__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 24

24 KI J K o p Va l k e n b u r g

Florent Eijssen, grondlegger pelgrimstocht Banneux Door Jan Schurgers

Velen kennen de boetetocht die jaarlijks op 24 december vanuit Valkenburg vertrekt naar het bedevaartsoord Banneux in België. Grondlegger en initiatiefnemer van die tocht is de Valkenburger Florent Eijssen (1901-1990) die de eerste tocht ondernam in 1933. Eerst in zijn eentje. Daarna met enkele vrienden en later groeide de groep uit tot meer dan duizend deelnemers in de jaren tachtig. Wie was Florent Eijssen en wat bracht hem tot dit initiatief?

Wereldburger Florent werd op 6 september 1901 in Parijs geboren. Het gezin Eijssen wisselde regelmatig van woonplaats vanwege het werk van Florents Brusselse vader. Andere standplaatsen waren Berlijn, korte tijd Heerlen en vervolgens Moskou. Vanwege de dreigende Russische revolutie keerde het gezin aan het eind van de Eerste Wereldoorlog terug naar Heerlen. Daar begon Florent senior in de Oranje Nassaustraat een elektrotechnisch bedrijf. Helaas ging zijn werkplaats met alle materialen en werktuigen enkele maanden later in vlammen op. Florent senior overleed in 1959 en werd naast zijn vrouw begraven op het kerkhof aan de Cauberg.

S R E Z E L E I T C A

Florent Eijssen, 1970 Collectie: Stichting Kerstvoettocht Banneux

Boetetocht naar Banneux Florent junior groeide op in Parijs, Berlijn, Moskou en Heerlen en volgde een opleiding tot boekhouder en belastingadviseur. Na zijn huwelijk vestigde hij zich in de Wilhelminalaan in Valkenburg en later in de Koninginneweg, samen met zijn vrouw Johanna Band (1903-1972). Kinderen kregen ze niet. In 1933 verscheen Maria als “Maagd der Armen” acht keer aan het 12-jarige meisje Mariëtte Beco in Banneux; een gebeurtenis die veel indruk maakte op de zeer gelovige Florent. Hij besloot om op de dag voor kerstmis naar Banneux te lopen als aanbidding aan de H. Maagd Maria, een afstand van 52 kilometer. Daar volgde hij de kerstviering en liep de volgende dag weer terug naar huis.

Ontdek de wereld bij Glowgolf Maastricht Speel 18 holes glow in the dark minigolf en reis de wereld over! Het spel krijgt een extra dimensie door de blacklight omgeving met lichtgevende attributen en muurschilderingen. Onder de lezers van Kijk op Valkenburg mogen wij vijf sets van elk vier toegangskaarten verloten ter waarde van 36 euro. Stuur een mail met je naam en adres naar info@kijkopvalkenburg.nl onder vermelding van lezersactie Glowgolf Maastricht. Let op! Reserveren voor bezoek is verplicht.

Profile for Lifestyle in Limburg

Kijk op Valkenburg - Winter 2019  

Kijk op Valkenburg - Winter 2019  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded