högt. Så länge de orkar, sa Eva Dovebris. Totalt deltog 80 000 barn från 400 skolor i Sverige i Idrottens dag. En var Sara. –Det har varit jätteroligt. Jag har snart testat allt här och ro-

ligast hittills är nog basket, sa hon efter stor tvekan. En annan liten figur som inte ville säga sitt namn till tidningen stod och såg arg ut vid en plats för klättring och balansgång. – Jag ramlar ned hela tiden, sa han. Jag ska spela fotboll i stället när jag börjar med sport. I en skogsdunge bakom skolan stod Juha Maanmies och Lena Nyström-Nilsson från Rånäs Orienteringsklubb. – Här får barnen lära sig vad orientering är och vi går med dem och visar, sa Lena. – Barnen uppskattar det, de tycker det är roligt att lära sig kartor, sa Juha i väntan på nästa ”kull” barn som skulle anlända till ”stationen” efter lunch. Under pandemin har vi inte kunnat nyrekrytera så Idrottens dag känns som en bra nystart för oss. POVE PERSSON TEXT OCH FOTO MITT ROSLAGEN 21/10-21


HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

T v Många av barnen uppskattade att testa basket, något som Daniel Klemesrud från Norrtälje Basket instruerade i. T h Peder Üebel från Rimbo Tennisklubb drog också till sig intresse av de små.

T v Joha Maanmies och Lena Nyström-Nilsson från Rånäs OK lär barnen lära sig läsa kartor och orientera. MITT ROSLAGEN 21/10-21

Ovan Sara Björklund, rektor på Bålbroskolan och Eva Dovebris från Upplands Idrottsförbund ser båda värdet i Idrottens Dag: ”Alla barn kan bygga upp en rörelsebank genom att prova olika idrotter”, sa Sara Björklund. 17


IT-spalt Kjell Hedlund och Thomas Deirud dataologerna@strimma.it • Tel 0176-91 000

Dags att prataOCH om REPARERAR kundtjänster VI UTFÖR SERVICE, INSTALLERAR DET ÄR INTE OKEJ att behöva vänta 40 till

60 minuter för att få svar från till exempel Telia. Men de är definitivt inte ensamma. Man kan undra varför det inte anställs fler som kan svara? Det borde ju naturligtvis vara anpassat efter det antal kunder man har. Dessutom så måste statusen på kundtjänst (first line) stärkas. Det är företagens ansikte utåt och har man bra kompetens där får man både nöjda kunder och ett mer effektivt arbete internt. Det borde vara lätt att förstå. Alltså, bättre betalt = glada kunder och bättre för alla.

själv uppträder också. Man får tyvärr inte lita på alla som skickar förslag på saker att göra. Är man säker på att det är något riktigt ska man naturligtvis agera. Men är man bara det minsta tveksam så är det bara att radera mejlet.

SVALT PÅ SOMMAREN OCH VARMT PÅ VINTERN

Operatörernas vilseledning Försäljning av abonnemang kan man också fundera på. Det är snudd på bedrägeri när de som säljer abonnemang till telefonen inte tar någon som helst hänsyn till kundens behov. Varför säljer man in internetförbrukning på 50 GB till personer (ofta äldre tyvärr) som använder en bråkdel av detta?

Bättre än så blir det inte! Bank-id – men jag vill ju bara ställa en fråga

VI UTFÖR SERVICE, MED INBYGGD

WIFI

Allt via mobilen, vart tog datorn vägen?

Att man måste legitimera sig med mobilt BankID för att få ställa en fråga är värt Sen kan man naturligtvis fundera över varmånga funderingar. Självklart så ska man för allt, och då menar vi allt, ska göras via legitimera sig om man ska göra en beställ- en mobiltelefon. ning, men en fråga borde man väl få ställa Många har en dator som fungerar bra och utan att legitimera sig? som är mycket lättare att skriva på. DessINSTALLERAR OCH REPARERAR utom med betydligt större skärm, som gör E-post-säkerhet de VI UTFÖR SERVICE, eller INSTALLERAR OCH REPARERAR det lättare att läsa om man har lite svårt att som ringer och luras se den lilla skärmen. Idag finns det bra daHur är säkerheten då? Vet alla hur man skyd- torer, både rekonditionerade och nya, som dar sig mot de som vill ont? Nej det gör ju har ett överkomligt pris. Testa att skriva en naturligtvis inte alla. Det finns skydd mot text på ett riktigt tangentbord och sedan de flesta faror. Men en viktig del är hur man på mobilen. Märk skillnaden. n

SVALT PÅ SOMMAREN I N S OCH T A L L EVARMT R A R O C HPÅ R EVINTERN P A R E R A R

VI UTFÖR SERVICE, INSTALLERAR OCH REPARERAR VI V UTFÖR I SERVICE, U T F INSTALLERAR Ö R S OCH E RREPARERAR V I C E

,

Bättre än så blir det inte! SVALT PÅ SOMMAREN MITSUBISHI ELECTRIC SVALT PÅ SOMMAREN OCH VARMT PÅ VINTERN SVALT PÅ SOMMAREN OCH VARMT PÅellerVINTERN Bättre än så blir det inte! Har du el-uppvärming är trött på att OCH VARMT PÅ VINTERN VI UTFÖR SERVICE, INSTALLERAR OCH REPARERAR

SOLID - MSZ-AP25VGK

MED INBYGGD

Bättre än så blir det inte!

W IFI än så blir dethugga Bättre inte! ved? Oavsett hjälper SOLID dig att

MED INBYGGD

sänka dina uppvärmingskostnader. SOLID - det perfekta ELECTRIC valet för värme eller MITSUBISHI kylaSOLID till stugan. - MSZ-AP25VGK

ch klart o t a r e l l Insta WIFI

WIFI MED INBYGGD

: 0 0 9 . 17

WIFI

MED INBYGGD

Har du el-uppvärming eller är trött på att hugga ved?

UNDERHÅLLSSVÄRME – ÄVEN NÄR DU ÄR BORTA Oavsett hjälper SOLID dig att sänka dina uppvärmingSOLID håller ditt hem varmt och frostfritt hela vintern. skostnader. SOLID - det perfekta valet för värme eller kyla Med till underhållsvärme väljer du själv önskad temperatur stugan. steglöst från +10 ºC till +31 ºC.

EDom INsBYGGD eMm inklusiv , T O R r efte

WIFI

t och stallera

klart

17.900:-

In

T, efter RO

rat och

rat o

Installe

ive T, inklus efter RO

NORRTÄLJE/ELMSTA Hantverksvägen 3 Väddö

JÄRFÄLLA Kaminvägen 4 Järfälla

Kontakt 0176-524 40 mikael@varmahuset.se

Kontakt 08-583 500 53 john@varmahuset.se

moms

s e mom , inklusiv

T efter RO

VARMA HUSET HAR ALLA NÖDVÄNDIGA CERTIFIKAT KRÄVER R I NBRANCHEN G O S S GÄ RNA!

R I N G O S S GÄ R N A !

SOLLENTUNA 08-754 36 00 www.varmahuset.se

:-

18.900

klart

17.900:-

Installe

e moms inklusiv

t ch klar

NORRTÄLJE/ELMSTA Hantverksvägen 3 Väddö

JÄRFÄLLA Kaminvägen 4 Järfälla

Kontakt 0176-524 40 mikael@varmahuset.se

Kontakt 08-583 500 53 john@varmahuset.se

UNDERHÅLLSSVÄRME – ÄVEN NÄR DU ÄR BORTA

SOLID ditt hem varmt och frostfritt hela vintern. ALLTID FRIAhåller HEMBESÖK Med underhållsvärme själv önskad temperatur Är du osäker på placering ellerväljer val avdu luftvärmepump? steglöst från +10 ºC till +31 ºC. Hos oss ingår alltid fri rådgivning och hembesök. ALLTID FRIA HEMBESÖK Är du osäker på placering eller val av luftvärmepump? Hos oss OSS ingår OM alltidDU fri rådgivning hembesök. KONTAKTA VILL VETAoch MER! KONTAKTA OSS OM DU VILL VETA MER!

VARMA HUSET HAR ALLA NÖDVÄNDIGA CERTIFIKAT BRANCHEN KRÄVER

R I N G O S S GÄ R N A ! w w w. v a r m a h u s e t . s e R I N G O S S GÄ R N A ! ra Installe w w w. v a tr m h uksla e tr. ts e oach

17.900:-

s NORRTÄLJE/ELMSTA JÄRFÄLLA ive mom T, inklus 3 Kaminvägen 4 NORRTÄLJE/ELMSTA JÄRFÄLLA Hantverksvägen SOLLENTUNA efter RO Väddö Järfälla Hantverksvägen 3 Kaminvägen 4Kontakt 08-754 36 Kontakt 00 0176-524 40 08-583 500 53 Väddö Järfälla www.varmahuset.se Kontakt 0176-524 40 mikael@varmahuset.se 18

VARMA HUSET HAR ALLA NÖDVÄNDIGA CERTIFIKAT CERTIFIKAT VARMA HUSET HAR ALLA BRANCHEN KRÄVER BRANSCHEN KRÄVER NÖDVÄNDIGA CERTIFIKAT

SOLLENTUNA 08-754 36 00 www.varmahuset.se

mikael@varmahuset.se

Kontakt 08-583 500 53 john@varmahuset.se

john@varmahuset.se

BRANCHEN KRÄVER

SOLLENTUNA 08-754 36 00 www.varmahuset.se

w w w. v a r m a h u s e t . s e

w w w. v a r m a h u s e t . s e MITT ROSLAGEN 21/10-21


Krönika MIKA WALLANDER

Tro

• Trädfällning

”Tro, jag vill känna tro. Jag vill känna morgondagen nalkas här i lugn och ro. I en vintervärld, finns det någon tro”? SÅ SJÖNG Marie Fredriksson och jag

kan fortfarande minnas lektionen i religion på gymnasiet när läraren spelade sången för klassen. Många år senare befann jag mig på Björkö, hade läst teologi, blivit prästvigd och arbetat närmare femton år som präst. Det var högsommar och jag var ledare för en pilgrimsvandring. Där och då kom jag plötsligt att tänka på den indiske pilgrimen Sadhu Sundar Singh som föddes den 3:e september 1889 i norra Indien. En gång beskrev han hur han i samband med en vandring i bergen satte sig ner i närheten av ett fågelbo. Han observerade att fågelungarna kände igen moderns vingslag när hon kom mot dem till boet. De kunde inte se henne från sitt bo i trädet men de visste ändå att det var just hon, deras mamma, som var i ankommande på ljudet av hennes vingslag. Sundar hänvisade sin upptäckt till Johannesevangeliet där det står ”Saliga äro de som inte sett, men ändå tror” (Joh 20:29). Sundars tro innebar att han började leva ett enkelt, kringvandrande och förkunnande liv. Han kallades för ”aposteln med de blödande fötterna” eftersom han alltid gick barfota. Han blev inbjuden till många länder. Bland annat reste han till Frankrike, England, USA, Kina, Japan, Palestina och Australien. Till Sverige kom Sundar så som en ”ropandes röst i öknen” år 1922, alltså för snart 100 år sedan. Han träffade bland annat den dåvarande ärkebiskopen Nathan Söderblom som inom parentes bland annat har invigt Arholma kyrka, Björkö-Arholma kyrka och återinvigt Roslagsbro kyrka. Roslagsbro kyrka kallade han för ”Roslagens domkyrka” eftersom han tyckte att den var så fin med sina målningar. NATHAN SÖDERBLOM ansåg att Sun-

dar hade något att lära västvärldens kristna. Sundar menade nämligen att kristendomen inte är något annat än Kristus och att nyckeln till Kristus är bönen som förenar människan med Kristus på ett sätt som böcker och hörsägnen inte kan göra. Sundar själv läste endast två böcker – naturens bok och Bibeln. Det finns så mycket att berätta om Sundar. Personligen har jag verkligen ”snöat in mig” på hans tankebanor om hur naturen och den kristna tron hör ihop. Kanske upplever jag också ett andligt släktskap med honom. Hans förmåga att binda samman na-

MITT ROSLAGEN 21/10-21

turens katedraler med kyrkans altare är en användbar ambition för kyrkan idag. Vi i Sverige är av hävd ett naturälskande folk och i skogen får vi tröst. På klippan finner vi ro och vid havet ser vi oändligheten i horisontlinjen. Under Allhelgona-helgen får ni gärna hålla utkik i församlingarna. En liten skrift med bland annat trösterika ”Sundar-citat” kommer kanske finnas som en gåva att få i kyrkorna, kapellen och församlingshemmen. en medarbetare samtal med människor som valt att lämna Svenska kyrkan. De ansåg inte att kyrkans tro är förenlig med deras egen tro. Andra kunde eller ville inte ekonomiskt stötta de många och NYLIGEN FÖRDE

Vi i Sverige är av hävd ett naturälskande folk och i skogen får vi tröst. På klippan finner vi ro och vid havet ser vi oändligheten i horisonten. angelägna engagemang som ingår i den kyrkliga verksamheten. Musikutbudet, kulturbyggnaderna, barnoch ungdomsverksamheten och den diakonala verksamheten med dess stöd till ungdomar, ensamma, utsatta och äldre människor är bra exempel på några av alla de många verksamheter som medlemsavgifterna går till. När livet faller isär av olika anledningar finns Svenska kyrkans altare kvar, för alla, både medlemmar och icke-medlemmar. Kyrkklockorna är som fågelmammans vingslag i Sundars liknelse och det finns alltid en väg tillbaka. Svenska kyrkan är Sveriges största medlemsorganisation och vi är ännu fler, troligen världens alla människor, som likt Marie Fredriksson; ”vill känna tro och morgondagen nalkas här i lugn och ro”.

- tar även ner träd som står omöjligt till

• Flisning av grenar • Stubbfräsning Innehar Motorsågskörkort A, B, C & E

Skyliftkörkort Ansvarsförsäkring

MED RUTAVDRAG BETALAR DU ENDAST 50% AV ARBETS­ KOSTNADEN

Vi kan även hjälpa dig med röjning av sly och högt gräs!

Tveka inte att höra av er! Jörgen Brinkhage 070-522 78 72

Mail

a gärna

info@brinkhage.se

MIKA WALLANDER, PRÄST OCH KYRKOHERDE I ROSLAGENS ÖSTRA PASTORAT E-POST:

mika.wallander@svenskakyrkan.se HEMSIDA: www.svenskakyrkan.se/ roslagensostrapastorat FACEBOOK: RÖST i Svenska kyrkan 19


Norrtälje

HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

Malin Feldt, längst till höger i bild, är träningsansvarig och ser gärna en fortsättning på ”börja träna-kursen”.

Ett bra sätt att börja träna – ta hjälp av Friskis NORRTÄLJE Svårt att komma i gång med träningen? Hos Friskis i Norrtälje kan du få hjälp.

– Vi har nu kört en första ”Börja träna-kurs” och den kommer följas av flera, säger Malin Feldt, träningsansvarig hos Friskis. När Mitt Roslagen besöker Friskis lokaler i Norrtälje är det dags för deltagarna i den första Börja träna-kursen lida mot sitt slut. Syftet med kursen är att hjälpa de som antingen inte är så vana att träna eller inte tränat på länge att komma i gång på ett lugnt och tryggt sätt, berättar Malin Feldt. – Man tränar i en sluten grupp två gånger per vecka och man går igenom delar av Friskis träningsutbud, säger hon. Man träffar olika ledare, får lära känna dem och lokalerna. Och så finns jag och två värdar på plats per pass, men vi är mest med som snuttefiltar. De som anmält sig till Börja tränakursen, som pågår i fem veckor per grupp och då ingår även kostsamtal med Johan Hagman, har nåtts via sociala medier. Några av dem har inte tränat alls tidigare, några har tränat en del men kanske haft uppehåll under pandemin. – De har fått testa jympa, dans, spinning, skivstång, cirkelgym, bland anat. Det handlar om att få testa sig fram till det som passar individen bäst. 20

Nu var det dags för yoga. Två av deltagarna är Anna Jakobsson och Cornelia Olsson. – Jag blev helt enkelt nyfiken på att börja träna igen efter fyra barn, säger Anna. Och för mig är det här ett bra sätt att komma igång. Jag har tidigare tränat på gym men det var många år sedan. Cornelia fyller i: – Det var mamma och Anna som tvingade med mig hit, säger hon med ett leende. Jag har tränat förr, men blev bekväm och lade av. Men det här är bra, nu har jag kommit i gång igen och jag känner att jag liksom dras med av andra. Cornelia tycker att jympa och indoor-walking varit roligast, – Men sedan är det roligt med dans, även om jag inte är så bra på det. Anna föredrar cirkelgym, säger hon. Och visar sig sedan vara enig med Cornelia när det gäller vad som är minst roligt. Nämligen just yoga. Och det sa de innan passet. – Haha, ja, men vi har testat det förut, men det kanske är roligare nu får vi hoppas. Enligt Malin Feldt har den första gruppen träningssugna varit ”över förväntan”. – De har känts supertaggade och det är så kul, säger hon. Nu ska vi utvärdera detta, se om vi behöver ändra något i upplägget och sedan förhoppningsvis köra i gång igen efter jul. POVE PERSSON TEXT OCH FOTO

Anna Jakobsson och Cornelia Olsson har båda tagit hjälp av Friskis kurs för att komma i gång med träningen.

Så här slut blir man av yoga-träning. Nej då, det här är bara inledningen av passet och då handlade mycket om att slappna av, komma in i rätt känsla. MITT ROSLAGEN 21/10-21


Krönika

ESTUNA BYGDEGÅRD Vattenkunskap för dig med vattenansvar. händelser

4

ANETTE GRINDE

Vi kan tillsammans HON SKRIVER BRA, den där Kerstin Ek-

man. Hennes senaste alster, Löpa varg, är fylld av kärlek och eftertanke. Naturen, jakten, köksbordskamraten, skogen och människorna omkring; allt är fyllt av tanke, rätt och riktigt och en väldig massa kärlek.

jag förstått. Fårägare också. Ingen vill se sina får rivna, det sägs vara en fasansfull upplevelse. Jag kan förstå, men ändå inte. Jag har vare sig hund eller får, men kände hjärtat hoppa till när min köksbordskamrat häromåret kommenterade vargspår någon kilometer hemifrån. Ja, jag sprang där ändå. Jag kände ingen rädsla egentligen, jag förväntade mig inte att få se den och vi såg inga fler slagna djur så den drog kanske vidare för mat och partnerskap på andra platser. Rädsla är ingen trevlig känsla, men vad bygger den på? Ulf i Löpa varg ser på vargen med kärlek. Han ser den inte som ett hot och han respekterar dess plats. Alla gör inte så, men så vill också jag göra och vara. Djurens plats är i skogen, min också. Jag vill samsas på deras villkor.

VÅRT EGET ÅRSMÖTE

hösten 2021 30 okt, 6 nov 14 nov o 20-21 nov

KYRKOGÅRDSVANDRING

Vårt försenade årsmöte i Estuna i Allhelgonatid - Estuna kyrka. Bygdegårdsförening (avser år Behöver ditt företag, din samfällighet Samling 12.30. Rune Larsson och 2020) . Anledning Coronan. Bengt Ericsson berättar om eller organisation bli bättre Sedvanliga punkter. Fika från 13.30. Kom och visa ditt stöd för ’Människor vi mött’. Eftersamling på dricksvatten? kl 14 i Bygdegården. Servering vår Bygdegård. Alla välkomna. och bildvisning. Alla välkomna. 30 oktober 2021, kl 14.00 LördagVatteninfo 6 nov 2021, en kl 12.30 Den 4-5 november organiserar

Vårt Bygd 202 Sed 13.30 vår B

30 o

Jag är uppvuxen med en far som var skogsdiplomkurs i dricksvattenteknik och juridik. För man och jag har en skogsman vid mitt köksbord. De har haft olika perspektiv, samfälligheter, kommuner, drifttekniker, företag, Unik utställning. Sång, cabaret om kommunen Så men månat om skogen. Skogen har alltid Estunabon, träsnidaren Lyhundras ovilja att ingå i storkomLyhund varit viktig. Att njuta skog, vandra och VVS-are, konsulter och entreprenörer. Delta fysiskt Sigurd Husman 1902-1986. Ett 40 munen Norrtälje. Året är 1971. mun springa, är guld för själen. Den spelar -tal träfigurer i trädslaget al. HäBiljetter förköp. Swisha 100 kr till Biljett eller på plats. roll för mig och många andra. Den växmat vid sjön Erkens norra strand. 123 600 6944 - biljett hämtas vid 123 6 er långsamt i norr, snabbare i våra trakVill du medverka med Husmanfiingången. Endast 80 platser. ing ter. Kanske blir det skillnad med miljöProgram och anmälan tillgur? kursen hittar i Kontakta Bengt du E 0706förstöringen och temperaturstigningen. Söndag 14 nov 2021 kl 14.00. Sönd 938877. Redskapen och tanken förändras, berokalendern på www.vatteninfo.com God Soppa och kaffe ingår God Lörd/sönd 20-21 nov kl 12-15 ende av utveckling, roll och kunskap. serveras kl 15. Kanske också beroende av vem du är. båda dagarna. Naturvårdaren har ett sikte, aktivisten HUR HAR VI DET MED ÅLDERN? Hur vi Invigning sker kl 13 på lördagen Tack Norrtälje kommun för bidrag ur Tack N har sitt, ägaren har sitt, uppköparen ett lär oss av tiden, är en intressant fråEtt klokt beslut börjar medmed tal ochkunskap. utförliga berättelser om Jubileumsfonden 50 år (1971-2021). Jubile annat och myndigheten ytterligare ett. ga. Den här boken handlar om Ulf och Sigurds mångkunnighet. Var och en har sin uthans hustru. Hur de samsas gångspunkt. Ibland kan tillsammans och vad de lärt 08 - 428 431 50, info@vatteninfo.com, Kaserngatan 11 de mötas, men utgångssig av livet. Jag undrar om vi punkten är olika. läser den här berättelsen lika Ulf Norrstig, huvudom vi är 20 år, 60 år eller 80 karaktären i Löpa varg, år. Eller om vi är man eller tänker på sin myndigkvinna? Jag njuter berättelsen hetstid som nu är föroch jag kommer att sätta den bi. Han undrar hur han i händerna på min förstekamkunde tänka så, varför rat. Jag tror att han kommer han inte förstod bättatt tycka om den. Han är en re. Ibland undrar man skogens man, han följer älgarvarför vi gör och tänna, rådjuren och hararna. Ser ker som vi gör, men klokskapen i oss dem vandra över marker vägar, res30 och okt, 6 nov 3030 okt, okt, 6 nov 6 nov är verkligen olika, i olika tid och med pekterar deras liv. Kanske också han har 30 30 okt, okt, 6 6 nov nov 30 30 30 okt, okt, 30 okt, 6 okt, 6 nov nov 6 6nov nov nov ooch 20-21 1414 nov nov o 20-21 o 20-21 nov nov olika utgångspunkt. Eller oklokskapen. ändrat sin tanke14 om skogen djuren nov 14 14 nov nov o o 20-21 20-21 nov nov 14 14 nov 14 nov nov o 20-21 o o 20-21 20-21 nov nov nov 14 nov o 20-21 nov Ja, rollen man har spelar roll. Som jag, allteftersom åren går. Kanske uppkomKYRKOGÅRDSVANDRING KYRKOGÅRDSVANDRING KYRKOGÅRDSVANDRING VÅRT EGET ÅRSMÖTE VÅRT VÅRT EGET EGET ÅRSMÖTE ÅRSMÖTE VÅ när jag arbetade med myndighetsutöv- mer andra värden i livet när tiden och KYRKOGÅRDSVANDRING KYRKOGÅRDSVANDRING KYRKOGÅRDSVANDRING KYRKOGÅRDSVANDRING KYRKOGÅRDSVANDRING KYRKOGÅRDSVANDRING VÅRT VÅRT EGET EGET ÅRSMÖTE ÅRSMÖTE VÅRT VÅRT VÅRT VÅRT EGET EGET EGET EGET ÅRSMÖTE ÅRSMÖTE ÅRSMÖTE ÅRSMÖTE VÅ VÅ Vårt försenade årsmöte i Estuna Vårt Vårt försenade försenade årsmöte årsmöte i Estuna i Estuna Vårt i Allhelgonatid - Estuna kyrka. i Allhelgonatid i Allhelgonatid - Estuna - Estuna kyrka. kyrka. ning och paragrafer. Inte med skog, men händelser sätter spår inom oss. Vårt Vårt försenade årsmöte årsmöte i Estuna i Estuna Vårt Vårt Vårt försenade Vårt försenade försenade försenade årsmöte årsmöte årsmöte årsmöte ii(avser Estuna Estuna i Estuna i Estuna Vårt Vårt Bygdegårdsförening (avser år Bygdegårdsförening (avser år år Samling i Allhelgonatid i Allhelgonatid - Estuna - Estuna kyrka. kyrka. ii Allhelgonatid Allhelgonatid i Allhelgonatid i Allhelgonatid -- Estuna Estuna - Estuna - Estuna kyrka. kyrka. kyrka. kyrka. ändå. Man serförsenade paragrafen och riktlinSamling 12.30. Rune Larsson och Bygdegårdsförening Samling 12.30. 12.30. Rune Rune Larsson Larsson och och Byg Bygdegårdsförening (avser år Bygdegårdsförening Bygdegårdsförening (avser (avser år år Bygdegårdsförening Bygdegårdsförening Bygdegårdsförening (avser (avser (avser år år år Byg 2020) . Anledning Coronan. 2020) 2020) . Anledning . Anledning Coronan. Coronan. 20 jen, inte riktigt människan och de uni- HUR HAR Samling VI DET MED12.30. KÄRLEKEN? BerätSamling 12.30. Rune Rune Larsson Larsson ochoch Samling Samling Samling 12.30. 12.30. 12.30. Rune Rune Rune Larsson Larsson Larsson och ochochBygd Samling 12.30. Rune Larsson och Bengt Ericsson berättar om Bengt Bengt Ericsson Ericsson berättar berättar om om 2020) . Anledning Coronan. 2020) 2020) . Anledning . Anledning Coronan. Coronan. 2020) 2020) 2020) . Anledning . Anledning . Anledning Coronan. Coronan. Coronan. 202 20 ka omständigheterna. De ryms liksom telsen om Ulf och hans hustru är varm Sedvanliga punkter. Fika från Sedvanliga Sedvanliga punkter. punkter. Fika Fika från från Sed Bengt Bengt Ericsson Ericsson berättar berättar omom Sedvanliga Bengt Bengt Bengt Ericsson Ericsson Ericsson berättar berättar berättar omomom Sed Bengt Ericsson berättar om ’Människor vi mött’. Eftersamling ’Människor ’Människor vi mött’. vi mött’. Eftersamling Eftersamling inte i paragraferna. Jo, ibland, men ofta och vacker. De känner varandra, respekpunkter. Fika från Sedvanliga Sedvanliga punkter. punkter. Fika Fika från från Sedvanliga Sedvanliga Sedvanliga punkter. punkter. punkter. Fika Fika från Fika från från Sed 13.30. Kom och visa ditt stöd för 13.30. 13.30. Kom Kom ochoch visavisa dittditt stöd stöd förför 13.3 ’Människor vi mött’. mött’. Eftersamling Eftersamling ’Människor ’Människor mött’. vi vi mött’. mött’. Eftersamling Eftersamling Eftersamling ’Människor vivi mött’. Eftersamling inte. Paragraferna rör skogen, skiftena, terar varandra ochi håller av vi varandra. Jag Kom och visa ditt stöd för 13.30. 13.30. Kom Kom ochoch visa visa ditt ditt stöd stöd förför 13.30. 13.30. Kom Kom och Kom och visa och visa ditt visa ditt stöd ditt stöd för stöd förför 13.3 kl ’Människor 14 Bygdegården. Servering 13.30. kl 14 kl ’Människor 14 i Bygdegården. i Bygdegården. Servering Servering 13.30 vår Bygdegård. Alla välkomna. vår13.30. vår Bygdegård. Bygdegård. Alla Alla välkomna. välkomna. vår B vården, skatten, rätt väg in för invandblir varm kl i själen av deras varande tillkl 14 14 i Bygdegården. i Bygdegården. Servering Servering kl 14 kl kl 14 i Bygdegården. 14 i Bygdegården. i Bygdegården. Servering Servering Servering kl 14 i Bygdegården. Servering vår Bygdegård. Alla välkomna. vår vår Bygdegård. Bygdegård. Alla Alla välkomna. välkomna. vår vår Bygdegård. vår Bygdegård. Bygdegård. Alla Alla välkomna. Alla välkomna. välkomna. vår bildvisning. Alla välkomna. 3030 bildvisning. bildvisning. AllaAlla välkomna. välkomna. vår 30skyddsjakt oktoberför2021, oktober oktober 2021, 2021, kl kl 14.00 14.00 ochoch 30 BoB ringen och vargen – kl inte14.00 sammans,och deras respekt för varandra, och och bildvisning. bildvisning. Alla Alla välkomna. välkomna. och och bildvisning. och bildvisning. bildvisning. Alla Alla välkomna. Alla välkomna. välkomna. bildvisning. Alla välkomna. 3030 oktober oktober 2021, 2021, klkl14.00 14.00 3030 oktober oktober 30oktober oktober 2021, 2021, 2021, 2021, kl kl 14.00 kl 14.00 kl14.00 14.00och 30 oo Lördag novhem. 2021, kl 12.30 30 Lördag Lördag 6 nov 6 nov 2021, 2021, kl 12.30 kl 12.30 30 hur det slår för den enskilda människderas sätt att hjälpa och6hitta Just Lördag Lördag 6 nov 6vänligheten, nov 2021, 2021, kl kl 12.30 12.30 Lördag Lördag Lördag Lördag 66 nov nov 6 nov 62021, 2021, nov 2021, 2021, klkl 12.30 12.30 kl kl 12.30 12.30 an. Konsekvenserna blir märkliga när det, den där kärlekssamma vi inte ser till helheten, men det verkar omsorgen och närheten känns verkligen inte som om det ryms i paragrafernas genomgående vacker i boken. De har lite Unik utställning. UnikUnik utställning. utställning. Sång, kommunensvårt att prata med varandra Sång, Sång, cabaret cabaret om om kommunen kommunen Så ordalydelse. Det ärcabaret svårt attom se helhetibland, men Unik Unik utställning. utställning. Unik Unik utställning. Unik utställning. utställning. Unik utställning. Estunabon, träsnidaren Estunabon, Estunabon, träsnidaren träsnidaren Sång, Sång, cabaret cabaret om om kommunen kommunen Sång, Sång, Sång, Sång, cabaret cabaret cabaret cabaret om om kommunen om kommunen om kommunen kommunen Så Så Lyhundras ovilja att ingå i storkomLyhundras Lyhundras ovilja ovilja att att ingå ingå i storkomi storkomLyhun en, eller hur? Jag är tacksam över Ulfs de finns där. De kan tillsammans. Kerstin Estunabon, Estunabon, träsnidaren träsnidaren Estunabon, Estunabon, Estunabon, träsnidaren träsnidaren träsnidaren Estunabon, träsnidaren Sigurd Husman 1902-1986. Ett 40 Sigurd Sigurd Husman Husman 1902-1986. 1902-1986. Ett Ett 40 40 Lyhundras Lyhundras ovilja ovilja att att ingå ingå i storkomi storkomLyhundras Lyhundras Lyhundras ovilja ovilja ovilja att att ingå att ingå i ingå storkomi storkomi storkomLyhund Lyhun Lyhundras ovilja att ingå i storkommunen Norrtälje. Året är 1971. munen munen Norrtälje. Norrtälje. Året Året är 1971. är 1971. mun känsla för skogen, hans natur, hans träd Ekman har beskrivit det väl. Sigurd Sigurd Husman Husman 1902-1986. Ett 4040 Biljetter Sigurd Sigurd Husman Husman Husman 1902-1986. Ettal. Ett 40HäEtt 4040 Biljet Husman 1902-1986. Ett 40 -tal träfigurer i1902-1986. trädslaget -talSigurd -tal träfigurer träfigurer i1902-1986. trädslaget i1902-1986. trädslaget al. Hämunen munen Norrtälje. Norrtälje. Året Året är är 1971. 1971. munen munen munen Norrtälje. Norrtälje. Norrtälje. Året Året är Året 1971. är är 1971. 1971. mun mun munen Norrtälje. Året är 1971. förköp. Swisha 100 kr tillIdag ska Biljetter förköp. förköp. Swisha Swisha 100 100 kr till kr till Sigurd och hansBiljetter miljö. Jag är tacksam för läsjag andas skogsluft, tänka al.EttHä-tal -tal träfigurer träfigurer i trädslaget i trädslaget al. al. HäHä-tal -tal träfigurer -tal träfigurer träfigurer i trädslaget i trädslaget i trädslaget al. al. Häal. HäHä-tal träfigurer i trädslaget al. Hämat vid sjön Erkens norra strand. mat mat vid vid sjön sjön Erkens Erkens norra norra strand. strand. Biljetter Biljetter förköp. förköp. Swisha Swisha 100 100 kr kr till till Biljetter Biljetter Biljetter förköp. förköp. förköp. Swisha Swisha Swisha 100 100 kr 100 till kr kr till till Biljett Biljet Biljetter förköp. Swisha 100 kr till 123 600 6944 biljett hämtas vid 123 123 600 600 6944 6944 biljett biljett hämtas hämtas vid vid 123 ning om kärlek till skogens skiften och på vargen, tala med människor i bokmat mat vidvid sjön sjön Erkens Erkens norra norra strand. strand. 123 matVill mat vid mat vid sjön vid sjön Erkens sjön Erkens Erkens norra norra norra strand. strand. strand.123 vid sjön Erkens norra strand. Vill du medverka med HusmanfiVill du du medverka medverka med med HusmanfiHusmanfi123 600 600 6944 6944 - biljett - biljett hämtas vidvid om 123ingången. 123 600 123 600 6944 600 6944 6944 biljett - biljett - biljett hämtas hämtas hämtas vidvidvidmat 123ing 6 600 6944 --Endast biljett hämtas vid ingången. Endast 80 hämtas platser. ingången. Endast 80 80 platser. platser. alla dess123 platser. handeln de viktigaste frågorna och Vill Vill du du medverka medverka med med HusmanfiHusmanfiVill Vill du Vill du medverka du medverka medverka med med Husmanfimed HusmanfiHusmanfiVill du medverka med Husmanfigur? Kontakta Bengt E 0706gur? gur? Kontakta Kontakta Bengt Bengt E 0706E 0706ingången. Endast 80 platser. ingången. ingången. Endast Endast 8080 platser. platser. ingången. ingången. ingången. Endast Endast Endast 80 80 platser. 80 platser. platser. ing ing tala skog och natur med min förstekamSöndag 14 nov 2021 kl 14.00. Söndag 14 14 novnov 2021 2021 kl 14.00. kl 14.00. gur? gur? gur? Kontakta Bengt Bengt E 0706E 0706- Söndag gur?gur? Kontakta gur? Kontakta Kontakta Bengt Bengt Bengt 0706E 0706E 0706- Sönd Kontakta Bengt EE0706938877. 938877. 938877. HUR HARSöndag VISöndag DET MED VARGEN? Den skarat vid köksbordet. ViKontakta kan tillsammans. 1414 nov nov 2021 2021 klingår kl 14.00. 14.00. Söndag Söndag Söndag Söndag 14 14 nov 14 nov 14 nov 2021 2021 nov 2021 2021 kl kl 14.00. 14.00. kl kl 14.00. 14.00. Sönd God Soppa och kaffe God God Soppa Soppa och och kaffe kaffe ingår ingår God 938877. 938877. 938877. 938877. 938877. 938877. nov kl 12-15 Lörd/sönd Lörd/sönd 20-21 20-21 novnov kl 12-15 kl 12-15 Sönd par bry i människor. Kanske är det räds- Precis somLörd/sönd Ulf och hans 20-21 hustru i Kerstin God Soppa och kaffe ingår God God Soppa Soppa och och kaffe kaffe ingår ingår God God God Soppa Soppa Soppa och och kaffe och kaffe kaffe ingår ingår ingår God serveras 15.att Ekmans Löpa serveras serveras kl 15. kl 15. Lörd/sönd Lörd/sönd 20-21 20-21 nov nov kl kl 12-15 12-15 Lörd/sönd Lörd/sönd Lörd/sönd Lörd/sönd 20-21 20-21 20-21 20-21 nov novnov kl kl nov 12-15 12-15 kl kl 12-15 12-15 God dagarna. båda båda dagarna. dagarna. la för det okända, eller kanskekl är det varg.båda serveras kl 15. serveras serveras kl kl 15. 15. serveras serveras serveras kl 15. kl kl 15. 15. båda dagarna. båda dagarna. dagarna. båda båda båda dagarna. dagarna. dagarna. Invigning sker kl 13 på lördagen Invigning sker sker kl 13 kl 13 på lördagen på lördagen vi har olika ingångsvärden. För denför som Njut dagen som båda den bästa. Tack Norrtälje kommun bidrag ur Tack Tack Norrtälje Norrtälje kommun kommun för för bidrag bidrag ur ur Invigning Tack N Invigning Invigning sker sker kl 13 kl 13 på på lördagen lördagen Invigning Invigning Invigning sker sker kl sker 13 kl 13 kl på 13 lördagen påpå lördagen lördagen Invigning sker kl 13 på lördagen jagar ochTack har hund kanske rädslan är remed tal och utförliga berättelser om med med tal tal och och utförliga utförliga berättelser berättelser om om Tack Tack Norrtälje Norrtälje kommun kommun förför bidrag bidrag ur ur Tack Tack Tack Norrtälje Norrtälje Tack Norrtälje Norrtälje kommun kommun kommun kommun för för bidrag för bidrag för bidrag bidrag ur ur ur ur TackNN Jubileumsfonden 50 år (1971-2021). Jubileumsfonden Jubileumsfonden 50 år 50 (1971-2021). år (1971-2021). med med talSigurds tal ochoch utförliga utförliga berättelser berättelser omom medmed tal med tal och tal och utförliga och utförliga utförliga berättelser berättelser berättelser om omom Jubil med tal och utförliga berättelser om levant. En jakthund är en viktig familje- ANETTE GRINDE mångkunnighet. Sigurds Sigurds mångkunnighet. mångkunnighet. 50 50 år år (1971-2021). (1971-2021). Jubileumsfonden Jubileumsfonden Jubileumsfonden 50år år 50(1971-2021). (1971-2021). 50 år år (1971-2021). (1971-2021). Jubile Jubil Jubileumsfonden 50 medlem Jubileumsfonden ochJubileumsfonden i den finns ett mycket stort Sigurds Sigurds mångkunnighet. Sigurds Sigurds Sigurds mångkunnighet. mångkunnighet. mångkunnighet. Sigurds mångkunnighet. Roslagens bokhandel vid Lillamångkunnighet. torget antal träningstimmar nedlagda. Den är i Norrtälje värd mycket, både i känslor, skogstid och Tfn 0708 905 731 i pengar. Det är en relevant rädsla, har Info@roslagensbokhandel.se HUR HAR VI DET MED SKOGEN?

ESTUNA ESTUNA ESTUNABYGDEGÅRD BYGDEGÅRD BYGDEGÅRD

44

händelser händelser händelser hösten hösten hösten2021 2021 2021

”ALDRIG TÄLJE” ”ALDRIG ”ALDRIGTÄLJE” TÄLJE”

KULTURHELG KULTURHELG KULTURHELG

www.estunabygdegard.se www.estunabygdegard.se www.estunabygdegard.se

MITT ROSLAGEN 21/10-21

”ALDRIG TÄLJE”

KULTURHELG

”A

www.estunabygdegard.se ESTUNA ESTUNA BYGDEGÅRD BYGDEGÅRD ESTUNA ESTUNA ESTUNA ESTUNA BYGDEGÅRD BYGDEGÅRD BYGDEGÅRD BYGDEGÅRD

444

händelser händelser händelser händelser händelser händelser hösten hösten 2021 2021 hösten hösten 2021 2021 hösten 2021

”ALDRIG ”ALDRIGTÄLJE” TÄLJE” ”ALDRIG ”ALDRIG ”ALDRIG ”ALDRIG TÄLJE” TÄLJE” TÄLJE” TÄLJE”

KULTURHELG KULTURHELG KULTURHELG KULTURHELG KULTURHELG KULTURHELG

” ”A ”

www.estunabygdegard.se www.estunabygdegard.se www.estunabygdegard.se www.estunabygdegard.se www.estunabygdegard.se www.estunabygdegard.se

21


Boktips

F R Å N H A L L S TAV I K S B O K H A N D E L Den mörka årstiden har börjat, varför inte krypa upp i soffan med en god bok? Här kommer några tips!

Henrik Lenngren Vasaloppet LB förlag INFÖR VASALOPPETS 100-årsjubileum

Anthony Doerr En bättre värld Bookmark

Frida Skybäck De rotlösa LB förlag

”EN BÄTTRE VÄRLD” handlar om den

LYDIAS BROR DANI bär på ett mörkt för-

grymhet som mänskligheten måste genomleva och den godhet som göms i våra hjärtan. Genom gripande porträtt av livets olika skeenden, i olika personers liv under olika tidsåldrar, väver Anthony Doerr samman deras öden till ett mästerverk. Det är en blivande klassiker för alla åldrar som spänner över hela vår historia och befäster vikten av att skriva ner den. I dagens Idaho står den unge idealisten Seymour i begrepp att spränga ett bibliotek, ovetande om den äldre mannen och barnen som gömmer sig på ovanvåningen. Under belägringen av Konstantinopel 1453 kämpar Anna för sin systers liv medan den utstötte pojken Omeir tvingas delta i anfallet. Ensam på ett rymdskepp efter att jorden blivit obeboelig försöker Konstance förstå vad som hänt de andra passagerarna. Deras liv binds samman av en bok skriven innan vår tideräkning ens börjat.

BÖCKER KONTORSMATERIAL

LOTTER

SJÖKORT

SPEL OCH PUSSEL

flutet. Som trettonåring värvades han av ett kriminellt gäng och dömdes för misshandel och narkotikabrott innan han lyckades bryta sig fri. De senaste åren har han skaffat både jobb och lägenhet och lovat sin familj att aldrig mer begå brott, så när Lydia kontaktas av polisen och får veta att Dani är misstänkt för att ha fört bort en ung kvinna rasar hela hennes tillvaro. Men det är något som inte stämmer med anklagelserna mot Dani och eftersom polisen är övertygad om att han är skyldig börjar Lydia själv gräva i fallet. Den försvunna kvinnan, Linnea Arvidsson, är bosatt i det välbärgade området Västra hamnen och studerar vid Malmö universitet. Hennes skola ligger bara ett stenkast från det kafé där Dani arbetar. Men varför skulle han föra bort en kvinna som han inte har någon som helst koppling till? Och är Linnea verkligen den polisen och media verkar tro att hon är? I en desperat jakt på svar försöker Lydia hitta sin försvunne bror.

Annonsera och nå ut till alla hushåll i Nortälje kommun!

J.K. Rowling Julegrisen Rabén & Sjögren

tar Henrik Lenngren med oss på en vindlande resa genom det klassiska loppets värld, sedd genom 90 olika människors perspektiv. Vi möter vasalöpare av alla de slag – elitåkare, veteraner, glada motionärer, rikskända profiler och udda förmågor – men får också stifta bekantskap med personer som på andra sätt berörts av Vasaloppet, allt från entusiastiska TV-tittare till omutliga repdragare och luttrade brytbusschaufförer. Niomilafärden från Sälen till Mora är en skådeplats där hela det mänskliga känslospektrat sätts i gungning – glädje och ilska, sorg och resignation, hopp och förtvivlan. Tillsammans tecknar de porträtterande personerna en mångfacetterad bild av en livskraftig jubilar, men de bjuder också på mängder av matnyttiga tips och råd till alla som vill mäta sina krafter i fädernas spår. Läs om hur du hittar motivationen och håller den uppe, om hur du kan äta och träna inför loppet, och om hur du hanterar de olika utmaningar som väntar längs vägen – sinande krafter och bitande kyla, sugande backar och envisa tankespöken.

FRÅN EN AV världens mest kända

berättare kommer detta hjärtevärmande bladvändaräventyr om ett barns kärlek till sin mest älskade leksak, och om hur långt han är redo att gå för att återfå den. Med lysande bilder av illustratören Jim Field, kommer Julegrisen att bli en älskad klassiker för hela familjen. Jack älskar sitt gosedjur, Lilla Gis. Lilla Gis har funnits med honom jämnt, genom glädje och sorg. En julafton händer något förfärligt – Lilla Gis försvinner. Men julafton är en dag då mirakel kan ske, en dag då allting kan komma till liv …. Även gosedjur. Så Jack och Julegrisen (LG:s irriterande ersättare) ger sig ut på en magisk resa i Förlorien. Med hjälp av en talande lunchlåda, en modig kompass och en sak med vingar som kallas Hopp, tänker de försöka rädda den bästa vän Jack någonsin haft undan den skrämmande leksaksätande Förloraren...

A

ANNONSER KOMMUN! L

JE LI TÄL ORRONSERA N ANMNM ! N U KO L LI LJE RTÄ NOR

FRÅN D EN AST FRÅN ENDAST

1000:FRÅN ENDAST

NORRA UPP SAL AVÄG EN 1 2 0175-200 09 h al l s taviksbok ha n de l@ te lia .co m 22

KONTAKTA

för attraktiv TER » Känner mig riktigtNYHE i © Mobilt skolteam avvec © Riksre jag sitter att inte säga sexig där vision klas Vad en kritiserar Norrtäljeans Lommarskol kalsonger, strumpor och t-shirt©i soffan… an utökar © Rån vid busstatalten är det för jävla arbetskläder?« POVE PERSSON SID 2

Krönika

SID 4–5 © Kommunen rustad inför en höst med corona © Misstänkt mordförsök © Rattfull läkare kan förlora legitimationen

• VÄ DDÖ

ning! Totaltäck

CER A D G R ATI S TIDNING

ONSDAG 26/8 2020

ALLA L HUSHÅL

»Jag älskar överdrif Ju större ju bättre. ter. en hårfin gräns.« Dock inte

• VÄ DDÖ

CER A D G R ATI S TIDNING

ONSDAG 26/8 2020

ALLA L HUSHÅL

SID 14

JE • R IMB

O • H A LL S

MILJÖ&ENERGI 16/9 2020

En ny kulturscen står redo i Rimbo

av deras nya låtar spelades in till en kommande

webbaserad

OSCAR FALKENBERG PÅ 4EVERGREEN HAR LÖSNINGEN.

Fjärrvärme bidrar till att nå klimatmålen

SID 25

Sollceller – en god investering

*Enligt SMHI

Solcellslösningar för Roslagsbor

HEMSIDA www.roslagssol.se E-POST kontakt@roslagssol.se ADRESS Tibeliusgatan 2, Norrtälje

ra Se vå

projekt på

3

roslagssol roslagssol

SID 8

roslagssol

En aktivitetspark för alla åldrar med något RIMBO i att göra året om. Det planeras det för i Skarsjöparken hur Rimbo. En projektgrupp har jobbat fram ett förslag a innehålla.

ONSDAG 16/9

2020

»Jag älskar överdrif Ju större ju bättre. ter. lögner. Det är en hårfin gräns.« Dock inte

TAV IK • VÄ DDÖ

Fiskar ger näring åt innovativ odling

RIMBO Äntligen byggd och redo är den färdig­ NORRTÄLJE att tas i bruk, Från Rimbos kulturscen. basilika på bara fisk till några meter. stolthet inblandade Det var med Akvaponipr ojektet lerna för arrangörer visade loka­ Campus i Norrtäljei en källare på och andra aktörer.2 SID rande i sin litenhet. är impone­ 4

”Se avloppsvatten som en resurs.”

Tävling SUSANNE FRÅN NORRTÄLJE Ny aktivitetspark EXTRA BILAGA! S L NÄRA BRÄNDERNA I OREG BOR ON planeras i Rimbo Tandvärk?

träffa tjejerna i Norrtälje Countrybrudar när tre

ROSLAGSBRO Det skulle bli en ridtur vilken som helst. Det blev ett drama som kunde ha slutat riktigt illa. Tilde Jacobi, 12 och Enya Elfving, 11, var med om något de aldrig ska glöm-

Krönika

Totaltäckning!

ALLA HUSHÅLL

Countrybrudar rån vid busstationen

! NOR R TÄ L

1

4

5

SID 2

Du kan läsa alla nummer på miro.se!

Totaltäckning!

POVE PERSSON

ning! Totaltäck

på att Pove Persson. se © Tagning. Men inte tystnad. Mitt Roslagen passade hemma i hans trädgård i centrala Norrtälje. Foto: i form av Stefan Källström, spelade in ljud och bild

ROSLAGEN Just nu pågår en offensiv från företag som erbjuder trådlösa nätverk till kommunens invånare – men kommunens breddssamordnare Rasmus Lund-

TAV IK • VÄ DDÖ

rån vid busstationen

NORRTÄLJES EGNA

Hästutflykten slutade i dramatik

O • H A LL S

ALLA HUSHÅLL

L OK A LPRODU

Kommunen agerar i bredbandsfrågan

JE • R IMB

för attraktiv TER » Känner mig riktigtNYHE i © Mobilt skolteam avvec © Riksre jag sitter att inte säga sexig där vision klas Vad en kritiserar Norrtäljeans Lommarskol kalsonger, strumpor och t-shirt©i soffan… an utökar © Rån vid busstatalten är det för jävla arbetskläder?« POVE PERSSON SID 2 tionen

NOR R TÄ L JE • R IMB O • H A L L S TAV IK L OK A L PRODUCER A D G R ATI S TIDNING!

företagsgala. Sound & Vision Studio i Norrtälje, här

! NOR R TÄ L

Krönika

SID 4–5 © Kommunen rustad inför en höst med corona © Misstänkt mordförsök © Rattfull läkare kan förlora legitimationen

Wilhelmina Eriksson tel 072-168 79 92

lögner. Det är

POVE PERSSON

L OK A LPRODU

NOR R TÄ L JE • R IMB O • H A L L S TAV IK L OK A L PRODUCER A D G R ATI S TIDNING!

tel 072-168 79 91

Krönika

tionen

Cippe Carlstedt tel 072-168 79 91 KONTAKTA Wilhelmina Eriksson tel 072-168 79 92 Cippe Carlstedt

100 100:-0 0:-

Du kan läsa alla nummer på miro.se!

ONSDAG 16/9

FULLT

MED FOLKA

© NORRTÄL

JE Det som tidigare har på våren och gått av stapeln körts Coronapandemin i cirka 20 år fick i år på lar om ”Norrtälje flyttas fram till hösten. grund av Det hand­ Folkvagnsklubbs” rally, som i år PARA IHOP populära fick bli ett höstrally. RÄTT BILD vår­MED FOTO CIPPE RÄTT CARLSTEDT ORT SIDAN ELLER 14–15 PLATS! SID 34–35

SID 2

2020

MITT ROSLAGEN 21/10-21


Nyt t ing k r o w co pt! konce

DU HAR ALDRIG HAFT NÄRMARE TILL JOBBET Nu lanserar Touch by Index Residence nya moderna arbetsplatser i Havstornet i Norrtälje Hamn. För dig som bara behöver ett mindre kontorsrum där det tekniska och praktiska fungerar – utan att du betalar för onödigt stora lokaler – så är detta den perfekta lösningen! På Norrtäljes mest attraktiva adress med utsikt över hamnen och omgiven av trevliga restauranger och caféer kan du nu hyra

ett eget kontorsrum med tillgång till wifi, skrivare samt övrig kontorsutrustning. Bättre och mer praktiskt kan det inte bli! För mer info om tillgång, storlekar och kostnad kontakta vår Concierge Alexander TOUCH by Index Residence är smart, praktiskt och gör livet enklare att leva som du faktiskt vill. Och känslan av frihet får du köpet!

Alexander Skiöldsparr | alexander.skioldsparr@touchbyindexresidence.se | 076-138 65 00

touchbyindexresidence.se

MITT ROSLAGEN 21/10-21

23


Julbordskryssning med M/S Eckerö Gör en skön dagsutflykt, njut av ett härligt julbord med havsutsikt och shoppa dina julklappar ombord.

JULBORD 355:– vid webbokning. Ordinarie pris 375:–. Serveras 19/11–23/12. BUSS + BÅT T/R 80:– vid webbokning. Ordinarie pris 110:–. Du hittar din närmaste hållplats på www.eckerolinjen.se/norrtaljebussen

26 NOV–19 DEC Lagom till 1:a advent dukar vi upp vårt dignande julbord med råvaror från Roslagen och närområdet. Vi lagar all mat från grunden och traditionella smaker möter nytänkande. Boka vårt julbordspaket med bastu & jacuzzibad, glögg, julbord, övernattning på vårt 4-stjärniga hotell samt en härlig frukostbuffé!

Telefon: 0176-803 44 info@furusundvardshus.se www.furusundvardshus.se www.eckerolinjen.se • Tel. 0175-258 00

Årets julbord Från fredagen, i den första adventshelgen, dukar vi uppvårt julbord. Priser: 625:-/vuxen 250:-/barn

Välkomna till Vischan på Kröns Trädgård för ett oförglömligt julbord. Ett julbord med stil och där du märker att det finns ett öga för det lilla extra. Det är havets läckerheter och närproducerade produkter som är i fokus. Allt tillagat med extra mycket passion. Önskas mer information, maila: sofiegedin@gmail.com eller ring på 076-085 14 76. 24

MITT ROSLAGEN 21/10-21


Viltsafari Välkomna att avnjuta vårt traditionella svenska

Julbord TORS - LÖR 25 NOV - 18 DEC

Från kl 17.00 (även veckan innan jul efter ök)

VÄG PÅ p.se

Pris från 450 kr/pp

Boka via mail: roslagensgk.restaurang@gmail.com

Vi tillagar all mat från grunden

tik r ö k Vi

ROSLAGENS GOLFRESTAURANG Golfbanevägen 45, Norrtälje • Tel. 0760 345 344

r e r tu

e t! v o l t s ö h a l he

HÖSTLOVSPAKET Safari, femkamp, minigolf och mat Barn ungdom

(UPP TILL12 ÅR)

Vuxen

260:400:-

DET HÄNDER PÅ SAMSTORPS GÅRD! 23/10 • Krogshow & mat med bröderna Rongedal 30/10 • Grillkäll med Forslundz & Co 26-27/11 • Julbord med PP & Lager i Barbados samt Forslundz & Danne M 3-4/12 • Julbord med Jan Johansens krogshow samt Forslundz & Danne M 11/12• Luciarock med Covercrew band boka bord på bokasamstorp@gmail.com Buss till och från Norrtälje finns.

mt välkomna till Samstorps Gård MITT ROSLAGEN 21/10-21

Safari • Femkamp •Bröllop • Fest Café • Gårdsbutik • Minigolf • Företagsevent Boende i stugor & ställplatser finns – boka i förväg!

25


Norrtälje

Viltsafari Debatt

Galärenområdet i Norrtäljes hamn tar form NORRTÄLJE Galärenområdet i Norrtälje hamns östra del börjar ta form. Omfattande arbeten pågår för att skapa möjligheter för bostäder och verksamhetslokaler i närhet till rekreationsytor och vandringsstråk.

Den nya stadsdelen Norrtälje Hamn sträcker sig från den gamla stadskärnan, längs kajstråket och ända ut till Port Arthur i den östra delen. Vid piren, där Galärområdet tar vid, pågår nu omfattande och markoch förstärkningsarbeten. I området planeras bland annat en park för vistelse vid badmöjligheter och båtliv i anslutning till boende, verksamheter och uteserveringar i den havsnära miljön. Det nya området och dess möjligheter innebär att en helt ny kajlinje byggs, vil-

VÄG PÅ p.se

ket bland annat innebär att spontning och pålning krävs för att skapa en stabil grund för gator och förutsättningar för bebyggelse. Spontning av den nya kajlinjen är färdigställd och sanering av gatumark pågår. Pålning av gator är startad och beräknas pågå en bit in i år 2022, då arbetena övergår i en lugnare fas med armering och gjutning av det påldäck, där bland annat den nya Galärgatan anläggs och som bedöms vara klar under hösten 2022. I Galärenområdet byggs en helt ny pir, där förstärkningsarbeten nu pågår för att kunna ersätta den befintliga piren. Den nya piren blir en naturlig samlingsplats, med möjligheter för verksamheter, service till det planerade Hamnbadet, angöring av båtar med mera mellan Galärparken, Hamnbadet och kajstråket in mot stadskärnan. MITT ROSLAGEN

tik r ö k Vi

Röd markering: pågående arbeten i Galärenområdet.

r e r tu

e t! v o l t s hö a l e h

Stiftelsen Bertil Carlqvist l Under hösten har det i flera av ortens

tidningar skrivits artiklar om den kommunala Stiftelsen Bertil Carlqvist. Det mesta är korrekt men behöver en viktig komplettering, gällande tillkommande gåvor under årens lopp. År 1980 mottog Norrtälje kommun denna gåva med skämtteckningar, skrifter och mycket annat, som förvaltas av Stiftelsen genom dess styrelse – på uppdrag av kommunen. 1979/80 upprättades olika handlingar - Gåvobrev, Överenskommelse, Stadgar och Avtal inom den kommunala förvaltningen. Den ursprungliga gåvan hade vid mottagandet ett visst innehåll med skrifter, humorteckning m m. Därefter har mer tillkommit. Som exempel 91:an Karlssons jultidningar, August och Lotta, flera nummer Kalle Anka & Co och andra serietidningar. Vänliga människor och organisationer överlät serietidningar, teckningar, skrifter och mycket annat till det då nystartade museet. Det viktiga tillägget är att tillkommande alster därför inte ingår i den ursprungliga gåvan. Kommunen har utfäst sig att förvalta den ursprungliga gåvan. Bl a genom att öppnades ett Humormuseum i den då nedlagda järnvägsstationen (läge; idag ICA Kryddan). Separatutställningar har arrangerats under åren lopp. Under lång tid har samlingarna förvarat men alltför sällan visats. Nu, när vi i stiftelsens styrelse, under sakkunnigt stöd

av arkivarie Elisa Rossholm, beslutat anstränga oss uppfylla gåvogivarens intentioner finns det anledning att just dessa i efterhand inkomna serietidningar, skrifter m m inte omfattas av det löfte som gavs till Bertil Carlqvist. Styrelsen har i nuläget ändå beslutat tillfälligt stoppa alla typer av förändringar i samlingarna. Papper och tryckta alster kräver viss omsorg hur det förvaras. Det ställer krav och kostar pengar. Vi tillskriver Kammarkollegiet, vilket kan resultera i att vi får helt nya förutsättningar att hantera gå-

”Papper och tryckta alster kräver viss omsorg hur det förvaras. Det ställer krav och kostar pengar.” van från Bertil Carlqvist. Under tiden kostar detta både pengar och utrymmen. Vi i styrelsen anser att Stiftelsens verksamhet bör anpassas till dagens behov och möjligheter - men samtidigt inte glömma Bertil Carlqvists önskemål. Nu tar vi en paus i vårt arbete och avvaktar Kammarkollegiets utlåtande. Bengt Ericsson, C, ordf. Stiftelsen Bertil Carlqvist

HÖSTLOVSPAKET Safari, femkamp, minigolf och mat Barn ungdom

(UPP TILL12 ÅR)

Vuxen

260:400:-

DET HÄNDER PÅ SAMSTORPS GÅRD! 23/10 • Krogshow & mat med bröderna Rongedal 30/10 • Grillkäll med Forslundz & Co 26-27/11 • Julbord med PP & Lager i Barbados samt Forslundz & Danne M 3-4/12 • Julbord med Jan Johansens krogshow samt Forslundz & Danne M 11/12• Luciarock med Covercrew band boka bord på bokasamstorp@gmail.com Buss till och från Norrtälje finns.

mt välkomna till Samstorps Gård Safari • Femkamp •Bröllop • Fest Café • Gårdsbutik • Minigolf • Företagsevent Boende i stugor & ställplatser finns – boka i förväg! 26

MITT ROSLAGEN 21/10-21


R

TO M

AS PER

SS

O

ÄV E

rn

D

PL

ÅTA R - T Y L L A

K

&

N

sbaga

g rosla

NT YR BL A

R

I Mitt Roslagen ger jag tips och trix kring mat och bakning.

T R UL A S L

E

NS

Tomas Persson heter jag, sedan 8 år driver jag RoslagsBageriet i Norrtälje och från 2016 även Café Hörnan som är Norrtäljes Äldsta Café med sina 109 år. Jag har hela mitt liv arbetat med mat eller matrelaterad verksamhet, jag är utbildad bagare & konditor och har jobbat i saluhall, köttbutik, drivit restaurang och cateringföretag och företag inom bageri & Cafésektorn.

Instagram: roslagsbagaren FaceBook: roslagsbageriet Mail: tomas@roslagsbageriet.se Telefon: 0176-223160

Häll alla råvaror utan saltet i din Tomatsåsen: degberedare och kör den lång 1 burk San Marzano tomater samt i ca 13 minuter. 2 vitlöksklyftor Tillsätt sedan saltet och kör 4 msk tomtapuré AS PER degen 1 minut till. 4 tsk soltorkade tomater SS TO M O R Slå upp degen i en oljad plast½ hackad gul lök Tomas Persson heter jag, sedan 8 år driver RoslagsBageriet i Norrtälje och lådajag (lite olja i botten och på 1 kruka basilika rn från 2016 även Café Hörnan som är Norrtäljes Äldsta Caféinte medfastnar) sina 109 år. 3 msk torkad oreganolagsbaga kanterna så degen s o r Jag har hela mitt liv arbetat med mat eller Låt matrelaterad degens stå verksamhet, i rumstempe-jag är utbildad bagare & konditor och har jobbat i saluhall, köttbutik, drivit restaurang ratur i 1 timme (degen har då och cateringföretag och företag inom bageri & Cafésektorn. Instagram: roslagsbagaren dubblat sin volym). Nu ska du Som en extra lyx kan man tillFaceBook: roslagsbageriet Mail: tomas@roslagsbageriet.se som man viker ett sätta 50 gram finriven parmeI Mitt Roslagen ger jag tips och trix kringvika mat degen och bakning. Telefon: 0176-223160 kuvert: från höger till mitten, sanost och 4 msk röd pesto. från vänster till mitten, från botBryn löken och när den börjar ten till mitten och från toppen få färg tomatpurén och Kålsallad 1/2 tillsätt tsk Spiskummin till mitten. Själva sedan vitlöken. någon miSÅ”vik-skarvarHÄR GÖR DU: 1/4 tsk SvartBryn peppar Hällneråt alla råvaror i din na” du nu ochutan lä- saltet nut. Tillsätt övriga råvaror, låt 1/4vänder huvud Spetskål (finstrimlad) 1/2 tskTomatsåsen: Salt degberedare och kör den långburk San Marzano tomater ger degen i den lätt ol- sjuda upp, 21 vitlöksklyftor stavmixa såsen och 1/4tillbaka huvud Rödkål (finstrimlad) samt i ca 13 minuter. jade plastlådan. Tillsätt sedan saltet och krydda upp med salt och svart1 Rödlök (finstrimlad) Gör så här: Mosa avokadon, kör 4 msk tomtapuré degen vila med1 minut en plastpeppar på mycket av degen till. 4 tsk soltorkade tomater 1 Låt Morot (grovriven) riv i (tänk vitlök ochatt tillsätt resten Slå degen i en oljadde plast½ hackad gul lök folie över ytan (den ska ligga råvaror man toppar pizzan 2 msk green chili påupp burk av råvarorna och blanda till låda (lite olja i botten och på 1 kruka basilika kvar i plastlådan) olja gärna medeninnehåller salt så ta inte 1/5 del färsk annans i tärningar jämn kräm. kanterna så degen inte fastnar) 3 msk torkad oregano för mycket) lätt så inte Låt plasten fast1/2 ytan dl rapsolja degens stå i rumstempeMöt höstens mörker med en värmande chilli ratur i 1 timme till (degen har då nar. Ställ degen i kylskåpet Kruspersilja (finhackad) För att bygga och servera dubblat sin volym). Nu ska du Som varianterna: en extra kanugnen man tillPÅ GRILLEN- I PIZZAUGNEN ELLER I HEMMAUGNEN dagen efter. TIPS: I vanlig ugn,lyx ställ 3 msk äppelcidervinäger (går bra de olika vika degen som man viker ett sätta 50 gram finriven parmeDela sedan upp degen i bitar på maxvärme, ställ in en pizzasmed vitvinsvinäger) kuvert: från höger till mitten, sanost och 4 msk röd pesto. om cirkaav 200-250 gram (1 ten eller stekstål om dunärhar, TACO ÄR NOG en av de vanli1 chipotle chili (torkad) Hacka chokladen Smaka medfrån salt, grovmald Tacobåt mini vänster tillpormitten, från botBryn löken och den om börjar tenrunda till mitten och från toppen få färg tomatpurén och Jagmaträtterna har under många år bakat1surdegspizza som påminner basserad och omblötlagda du inte harchilin sur- tion) och forma bollar. inteTortilla så ställ intillsätt en plåt. Tillvergaste på fredagsancho chili (torkad) Nu borde den svartpeppar pocket Själva ”vik-skarvarsedan vitlöken. Bryn någonså mideg mjuk, gå till töm din lokala bagare påmitten. en väl mjöka pizzan påchips bakplåtspappret om den puffiga kan- blivit myset runtdär om italienska i de svenskanapolitanska stu- (Bådasorten, torkade med chilisorterna kärnorna ochså Dessa lägger dutill Tortilla na” vänder du nu neråt och lä- nut. Tillsätt övriga råvaror, låt får du säkert surdegsstart lad plåt med en du olenkelt kan dra över pizzan ter och tjockare boten, i mina ögonmycket fräschare än finhacka gorna, oftalite baserad på köttfärs finns som torr krydda eller som chilin,lite finhacka även Gör så och här:täck Massera kålen med Surdegsbröd geröver tillbaka degen i den lätt sjuda upp, stavmixa såsen och Låt degen stå i på den varma omröda du ber snällt eller så får du kökshandduk. plåten i ugnen. ”klassisk” pizza, vilketkylockså kan vara riktigt gott med den chilin. händerna och jade blanda i rapsfrån livsmedelsbutikens pasta om man inte vill lagat hålla på plastlådan. krydda upp med salt och svartdegenmjukvila med en plastpeppar på att mycket köpa byttasådeg. 1-1,5 ochLåt uppnå dubbDu som har(tänk pizzaspade bakaav brakryddad råvaror.med den där pådisk, att blötlägga själv) Brynen köttet det blir gylleoljan.timmar När kålen börjar Romansallad ytan (den ska ligga de råvaror man toppar pizzan Mjöleti en är viktigt, att använ- lanastorleken. folie över ut pizzan sen färdiga kryddblandningen. 2 små gula paprikor ne (gärna gjutjärnsgryta). blanda i resten av råvarorna. Limé på spaden med gott kvar i plastlådan) olja gärna med innehåller salt så ta inte I SOMMAR det som 2 små i temperaturer mellan 500-800 Jag dasteker ett riktigt finmalt och protemjölför under. Lägg på dina råSpännande? Nejkänns inte särskilt röda paprikor i rapsolja och kryddar Smaka av medlätt saltytan ochsågrovTomatfiléer mycket) inte plastenom fastmånga har skaffat en uppenpizzaugn Bertotto graderbönor och det gör man bara i med inrikt bildar mycket Pressa försiktigt utStäll degen med varor som duurkärnad vill ska gå med i nar. degen i kylskåpet till men otroligt omtyckt saltmjöl och som lite vitpeppar. mald svartpeppar. Fintärnad gurka PÅ GRILLENI PIZZAUGNEN ELLER I HEMMAUGNEN dagen efter. TIPS: I vanlig ugn, ställ ugnen en riktig vedeller gaseldad gluten är nästan ett måste för ugnen och stoppa in. Pizza på till trädgården eller uteplatsen, fina fingertoppar med försök bart. Men kan man inte göra Stora vita bönor Tillsätt löken och låt den fräRiven ost Dela sedan upp degen i bitar på maxvärme, ställ in en pizzaspizzaugn. enmjuk, äkta napolitansk pizza. så sätt reducerar risken att du antingen vedeldad eller gasolbehålla en kant dom du inte fredagsmyset lite roligare och Kidneybönor sas när löken börjar mjukGuacamole (Avokadoröra) Majs om cirka 200-250 gram (1 por- ten eller stekstål om du har, om Tillsom exempel Tippopaprikan 00 finns misslyckas upplockning av driven. på 0,5-1 cm.forma Arbemer spännande? Variera sig lite? 1/2 tub na tillsätt den tärnade Smetana Jagtomatpuré har under många år bakat surdegspizza påminner basserad och ombearbetar du inte har surtion) och runda bollar. intemed så ställ in en plåt. Tillverdu på en välpizzan mjödeg gå till din lokala så tillDessa ka pizzan på bakplåtspappret omkrossade den där italienska sorten, med kanDEGEN i dag i de puffiga flesta livsmedfrån bakbordet eller ar-så Och tack vare detidéså har jag 1 burk ta2 Avokado utbagare degen den lägger storleken Här kommer några tomaternapolitanska och vitlöken och större de 3 olika chiHackad Koriander eller persilja fårlokala du säkert lite plåtha och täcktill över med en du enkelt kan dra över ter och lite i mina ögonmycket fräschare anser atttjockare degen boten, och tomatelsbutiker eller än hos din betsbänken. du önskaVitlök pizzanladska och att i detta nummer tipsa 30Jag ertänkt som värmer i höstmörkret. gram mörk choklad (70%) lisorterna. 1surdegsstart Klyfta Fin hackad rödlök/gul lökpizzan om du ber snällt eller så får du kökshandduk. Låt degen stå i på den varma plåten i ugnen. ”klassisk” pizza, vilket också kan vara riktigt gott lagat med om bra pizzadeg ochsom en grym 1 flaska såsen är de två viktigaste saker- bagare. önskad tjocklek. Pizzan behöJag bakar tomatBasen är en härlig chili öl 33cl Tillsätt tomatpurén, de kros2 msk finhackad röd paprika köpa en bytta deg. 1-1,5 timmar och uppnå dubbDuoftast som harmina pizzaspade baka bra råvaror. tomatsås, samtpå liteenandra trev- 2 dl naChilisås när man kommer till pizzan sade tomaterna, chilisås, öl ver inte vara helt rund, det blir baserade med bara man kan servera mängd ochär viktigt, 2 msk finhackad gul paprika Smaklig ochpå värmande Mjölet att använla storleken. ut pizzor pizzan spaden medtogott SOMMAR känns det en som mellanpå 500-800 protemjöl Lägg på dina ligheter när det kommer omI Salt man inte vill baka bina-i temperaturer bara mer rustikgul känsla matsås ostunder. på, sedan top-råolika sätt. Smakerna ligger till 2 tsk paprikapulvret. 1/2och finhackad lök om den spis och iom höstmörkret! Recept degen:da ett riktigt finmalt har skaffat en pizzaugn och det gör man bara i inrikt mjöl somärbildar Pressa försiktigt ut degen med varormed som tex. du vill ska gå med i pizza bak.samma comånga pizza, dvs. en pizza utan to-grader Sänk lite mycket ”ruff”. par jag dom lufttorkad ändå inom ramar som 1 tsk Peppar värmen och låt grysaften från en halv lime /Bagarn 5 dl vatten, ca 27°C eller gaseldad gluten är nästan ett måste för fina fingertoppar med försök ugnen och stoppa in. Pizza på till trädgården eller uteplatsen, en riktig vedRecepten går givetvis att anmatsås (på den använder man Degen räcker till cirka 6 pizskinka, vitlöksfräst svamp, taco. Listan på råvarorna kan 2 tskantingen Liquid Smoke tan i 1,5- 2 timmar ugn.puttra 7 dl vetemjöl en unäkta napolitansk pizza. att du vedeldad(Hickory eller gasol- pizza behålla en kant dom du inte så sätt reducerar riskenrucvända på både grillen med pizoftast creme fraiche på botten zor (tänk på att dessa på pizzor ochmed kanske någraav verka lång men jag lovar att olja) driven. der lock. Till exempel Tippo 00 finns bearbetar misslyckas upplockning 0,5-1 cm. cola, Arbe- olivolja 5 g jäst i de flesta mättar större livsmedpizzan från bakbordet Och tackpulver vare ost det så harostar). jag DEGEN ta ut är degen den storleken zasten eller ochpaprika toppar med eller Känn mycket mer dentill klasklickar hemgjord pesto. eller ardet är värt det!i hemmaugnen på 2 tsk (gärna en om köttet är mört 250 g vetesurdeg i dag(det att i detta nummer tipsa Jag anser att degen och tomat- elsbutiker eller hos din lokala du önska pizzan ska ha och till betsbänken. plåt, men absolut godast blir rökigtänkt Degen skall göras i minst ett ska falla siska pizzan från pizzerian så Ungersk) sönder). Om inte, till15 viktigaste gram havssalt. om bra pizzadeg och en grym såsen är de två saker- bagare. önskad tjocklek. Pizzan behöJag bakar oftast mina tomatden nog när man kommer upp dygn i förväg. Degen är surdegsden behöver intevervara sätt lite vattentill(eller tomatsås, samt lite andra trev- na när man kommer pizzan lite bryggt intelika varastor). helt rund, det blir baserade pizzor med bara toKryddig Chili detchipotle kommer till man inte vill ger bakaännu en binabara mer rustik känsla om den matsås och ost på, sedan topGör ligheter så här:när Lägg och om kaffe som mer komRecept på degen: på högrev pizza bak. kokande en pizza utan är lite ”ruff”. par jag dom med tex. lufttorkad dl vatten, ca 27°C ancho chilii vatten. co pizza, plexdvs. smakbild), så todet inte 5koRecepten går givetvis att an- matsås (på den använder man Degen räcker till cirka 6 piz- skinka, vitlöksfräst svamp, ruc7 dl vetemjöl Putsa bortpåsenor och med hinnor karcreme tortfraiche och låt vända både grillen piz- oftast på grytan botten koka5ytzor (tänk på att dessa pizzor cola, olivolja och kanske några Det här behöver du! g jäst från zasten högreven tärna den eller i och hemmaugnen på i ochterligare. toppar med ost eller ostar). mättar mycket mer är den klas- klickar hemgjord pesto. 250 g vetesurdeg Degen skallköttet göras i minst ett siska pizzan från pizzerian så 1000 gram högrev i bitar ca 1 bitarplåt, ca 1men cmabsolut x 1 cmgodast blir När är tillräckligt mört 15 gram havssalt. den nog när man kommer upp dygn i förväg. Degen är surdegsden behöver inte vara lika stor). cm x 1cm som grytbitar Skala och skiva löken ta med hjälp av 2 gafflar och ”riv 2 köttbuljongtärningar eller Skala och finhacka vitlöken isär köttet”, finfördela det. köttfond Kärna ur paprikorna och Tillsätt den mörka chokladen 2 gula lökar skär i cm-stora tärningar och blanda i bönorna. (om nå4 klyftor vitlök Häll av alla bönor i ett gon inte gillar bönorna kan man 1 röd chili durkslag och skölj av dom. servera dom vid sidan av, värm då bönorna försiktigt i mikron). Smaka av om det behöver saltas eller kryddas ytterligare. Ställ grytan åt sidan. Grytan blir nästa godare om den görs dagen innan. Det går bra att frysa grytan, men vänta då med att tillsätta bönorna till serveringstillfället. Tips: har du tryckkokare koka grytan i den då tar det ca 30 minuter att koka chilin. SÅ HÄR GÖR DU:

ÄV E

T R UL A S L

E

NS

N

D

&

K

NT YR BL A

PL

ÅTA R - T Y L L A

R

Hett i Pizza höst

Pizza

26 ROSLAGEN 21/10-21 MITT

26

MITT ROSLAGEN 12/8-21 27

MITT ROSLAGEN 12/8-21


Roslagen

Thomas Sving underhöll med dragspel och sång när deltagarna åkte traktorsläp på åkrar och mark.

Trivsellördag med FUB på Färsna NORRTÄLJE Föreningen FUB Norrtälje, en förening för utvecklingsstörda, personer med intellektuell funktionsnedsättning, har en viktig roll i samhället. Under ett verksamhetsår genomför föreningen olika träffar. Det kan var utflykter till Gräddö eller till någon nöjespark. Vid några tillfällen har föreningen ordnat Trivseldagar. Den här gången på Färsna gård.

Coronaåret 2020 och första halvan av 2021 har varit dystra för många, så också för FUB Norrtälje som inte kunnat ha några träffar. Men – sista lördagen i september styrde man kosan till Färsna

gård. Deltagarna kom med släkt och vänner. Någon räknade publiken till över nittio personer. Ordförande Ingrid Landin hälsade välkommen. I samma veva kördes grillen i gång med eftertraktad grillad korv och tillbehör. I grillen jobbade flera, bland andra kassören i FUB, Clas Forsgren. Hans Andersson tillhör styrelsen och hade ordnat med en klurig tipspromenad. Alla deltagare fick fina, skänkta priser. – Så ska det vara när en tävling är som bäst, tyckte en av deltagarna. I trädgården fanns Hästskokastarklubben Balder med riktiga mattor och blanka hästskor. Fem hästskor runt pinnen på mattan ger 100

Hästskokastarföreningen Balder Norrtälje lät nyfikna prova på hästskokastning. En inte alldeles enkel sport. 28

FAKTA

Hans Andersson, styrelsemedlem i FUB, hade ordnat en klurig tipspromenad.

poäng. Det var svårare än många trodde, men roligt. Några av de som provade fick ihop runt 25 poäng. Vid en trivseldag måste det också finnas fika - kaffe med massor av bröd. Färsna gårdscafé med Systrarna Matjord, Linda och Malin Ljungehed, gav dagen extra glans. Cafégästerna satt i solen och trivdes, som man ska göra på en riktig Trivseldag. Underhållning av annat slag blev det när roslagskännaren Michael Blum sjöng, spelade och berättade historier. Han var inte ensam med sång och musik. Thomas Sving med dragspelet förgyllde dagen på sitt sätt. Thomas tog med sig dragspelet ut på hölasset – ut i skog och mark sittande på Traktorklubbens vagn –

bakom en gammal traktor. Passagerarna njöt. Thomas trivdes i sin roll. Till mångas trevnad tog han flera rundor runt de vackra åkerholmarna vid gården. Vänliga företagare, organisationer och privatpersoner hade skänkt fina vinster till dagens stora lotteri. Vid ett riktigt uppskattat lotteri får varje besökare lotten helt gratis. Så var det här. – Ett toppen-lotteri, sa flera av besökarna. När vädret är strålande bra och människorna glada och trevliga blir fester något man minns under lång tid. En av besökarna sa flera gånger; – Det här har varit den bästa dagen på hela året. En riktig trivseldag på Färsna gård.

FUB är en intresseorganisation som arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning ska kunna leva ett gott liv. FUB står för Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning. De är drygt 28 000 medlemmar i cirka 165 lokalföreningar runt om i landet. Personer med utvecklingsstörning och deras anhöriga är medlemmar i FUB liksom många andra som delar grundsynen. FUB bevakar personer med utvecklingsstörnings intressen i kommuner, landsting, riksdag och hos myndigheter inom olika samhällsområden. Föreningen sprider information till egna medlemmar och till allmänheten. Den erbjuder medlemsstöd genom FUB:s medlemsrådgivare, rättsombud, ombudsmän och rättsjurist. FUB har en rikssektion för personer med utvecklingsstörning: Klippan.

MITT ROSLAGEN MITT ROSLAGEN 21/10-21


HAR DU EN NYHET? TIPSA VÅR REDAKTÖR: 076-892 36 61 pove@mittro.se

Länsstyrelsen hyllar kommunens trygghetsarbete En ny rapport från Länsstyrelsen visar att Norrtälje kommuns arbete för trygghet varit särskilt framgångsrikt. I arbetet med att stärka barn och föräldrar har kommunen kommit långt, enligt rapporten. Projektet Trygg i Norrtälje kommun (TiNK) har fungerat som en bra grund för samverkan, med tydligt fokus på främjande och förebyg-

ROSLAGEN

gande arbete. Ett exempel är samarbetet mellan kommunen, polisen och skolorna för att stärka tryggheten i offentlig miljö, motverka vardagsbrott och våld i nära relationer. Länsstyrelsen lyfter nu upp Norrtälje kommun som ett gott exempel för andra kommuner att ta efter. – Vi är väldigt stolta över att vi har ett brett utbud av föräldraskapsstöd som är

riktat till alla på generell och universell nivå. Vi välkomnar andra kommuner att komma på studiebesök hos oss och vi samverkar även med andra kommuner i hela Sverige genom nätverksmöten där vi tar del av varandras erfarenheter och kunskap, säger Eva Paulsén, kommunens samordnare för föräldraskapsstöd, i ett pressmeddelande. MITT ROSLAGEN

Visit Roslagen stöttar besöksnäringen under hösten Genom projektet “Reload Roslagen” erbjuder Visit Roslagen stöd till de hårt pandemidrabbade företagen inom besöksnäringen. Syftet med projektet är att höja kompetensen och stärka konkurrenskraften för små och medelstora företag. Projektet kom till i samband med att pandemirestriktionerna slog hårt mot besöksnäringen och i våras erbjöds kostnadsfri rådgivning och kurser inom hållbarhet, digitalisering och affärsutveckling. Detta fortsätter alltså under hösten. – Vi vet att vårens kurser var mycket uppskattade och vi är glada att kunna fortsätta erbjuda affärsrådgivning och kompetensutveckling till branschen, säger Gisela Norén, vd för Visit Roslagen, i ett pressmeddelande. Projektet “Reload Roslagen” finansieras till hälften av Tillväxtverkets Operativa program för Nationella regionalfondsprogrammet och pågår fram till våren 2022. ROSLAGEN

MITT ROSLAGEN

Halv miljon i extra stöd till hembygdsföreningar Norrtälje kommun kommer att dela ut en halv miljon i extra stöd till museer och hembygdsföreningar som drabbats hårt av pandemins restriktioner. Redan i juni beslutades i kommunfullmäktige om ett corona-stödpaket på 26 miljoner för att motverka negativa effekter av pandemin och hjälpa till med en nystart. Två av dessa miljoner tilldelades kultur- och fritidsnämnden, som nu alltså beslutat att en halv miljon ska fördelas i extra stöd ROSLAGEN

till fjorton museer och hembygdsföreningar i kommunen. Tanken är att kompensera för förlorade intäkter på grund av inställda aktiviteter och evenemang. – Vi vill att de här föreningarna ska fortsätta utvecklas i bygden. De har en viktig roll som samlingsplats och deras fina verksamhet ska inte behöva avvecklas på grund av pandemin, säger Bengt Ericsson (C), ordförande Kultur- och fritidsnämnden, i ett pressmeddelande. MITT ROSLAGEN

Så fördelas pengarna – dessa får extra stöd Väddö hembygdsförening – 114 800 kronor Länna hembygdsförening – 56 800 kronor Rimbo hembygdsförening – 53 726 kronor Föreningen Finsta forntid och framtid – 50 000 kronor Roslagens sjöfartsminnesförening – 50 000 kronor Edsbro hembygdsförening – 48 500 kronor Sankt Eriks gille – 45 000 kronor Björkö-Arholma hembygdsförening – 25 000 kronor Albert Engström-museet – 19 000 kronor Lohärads hembygdsförening – 18 500 kronor Riala hembygdsförening – 18 250 kronor Söderbykarls fornminnes- och hembygdsförening – 13 800 kronor Häverö-Edebo hembygdsförening – 12 945 kronor Fasterna hembygdsförening – 12 000 kronor

Festligt Rosella! Fira nyår till sjöss i år. Boka bums och se fram emot lyxig festbuffé, gott i glasen, levande musik, dans och go’ stämning.

895:-

Prisex per person inkl festbuffé med dryck. Ta bussen till båten från Cityterminalen, Bergshamra, Åkersberga, Uppsala, Rimbo, Norrtälje 200:- t/r.

Boka på Vikingline.se/rosella

Östersjöns mest prisvärda resor

MITT ROSLAGEN 21/10-21

29


Korsord

I varje nummer av Mitt Roslagen finns det ett kryss att lösa. Rätt lösning på korsord och sudoku hittar du på mittro.se

SUDOKU 8

8

7

5

2

7

3

4 5 7

4

7

7

3

3

6

8

6

4

4

7

3

8

LÄTT 30

8 3 2

1 6

5

6

8

2

6

©Bulls © Bulls

MEDEL

9

2 6

1

8

8

3

3 5 4

1

5

3

7

8 5

7

9

2

5 8

4

3 7 9 7

8 5

5

4

8

6

2

3

7 ©Bulls © Bulls

9 SVÅRT

5

3 5

4

3

7 8

1

6 2

5

2

3 5

5

5

8 4

4

1

7

4 ©Bulls © Bulls

MITT ROSLAGEN 21/10-21


Familjenytt

Annonsera födelsedagar, nyfödda och bröllop i Mitt Roslagen utan kostnad. Skicka text och bild till familj@mittro.se

Vigsel har skett den 28 augusti 2021 i Norra Ny kyrka Stöllet, mellan Jonas Karlsson, bördig i Bergshamra, och Regina Sternegård. Med på bilden är parets dotter Judith. Efter vigseln samlades den närmsta familjen på Ljusnäs Hembygdsgård för gemensamt samkväm.

Insändare

Finska dagarnas mångfald

FOTO MARIA KARLSSON l Finska föreningar och Finskt

förvaltningsområde Norrtälje tog aktiv del i kommunens

Vår älskade

Carine Jakobsen * 24 februari 1975 † 14 oktober 2021 Mamma Ronnie Mormor Farmor Släkt och vänner I minnet Du lever Du finns alltid kvar I minnet vi ser Dig precis som Du var

Grattis i efterskott på 6-årsdagen till solstrålen Lukas Wolfsberger som fyllde år den 14 oktober. Grattar gör farmor, farfar och Cissi!

-- med med tiden tiden

Begravningsakten äger rum i kretsen av de närmaste. Vid frågor kontakta Wallins begr.byrå tel 0176-574 58. Tänk gärna på Svenska Hjärntumörföreningen bg 5845-7276.

Har du något du tycker borde berättas? Skicka in ert bidrag till pove@mittro.se

50-årsfirande 18-19 september på Färsna gård. Tillsammans med Norrtälje Naturcentrum och med såväl sverigefinska som svenska och finlandssvenska förmågor i alla åldrar skapade vi ett mycket trevligt evenemang. Genom musik, mytologiska berättelser och traditionell mat, bastufilm ”Drömmen” och tovade tav-

lor med Kalevala-motiv lyftes både det nya och gamla i vår finska kultur upp. KIITOS till alla besökare, medverkande och samarbetspartner. TACK till Jubileumsfond Norrtälje 50 år, Norrtälje Naturcentrum, Veterantraktorklubben, 4H Färsna, RS Tidningen, Norrtäljen Suomenkielinen ystäväpalvelu r.y, Föreningen Norden Norrtälje, Konstgruppen Stadsröra, Norrtelje Brenneri AB, Sensus, ICA Kvantum Flygfyren. Roslagen Kalevala

Lägg ned lite jobb på arvet l Runristning u566 I Malsta,

Vällingsö, är inte åtgärdad på 36 år. Jag har besökt den två gånger i år och mossa och lav är över den. Man ser knappt något av den. Jag har kontaktat Länstyrelsen, Norrtälje museum och Riksantikvarieämbetet med flera och alla skyller på alla, ingen kan åta sig arbetet. Det var den mytomspunna Öpir som ristade på Hällen i Vällingsö och han har cirka 40

kända verk i Mälardalen. Öpir verkade på 1 000-talet. Rickard Dybeck som var fornforskare på 1800-talet

och skrev den svenska nationalsången, gjorde en skiss på hällen (se bild). Denna hällristning/runsten är mer värd ta hand om än vad många förstår. Norrtälje kommun borde se till att fylla i färg i u566 och sätta tak över den, fixa skylten och skydda arvet Roslagen har. Den gjordes för att synas. Jag undrar varför man ej lägger ned lite jobb på arvet. Jocke Drage

- med tiden

-- med tiden - medtiden tiden med - med tiden - med tiden - med tiden Erik, Ove, Erik, Ove, Erik,Robin, Ove, Erik, Robin och Pia Robin och Pia Pia och Lennart Robin och Erik, Ove, Pia

Vi ordnar - med tiden - med tiden RUTavdraget! Jour-dygnet runt med med med -med tiden med tiden tiden tiden tiden Jour dygnet runt 0176-574 58 Robin och Pia

Jour dygnet runt Jour dygnet runt 0176-574 0176-574 5858 www.wbb.se 0176-574 www.wbb.se Erik, Ove, 58 www.wbb.se www.wbb.se Robin och Pia

Vi kompletterar hemtjänsten! STÄDNING • PROMENADSÄLLSKAP VECKOHANDLING • TVÄTT OCH STRYKNING

norrtalje@veterankraft.se | tel: 0176-32 08 00

Erik, Ove, Robin Pia Erik,och Ove,

Jour dygnet runt av SVEN-BERTIL BÄRNARP MEDELÅLDERS PLUS

Erik,och Ove, Robin 0176-574 58Pia www.wbb.se Robin och Pia Jour dygnet runt 0176-574 58 Jour dygnet runt www.wbb.se 0176-574 Jour dygnet58 runt

Erik, Ove, Robin och Pia

www.wbb.se 0176-574 58 Erik, Ove, runt Erik, Ove, Jour dygnet www.wbb.se Robin och Pia Robin och Pia 0176-574 58 www.wbb.se Erik, Erik, Ove, Erik, Ove, Erik, Erik, Ove, Ove, Ove, Robin Robin Robin och Robin och Pia Robin och Pia och Pia och PiaPia runt Jour dygnet Jour dygnet runt 0176-574 58 0176-574 58 www.wbb.se www.wbb.se Jour Jour dygnet Jour dygnet Jour dygnet Jour runt dygnet dygnet runt runt runt runt 0176-574 0176-574 0176-574 0176-574 580176-574 58 58 5858 www.wbb.se www.wbb.se www.wbb.se www.wbb.se www.wbb.se

MITT ROSLAGEN 21/10-21

31


xten under överskriften. Försto-

415X.

SNÖLYCKA SNÖLYCKA

Pris Hej. Menade att435x du skulle ha samma text nade attdu duskulle skulleha hasamma sammatext text aade attKampanj till alla klippare. Men behåll det som du

klippare. Menbehåll behålldet detsom somdu du ippare. Men gjort nu så gör vi lite ändringar bara. Men så gör vi lite ändringar bara. Men så gör vi lite ändringar bara. Men ändra tillbaka texten på 415X. llbaka textenpå på415X. 415X. baka texten

A WD 5250 11900 ord p

MY2021

.

VÄRLDSLEDANDE ROBOTGRÄSKLIPPNING! KAPACITET MEDRUNT, POLARIS ORIGINAL PLOGPAKET DYGNET ÅRET RUNT AUTOMOWER 305 AUTOMOWER 435X AWD AUTOMOWER 415X

till en ruta mellan I XU+ PAKETET INGÅR 415 Pris 415X 24900 Pris 435x AWD 52500 på skampanj få 5000 För X 24900 Pris 435x AWD 52500 på - ROTAX MOTORER X 24900 Pris 435x AWD 52500 305 på får du skriva Kampanj 11900 ord pris ippare* L ägg till denn du skriva Kampanj 11900 ord pris - 1 588 KG VINSCH u skriva Kampanj 11900 ord pris 12500 andra texten ligger so Vi hjälper dig med allt från att hitta rätt modell till installation och service. - ALIMINIUMFÄLGAR älper dig. * Gäller ben - TRI-MODE DYNAMISK SERVOSTYRNING Sen får du lägga till en ruta mellan 415X du läggatill tillen enruta rutamellan mellan415X 415X otgräsklippare. Flytta u - UPPVÄRMDA HANDTAG u lägga och 435X Inbyteskampanj få 5000 För Inbyteskampanjfåfå5000 5000För För - EXTRA LÅG L-VÄXEL ten ovanför robotgräs XX Inbyteskampanj din gamla gräsklippare* Lägg till denna mla gräsklippare*Lägg Läggtill tilldenna denna - 26" CARLISLE nder överskriften. BATTERITRIMMER 115iLACT HD DÄCK För a gräsklippare* lilla text där den andra texten ligger som

därden denandra andratexten textenligger liggersom som där börjar med vi hjälper dig. * Gäller bensin, med vi hjälper dig. * Gäller bensin, ed vi hjälper dig. * Gäller bensin, batteri eller robotgräsklippare. Flytta upp llerrobotgräsklippare. robotgräsklippare.Flytta Flyttaupp upp ler vi hjälper dig texten ovanför robotgräsdigtexten textenovanför ovanför robotgräsEn pionjär Förstopå robotmarknaden med fyrhjulsdrift Klipper komplicerade gräsmattormen upp till under 1500m2, överskriften. rerdig robotgräsklipparna na men under överskriften. Förstosom enkelt sköter gräsmattor på upp till 3,500 m², med systematisk klippning för perfekt klippta smala a men under överskriften. Förstora texten något. som klarar hinder, tuff terräng och backar med passager och hanterar lätt backar med en lutning nnågot. något.

NU

2690:-

- OMPLACERING AV LUFTINTAG Bekväm och lättanvänd batteridriven grästrimmer, - FRÄMRE perfekt till gräsmattekanter ellerXT-STÖTFÅNGARE små områden med högre och kraftigare gräs. Ord 2990:-

Kompakt design och passar perfekt för mindre, komplexa trädgårdar på upp till 600m2. Den hanterar enkelt sluttningar med en lutning på 40%.

MOTORSÅG 450E II

ORIGINAL PLOGPAKET KAMPANJ 52500:24900:- MED POLARIS NU 5690:VÄRLDSLEDANDE ROBOTGRÄSKLIPPNING! maskin i X-line serien, ROBOTGRÄSKLIPPNING! Inbyteskampanj vid köp av ny 11900:VÄRLDSLEDANDE VÄRLDSLEDANDE ROBOTGRÄSKLIPPNING! Vi hjälper dig med allt från att hitta rätt modell till installation och service. imponerande 70% lutning.

på 40% i tuff terräng.

OUTLANDER XU+ PAKETET

ÄR UTVECKLAT FÖR ATT PASSA ALLA ARBETSFÖRHÅLLANDEN, ÄVEN DE ALLRA TUFFASTE JOBBEN

*Gäller bensin, batteri XU+ har utformats och testats i Skandinavien eller robotgräsklippare. för att säkerställa att du kan fokusera gräsklippare* gamla dinallt för fåViVihjälper hjälperdig dig med allt frånatt atthitta hittarätt rättmodell modelltilltillinstallation installationoch ochservice. service.Ord pris 12500 :med från helt på körningen.

Kraftfull allroundsåg för personer som värdesätter professionell kvalitet i en såg. Ord 6490:-

Vi

5000:-

AUTOMO

Klipper komplic NU 115iL NU BATTERITRIMMER BATTERITRIMMER115iL 115iL med NU Bekväm och systematis lättanvänd batteridriven grästrimmer, BATTERITRIMMER och h Bekväm och lättanvänd batteridrivenpassager grästrimmer,

HSA 26 Busksax set 2690:2690:2690:2490 perfekt till gräsmattekanter eller små områden med Outlander

Bekväm och lättanvänd batteridriven grästrimmer,

på i tuff perfekt till gräsmattekanter eller små områden med MAX40% högre570 och kraftigare gräs. Ord 2990:perfekt till gräsmattekanter eller små områden med AUTOMOWER 305 Lätt,XU+ AUTOMOWER 435X AWD AUTOMOWER 415X AUTOMOWER kompakt och komplett batteridriven högre och kraftigare gräs. Ord 2990:305 AUTOMOWER 435XAWD AWD högre och kraftigare gräs. Ord 2990:En pionjär305 på robotmarknaden med fyrhjulsdrift Klipper komplicerade gräsmattor upp till 1500m2, AUTOMOWER AUTOMOWER 435X 123.400:(ink moms) Kompakt design och passar perfekt busksax och kanttrimmer. I setet ingår En pionjär på robotmarknaden med fyrhjulsdrift Kompakt designsom ochenkelt passarsköter perfekt med systematisk för perfekt klippta smaladesign En pionjär på robotmarknaden medklippning fyrhjulsdrift för mindre, komplexa trädgårdar på 98.720:- (ex moms) Kompakt och passar perfekt gräsmattor på upp till 3,500 m², som enkelt sköter gräsmattor på upp lätt till 3,500 m², MOTORSÅG 450E II gräsklinga batteri, laddare, buskklinga, för mindre, komplexa trädgårdar påtuff terräng och backar med som klarar hinder, passager och på hanterar backar som enkelt sköter gräsmattor upp till 3,500 m², med en lutning upp till 600m2. Den hanterar enkelt för mindre, komplexa trädgårdar på MOTORSÅG450E 450EIIII som klarar hinder, terräng och backar med Kraftfull allroundsåg för personer som värdesätter MOTORSÅG upp till 600m2. Den hanterar enkelt och en smart förvaringsväska. imponerande 70% lutning. på tuff 40%tuffterräng i tuff terräng. som klarar hinder, och backar med

AUTOMOWER415X 415X AUTOMOWER Klipper komplicerade gräsmattor upp till 1500m2,

ter

I D A24900:G ! 52500:52500:24900:52500:24900:5690:5690:11900:3490:11900:4990:- 11900:1890:- 5690:7490:1 790:ET L E RJUST ! NU! PLOGPAKET ck 349 tillbehörsche Från I DAG! : 3490:0 0 4990:7490:1 790:0 8 3490:** 4990:1890:7490:1 790:790:3490:4990:1890:7490:- 1890:1 E T6495: Köp nu. Ord. pris från 8270:L E RJUST ! NU! ...eller, PLOGPAKET K bygg och förboka din helt nya NU

NU

FS 131 Röjsåg

NU NU

*Gäller bensin, batteri eller robotgräsklippare.

FS 38 Röjsåg

Mycket stark gräsröjare för ytarbeten och segt gräs.

Hej. Menade att du skulle Mycket ha samma text effektstark högtill alla klippare. Men behåll det som du tryckstvätt gjort nu så gör vi lite ändringar bara. Men med ett plus ändra tillbaka texten på 415X. för komforten.

NU KAMPANJ

NU KAMPANJ KAMPANJ

Inbyteskampanj vid köp av ny maskin i X-line serien, serien, i X-lineserien, maskini X-line köpavavnynymaskin Inbyteskampanjvidvidköp *Gäller bensin, batteri Inbyteskampanj bensin, batteriför din gamla gräsklippare* *Gäller fåeller5000:robotgräsklippare. Ord pris 12500 :eller robotgräsklippare. gräsklippare* gamla din för Ord pris 12500 :5000:få få 5000:- för din gamla gräsklippare*

RE 130 Plus Högtryckstvätt

sluttningar en värdesätter lutning på 40%. yteska Inb Kraftfull allroundsåg för personermed som professionell kvalitet i en såg. Ord 6490:Kraftfull allroundsåg för personer som värdesätter professionell kvalitet i en såg. Ord 6490:professionell kvalitet i en såg. Ord 6490:få

upp till 600m2. Den hanterar enkelt sluttningar med en lutning på 40%. sluttningar med en lutning på 40%.

imponerande 70% lutning. imponerande 70% lutning.

Kompakt och effektiv trimmer med inställbart loophandtag.

Köp nu. Betala sen. Betala sen. Köp nu. Köp nu. udande! exklusivt erbj

Plogfäste, plogram och plogblad ingår.

Pris 415X 24900 Pris 435x AWD 52500 på 305 får du skriva Kampanj 11900 ord pris 12500

NU

NU

För tuff gräsröjning. Ord 8490:HSA 26

HSA 26 Busksax set Busksaxset set Lätt, kompakt och komplett batteridriven HSA 26 Busksax Lätt, kompakt och komplett batteridriven NU

NU

Lätt, kompakt och komplett batteridriven busksax och kanttrimmer. I setet ingår busksax och kanttrimmer. I setet ingår batteri, laddare, buskklinga, gräsklinga Outlander batteri, laddare, buskklinga, gräsklinga och en smart förvaringsväska. och en smart förvaringsväska. XU+ 570

värde

RE130 130Plus Plus RE Högtryckstvätt Högtryckstvätt

XU+ 570

Mycket stark gräsröjare för Kompakt och effektivytarbeten trimmer ochFör tuffgräs. gräsröjning. Mycket stark gräsröjare för Försegt tuff gräsröjning. med Kompakt ett plus och effektiv trimmer ytarbeten och segttryckstvätt gräs. med inställbart loophandtag. Ord 8490:ytarbeten och segt gräs. Ord 8490:för komforten. med inställbart loophandtag.

med inställbart loophandtag.

Spänning som varar,

Mycket effektstark högtryckstvätt med ett plus tryckstvätt med ett plus Sen får du lägga till en ruta mellan 415X för komforten. och 435X Inbyteskampanj få 5000 För för komforten. din gamla gräsklippare* Lägg till denna 305 får du skriva Kampanj 11900 ord pris 12500

busksax och kanttrimmer. I setet ingår batteri, laddare, buskklinga, gräsklinga och en smart förvaringsväska.

NU 113.400:- (ink moms) PAKETPRIS PAKETPRIS R E 13 PAKETPRIS 90.720:- (ex moms)

ANDER RE 130 Plus vid köp av OUTL FS 131 Röjsåg FS 38 Röjsåg Högtryckstvätt FS131 131Röjsåg Röjsåg FS 38Röjsåg Röjsåg FS 410 Röjsåg Mycket stark gräsröjare förRöjsåg Kompakt och effektiv trimmer FS FS 38 FS 410 Mycket effektstark hög-

NU NU

5

Maskinen på bilden är extrautrustad.

FS 410 Röjsåg

NU NU

NU NU

NU

Ord pris 12500 :-

NU NU

Sen får du lägga till en ruta mellan 415X och 435X Inbyteskampanj få 5000 För din gamla gräsklippare* Lägg till denna lilla text där den andra texten ligger som börjar med vi hjälper dig. * Gäller bensin, batteri eller robotgräsklippare. Flytta upp Hej. Menade att du skulle ha samma text vi hjälper dig texten ovanför robotgrästill alla klippare. Men behåll det som du gjort nu så gör vi lite ändringar bara. Men klipparna men under överskriften. Förstoändra tillbaka texten på 415X. ra texten något. Pris 415X 24900 Priseffektstark 435x AWD 52500 på högMycket

PAKETPRIS

Högt

©2021 Bombardier Recreational Products Inc (BRP). Med ensamrätt. Mycket ef TM, ® och BRP-logotypen är registrerade varumärken tillhörande BRP eller dess dotterbolag. tryckstvät Maskinen på för komfor

FS 410 Röjsåg För tuff gräsröjning. Ord 8490:-

bilden är extrautrustad.

2021

Klipper komplicerade gräsmattor upp till 1500m2, med systematisk klippning för perfekt klippta smala med systematisk klippning för perfekt klippta smala passager och hanterar lätt backar med en lutning passager och hanterar lätt backar med en lutning på 40% i tuff terräng. på 40% i tuff terräng.

K Köp nu. HITTA NYA KöpDINnu. B Betala sen. B Betala sen. 6495: RYKER MODELL Betala Betala sen. sen. vi hjälper dig hitta rätt *Förbokningen gäller vid beställning av valfri Sportsman-modell (ej barnför dig! maskiner) Order giltig efter godkänd offert från vald återförsäljare.

lilla text där den andra texten ligger som börjar med vi hjälper dig. * Gäller bensin, batteri eller robotgräsklippare. Flytta upp vi hjälper dig texten ovanför robotgräsklipparna men under överskriften. Förstora texten något.

VÄRLDSLEDANDE ROBOTGRÄSKLIPPNING! Plogfäste, plogram och plogblad ingår. Vi hjälper dig med allt från att hitta rätt modell till installation och service.

ATV på webben och få plogpaket till Från NU kontakta oss ord.eller priset!* 2690:14-dagars halva faktura delbetalning. för mer information ** Ange kampanjkod “PLOG“ i kommentarsfältet.NU 14-dagars faktura eller delbetalning. Gäller även i butik. KAMPANJ 24900:NU 5690:Gäller även52500:i butik. 11900:2.690:Ord. pris från 8270:-

estvärde, kreditbelopp på 136 000 kr kr. Polaris Finans är en del av Santander VÄRLDSLEDANDE ROBOTGRÄSKLIPPNING! r. Giltighetstid t.om. 25 februari 2020.Vi hjälper dig med allt från att hitta rätt modell till installation och service. AUTOMOWER 435X AWD AUTOMOWER 305 AUTOMOWER 435X AWD

AUTOMOWER 415X AUTOMOWER 415X

En pionjär på robotmarknaden Kompakt med design fyrhjulsdrift En pionjär på robotmarknaden med fyrhjulsdrift och passar perfekt som enkelt sköter gräsmattor på upp till 3,500 m², för mindre, trädgårdar på som enkelt sköter gräsmattor på uppkomplexa till 3,500 m², som klarar hinder, tuff terräng och backar med upp till 600m2. Den hanterar enkelt imponerande 70% lutning. med en lutning på 40%. som klarar hinder, tuff terräng sluttningar och backar med imponerande 70% lutning. KAMPANJ

Klipper komplicerade gräsmattor upp till 1500m2, Klipper komplicerade gräsmattor upp till 1500m2, systematisk klippning för perfekt klippta smala med systematisk klippning förmed perfekt klippta smala passager och hanterar lätt backar med en lutning på 40% i tuff terräng. passager och hanterar lätt backar med en lutning på 40% i tuff terräng.

BATTERITRIMMER 115iL

BATTERITRIMMER 115iL

NU

AUTOMOWER 305 2690:-

Bekväm och lättanvänd batteridriven grästrimmer, perfekt till gräsmattekanter eller små områden med högre och kraftigare gräs. Ord 2990:-

Kompakt design och passar perfekt MOTORSÅG II för mindre,450E komplexa trädgårdar på Kraftfull allroundsåg för personer som värdesätter upp tillkvalitet 600m2. hanterar enkelt professionell i en såg. Den Ord 6490:sluttningar med en lutning på 40%.

Bekväm och lättanvänd batteridriven grästrimmer, perfekt till gräsmattekanter eller små områden med högre och kraftigare gräs. Ord 2990:-

**Angivet pris inkl. moms. Kostnad för vinsch kan tillkomma. Polaris

reserverar sig för slutförsäljning, ev. tryckfel och prisjusteringar. Kan inte kombineras med andra erbjudanden. Gäller till 31/12-2021. Monteringskostnad tillkommer.

Betala sen. HOS OSS Nu erbjuder vi 1.890:...eller,ditt byggmobilnummer ochKlarna förboka din helt nya Lämna ATV på webben och få plogpaket till 1. kassan. 7.490:som ibetalning i vår webbshop 1. Nu halva ord.Nu priset!* erbjuder vi Klarna Nu erbjuder vi Klarna

B J U D A E N O S L A G B A R R Ä N TA ! 52500:24900:R I N F O R M AT I O N . Inbyteskampanj vid köp av ny maskin i X-line serien, få 5000:- för din gamla gräsklippare*

*Gäller bensin, batteri eller robotgräsklippare.

Inbyteskampanj vid köp av ny maskin i X-line serien, få 5000:- för din gamla gräsklippare*

11900:-

NU 5690:-

MOTORSÅG 450E II

Kraftfull allroundsåg för personer som värdesätter professionell kvalitet i en såg. Ord 6490:-

Ord pris 12500 :-

NU14-d 1 790:14-da 14-dagars faktura eller delbetalning. Gälle 14-dagars fakturaeller ellerdelbetalning. delbetalning. HSA 26 Busksax set *Förbokningen gäller vid beställning av valfri Sportsman-modell (ej barn14-dagars POLARIS SPORTSMAN 570faktura 14-dagars faktura eller delbetalning. Gälle Gäller även i butik. Röjsåg 545 FR maskiner) Order giltig efter godkänd offert från Lättviktsmotor. vald återförsäljare. 14-dagars faktura ellerdelbetalning. delbetalning. Köp nu. :kr 14-dagars faktura eller från 975 -/mån Gäller även ibutik. butik. KAMPANJ Gäller även i En136 kombimaskin, dvs en trimmer och röjsåg i ett, estvärde, kreditbelopp på 000 Lämna ditt mobilnummer Köp nu. Gäller även i butik. NU NU NU NU PAKETPRIS NU

3490:-

Mycket effektstark högtryckstvätt med ett plus för komforten.

HSA 26 Busksax set batteri, laddare, buskklinga, gräsklinga och en smart förvaringsväska.

NU

NU

FS 131 Röjsåg

FS 38 Röjsåg

FS 410 Röjsåg

Mycket stark gräsröjare för ytarbeten och segt gräs.

1890:-

Kompakt och effektiv trimmer med inställbart loophandtag.

Lätt, kompakt och komplett batteridriven

Ord prisbusksax 12500och:-kanttrimmer. I setet ingår

NU

4990:-

RE 130 Plus Högtryckstvätt

*Gäller bensin, batteri eller robotgräsklippare.

PAKETPRIS

7490:-

För tuff gräsröjning. Ord 8490:-

Lätt, kompakt och komplett batteridriven busksax och kanttrimmer. I setet ingår batteri, laddare, buskklinga, gräsklinga och en smart förvaringsväska.

20.01.2020 13:34

Betala sen. Betala sen. i kassan.

Gäller även ibutik. butik. den passar perfekti för dig som har både gräs, sly kr. Polaris Finans är en del av Santander Gäller även **Angivet pris inkl. moms. Kostnad för vinsch kan tillkomma. Polaris 3490:4990:1890:7490:1 790:r. Giltighetstid t.om. 25 februari 2020. och lättare skogsröjning. Räkneexempel: Pris 92 900 kr,ellerKontant 14-dagars faktura delbetalning.20%, kontant 18 580 kr, finansierat belopp 74 320 kr, Kontraktslängd 36 mån, Ränta 3,95%, Restvärde 50,00%, Restvärde 46 450 kr, Eff. Ränta 5,57%

1. 1. 2. 2. 3. 3. KLARA,

reserverar sig för slutförsäljning, ev. tryckfel och prisjusteringar. Kan inte RE 130 Plus 14-dagars faktura eller delbetalning. Gäller även i butik. Månadskostnad 975 Total 909 krTotalFS Kreditfodran Gällerkr även i butik. FS kreditkostnad 131 Röjsåg FS938 Röjsåg 410 Röjsåg 84 229 kr Upplägg.avg 695 kr, Avi.avg 55 kr Polaris Finans är en del av Santander Consumer Bank. Sedvanlig kreditprövning sker. Högtryckstvätt Mycket stark gräsröjare för Kompakt och effektiv trimmer För tuff gräsröjning. kombineras med andra erbjudanden. Gäller till 31/12-2021. MonteringsMycket effektstark högGiltighetstid t.om. 31/12 2021. ytarbeten vi och segt gräs. Nu erbjuder Klarna med inställbart loophandtag. Ord 8490:med ett plus Lämna ditt mobilnummer B J U D A E N O S L A G B A R Rtryckstvätt N TA ! Lämna ditt mobilnummer förÄ komforten. kostnad tillkommer. 1. kassan. somi ikassan. betalning i vår webbshop 1. R I N F O R M AT I O N . Förbered gärna ditt köp online

Lämna ditt mobilnummer Nu erbjuder viköp Klarna Kampanj: 7.990:Ange kampanjkod “PLOG“ i kommentarsfältet. Lämna ditt mobilnummer Lämna ditt mobilnummer Förbered gärna ditt online Lämna ditt mobilnummer Lämna ditt mobilnummer som Lämna ditt mobilnummer i kassan. som betalning i vår webbshop i kassan. 2. Klicka på länken i det sms du i kassan. 2. Klicka sms du Köp nu.på länken som betalning våri det webbshop kassan. kassan. som betalning ii vår webbshop i iikassan. Förb 3. nu. på lattviktsmotor.se och Köp 3. får och fyll i dina uppgifter. Förbered gärna ditt köp online Grästrimmer SET FSA57 får och fyll i dina uppgifter. Förbered gärnaditt dittköp köponline onlineKlicka Förbered gärna påpå länken i deti det sms du Mycket lätt och lätt­ Betala sen. Klicka länken sms du på la Klicka på länken i det sms du hämta i butik så hjälps vi åt att minska Klicka på länken idet det sms du Klicka på länken i det sms du hanterlig batteridriven POLARIS SPORTSMAN 570 Klicka på länken i sms du Betala sen. på lattviktsmotor.se och får och fyll i dina uppgifter. Högtryckstvätt RE130 Plus på lattviktsmotor.se och trimmer för skötsel av fårMycket ocheffektstark fyll i hög­ dina uppgifter. får och fyllfyll dina uppgifter. på lattviktsmotor.se och :-/mån från 975 får och fyll i idina uppgifter. får och idina dina uppgifter. hämt 14-dagars faktura eller delbetalning. gräsmatta och gräs­ Grästrimmer FS38 Röjsåg FS410 C-EM får och fyll i tillsammans. uppgifter. Välj betalmetod och slutför hämta i butik så hjälps vi åt att minska smittspridningen tryckstvätt med ett plus kanter på din tomt. Den minsta bensindrivna Mycket kraftfull maskin, hämta i butik så hjälps vi åt att minska Gäller även i butik. hämta i butik hjälps Nu erbjuder viVälj Klarna så som betalning ivi våråt att minska betalmetod och slutför för komforten. Levereras som ett kom­ trimmern i vårt sortiment perfekt för riktigt tuff smitt Välj betalmetod och slutför smittspridningen tillsammans. webbshop. Förbered gärna ditt köp online på ditt köp. plett set med batteri AK som tar vid där gräs­ gräsröjning. Välj betalmetod och slutför smittspridningen tillsammans. Välj betalmetod och slutför Välj betalmetod och slutför smittspridningen tillsammans. Nu erbjuder Klarna lattviktsmotor.se ochvi hämta i butik. 10 och laddare AL 101. klipparen går bet. NU 3.490:Välj betalmetod och slutför ditt köp. ditt köp. Lämna ditt mobilnummer Välj betalmetod och slutför ditt köp. ditt köp. kassan. som i klarna.com/se vår webbshop ditt köp. 1. För 1. mer infoibetalning om Klarna besök ditt köp. ditt köp. Förbered gärna ditt köp online WWW.POLARISSVERIGE.COM Klicka på länken i det sms du på lattviktsmotor.se och 2. får och fyll i dina uppgifter. 2. hämta i butik så hjälps vi åt att minska smittspridningen tillsammans. Välj betalmetod och slutför 3. Vill du veta mer? Fråga personalen Vill du 3. ditt mer? köp. VillVill duduveta mer?Fråga Fråga personalen Vi ärlokala auktoriserad Din uthyrare veta personalen Din lok

1. 1. 1. 1. 2. 2. 2. 2. 2. 2. 3. 3. 3. 3. 3. 3.

Klicka påpå länken i deti det sms sms du du Klicka länken på lattviktsmotor.se och får fyllfyll i dina uppgifter. fåroch och i dina uppgifter.

hämta i butik så hjälps vi åt att minska Välj betalmetod och slutför smittspridningen tillsammans. Välj betalmetod och slutför ditt köp. ditt köp. För mer info om Klarna besök klarna.com/se

Vill du veta mer? Fråga personalen Vi är auktoriserad Din lokala uthyrare serviceverkstad för alla eller besök klarna.com/se/in-store.

våra märken. Vill du veta mer? Fråga personalen Alla priser är inkl moms 20.01.2020 13:34och eller besök klarna.com/se/in-store.

MASKINUTHYRNING

kampanjerna gäller t o m 30/6 2021 eller så långt lagret räcker.

1. 1. 2. 2. 3. 3.

Abborrvägen 1, NORRTÄLJE • 0176-176 00 • Måndag-torsdag 7-17, fredag 7-18, lördag 10-14

14-dagars faktura eller delbetalning. Gäller även i butik. Räkneexempel: Pris 92 900 kr, Kontant 20%, kontant 18 580 kr, finansierat belopp 74 320 kr, Kontraktslängd 36 mån, Ränta 3,95%, Restvärde 50,00%, Restvärde 46 450 kr, Eff. Ränta 5,57% Månadskostnad 975 kr Total kreditkostnad 9 909 krTotal Kreditfodran 84 229 kr Upplägg.avg 695 kr, Avi.avg 55 kr Polaris Finans är en del av Santander Consumer Bank. Sedvanlig kreditprövning sker. Giltighetstid t.om. 31/12 ditt 2021. Lämna mobilnummer i kassan. För mer För mer info om Klarna besök klarna.com/se För mer info om Klarna besök klarna.com/se För mer infoKlicka om Klarna besök klarna.com/se på länken i det sms du får och fyll i dina uppgifter. Välj betalmetod A4_ORV_Polaris_Plog_21_High_.indd 1 och slutför ditt köp.

FÄRDIGA, UTFORSKA

in

13.10.2021 13:27 Vi är auktoriserad Vi ärVi auktoriserad äreller auktoriserad serviceverkstad för alla Vill duinfoveta Fråga personalen serviceverkstad för alla Vi är auktoriserad För mer om Klarna mer? besök klarna.com/se besök klarna.com/se/in-store. eller be serviceverkstad förvialla ellerbesök besökklarna.com/se/in-store. klarna.com/se/in-store. serviceverkstad för alla eller klarna.com/se/in-store. varumärken saluför. våra märken. serviceverkstad för alla eller besök Vill du veta mer? Fråga personalen våra märken. Vill du Vill du veta mer? Fråga personalen våra märken. våra märken. Denna sommar är produkterna mer Vill du veta mer? Fråga personalen Alla priser är inkl moms och eller klarna.com/se/in-store. eller b Alla eftertraktade priser är inklbesök moms och Vill du veta mer? Frågaklarna.com/se/in-store. personalen Vi är auktoriserad eller besök änoch någonsin och finns i kampanjerna gäller t o m 30/6 2021 Alla priser är inkl moms Din lokala uthyrare eller besök klarna.com/se/in-store. serviceverkstad för alla eller besök klarna.com/se/in-store. priser inkl moms Vi begränsat ärAlla auktoriserad serviceverkstad kampanjerna gäller t är om 30/6 2021 och antal. mer/beställ på vår eller så långt lagret räcker. våra märken. kampanjerna gäller t o mLäs 30/6 2021 Vill du veta mer? Fråga personalen så långt lagret räcker. Alla priser är inkl moms och eller för alla varumärken vi saluför. kampanjerna gäller t o säljare m 30/6 2021 hemsida ellerräcker. kontakta våra i butiken. eller besök klarna.com/se/in-store. eller så långt lagret gäller t o m 30/6 2021 MASKINUTHYRNING kampanjerna Abborrvägen Norrtälje - Tel.•0176 - 176 00 eller så långt lagret räcker. 1,1,NORRTÄLJE 0176-176 00 • Måndag-torsdag 7-17, fredag 7-18, lördag 10-14 eller så långt lagret Abborrvägen räcker. Abborrvägen NORRTÄLJE• •0176-176 0176-176 0010-14 Måndag-torsdag 7-17,fredag fredag7-18, 7-18,lördag lördag10-14 10-14 - www.lattviktsmotor.se Abborrvägen 1, NORRTÄLJE • 0176-176 00 • Måndag-torsdag 7-17, fredag 7-18, lördag Abborrvägen 1,1,NORRTÄLJE 00 • •Måndag-torsdag 7-17,

Dinlokala lokalauthyrare uthyrare Din uthyrare Din lokala

Vill du veta mer? Fråga personalen eller besök klarna.com/se/in-store. MASKINUTHYRNING MASKINUTHYRNING

MASKINUTHYRNING MASKINUTHYRNING

MASKI

Abborrvägen 1, NORRTÄLJE • 0176-176 00 • Måndag-torsdag 7-17, fredag 7-18, lördag 10-14 WWW.POLARISSVERIGE.COM

Kunskap & kvalité sedan 1952

Abborrvägen 1, NORRTÄLJE • 0176-176 00 • Måndag-torsdag 7-17, fredag 7-18, lördag 10-14 ©2021 Bombardier Recreational Products Inc (BRP). Med ensamrätt. TM, ® och BRP-logotypen är registrerade varumärken tillhörande BRP eller dess dotterbolag.

A4_ORV_Polaris_Plog_21_High_.indd 1

13.10.2021 13:27


MOTOR

EN TEMABILAGA FRÅN MITT ROSLAGEN TORSDAG 21/10 2021

Jarko Anderssons Volvo P 1800 plogbil. Byggd på en Nissan Navara med en turbodiesel.

Vägens hjältar i Roslagen Kias nya elbil snart här Så får du koll på bilen

Cippe Carlstedt tel 072-168 79 91

r Utflysklatgeen i Ro

vår som mar hös

E N

T I D N I N G

F R Å N

EN

t 2019

TI

DN

ING

FRÅN

ROSLAGENS FÖRET

AGA

RK

Freija

VI

En bilaga i Mitt Roslagen från

Sommar 2019

Wilhelmina Eriksson tel 072-168 79 92

Med en bilaga i når du 31577 hushåll med en egen tidning! NN

O

VI

DIN LOKALA BYGGHANDEL

– du hittar oss på Görlavägen 3 i

R

L

Priserna är inkl. moms och gäller

E EV

RE

t.o.m 31/8 2019

Norrtälje

Exkl iva sommarerus bjudanden

R RA

EN TID ATT SP NING AR

A! Eve aktivit nemang och eter hel a året!

En liten ö med ett stort hjärta

❥ KAPELL SKÄRS VÄRDSHUS LMEN ❥ FURUSU NDS ❥ MARHO ARHOLMA NORD ARHEM & GÄSTHAMN SUNDSTA SÄTERI RPS GÅRD ❥ CAMPING –VANDR ❥ SAMSTO VÄRDSHUS ❥ FURUSU NDS

FOTO: JONAS FOTO I ROSLAGEN

KONTAKTA

Minikryssa till Åland med Rosella

Kunskap om vatten och avlopp LÖSNINGAR, LEVERANTÖRER OCH UTBILDNINGAR

– ett spännande affärsnätverk med alla tänkbara branscher

HANDLA DÄR PROFFSEN HANDLAR


FÅR VI CHA FÅR VI CHANS PÅ FÅR VI CHANS P FÅR VI VI CHANS PÅVI FÅR CHA FÅR CHANS PÅ P! POCH I L K ! DIG DI P S DIG OCH DIN BIL? P N I A L K K C DIG OCH DIN BI S DIG OCH DIN BIL? E N V ! ! A P P K P P C I L I E K V L S K N DIG OCH DI DIG OCH NS✁ BIL? CKA DIN FÅR VI CHANS PÅ

FÅR VI CHANS PÅ DIN BIL? DIG OCH FÅR VI CHANS PÅ DIG OCH DIN BIL?

DIG OCH DIN BIL?

Vi finns vid korsningen väg 76 och Vi finns vid korsningen väg 76 och E A V K C VEfinns Uppsalavägen. Vi vid korsningen väg 76 och NorraNorra Uppsalavägen.

✁ ✁ Norra Uppsalavägen.

FÅR VI CHANS PÅ FÅR VI CHANS PÅ FÅR VI CHANS P FÅR VI CHANS PÅ FÅR VI CHA FÅR VI CHANS PÅ FÅR VI FÅR CHANS PÅ FÅR VI VI CHANS PÅCHA DIG OCH DIN DI BI DIG OCH DIN BIL? DIG OCH DIG OCH DIN BIL? DIG OCH DIN BIL? FÅR VI CHANS PÅ DIG OCH DIN BIL? DIG OCH DIN BIL? DIG OCH DI FÅR VI CHANS PÅ DIG OCH DIN BIL? DIG OCH DIN BIL? FRI DIG OCH DIN BIL? FÅR VI CHANS PÅ DÄCK FÅR VICHANS CHANS PÅ DIG OCH DIN BIL? VI HYR FÅR VI PÅ SANERING FÅR VI CHANS PÅ Klipp ut och spara hela kupongen. Erbjudandet gäller hos Gulf Hallstavik t.o.m. 2018-03-31.

Klipp ut och spara hela kupongen. Erbjudandet gäller hos Gulf Hallstavik t.o.m. 2018-03-31.

0175 - 20968 0175 - 20968

Klipp ut och spara hela kupongen. Erbjudandet gäller hos Gulf Hallstavik t.o.m. 2018-03-31.

Välkommen önskar Anna & Fredrik Välkommen önskar Anna & Fredrik

Sättra/Hallstavik • 0175 - 209t 68 Sättra/Hallstavik • 0175 - 209 68 Sättra/Hallstavik Sättra/Hallstavik SÄTTRA/HALLSTAVIK 0175-209 68 SÄTTRA/HALLSTAVIK 0175-209 68 0175 - 209 68 0175 - 209 68 Välkommen önskar Anna & Fredrik t

0175 FÅR - 20968 VI CHANS PÅ

Välkommen önskar Anna & Fredrik

Sättra/Hallstavik • 0175 - 209 68 Sättra/Hallstavik SÄTTRA/HALLSTAVIK 0175-209 68 0175 - 209 68 t

FÅR VI CHANS PÅ DIG OCH DIN BIL? FÅR VI CHANS PÅ DIG OCH DIN BIL? Klipp ut och spara hela kupongen.

DIG OCH DIN BIL?

Klipp ut och spara hela kupongen. Erbjudandet gäller hos Gulf Hallstavik 2018-03-31. Erbjudandet gäller hos Gulf Hallstavik t.o.m. 2018-03-31. Klippt.o.m. ut och spara hela kuponge Klipp ut och spara hela kupongen. Klipp ut och spara hela kupongen. Erbjudandet gäller hos Gulf Hallstavik t.o.m. 2018-03-31.

Erbjudandet gäller hos Gulf Hallstavik t.o.m Erbjudandet gäller hos Gulf Hallstavik t.o.m. 2018-03-31. Klipp ut och spara hela kupongen Klipp ut och spara hela kupongen. Välkommen önskar Anna & Fredrik Erbjudandet gäller hos Gulf Hallstavik t.o.m Sättra/Hallstavik • 0175t.o.m. - 209 682018-03-31. Erbjudandet gäller hos Gulf Hallstavik Klipp ut och spara hela kupongen. Erbjudandet gäller hos Gulf Hallstavik t.o.m. 2018-03-31.

UT SLÄP

Vi har grymma priser inför säsongen

DIG OCH DIN BIL? Sättra/Hallstavik • 0175 - 209 68 Sättra/Hallstavik • 0175 - 209 68 DIG OCH DIN BIL? t

Klipp ut och spara hela kupongen. Erbjudandet gäller hos Gulf Hallstavik t.o.m. 2018-03-31.

Sättra/Hallstavik SÄTTRA/HALLSTAVIK Välkommen önskar Anna0175-209 & Fredrik 68 0175 - 209 68

Sättra/Hallstavik • 0175 - 209 68 Vid service av SÄTTRA/HALLSTAVIK 0175-209 68 Sättra/Hallstavik • 0175 - 209 68 bil Anna & Fredrik SÄTTRA/HALLSTAVIK 0175-209 68 Välkommen önskar Anna & Fredrik Välkommendin önskar t

Välkommen önskar Anna & Fredrik Sättra/Hallstavik

DIG OCH DIN BIL? Sättra/Hallstavik •• 0175 Sättra/Hallstavik - -209 Sättra/Hallstavik 0175 -- 209 209 Sättra/Hallstavik• 0175 • 0175 20968 68 0175 - 209 68 t

Sättra/Hallstavik 0175 - 209 68

Välkommen önskar Annat & Fredrik Välkommen önskar Anna & Fredrik t Välkommen önskar Välkommen Klipp önskar Anna & Fredrik Klipp ut och spara hela Anna kupongen. & Fredrik ut och spara hela kupongen. Klipp ut lämna in kupongen när du tankar hos

DÄCK FASTFOOD – vi har grymma DÄCK

DÄCK DÄCK – vi har – vigrymma har grymma Vipriser har Lindvalls inför goda korvar säsongen

DÄCK DÄCK

Erbjudandet gäller hos Gulf Hallstavik t.o.m.Sättra/Hallstavik 2018-03-31. Erbjudandet gäller hos Gulf Hallstavik t.o.m.Sättra/Hallstavik 2018-03-31.

Gulf Hallstavik. Erbjudandet tgäller t.o.m. 20-11-30.

FRI HUNGRIG? VI HAR – vi BAKE har korv, färdiga /Anna & Fredrik med personal SANERING OFF FRI FÄRDIGA smörgåsar, matlådor

0175 209kuponge 68 - 209 68t Klipp ut och spara- hela Klipp ut och spara0175 hela kupongen. Klipp ut lämna in kupongen när du tankar hos Klipp ochGulf spara hela kupongen Erbjudandet gällerut hos Hallstavik t.o.m Klipphos ut och hela kupongen. Erbjudandet gäller Gulfspara Hallstavik t.o.m. 2018-03-31. Klippt.o.m. utSättra/Hallstavik lämna in kupongen närt.o.m. du tankar hos Hallstavik. Erbjudandet gäller 20-11-30. Erbjudandet gäller hos Gulf Hallstavik t.o.m Erbjudandet gäller hos GulfGulf Hallstavik 2018-03-31. Sättra/Hallstavik GulfHallstavik. Hallstavik. Erbjudandet gällert.o.m. t.o.m.2021-12-31. 20-11-30. Gulf Erbjudandet gäller Klipp ut och spara hela kupongen. 0175 - 209 68

0175 - 209 68 HUNGRIG? Välkommen önskar Anna & Fredrik FRI Välkommen önskar Anna & Fredrik ViHUNGRIG? bakar och fikabröd dag – vivarje korv, färdiga MACKOR & Fredrik med personal SANERING –har vi har korv, färdiga Sättra/Hallstavik • 0175 - 209 68 /Anna & Fredrik med personal Sättra/Hallstavik • 0175 - 209 68 SANERING smörgåsar, matlådor Välkommen önskar Anna & Fredrik Välkommen önskar Anna & Fredrik smörgåsar, matlådor – vid service av Erbjudandet gäller hos Gulf Hallstavik t.o.m. 2018-03-31.

– vid service av din bil /Anna

Klipp ut och spara hela kupongen. Klipp ut och spara hela kupongen. t t Erbjudandet gäller hos Gulf Hallstavik t.o.m. 2018-03-31. Erbjudandet gäller hos Gulf Hallstavik t.o.m. 2018-03-31. priserpriser inför inför Välkommen önskar Anna & Fredrik Klipp ut och spara hela kupongen. Välkommen önskar Anna &Sättra/Hallstavik Fredrik – vid service av Sättra/Hallstavik ochoch fikabröd Erbjudandet gäller hos Gulfdin Hallstavik t.o.m. 2018-03-31. fikabröd bil säsongen 0175 - 209 68 0175 - 209 68 din bil säsongen

Sättra/Hallstavik • 0175 - 209 Sättra/Hallstavik • 0175 - 209 68

Sättra/Hallstavik • 0175 - 209 Sättra/Hallstavik • 0175 - 209t 68 Välkommen önskar Anna & Fredrik Klipp ut och spara hela kupongen. t

Klipp ut och spara hela kupongen. Erbjudandet gäller gäller hos Gulf t.o.m.t.o.m. 2018-03-31. Erbjudandet hosHallstavik Gulf Hallstavik 2018-03-31.

Välkommen•önskar Anna och Sättra/Hallstavik 0175 209 t 68 Fredrik med personal Välkommen önskar Anna && Fredrik Välkommen önskar Anna Fredrik Välkommen önskar Anna & Fredrik

Sättra/Hallstavik Sättra/Hallstavik 0175 0175- 209 - 20968 68

Sättra/Hallstavik 0175 - 209 68

Sättra/Hallstavik • 0175 - 209 68 Sättra/Hallstavik 0175-209 68 Sättra/Hallstavik • •0175 209 68 Sättra/Hallstavik • 0175 - -209 t t68 t

Välkommen önskar Anna & Fredrik Sättra/Hallstavik Välkommen önskar Anna & Fredrik 0175 - 209 68

Sättra/Hallstavik • 0175 - 2096868 ättra/Hallstavik • 0175 - 209

Sättra/Hallstavik Sättra/Hallstavik 0175- 209 - 20968 68 0175

Fastna inte i vinter! t

t

Sättra/Hallstavik Sättra/Hallstavik 0175 - 209 0175 - 209 6868

Med bra bromsförmåga och bra mönsterdjup så fastnar du inte på fel ställe i vinter... Överlåt dina tunga beslut till oss!

Däckteam Norrtälje, Tälje Däckservice AB Estunavägen 74 • 761 53 Norrtälje • 0176-161 10 Mån-fre 07.00-17.00 •www.taljedackservice.se

vet vilka däck du behöver


30 – 31 oktober

Gäller alla varor i butik och för dig som är eller blir medlem. Välkommen in! Mekonomen Norrtälje Lommarvägen 1 0176-166 55

Gäller ordinarie lagerfört sortiment i butik den 30-31 oktober 2021 för dig som är eller blir medlem. Gäller ej redan prissänkta produkter, service eller reparationer. Kan ej kombineras med andra rabatter och erbjudanden. Med reservation för eventuella tryckfel.

Bli medlem

Kan du hitta 5 stycken Mekonomen M i tidningen? Hitta alla fem M:en i tidningen, registrera ditt svar i Mekonomens Norrtälje-butik under Superhelgen och visa upp ditt medlemsbevis för att delta i utlottningen av 5 priser.


Så får du koll på bilen ROSLAGEN Alla bilägare har väl stått med lite fjärilar i magen när bilen ska besiktas. Går den igenom? Om inte, blir det dyrt? Mitt Roslagen frågade David Jansson på Opus bilprovning vad som gäller och vad man kan göra innan för att känna sig lugnare under besiktningen.

Vad rekommenderar ni att man gör med bilen inför besiktning? – Vi rekommenderar att man kollar igenom belysning, mönsterdjup på däck, torkarblad, kollar så man har varningstriangeln i bilen, kontrollerar så den demonterbara dragkroken (om man har det) fungerar och går att ta av. Kolla också att inga varningslampor för säkerhetssystem och avgasrening varnar för fel. Hur ofta ska man besiktiga bilen? – För personbilar gäller detta: Första besiktningen ska ske innan 36 månader när bilen är ny, nästkommande är 24 månader efter första besiktningen. Därefter är det 14 månader mellan besiktningarna som gäller. Vilka är de vanligaste felen på bilar? – Det vanligaste felet har med belysningen att göra, att en lampa har slocknat eller står fel i inställningen. Fel på bromsar och slitna däck är också vanliga. Vilket mönsterdjup är det som gäller på däcken? – Hos oss på bilprovningen så gäller 1,6mm mönsterdjup på både sommardäck och vinterdäck. Dock så säger lagen

att det ska vara ett mönsterdjup på minst 3 mm på vinterdäck. Vi rekommenderar alltid att byta däck innan det blir så slitet. Vad händer om man får körförbud? – Om man får körförbud så får man inte köra bilen eller bogsera den från platsen. Det innebär att det finns ett allvarligt fel på fordonet som kan skapa stor trafikfara för dig själv eller andra trafikanter. Man måste bärga fordonet till verkstaden. Vilka bilmärken är bäst/sämst enligt er statistik? – Vi för ingen statistik på bilmärkens fel och brister längre sedan det blev flera besiktningsaktörer på marknaden. När startade bilprovningen? – Bilprovningen grundades 1963 på uppdrag av riksdag och regering. 1964 startades de första besiktningsstationerna. Vad bör man göra för att underhålla bilen? – Utföra service på bilen, det finns många delar på en bil som måste bytas ut och ersättas på grund av slitage. Tvätta bilen, kontrollera oljenivån regelbundet samt däcktryck. Ha koll på bilen så mycket man kan helt enkelt. Är kunderna generellt trevliga eller kan de bli arga på er? – Kunderna är väldigt trevliga och pratglada, ibland kan det bli lite sura miner vid anmärkningar på bilen men när man förklarat felet så tar de flesta det bra. MITT ROSLAGEN

KOMFORT eller SPORT T T A G I D R E P L VI HJÄ ! T T Ä R A J L Ä V

BRETT SORTIMENT CH O K C Ä D S T E IT L A V K V A GEN! Ä L IS R P A L L A I R A FÄLG

DÄCK OCH GUMMI BIL OCH GUMMI AB

FÖRSÄLJNING AV FÄLG OCH DÄCK VINTERFÖRVARING DÄCK ENEBY

GUMMI BILSERVICEDÄCK • OCH BILREPARATIONER • AC SERVICE 4-HJULS MÄTNING • ROSTREPERATIONER TEKTYLERING AV UNDEREDE – SKYDDAR BILEN MOT ROST

www.sds.nu

Eneby Bil

Gummi AB

0176-22 80 90

B E TA L A PÅ 4 M Å N A D E R . I N G E N R Ä N TA . I N G A AV G I F T E R .


VINTERDÄCK PÅ 24 TIMMAR  40 000 kvalitetsdäck i lager  10% rabatt med Volvokort  12 månaders räntefri delbetalning

ÖSTHAMMAR, FABRIKSV. 10. 0173-109 40 NORRTÄLJE, ESTUNAV. 13. 0176-756 00 WWW.BILBOLAGET.NU

RENAULT ZOE E-TECH 100% el. 100% vinterklar.

2 690 kr

/mån* privatleasing inkl vinterhjul, service & 3 mån leasingskydd elektrifiera din vinter med välutrustade Zoe zen, inklusive vinterhjul. välkommen på en provkörning och upptäck 100% elektrisk körglädje. *Renault Privatleasing Zoe Zen E-Tech electric är baserad på att klimatbonus på 70 000 kr är inkluderad i kalkylen. 0 kr kontant, 36 månader, körsträcka 10 000 km/år, garanterat restvärde. inga uppläggnings- eller aviavgifter. 3 månader fritt privatleasingskydd ingår för privatpersoner 18–63 år. med bilen följer en FlexiCharge-kabel, handskar och vinterhjul. service ingår under leasingperioden. försäkring tillkommer. alla priser inklusive moms. gäller kundorder t.o.m. 31/12–2021. elförbrukning: 174 Wh/km. CO2utsläpp: 0 gram/km, vid körning exkl. slitagedelar. räckvidd vid blandad körning (WLTP): 393 km. räckvidd vid verklig körning: 383 km sommartid / 240 km vintertid. räckvidden påverkas bl a av väder, körstil, hastighet m.m. Renault reserverar sig för eventuella felskrivningar. bilen på bilden är extrautrustad.

Renault rekommenderar

renault.se

NORRTÄLJE ESTUNAV. 13, 0176-756 00 WWW.BILBOLAGET.NU


Halloweenerbjudande NU SATSAR VI PÅ SLÄPUTBILDNING!

1 000 KR FÖR 70 MIN

KÖRLEKTIONER OCH HANDLEDARUTBILDNING

NU ÄVEN PÅ HELGER!

DAGS ATT VISA INTRESSE FÖR SNÖSKOTERUTBILDNING. SNÖN ÄR SNART HÄR!

H A P PY H A LO W E E N ! G BOK A UTBILDNIN PÅ 0176-126 33

HOS OSS ÄR KV ALIT HÖGRE ÄN PRIS ÉN ET!

Roslagsgatan 9, Norrtälje • Telefon 0176-126 33 skargardenstrafikskola@telia.com • skargardenstrafikskola.se


Mats Planebo, säljare, Mariann Ardenstedt, ekonomichef och delägare, Thomas Hobro ägare och vd, Alexander Lagerholm, mekaniker, Thomas Heglund och Veronika Söderman, kundmottagare och servicerådgivare, möter kunderna i den nya bilhallen och verkstaden. Till att börja med. På lite sikt väntas Norrtälje Motor och redan etablerade Vallentuna Motor sysselsätta 25-30 personer. FOTO: POVE PERSSON

Norrtälje Motor slår upp portarna NORRTÄLJE Opel och Mitsubishi är tillbaka i Norrtälje. Och alldeles nytt är fyrhjulingarna från Segway. Norrtälje Motor har flyttat in vid Norrtäljeporten. Invigning sker den 13-14 november.

– Det här ska bli jätteroligt, säger Mariann Ardenstedt, ekonomichef och delägare i Norrtälje Motor och Thomas Hobro, vd för och ägare till Vallentuna Motor och nu Norrtälje Motor. De har redan öppnat i det nybyggda lokalerna längst in i Norrtäljeportens handelsområde. Tillgång till lokalerna fick de augusti och den 1 september låste de upp dörrarna. – Vi kommer att ha en invigning i samband med fars dag den 13-14 november, säger Thomas Hobro. – Än så länge har vi bara begag-

”Folk är inte lika märkeslojala som de var förr i tiden. Nu tittar man runt mer själv, både på nätet och hos firmorna.”

Den nya anläggningen vid Norrtäljeporten invigs i november.

nat-bilar, men till invigningen ska det finnas nya bilar, både Opel och Mitsubishi, säger Mariann Ardenstedt. Det kommer inte bara handla om bilförsäljning. Nej, dels kommer man också sälja fyrhjusdrivna Segway, varav vissa är elhybrider. Norrtälje Motor kommer också innehålla en bilverkstad. Just nu är den utrustad med två fordonsliftar, men plats finns för sex stycken. – Det kommer vara en Boschverkstad, en allbilsverkstad, alltså för alla märken, säger Mariann. Vi kommer också ha bilglas och stenskottslagning. Och så kommer vi ha laddstationer som vem som helst får använda på parkeringar här utanför. Varför valde ni att etablera er i Norrtälje?

– Vi har kikat runt en del, bland annat på Åkersberga. Men när vi kom till Norrtälje kändes det helrätt, säger Thomas.

– Och läget här är ju fantastiskt, fyller Mariann i. Vi kommer ju synas från E18 och så har vi flera bilfirmor intill oss, vilket jag tror vi alla får nytta av. Det är mycket folk som rör sig i området. Opel och Mitsubishi har ju inte funnits i Norrtälje på flera år. Men Thomas tror inte det blir så svårt att locka tillbaka folk som under tiden valt andra bilmärken. – Det blir så klart ett hårt jobb. Men folk är inte lika märkeslojala som de var förr i tiden, säger han. Nu tittar man runt mer själv, både på nätet och hos firmorna. Man gör en hel del egen research och

Förutom bilmärkena Opel och Mitsubishi säljer Norrtälje Motor Segways fyrhjulingar, som inom kort kommer med en hybridvariant. FOTO: POVE PERSSON

min känsla är att prisbilden, vad du får för pengarna, generellt är viktigare än märket. Och man tittar i allt större utsträckning på vad som ingår i servicepåsen. På invigningen i november kommer, förutom nybilar, även representanter för de varumärken de samarbetar med vara på plats. – Det blir också tävlingar, provkörning av fyrhjulingar, mat, dryck och goodiebags, säger Mariann. Och förhoppningvis några inledningar på några bilaffärer? – Ja, det får vi hoppas, säger Thomas. Men oavsett ska det här bli fantastiskt roligt. Är ni väl förberedda? – Man känner sig aldrig redo när man väl ska etablera sig, hur mycket man än har förberett sig, säger Thomas. När beslutet tas kommer alltid en osäkerhet, men jag tror det är så eftersom det är stora investeringar man gör. Än så länge är företaget 100 procent nöjda. – Jag har varit med om ett antal etableringar genom åren, säger Thomas. Men jag har aldrig varit så nöjd som jag är nu, med Cobab som byggt detta. Det är det grymmaste jag varit med om, de har banne mig inte gjort ett fel. MITT ROSLAGEN


Förvaring Försäljning Montering av däck

Dags att börja tänka på VINTERDÄCK!

Förvaring • Försäljning • Montering av däck

EDDIEs DÄCKSERVICE

EDDIEs DÄCKSERVICE Förvaring • Försäljning • Montering av däck Gösvägen 28,Norrtälje Gösvägen 28,Norrtälje Tel 0176-224 030

Tel 0176-224 030 www.dackonline.se www.dackonline.se • till@eddiesdackservice.se till@eddiesdackservice.se

Dags för

vinterdäck

Däckservicebil för Personbil, Komplett Lastbilsdäck, Mc, Moped och grönytor. Jourbil

Plats för Däckhotell dackpartner.se

heading Vi utför även bilservicearbeten! Finstavägen 3, Rimbo. Öppettider mån–fred 7–17, Lördagar 8–13 (under säsong) tel: 0175-71720 www.rimbogummiverkstad.com


Välkommen in till oss med allt som rör däck & fälg! Vi har allt du behöver för en bekväm och säker vinter. Allt ifrån mindre skottkärredäck till större entreprenaddäck. Varmt välkommen in till oss, luta dig tillbaka och njut av en kopp kaffe, så fixar vi resten! För att minimera smittspridning av Covid19 har vi vidtagit åtgärder för att ge dig som kund en trygg och säker vistelse. Välkommen in till oss!

NYHET

NOKIAN HAKKAPELIITTA10

Din Vianor-partner i Norrtälje Stockholmsvägen 41, tel: 0176-103 71

NYHET

NOKIAN NORDMAN 8


Förväntningarna är mycket höga på nya Kia EV6 som lanseras i Sverige och i Norrtälje inom kort. Ett helelektrifierat krutpaket som gör 0 till 100 km/h på 3,5 sekunder. FOTO: KIA

KC Motors väntar in Kias nya krutpaket NORRTÄLJE. En alldeles ny modell, Kia EV6 som är helelektrifierad – och en uppgraderad version av storsäljaren och flaggskeppet Kia Ceed plug in. Det händer en hel del på KC Motors nu i höst.

Utställningsplatsen, podiet, för Kia EV6 är klar. Nu väntar bara KC Motors på bilen, som kommer att finnas på plats till lanseringen den 13-14 november. Och det är en unik bil som väntas in. – Den är byggd på en helt ny elbilsplattform, en helelektrifierad sådan, berättar Mårten Sandman försäljningschef hos KC Motors i Norrtälje. Det är en hybrid som kommer finnas som både två- och fyrhjulsdriven. Toppversionen är

Kia har precis lanserat sin nya logga.

en GTline som gör 0 till 100 km/h på 3,5 sekunder, alltså fullt i klass med värstingbilar som Lamborghini och Ferrari, för att nämna några. Räckvidden på eldriften är också minst sagt imponerande. – Den är väldigt lång, 52,8 mil, säger Sandman. Och bilen kan snabbladdas till 80 procent på 18 minuter. Och bilen verkar bli populär. Redan innan bilarna nått Sverige har det sålts närmare 1 000 exemplar i landet. – Alltså osedda och det är anmärkningsvärt. Redan förra helgen var det lite kalas hos KC Motors då senaste versionen av Kia Ceed plug in, flaggskeppet, visades upp efter en ansiktslyftning. Främst syns skillnaden i en uppgraderad utrustningsnivå, alltså att fler finesser ingår redan i grundmodellen. – Det är en modell där du får väldigt mycket bil för pengarna, säger Sandman. En av våra storsäljare har i och med uppgraderingarna blivit ännu bättre. Efter årsskiftet kommer även en annan trotjänare i Kias bilpark, Kia Sportage, i en ny plug in- och

Snart får Martin Sandman, försäljningschef på KC Motors i Norrtälje ge plats för nya Kia EV6 på podiet i bilhallen. – Det har såtts närmare 1000 bilar av den modellen i Sverige trots att ingen här har sett den ännu, säger Sandman.

hybridversion. Kia har på senare år seglat upp på plats tre i landet när det gäller sålda bilar. – Märket har legat på tredje plats fyra år i följd. Och i september i år var Kia faktiskt störst försäljningmässigt, säger Mårten Sandman. Anledningen till det som du ser det? – Kia har stadigt tagit kunder från andra märken och ett av flera skäl till detta är ett väldigt starkt garantipaket, säger Sandman. Det ingår sju års (eller 15 000 mils) nybilsgaranti, där även batterierna ingår. Kunden får också sju års assistance, där också kartuppdateringar i GPS:n ingår. Också får du tre års vagnskada. Och gemensamt för alla garantierna är att de följer bilen, inte ägaren. – Andra skäl till att Kia går bra försäljningsmässigt är våra offensiva privatleasingpriser och vår stora biltillgång. Och vår erfarenhet. Vi har varit ledande inom elbilsförsäljningen länge. Återstår att se om nya Kia EV6 för märket ännu högre upp på ”pallen” bland antal sålda bilmärken. MITT ROSLAGEN


Nya Kia Ceed SW Plug-In Hybrid Så mycket bättre

Privatleasing fr.

3 295

kr/mån* Inkl. serviceavtal Förmånsvärde fr. 1 992 kr/mån**

Nu lanseras vår laddbara testvinnare med ny design, fler säkerhetssystem och uppkopplade tjänster. Nya Kia Ceed Sportswagon Plug-In Hybrid har blivit så mycket bättre. Välkommen in och provkör!

Privatleasingerbjudandet gäller ordertecknade bilar t.o.m. 31/10 -2021 där bilen ska vara registrerad senast 30/11-2021. *Privatleasing: 36 mån, uppläggnings- och administrationsavgift tillkommer. Rörlig ränta. Max körsträcka 4 500 mil. Onormalt slitage och övermil debiteras utöver leasinghyran. Sedvanlig kreditprövning. Lokala prisavvikelser kan förekomma. **Förmånsvärde: kostnaden för föraren motsvarar den skatt denne får betala per månad för bilförmånen, baserat på en marginalskatt på 50%. Bränsleförbrukning blandad körning Ceed SW Plug-In Hybrid 1,3–1,5 l/100 km, CO2-utsläpp 29–33 g/km enligt körcykeln WLTP. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Med reservation för eventuella tryckfel.


! s s o l l i t a n m o k Väl ELIAS

ZACKE

E T IL

I GR Ä DD K I N K Ö

A

VI UTFÖR SERVICE, REPARATIONER OCH DÄCKSERVICE PÅ ALLA BILMÄRKEN

B

B

CHATHERINE

Vi köper, säljer och förmedlar bilar & båtar. Utför även rekond av bil och båt samt vinterförvaring, varmt och kallt.

GRÄDDÖ BYVÄG 32, GRÄDDÖ

0176-139 49 Kontakta oss på 073 7020294 eller maila info@gmotorroslagen.se

Nu har vi öppnat verkstaden. Välkomna! Nu öppnar vi % BOKA RABATT 500:- 20% PÅ ALLA BOKADE VERKSTADSJOBB UNDER OKTOBER

500:20% TID NU! TIDBOKA NU! RAB verkstaden! RABATT RABATT ATT KONTAKTA KONTAKTA OSS OSS PÅ PÅ

PÅ Välkomna in till oss så tar vi tel. 0176-32 04 46 eller SJÄLVRI SKEN verkstaden@norrtaljemotor.se hand på bästa sätt. •• 0176-32 Norrtelje Porten August Strindbergs gata •• verkstaden@norrtaljemotor.se Norrteljeom Portendin Augustbil Strindbergs gata 17, 17, Norrtälje Norrtälje 0176-32 04 04 46 46 verkstaden@norrtaljemotor.se •• salj@norrtaljemotor.se salj@norrtaljemotor.se • • norrtaljemotor.se norrtaljemotor.se PÅ SJÄLVRISKEN SJÄLVRISKEN PÅ PÅ ALLA ALLA PÅ BOKADE BOKADE GLASJOBB GLASJOBB OKTOBER–DECEMBER OKTOBER–DECEMBER

PÅ ALLA ALLA BOKADE BOKADE PÅ VERKSTADSJOBB VERKSTADSJOBB OKTOBER–DECEMBER OKTOBER–DECEMBER

KONTAKTA OSS 0176-32 04 46 46 0176-32 04 verkstaden@norrtaljemotor.sePÅ verkstaden@norrtaljemotor.se

PÅ ALLA BOKAD August Strindberga gata 17, Norrtälje • 0176-32 04 46 • salj@norrtaljemotor.se • norrtaljemotor.se • E


Jan-Olov ”Lollo” Kauppinen, Roger Ahlsén och Kent-Ove Larsson framför Assistancekåren i Norrtäljes bilflotta. FOTO: POVE PERSSON

Vägens hjältar i Roslagen ROSLAGEN Räddningskåren blev Bärgningskåren blev Assistancekåren. Sedan tio år tillbaka driver Jan-Olov ”Lollo” Kauppinen Assistancekåren i Norrtälje. Och det bärgar allt som rullar – och en hel del annat. – Bredden i arbetet är fantastisk, säger han.

Assistancekåren i Norrtälje har en gedigen bakgrund och kunskap.

Tillsammans har de fyra anställda 40 års erfarenhet i yrket. De fyra plus två som plockas in extra utgör ett järngäng i branschen. Och sett till hur varierade uppdrag det kan bli är all erfarenhet ovärderlig. – Verkligen, säger Lollo Kauppinen som själv har 22 år i yrket. Den ena dagen är aldrig den andra lik. Det är lätt att tro att det mest handlar om att bärga efter kollisioner och dikeskörningar och

att bärgarna har mest att göra på vintern, men det är långt från sanningen. – Bara sju–åtta procent av det vi bärgar har med krockar och dikeskörningar att göra. Och vi har, faktiskt, som mest att göra på sommaren. Det sistnämnda kommer av den stora befolkningsökningen i kommunen på sommaren. – Då är sommargästerna här och livar upp tillvaron för oss, säger

Lollo. Nu för tiden handlar de mesta felen när det gäller fordon om elektroniken. Och på sommaren är det mycket bilar i rullning i vår kommun. Kapaciteten i firman är stor. Lollo säger att de bärgar allt som rullar och även grävmaskiner. Och det handlar också en hel del om att inte bärga bort, utan att dra loss. – Vi har allt från personbilsbärgare till långtradarbärgare, säger Lollo Kauppinen. Vi har totalt fem

bilar av lite olika typ och användningsområde i trafik. Men bärgningsarbete innefattar inte bara fordon. – Vi samarbetar med både polisen och kronofogden, så det kan handla om hämtning och bärgning av allehanda gods. Det kan vara stulna båtmotorer, kassaskåp, fyrhjulingar och annat som kommer från beslag polisen gjort. Och kronofogden kan ibland ge oss i uppdrag att hämta något från någon som inte kunnat betalat en skuld. Ett av de mest udda och minnesvärda uppdrag Lollo minns är från Ica Flygfyren i Norrtälje. – Ja, vi fick åka dit för att en permobil hade fått punktering vid fruktdisken. Vi plockade bort däcket, åkte och fick det lagat och kom sedan tillbaka och monterade tillbaka däcket så mannen med permobilen kunde fortsätta sin inköpsrunda, berättar Lollo och skrattar åt minnet. Och det är just det där med att hjälpa som är grejen med yrket, säger han. – Det är en fantastisk känsla att få göra det. Ofta kommer vi till människor som känner att hela deras värld rasat när bilen gått sönder. Men det är nästan alltid glada miner när vi bärgat klart. MITT ROSLAGEN


Passa på:

30.000:- I RABATT PÅ DIN NYA BIL Just nu har vi ett fantastiskt vintererbjudande på två modeller som vi dessutom har på lager: Köp en ny Suzuki Vitara eller en Suzuki S-CROSS så får du 30.000 kr i rabatt! Vitara är en riktig SUV med klassledande säkerhet, och S-CROSS är en prisvärd crossover mellan SUV och kombi. Erbjudandet gäller utvalda bilar på lager.

• FYRHJULSDRIFT • AVANCERAD SÄKERHETSTEKNIK • HYBRIDSYSTEM SNABB LEVERANS!

RABATT

30.000:PÅ UTVALDA LAGERBILAR!

S-CROSS TIDIGARE FRÅN 259.900:NU FRÅN

229.900:-

KANSKE KÖR DU HEM I DIN NYA SUZUKI REDAN IDAG? VITARA TIDIGARE FRÅN 257.900:NU FRÅN

227.900:-

Bränsleförbr. bl. körning WLTP: 6,2-6,3 l/100 km. CO2 139-141 g/km. 3 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 3 års assistans och 12 års garanti mot genomrostning. *Erbjudandet gäller endast vid köp av ny Suzuki Vitara eller S–CROSS Hybrid 4x4 i lager, så långt lagret räcker. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. Följ oss på sociala medier!

Uppsalavägen 57, Hallstavik, 0175-234 46 Mån – fre 8 –17, lör 10 –14. cegerbladsbil.se

www.karosslackering.se

cacegerbladsbilab

CA Cegerblads bil AB


BRA & BILLIGA

Din lokala verkstad

BILAR

BEG BILAR KÖPES

Din lokala verkstad - Allt inom bilreparationer

U TA N K RAV

KÖPER ÄVEN TRASIGA BILAR!

Tex obes, oserv, körförbud och avställda, firmabilar, USA bilar mm. Köper er bil efter er beskrivning. Även husbilar & husvagnar

inom DAllt i n loka – bilreparationer Av elrlkts in la ve t a do-m r kstad A l lbt ii lnr oempbar stad i l r eaptaio - All rd an a t ie t o nre r t i nvo erks Din lokala verkstad a m l pbabilrirlaerpetaiproantieonrer a k o l n • i Däck Däckhotell D em bilreparatione – tAllt r Din verkstad bilreparationer ratio Din lokala lokala inomabilreparationer A l lbt iil-nroAllt ina do-minom r

Dag Fredriksson Bil AB

Vi aärt i o nnee r ar tio p e auktoriserad r bil epara

www.begagnade-bilar.nu inom bilr Tel 0176-27 42 60 AC ServidDceäc- khAoAltelltlllt i n o m rDkräcks skt at•a d e v 0708-83 24 00 ner D i n l o k a a e l o v D i a t k a Norrtäljevägen 31, 764 30 Väddö i l o la a par n l o k D Di ni nl l o k a Estuna Lohäradsvägen, ilre a b l a ve info@dagfredrikssonbil.sel l t i n o m rk

RING ELLER SMSA FÖR EN TRYGG KONTANT AFFÄR!

073-9043732, ROLF

Din

loka

e la v

ta rks

A

d-

r VViiäär radd e a torriisser aauukkto

är d Vi sera i r kto au

ll ner DDininDloloäkkcaaklala– vAe r k s t ner o ti ra a p re il b m o a in d t D ll äclokkhaolatellll - A A ll t in o m b il r e p a r attioionneerr in ll S D A e C N t e o o ervice r r t ä l j e v ic erv ckh

a verkst l a rSevricviececkhkohtoetlel ll k o e A l C S S n i e rv D ice ö ACAC • DäDäc V ä dä dd d ö Dä • c k 6746 43 03 0 V 7 • Däckhote , 1 DäDcäkck 3 , v e rk s ta d en 31 g en ä l j ejveäv ä g N oNror rt r t ä l

ädd

ö

V 30 ä S 64 AC k • D Däc3k1 , 7• n c D e äckh g Dä jevä

A ANNONSER TILL OCH NÅ UT ÅLL ALLA HUSH JE I NORRTÄL KOMMUN!

No

l rrtä N

orrt

: 0 100

FRÅN T ENDAS

KONTAKTA Cippe Carlstedt, tel 072-168 79 91

älje

otell

väge

ägen

31, 76 4 30 Vädd ö

n 31 , 76 4 30 Vädd ö

Stefan

Anderssons

k ccek ä i c D v ä r e D telll l S icicee ckhtoe AACCASCSäeecrkrvv•k Dhä o ell l t l kkhhtooe Dä Dääcco •c• Dh kk k c c ä D ä D D c ä ä DD N

Väddö 1, 764 30 3 n e g ä v o rr tä lj e

31, 764 764 30 Väddö 31, ice vNorrtäljevägen eerNorrtäljevägen S l l C e A t o ic e rv h ic Se ACServck • Däck AC ä DNorrtäljevägen 31 • 764 30 Väddö tell

hotell 76 4 30 Vä dd ö ckho Däck Däckck••Dä Dä rr tä lje vä ge n 31 , No

NNororrtrtäläljejevä väge genn 31 31,, 76 7644 30 30 Vä Vädd dd ö

Är du redo för vintern? ur

7 4-

2

0

07

D

äc

o kj

1 3 3

24

13

on

li Tid w ne sb w fö o w r kn .b h il ju ing os ls la k p. ift se e: on T li id w ne f sbo w w. ör h kni bi ju ng lo sl lsk ap if .s te: e

Norrtälje

24 07 -7 0 Dä 33 c 1 kjo 24 u 13 r

Är du redo för vintern? Allt rullar bättre med DäckPartner! Tveklöst! ”Den som äger den där, måste ju nästan jobba på DäckPartner!” Jodå, visst är vi mer än lovligt intresserade av däck. Vi erbjuder ett brett sortiment från marknadens ledande leverantörer, så att du får rätt däck för din bil och körstil. Vi hjälper dig med alla krav för en säker körning. Med 250 verkstäder i Sverige, Norge och Finland är vi Nordens största specialistkedja inom däck och fälgar. Vi erbjuder ett brett sortiment från marknadens ledande leverantörer, så att du får rätt däck för din bil Allt rullar bättre med DäckPartner!

Vi erbjuder ettdigbrett ledande och körstil. Vi hjälper med allasortiment krav för en säker från körning. marknadens Allt rullar bättre med DäckPartner! leverantörer, så att du får rätt däck för Norrtälje din bil och körstil. Bil & Släp AB Öppettider Måndag–Fredag 07.00–16.00 Baldersgatan 33, Norrtälje • 0176-124 07 Vi hjälper dig med alla krav för en säker körning. dackpartner.se dackpartner.se

älje

KÖPER - SÄLJER - FÖRMEDLAR

Öppettider Måndag–Fredag 07:00 - 16:00

Baldersgatan 33, Norrtälje • 0176-124 07 info@nbos.se • www.biloslap.se

info@nbos.se • www.biloslap.se

Öppettider Måndag–Fredag 07:00 - 16:00


anför Hallstavik ut x ra st d ta ks er lv bi de Nystartad friståen h kundnöjdhet. med fokus på kvalité oc

ROSLAGENS FORDONSSERVICE För personbilar & lätta lastbilar

0175-20 200

info@roslagensfordonsservice.se

Vi utför bl a: • KAMREMSBYTEN • KAROSSERI • BROMSAR • ALLA REPARATIONER • SERVICE • DIAGNOSTIK Varmt Välkomna hälsar Kasperi & Patrik

BILAR – SJÄLVPLOCK Inlämning av skrotbilar/släp m m. Ring innan.

0176-22 62 25 a t s l a MBildemontering www.malstabildemo.com

BRUKETS BIL BIL & & MASKIN MASKIN EDSBRO EDSBRO

SERVICE/REPARATIONER AV BILAR SERVICE/REPARATIONER AV BILAR DÄCK – SERVICE/FÖRSÄLJNING DÄCK – SERVICE/FÖRSÄLJNING

TEL TEL 070-344 070-344 97 97 20 20

n e k c ä d r e int s!

V

s o s o h u d r e köp

Fabriksvägen 3, RIMBO Tel 0175 - 715 51


Årets önskelista Takbox Starthjälp Arbetslampa Extraljus

Vinterdäck Domkraft Isskrapa

Hos oss hittar du reservdelar till allapå dina Passa att sommarnöjen. fynda! Den 30-31 oktober är det superhelg i Mekonomenbutiken med 25% rabatt på hela sortimentet för dig som är eller blir medlem. Ett perfekt tillfälle att handla julklapparna! Öppet Lördag 10-15, Söndag 11-15.

Välkommen! Norrtälje Lommarvägen 1 0176 - 166 55

Öppettider Vardagar 08.00 – 18.00 Lördagar 10.00 – 14.00


”Nöjda kunder kommer tillbaka” HALLSTAVIK Autoservice i Hallstavik AB är ett välkänt företag som startades av Reine Gunnarsson 1968. Skyltarna på de olika drivmedelsbolag som leasats genom åren har bytts ut, men familjeföretaget står stadigt och har tagits över av syskonen Anna och Fredrik Gunnarsson. – Vi vill tacka våra kunder för det förtroende de ger oss. Det sporrar till att fortsätta ge bra service, säger duon.

Det är ingen stor Gulf-mack som ligger vid Sättrabacken 1, men här finns bland annat både drivmedel, café, Mekonomen, däckservice och släpvagnsuthyrning. Anna och Fredrik Gunnarsson har arbetat sida vid sida med sin far under många år, men för tio år sen valde Reine Gunnarsson att gå i pension och barnen tog över. Anna Gunnarsson driver macken där de egengjorda smörgåsarna och bake off-fikabrödet går hem hos kunderna. Vintertid går det åt mycket korv med bröd, men under sommarsäsongen vill folk svalka sig med mjukglass. Butiken utvecklas hela tiden, trots den begränsade ytan. Från början serverades det vanligt bryggkaffe, men nu går det att välja en rad olika kaffesmaker som serveras på nymalda bönor.

Syskonen Anna och Fredrik Gunnarsson driver Gulf-macken utanför Hallstavik.

- Vi har förutom fastfood och biltillbehör, även utlämningsservice av bildelar, berättar Anna. Kunden beställer den del den vill ha och kan få leverans samma dag. Det går att få tag på i stort sett vilken bildel som helst. – Det är snabba leveranser och ibland kan det vara så mycket som sex budbilar om dagen som lämnar

delar, säger Fredrik. Fredrik har Mekonomenverkstaden vägg i vägg, samt däckservice. Många kunder kikar gärna in och ställer frågor. Fredrik får ofta höra att: ”Det är som ett vardagsrum” för att han är noggrann och vill ha rent och snyggt på verkstan. Golv och väggar är målade,

mekanikerna har rena kläder. Allt är rent och prydligt. – Vi hanterar kundernas bilar och de ska veta att vi inte kliver in i bilen med smutsiga kläder, säger Fredrik och menar att ha det rent och ordentligt ger ett seriöst intryck. Anna håller med om att det är viktigt att hålla snyggt i verkstad och butik, både för de som arbetar där och för kunderna. – Det speglar hela verksamheten, säger de. På tal om rent och snyggt, så erbjuder företaget Sanity System som handlar om att bilen saneras med en maskin för att få bort virus och bakterier. Kunden lämnar in sin bil på service och får tillbaka en bil som luktar gott och är fräsch invändigt. – Det här är en unik satsning som främjar både vår hälsa som mekaniker och kunderna får en sanerad bil, säger Fredrik. Något för bland annat djurägare och barnfamiljer eftersom rengöringen tar bort både virus och bakterier som sätter sig på ytor i bilen, men som utplånas när bilen saneras. Den här tjänsten har funnits i tre år och kunderna kommer gärna tillbaka och ber om sanering efter service fler gånger. Det här är inte stort i Sverige än, men vanlig i resten av världen.

Om det händer…

– Jag tycker att det är en rolig grej att erbjuda våra kunder, säger Fredrik. Snart är det dags att lägga om till vinterdäck. Många tycker att byta och förvara däck är jobbigt, men här erbjuds kunden ett däckhotell. Däcken byts efter årstid och mellan bytet kan kunden förvara sina däck hos företaget. – Inga smutsiga, otympliga däck att frakta till verkstad för däckbyte, utan vi tar hand om allt, berättar Fredrik. Många företag har haft det svårt under rådande pandemi, men Autoservice i Hallstavik AB går mot strömmen och har haft två bra år. Anna och Fredrik berättar att pandemin har gynnat dem och Coronatiden har givit dem ett uppsving. De är tacksamma över att ha så nöjda och glada kunder. Kunder som gjort att de kunnat växa trots pandemin. Företaget arbetar alltid på att utvecklas och vill vara lyhörda för vad kunderna vill ha. – Vi vill tacka alla kunder för förtroendet. Vi har haft två fantastiska år. Något måste vi ju göra rätt när kunderna väljer att komma tillbaka, avslutar Anna och Fredrik Gunnarsson. MARIA STENUDD

Norrtälje 0176-177 55

mbo 66 VÄG H J Ä L P

• Bärgning av alla fordon Norrtälje • StarthjälpHallstavik/Rimbo • Dygnet runt DYGNET • Låsöppning • Transporter • Året runt 0176-177 55 0175-70366 RUNT

Rikstäckande bärgning & bilassistans

020-912 912


GLASJOUR DYGNET RUNT 020-80 80 00

REGNSÄKRA SOMMAREN - BYGG UTERUM DUKA UTOMHUS UTAN ATT SNEGLA PÅ VÄDERPROGNOSEN. Låt dynorna ligga kvar trots att sommarregnet hänger i luften. Med väggar och tak av glas slipper du allt från regn och vind till envisa myggor och kan njuta av utesäsongen mycket längre. Våra glasmästare skräddarsyr alla lösningar och skapar precis det uterum du vill ha. Vi hjälper dig redan i idéfasen och kommer gärna ut till er för att ta mått och montera. Ryds Glas har arbetat med glas i drygt 70 år och finns på över 50 platser i Sverige. Förutom traditionellt glasmästeri erbjuder vi ett brett utbud av produkter och tjänster med en gemensam nämnare – glas. Hör av er till oss!

Ryds Glas UPPSALA • Gnistagatan 13 • uppsala@rysglas.se • 018-65 13 30 Ryds Glas TIERP • Centralgatan 3 • tierp@rydsglas.se • 0293-109 99 Ryds Glas ÖSTHAMMAR • Verkstadsvägen 5 • osthammar@rydsglas.se • 0173-109 95

PSSST ... GLÖM I

NTE AT T ROT-A NY T TJA VDR A G E T!


Möt oss vid Norrtäljeporten

52km

Elektrisk räckvidd

7 års

Nybilsgaranti

MG EHS

Provkör redan idag Privatleasing:

2 995 kr/mån* (24 månander)

1.8L/100km Bränsleförbrukning

Försäljningspris från: MG har sedan starten i Morris Garages 1924 alltid varit före sin tid och så även nu. Modernt, elektriskt och redo för framtiden.

401 500 kr

Omgående leverans

Bränsleförbrukning vid blandad körning enl. WLTP: 1,9 l/100 km. CO2-utsläpp enl WLTP 43 gram/km. *Privatleasing baserat på 24/36 mån, 1 000 mil/år, inkl service, vägassistans och vagnskadegaranti, exkl uppläggnings- och aviavgift. **Klimatbonus beslutas och utbetalas av Transportstyrelsen och kan vara lägre för juridiska personer än angivna belopp. För mer information se transportstyrelsen.se. Bilar på bilderna kan vara extrautrustade. MG EHS Plug-in Hybrid levereras med garanti 7 år eller 150 000 km för fordonet. Garantin för drivlinans batteri är 7 år eller 150 000 km.

Hedin Bil Norrtälje | hedinbil.se


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.