Issuu on Google+

Eunji Na 2012 Portfolio


Copyright © 2012 Eunji Na ena@risd.edu 401–369–5969 www.eunjina.com


Contents

6 I Bank Building 16 I Sushi Express 28 I Scholar’s Collection 42 I Interlocking Residence 54 I Reception Room 68 I Glowing Light Box


Bank Building To renovate a historical bank building into a studio space. The assignment for this project is to renovate the historical bank building that is currently used as studio space for RISD’s furniture department. The design goal for the project was to refurbish the space into a more engaging and exciting studio space for students with out touching the historical façade.


Site Analysis The site is located within the campus of Rhode Island School of Design in Providence, RI. The building is currently used as 3D store and studio space for furniture majors. The building has kept its unique historical faรงade over years.

I Eunji Na

Bank Building


Concept Its marble Greek style façade amongst newly built brick buildings gives a feeling of imbalance. As one enters the building, the large and non-human scale of the columns contrasting with the modernistic studio spaces creates confusion in relating to the structure. The back of the building is connected to an alleyway that leads students deeper inside to the RISD’s campus. It is also adjacent to the student gathering space behind the Chase Center. The two very different characteristics of each entrance and the sense of illusion in the transition through the building intrigued my interest right away and lead me to the concept of ILLUSION.

Bank Building I 9


Development The experience of illusion starts as one enters the building through the hallway with the low ceiling. After the narrow hallway, the building opens up all the way up to the fourth floor. Such a sudden and unexpected change of the space creates the sense of illusion. The architecture here plays the role of transition from the downtown to the alleyway. The stacked up studio spaces of the front section represent the downtown, where all buildings are tall and organized. The cubic studio space in the middle signifies the breaking down of this structure, and in the end, the space becomes simply platforms that carry the natural feeling of the alleyway.

Storage Flexible Studio

Fabrication room

Basement Floor Plan

Multi Media Studio Bathroom

Flexible Studio

College Building

Chace Center

Second Floor Plan

Multi Media Studio

Third Floor Plan 10 I Eunji Na

Faculty Office

First Floor Plan

Flexible Studio

Fourth Floor Plan

Dance Studio


Concept Diagram

Section

Bank Building I 11


Final Model

Top view

With out

12 I Eunji Na

Historic faรงade

Top front view


Rendering

Rendering view from the alleyway

Rendering of the cafe

Rendering of the back side view from box studio

Bank Building I 13


I Eunji Na


Interlocking Residence I 15


16 I Eunji Na


Sushi Express To move a small and narrow Sushi Restaurant to a slightly wider and longer location with an atmosphere of a dreamlike forest. The restaurant, Sushi Express, sells sushi and bubble tea. The building is currently located on Thayer Street in Providence, Rhode Island, where various restaurants and cafes are located. Because the street is at the core of a university town, it is filled with many college students.


sushi express

details

Site plan Thayer Street (Details shop)

18 I Eunji Na


Site Analysis Sushi Express is located on Thayer Street, Providence, Rhode Island, where many college students find places to eat, shop, and relax. Among these restaurants and cafes, it is one of the smallest restaurants. People can barely move around in the store, and most people take bubble tea or sushi to go. The objective was to move this cafe to a bigger and longer shop called Details.

Thayer Street (Sushi Express)

Interlocking Residence I 19


Concept Study I wanted the sushi cafe to be a place where students can escape from reality and stress from school. It would be a place where they can relax and recharge.

Inspirational Picture

When I think about relaxation, the first thing that comes to my mind is nature. Natural light through the branches of trees helps people meditate and relax. My first concept dealt mostly with natural light by using glass or openings on the ceiling and other elements of nature.

Concpet Study 01

The cafe needed to provide different levels of relaxation for different customers. Some people might come in to find a place to study, but at the same time, some might come in for light chats. Different kinds of seatings offer varying level of privacy.

Concept Study 02

20 I Eunji Na


Development

Zoning Exercise

Program Diagram

Sushi Express I 21


Plan / Section

02

01

03

First Floor Plan

Basement Floor Plan

22 I Eunji Na


Section 01

Section 02

Section 03

Sushi Express I 23


Sketches Drawings of interior spaces

24 I Eunji Na


Model

Faรงade view

Interior View

Interlocking Residence I 25


Final Model

26 I Eunji Na


Interlocking Residence I 27


28 I Eunji Na


Scholar’s Collection To create a workroom for a scholar who studies the psychology of attraction by using insects as a model. The client of this project is an imaginary scholar from Brown University in Providence, Rhode Island, and each student has to come up with the scholar’s field of study. Then students have to collect a minimum of twenty objects that their scholars are collecting. The design challenge was to create the scholar’s office / lab at the second floor of Fifteen Westminster Building in Downtown Providence.


Fifteen Westminster faรงade

30 I Eunji Na


Site Analysis The site is located on the second floor of Fifteen Westminster Building in Downtown Providence, Rhode Island. It has an historic façade, which students were not allow to change in their design. Originally, the building was used as a bank, and it was renovated to be used as a dormitory for students of Rhode Island School of Design. The first and second floor is used as a cafeteria and the school library. The room for the project is hidden in the corner of the second floor with three large windows - two arch shape windows and one rectangular window. However, not much natural light comes in due to the building in front of it.

Hallway

Fifteen Westminster façade

Scholar’s Collection I 31


Oyule Light Bulbs

Glow Lamp

Cassette Tape Lamp

Tree Branch Lamp

The Light Drop

32 I Eunji Na


Scholar and the Collection For my scholar’s subject, I decided it to be a study of attraction by collecting lights and observing the insects that are attracted to the lights. Pictures on the left page are samples of his collection. His collection varies in shapes, sizes, and types of light bulbs.

Air LUCE Plastic Lamps

Sheep’s Stomach Lamp

Concept Drawing

Scholar’s Collection I 33


Lamp

ATTRACTION?

Study of Attraction If light is the medium that attracts insects, what is the medium that attracts human beings? Humans have five senses - hearing, sight, touch, smell and taste. Among these senses, what could be applied to the space? What medium would guide people to the direction that the scholar wants? What kind of method will stimulate the curiosity of humans? I concluded that the strongest attraction that can be applied in a space is sight and touch.

34 I Eunji Na


Light source form different angles

Change in texture

peephole

Different ways of Attraction visitors

Texture of play doh

Texture of fabric

Scholar’s Collection I 35


Development 01 Because there was a restriction to the façade, at first I decided to use the remaining walls in the interior space. So, the space remained as it was with three separate rooms. I also wanted people to experience the same attraction that insects feel toward lights.

Moth Light by Mischer’traxler

I considered the windows as the entrance for insects, and I wanted the space to open up when the scholar needed subjects(insects) for his experiments. As people walk through the narrow hallway, they also experience attraction. Dark hallway makes people walk towards the light coming out from the gaps of the doors.

Then, I introduced a new linear division across the room that divides the zone for insects and the zone for humans. Lights, one of the attraction sources, are attached near the glass in the division in the middle for insects. Other attraction sources such as maze, moving chair, and textured walls are also located in the middle for the attraction of humans.

36 I Eunji Na


Sketch model 02

Sketch model 01

Sketch model 03

Interlocking Residence I 37


Attraction of Human As I developed the concept, I got intrigued by the idea of making humans inside the space be the subject of the study as well. The human section of the site became more organic and even took the shape of an ant colony.

Concept Sketch

Furniture Details

Study Model

38 I Eunji Na


Encounter of Subjects As the design proceeded towards the end, the shape got simpler and more interesting. The object that attracts both humans and insects turned into one sculptural furniture piece. The function of human’s side developed more methodically due to its functional qualities. Study for the Middle structure

Furniture Detail

Program Diagram

Scholar’s Collection I 39


Final Model

Exposing the Texture

40 I Eunji Na


Top View

Interlocking Residence I 41


42 I Eunji Na


Interlocking Residence Designing a two-story residence for a family with six members. The father of the family is a writer and a scholar working at Brown University, and the mother a painter who mostly studies and paints urban design. They have a fifteen-year-old girl Sally, a ten-year-old boy Alex, and five-year-old twin girls. The main goal of this project is to create a living space that defines the meaning of a family in a modern society and to find ways to connect the family members.


Site Analysis The site is located near the Kennedy Plaza, in Downtown Providence, Rhode Island. The building consists of two six-story-high towers at north and south end, and a two-story lobby space in the middle that connects the two towers. Previously, students were assigned to design a budget hotel on the South tower. This project dealt with the 5th and 6th floor of the tower facing north.

People’s Saving Bank Building (South tower)

44 I Eunji Na


residence lobby budget hotel

Site plan

Downtown Providence

Interlocking Residence I 45


Program Today, family gatherings are infrequent, because each member desires more privacy. However, many psychologists still stress the importance of family gatherings. The residence should have elements that bind the family together while still providing the individual needs of each member. For such reasons, I wanted to create a residence with rooms that express strong characteristics of each member, and common areas that connect all the family members and bring their lives together.

46 I Eunji Na

Family

Mother

Residence

Twins

Sally

Father

Alex


Concept The concept for the previous hotel project (south tower) was a beehive. A beehive is the most scientific and efficient house on Earth. The shape requires minimum amount of material use, and the material enhances its sanitation. The hexagonal shapes add excitement for the travelers.

The concept of a beehive continued for the residence on the opposite tower. The interlocking system of each module in the beehive remained, but the form changed into rectangular shapes in order to fit everyday life needs.

bathroom

Each unit has a different shape, and the function determines the material of each unit. Sometimes space can be defined by the negative space that surrounding boxes create.

Every room is interlocked and connected by bathrooms, and the common areas, such as the living room and the dinning room, are created by negative spaces that other boxes create.

Interlocking Residence I 47


Development A shared facility that needs easy access from every room is the bathroom. For such functional reason, bathrooms became the core piece that interlock every room. The master bedroom is created where the couple’s individual workspace meet. When the different materials of their individual spaces merge together in the master bedroom, they create a special atmosphere. The twins’ room is two-story-high, for when they grow up, it can be divide into two rooms. The room is close to the mother’s room, while Alex’s room is placed near the father’s room. More privacy is provided for the grown up teenager Sally.

Process of interlock

48 I Eunji Na

Site Model


Sketches Drawings of interior spaces

Interlocking Residence I 49


Plan / Section

02

03

01

Fifth Floor Plan

Sixth Floor Plan

50 I Eunji Na


Concrete for Studio space Wood for Library Metal for Wet Zones Wall paper for Twins’ Room Wall paper for Alex’s Room Wall paper for Sally’s Room

Section 01

Section 02

Section 03

Interlocking Residence I 51


Rendering

Hallway

Providence Downtown

52 I Eunji Na

Kitchen / Dinning


Interlocking Residence I 53


art 1. Interlocking Residence I 54 54 I Eunji Na


Reception Room To create a Student center by dividing a small Reception room into even smaller sections The room was on the first floor of the Interior Architecture Department Building in Haute École d’Art et de Design. It was used as a reception room of the building. The design goal of this project was to come up with programs that will improve the atmosphere of the school. The process of the design was inspired by a movie making method with storyboards.


Interior Architecture building

First Floor Plan of Building

56 I Eunji Na

Interior of Reception room


Interior Architecture Building

Site Analysis The site is the Interior Architecture Department building in Haute École d’Art et de Design, Geneva, Switzerland. The assignment was to renovate the reception room of the building. The most special quality of the existing room was the reception window, allows the room to communicate with the rest of the building easily and connects students with faculties and guests.

Reception Room I 57


Group Story Board

Story Board The first step for the project was to write a scenario and make a storyboard. Each member of the group created a storyboard and we combined all of them together to come up with one concept. Each member cut out one scene from their storyboards and we combined them together to create a new story, which became dreamy and unrealistic in atmosphere. One of the idea was playing with different connections: blocking visual connection while sound is still traveling through the space and vise versa.

58 I Eunji Na


Concept study diagram

Inviting the Exterior There are three openings in the room. First is the door that is used as an entrance, second is the window providing the outside view, and last is the reception door that connects the visitors from outside and the receptionist inside the room. I was intrigued by the different levels of connections that the room allowed to the outside. I wanted to increase the intensity of the different connections within the space. The room got divided into three spaces: inviting exterior, dinning room, and the dark room. Concept study diagram

Reception Room I 59


Different level of Connection The concept from the storyboard was applied to the details. The Reception room got divided into three smaller units, and each room had a different level of connection with one another. The first unit, that is connected to the outside, has a door to the inside of the room. When the door is shut, there is only a visual connection between the outside and the inside. The second unit near the reception window has a more active connection with the third unit, the dark room, in the middle. The wall has an opening that allows sounds to travel between the second and third units.

Sketch

60 I Eunji Na

Study Model 01

Study Model 02


First Model

Interlocking Residence I 61


Subdivision The concept extended to the subdivision of the space. The small existing room got divided into even smaller spaces. The room was divided based on the function and the relation to the site. A garden was designed next to the window, so that the boundary between the interior and the exterior became unclear. A kitchen was to be located next to the reception window for people to communicate easily with the people entering the building. Nap room is located in the middle of the space, where the light and noise are minimized.

Visual Connection

Circulation

Division Study

Second Model

62 I Eunji Na

Real Size Mock up at the Site


Second Model

Reception Room I 63


B

D

Plan / Section

02 03

C

A

A

First Floor Plan (top)

Second Floor Plan (bottom)

B

D

01

64 I Eunji Na

C


Section 01 (top)

Section 02 (middle)

Section 03 (bottom)

Reception Room I 65


Getting ready for the Movie

Still shot from the Movie

66 I Eunji Na

Still shot from the Movie

Kitchen (1/2 scale model)


Library (1/2 scale model)

Garden (1/2 scale model)

Bed room (1/2 scale model)

Bathroom (1/2 scale model)

Interlocking Residence I 67


68 I Eunji Na


Glowing Light Box Expansion of Studio space on sixth floor of CIT building with cantilever structure. The assignment for this project is to create an expansion of the current studio on the sixth floor of the CIT building in Providence, RI. The new space should seat 30 studio space, allow 25 sq ft per occupant, and be held by a cantilever structure or by a column that touches the parking lot adjacent to the building.


Site plan

Site Analysis The CIT building is currently used as studio spaces for students in Downtown Providence. On the sixth floor of the CIT building, students were assigned to design an additional studio space by attaching a new structure on the outside. The specific restrictions were that the structure cannot rest on the roof of the neighboring building, but the support can touch the ground of the adjacent parking lot.

70 I Eunji Na


Final concept sketch

Final concept sketch

Final concept sketch

Final concept sketch

Glowing Light Box I 71


Scheme Applying new geometry into the rectangular site. The expansion is possibly supported by a column touching the adjacent parking lot.

The floor structure of the new expansion will go into the existing building and merge with the original floor structure in order to support the expansion. The shape of expansion will be parallel to the CIT building.

The simple square expansion is supported by the two columns touching the parking lot.

The simple rectangular expansion that hangs on the side of the building wraps around the other side of the building.

72 I Eunji Na


The Light Box My concept for the project was a Light Box. The studio is lit up all night by the students working at late hours. I wanted the expansion to show the active night life of the students and also become a light for the surrounding area in the dark.

Light Box

The Structure The final design was the L-shape structure that is simply resting on top of existing building. The idea was to put the structure simply on top of the existing building by making the part that actually sits on top heavy with concrete. However, because the structure of the extension does not need to support much weight, the concrete mass was later on changed with the panels of precast concrete with possibly glass fibre embedded.

Final concept sketch

Glowing Light Box I 73


First idea for structure: frame work of metal structure to hold the mass of concrete

Second idea for structure: Panels of precast concrete with glass fibre embedded

74 I Eunji Na


Rendering of the building with new structure

Glowing Light Box I 75


Plan / Section

01

02

Sixth Floor Plan

76 I Eunji Na


Section 01

Section 02

Glowing Light Box I 77


Rendering

Light box interior

View from Studio

78 I Eunji Na

Stair to Rooftop


View from outside

Interlocking Residence I 79


Copyright © 2012 Eunji Na ena@risd.edu 401–369–5969 www.eunjina.com


82 I Eunji Na


2012 Portfolio