Page 1

미샤, 더 이상 화장품에 의존하지 않아도 됩니다.

Eunji Na, 2013 Portfolio


나은지가, 이제 공간으로 미샤의 고급스런 이미지를 판매하겠습니다.

화장품의 패키징은 제품 하나 하나를 광고하지만, 매장의 인테리어는 브랜드 자체를 광고해내는 툴이라고 생각합니다. 뛰어난 성능을 어필한 화장품이 미샤의 힘이었다면, 이젠 미샤만의 색깔을 가진 공간 디자인으로 브랜드의 고급화를 시도하겠습니다.


Copyright © 2013 Eunji Na eunjina129@gmail.com 010–8340–2031 www.eunjina.com


Contents 화장 : 화장품을 바르고 매만져 곱게 꾸미는 행위 인테리어 디자인 : 실내 마감재, 가구, 조명기구, 커튼 등으로 쾌적한 실내 환경을 꾸밈

4 I Bank Building 14 I Sushi Express 26 I Scholar’s Collection 40 I Interlocking Residence 52 I Reception Room 66 I Glowing Light Box


20대부터 50대까지 모든 주름을 잡다 - 아이크림 모든 연령의 주름, 처짐, 그늘까지 잡아주는 아이크림처럼 다양한 크기의 그룹을 수용 할 수 있고 낮뿐만 아니라 밤에는 빛의 변화에 따라 다른 모습으로 변화하는 공간을 만들다.


1인부터 그룹까지 아침부터 새벽까지 고객을 사로잡다

Sushi Express


sushi express

details

Site plan Thayer Street (Details shop)


Site Analysis 미국 Rhode Island의 Thayer Street은 주변 대 학의 학생들이 식당과 쇼핑등의 휴식을 위해 자주 찾는 거리입니다. 수 많은 음식점과 카페중 Sushi Express는 유난히 작은 식당입니다. 사람들은 좁 은 통로옆 좌석에 앉아 스시나 버블티를 구매하는 데, 이번 프로젝트는 이 음식점을 같은 거리에 위 치한 조금 더 길고 넓은 Detail이라는 다른 상점 으로옮겨 꾸미는 작업이었습니다.

Thayer Street (Sushi Express)


Concept Study I wanted the sushi cafe to be a place where students can escape from reality and stress from school. It would be a place where they can relax and recharge.

Inspirational Picture

When I think about relaxation, the first thing that comes to my mind is nature. Natural light through the branches of trees helps people meditate and relax. My first concept dealt mostly with natural light by using glass or openings on the ceiling and

Concpet Study 01

The cafe needed to provide different levels of relaxation for different customers. Some people might come in to find a place to study, but at the same time, some might come in for light chats. Different kinds of seatings offer varying level of privacy.

Concept Study 02


Development

Zoning Exercise

Program Diagram


Plan / Section

First Floor Plan

Basement Floor Plan


Section 01

Section 03

Section 02


Sketches Drawings of interior


Model

Faรงade view

Interior View


흉터와 흔적을 최소한의 터치로 가려주다 - 비비크림 지나간 여드름이 남기고간 흔적으 가벼운 터치로 가려주는 M퍼팩트 커버 비비크림 처럼, 역사 속 여러번 탈바꿈한 은행건물에 새로운 아름다움을 입히다


역사의 흔적을 담은 은행에 새로운 아름다움을 입히다

Bank Building


Site Analysis The site is located within the campus of Rhode Island School of Design in Providence, RI. The building is currently used as 3D store and studio space for furniture majors. The building has kept its unique historical faรงade

Bank Building

Site Plan


Concept Sketch

Concept Its marble Greek style façade amongst newly built brick buildings gives a feeling of imbalance. As one enters the building, the large and non-human scale of the columns contrasting with the modernistic studio spaces creates confusion in relating to the structure. The back of the building is connected to an alleyway that leads students deeper inside to the RISD’s campus. It is also adjacent to the student gathering space behind the Chase Center. The two very different characteristics of each entrance and the sense of illusion in the transition through the


Development The experience of illusion starts as one enters the building through the hallway with the low ceiling. After the narrow hallway, the building opens up all the way up to the fourth floor. Such a sudden and unexpected change of the space creates the sense of illusion. The architecture here plays the role of transition from the downtown to the alleyway. The stacked up studio spaces of the front section represent the downtown, where all buildings are tall and organized. The cubic studio space in the middle signifies the breaking down of this structure, and in the end, the space becomes simply platforms that carry the natural feeling of

Storage Flexible Studio Fabrication room

Basement Floor Plan

Multi Media Studio Bathroom

Flexible Studio

College Building

Chace Center

Second Floor Plan

Multi Media Studio

Third Floor Plan

Faculty Office

First Floor Plan

Flexible Studio

Fourth Floor Plan

Dance Studio


Analysis of Alleyway

Sketch of the Space

Section

Analysis of Downtown

Concept Diagram


Final Model

Top view

With out Exterior Walls

Historic faรงade

Top front view


Rendering

Rendering view from the alleyway

Rendering of the back side view from box studio

Rendering of the cafe


작은 보랏빛 용기에 모든것을 담다 - 고농축 앰플 피부 손상을 개선하고 피부 에너지를 보충하는 나이트 리페어 뉴 사이언스 액티베이터 앰플처럼, 학업에 지친 학생들에게 에너지 보충의 시간을 제공하는 공간을 만들다.


작은 방하나에 아파트를 담다 - 학교 속 아파트

Reception Room


Interior Architecture building

First Floor Plan of Building

Interior of Reception room


Interior Architecture Building

Site Analysis The site is the Interior Architecture Department building in Haute École d’Art et de Design, Geneva, Switzerland. The assignment was to renovate the reception room of the building. The most special quality of the existing room was the reception window, allows the room to communicate with the rest of the building easily and connects students with faculties and guests.


Group Story Board

Story Board The first step for the project was to write a scenario and make a storyboard. Each member of the group created a storyboard and we combined all of them together to come up with one concept. Each member cut out one scene from their storyboards and we combined them together to create a new story, which became dreamy and unrealistic in atmosphere. One of the idea was playing with different connections: blocking visual connection while sound is still traveling through the space and vise versa.


Concept study diagram

Inviting the Exterior

Concept study diagram

There are three openings in the room. First is the door that is used as an entrance, second is the window providing the outside view, and last is the reception door that connects the visitors from outside and the receptionist inside the room. I was intrigued by the different levels of connections that the room allowed to the outside. I wanted to increase the intensity of the different connections within the space. The room got divided into three spaces: inviting exterior, dinning room, and the dark room.


Different level of Connection The concept from the storyboard was applied to the details. The Reception room got divided into three smaller units, and each room had a different level of connection with one another. The first unit, that is connected to the outside, has a door to the inside of the room. When the door is shut, there is only a visual connection between the outside and the inside. The second unit near the reception window has a more active connection with the third unit, the dark room, in the middle. The wall has an opening that allows sounds to travel

Sketch

Study Model 01

Study Model 02


First Model


Subdivision The concept extended to the subdivision of the space. The small existing room got divided into even smaller spaces. The room was divided based on the function and the relation to the site. A garden was designed next to the window, so that the boundary between the interior and the exterior became unclear. A kitchen was to be located next to the reception window for people to communicate easily with the people entering the building. Nap room is located in the middle of the space, where the light and noise are minimized.

Visual Connection

Division Study

Second Model

Real Size Mock up at the Site

Circulation


Second Model


B

D

Plan / Section

A

A

First Floor Plan (top)

Second Floor Plan (bottom)

B

C

D

C


Section 01 (top)

Section 02 (middle)

Section 03 (bottom)


Getting ready for the Movie

Still shot from the Movie

Still shot from the Movie

Kitchen (1/2 scale model)


Library (1/2 scale model)

Garden (1/2 scale model)

Bed room (1/2 scale model)

Bathroom (1/2 scale model)


균일한 볼륨감으로 속눈썹을 한올한올 빛내다 - 마스카라 볼륨감만을 강조해 뭉침현상이 잦았던 타 마스카라와 달리 한올 한올 빛나는 속눈썹을 만드는 시그너처 테크니컬-업 마스카라처럼, 어둠 속에 작은 빛도 놓치지 않는 빛나는 공간을 만들다,


작은 방하나에 아파트를 담다 - 학교 속 아파트

Glowing Light Box


Site plan

Site Analysis The CIT building is currently used as studio spaces for students in Downtown Providence. On the sixth floor of the CIT building, students were assigned to design an additional studio space by attaching a new structure on the outside. The specific restrictions were that the structure cannot rest on the roof of the neighboring building, but the support can touch the ground of the


Final concept sketch

Final concept sketch

CIT Building

Glowing Light Box I


Scheme Applying new geometry into the rectangular site. The expansion is possibly supported by a column touching the adjacent parking

The floor structure of the new expansion will go into the existing building and merge with the original floor structure in order to support the expansion. The shape of expansion will be parallel to the CIT building.

The simple square expansion is supported by the two columns touching the parking

The simple rectangular expansion that hangs on the side of the building wraps around the other side of the building.


The Light Box My concept for the project was a Light Box. The studio is lit up all night by the students working at late hours. I wanted the expansion to show the active night life of the students and also become a light for the

Light Box

The Structure The final design was the L-shape structure that is simply resting on top of existing building. The idea was to put the structure simply on top of the existing building by making the part that actually sits on top heavy with concrete. However, because the structure of the extension does not need to support much weight, the concrete mass was later on Final concept sketch

Change of the site at night

Change in the view from the studio


First idea for structure: frame work of metal structure to hold the mass of concrete

Second idea for structure: Panels of precast concrete with glass fibre embedded


Rendering of the building with new structure


Plan / Section

01

02

Sixth Floor Plan


Section 01

Section 02


Rendering

Light box interior

View from Studio

60 I Eunji Na

Stair to Rooftop


View from outside


작은 보랏빛 용기에 모든것을 담다 - 고농축 앰플 피부 손상을 개선하고 피부 에너지를 보충하는 나이트 리페어 뉴 사이언스 액티베이터 앰플처럼, 학업에 지친 학생들에게 에너지 보충의 시간을 제공하는 공간을 만들다.


작은 방하나에 아파트를 담다 - 학교 속 아파트

Interlocking Residence


Site Analysis The site is located near the Kennedy Plaza, in Downtown Providence, Rhode Island. The building consists of two sixstory-high towers at north and south end, and a two-story lobby space in the middle that connects the two towers. Previously, students were assigned to design a budget hotel on the South tower. This project dealt

People’s Saving Bank Building (South tower)


residence lobby budget hotel

Site plan

Downtown Providence


Program Today, family gatherings are infrequent, because each member desires more privacy. However, many psychologists still stress the importance of family gatherings. The residence should have elements that bind the family together while still providing the individual needs of each member. For such reasons, I wanted to create a residence with rooms that express strong characteristics of each member, and common areas that connect all the family members and bring

Family

Mother

Residence

Twins

Sally

Father

Alex


Concept The concept for the previous hotel project (south tower) was a beehive. A beehive is the most scientific and efficient house on Earth. The shape requires minimum amount of material use, and the material enhances its sanitation. The hexagonal

The concept of a beehive continued for the residence on the opposite tower. The interlocking system of each module in the beehive remained, but the form changed into rectangular shapes in order to fit everyday

bathroom

Each unit has a different shape, and the function determines the material of each unit. Sometimes space can be defined by the

Every room is interlocked and connected by bathrooms, and the common areas, such as the living room and the dinning room, are created by negative spaces that other boxes


Development A shared facility that needs easy access from every room is the bathroom. For such functional reason, bathrooms became the core piece that interlock every room. The master bedroom is created where the couple’s individual workspace meet. When the different materials of their individual spaces merge together in the master bedroom, they create a special atmosphere. The twins’ room is two-story-high, for when they grow up, it can be divide into two rooms. The room is close to the mother’s room, while Alex’s room is placed near the father’s room. More privacy is provided for the grown up teenager Sally.

Process of interlock

Site Model


Sketches


Plan / Section

Fifth Floor Plan

Sixth Floor Plan


Concrete for Studio space Wood for Library Metal for Wet Zones Wall paper for Twins’ Room Wall paper for Alex’s Room Wall paper for Sally’s Room

Section 01

Section 02

Section 03


Rendering

Hallway


THANK YOU. Copyright © 2013 Eunji Na eunjina129@gmail.com 010–8340–2031 www.eunjina.com


missha  

missha 1111111111111

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you