Page 1

fashion, art, beauty and you

HEALTH E-hunting!

REPORT Bamboo tattoo artist: One

PEOPLE (EVERYTHING BUT ORDINARY)

Summer 2012

TED LANGENBACH | HESTER WERNERT-RIJN | NTJAM ROSIE


OUR WORLD IS ABOUT


SENSE AND BEAUTY

MischaRocks the quality of being you www.mischarocks.com


beautiful hair created daily www.mixtbaby.com


EDITORIAL Hoi, Ik ben Mischa. Welkom bij deze tweede uitgave van de MischaPaper. Ik neem je mee in mijn wereld en in die van mijn vrienden. Mensen die alles behalve ordinary zijn, die het lef hebben om tegen de stroom in te gaan, die durven te kiezen voor hun passie en daar proberen de beste in te zijn. Of het nu gaat om hair styling of om feestjes geven. Of om zingen, latte art of films maken. Net als bij MischaRocks draait het om de zorg voor een beter en mooier leven, en dat willen we graag met je delen. MischaRocks‌the quality of being you.

Colofon Uitgever en hoofdredactie

Grafisch Ontwerp

Concept

Cover foto

MischaRocks

Nadia Troeman

MischaRocks

Model: AI Ming Oei

Art Director Tarheel Wol Eindredactie Anouk Oudkerk Pool

Wai Seu Chan

Fotografie

kleding :HOPE by NEN XAVIER MischaRocks cover

Teksteditors

Michel W

Jamy Joy Sens

Karlijn Goudriaan

Special thanks

Kirsten Steenvoort

Olga van Dijk

NEN XAVIER

Tarheel Wol


Healthy bodies Body Wash | Avocado with aloe vera & cucumber . Wintergreen . Ginger flower Je voelt je de hele dag lekker met MischaRocks moisturising Body Wash. Vervaardigd van milde ingrediënten voor een natuurlijk en effectief reinigend resultaat, geschikt voor elk huidtype. Je huid is zacht, gezond en fris na elke douchebeurt en je ervaart de beschermende werking de hele dag lang. Onze natuurlijke oliën, gecombineerd met plantenextracten, houden de huid perfect in balans.

Body Moisturisers | Asian flower met Green tea & turmeric . Avocado with aloe vera & cucumber Voor een zijdezachte huid, met zorgvuldig geselecteerde rijke ingrediënten en een lotion die direct hydrateert, voedt en verzacht. Voor een intensieve verzorging en bescherming. Met actieve vochtinbrengers, plantenextracten, vitamines en natuurlijke oliën, die je huid in balans brengen, herstellen en verzorgen na een bad of tussendoor. Voor een zachtere, goed verzorgde huid en een antioxiderende werking gebruikt MischaRocks aloë vera, komkommer, kurkuma en groene theeextracten. Verzorg en verfris je huid én je geest met MischaRocks. Jezelf verwennen begint onder de douche met MischaRocks.

Massagekaarsen | Mintflower . Special cup of tea . Fruit after dinner Natuurlijke sojawas en heerlijk verzorgende oliën smelten samen tot een warme en zachte massageolie. Nooit meer koude handen tijdens het masseren. De verzorgende oliën, essentiële oliën en sojawas zorgen voor een massage, die nog nooit zo heerlijk relaxt was.


PEOPLE

SITTICHAI WANAKHUN, AKA

ONE Fotografie: Tarheel Wol

Naam: One | Beroep: tattoo artist en eigenaar van drie tattoo shops in Ko Chang, Thailand | Specialiteit: Bamboo tattoo

Al meer dan 10.000 gelukkige klanten heeft Sittichai WanaKhun, aka One, gehad. Hij leerde het vak van bamboo tattoo artist van zijn vader op het Trat eiland, niet ver van Ko Chang waar hij nu zijn drie tattoo shops heeft. De bamboo tattoo heeft een lange geschiedenis in Azië,maar door de hogere eisen aan hygiëne wordt de traditionele manier – inzetten met bamboestokjes met geslepen punt - niet veel meer gebruikt. One werkt uitsluitend met naalden die vervangen kunnen worden, maar verder is het principe ongewijzigd. Geen apparaat komt eraan te pas: alleen de bamboestok met naald(en). De inkt wordt tussen de huid aangebracht, waardoor het zetten van de tatoeage minder pijnlijk is en de huid sneller geneest. One krijgt van de klanten vaak carte blanche: a free mind gets a free hand.

one.tattoo.bamboo.com


PORTRAIT

TED LANGENBACH Tekst: Jamy Joy Sens Fotografie : Michel W

Dat Ted Langenbach zich bewust is van zowel

drugs en alcohol. Maar dat is helemaal niet zo.”

Echte liefde = Playboys kopen “Pietra Ligura is mijn steun en toeverlaat. We hebben een soort ‘perfecte relatie’. We zijn elkaar ooit tegengekomen in de jaren negentig. Pietra was zo’n lolitameisje. Eerst meer de prikkels en dan de verliefdheid. Maar onze relatie is heel sterk geworden. Ons geheim is denk ik dat we elkaar op het creatieve vlak kunnen aanvullen. Wat bij mij ontbreekt, heeft Pietra met haar eigen gespecialiseerde antennes. Ik kom vaak met een schets en die gaat zij dan helemaal uitwerken. Ze is mijn netmaker en ik ben de chaoot. Zij is een Maagd, netjes. En ik ben een Stier, chaos, flirten, versieren en altijd met meisjes bezig. Ik heb nooit gedacht aan trouwen. Een relatie is als een experiment. De perfecte relatie bestaat bij de gratie van ‘wat is er meer dan liefde?’ Liefde is ook een gezamenlijke passie. En liefde is loslaten. Het zal Pietra niets interesseren als ik iets afspreek. Als ik ’s avonds maar weer terugkom. Wij hebben niet dat benauwende. Veel mensen denken bij een relatie aan: liefde, neuken, cadeautjes kopen, vakantie en weer neuken. Maar een goede relatie bestaat ook uit de vervelende dingen die je meemaakt: dood, verderf, verdriet. Zoals de dood van vrienden, van ouders. Dat heeft onze relatie heel sterk gemaakt. Maar ook de simpele dingen. Vandaag heeft ze allemaal Playboys voor me gekocht uit ’83 met veel schaamhaar. Dat is het perfecte voorbeeld van een goede relatie, ze kan haar vriendjes fantasieën vertalen.”

Wie is Ted? “Jan Louter probeerde in zijn documentaire over mij vast te leggen wie Ted Langenbach is. Maar ik kan niet zeggen wie Ted is. Als mens ben je onderdeel van het evolutiegedrag van jezelf. Het hele leven is een leerproces. Dat is voor mij geen baan van 9 tot 5 met een huis in Barendrecht, blij met een afstandbediening en een vast vakantieadres. Bij mij is het (ondanks mijn reële leeftijd, want ik vier sinds mijn dertigste al mijn verjaardag niet meer), dat ik het leuk vind om door jonge mensen geïnspireerd te raken. Maar ook door de kennis van professoren en hoogleraren. Elke dag kun je leren. Hoe oud je ook bent, mits je jezelf kunt prikkelen. Daar blijf ik door veranderen. Natuurlijk heb ik wel mijn stemmingen die typerend zijn voor Ted. Soms heb ik een kutbui, of verveel ik me, en dat projecteer ik dan op straat. Dan wil ik heel hard schelden.”

Natural high worden “Gezondheid is voor mij heel belangrijk, en voor Pietra ook. We sporten veel, geen alcohol, geen drugs, veel vegetarisch eten. Mensen denken altijd dat ik het heel veel heb gedaan, drugs en alcohol. Maar dat is helemaal niet zo. Ik ben vroeger in de horeca opgegroeid en ik heb veel mensen van de barkruk zien vallen. Als mensen het willen doen, moeten ze het zelf weten. Maar ik vind het juist leuk om te kijken hoe ver je kan gaan met endorfine, met een natural high. Zoals een ander de behoefte heeft om een sigaret te roken, heb ik de behoefte om te gaan sporten of om een vegetarische maaltijd te gaan maken. Maar het moet niet moraliserend worden. Zo ben ik bijvoorbeeld ook maar partime-vegetariër. Ik eet wel eens een bitterbal. Maar naar de slager voor een groot stuk vlees, dat doe ik dan weer niet.”

Inspiratie “Mijn tijdloze inspiratie is altijd Dada geweest. Verder haal ik mijn inspiratie door me enorm te ergeren aan bepaalde dingen en dat te herdefiniëren tot iets positiefs. Ik snap bijvoorbeeld niets van de muziek van tegenwoordig. Vroeger ging je voor hiphop naar Philadelphia en voor techno naar Berlijn. Nu zijn alle muziekstijlen in een blender gegooid. Als ik naar de radio luister op de sportschool, hoor ik niets meer dan een soort piep-knor-stofzuiger met een beetje R&B en house er in, het is zo afschuwelijk. Het is vlees noch vis en daar staat de hele Top 40 vol mee. En ik word nog het minst opgewonden als ik over de Lijnbaan loop. Je hebt ‘de koopgoot’, maar de echte goot is de Lijnbaan. Voor twaalven kan het nog, maar als ik er ’s middags loop, denk ik: ‘dit is de hel’. Dan kan ik niet meer aan sex of aan gebakjes denken. Het is de plastic maatschappij van tegenwoordig. Maar zo ontstaan er nieuwe dingen. Wat ik doe, is breed profileren, diep confronteren. Het mag tacky zijn om mensen bij elkaar te brengen, maar ik probeer ze wel altijd te verrassen, zodat ze denken: ‘hé, dat is ook leuk’.

The time is Now to party Wow “De MTC-party’s en Now & Wow waren echt een toptijd. Maar ja, toen kreeg je de copy cats. En kwam het partykannibalisme. En dat is dan het einde van het imperialistische uitgaans-tijdperk. Now & Wow is mijn kindje. En die wilde ik niet in die malle molen of centrifuge mee laten draaien van die copy cats. Daarom ben ik er even tussen uitgestapt en ben ik andere dingen gaan doen. Ik zie Now & Wow als een uitdagend lifestyle magazine, dat ik een tijdje niet heb uitgebracht. Het is mijn platform dat ik gebruik als er iets aan de hand is, bijvoorbeeld in de wereld, iets vernieuwends of irriterends. Als je een merk goed onderhoudt, zal het altijd van waarde zijn, ook al gebruik je het even niet. Ik voel aan dat mensen het nu nodig hebben. Mensen zijn nu weer rijp voor saamhorigheid en komen weer uit hun comfort zone. Daarom heb ik Now & Wow weer gerehabiliteerd. Ik wil dingen neerzetten die sfeergerelateerd zijn, en niet aan een stijl. Elke stijl is al een keertje uitgevonden. We gaan het ‘Now & Wow Fest’ nu verspreiden. We zijn uitgenodigd in Sao Paulo en in Berlijn. Daar ben ik nu druk mee bezig. Al die favoriete dj-schoonzonen die

het heden als de toekomst, is algemeen bekend. De visionair en levenskunstenaar heeft de tofste feestjes gegeven. Maar wie had ooit gedacht dat hij het meest zou genieten van een taartje in Barcelona? Tijdens een interessant en leerzaam gesprek in het NRC Café in Rotterdam, vertelt Ted over zijn leven. “Mensen denken altijd dat ik het heel veel heb gedaan,


PORTRAIT

maar een beetje staan te playbacken, daar betalen we dan twee ton voor. Het mag nu wel weer wat theatraler, gekker, met meer bezieling en beleving.” Teds Tips “Mensen vragen altijd waar ze heen moeten gaan in het buitenland, naar welke festivals en clubs. Maar als wij in het buitenland zijn, gaan we bijna nooit uit. Als ik je echt ergens naar toe moet sturen, dan is het naar Barcelona. Naar mijn favoriete winkel waar ik altijd taartjes ga eten, Granja M Viader. Dat is heel Catalaans, met een ober in witte jasjes. Ik heb het leren kennen in de tachtiger jaren, toen ik daar met mijn band was. Daarna heb ik er ook nog een tijdje gewoond en wat meisjes gehad, maar ik kom er altijd terug. In Parijs zou ik je sturen naar Café du Flor. En in Berlijn naar Café Einstein, waar allemaal beroemde schrijvers en filosofen aan de tafeltjes hebben gezeten. Lekker om daar een krantje te lezen en een apfelstrudel te eten.”

“Ik haal mijn inspiratie door me enorm te ergeren aan bepaalde dingen en dat te herdefiniëren tot iets positiefs” Toekomst “Als jongetje droomde ik altijd van een weiland voor naakte mensen die aan het kroelen waren. Iedereen had honden en iedereen was gelijk. Dat lijkt me nog steeds een mooi toekomstbeeld. Maar wat ik graag nog zou willen doen, is alleen maar in hotels leven, een theatervoorstelling maken, mijn boek afschrijven, een hele surrealistische, uitbundige B-movie maken en de muziek weer oppakken. Ik wil eigenlijk nog zoveel. Ik denk dat ik nooit zal stoppen als levenskunstenaar. Behalve als ik uiteindelijk word gevraagd voor een pornofilm, waar ik veel geld mee kan verdienen.”

Beroep: levenskunstenaar, is bekend geworden als organisator van de MTC-party’s en als creatief directeur van club Now & Wow en het voormalige WATT in Rotterdam. Favoriete scheldwoord: kut Minst favoriete woord: urban Turn on: natuurmeisjes & gebakjes. Turn off: siliconenbimbo’s en alles wat voorspelbaar is. Favoriete geluid: de zee in Barcelona. Minst favoriete geluid: mensen die heel hard praten in het openbaar. Positieve eigenschap: dat ik nee kan zeggen (sinds kort). Negatieve eigenschap: ik vertrouw mensen te snel. Welk beroep had je gekozen als je geen feesten was gaan geven? dan was ik profvoetballer bij Sparta geworden.


www.thegoodpeople.nl


HESTER WERNERT-RIJN Tekst: Jamie Joy Sens

Fotografie: Tarheel Wol

Ze won diverse vakprijzen, doet backstage het haar bij de modeshows van Yohji Yamamoto, Valentino and Stella McCartney en werkt bij de Amsterdam Fashion Week als Chef de Cabine voor ontwerpers als Jan Taminiau, Rodrigo Otazu en Supertrash. Hester Wernert-Rijn is één van de hotste Nederlandse haarstylisten van dit moment. Naast editorial werk voor de beste internationale modeglossy’s als Numero, Purple, W en Voque, werkte ze mee aan modeshoots van Louis Vuitton en V&R en staat ze ook nog in haar eigen salon Mogeen in Amsterdam. “Ik heb in mijn leven meerdere malen te horen

zakenpartner Siko van Berkel. Ik miste een platform waarbij fashion geïntegreerd wordt in het kappersvak. De school en salon zijn tegelijkertijd open gegaan. Dat was een heel pittige periode. Gelukkig zijn Siko en ik net ying en yang. Zo beurden we elkaar op. En ik denk dat als je succesvol wilt zijn, je bereid moet zijn om het onderste uit de kan te halen en niet op te geven. Een goede taakverdeling is belangrijk, dan komt er rust en kan je weer creatief nadenken over de toekomst. Het klinkt cliché, maar het is waar: je moet je dromen volgen.” Kop op “Ik ben trots op de zaak zoals die nu is. Maar het komt niet vanzelf. Toen we net open waren, hadden we een lekkage. We hadden niet veel centjes om te investeren in de zaak. Alles stond uiteindelijk wel met het beetje geld dat we konden lenen, maar daar moet je creatief in zijn. We waren net een maand open en we hadden van die lampjes in het plafond, daar kwamen ineens druppels uit. We hadden een show gehad en toen we die avond terugkwamen in de salon om onze spullen neer te zetten, stroomde het water als een open kraan naar beneden en stond de zaak helemaal blank. Ze konden vier dagen lang geen lekkage vinden. En we mochten niet meer werken van de brandweer. Maar we konden niet dicht, want we hadden geen geld om dicht te gaan. We hadden twee grote klikobakken om het water mee op te vangen. Die moesten we per uur legen. En ineens viel het hele plafond naar beneden. Gelukkig stond er niemand onder. Je bent nog niet eens echt begonnen, en dan gebeurt er zo iets. Dat was echt een van mijn grootste tegenslagen. Maar als alles weer gemaakt is, en je bent vier jaar verder, dan denk je: ‘nou je komt er wel door heen’.”

het zeker, daar kan je toch niets mee.”

Rots in de branding “Het is ook belangrijk om de juiste mensen om je heen te hebben. Mijn hele lieve man slaat altijd z’n arm om me heen als ik moe thuis kom en dan is het net alsof de zon door de regen schijnt. Serge heeft een eigen restaurant (Lion Noir, red.) en daarom begrijpt hij ook mijn zorgen. Hij is echt mijn steun en toeverlaat. Maar mijn zakenpartner en familie tellen net zo zwaar mee.”

Het begin “Ik had al een voorliefde voor haar toen ik vier jaar was. Ik knipte met een nagelschaartje slangetjes in het tapijt. Daar was mijn moeder niet zo blij mee. Toen ik negen was, heb ik de treurwilg in de tuin gekortwiekt naar de boblijn van m’n buurjongetje. Toen wist ik wel wat ik wilde worden. Ik heb in mijn leven meerdere malen te horen gekregen: ‘O, wil je kapster worden? Weet je het zeker, daar kan je toch niets mee’. En dan dacht ik: ‘ja, maar dat is wat ik leuk vind. Wacht maar, geef me een paar jaar, ik ga dit doen. Bekijk het maar.”

“Toen ik negen was, heb ik de treurwilg in de tuin gekortwiekt naar de boblijn van m’n buurjongetje”

Zie je wel “Na de kappersopleiding en de House of Orange Make-Up School ben ik gaan freelancen. Mijn make-up was niet zo briljant, maar mijn haar werd steeds beter. Op mijn vijfentwintigste heb ik de kans gekregen om topstylist Eugene Souleiman te assisteren, voor mij is hij de beste van de wereld. En vanaf toen kwamen de grote namen, Yohji Yamamoto, Stella McCartney... We gingen naar Parijs, Londen, Milaan, New York. Het eerste seizoen heb ik alles zelf betaald en heeft mijn moeder gelukkig kunnen bijspringen. Het was even investeren, maar het heeft absoluut z’n vruchten afgeworpen.”

Inspiratie “Ik probeer de zondagen en de woensdagen vrij te houden met mijn man. Dan kan ik mijn werk echt loslaten. Maar zodra ik alleen ga relaxen, zwemmen, sporten of lezen, word ik continu geïnspireerd. Vooral oude antiekwinkeltjes inspireren me heel erg. Maar ook het kleurverloop van een takje of de vertakking van het takje. Daar zie ik haar in terug en daar moet ik dan snel een foto van maken. Er zijn nog zoveel dingen die nog niet zijn gemaakt of gedaan. Het blijft een broeinest van inspiratie en kennis in mijn hoofd, dat ik nog wil laten zien. Ik wil altijd iets maken wat anderen niet hebben gedaan en echt fast forward zijn.”

Ondernemen “Zo’n leermeester als Souleiman is er niet echt in Nederland. Daarom ben ik vierenhalf jaar geleden de Mogeen Salon en Hairschool begonnen, samen met mijn

Editorial “Ik ben voor editorial hairstyling gegaan, omdat het haar is dat je in sprookjes ziet. Het is onwerkelijk om te maken en het is een uitdaging om het zo te doen

gekregen: ‘O, wil je kapster worden? Weet je


PORTRAIT


dat het niet theatraal wordt. Dat het echt lijkt en organisch, levendig en met emotie. Daar sta ik ook om bekend, grafisch haar maken met emotie. Jaren geleden had ik geen idee hoe ik iets moest opbouwen. Vroeger kon ik iets maken dat in totaal zes kilo woog. De modellen begonnen dan wel eens te huilen. Nu ben ik zo dat ik haar kan maken zonder dat het pijn doet, en dat het veel minder weegt, hooguit een kilo.” Ideale haarwereld “Ik zou het niemand willen aandoen om met ‘editorial haar’ over straat te lopen. Dat is voor de foto, een momentopname. Ik vind het tof als iedereen er sexy uitziet. Dat kan mooi geföhnd zijn, maar ook een droge, bitchy look. Als het maar goed gestyled is. Mensen vergeten soms dat ze een stylingproduct in hun haar moeten doen. Nederland heeft wel een soort rauwe stijl, net als Engeland en Denemarken. Al die kids van nu hebben wel een hele toffe smaak. Ik wist vroeger niet eens wat Chanel was.”

Naam: Hester Wernert-Rijn Leeftijd: 32 jaar Beroep: haarstylist (agent: House of Orange), ambassadeur van Sebastian Professional, Mede-eigenaar Mogeen Salon en Hairschool. Favoriete scheldwoord: kut Minst favoriete woord: ontevreden Turn on: mijn man Turn off: arrogante mensen (maar misschien ben ik dat zelf ook wel) Favoriete geluid: de zee Minst favoriete geluid: het huilen van een baby

“Ik vind het tof als iedereen er sexy uitziet” Fashion “Hoe shabby het er ook uit kan zien, stiekem ben ik wel bezig met fashion. M’n trui met gaten er in heb ik dan net zo gesneden dat het er modieus uitziet. Ik ben gek op dure schoenen. En vooral het combineren van duur met goedkoop vind ik het leukst om te doen. Laatst heb ik een knaloranje broek gekocht. Daar komt niet iedereen mee weg, maar toch lukt het me wel. Alleen haar gaat altijd voor mode. Je kan nog zulke toffe kleding aantrekken, maar als je haar niet goed zit, dan komt de rest ook niet tot z’n recht. Daarom is het zulk dankbaar werk. Je kan iemand zo intens blij maken.” Toekomst “Ik wil graag kinderen, die kan ik dan later mijn archief laten zien. En natuurlijk ben ik nieuwsgierig naar de ‘mini me’ van mij en Serge. Maar nu nog niet, ik ben zo dol op m’n werk. Beide kan ik gewoon niet inplannen. Ik wil nog een paar jaar rocken in het buitenland en dat wordt dan ingewikkeld. Ik zou het heel tof vinden om met Yohji Yamamoto of voor Chloé te werken. Of om mee te denken over nieuwe haarproducten en haarkleuringen. Ik denk dat ik nooit zal stoppen met dit vak. Het is bijna een soort verslaving. Ik wil graag iedereen blijven inspireren.”

Positieve eigenschap: streber Negatieve eigenschap: vergeetachtig Welk beroep had je gekozen als je geen haarstylist was geworden? bloemist.


RAHWA GEBREMESKEL Leeftijd: 30 jaar . Beroep: Barista . Specialiteit: Latte art

Wat is koffie voor jou? “Koffie is mijn passie. Zo vind ik het interessant om er alles over te weten te komen en dat in de praktijk uit te proberen. Daarbij vind ik het leuk om mijn gasten te verassen met een geweldige koffie, met pure ambacht.”

ligt de nuance in de details: een goed gemaakte macchiato is uit meerdere lagen opgebouwd, die niet in elkaar doorlopen. De benodigdheden zullen in ieder huishouden wel aanwezig zijn: een laag pannetje, een garde, een klein kannetje en een macchiatoglas - een hoog glas, het liefst iets dikker. Er komt tenslotte hete melk in het glas en daar moet het tegen kunnen!”

Hoe is je passie voor koffie ontstaan? “Jaren geleden werkte ik als barvrouw. Het was daar niet extreem druk, dus ging ik op een dag experimenteren met de koffie. Zo maakte ik per toeval een latte macchiato. Met de gedachte dat ik dat had uitgevonden, verkocht ik dat massaal aan mijn gasten door het goed aan te prijzen. Mijn creatie bestond al en er was meer, zoals latte art. Maar ik ben geen coffee nerd hoor, wel een echte koffieliefhebber.”

Hoe heb je er je beroep van gemaakt? “Op een dag kwam de monteur langs om een jaarlijkse check te doen van de espressomachine. Ik vertelde enthousiast dat ik koffie had gemaakt in mooie lagen en dat ik dat niet eerder had gezien. Hij lachte, ging naar zijn auto en kwam terug met een Friesche Vlag waaier. Ik kon mijn ogen niet geloven.

Wat is latte art? “Latte art doe je op een latte of op een cappuccino. Het is eigenlijk van koffie een klein kunstwerkje maken. Hoe je te werk gaat, hangt af van de koffie die je wilt maken. Latte is een shot espresso met heel veel melk en een beetje schuim. Een capuccino is ongeveer 1/3 espresso, 1/3 melk en 1/3 schuim. Een latte macchiato is opgeklopte melk, die in een espresso wordt geschonken. Maar zoals zo vaak

Ik vond het leuk om ermee bezig te zijn en heb me meteen ingeschreven voor een latte art workshop. Ik had met beide trainers een kort gesprek en de passie in hun ogen deed me besluiten om er mee door te gaan. Ik heb mijn certificaat behaald en ben voor Mobiccino gaan werken, een mobiel espressobarconcept met de service van een barista. Inmiddels doe ik dit 4 jaar. Het is zo leuk om uitdagingen te halen uit het verbeteren van je koffie, zodat je

telkens weer het beste kan uitserveren aan je gasten. Met de jaren zijn er vele andere zetmethodes en vernieuwingen bijgekomen en dat betekent dat je als barista nooit helemaal uitgeleerd raakt.” Hoe goed ben je in je vak? “In 2008 deed ik mee aan de NK Latte Art, dat was erg leerzaam. Ik ben vierde van Nederland geworden. Dat was een leerproces, en ik ben daar als barista ook flink door gegroeid. Ik wil ook nog graag meedoen aan de Barista Kampioenschappen. Maar je moet minstens een jaar reserveren om het allemaal goed voor te bereiden.” Hoe drink je zelf het liefst je koffie? “Als er niet veel aandacht en liefde in mijn bakje is gestoken, sla ik ‘m liever over. Als je het beste gewend bent, then it is hard to go back. Zelf begin ik mijn dag met een espresso macchiato, en een espresso met een klein beetje melkschuim. De melk maakt ‘m iets romiger en zorgt ervoor dat de espresso voller van smaak is. Het resultaat is net iets zachter dan een espresso en dat is lekker langzaam wakker worden.”


PEOPLE

NTJAM ROSIE NTJAM ROSIE is een opvallende verschijning op het podium. Niet alleen vanwege haar eigenzinnige kledingstijl en korte haar, maar vooral door haar krachtige stem en eigen sound. Voor haar laatste album ‘Elle’ liet ze zich inspireren door George Duke, Stevie Wonder, Patrice Rushen, Syreeta en Miriam Makeba. Artiesten die opereren op het grensvlak van soul en jazz en dat combineren met elementen uit Braziliaanse and Afrikaanse ritmes. Waar haal je je inspiratie vandaan? “God. Mijn geloof is een baken voor alles. Maar ook het leven zelf, de ups en downs en hoe ik er mee om ga. Meer de spirituele lading ervan. En ook simpele dingen als een glimlach van iemand of een lekkere maaltijd van mijn moeder kan me al inspireren.“

mijn albums. Dat ze rust voelen, nemen en krijgen. ‘Hoe gaat het echt met je?’ Dat is mijn boodschap. Dat mensen rustig aan moeten doen en hun ziel moeten voeden met liefde. Dit leven gaat zo snel, voor je het weet is het voorbij. Ik wil een soort bewustzijn overbrengen: wat je laat je achter?”

Zijn er veel ups & downs in je carrière geweest? “Het is niet allemaal ‘happy, happy, happy’ en zo makkelijk als het soms lijkt op tv. Je moet er keihard voor werken. En soms ben je nog niet goed genoeg voor iets en daar moet je mee leren omgaan. Hierdoor heb ik echt een olifantenhuid gekregen. Ik heb mezelf tijdens mijn studiejaren heel erg leren kennen. Dingen komen wel goed als je vol geloof en vol passie iets doet. The only way is up anyway.”

Waar gaat je album ‘Elle’ over? “Elle is de derde vrouwelijke persoon in het Frans. Dus het zijn de verhalen van de vrouwen om mij heen. Uiteindelijk hebben we allemaal wat gemeen en uiteindelijk wil iedere vrouw hetzelfde: liefde. Mijn derde album gaat meer over mezelf, over mijn verhalen. ‘Elle’ is ook dichtbij, want het zijn mijn mensen, mijn vriendinnen, mijn moeder. Maar op het nieuwe album wordt het ietsjes ‘bloter’, meer naar binnen en meer over mijn kant. En dat is nu mijn uitdaging, om een iets kwetsbaardere Rosie te laten zien. Maar de soul blijft hetzelfde.”

Wat wil je overbrengen met je muziek? “Ik heb rust in mezelf en in mijn muziek. Ik hoop dat mensen dat gevoel ook krijgen als ze luisteren naar

Wat zijn je plannen voor de toekomst? “Ik ben vorig jaar begonnen met gitaar spelen. Mijn eerste optreden met gitaar was bij De Wereld Draait Door. Ik was super nerveus. Zit ik daar met mijn hoofd op tv. Maar dat is wel iets waarin ik wil groeien. Veder is ‘Elle’ uitgebracht in Japan, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Die landen komen zelf aan de deur kloppen, dat is te gek! Maar het is nog niet genoeg, ik wil de hele wereld over. Zou je terug willen naar Kameroen? “Dat is uiteindelijk wel mijn doel. Om daar ook te kunnen optreden, terug naar mijn roots. Ik ga nu ook om de drie jaar terug. Als ik dat niet doe, dan voel ik me als een boom die te lang zonder water staat.“ De live-cd en dvd van ‘Elle’ zijn nu te bestellen via de website www.ntjamrosie.com. Twitter: @NtjamRosie.


Life starts with

Huub Verheij tijdens de verbouwing van zijn nieuwe Hot Yoga Studio in Amsterdam. Inmiddels is de studio open. Check de website voor meer informatie en lestijden.

Fotografie: London Loy

Overtoom 62,Amsterdam . www.fortydegrees.nl


HEALTH

E-hunting Tekst: Kirsten Steenvoort Fotografie :Tarheel Wol

Haastige spoed is zelden goed. Spreekwoorden komen niet voor niets ergens vandaan. Het is waar ook. Helemaal in deze gejaagde consumptiemaatschappij. En dan verbazen we ons nog over onze hyperactieve kinderen en een wereldbevolking waarvan bijna de helft overgewicht heeft. Vreemd toch? We hebben allang ontdekt dat we moeten letten op vetten, suikers en calorieën. Daarin hebben alle voedingsproducenten ook Het Licht gezien; namelijk met het mediatrucje ‘Light!’ Light lijkt tegenwoordig wel het antwoord op alles. Je kan het zo gek niet verzinnen, of ze hebben er in de supermarkt wel een light variant op. Neem een Diet Coke, dat is beter voor je? Misschien een goed idee om toch stiekem eens te kijken op het etiket. Bijna alle dranken met het woordje ‘light’ bevat het kunstmatige zoetmiddel Aspartaam. Remember, alle ophef rond Optimel? Daar zit aspertaam in en daar krijg je kanker van. Nou krijgen we tegenwoordig van alles kanker, maar toch is het verstandig eens op je E-tiket te kijken. Aspertaam wordt namelijk aangeduid met E951, een additief, zoals er zoveel additieven, Ewaarden zijn. Wat zijn E-waarden dan en waarom zit het in ons eten? Zoals gezegd, leven wij in een consumptiemaatschappij, waarin een gehaaste levensstijl niks nieuws is. En bij het gehaast-zijn, is het wel zo fijn als we snel kunnen eten. En makkelijk. En niet te duur. En het liefst ook lekker. Daar heeft de voedingsmiddelenindustrie iets op gevonden. Magnetronmaaltijden die met 3 minuten ready to go zijn, alles-in-één ontbijtdranken en hele desserts die met een pakje en wat water in een handomdraai geserveerd kunnen worden! En weet je wat leuk is? Als ze er E621 of E640 in doen, willen en kunnen we nóg meer eten! Makkelijk toch? Yep! Goed? Nope. Dit alles is alleen mogelijk dankzij additieven, de E-waarden op de verpakking. Niks natuurlijks aan. Chemische, kunstmatige producten. Nu hangt hier uiteraard een ‘maar’ aan. Niet alle E-waarden zijn per definitie slecht en het ligt ook aan de hoeveelheid. Toch aten de vroegere jagersverzamelaars, of zelfs onze overgrootouders, meer puur eten. Dus: seizoensfruit en zelfverbouwde groenten. Dus heb je een tuin, probeer het eens zelf! Geen tijd? (Logisch) Koop en kook gewoon zo veel mogelijk vers en heel, dat is de beste boodschap. Geen E-food, maar I-food.


AUDREY BLANKERS Tekst: Jamy Joy Sens Fotografie: Olga van Dijk


Professioneel schoonzwemster Audrey Blankers was zeven jaar op een rij Nederlands kampioen. Na alle onderdelen van het schoonzwemmen gedaan te hebben, besloot ze vorig jaar om met haar carrière te stoppen. Waarom ben je gaan schoonzwemmen? “Mijn zusjes deden het allebei. En toen ik vijf was, ben ik het ook gaan doen. De combinatie van dansen in het water, make-up opdoen en een badpak met glitters dragen; dat is natuurlijk voor ieder meisje hartstikke leuk. Dat wilde ik ook wel. Ik heb hele zakken vol met zelf ontworpen badpakken. ”Is het moeilijk om op topniveau aan schoonzwemmen te doen? “Schoonzwemmen is één van de allerzwaarste sporten die er is. Je bent onder water, je hebt geen lucht, danst op de muziek en je gebruikt alles, iedere spier. Dat wordt heel erg onderschat. Sommige zien het als de clown uithangen, maar wij zien het meer iets als iets overbrengen. Ik heb op hoog niveau gesport en ik heb nu een andere keuze gemaakt, omdat ik er weinig voor terug kreeg. Ik trainde veel meer dan een profvoetballer doet. Het verschil is dat die heel veel geld krijgt, en ik niks.” Waarom ben je gestopt? “Op jonge leeftijd moest ik veel uren trainen voor de Nederlandse kampioenschappen. Hierdoor heb ik veel gemist. Ook is het een sport met veel vriendjespolitiek, en daar hou ik niet van. Ik had de Olympische Spelen en het WK wel leuk gevonden om nog te winnen, maar daar had ik geen motivatie meer voor. Ik heb al zoveel gedaan en je moet op je hoogtepunt stoppen, vind ik. Dit was mijn hoogtepunt. Nu heb ik de tijd om te winkelen en uit te gaan, dat heb ik altijd gemist. Ik mis het trainen ook niet. Alleen als ik naar mijn wasbordje kijk, dan vind ik het wel eens jammer.”

“Schoonzwemmen is één van de allerzwaarste sporten die er is” Welke toekomstplannen heb je nu? “Ik studeer sportmarketing aan de Johan Cruijff University in Amsterdam. Het eerste jaar van mijn studie heb ik veel gemist door sport, maar dat is op deze school gelukkig goed te combineren. Volgend jaar ben ik van plan aan mijn laatste jaar te beginnen. In de toekomst hoef ik niet per se in de sportwereld te werken. De media vind ik ook leuk. Het lijkt me wel wat om bondscoach te worden als ik ouder word. Maar dat zien we dan wel weer. Nu geniet ik eerst van mijn vrijheid.”


DON DIEGO POEDER Fotografie Tarheel Wol

In april speelde je je laatste wedstrijd als profbokser. Waarom ben je gestopt? “Ik heb in totaal 32 wedstrijden gebokst, met 19 knock outs. In totaal heb ik 6 wedstijden verloren. De hoogtepunten waren mijn wereldtitel WBU en mijn internationale titel WBU. Daarnaast was ik 2 keer Amateur Kampioen Nederland, Kampioen van Zuid-Holland en Europees Kampioen Zilver. Zes jaar was ik professioneel bokser in Amerika. Je wordt op handen gedragen als je wint. Maar bij verliezen merk je pas hoe weinig vrienden je eigenlijk hebt. Achteraf gezien had ik nooit naar LA moeten verhuizen. Ik had vrienden opgebouwd in New York, en die ik miste ik. Door de heimwee verloor ik de drive om te trainen, om te knokken. Ik was niet sterk genoeg om te zeggen dat ik New York miste en dat ik vanaf die

basis alles en iedereen aankon. Ondanks al mijn eerdere prestaties zat ik al gauw weer op het vliegtuig terug naar huis.” Wanneer besloot je om je laatste wedstrijd te vechten? “Ik was 40 geworden. De trainingen vielen me steeds zwaarder, ik heb veel pijn gehad. Het werd me afgeraden om te vechten. Omdat ik de ring niet wilde verlaten, ben ik een scheidsrechterstraining gaan doen. “ “Naast het lesgeven en personal trainen heb ik nu tijd voor mijn andere passies; het schrijven, het regisseren en het maken van films. Mijn favoriete filmgenre is de thriller. Ik begon met mijn eerste film in 2002, De Sofa. Daarna volgden in 2008 Gesloten Deur, in 2009 Ouderwets Gemeen en in 2011 Zoekende. Ook schrijf ik

veel en heb ik zo nog 4 films liggen voor de toekomst, zowel Nederlands- als Engelstalig.” Waarom filmmaker? “Het is een kant van me die veel mensen niet kennen; die van filmfreak, regisseur en schrijver. Het geeft veel voldoening en het is fijn dat ik er nu volop mee aan de slag kan gaan. Zo ligt er nog een boek vol met gedichten ergens op de plank.” Wat hoop je te bereiken? “Het is nu tijd om te gaan werken aan de commerciële kant. Ik start binnenkort met de Don Diego Stichting voor film, zodat mijn werk bekender kan worden. Ik zou graag mooie films willen maken voor het grote publiek. Het is tijd om mijn nieuwe dromen uit te laten komen.”


MISCHA ROCKS IT ALL Day Cream Vitamin B5, UV, Anti aging

Facial Foamer Cornflower extract, Vitamin B5

Body Moisturiser Avocado, Aloe vera & Cucumber Asian flower with Green tea & Turmeric

Body Wash

Ginger flower . Aloe vera . Cucumber . Wintergreen

Lip Balm Shea butter, Zi Cao oil, Green tea, Aloe vera, Vitamin E

Home Perfume

Scented sticks . Scented candles

Shampoo & Conditioner Moisturising shampoo & Conditioning treatment Protein restore shampoo & conditioner

Hair Protectors

Gel mousse . Be straight . Light weight

Hair Stylers

Tex style . Punk paste

now in stores and online


Face products MischaRocks New | Day Cream, Facial Foamer & Lip Balm www.mischarocks.com

Mischa Paper #2  

lifestyle magazine with a cosmetics intrest

Mischa Paper #2  

lifestyle magazine with a cosmetics intrest

Advertisement