__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

MischaPaper issue: 3 - 2013

OUTER BEAUTY & INNER

INTERVIEWS Bas Kosters Pieke Bergemans AND MORE Spray-on fashion . Power shakes . City farming 2.0


day & night cream clean shave facial cleanser body wash wintergreen massage candle peppermint scented candles sandalwood, cinnamon scented sticks true wood, innoscent & oriĂŤntal


THE BLACK SERIES


WHAT TO WEAR in 2013 according to OntFront Text by: Safi Graauw (Cavemen) / Photography by: Dim Balsem

As seasons shift year-round, men’s style changes and newer styles develop. Introducing their new looks for 2013; Amsterdam’s OntFront Store created a photographic series in which a generation of men pushes the revival of classic styles and represent the OntFront creed: ‘Tailored and Streetwise’. As Dutch actor Sergio Hasselbaink and Mike Verhagen pay their respect to Amsterdam’s long cultural history; they radiate “dapperness” in OntFront’s newly designed attire. The series contain the newest garments within OntFront’s clothing line. Fabrics of the current collection are classic tweed, wool, jersey, velour, cotton and leather. All garments are crafted with care and created in limited numbers of 150 pieces per style. Details in the overall looks are completed by adding other brands that are available at the OntFront store: Bailey, Pasotti Ombrelli, Knits & Knotts, Brixton, Retrosuperfuture, Amsterdam shoe co, L’ecole National, NUNC & Flybird. By creating this series, the collective behind the OntFront clothing line proudly display their vision in modern-day menswear. www.ontfront.com


HOI, IK BEN MISCHA, WELKOM. IK NEEM JE DIT KEER GRAAG MEE IN ONZE WERELD VAN BEAUTY. WAT IS SCHOONHEID? WAT MAAKT IEMAND MOOI OF SPECIAAL? EN HOE VERHOUDEN INNERLIJK EN UITERLIJK ZICH TOT ELKAAR? DEZE VRAAG VORMDE DE AANLEIDING VOOR HET THEMA VAN DEZE DERDE MISCHAPAPER: INNER & OUTER BEAUTY. ONTWERPERS HOUDEN VAN EEN AFWIJKENDE SCHOONHEID EN VAN NON-CONFORMISME. OF VAN SCHOONHEID IN HET ONTWERPPROCES: IN HET ECHT GOED KIJKEN NAAR DINGEN. DAT LEIDT TOT VERRASSENDE VORMEN. SCHOONHEID IS OOK JEZELF ACCEPTEREN ZOALS JE BENT, EN DAAR NIET VOOR WEGLOPEN. EN HET BETEKENT GOED VOOR JEZELF ZORGEN, VOOR EEN MOOI EN GEZOND LICHAAM. KORTOM: INNER & OUTER BEAUTY HANGEN MET ELKAAR SAMEN, HET ZIJN TWEE ZIJDEN VAN DEZELFDE MUNT. WIE MOOI WIL ZIJN VAN BUITEN, DOET ER GOED AAN OM OOK DE BINNENKANT TE VERZORGEN. ENJOY AND TAKE CARE, MISCHA.

Colofon

uitgever & hoofdredactie MischaRocks

eindredactie Anouk Oudkerk Pool

art director Tarheel Wol

cover foto Marcus Koppen

concept & ontwerp Nadia Troeman

cover visagie Linda Knock

cover model Manon Hilhorst Robert Wietse de Jonge tekst & interviews Thamar Kempees Serena Williams

fotografie Olga van Dijk Karlijn Goudriaan Tarheel Wol special thanks Local Heroz MixtBaby MPM


MischaPaper - OUTER BEAUTY -

Ongehinderd door regels & grenzen Interview by: Serena Williams / Photography by: Karlijn Goudriaan

Op de bovenarm van Bas Kosters prijkt een nog gezwollen tatoeage met de initialen van zijn familieleden. “Mijn bedrijf draagt het DNA van mijn ouders�, vertelt de kleurrijke modeontwerper en kunstenaar in zijn Amsterdamse studio.


INTERVIEW

“Ik houd van een afwijkende schoonheid”

Opgroeien in Zutphen “Alle creatieve dingen die ik vroeger deed, doe ik nu nog. Alleen heb ik tot in mijn tienertijd nooit gerealiseerd dat ik meer met creativiteit wilde doen. Ik was altijd al bezig met toneelstukjes opvoeren, performen, knutselen, kleding, poppen, beesten, winkeltje spelen en dingen verzamelen. Nu doe ik dat onder het mom van een bedrijf, dat is toegespitst op mode. Je moet je voorstellen dat wij vroeger nog geen internet hadden. Ik woonde in Zutphen en mode bestaat niet in Zutphen. Vanuit vrienden, familiekring of basisschool kwam je daar ook niet mee in aanraking. Wij hoefden toen nog geen profielwerkstuk over een modeontwerper te maken, waarbij we de modeontwerper zelf konden e-mailen met de vraag of hij wat informatie kon sturen, of misschien zelfs tijd had voor een interview. Dat was allemaal out of the question. Toen ik 15 of 16 jaar was, begon ik te experimenten met mijn uiterlijk en kleding. Als ik naar de kringloopwinkel ging, zocht ik aparte dingen uit. Grote wollen jassen met nepbontkragen, broeken met wijde pijpen en schoenen met plateauzolen waren toen helemaal je van het. Ook was ik veel bezig met tekenen en ik wilde naar de kunstacademie. Helaas was ik daar nog veel te jong voor. Ook had ik niet het juiste doorstroomniveau. Maar eerlijk gezegd was mijn decaan van school ook enorm slecht voorgelicht in de aansluiting naar het creatieve vlak. Ik wilde in ieder geval na de mavo een creatieve opleiding doen en Zutphen uit, want dat was zó bekrompen. Zodoende ben ik naar de mode en kledingopleiding van het Rijn IJssel College in Arnhem gegaan.”

Weidse blik “Mijn succes zit ‘m in dat ik creëer vanuit een eigen mening. Vanuit een zelf ontwikkelde beeldtaal, met een weidse blik en ongehinderd door regels en grenzen. Niet iedereen moet hetzelfde doen als ik, want dan kan ik wel opdoeken. Wat ik wel belangrijk vind, is dat mensen hun individualiteit omarmen. Dat is de rode draad die door mijn werk loopt. Vanuit die visie geef ik vorm.” Eigen taal “Op straat zie ik de mensen het liefst als mensen, in plaats van als eenheidsworst. Ik houd niet van bemiddelende of betuttelende outfits die mensen conformeren, in plaats van een taal geven om mee te spreken. Aan de andere kant moet je er ook rekening mee houden dat conformeren vaak een behoefte van mensen is. Ik probeer mensen tools te geven om te communiceren en zichzelf uit te drukken. Als mensen daar niet ontvankelijk voor zijn, houdt het ook op. De meer geprikkelde consument draagt mijn merk. Mensen die zich toch proberen te onderscheiden van de massa. Mensen die zich aangetrokken voelen tot de boodschap van mijn werk en zich daarmee willen uitdrukken of vereenzelvigen.” Inner beauty “Positiviteit, veerkrachtigheid, goedgezindheid en mensen die bereid zijn om te geven en te delen: dat vind ik getuigen van innerlijke schoonheid. Ik waardeer het als mensen zichzelf durven te zijn en zichzelf laten zien, ook al is het afwijkend van de norm. Ik vind het leuk als mensen met passie en kennis handelen. Als ik hier een stagiaire heb die het allemaal geen reet interesseert, die zichzelf niet wil verdiepen en een lamkakkige houding heeft, dan sta ik daar niet op te wachten. Dit is mijn studio waar ik me vijf dagen per week met mijn team van mensen begeef. Die mensen zijn mijn creatieve familie. Ik houd daarom van mensen die gepassioneerd zijn, die hun mening uiten en veel interesses hebben. Dat vind ik getuigen van een innerlijke schoonheid.” Veerkracht en passie “Met mijn werk kom ik zelden echt tot rust. Ik houd het vol door de energie en de passie die ik om me heen ervaar. Dat is de feedback die ik terugkrijg als ik zelf deel,

geef en inspireer. Die kosmische wisselwerking is heel bijzonder. Ook ben ik totaal gestopt met geestverruimende middelen. Dat helpt om in een constantere flow te zitten, waardoor ik een stuk veerkrachtiger ben. Zo ben ik bijvoorbeeld nooit ziek en dat is wel zo prettig als je een eigen bedrijf hebt. Niet dat de boel stilstaat als ik niet aanwezig ben, maar dan is de geest er wel een beetje uit.”

DNA “Vorig jaar heb ik een maand niet gewerkt. Na tien jaar heel hard werken, had ik gewoon even rust nodig. De studio heeft zich toen gered, omdat ik geprobeerd heb mensen de spirit te geven om ook verder te gaan zonder mij. Ik heb ook een leuke zakenpartner; mijn broer. Hij handelt vanuit dezelfde normen en waarden als ik. De studio is toen wel doorgelopen, maar het is niet makkelijk geweest. Mijn bedrijf draagt heel erg het DNA van hoe mijn ouders het leven hebben ingericht. Gastvrijheid, gelijkheid, recht door zee, geven en delen. Ook al is mijn broer heel anders, hij deelt dezelfde kernwaarden. We hebben daar in het leven allebei op een andere manier invulling aan gegeven, maar als hij voor mij werkt handelen wij vanuit één lijn. Mijn broer is financieel directeur en ik ben creatief directeur. Het is essentieel dat wij vanuit hetzelfde gedachtegoed handelen, anders kun je dit ook niet overbrengen op je personeel.” Modellen met karakter “Mijn modellen moeten wat te vertellen hebben. Ik zoek altijd karakters uit. Terwijl het casten van een model niet per se in het karakter of de leeftijd zit, maar in de veerkrachtigheid. Ik wil geen knikkende knieën en Bambie-achtige young faces meer op de catwalk. Dat heb ik één keer gedaan en dat viel mij zó tegen. Niets ten nadele van jonge modellen in het algemeen, maar die konden de collectie totaal niet dragen. Het sloeg helemaal dood. Ze hebben hun best gedaan, maar ik heb geleerd dat ik bij mijn kracht moet blijven en dat is werken met mensen die de boodschap en het merk kunnen dragen en daar ook affiniteit mee hebben.” Outer beauty “Mooi zijn om het mooi zijn, vind ik vaak niet interessant. Ik houd van een afwijkende schoonheid en van mensen die zichzelf durven en weten te omarmen. Schoonheid zit in verschillende dingen en een afwijkende schoonheid vind ik juist heel erg interessant. Grote neuzen, grote oren, aparte gezichtsvormen, groot, klein, dik, dun, enzovoort.


MischaPaper - OUTER BEAUTY -

Voor mij kan alles schoonheid bevatten en dat probeer ik ook te laten zien. Ik vind vaak dat heel leeghoofdig met het beeld schoonheid om wordt gegaan. Natuurlijk kan ik wel beamen dat bepaalde mensen knap of mooi zijn. Angelina Jolie is een knappe vrouw, maar dat interesseert mij werkelijk geen moer. Wat ik wel leuk vind, is dat ze vanuit haar positie - waar ze hard voor heeft gewerkt - wel iets probeert te veranderen aan de wereld. Daarnaast is schoonheid ook een beetje overtrokken. Het is iets wat je is meegegeven en het gaat er om wat je er zelf mee doet.”

leren waarderen wat ik al bereikt heb. Daar probeer ik voor open te staan, want het is zo makkelijk om het manco te zien aan een operatie. Terwijl het ook heel belangrijk is dat je de stappen die je zet leert waarderen. Feitelijk is, wat ik al bereikt heb, super te gek. Ik heb een CV van zes pagina’s met shows, workshops, performances, samenwerkingen, lesgeven en god mag weten wat ik allemaal wel niet gedaan heb. Ik doe zoveel leuke dingen. Soms zou ik mezelf wat meer kudos moeten geven.

Toekomst “Ik was altijd bang voor de leeghoofdigheid van de modewereld, maar ik ben blij dat ik ondanks al mijn fratsen en rariteiten juist prima kan functioneren. In de modewereld is er echt ruimte om jezelf te zijn. Dat mijn werk zo omarmd zou worden, is voor mij nog steeds een groot genot en plezier. Juist omdat ik nooit verwacht had dat ik zo ver kon komen, kan ik ook niet voorspellen wat in de toekomst ligt. Elk succes dat ik boek en iedere stap die ik met mijn team zet, geeft iedere keer weer een kick. Je stapt snel voorbij aan succes. Dus ik moet mezelf af en toe scherp houden en

Aan de andere kant vind ik het ook goed om bescheiden te zijn. Het is echt vervelend als er een niet realistisch verband bestaat tussen jouw zelfwaardering en je daadwerkelijke kunnen. Ik krijg hier bijvoorbeeld wel eens mensen die zichzelf heel goed vinden, maar eigenlijk niet zoveel kunnen. Ik zie dat liever andersom. Eigenlijk wil ik niet zo veel over de toekomst zeggen, want je kunt het ook de doodsteek geven. Laten we hopen dat er nog een hoop leuke dingen gaan gebeuren.” www.baskosters.com


INTERVIEW

Spelen met glas Interview by: Thamar Kempees / Photography portret by: Olga van Dijk / Photography work: curtasy of Pieke Bergmans

Van Miami tot Venetië: overal zijn de glassculpturen van ontwerper Pieke Bergmans te zien. “Het glasblazen is stoer mannenwerk. Bloed, zweet en tranen. En ontzettend ambachtelijk.”


MischaPaper - OUTER BEAUTY -

“Ik vind het niet erg om op mijn bek te gaan”

Hoe ben je ontwerper geworden? “Ik kom uit een creatief nest. Mijn vader is schoenenontwerper en mijn moeder is kunstenares. Ik ben opgegroeid in een klein dorp in Brabant. Mijn opa is ook schoenenontwerper. Hij heeft onder andere schoenen ontworpen voor Picasso. Ik ging altijd met mijn vader mee op reis. Ik hielp met het ontwerpen van schoenen. Ik ben eigenlijk heel creatief opgegroeid. Het is voor mij iets natuurlijks om creatief bezig te zijn.” Bellen en druppelvormen komen veel terug in je kunstwerken. Hoe is dat ontstaan? “In eerste instantie ben ik begonnen met Crystal Virus. Er was een heel belangrijke expositie die geopend zou worden door de Koningin. Verschillende kunstenaars zouden hun werk daar laten zien in samenwerking met de lokale industrie. De expositie vond plaats in Gorinchem. In de buurt van die stad is een glasfabriek. Ik ben naar de werkplaats gegaan om te kijken hoe alles in zijn werk gaat en om het productieproces van dichtbij te zien. Het glasblazen is stoer mannenwerk. Bloed, zweet en tranen. Ontzettend ambachtelijk. Het begint allemaal met een bubbel die aan een pijp hangt. Je moet heel snel zijn om te zorgen dat het dan een vorm kan krijgen. De bubbel wordt in een mal gezet en dan snel naar een oven gebracht waar het drie dagen moet afkoelen. Glas mag namelijk niet te snel afkoelen. Vaak bestuderen ontwerpers het procedé niet, waardoor de ontwerpen geforceerd lijken. Het materiaal moet zich dan letterlijk in bochten wringen om die vorm aan te nemen. De mallen verpesten vaak het materiaal, het glas wil van nature namelijk vrij zijn en vloeien, niet ergens in gepropt worden. Dat kan wel, maar dan floreert het glas meestal niet. Ik wilde zien wat de bubbel zou doen als ik het ergens gewoon overheen zou leggen. Wat voor vorm zou het dan aannemen? Ik geef het vloeiende glas graag de vrijheid en begrens het vervolgens ook weer op tijd. Hierdoor neemt het van nature prachtige vormen aan, waardoor die mal overbodig wordt. Ik werk graag actief met materialen en vind het interessant om er iets onverwachts mee te doen.”

Je werk is spontaan, speels en nieuw. Ben je dat zelf als persoon ook? “Ik ben analytisch, maar ook open en flexibel. Ik kijk en luister goed naar mensen en dingen. Mijn werk is helemaal wie ik ben. Ik denk niet na over wat mensen willen zien. Alles is een reflectie van mezelf. Mijn werk is ontzettend persoonlijk.” Wat de ergste blunder die je ooit hebt begaan? “Poeh, een blunder. Die omarm ik juist, denk ik. Als ik iets ontwerp, laat ik vaak in het proces expres iets fout gaan. Naast dat je van fouten veel kan leren, zijn er ook heel mooie dingen in te ontdekken. Ik ben dus niet bang om dat soort ‘fouten’ te maken. Zo leer je de techniek en het materiaal kennen en via die weg probeer ik de schoonheid optimaal naar voren te halen. Ik werd op jonge leeftijd al middenin een wereld gezet die ik niet kende. Zo zat ik bijvoorbeeld eens aan tafel met heel belangrijke mensen, waar heftige contractuele afspraken werden gemaakt. Ik werd toen al getest op mijn zakelijke instinct, terwijl ik eigenlijk geen idee had waar al die mensen het over hadden. Ik heb daardoor wel snel geleerd. Maar een echte blunder? Niet echt. Ik vind het niet erg om op mijn bek te gaan, ik ben niet bang aangelegd en ik neem risico’s.”

Waar ben je verslaafd aan? “Ik ben verslaafd aan mijn werk. Ik heb echt een passie voor wat ik doe. Naast mijn werk houd ik ontzettend van eten, koken en proeven. Er is geen speciale keuken waar ik van houd. Ik vind het fantastisch om keukenkastjes open te trekken en te kijken wat er is. Kijken wat ik kan doen met wat er in huis is, eigenlijk precies zoals ik ontwerp. Ik ben opgevoed in de keuken. Mijn vader maakte er elke avond een spektakel van. Mijn ouders wonen in een oude schoenenfabriek en daar staan altijd grote potten en pannen te pruttelen voor wie er dan ook maar binnenkomt. Dat Bourgondische vind ik heerlijk. Ik kom net terug uit Italië, waar ik een project in Venetië heb verwezenlijkt. Ambachtsmensen nodigen je daar uit om te komen lunchen. Er wordt dan van alles op tafel gezet. Ik geniet daarvan.” Wat doe je als niet aan het ontwerpen bent? “Via mijn werk kom ik in allerlei bijzondere situaties terecht. Zo ben ik onlangs naar Afrika geweest met vrienden om te kijken of we wat zinnigs konden doen voor gorilla’s. Is dat privé of werk? Ach, ik doe gewoon wat ik leuk vind. Ik houd van reizen. Ik ontmoet door mijn werk veel verschillende mensen en kom in verschillende culturen. Door mijn werk leer ik de cultuur anders kennen dan als toerist. Het is heel bijzonder om op die manier een kijkje te mogen nemen in al die verschillende werelden, daar leer ik enorm veel van.” Waar haal je je inspiratie vandaan? “Ik kijk heel goed naar dingen. En dan bedoel ik echt kijken. Als ik iets moet maken van glas, ga ik kijken wat glas is, wat glas kan en hoe glas wordt gemaakt. Als ik het echt ga onderzoeken, kan ik veel meer verzinnen. Verder kijk ik veel naar natuur en cultuur, maar voor mij moet het verhaal ook kloppen. Het moet mooi én interessant zijn. Ik moet goede beweegredenen hebben voor het project. Ik heb altijd veel meer ideeën dan tijd, het is een constante stroom van ingevingen. Ik ben eigenlijk altijd druk in mijn hoofd en altijd bezig.” Hoe ga je met die drukte om? “Ik ben na verloop van tijd een goede dirigent geworden. Ik kan ondertussen alles wel ordenen. Ik weet dat ik bijvoorbeeld niet alles alleen kan doen. Soms moet ik dingen uit handen geven, maar ik wil de mensen wel goed aansturen. Ik probeer goed te voelen en te kijken naar wat iedereen kan, en dan geef ik aan waar ik naartoe wil. Als je met andere vakmensen werkt, is dat nog een hele uitdaging. Vakmensen weten soms te veel, waardoor ze geen mogelijkheden meer zien. Ze maken al duizend jaar op dezelfde manier hun ontwerpen en denken dat het niet anders kan. ”Ik probeer dan samen nieuwe mogelijkheden te ontdekken. En als dat lukt, is dat een geweldig moment!” Hoe houd je het hoofd koel? “Dat is eigenlijk een flinke uitdaging. Het is vaak hectisch, er moet veel gebeuren. Ik weet niet zo goed hoe ik ‘zen’ blijf. Ik heb er geen speciale manier voor. Het is denk ik belangrijk om af en toe afstand te nemen, om er vervolgens weer in te stappen. Dan kan ik het werk weer beter bekijken.” www.piekebergmans.com


INTERVIEW


IN STORE NOW The Black Series DAY & NIGHT CREAM, FACIAL CLEANSER, CLEAN SHAVE, BODY WASH, MASSAGE CANDLE, SCENTED CANDLES, SCENTED STICKS

mischarocks.com mischapaper.nl . facebook - mischarocks


MischaPaper issue: 3 - 2013

INNER BEAUTY & OUTER

INTERVIEWS Power Shakes Beautiful Scars AND MORE Spray-on fashion . Power shakes . City farming 2.0


MischaPaper - INNER BEAUTY -

Spray-on fashion Photography by: Manuel Domingos

Kleding die je op je huid sprayt: het lijkt sciencefiction maar het is al mogelijk. Met ‘spray on fabric’ creëer je een jurk die je ook weer uit kunt trekken, kunt wassen en vervolgens opnieuw aan kunt doen. Het Londense bedrijf Fabrican is al geruime tijd bezig met het ontwikkelen van de zogeheten ‘spray on fabric’ technologie. Hiermee kun je kleding zo op je eigen huid sprayen. Tweedehands kleding, zoals jassen, broeken, shirts of items zoals beddengoed, kunnen worden omgezet in vezels en op die manier weer tot nieuwe kledingstukken worden getransformeerd, zoals T-shirts, bikini’s en jurken. Fabricans filosofie, het communiceren van deze technologie door mode en kunst, geeft het concept een compleet nieuwe wending. Er is ook al interesse getoond uit heel andere sectoren, zoals producenten van huishoudproducten en medicijnen, en door interieurontwerpers die deze spray-on technologie dolgraag willen gebruiken.

www. fabricanltd.com

FASHION


MischaPaper - INNER BEAUTY -

POWER SHAKES Interview by: Serena Williams / Photography by: Tarheel Wol

Voor coach en trainer René Onstenk van De Creatieplaats is voeding heel breed. Het gaat ook om wat voor kranten je leest en waar je naar kijkt op tv. “Als je trash in je lichaam stopt, komt er ook trash uit.”

Het begin “Vijf jaar geleden ben ik begonnen met De Creatiewerkplaats en een aantal jaren terug heb ik besloten om ook met shakes en sappen te werken. Oorspronkelijk ben ik een coach. Ik ben begonnen met een trainingsbureau en ik merkte dat heel veel mensen behoefte hadden om het beste uit zichzelf te halen. Een deel van mijn werk is daar ook op gebaseerd. Uiteindelijk realiseerde ik me, dat als je trash in je lichaam stopt er ook trash uit komt. Dat geldt ook voor welke kranten je leest en waar je naar kijkt op tv. Je moet helder zijn in wat je tot je neemt. Je kan wel de hoogste ambities in de wereld hebben en het beste willen bereiken, maar als je geen ruimte hebt om voor jezelf te zorgen, dan is mijn ervaring dat het mis gaat.” Zestig dagen levend voedsel “Twee à drie jaar geleden had ik mijn lichaam verwaarloosd en teveel weggeven aan mijn werk. Ondanks dat ik al heel gezond at, had ik blijkbaar toch geen rekening gehouden met bepaalde zaken. Van de één op de andere dag werd ik wakker en was ik een stuk zwaarder. Dat was een grote shock. Zonder dat ik besefte wat ik verkeerd

deed, was ik 30 kilo aangekomen. Van de arts en diëtist kreeg ik alleen maar te horen wat ik allemaal niet meer mocht eten en drinken. Uiteindelijk was ik blij dat er zoiets als Google bestaat en vrienden in mijn omgeving mij op weg hebben gebracht naar een andere manier van denken. Ik kwam een documentaire tegen met de gezellige titel ‘Fat, Sick and Nearly Dead’. Deze was van Joe Cross, een Australische man van exact dezelfde leeftijd en met dezelfde problemen als waar ik tegenaan liep. Het was alsof ik in een spiegel keek. De maker heeft zestig dagen op sapjes en shakes geleefd. Wat hij in die periode heeft bereikt, was bijna wonderbaarlijk. Hij viel tientallen kilo’s af en had geen medicijnen meer nodig. Dat leek mij ook wel wat, maar hoe doe je dat met werk, gezin en kinderen? Iedereen spreekt je ook gelijk tegen en zegt: ‘Dat is niet gezond. Weet je wel wat je doet?’ Ik ben vorig jaar met een kuur gestart van dertig dagen en ik verloor dertien kilo. Mijn bloeddruk was beter en mijn diabetes was niet meer in de gevarenzone. Sterker nog, ik hoefde geen medicatie meer te gebruiken. Ik was eigenlijk al overstag, maar toen de winter aanbrak werd het te koud en leefde ik om de tien dagen, twee dagen lang op sapjes. Dat gaf al heel veel energie.


INTERVIEW

“Suiker en melk heb ik definitief van mijn menu geschrapt”

Toen de lente weer begon, heb ik besloten om aan één stuk door zestig dagen lang op levend voedsel te leven. Het wordt ook wel raw food genoemd, maar ik vind dat een nare connotatie hebben. Alsof je levende wormen eet. Levend voedsel is eigenlijk voedsel dat zo min mogelijk bewerkt is en alleen maar is verwarmd, schoongemaakt en of geperst.”

Tarwegrassap “Het goede aan de sapjes en shakes is dat je alle belangrijke voedingsstoffen in de voeding bewaart. Zodra je het gaat verhitten, houd je minder belangrijke enzymen over. Ik ben zelf ook een groot voorstander van de ochtend beginnen met een tarwe-grassap. Het sapje van 30 milliliter, ongeveer een borrelglaasje, komt overeen met twee stuks fruit en twee ons groente. Dat klinkt heel groen en dat is het ook. De eerste reactie van mensen is vaak dat als het zo gezond is, het ook wel heel vies zal smaken. Terwijl dat dus niet zo is. Als je een stukje appel toevoegt aan het sap, of gember als je van wat meer warmte houdt in de winter, dan is het een heel aangenaam begin van de dag. Mensen die door mij zijn aangestoken om sapjes te drinken, merken dat hun darmen beter functioneren. Hun huid wordt zachter en schoner, hun haar wordt sterker en mooier en nagels gaan sneller groeien. Dit geeft allemaal aan dat er iets van gezondheid in het lichaam plaats vindt.” De wintermaanden “Je hebt in de winter iets meer vast voedsel nodig dan in de zomer. In de winter moet je 40 procent vast voedsel krijgen en de rest kun je wel aanvullen met sapjes en shakes. Wat ik wel doe in de winter is wat meer werken met gember en cayennepeper, waardoor er wat meer warmte in je lichaam vrij komt. In de winter heb je ook minder water nodig dan in de zomer. Ik ben er een groot voorstander van minstens drie liter water op een dag te drinken, maar dan wel met toegevoegd zout. Mensen die veel gewoon water drinken, demineraliseren hun lichaam. Ik raad aan om 2 gram Keltisch zeezout toe te voegen. Dit staat haaks op de gezondheidsleer, maar het is dan ook geen gewoon zout. Het is eigenlijk een mineralenshot van 84 verschillende mineralen. Een ander recept tegen uitdroging is om na het sporten jong kokosnotenwater te drinken. Dat is de beste Isostar.” Het zure lichaam “Het tarwegrassap herstelt de balans tussen zuur en alkalisch in het lichaam. Ik heb niets tegen koffie, behalve dat ik gestopt ben om het te drinken. Koffie en veel bewerkt voedsel, zoals patat en pizza’s, maken je lichaam zuur. Dat hoeft de eerste 25 jaar geen kwaad te kunnen, maar bij mij was het ineens van de ene op de andere dag verkeerd. Ik had zoiets van: ‘Wat gebeurt daar met mijn lichaam?’ In een zuur lichaam is het risico op welvaartziektes heel erg groot. Dat kunnen kleine ontstekingen zijn, maar ook heftige ziektes. Het zure lichaam voedt een ontstekingslichaam. Dat is het grote verschil met wat je voelt als je met tarwegrassap zou beginnen. Als je lichaam continu in een staat van ontsteking is, dan ontvlammen je mentale processen ook veel sneller. Wie veel suiker in zijn lichaam stopt, kan daar sneller bozer door reageren.” Energieontbijten “Ik vind het interessant dat je mensen heel snel resultaat kunt bieden en uit hun comfort zone haalt. Als ik energieontbijten geef bij bedrijven, grappen de mannen dat ze de sapjes en shakes alleen zouden drinken als het moest van hun vrouw of dokter. Totdat ze het proeven. Ik ben een Bourgondiër qua smaak, dus ik ben op zoek gegaan naar de beste ingrediënten. Zo maak ik cacaoshakes met rauwe cacao en maca. De rauwe cacao bevat magnesium en de maca is een levenskrachtige wortel uit Peru. Ik grap vaak dat het een viagra is voor zowel mannen als vrouwen. De zakenmannen staan er dan een beetje bij te grinniken, maar als ze een slokje nemen, voelen ze dat hun buik warmer wordt.”

Juicebars “Mijn wens voor de toekomst is dat er meer juicebars komen. Al zie ik nog heel veel koffiebars opspruiten. Een krachtig alternatief voor koffie is djin city. Als ik het uitspreek, denk je: ‘waar hebben we het over?’ Maar als je het proeft, is het fascinerend lekker. Koffie is op zich niet slecht, maar dat ligt aan hoe je het drinkt. Twee kopjes koffie is voor sommige mensen slechter dan acht kopjes koffie. En soms werkt koffie als een medicatie en is het wel goed voor je lichaam. Als je maar een beetje koffie drinkt, wordt er wel iets aangezet, maar het doet dan net niet wat het moet doen. Mensen drinken koffie ook met heel veel melk en suiker. Dat is allemaal erg lekker, maar niet zo gezond. Suiker en melk heb ik definitief van mijn menu geschrapt.” Terug naar de oorsprong “Mijn grote wens is om de voedselketen terug te brengen naar de oorsprong en daarvoor makkelijke systemen op zonne-energie te ontwikkelen. In tarwegrassap zitten voldoende voedingsstoffen om mee rond te komen. Mensen zeggen vaak: ‘Drink je nog wel melk en heb je geen calciumtekort?’ Maar als we gras eerst door een koe laten kauwen en daarna in een fabriek laten bewerken, waarom zou je dan niet direct op je vensterbank tarwegras kweken? Zo ben ik ook algen aan het ontwikkelen, die mensen thuis op een glasplaat kunnen laten groeien. Plankton bezit, net zoals tarwegras, alle voedingsmiddelen om van te kunnen leven. In combinatie met rauwe cacao en maca heeft het een waanzinnige smaak en je hebt op deze manier een ontzettend krachtige ochtendstart met alle vitaminen en mineralen die je nodig hebt. Op deze manier met voeding omgaan zou een verandering in ons voedselketen kunnen veroorzaken en ik hoop dat met De Creatiewerkplaats bekend te maken.” www.decreatiewerkplaats.nl

Recepten Rode Krachtsap

Appel Tarwegras sap

Rode bieten zijn natuurlijke bloedzuiveringsgroenten & bleekselderijstengels hebben een hoog gehalte aan natrium (en dat geeft een natuurlijke zoute smaak) en magnesium, goed tegen spierkrampen. De gemberwortel voegt extra warmte toe en verbetert de bloedsomloop en stimuleert de spijsvertering.

Appels, vooral de groene, zijn een grote bron van vitamine c en zitten boordevol vezels die de stoelgang stimuleren. Het tarwegras heeft een krachtige reinigende werking en de muntblaadjes zullen je spijsvertering goed doen!

Ingrediënten: • 2 wortelen (2 stuks kleine waspeen, of 1⁄2 winterpeen) • 1/3 rode biet • 1 stengel bleekselderij • 1⁄2 limoen • 1cm schijfje gemberwortel, blaadje munt Werkwijze: In een slowjuicer juicen.

Ingrediënten: • 1 portie Tarwegras • 1 appel ( liefst Granny Smith) • 4 stukjes verse munt blaadjes Werkwijze: In een slowjuicer juicen.


MischaPaper - INNER BEAUTY -

Beautiful Scars Interview by: Nadia Troeman / Photography by: Tarheel Wol

Het is een erfelijke stofwisselingsziekte,Familiaire Amyloidose Polyneuropathie (FAP). Waar het op neerkomt is dat de lever gemuteerde eiwitten aanmaakt die het lichaam niet kan afbreken. De eiwitten stapelen zich op en schakelen zenuwen en organen uit. Het is een zeldzame en ongeneeslijke ziekte. Gwen en Charissa vertellen wat FAP met hun leven doet.


INTERVIEW

“Onze oma leed eraan, onze moeder, ooms, tantes en neef. Ze zijn allemaal overleden. We zijn de eersten in onze familie die een levertransplantatie hebben ondergaan. De ziekmakende eiwitten zitten nog wel in ons lichaam. Maar dankzij onze donorlevers is de ziekte bij ons aanzienlijk vertraagd en hopelijk stopgezet.”

Ziek zijn Gwen: “Zo rond mijn eenentwintigste begon ik de symptomen te krijgen. Het begon met een branderig gevoel onder mijn voeten en uiteindelijk lieten mijn benen me in de steek.” Charissa: “Meestal krijg je de symptomen rond je veertigste, maar het kan al vanaf het twintigste levensjaar zoals bij mijn moeder en mijn zusje. Rond mijn vijfendertigste verloor ik plotseling veel gewicht en kreeg ik zenuwpijnen. De ziekte bleek al in een ver stadium en ik kwam meteen op de wachtlijst voor een levertransplantatie.” Gwen: “We hebben onze moeder verzorgd tot aan haar dood. Ze is 39 jaar geworden. Aangezien we wisten hoe de ziekte afloopt, kozen we voor een levertransplantatie. Dat was ook niet zonder risico, want tijdens en na de operatie hadden complicaties kunnen optreden. Maar we hebben een tweede kans gekregen .”

Schoonheid Gwen: “Nadat ik geopereerd was, zei Charissa: ‘Dat wordt dus nooit meer een bikini.’ Maar daar was ik het niet mee eens. Het litteken is een onderdeel van mij en ik heb niets te verbergen.“ Charissa: “Vlak voor de operatie heb ik bewust nog even genoten van mijn gave buik. Sinds ik uit de narcose ben, ben ik trots op mijn litteken. Alleen kijk ik ernaar uit dat het net als die van Gwen mooier wordt met de jaren. Die van mij is nog vers.” Gwen: “Waar ik me wel veel meer bewust van ben geworden, is dat al dat uiterlijke vertoon waar we mee worden doodgegooid, dat het daar niet om draait. Dat is uiteindelijk niet belangrijk. Als iedereen aan dezelfde schoonheidseisen zou voldoen, zien we er allemaal hetzelfde uit. Dat is toch saai. Wij tweeën hebben een cirkel binnen onze familie doorbroken door een levertransplantatie. Wij delen dit samen en ik ben trots op de schoonheid van mijn zus, ook met het litteken.” Charissa: “Ik zie onze littekens als overwinningstekens. Dat mijn zus en ik met hulp van anderen gevochten hebben voor ons leven. Het was een enorme strijd en daar put ik veel kracht uit.” Gwen: “Echt! De steun van iedereen was ongelooflijk. Ik heb altijd al geweten dat ik bijzondere vrienden en familie heb, maar in deze periode heb ik pas echt ontdekt wat ik voor hen beteken en wat zij voor mij betekenen. Deze vriendschappen zijn voor het leven en gaan nooit meer stuk!”

Verandering: Charissa: “Ik was heel erg van het plannen en regelen, dat heb ik tijdens het ziek zijn moeten loslaten. Sinds mijn operatie leef ik meer met de dag en wat komt dat komt. Daarbij heb ik ervaren hoe helend de steun van anderen is en dat wil ik weer doorgeven. Daarom doe ik nu vrijwilligerswerk. ” Gwen: “Het litteken zelf heeft me niet veranderd, ook niet hoe ik mezelf zie. Na vijf jaar kan ik me mijn lichaam zonder litteken niet eens meer voorstellen. De hele gebeurtenis heeft natuurlijk wel iets met mij gedaan. Ik was altijd onrustig, had veel haast en ik was altijd boos. Ik accepteerde weinig hulp, ik kon alles zelf wel. Maar als je bijna niets meer kan, kun je niet anders dan hulp aanvaarden. Nu maak ik me niet meer zo druk om dingen, ik ben rustiger en milder geworden.”

Relaties: Charissa: “Tijdens mijn ziekteperiode had ik geen ruimte voor een vaste relatie. Ik had al mijn energie zelf nodig. Ik vond het ook te belastend voor een ander.” Gwen: “Ik had ook geen ruimte voor mannen in mijn leven. Het voelde te oneerlijk en te ingewikkeld om iemand op die manier te betrekken bij mijn situatie.” Charissa: “Ik heb een dochter van twaalf. Zij was mijn reden om voor de transplantatie te gaan. Of zij drager is, kan ze testen op haar achttiende. Indien nodig kan ze preventief ziekteremmers krijgen, die sinds een half jaar op de markt zijn.” Gwen: “Ik wil geen kinderen en heb gelukkig geen last van rammelende eierstokken. Tot mijn zestiende heb ik voor mijn moeder gezorgd en daarom heb ik niet echt de kans gehad om kind te zijn. Ik geniet te veel van de vrijheid die ik nu heb en die wil ik niet graag opgeven.”

Toekomst: Charissa “Ik wil een stichting oprichten voor kinderen van langdurig zieke ouders. Het is een kwetsbare groep die naar mijn ervaring te weinig aandacht krijgt. Ik wil een platform bieden, zodat deze kinderen kunnen praten als ze daar behoefte aan hebben en nieuwe deuren voor hen openen.” Gwen: “Het leven is niet vanzelfsprekend en het streven is dan ook om er zoveel mogelijk van te genieten.”


PEOPLE

MischaPaper - INNER BEAUTY -

“Uit Je Eigen Stad plant, zaait, kweekt en teelt op plekken waar niemand het verwacht: kantoren, braakliggende terreinen, een dak”

City farming 2.0 Interview by: Nadia Troeman / Photography by: Uit je eigen stad

Mensen niet naar de boerderij halen, maar de boerderij naar mensen brengen. Met dat idee zijn drie ondernemers het project Uit Je Eigen Stad in de havens van Rotterdam gestart.Het doel: groente en fruit telen op een duurzame manier en midden in de drukke stad. Zodat we weer kunnen zien waar ons eten vandaan komt. De voedselproductie terugbrengen naar de menselijke maat. En laten zien waar ons eten nu echt vandaan komt. Dat was de missie van oprichters Bas de Groot, Johan Bosman en Huibert de Leede. Met Uit je Eigen Stad willen ze een locale voedselketen oprichten in de grote stad. En dat zonder subsidie. “Mensen naar een boerderij halen om voorlichting te geven, dat ging niet werken”, vertelt Huibert de Leede. “Dus dachten we: dan brengen we de boerderij naar de mensen. In Rotterdam West hebben we twee hectare grond. Naast het verbouwen van groente en fruit, wordt er voor de overige producten samengewerkt met boeren uit de omgeving. Vervolgens worden alle producten in het eigen restaurant klaargemaakt of verkocht in onze eigen winkel.

Ook leveren we aan andere restaurants en winkels in de omgeving. Het project heeft drie kanten. Ten eerste is er het sociale aspect van mensen bij elkaar brengen, die affiniteit hebben met eten en interesse hebben in locale voedselproductie. Verder is er het duurzame aspect: de afstand tussen producent en consument verkleinen en op een biologische manier stadslandbouw bedrijven. Daarnaast, en dat is misschien wel het meest aparte aan het project, is dat het gebruik maakt van braakliggend terrein in een stad. We transformeren kleine oppervlaktes van de stad en dat is echt gaaf. In Rotterdam was er genoeg terrein beschikbaar. In een stad als Amsterdam is dat een ander verhaal. Toch is Uit Je Eigen Stad ook daar bezig om iets op te zetten. Op de manier hoe wij het doen, zijn we de grootste van Europa. We zijn echt een voorbeeld. We krijgen dan ook veel nationale en internationale aandacht en dat is weer goed voor de stad. Rotterdam heeft dit project echt omarmd. Het klinkt cliché, maar in een stad als Amsterdam is schoonheid duidelijk zichtbaar. In Rotterdam moet je er wat beter naar zoeken. Terwijl ik het industrieel erfgoed geweldig vind. Dat is zo mooi. En wij maken het weer hip. We dragen bij aan het creëren van een groene zone. Die voegen wij toe aan kleine oppervlaktes, die bijna verstopt zitten in de stad. De komende drie jaar willen we een vergelijkbaar initiatief opstarten in Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Alle vier de vestigingen moeten dan ook rendabel zijn. Het is echt een bedrijf, we moeten er wel wat aan verdienen. Maar het zou fantastisch zijn als het lukt, dan heb je wel echt impact op een stad.”

www.uitjeeigenstad.nl


PEOPLE

“Inner beauty is voor mij egoloos, en dat is heel moeilijk”

Massage voor de ziel Interview & Photography by: Tarheel Wol

Thaise massage wordt in Nederland vaak geassocieerd met erotiek en heeft daardoor een slechte naam gekregen. Diepteweefsel therapeut Cleo Tjitrodipo wil de vooroordelen wegnemen. “Een goede massage brengt wat bij iemand teweeg en verlicht pijn.” Cleo Tjitrodipo begon met een studie werktuigbouwkunde, werkte zes jaar in de media, maar was eigenlijk niet gelukkig. “Ik vond het een wereld zonder echte mensen.

Ik liep tegen dingen aan, zoals het introvert overkomen. Het was geen leuke periode.” Hij liet zich omscholen tot diepteweefsel therapeut. “De opleiding was de start van volledig levensproces, waarin ik op zoek ging naar mijn talenten. In vier jaar werd ik klaargestoomd tot therapeut. Bij diepteweefsel therapie probeer je oud zeer of trauma’s te behandelen. Het gaat om het in balans brengen van lichaam en geest. Zodra ik de handen neerleg, komt het goed. Uiteindelijk is het een overdracht van energieën. Spieren losmaken en loslaten om verder te kunnen. Van zweverig naar gegrond.” Inmiddels is hij docent en therapeut bij Thai Hand in Amsterdam. Daar brengt hij de traditionele Thai yoga massage in de praktijk, gebaseerd op de Ayurvedische traditie en yoga. Bij een goede massage voel je het verschil tussen ervoor en erna, zegt hij. “Je brengt iets teweeg in de persoon, verlicht pijn. Je wekt vertrouwen en de klant wordt een vriend.”

www.thai-hand.com


day & night cream facial cleanser lipbalm body moisturiser asian flower, green tea, turmeric & aloe vera, cucumber, avocado body wash gingerflower & aloe vera, cucumber, avocado massage candles mint flower, special cup of tea, fruit after dinner scented candles smooth champagne, dark cherry & oriĂŤntal scented sticks true wood, innoscent & oriĂŤntal


UNI-Q Line


IN STORE NOW UNI-Q line

DAY & NIGHT CREAM, FACIAL CLEANSER, BODY MOISTURISER, BODY WASH, MASSAGE CANDLES, LIP BALM, SCENTED CANDLES, SCENTED STICKS

mischarocks.com mischapaper.nl . facebook - mischarocks

Profile for MischaRocks

Inner & Outer Beauty  

This time I would like to take you to the world of beauty. What is beauty and how do inner and outer beauty relate? Interesting interviews w...

Inner & Outer Beauty  

This time I would like to take you to the world of beauty. What is beauty and how do inner and outer beauty relate? Interesting interviews w...

Advertisement