Issuu on Google+

Mitchell Hansen


Table of Contents Bike Box

pg. 2-9

Odyssey

pg. 10- 17

Anti-Pier

pg. 18-25


Bike Box The Bike Box focuses on a site that is located on the corner of heavy commuter traffic in the city of Chicago. There is a very heavy element of public transportation with two bus stops that service multiple different bus routes as well as an elevated commuter train. To capitalize on the existence of the commuter, the retail is programmed to be attractive to the passers-by. The combination of both a coffee shop and a bar is aimed towards the morning and evening commute respectively. The union of a bicycle shop on the second level creates a space that a commuter could take their bicycle to be serviced and utilize the coffee shop/bar area in the waiting time. The uppermost part of the project is a singlefamily residence that is aimed at a client who is interested in living in mystery as the entire faรงade of the living parts of the house is solid. The reasoning behind this was the high traffic of the site, between the multiple bus routes and the elevated train the noise would be immense. Thus the thick walls of the house will keep out the sound. To deal with the issue of natural light and air light wells that become courtyards were added. On the public floor of the house the doors will all open and create a continuous that extends from the outside to the inside.

2


33


4


55

ESTCODE


6


77


8


99


Odyssey The story, The Imortal, documents the mythical journey that an individual goes on in search of immortality and the consequent gain of knowledge of mortality. He grew dispassionate about the time and objects that are growing useless. An elevated commuter train that divides the transitory, mixed-use district and a timeless Chicago neighborhood bisects the site. In crossing this obstacle, the intention was to create a similar suspension and elevate the understanding of the two conditions. Creating volumes that fluctuated along their length represented the displacements of the individual constituents within the site. The resulting facets informed the language of the form. The form was primarily dictated by the need for automobile traffic to be incorporated in the project.

10


11


12


13


ESTCODE

ESTCODE

14


15


16


17 ESTCODE


Anti-Pier Instead of the pier being a place where ships dock and do business, the pier is rep laced by a building inspired by a ship. A vessel that contains a hyper-dense residential scheme, the pier is transformed into a neighborhood that becomes an extension of the many great and distinct neighborhoods within the Chicago area. The idea of packing the residential units as tight as they are is taken from the study of a cruise ship. The study of the cruise ship also helped to derive the idea of the public arcade in the lower part of the project. The public arcade is a space full of cafes, retail stores, and restaurants. There is also a football stadium that is intended for use by the Chicago High Schools as a place for special sporting events. The public and private spaces are stratified vertically by a large pocket of space bridged by the cores that take residents between the two spaces.

18


19


20


21


22


23


24


25



Mitchell Hansen Design Portfolio