Issuu on Google+

Eunji Na, 2012 Work Sample

Copyright Š 2012 Eunji Na eunjina129@gmail.com 010-2031-8340 www.eunjina.com


Bank Building

Site Plan

BANK BUILDING To renovate a five story historical bank building into a studio space. The assignment for this project is to renovate the historical bank building that is currently used as studio space for RISD’s furniture department. The design goal of the project was to refurbish the space into a more engaging and exciting studio space for students with out touching its historical façade. My design engages with the two different characteristics of the city that the building faces at each end. The front part of the building reflects the organized downtown side of the city while the back side deals with the more active style of the alleyway.

Storage

Flexible Studio Fabrication room

Basement Floor Plan

College Building

Bathroom

Chace Center

Multi Media Studio

Concept Sketch

Flexible Studio

First Floor Plan

Multi Media Studio

Faculty Office

Second Floor Plan

Concept Diagram Third Floor Plan

Flexible Studio

Analysis of Alleyway

Analysis of Downtown

Fourth Floor Plan

Dance Studio


Section

Final Rendering

Top view of the Final model

Rendering of the cafe area

Rendering of the back Entrance

Sketch of the Space

Rendering of the back side view from box studio


SUSHI EXPRESS To move a small and narrow Sushi Restaurant to a slightly wider and longer location with an atmosphere of a dreamlike forest.

sushi express

The restaurant, Sushi Express, sells sushi and bubble tea. The building is currently located on Thayer Street in Providence, Rhode Island, where various restaurants and cafes are located. Because the street is at the core of a university town, it is always filled with many college students. The goal for this project is to renovate the space into a restaurant, where students can relax and get away from the reality and stress.

details

Site plan

Zoning Exercise

Program Diagram

First Floor Plan

Final model: faรงade view

Final Model: side view

Basement Floor Plan


SCHOLAR’S COLLECTION To create a workroom for a scholar who studies the psychology of attraction by using insects as a model. The client of this project is an imaginary scholar from Brown University in Providence, Rhode Island, and each student has to come up with the scholar’s field of study. The design challenge was to create the scholar’s office / lab at the second floor of Fifteen Westminster Building in Downtown Providence. My scholar studied attraction through observing insects’ attraction toward lights. The space were designed to be full of attractive elements for both insects and human. Study Model

Concept Sketch

Development Diagram

Final Model

Program Diagram


GLOWING LIGHT BOX Expansion of Studio space on sixth floor of CIT building with cantilever structure.

CIT Building

The assignment for this project is to create an expansion of the current studio on the sixth floor of the CIT building in Providence, RI. The new space should seat 30 studio space, allow 25 sq ft per occupant, and be held by a cantilever structure or by a column that touches the parking lot adjacent to the building. I designed a glass expansion that literally sits on the roof of existing building and lights up the downtown as students occupy in the space. Site plan

Different options for the Expansion

Final Scheme

Studying Sketch

Plan / Section>

02

FT

Detail Section

Section 01

01

Section 02

FT

0

Sixth Floor Plan

8

18

20 FT


Change of the site at night

Change in the view from the studio

Structure Rendering

First idea for structure: frame work of metal structure to hold the mass of concrete

Second idea for structure: Panels of precast concrete with glass fibre embedded

Final Rendering

Light box interior

Rendering of the building with new structure

View from Studio

Stair to Rooftop

View from outside


HAN-OK IN SEOUL CITY 한옥의 재해석 - 신한옥 이번 프로젝트는 복잡한 도시에서도 한옥의 정취를 느낄수 있 는 동시에 변화하는 사회를 외면하지 않고 그 현실에 맞추어 진화된 한옥을 표현하고자 시작하게 되었다. 기와지붕과 나무 기둥, 창호지가 곱게 발라진 문의 겉모습만 담은 현대한옥이 아닌, 오히려 외관으로는 지극히 현대적인 건축물일수 있으나 그 안에서 생활하는 유저가(집주인이) 우리네 조상님들이 그들 의 집에 담아내고자했던 정서적인 따뜻함을 느낄수 있는 공간 을 구현해 내고자 한다. 여름에는 시원한 바람이 들문을 통해 집안 깊은곳까지 구석 구 석 통해가고 겨울에는 따듯한 햇살이 방안 깊숙히 찾아오는, 자연과 함께 숨쉬는 자랑스러운 우리의 한옥은 안타깝게도 역 사속의 한켠에만 자리하고 있는것이 현실이다. 같은모양의 길 쭉 길쭉한 콩크리트 아파트와는 달리 그안에 사는 사람이 고스 라니 드러나는 한옥 - 살아야만 진정으로 알수있다는 한옥. 복 서울 도심안에서 아기자기하고 따뜻한 한옥을 되살려 보았다.

전주한옥마을

한옥 스터디 스케치

아파트 숲, 불암산 서울

Single or Double Unit Plan / Section>

Family Unit Plan / Section>

Section for Two Double Units

Floor Plan for Two Double Units

Section for Family Unit A

Floor Plan for Family Unit A

Floor Plan for Three Single Units

Floor Plan for Single / Double Unit

Floor Plan for Family Unit B

Floor Plan for Family Unit C


Single or Double Unit Plan / Section> 거실에 앉아 들문을 열어 올리고 마당을 통해 바 라본 도심은 더이상 늘 바라보던 콩크리트 숲이 아닌 마당의 자연을 통해 들여다본 새로운 서울 이 될것이다.

반투명의 유리 천장을 둠으로써 햇볕이 좀더 집안 깊숙히 들어올 수 있도록 설계하였다.

집의 기둥이 연장되어 올라와 윗층의 바닥을 들어올리면서 생겨난 공간으로 바람이 지나 고 볕이 통한다. 소통을 중시하는 한옥의 개성과 특색 을 유지하는 동시에 빽빽한 도심속에서 의 사생활 보호를 위해 낮은 형태의 담 을 두었다. 새로운 한옥은 단층이었던 전통한옥 대신 일 이인의 싱글족 들을 위한 유닛과 사인가족을 대상으로한 다른 유닛이 서로 쌓아 올려진 modular 개념의 건물로 이루어진다. 공동 마당을 두고 낮은 담을 둠으로써 이웃이 더욱 가까워지고 자연스럽게 서로를 더 열어놓을수 있도록 설계하였다.

Rendering>

Final Model>


work_sample