MITT KILADALEN nummer 2/2019

Page 1

#Mitt

NR2 2019

Kiladalen BO

ÄTA

GÖRA

SHOPPA

UPPLEVA

NOSTALGI

Tuna Kyrkskola Bo i Kiladalen

Kreativa själar möts på Smedstorp Porträttet

Catrin känner sig hemma i Stavsjö

Massor av äventyr, upplevelser och shopping!


#MITTKILADALEN NR2/2019

Livet i Kiladalen

Nu när dagarna äntligen blivit ljusare och varmare vaknar naturen till liv och vi är ivriga att börja årets projekt nya äventyr. Jag tror att det är just närheten till årstidernas växlingar som gör att det är så lätt trivas så bra här i dalen. Naturen signalerar när det är dags att gå i vila, och när det är dags att börja spira igen.

Under året har vår sammansättning av verksamheter utvecklats och förändrats, precis som livet är. Vi som bor och verkar här är stolta över att få dela med oss av våra erfarenheter och smultronställen. Årets magasin är utökat till 32 sidor med massor läsning, tips och inspiration från vår kära dal som sträcker sig från Kastalen strax innan Bergshammar till Stavsjö vid gränsen till Kolmårdenskogarna.

7.600:-*

Allt gott!/

Rosa

Notiser 4-5 Catrin Carlsson 6-9 Bästa picknicktipset 8 Krustorp Ranch 10-11 Tuna kyrkskola 12-13 Äventyr i Kiladalen 14-17 Tillsammans på Smedstorp 18-19

21.800:-* HILDING FAMILY STÄLLBAR SÄNG 90x200 cm. Ord. pris 24.990:-

Värde upp till 6.390:-

Önskar dig trevlig läsning och varmt välkommen till Kiladalen!

Innehåll

HILDING FAMILY RAMSÄNG 90x200 cm. Ord. pris 10.790:-

BÄDDMADRASS PÅ KÖPET

När jag flyttade hit för åtta år sedan närde jag en dröm om ett härligt trädgårdsliv och en harmonisk tillvaro, något som jag fått och mycket mer därtill. För varje år som går har nya vänner tillkommit och jag har funnit för mig nya favoritplatser. Något som verkligen är en gemensam känsla för Kiladalen är just det, att man ständigt upptäcker nya saker, nya möjligheter och möter nya människor. Så ge dig ut på upptäcksfärd, vem vet var den där mysiga skogsvägen leder dig?

Do it yourself 18 Röster i Kiladalen 20-21 Jönåkers golfklubb 30 år 25 Shoppa i Kiladalen 28 Rosa´s trädgårdstips 30-31 Vi finns i Kiladalen 32

23.600:-* HILDING FAMILY KONTINENTALSÄNG 180x200 cm. Ord. pris 29.990:-

#MittKiladalen 2/2019

Ett magasin utgivet av Kiladalens Intresseförening *Alla priser är inklusive bäddmadrass, madrasskydd och ben. Finns i fem olika färger. Vi säljer sängar av hög kvalitet och är återförsäljare av kända varumärken som till exempel Hilding, Jensen, Ekens, Carpe Diem och Wonderland. Just nu pågår en kampanj på vårt Hildingsortiment - välkommen!

MEDARBETARE: Marie Hansson Rosa Karlsson GRAFISK FORM: Mammarosa Artworks TRYCK: Linderoths Tryckeri Carina Wedin

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER facebook: Kiladalen instagram: @upplevkiladalen #upplevkiladalen #mittkiladalen HEMSIDA: www.kiladalen.com

Öppet månd-fred 10-18. Lörd 10-15 | www.kilamöbler.se

3


#MITTKILADALEN NR2/2019

Pris till företagare och eldsjäl i Kiladalen För andra året i rad delade Kiladalens Intresseförening ut utmärkelserna Årets företagare och Årets eldsjäl på Kiladalens dag 2018. Årets pristagare var Anders Thunberg och Thomas Eriksson som fick utmärkelsen Årets företagare samt Kurt Nyström som fick ta emot priset som Årets eldsjäl.

Notiser

Motivering Årets företagare: ”Utan att göra något stort väsen har bröderna Anders Thunberg och Thomas Eriksson haft en vision att bygga villor på en liten del av föräldragården med sitt företag Kiladalenhus AB. Resultatet har blivit ett 30-tal byggda och sålda villor med konceptet ”Det Enkla Boendet”.

Anders Thunberg

Genom sin affärsidé har bröderna visat att det går att bygga på landsbygden trots att alla säger att det inte går och Nya Svalsta är beviset att på att landsbygden lever om man har den rätta visionen och energin.”

Motivering Årets eldsjäl:

Kiladalens minsta kyrka

Kurt Nyström

Rosas Galleri -slår upp dörrarna

En av dalens mångsidiga kreatörer är Rosa Karlsson, känd som Mammarosa. Under våren öppnar hon upp Rosas Galleri hemma på Berga-Tuna här i Kiladalen. På Kiladalens hemsida så hittar ni öppettiderna och en presentation.

En golfbana med anor från 1989

För dig som vill komma för att semestra några dagar i Kiladalen finns det så många fina boenden. Det senaste i raden är Drängstugan på Mjälkärr. Det är en pittoresk stuga från 1870 på två rum och kök. Och älskar du djur finns katter, hundar och hästar på gården!

JUBILEUM

19

89 - 2019

Välkommen till en familjär klubb med en genomarbetad och välskött golfbana!

Kafferostning i orangeriet Här i Kiladalen kan man även tillskansa sig kunskap om vitt skilda ämnen. Vad sägs om en kurs om vår älskade dryck kaffet? Något man inte vill missa. Här får man lära sig allt om bönor, vara med och rosta över öppen eld och såklart provsmaka det egenrostade kaffet. Kursen hittar du hos TunaHandgjort Orangeri.

Ridhuset är anpassat för clinics, träning och även tävling då anläggningen håller godkända internationella mått. För de lokala ryttarna och klubbar finns självklart möjlighet att använda ridhuset för träning. Även hundfolk och Hemvävt hundklubbar har hittat en perfekt plats att träna på under kalla vinterdagar!

& Hantverk & Återbruk Välkommen in!

o boden o R

Bli Guld-prova-på-medlem för 1.990 kr (fullvärdigt medlemskap i ett år). För mer information kontakta kansliet direkt på tel 0155 -703 14.

Lasätters Ridanläggning – en lokal satsning i Kiladalen

Under 2018 har en ridanläggning vuxit fram på Lasätter gård som satsar stort för att utveckla ridsporten, både nationellt och lokalt. Långsiktigt och hållbart har varit ledord i satsningen. Anläggningen på 1800 kvadratmeter är byggt med limträbalkar som ger en härlig rymd, det är isolerat för behagligare klimat och har läktare utmed långsidan. På övervåningen finns en konferensdel, kök med matlagningsmöjligheter för större sällskap samt två övernattningsrum. Målet är hög kvalitet och rätt förutsättningar för att underlätta för såväl ryttare som tränare.

Nött Å Nytt

Jubileumserbjudande! För mer information följ oss gärna på Facebook

Nu har Kiladalen fått en alldeles egen pizza på menyn! Kyckling, bacon, färska tomater och champinjoner, rödlök och fetaost är några av ingredienserna, visst låter det gott? Det är Jönåkers Pizzeria som hyllar fina Kiladalen på det här goda sättet.

Vi är stolta över våra fyra vackra kyrkor här i Kiladalen. Här finns kyrkor byggda på medeltiden fram till sextiotalet. Bergshammar kyrka uppfördes på 1400-talet och ersatte då en liten träkyrka. Kyrkan är så gott som i ursprungligt skick med bland annat de ursprungliga valven bevarade. Takmålningarna har vid något tillfälle målats över men dessa togs fram 1967. Väster om kyrkan finns en fristående klockstapel med en klocka gjuten 1673.

Han har visualiserat torpgrunderna i Lunda, forskat fram ägarna och beskrivit deras roller i utvecklingen. Kurt har också initierat en samhörighetskänsla i Lundaskog som fört människorna närmare varandra inte minst genom sitt oerhörda arbete med att få bredband till bygden.”

E4

Hyllning till Kiladalen

Bo i pittoresk drängstuga

”Kurt Nyström har med en otrolig entusiasm och vetgirighet ägnat sin vuxna tid åt att förklara sambandet mellan historien och nutiden.

På-/Avfart 2 min

#MITTKILADALEN NR2/2019

”Jag skapar din drömträdgård”

Handgjort & Hemvävt Hantverk & Återbruk Välkommen in! Grova 1A 61196 Jönåker 070-367 30 47 se öppettider: www.facebook.com/ NöttÅNyttBoden

Grova 1A 61196 Jönåker

Åsa Dahlberg - Trädgårdsarkitekt

”Med lång erfarenhet av trädgårdens 070-316 07 60 info@kattfot.nu www.kattfot.nu design & anläggning, skapar jag Gröna Rum för privat &


#MITTKILADALEN NR2/2019

#MITTKILADALEN NR1/2018

Catrin

håller ordning på torpet Idag rör sig Catrin Carlsson smidigt mellan ivriga lunchgäster och shoppingsugna bussresenärer och ser till att allt fungerar. Men yrkesvalet var inte helt självklart från början. Med stor nyfikenhet begav hon sig en gång ut i världen för att ta reda på vad hon ville bli. Idag är vi glada att hon längtade hem till Kiladalen och att hon är här för att stanna. TEXT: ROSA KARLSSON Som barn levde Catrin Carlsson som barn gör mest, hon tog dagen som den kom och njöt av uppväxten i den idylliska bruksorten Stavsjö. –Jag minns min barndom som harmonisk och jag var nog ett ganska sorglöst barn. Föräldrarna såg till att alltid finnas till för Catrin och hennes bror Jonas och eftersom modern arbetade som dagmamma fanns det alltid någon hemma. Deras pappa arbetade som säljare inom larm- och elteknik i närområdet. I treårsåldern fick Catrin börja dansa jazzdans och grunden till ett genuint dansintresse var lagd. –Under hela min uppväxt har jag ofta sett mina föräldrar dansa tillsammans och den glädjen har nog färgat mig mycket.

” Det bor en liten torpare i mig””

6

Hade inte framtiden klar Redan som 14-åring började Catrin jobba extra på anrika Stafsjö Wärdshus & Hotell med städning och som allt-i-allo i restaurangen. –Minns att jag fick ett diplom som ”Årets diskplockare”, ler Catrin och fortsätter: –Det kändes jättekul! Man kan säga att jag då fick en värdefull grund i hur god service bör utföras, och det är jag mycket glad och tacksam över idag. I början av nittiotalet styrde Catrin mot USA där hon jobbade ett år som au-pair hos en familj i Washington DC och Dayton Ohio. –Jag hade ingen plan klar på vad jag skulle göra, så jag ville prova på så mycket som möjligt för att komma underfund med vad

jag ville jobba med. Under dessa år reste hon mycket och samlade intryck och erfarenheter. Hon var nyfiken och provade massor av olika aktiviteter som verkade roliga. Det var allt från kurser i silversmide, segling, keramik och foto och hon minns att det blev många timmars framkallning hemma i familjens bastu. Dansen hjälper mot allt 1994 blev en vändpunkt för Catrin. Hon studerade engelska i Uppsala och man gick till Norrlands nation för att umgås och ha kul. –Där såg jag för första gången Lindyhop dansas och det såg så härligt ut! Men det var först 2005, när hon beslutat sig för att åka till Lindyhop-lägret i Herräng, som hon blev fast. –Herräng är ett riktigt Mecka för Lindyhopkulturen och det var en sådan otroligt fin gemenskap. Dansen är ett riktigt andningshål – det hjälper mot allt, skrattar Catrin. Kommunikation är viktigt För att göra ett aktivt yrkesval, läste hon till arbetsterapeut och jobbade under fyra års tid i Stockholm med att stötta personer med förvärvade hjärnskador i en daglig verksamhet. –Där lärde jag mig hur viktigt det är med rutiner. Jag började förstå värdet av en bra kommunikation via checklistor och tydliga manualer för att en verksamhet ska kunna flyta på smidigt. Arbetet i Stockholm var mycket berikande men Catrin kände på något sätt att hon inte fick så stort utlopp för

–Jag älskar att plocka blommor! Det är ett fantastiskt sätt att njuta av våren och sommaren – den ska upplevas, och det är skönt för själen också, säger Catrin.

sin kreativitet och estetiska sinne. I samma veva som som hon börjat som arbetsterapeut köpte föräldrarna vägkrogen i Stavsjö och hon började snart hjälpa till i verksamheten på helger och ledigheter. Snabbt insåg Catrin att hon hade mycket att tillföra och kände en glädje i att vara med och utveckla familjeföretaget. –Jag längtade hem mer och mer men det dröjde fyra år innan jag bestämde mig för att gå all-in och började jobba på krogen på heltid. Min bror hade varit med redan från start och nu blev vi tillsammans ett starkt team. Idag driver familjen framgångsrikt Stavsjö Krog och Kafé och presentbutiken Hemma i Stavsjö, och i och med att verksamheten vuxit så har och rollerna också blivit tydligare: –Mitt huvudansvar är butiken, personalen och marknadsföringen. Målet är att allt vi gör inom företaget ska kommunicera samma budskap. Omtanke och vänligt bemötande är några av ledorden, och vi strävar efter att det ska kännas fräscht och hemtrevligt. Säger Catrin. Går på känsla Catrin finner sin inspiration i vackra bilder och miljöer. När hon möblerar går hon på känsla och det ska kännas mysigt och hemtrevligt. –När jag väljer saker till butiken tänker jag på dem som är på väg till sina sommartorp. Anar att det bor en liten torpare i mig. Fortsättning nästa sida>

7


#MITTKILADALEN NR2/2019

Vår Ceasarsallad med kyckling är väldigt populär. Ibland gör vi även smörgåsar som är praktiska att ta med i picknickkorgen. Recepet är anpassat till fyra smörgåsar.

T.v: Dagligen är det påfyllning i hyllorna som står på schemat.

4 portioner: dressing 2 sardeller 1/2 msk dijonsenap 1/2 msk pressad citron 0,75 dl riven parmesan (spara några skivor till garnering) 1/2 dl vatten 1 (rågad) dl majonäs 1 vitlöksklyfta salt Mixa allt till en slät röra, gärna med stavmixer då det är små mängder

Som person beskriver hon sig som positiv, kreativ, nyfiken men ibland lite försiktig. Jag är en visionär och ger inte upp en idé om jag verkligen tror på den. Jag måste testa först. –Att hålla en bra grundordning är viktigt för mig. Då kan min kreativitet få fullt utlopp och då fungerat jag som bäst. Att veta att man gjort sitt bästa är viktigt för mig i allt jag gör. Catrin tycker att det viktigt att försöka hitta en hälsosam balans mellan arbete, familj och fritid. Att försöka njuta av de små stunderna av här-och-nu gör att jag laddar ny energi och kan återhämta mig förhållandevis lätt. Hon har bland annat gått en rawfoodkurs och tycker att det känns spännande. –Jag har börjat förstå hur viktigt det är att äta grönt och är sugen på att börja odla mer grönt hemma, berättar hon glatt. Förutom dansen är fotografering ett stort intresse och Catrin försöker hinna göra mer av det som gör henne glad. Att försöka komma ut i naturen med barnen så ofta som möjligt är ett exempel. –Jag älskar att plocka blommor! Det är ett fantastiskt sätt att njuta av våren och sommaren – den ska upplevas, och det är skönt för själen också.

Mums

!

Så här bygger du smörgåsen:

Catrins bästa:

Tag ett surdegsbröd och skär en skåra uppifrån Bred smör på båda sidor Lägg Romansallad i botten med lite dressing på Stekta kycklingbitar (räkor passar också till denna dressing) Några stekta baconskivor Ringla över lite till dressing Garnera med några skivor parmesan, körsbärstomater och kanske ärtskott

Livsmotto: Alltid vara nyfiken! Värdera det livet erbjuder. Det här visste ni inte om mig: -Jag älskar att segla och drömmer om att känna mig säker ute på sjön. Ibland känner jag en närmast skräckblandad förtjusning, en blandning av längtan, blåst och frustration, jag är inte så orädd som man skulle kunna tro. Starka förebilder: -Min mamma, pappa och bror Jonas som aldrig ger upp och alltid har en massa bra idéer på gång. Mitt nätverk från så många olika branscher med andra egenföretagare, som jag lärt känna under åren, ger mig otroligt mycket. Att kunna inspirera och stötta vandra som vi också gör här i Kiladalen är otroligt berikande.

Catrin´s picknicktips

Nästa sida: Catrins picknicktips!

gardinsömnad möbeltapetsering homestyling

Ateljé Charlotta

Charlotta Lundin www.ateljecharlotta.se tel: 070-752 19 92

8

9


#MITTKILADALEN NR2/2019

K R U ST O R P

#MITTKILADALEN NR2/2019

RANCH

Tuna Orangeri

– fräscht B&B och mysigt café

Liten men naggande god!

–Välj oss för konferensen, eventet eller festen, så fixar vi resten!

TEXT: CARINA WEDIN

Små, små charmiga hästar hittar vi på Krustorp Ranch i Kiladalen. Det är elva amerikanska miniatyrhästar som gillar livet såväl i hästhagen som på tävlingsbanorna. Katarina och Kalle Sandås bor på Krustorp i Kiladalen sedan 2015. Med sig till gården hade Katarina sina miniatyrhästar. – Jag har alltid hållit på med ridhästar men trillade av och skadade mig för snart tio år sedan och kunde inte fortsätta rida, berättar Katarina. Men jag trivdes ju med hästlivet och ville inte sluta med det.

Varmt Välkomna! önskar Ann-Christine Aldrin Tuna Kyrkby 8 61195 Nyköping telefon: 070-252 60 56 e-post: info@tunaorangeri.se www.tunaorangeri.se

Miljövänliga Bilar? Vi har!

Snart stod där Katarinas första miniatyrhäst i stallet. Hon heter Lillan och är den bästa hästen på tävlingsbanan i Sverige – hon har vunnit allt som går att vinna. Med miniatyrhästar tävlar man körning, hoppning och såklart även utställning. Det allra roligaste är körning tycker Katarina. Även Kalle har blivit ”hästbiten” och är med och tävlar ibland.

Bra för plånboken

10

Katarina satsar på avel och tävling.

Katarina har numera elva miniatyrhästar samt boxar för inackordering. Hon satsar på avel och tävling. – Minihästar är bra för plånboken, du kan i princip ha tio hästar för samma kostnad som en stor. Dessutom får du ju plats med fler hästar i ett stall och de är avlade på ett sådant sätt att de inte behöver några skor. Dessutom behöver man ju inte lika mycket mark.

Det är en frisk ras som främst har använts som maskothästar, det vill säga sällskap till större hästar. – Miniatyrerna är stabila och nyfikna hästar som man kan göra i princip allt med, utom just att rida dem. De är enkla att ha med sig och väldigt miljöstarka.

Nyfikna på hästarna

Krustorp Ranch och hästverksamheten är under utveckling och Katarina drömmer såklart om att kunna få ännu mer tid för sina hästar. – Många är nyfikna på hästarna, speciellt barn, och självklart får man komma och titta om man ringer innan. Vi har även haft tävlingar här på gården och ”öppet stall” då man kan komma och titta. Nästa tävling på Krustorp är i maj och på Kiladalens Dag kommer vi också att vara med, avslutar Katarina.

Bild ovan: Katrina Sandås och hennes höstar är mycket framgångsrika på tävlingsbanan. Foto: Jenna Vainionpää

Vi har Nya, Begagnade, Elektriska, Hybrider, Plug-ins, El-Transportbilar, Husbilar, Släp. Alltid minst 250 bilar i lager! Fullserviceverkstad. IONIQ electric från 374.900 kr KONA electric från 359.900 kr

Fråga alltid oss innan du byter!

Nyköpingsvägen 31 Nyköping, Bergshammar Tel: 0155-580 14 • www.hcbil.com

11


#MITTKILADALEN NR2/2019 #MITTKILADALEN NR2/2019

Kyrkskolan är en av Sveriges vanligaste skolnamn. De första skolorna anlades i allmänhet i anslutning till kyrkan, och ett flertal sockenskolor tillkom redan på 1600-talet. I samband med folkskolestadgan fick de flesta av Sveriges omkring 2 600 socknar en kyrkskola.

NOSTALGI : Tuna Kyrkskola

Skola med gamla traditioner

Namnen uppkom dock oftast något senare, då nya byskolor tillkom ute i byarna, och skolan vid kyrkan behövdes skiljas från de övriga byskolorna.

TEXT: CARINA WEDIN

Tuna Kyrkskola är väl bevarad och i allra högsta grad levande trots att det är över femtio år sedan som eleverna flyttade till den då nybyggda skolan i Svalsta. Då och då bjuder Tuna Hembygdsförening in allmänheten till exempelvis Öppen skola för att vi ska få uppleva dåtidens skola. Tuna Kyrkskola byggdes i Tuna by i Kiladalen 1886 och togs i bruk på vårterminen året efter. Den ersatte den gamla skolan som låg i Svalsta och varit gemensam för Tuna och Bergshammars socknar – där blev det sedermera fattighus och så småningom

ålderdomshem. Tuna Kyrkskola bestod av två lärosalar samt bostäder för två lärare. En större lägenhet på två rum och kök för folkskolläraren och en mindre på ett rum och kök för småskolans lärare. Redan år 1916 visade det sig att skolan var för liten och tillfälliga lokaler för småskolan ordnades vid Nedre Torp och sedan i Föreningsborg. Så småningom, 1931, byggdes skolan om till fyra lärosalar och en stor slöjdsal på övre plan. Då stod en bostad för tre lärare klar, vilket är det huset som idag kallas Klockaregården. Där fanns också en lokal i källaren för skolköks-

undervisning. I parken runt skolan trivdes barnen och det var ett kärt tillhåll för lekar och spel av allehanda slag. År 1966 var den nya skolan i Svalsta helt klar och Tuna kyrkskola lades ner. Numera är det hembygdsföreningen som äger och vårdar kyrkskolan. De har även iordningställt en skolsal och har sina museala samlingar inrymda här. Skolan används flitigt till olika typer av aktiviteter som hembygdsföreningen ordnar; slöjdträffar, studiecirklar, gammeldags jul, julgransplundring och olika barnaktiviteter.

Ovan: Tuna Kyrkskola är fortfarande högst aktiv men idag med aktiviteter som hembygdsföreningen ordnar. Tv: Hilma provar på hur det var att gå i skolan förr.

På Kiladalens dag bjöds allmänheten in till Öppen skola där man visade hur gamla tidens skola fungerade. Man har även ett samarbete med bland annat skolan i Svalsta så att skolklasser kan få komma och uppleva hur det var förr.

Skolfoto från mitten av trettiotalet med elever som gick i Tuna Kyrkskola. Lärarinnan heter Elsa Carlsson.

Paint Everything! Välkommen till Rustik Gårdsbutik

Butiken på landet med renoverade möbler och smakfull inredning. Vi är även stolt återförsäljare till Annie Sloan Chalk Paint – en härlig färg för möbler och inredning. I logen har vi stor loppis. Hjärtligt Välkommen!

GÅRDSBUTIK Rustik Gårdsbutik i Jönåker (Öllsta Västergård) Öppet torsdag–fredag 12-17 lördag–söndag 11-16 FB och Instagram: Rustik Gårdsbutik www.rustikgardsbutik.se

12

13


ty n e v Ä

n e l a d a l i K ri

#MITTKILADALEN NR2/2019

TEXTER: MARIE HANSSON

Kiladalen bjuder på många möjligheter till boenden, såväl vandrarhem som bed & breakfast. Men för den som söker lite mer än bara en säng, som vill bo nära naturen och få en upplevelse och ett äventyr, så är Palstorps Skogsby helt perfekt.

BILD: TS ERIKSSON

Här finns tre charmiga och helt unika stugor; Stenstugan, Kråkslottet och Tallstugan. Stugorna är byggda med naturen som utgångspunkt, det vill säga, en bit av berget sticker upp ur golvet i en av stugorna, i en annan går en tall rakt igenom golvet och taket. Fokus här är på enkelt och naturligt boende, när mörkret faller är det endast lägereldar och fotogenlyktor som ger dig ljus.

Kastalruin från 1200-talet

Bo nära naturen i mysig

Skogsby

Att äta mat utomhus är bland det godaste som finns. I skogsbyn lagas maten i uteköket som har såväl bakugn och grill som vedspis och eldstad. Så ta med dig dina egna favoriträtter att laga eller beställ middagskorg som du tillagar själv. Det ingår dessutom en väl tilltagen frukostkorg. Nyhet nu i sommar är den vedeldade bastun att värma sig i efter en härligt aktiv dag i skogen. Aktiviteter precis runt hörnet är Svalstaskogens naturreservat, Palstorps lek- och äventyrsgård och Sörmlandsleden för att nämna några.

DIN TOTALENTREPRENÖR ”Inget jobb är för lite för stotreller t”

Kastalen i Kiladalen byggdes för att försvara inloppet av Kilaån som på medeltiden var en viktig farled. På 40-talet hittades den igen och är idag en av Kiladalens historiska platser. Kilakastalen är en kastalruin belägen vid Kilaån drygt tre kilometer sydväst om Nyköping alldeles i början av Kiladalen. Förr i tiden var Kilaån både djupare och bredare än vad den är idag, och var då en viktig farled inåt landet. Detta gjorde ån till något som var värt att försvara och därför byggdes det en kastal vid det dåtida inloppet från Svanviken för att bevaka och försvara inloppet till vattenleden i Kiladalen. Kastalruinen är upp till två meter hög, har en diameter på över 15 meter och muren är drygt tre meter tjock. Murverket är av gråsten som lagts direkt på berget och murats med kalkbruk. På samma plats där dagens bro ligger låg det även en bro förr, men den brändes ner för att försinka ryssarnas framfart 1719. Dock hjälpte inte detta tilltag så mycket då ryssarna enkelt kunde vada över. Hur de fick över kanonerna är svårare att förstå, men eftersom de lyckades dra kanoner kilometervis genom skog, stockar och sten var nog att vada över denna å inget större problem.

14

. Kastalen upptäcktes på 1940-talet av Ivar Schnell. Den ligger i ett borgområde som även består av terrasseringar samt rester av en husgrund. Av byggnadstekniken att döma torde den vara uppförd före 1200-talet. Från den lilla parkeringen vid kastalruinen är det bara ett hundratal meter att gå för att få se detta tidiga mästerverk och drömma sig bort till en annan tid i vår historia.

–För mer information samt vägbeskrivningar se www.kiladalen.com

KVALITET – SERVICE – DIALOG

Välkommen att kontakta oss – vi hittar den bästa lösningen för dig! 15


: Äventyr fortsättning

i Kiladalen

I Svalstaskogen kan du uppleva äldre barrskogar, vackra hällmarker och fuktiga sumpskogar. Ovanligt höga tallar reser sig mot skyn här och var. I reservatet växer också gammal granskog med inslag av björk och al. På marken är det gott om blåbärsris och tjocka mattor av mossor.

Svalstaskogen

– naturreservat med orörd skog, unika arter och sumpskog

#MITTKILADALEN NR2/2019

et, v i l t n a l v a a t u j –När ni ävlikllomn na till oss! -V

Naturreservatet bildades 2016 och är ca 42 hektar stor. Det är en härlig plats för lekar som kurragömma och inte nudda mark. De vackra hällarna passar perfekt att lägga ut en filt på för att sedan packa upp den medhavda matsäcken. Svalstaskogen är förhållandevis orörd och skogsbruk har bara bedrivits i begränsad omfattning. Detta märks inte minst på alla döda träd, stående och liggande i olika stadier av nedbrytning. Hackspettar och andra fåglar uppskattar de murkna trädens goda tillgång på insekter och deras larver. Men den döda veden är också viktig för mossor och lavar. Svampen bombmurkla, gammelgranslav och orkideer som knärot och Jungfru Maries nycklar är exempel på arter som visar att den här skogen är gammal och har höga naturvärden som är väl värda att skyddas. Sumpskogen består framför allt av 150 år gamla tallar blandat med en del lövträd. Sumpskogen är inte påverkad av skogsbruk och inte heller utdikad vilket är ovanligt för sumpskogar. Här finns gott om stående och liggande döda träd. Svampen tallticka som bara växer på tall som är minst 100 år gammal finns inne i sumpskogen. En gammal väg, rester av torp och en 40 meter lång stenmur i sydöstra delen av reservatet är spår efter människor som levt i området. De hade säkert sina djur på skogsbete i Svalstaskogen.

Öppet 11-21 Alla dagar!

Jönåkers : yhet år Niljepizza) v a nr45.Kiladalenpizza 90:Provn som fam (äve

”Vi erbjuder avkoppling och aktiviteter för hela familjen. Här får du närhet till naturen och en fantastisk utsikt över Kiladalen, året runt”

Hitta hit

Området ligger väster om Nyköping, strax söder om Svalsta samhälle. För att ta sig hit med bil från Nyköping tag väg 800 mot Jönåker och sväng av vid Palstop. Följ sedan grusvägen i ca 4-5 km till parkeringen som finns i ena ändan av reservatet.

Nunnefjärilens framfart ledde till att vi idag har en härlig led att såväl vandra som att cykla på här i Kiladalen. Det var under några år kring förra sekelskiftet som nunnefjärilens framfart gav så stora skador att en del av skogen behövde avverkas. Och för att kunna frakta allt byggdes Stavsjö järnväg mellan Virå och Kolmården – den så kallade Nunnebanan.

BrobyGård

Åby Nedre Broby, Nyköping info@brobybedandbreakfast.se telefon 070-789 13 77

BED & BREAKFAST

Kyckling, bacon, färska champinjoner, färska tomater, rödlök, fetaost

fräsch

PIZZOR: –Alltiddsbuffé! Välj mellan vanlig, alla vegetarisk-, special-, s dubbelinbakad, mexikansk- Se vår fullständiga eller mozzarelpizza samt meny och gilla oss amerikansk panpizza på facebook: Dessutom: KEBABMENY, GRILLAT, HAMBURGARE, RULLAR och SALLADER.

@jönåkerspizzeria

Varmt Välkomna!

Restaurang & Pizzeria Centrumhuset 10, Jönåker öppet 11-21 alla dagar

www.brobybedandbreakfast.se

Ri n g o c h b e s t ä l l :

0155-702 02

Välkomna till Sagers Möbler!

Man tog till alla vapen för att vinna kriget mot Nunnefjärilen, en så kallad spinnarfjäril. Den har en vingbredd på cirka fyra centimeter och spinner trådar mellan träden och klättrar över via dessa trådar. Med hjälp av fotpatrullerande soldater provade man att limma träden och kanske på så vis ta död på larverna. Mängder av lim smetades på träden som ringar och än i dag kan man se dessa limringar på en del barrträd i området. Under samma tid som man limmade träd så avverkades skogen med en rasande fart.

Vandra eller cykla på

Nunnebanan 16

Man var nu i akut behov av att ta vara på allt virke i skogen. Skogs- och körkarlarna arbetade med att avverka skogen, och på mindre än ett år lyckades rallare bygga en nästan två mil lång tågsträckning mellan Virå och Sandviken i Kolmården. Spårvidden på järnvägen var 600 mm och användes för att frakta ut allt timmer. I Sandviken väntade båtar på att forsla bort allt timmer. Ingenting hjälpte mot nunnelarverna men efter ett par år dog dom plötsligt ut av en sjukdom. Över 3000 hektar skog fick ge vika för denna lilla fjäril. Banan upphörde 1939 på grund av den ökande bilismen. Idag lever Nunnebanan kvar som en härlig cykel- och vandringsled med varierande underlag: allt från stig till grusväg. Information om Nunnebanan finns längs vägen. Så ta med er fikakorgen, picknickfilten och ett glatt humör och ger iväg på ett historiskt naturäventyr.

–För mer information samt vägbeskrivningar se www.kiladalen.com

I vår 4000 m2 stora utställning hittar ni allt från mattor och inredning till sängar och garderober. Vår personal har lång erfarenhet och hjälper er att hitta det ni söker bland våra många leverantörer.

Vi har öppet: måndag-fredag 10-18 lördag 10-14 söndag 11-15 adress: Fridas väg 21 Nyköping Se även vår hemsida www.sagers.se – Självklart går det även bra att handla online!

17


En viktig del på gården är de ekologiska odlingarna, som alla är engagerade i . #MITTKILADALEN NR2/2019

Tillsammans på

Smedstorp

Smedstorp i Ålberga har kommit att bli en gård som bara växer och växer. Här bor kreatörer och konstnärssjälar tillsammans – men ändå var och en för sig. De samarbetar, tar hand om djur och odlingar tillsammans och framför allt inspirerar de varandra. TEXT: CARINA WEDIN

Tjåsa Gusfors flyttade till Smedstorp för 28 år sedan, då tillsammans med man och nyfödd son. – Vi flyttade in i en ”Hedvig”-barack i väntan på att få råd att kunna köpa oss en liten gård, berättar Tjåsa. Att vi skulle få möjlighet att köpa ett av husen på Smedstorp kunde vi ju inte drömma om då.

med friskvård. Tjåsa själv har en bredd och jobbar med såväl musikteater som skulpturer i exempelvis sand, trä, sten och is. Och varje år tar hon med sig motorsågen och beger sig till Jukkasjärvi för att vara med och bygga upp det kända ishotellet.

– Vi inspirerar varandra och känner varandra väldigt väl men lever våra egna liv i vardagen och umgås kanske mindre än vad folk tror. Samtidigt är det skönt att veta att det alltid finns någon i närheten om något händer. Att låta var och en leva det liv de vill är en oskriven regel här på Smedstorp. Föredrar man oklippt gräsmatta, då får man ha det utan att någon klagar. Man väljer själv hur man vill ha det och det är väl bara att konstatera att det råder något sorts kreativt kaos här.

Men så blev det och gården har blivit en samlingspunkt för familj och vänner, inte så att de endast kommer och hälsar på – ibland blir de kvar i något av de små husen, i en husvagn eller så har de byggt sig ett minihus. Gården har styckats upp så de flesta som bor där äger sina hus men de betraktar ändå Smedstorp som en stor gård. Man har också kompletterat och köpt in mer mark. – Det finns åtta hushåll på gården just nu och vi är fyra generationer som bor här. Vi kallar oss inte för kollektiv då vi inte har gemensamt hushåll, däremot samäger vi sådant som är praktiskt att slippa äga själv. Exempelvis hönsen, biodlingen, trädgårdsmaskiner och liknande. Att odla och förädla grönsaker är också en viktig del som vi gör tillsammans. Främst odlar vi till husbehov men ibland säljer vi på marknader och har även lite gårdsförsäljning. Självklart är allt ekologiskt.

Känner sig tacksam

Tjåsa känner sig tacksam över att få bo i ett sammanhang som det här; nära na-

Kreativa själar

De flesta på Smedstorp har yrken eller fritidsintressen där kreativitet och det konstnärliga står i första rummet. Här hittar vi konstnärer, musiker, industridesigner, ljusdesigner och även

18

Tjåsa Gusfors har bott på Smedstorp i 28 år. I hennes yrke som scenograf får hon utlopp för hela sina kreativitet.

turen och nära människor som hon själv valt. Då och då ställer de till med fest, en föreläsning eller kanske workshops. Förra året hade de en hantverksvecka där alla som bor på Smedstorp deltog. Syftet var att lära sig något nytt samtidigt som man hade trevligt ihop. – Även jular, midsommar och påsk firar vi ihop och ett och annat spontant knytkalas blir det såklart under somrarna. En helt ny ateljé med plats för långbord har Tjåsa byggt för sin verksamhet. Tack vare ateljén kommer jag nu kunna jobba mer hemifrån vilket känns härligt. Och jag ser fram emot många fina fester här vid långbordet, avslutar Tjåsa.


#MITTKILADALEN NR2/2019

Ulrika Johansson-Granath

Röster från Kiladalen

att verka i föreningar för att driva saker och ting framåt på landsbygden och har varit aktiv i flera olika föreningar i Kiladalen. Jag har även varit politiskt aktiv i kommun och landsting och var även med och drev rätten till barnomsorg för lantbrukarbarn på 1980-talet.

Vad betyder Kiladalen för dig?

Ulrika Johansson-Granath Vem är du Ulrika?

Jag är 63 år och stolt fembarnsmamma av jordbrukssläkt i flera generationer. Driver släktgården tillsammans med maken och två barn där vi bland annat har hästuppfödning inom hästhoppning och fälttävlan. När barnen blev större utbildade jag mig till intensivvårdssjuksköterska men för några år sedan lämnade jag vården och återupptog vävning och skapandet av textiler och öppnade förra året NöttÅNyttboden där mina alster säljs. Jag är uppvuxen och lärd

Kiladalen betyder väldigt mycket. Naturen här ger mig återhämtning, styrka och upplevelse. Barndomslek i skogen, bergen, betesmarken och arbetet på åkrarna har skapat den jag är idag. Kila, gamla socken är min hembygd och efter att ha sett vyn över Kilas kyrkoruin dagligen har jag fått ett perspektiv av att här har andra människor levt, skrattat, gråtit, slitit hårt för att få mat för dagen. Respekt över den tidigare människans slit som skapat Kiladalens odlingsnatur är stor och stoltheten växer när man går i skogen och följer träd där mina föräldrar, jag och mina barn har planterat eller åkrarna vi brutit fram och odlat i generationer.

Beskriv Kiladalen med några ord:

Det är en levande och blomstrande bygd med företag, skola och föreningsliv. En landsbygd som är fantastisk med de hårda bergssluttningarna ner mot åkermarken som av bönder odlat och brutit fram ur den mörka kolmårdsskogen. Vi som bor och lever här har stora möjligheter att utveckla bygden tillsammans.

#MITTKILADALEN NR2/2019

Pernilla Sager Vem är du Pernilla?

Jag är en positiv och glad tjej på 38 år som bor med make och barn i Svalsta. Tillsammans med min bror driver jag Sagers Möbler, ett familjeföretag som startades av vår mormor och morfar i Småland på 40-talet, 1959 gick flyttlasset till Nyköping och sedan 1965 har butiken funnits i Bergshammar så vi är väl rotade i trakten.

Vad betyder Kiladalen för dig?

Kiladalen betyder lugn och ro för mig. Vackert böljande landskap för härliga promenader och fina svampskogar. En fantastisk plats för barnen att växa upp på där det finns mycket att göra och utforska med många fina utflyktsmål, vi trivs jättebra och kommer inte att flytta i första taget. Bra föreningsliv som är viktigt att värna om tycker jag. Vidare är det extra roligt att vi har så många företagare i bygden som hjälper och stöttar varandra!

Beskriv Kiladalen med några ord: Fridfullt, vackert och barnvänligt.

Penilla Sager

Event, gåva, figurballonger, fest, ballongogram.

Börs-Anders Öhman

Ballonger och dekor för alla tillfällen att fira!

Vem är du Börs-Anders?

Jag flyttade till Kiladalen år 2001. Jag är inte bara invandrare i dalen utan också i Sverige. Jag föddes i Chile 1949 och flyttade till Sverige 1952. Orsaken var att mina missionärsföräldrar flyttade tillbaks hem, så det var bara att följa med. Så småningom utbildade jag mig till det enda jag kunde tänka mig att bli – nämligen musiker och musiklärare. Jag jobbade som militärmusiker, musiklärare, körledare och senare även i studio med större och mindre produktioner. De flesta har nog hört mig i Jan Malmsjös version av Halleluja där jag körar. Samtidigt med allt detta började jag i liten skala på 80-talet bygga instrument. Från början spelbara kohorn i gammal tradition. så småningom också ocarinor (i trä) och svenska säckpipor i tradition. Jag är den siste nu levande traditionsbäraren på säckpipa och bygger och säljer fortfarande dessa instrument. Väl inflyttad i Kiladalen fick jag ett vikariat i kören Stavsjöventilerna.

Vad betyder Kiladalen för dig?

Efter att ha flyttat runt världen som ett yrväder, känns Kiladalen som exakt det jag letat efter hela mitt liv. Med anor från Dalarna kan jag säga som dalkarlarna gör: Midsommarstången ute på tunet är medelpunkten vilken jorden snurrar runt. Mitt tun är numer i mitten på Kiladalen, Berga-Tuna gård. Där är jordens medelpunkt. Jag kan inte bo bättre än så här.

20

Våra arkitektritade hus kännetecknas av noga utvalda material, gediget hantverk, låg energiförbrukning men framför allt en hög trivselfaktor.

Ballong-Pia iloveballonger.se 0708- 77 66 60 pia@olvestad.se

HITTA HEM MED KILADALENHUS

Skapa kreativa möten i vår Lounge Vi erbjuder dagkonferenser med exklusivitet och avskildhet 15 minuter från Nyköping

Börs-Anders Öhman

Beskriv Kiladalen med några ord:

I Kiladalen har jag fått en massa vänner som jag träffar här och där. Det innebär att bygden är levande med gårdar och föreningsliv. Vi ses i dalen, i staden, ute i naturen, hemma hos varandra. Kiladalen är ett myller av fantastiska vänner. Här är vi aldrig ensamma! Vi drar alla lasset framåt mot ett gemensamt mål. Naturen här är omslutande och gemenskapen är varm. Jag har kommit hem!

www.kiladalenhus.se

www.lasatter.se

Tel 070-725 30 80 21


#MITTKILADALEN NR2/2019

ed oss! m s e r kan och s ä v a k ka, pac Bara bo MALLORCARESOR

TEXT & BILDER: CARINA WEDIN

Skapa fin rostkänsla med kalkfärg

MALLORCASPECIALISTEN

Sursum Corda erbjuder temaresor till Medelhavets vackraste ö Mallorca. Resan är för dig som åker själv, i par eller med en vän, ung som gammal. Vi har glädjen att erbjuda skräddarsydda resor med hög standard med våra resenärer i fokus.

Tillsammans skapar vi oförglömlig minnen. – Välkommen med din bokning för resor 2019/20!

Mallorca - Menorca

Följ med på Boka Följ med på senast Mandelblomsresa Boka 18 nov senast Mandelblomsresa till Mallorca! /Helena Wanrud

8 dagar 17-24 oktober

Här får du uppleva både Mallorca och systerön Menorca. Med båt tar vi oss till Menorca för att utforska ön under fyra härliga dagar. Därefter återvänder vi till allt det som Mallorca har att erbjuda. Pris från 9 950 kr/person + flyg med Ryanair ifrån Skavsta, Nyköping.

Sköna Dagar

8 dagar 9-16 november 2019

En riktig må-bra-resa där såväl morgonrock och 25 minuters spabehandling ingår. Du har fri tillgång till spaavdelningen och får självklart även se en del av Mallorca. Bland annat Palma med lunch på den klassiska restaurangen Celler Sa Premsa. Pris från 7 950 kr/person + Flyg med SAS från Arlanda. Tillägg för transferbuss Nyköping - Arlanda t.o.r.

till Mallorca!

18 nov

TEMARESA för alla sinnen med oförglömliga minnen. Läs mer på vår hemsida - ring Helena Wanrud 0708-66 70 67 vid frågor eller bokning. Mandelblomsresa februari 2020

TEMARESA för alla sinnen med oförglömliga minnen. Läs 10 dagar Njut av blommande mandelträd och Alla-hjärtans dag på Mallorca. sursumcorda.se mer på vårochhemsida - ring Helena Wanrud 0708-66 70 67 -Mer information exakta datum kommer. Välkommen att se vår hemsida. vid frågor eller bokning. Möt våren på härliga Mallorca -med Canasta, Bridge & härliga utflykter!

april 2020 sursumcorda.se För dig som gärna spelar Canasta & Bridge och dessutom vill kombinera det med härliga utflykter med buss & guide- det här är resan för Dig! Resan är under planering men planen är att resan blir i April 2020 och med flyg från Skavsta flygplats Nyköping.

För företag och grupper skräddarsyr vi gärna resor utifrån önskemål vad gäller såväl innehåll som tid och datum.

Läs på hemsidan för fullständigt reseprogram:

22

DETTA INGÅR I SAMTLIGA RESOR: • Transfer från Palma flygplats till hotellet t.o.r. • Del i dubbelrum med havsutsikt. • Välkomstmingel och lunch. • Frukost- och middagsbuffé varje dag (Kostnad för middagsdryck tillkommer) • Samtliga entréer i samband med utflykterna samt fri tillgång till hotellets spaavdelning. • Avskedsmingel samt reseledare under hela resan. • Du kan självklart förlänga din vistelse till rabatterat hotellpris.

www.sursumcorda.se

DIY

Det bästa med rost är att det kan se ut lite hur som helst. En del rost har mycket orange i sig, en del mer gult och orange annan rost kan vara helt röd med svart i. Så det är helt enkelt en smaksak vad som är rätt eller fel, ge alltså inte upp om du efter en stund tycker det ser fult ut. Jobba lager på lager och till sist så lovar jag att du får en aha-upplevelse där du känner dig nöjd. Kalkfärg är det bästa och enklaste om du vill skapa den här effekten. Dels för att den går att torka med fön, dels för att den är porös och därmed skapar en skrovlighet vilken man vill åt när man ska skapa just rosteffekt. Med kalkfärg kan du dessutom välja att måla på vad du vill; en lerkruka, en ljusstake i metall eller en låda i trä.

Du behöver:

Rund pensel + ett par mindre penslar för vax Fat eller muggar att hälla upp färg i Hårfön Kalkfärg i kulörerna: Oliv, Orange eller/och ockragul, brunröd, svart Klarvax Svart vax Eventuellt guld eller kopparvax

Gör så här:

Dutta vått i vått. Basfärgen är rött, komplettera med lite grönt och orange. Doppa penseln i röd färg och dutta ett område, ta lite grönt och dutta, ta lite orange och dutta – men se till att färgerna inte blandar sig helt utan att det blir nyanser av de kompletterande färgerna här och där. Låt gärna det svarta i botten titta fram på sina ställen. Dutta hela föremålet och snabbtorka med fön. När du snabbtorkar skapas det lite skrovlig yta som i ännu högre tar fram en rosteffekt. Dutta ett varv till, torka med fön, och håll på till du känner dig nöjd med resultatet.

Nu tar du ett tunt lager med klarvax på hela föremålet. Därefter tar du det svarta vaxet och borsta på lite lätt på ställen där man naturligt kan tänka sig att föremålet skulle kunna vara Steg 1. Grundmåla föremålen med lite sotigt eller smutsigt för att se den svarta kulören. naturligt ut.

Steg 2. Häll upp olivgrönt, orange och rött på ett fat eller i muggar. Steg 3. Dutta på färgen med penseln. Du kan använda samma pensel oavsett färg. Steg 4. Vaxa och skapa en slutfinish med svart vax och eventuellt guld eller koppar.

För att få lite blänk och effekt kan det vara fint med något litet guld- eller kopparvax. Borsta på det lite försiktigt med en liten pensel där du tycker.

Låt kreativiteten flöda och lycka till!

23


#MITTKILADALEN NR2/2019

#MITTKILADALEN NR2/2019

Pionjäranda

Björkelunds Möbler och Inredning hittar du strax utanför Jönåker på vägen mot Kvarsebo/ Kolmården

Inredning i lantlig stil till ditt hem

Öppettider: onsdag-fredag 12-18 lördag-söndag 11-16 facebook: Björkelunds möbler och inredning instagram: Bjorkelundsmoblerochinredning

i vår Restaurang

RESTAURANG & CAFÉ

Mitt på bron 46rte0rs so lösgodis

Hemlagad Dagens À la carte rätter FreDagsspecial med dessert nygjorda smörgåsar

Rasta Nyköpingsbro vid E4 Tel 0155-582 25 Öppet alla dagar 07-23 w w w . r a s t a . s e Välkomna!

24

–skapade Jönåkers Golfklubb

TEXT: CARINA WEDIN

När Jönåkers Golfklubb bildades för trettio år sedan var det i en tid då golfen blivit en allt mer folklig sport. Medlemmarna strömmade till och utvecklingen var mer eller mindre explosionsartad. Idag utmärker sig klubben med sin familjära, öppenhjärtiga, otvungna atmosfär – status och klädkoder hör inte hemma här. Det började med att markägaren Pentti Aulin fick en tanke när han satt på sin traktor och blickade ut över ägorna. Kanske var det ändå golfbana han skulle satsa på istället för att plantera skog på ägorna. Tanken hade funnits där tidigare, men han hade slagit bort den. Nu var det dock dags att ta ett beslut. I väntan på att banarkitekten, han ville använda sig av, skulle återvända från Spanien bjöd Pentti in golfförbundet, myndigheter och golfbanebyggare. Alla gillade området men var tveksamma till om ytan skulle räcka till, så Pentti bestämde sig där och då för att offra ytterligare delar av sin mark. Sagt och gjort – planeringen kom igång och den 8 maj 1989 bildades Jönåkers Golfklubb. Redan på hösten samma år hade rangen anlagts och där övades det ambitiöst och strax därefter anlades en putting green som klubbens första pro snabbt tog i besittning tillsammans med sina elever.

Två japaner

Att bygga en golfbana görs inte i en hast; detaljplanen antogs hösten 1990, på våren fick man bygglov och de stora schaktarbetena kunde starta. Hål 1-9 stod klart under 1992 och fem år senare, 1997, hela 18-hålsbanan. Tommy Arwidson är klubbchef och har varit med i klubben i 26 år.

– Korthålsbanan hade just öppnat när jag blev medlem och jag minns de första gästerna; två japaner som veckan innan spelat på Pebble Beach i Kalifornien. Det anses vara en av världens finaste banor. Man kan bara föreställa sig hur de upplevde dessa kontraster, säger Tommy. Klubben byggdes upp av entusiastiska medlemmar som jobbade ideellt för klubben. Ingenting var omöjligt. Tomas Wedin och Tommy Arwidson utanför klubbhuset.

– Klubbens utveckling var explosionsartad och i början av 2000-talet hade vi 1300 medlemmar. Men inget varar för evigt. Utvecklingen stannade av samtidigt som Ärila golfklubb bestämde sig för att bygga ut och byta namn – vi fick ett tapp på medlemmar som valde att byta klubb.

En klubb att räkna med

På grund av den här nedgången kom klubben i ekonomiskt trångmål vilket ledde till en rekonstruktion och klubben kunde nu kunde överta ägandet av banan helt och hållet. Uppsvinget lät dock inte vänta på sig och idag är Jönåkers Golfklubb verkligen en klubb att räkna med igen. -Det som gör Jönåkers Golfklubb populär är vår familjära, öppenhjärtiga och otvungna atmosfär. Status och klädkoder hör inte hemma här och det är något som våra medlemmar uppskattar, säger klubbens ordförande Tomas Wedin. Till detta ska naturligtvis läggas en mycket välskött golfbana omsluten av vacker natur. Här finns även en välsorterad golfshop och inte minst en restaurang med god husmanskost som är populär såväl hos golfare som andra besökare här i Kiladalen. Klubbens officiella 30-årsjubileum firas i samband med de tävlingar klubben anordnar den 11-13 juli.

25


#MITTKILADALEN NR2/2019

#MITTKILADALEN NR2/2019

Kiladalens dag 31 aug kl 10-15

På ett pärlband genom Kiladalen hittar du marknader, aktiviteter för små och stora, utställningar, konst, loppisar, shopping, fika, mat och mycket mer. Läs mer på www.kiladalen.com

26

27


#MITTKILADALEN NR2/2019

Mumsiga klubbor i olika smaker finns hos Stinas handelsbod 8 kr/st eller 3 för 20 kr

Shoppa loss

#MITTKILADALEN NR2/2019

i Kiladalen!

Byrackanmuggar finner du hos Rustik Gårdsbutik. De är handdrejade och alla är unika. 245 kr/styck

Hos Nött Å Nytt boden hittar du denna fina handvävda trasmatta för 400 kr

Tv. Den vackra hängmattan heter Rio Bordeux och är handvävd i Brasilien med en traditionell teknik som kallas Jacquard, tekniken gör inte bara hängmattan vacker men även väldigt mjuk och stabil. Rio Bordeux finns hos Kila möbler, 1 895kr

Brickan Nyponros hittar du endast hos Hemma i Stavsjö. Design Emma Sjödin, 425 kr

Fina katter - bokstöd i gjutjärn. Stinas Handelsbod. 275 kr/par

Majas lyktor värmer och skapar stämning och bidrar dessutom till Barncancerfonden. Finns hos Rustik Gårdsbutik.

Lampan Eos medium light pink inkl. lampfot, finner du på Sagers Möbler. 1 998 kr

Måla dina sommarkrukor med Chalk Paint. Finns i 40 kulörer. Färgen finns på Rustik Gårdsbutik. 1 liter 345 kr / 120 ml 95 kr

Finurliga Barnens Utebok ”En bok full av ideér och tips på utomhusaktiviteter att göra tillsammans med barnen.” Stinas handelsbod/Palstorp, 229 kr

Bröllopsfest i Blå hallen

–Inte bara golf på Kiladalens GK!

Bröllopsf

Hos oss kan du spela golf, padeltennis, boule eller footgolf. Här finns även boende och festlokal med en fantastiskt utsikt över Kiladalen. Hos oss kan du arrangera din fest efter eget tycke och smak. I lantlig miljö nära Nyköping firar ni tillsammans natten lång. Varmt www.kiladalensgk.se Du finner den här handsydda väskan och många fler, hos Nött Å Nyttboden, 350 kr

˙

Välkomna! info@kiladalensgolf.se

0155-58271

˙

Varmt välkomna!

Hos oss kan du arrangera I lantlig miljö nära Nyköp www.kiladalensgk.se

˙

0

Varm

Behåll sommarkänslan året om med en originalmålning av Mammarosa; ”Happy Sunflowers” 45x45cm –Den och många fler finns hos Rosas Galleri.

28

Du hittar alla våra försäljningsställen på kartan över Kiladalen på tidningens baksida.

www.kiladalensgk.se tel: 0155-582 71 info@kiladalensgolf.se

29


#MITTKILADALEN NR2/2019

#MITTKILADALEN NR2/2019

Rosa´s

TRÄDGÅRDSTIPS

TEXT & BILDER: ROSA KARLSSON

Varje år innan odlingssäsongen börjar brukar jag tänka att i år minsann, ska alla inköpta fröpåsar bli sådda i tid. Rabatterna ska vara planerade och uppfräschade, det som ska flyttas runt ska ha flyttats runt och mysiga små ”rum” på tomten ska vara möblerade med sköna sittplatser, allt innan midsommar. Min inbillning är att jag sedan ska kunna tillbringa resten av sommaren med att bara njuta och eventuellt klippa gräset nån gång emellanåt. Förra sommaren blev det ju inte så mycket gräsklippning, och vattna blommor och odlingar fick man nästan glömma.Värmen som vi längtat efter kom för att stanna och våra älskade trädgårdar segnade i torkan. Trots detta fick vi en otrolig skörd av äpplen och potatis, och det säger mycket om naturens fantastiska kraft. ”Det vill växa”, är mitt trädgårdsmantra. Att tro och hoppas, att känna närheten till den planta du skall dela eller flytta och prata med den kanske känns märkligt för några. Men jag tänker att vi alla har små egenheter, rutiner och knep för oss när vi grejar i våra trädgårdar.

För att enkelt skapa harmoni kan man välja ett tema för rabatten. Här är är blommor i min mormorsrabatt, där jag blandar friskt med livskraftiga blommor i rosa , blått och lila. Fr.v. Aster, Prakt Betonika, Rosa Malva och Blå Strandiris . ( I rabatten har jag även Blå Riddarsporre, Blå Bolltistel, Förgätmigej och Kärleksört).

och så lite inspiration och goda tankar...

”Är matte glad, är alla glada.” –Trädgårsterapi fungerar verkligen!

På senare år har det blivit en vedertagen filosofi, just själva värdet i att vara i en trädgård eller naturmiljö bidrar till en bättre hälsa, både biologiskt som själsligt. Den mindfullness som människor redan var proffs på under mormorsmors tid, är nu prydligt paketerat i litteratur och harmoniska terapier och workshops. Och vet ni, jag tror att vi alla idag verkligen behöver stanna upp och titta oss omkring, och faktiskt se det stora i det lilla... Att fundera över hur många kronblad en maskros har, hur långt en daggmask kan krypa på en dag eller var fjärilarna gömmer sig när det regnar. Allt detta som pågår ständigt när vi rusar runt och hanterar alla måsten. Märker själv hur bra jag mår och hur tid och rum försvinner i min värld av blommor och blad. Det finns alltid något att upptäcka och pyssla med och det behöver inte alltid vara så perfekt. Jag har börjat njuta mer och inser att meningen nog inte är att jag någonsin ska bli färdig. Syftet med trädgårdslivet för mig är inte att prestera utan att det ska vara roligt! Jag vill få vara delaktig i processen och att kunna förundras över kraften som göms i ett pyttelitet frö. Så nu försöker jag ha en slags hygglig grundstruktur så att det känns logiskt och harmoniskt. Sedan möblerar jag om när lusten faller på, byter plantor med vänner och varvar med blommor i krukor och rabatter.

Ovan: Luktärten är lätt att odla. I sällskap av en handmålad skylt med egna visdomsord och en gammal trästege är bondromantiken ett faktum...

30

Bilden tv: Högsommar; ett gammalt cykelhjul har fått sin plats mitt i en bastant träram av gamla slipers. Humlen trivs och frodas.

En bra början på din drömträdgård är att utgå från var ni vistas mest, och vad ni gör där. Hur står solen? Vilka växter kan du inte vara utan och vilka vill du helst ta bort. Gör precis som det känns bäst. Många har ärvt en trädgård och det kan lätt bli att man fastnar i någon annans dröm. Om det känns jobbigt att gräva upp en gammal perennrabatt, prata med vänner och dela med dig, säkert finns det fler med liknade tankar. Att dela med sig är fantastiskt. Dessutom är de redan etablerade exemplaren som levt genom årstidernas växlingar oftast mycket mer livskraftiga än de ”nya” från trädgårdsmarknaderna. Tänk bara på att gå igenom blad och rotsystem och kolla efter skadedjur och snigelägg så att du inte får något oönskat på köpet. Kolla rötterna När jag handlar växter från trädgårdsmarknaden brukar jag lyfta upp plantan ur krukan och se hur rötterna mår. Många odlade plantor står i för trånga krukor och behöver få lite hjälp. Röttena försöker jag pilla isär, det går lättare om man ställer växten i vatten.

Beskärning och delning Ibland måste man skära sönder krukan för att få plantan fri utan att den skadas. Om rötterna är långa och ostyriga kan man med fördel frisera dessa något. Klipp av det yttersta med en ren och vass sekatör. Dessutom gynnar det tillväxten. Växter med mjukt trådigare rotsystem brukar jag klippa ett litet snitt i för att frigöra rötterna. Samma sak gäller när man delar större plantor och det är viktigt att använda rena redskap för ”operationen”. Är man bara snabb och tillför fukt och jord så hämtar plantan sig snabbt. Om du planterar blommor i krukor bör du blanda i lecakulor i bottenlagret i krukan, då hålls fukten kvar i krukan längre när du vattnar och rötterna söker sig nedåt.

Kärleksört är en av mina absoluta favoriter, både som perenn och som snittblomma. Den delas med fördel på våren precis när den vaknat till liv och det blivit en liten ”kulle”. (Min grundregel är höstblommande delas på våren och vårblommande på hösten.) Sätt en ren spade rakt ned i plantan och dela som du vill ha den. Plantera direkt i fuktig jord och vattna.

Tänk på att man under växtsäsongen även kan behöva tillföra lite näring till krukplanteringarna, hör med din lokala handlare för råd.

–Vi levererar betongen!

Låt det växa! /Rosa

”När man gjort grovjobbet får man faktiskt göra precis det man känner för i sitt gröna vardagsrum. Det är dags att bara njuta och förundras!”

”Se det som g jutet” Tel: 0155-57 840 www.enstabergacement.se 31Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.