Page 1

2011

2010

El que sé dels blocs

...apte per a mestres de carn i ossos! Ho ha escrit… Míryam Martí

0 comentaris d‟altres persones


Imatge de portada: “Des de la meua llibertat...” http://laorugadormida.blogspot.com

El que sé dels blocs... apte per a mestres de carn i ossos! por Míryam Martí se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 3.0 España. Totes les imatges les captures de pantalla han estat fetes a blocs propis. Les imatges emprades per la realització de la guia han estat trobades a Internet. Si algú se sent ofès per la seva utilització, preguem que es posi en contacte amb l’autora per tal d’eliminar-la immediatament del document. Gràcies. Adreça de correu electrònic de contacte: miryam.marti@gmail.com

Als alumnes de Cicle Superior de l’aula d’Educació Especial de l’escola Campclar i a la seva mestra, l’Imma, per la seva confiança. Que la vida us doni un camí ben llarg!

~2~


ÍNDEX DE CONTINGUTS Consideracions prèvies... (4) ...Abans de començar (5) Primera capbussada (7) o Què (7), on (9), qui (10), com (12), per què (16).Per què no? (19) El que s’hi pot fer (20) o La importància de la primera impressió (21)     

4 consells generals sobre l’aparença del bloc +1 (21) El títol i la descripció: els cinc cèntims d’inversió inicial (22) El perfil: coneixent aquest gran desconegut. (22) L’aparença del bloc. “Bloc, posa’t guapo!” (23) La barra lateral: aquest món estrany. (27)

o Perquè compartir és viure (31)       

Com compartir una imatge? (31) Com compartir vídeo? (32) Com compartir arxius de so? (34) Com compartir un document? (38) Com compartir una presentació? (42) Com compartir una presentació d’imatges? (43) Com compartir Jclic? (44)

Com ser un bon blocaire i no morir en l’intent (45) o Consells de blocaire: (45)  

Depèn de l’ull que s’ho mira (46) És com mantenir una llar (47)

o I si les estadístiques et parlen... (surt corrents) (48) Per acabar (de començar)(50) Webgrafia i bibliografia (51) Glossari bàsic (i bilingüe) dels quès (52)

~3~


CONSIDERACIONS PRÈVIES... Després de sis anys d’afició com a blocaire, entro en un aula i me n’adono que aquesta fascinació per Internet no és només cosa meva, sinó que els alumnes hi estan –si fa o no fa- tan avesats com jo. Sembla que formi part d’una nova manera de veure el món; i és que ells, el món, ja se l’han trobat així. Tenen set de fer, són ràpids, ho volen tot a l’abast. Però no tothom se l’ha trobat així, n’hi ha que ja fa anys que corren pel món, i tot això s’ha de conjugar d’alguna manera... de quina? De sobte torno a la realitat: ei!, que només estic de pràctiques, he de triar una unitat didàctica. I si la tutora no ho vol? I si, i si...? I em decideixo, i fem un bloc amb els alumnes, i sembla que surt bé. I llavors, un bon dia recordo aquella frase (diu la Viquipèdia que és de Kennedy) que feia: “Alguns homes veuen les coses tal com són i pregunten per què. Jo somio amb les coses que mai van arribar a ser i em pregunto per què no”... Fragment d‟un diari personal. Del meu.

Aquesta guia té la intenció de ser un manual pràctic per aquells mestres que sempre han volgut crear un bloc i mai han sabut com. Per aquells qui ja fa anys que volten pel món, però han intentat (i molt sovint aconseguit) adaptar i re-enfocar la seva mirada. Per a mestres dels de debò, dels que estan cansats després de sis hores de docència i no volen grans discursos teòrics, sinó eines. I eines fàcils, coses que es puguin fer en els 10 minuts del cafè o entre una classe i l‟altra, sense complicacions. És un recull del que sé i del que he anat aprenent, sense cap més declaració de principis que la de compartir-ho amb tothom. Hi trobareu idees, possibilitats, enllaços, instruccions. Tota la informació és actualitzada. He intentat deixar-ho tot endreçadet, perquè pugueu trobar de seguida el que busqueu, sense maldecaps. Com a la cuina, en la creació d‟un bloc es pot ser principiant, cuiner, xef i mil matisos més. Cada passa té el seu temps i la seva dificultat, i només cal seguir la recepta perquè el plat faci bon profit. Així és, doncs, com està organitzada aquesta guia. Gaudiu-ne! Míryam Martí

~4~


...ABANS DE COMENÇAR Vet aquí el perfil dels principiants, cuiners i xefs! Busqueu quin és el vostre. Si sou principiant o cuiner, us recomano que abans de començar a llegir aquesta guia feu una ullada al “Glossari bàsic (i bilingüe) dels quès”. Si sou xef... també, per què no? Vull que siguis conscient, lector, que saber en quin punt estàs et servirà per orientar-te quan triïs què t‟atreveixes a fer, però amb una mica de paciència tothom pot fer-ho tot. No cal tenir grans coneixements d‟informàtica per ser un bon blocaire! Sempre que hagueu de seguir instruccions, trobareu els següents indicadors:

Indicadors de dificultat:

Poca dificultat (es pot fer sense cap mena de problema si se segueixen les instruccions)

Dificultat mitja (heu de tenir coneixements mínims de navegació pel web, però seguint les instruccions, no hi haurà problema)

Una mica complicat (el nivell d‟habilitat requerit sol ser bàsicament el mateix que a les activitats de dificultat mitja, però segurament us hi haureu d‟estar una estona perquè és el que en diem “entretingut de fer”)

Indicadors de temps:

Aquest simpàtic rellotge us indicarà, aproximadament, quant de temps trigareu a seguir totes aquestes passes.

~5~


Habilitat

Perfil

Principiant

Domini del correu i/o Bàsic

Cuiner

(enviar

i

de rebre missatges)

programes

Xef

Mitjà

(adjuntar

arxius, CCOO)

dominar

totes

les

seves funcions)

missatgeria Orientació

Bo (domino o podria

dins

els Normalment faig Faig una lectura una lectura lineal.

webs

De seguida veig quina

general i em centro

estructura té un web i

en

m‟hi oriento bé. Vaig

el

contingut

principal.

directe al

lloc

que

m‟interessa.

Domini del vocabulari En

conec

només

d‟Internet

poc,

En sé una mica,

El vocabulari bàsic el

per

però amb l‟anglès

conec i l‟utilitzo amb

m‟hi perdo...

propietat.

orientar-me quan cerco informació.

algunes

També coses

en

anglès.

Domini de l‟estructura No sé a quins En conec els bàsics: dels

que webs

webs

ofereixen d‟àudio,

et

Youtube,

serveis refereixes! Potser potser vídeo,

aplicacions...

Vimeo, algun

Conec

els

serveis

bàsics

de

vídeo,

de

música i altres coses

Youtube? / N‟he

música...

Els

online, i els utilitzo

utilitzat

utilitzo de tan en

habitualment. Més o

tan.

menys

alguna

algun vegada

amb ajut.

presentació informació

de

que

existeixen

de diferents formats, diferents formats i diferents

formats

la però no sé quines en conec alguns, d‟imatge, so i vídeo, i

(tipus

d‟imatge, de so, de vídeo...)

orientar.

Domini dels diferents Sé que existeixen Sé que existeixen Sé formats

m‟hi

diferències hi ha

sobretot d‟imatge i

de vegades sé quan

entre uns i els

de so.

pot anar bé

altres.

utilitzar

un o l‟altre.

Coneixements

No sé què vol dir

Sé que és algun

Conec alguna utilitat o

d‟HTML

HTML (però ja ho

tipus

etiqueta de l‟HTML,

aprendré!).

informàtic, però res

però

més...

servir!

~6~

de

codi

no

el

sé fer


PRIMERA CAPBUSSADA

El “què” Anem al fons de la qüestió: exactament, què és un bloc i per a què serveix? Si fem una senzilla cerca, trobarem definicions prou semblants. Vet aquí un tast d‟algunes de les més acceptades: Segons la Viquipèdia, un bloc és... Un bloc, un blog o bé bitàcola, (de l'anglès blog, truncació de weblog: diari web) és un diari interactiu personal a Internet. Un bloc (o blog) és dissenyat perquè, com un diari, cada article tingui data de publicació, de per manera que la persona que escriu (blocaire, blogaire o bloguista) i les que llegeixen puguin seguir tot el que s'ha publicat i editat. En cada missatge o article d'un bloc els lectors poden escriure comentaris (si l'autor ho permet) i aquest, al seu torn, donar-los resposta. Cada bloc té el seu propi tema i n'hi ha de tipus personal, econòmic, periodístic, tecnològic, educatiu, polític, etc. Hi ha nombroses eines de manteniment de blocs que permeten, sense necessitat d'alts coneixements, administrar-los. Un bloc és col·laboratiu, definible, interactiu i gratuït.

Font: Viquipèdia (adaptació) Segons Aulablog, un bloc és... Bàsicament, un bloc no és res més que un espai personal d’escriptura a Internet on el seu autor publica articles o notícies (post) que poden contenir text, imatges i hipervincles. Els nous continguts s’afegeixen per via web des del navegador, sense necessitat de cap programa auxiliar. Estan pensats per emprar-los com a diari online que la persona utilitza per informar, compartir, debatre… periòdicament les coses que li agraden o li interessen. N’hi ha que ofereixen informació pròpia i elaborada per l’autor, d’altres que només recopilen coses interessants que troben a la xarxa (amb la funció de ser un recurs documental), i d’altres que reuneixen les dues característiques.

Font: aulablog.com (traducció i adaptació pròpies)

~7~


Segons Blogger, un bloc és… Un bloc és un lloc web fàcil d’utilitzar on vostè podrà, entre moltes altres coses, expressar ràpidament les seves opinions i interactuar amb d’altres usuaris. Tot això GRATIS!

Font: blogger.com (traducció i adaptació pròpies)

Ep, mestres! Una recapitulació! Un bloc... És personal. És interactiu i col·laboratiu. S‟actualitza periòdicament. La informació apareix en ordre cronològic invers. S‟edita des del navegador, sense programes externs. Està pensat per compartir. És gratuït.

Ep, mestres! Una ampliació Llavors …si un bloc es converteix en un llibre, s‟anomenarà “blook” (de “book”, llibre, i “blog”, bloc). …si un bloc sempre va acompanyat d‟imatges o fotografíes, s‟anomenarà fotoblog o fotolog (de “foto” i “blog”) ...si un bloc serveix per acompanyar el procés d‟ensenyança-aprenentatge (oferint recursos o interactuant amb l‟alumnat), s‟anomenarà edubloc. El conjunt d‟experiències de weblogs s‟anomena blogosfera.

~8~


L’ “on” Algunes de les principals webs (n‟hi ha moltes, moltes més) que ens permeten crear fàcilment un bloc són: http://www.blogger.com http://wordpress.com http://nireblog.com http://www.lacoctelera.net http://www.blogia.com I d‟altres més “institucionals”: http://blocs.xtec.cat http://blocs.tinet.cat http://blog.educastur.es http://www.catedu.es/arablogs ... A continuació exposem una taula comparativa de les principals plataformes: Característica Disposa de pàgines estàtiques Permet jerarquitzar les pàgines Blogroll amb categories Permet diferents rols d‟usuaris registrats Permet pujar arxius Permet controlar els comentaris

La Coctelera No No No No

Permet organitzar les categories

No

Permet l‟ús d‟etiquetes Extres

Sí Xarxa d‟amics

Blogger No No Sí Sí

Sí No Sí (antispam) Sí

Nireblog No No No No

Wordpress Sí Sí Sí Sí

Sí Sí

Sí Sí (antispam) Sí

No en No té Sí Sí Sí Widgets Administrar Widgets publicitat

Extreta de BALAGUÉ, F. i ZAYAS, F. Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents.

~9~


Nosaltres utilitzarem el primer, Blogger, per experiència i per considerar que és prou senzill i intuïtiu.

Ep, mestres! Una ampliació: un altre “on” Google té el seu cercador de blocs (de moment, en versió beta1): http://blogsearch.google.es/blogsearch?hl=es En aquest web podeu consultar molts més llocs on allotjar el vostre web gratuïtament: http://www.ecuaderno.com/larevoluciondelosblogs/a1-alojamiento/

El “qui” Qualsevol persona amb accés a Internet i un compte de correu pot escriure i mantenir un bloc. En el nostre cas, però, el “qui” està determinat per la funció que vulguem donar al bloc. Vet aquí uns exemples esclaridors: Funció Eina de suport als continguts curriculars, magatzem de recursos de l‟aula... Espai de participació dels alumnes

Qui redacta i fa el bloc El mestre/a

A qui va adreçat Els seus alumnes (i altres lectors interessats)

El mestre/a, potser amb Els seus alumnes, que col·laboració puntual faran comentaris, suggerències... Com a butlletí d‟activitats o Els alumnes La comunitat educativa agenda de classe Fer difusió d‟activitats de El claustre o una comissió La comunitat educativa l‟escola de mestres Eina de formació per a Altres mestres o Els mestres, comunitat professionals, ampliar professionals en general coneixements d‟una matèria concreta... Projecte transversal amb Els alumnes Tota la comunitat què el grup pretén mostrareducativa, altres se al món i establir noves alumnes, qualsevol relacions. persona que trobi el bloc.

1

en proves

~ 10 ~


Exemples de blocs de les diferents tipologies presentades Bloc http://blocs.xtec.cat/ mcoll5b2010/ http://www.avancesi nlimite.es/ http://aulanuestra.bl ogspot.com/ http://cuartoenmarc ha.blogspot.com/ http://blocs.xtec.cat/j masip/ http://laclasedetercer ocarmen.blogspot.com / http://alumnesmestr eguillemet.blogspot.c om/ http://apiedeaula.blo gspot.com http://rosaserdio.blo gspot.com/ http://ticcisneros.blo gspot.com/ http://avalerofer.blog spot.com/ http://lenguasytic.wo rdpress.com

Temàtica Bloc d‟aula

Interès / breu descripció Fet per alumnes i mestres amb molts comentaris dels alumnes. Bloc actiu. Bloc d‟aula Bloc d‟una aula d‟EE fet per alumnes i mestre. Porten tres cursos de trajectòria. Escola Gaztelueta. Escrit en castellà i euskera. Bloc d‟aula Fet per alumnes i mestres de Cicle Mitjà de l‟Escola San Vicente de Paúl de Saragossa. És un bloc actiu i hi ha comentaris. Bloc d‟aula Diari d‟aula de 4t curs, escola Santo Domingio Savio de Petrer (Alacant). Bloc bastant actiu. Bloc sobre ràdio Fet per alumnes (Escola Pràctiques 1 de escolar Lleida), expliquen poemes, contes, fan ràdio... Bloc d‟aula Bloc fet per una mestra, molt actiu i molt complet. Escola José Senent de Massarrojos (València) Bloc d‟aula

Feines i treballs de l‟escola Mestre Guillemet (Santa Eugènia, Mallorca)

Blocs de mestres

Bloc de Lourdes Doménech, mestra, on hi ha recursos i experiències educatives. És un bloc d‟aula, bastant complet i actiu. Parlen de literatura. Exemple de bloc d‟aula fet per un mestre. Exemple de bloc d‟aula fet per un mestre.

Blocs de mestres Blocs de mestres Bloc sobre blocs Bloc sobre blocs

els Exemple de bloc creat com a suport per un curs de formació. els Exemple de bloc creat com a suport de formació.

Aquesta guia està pensada perquè s‟adquireixin els coneixements suficients per cobrir qualsevol d‟aquestes funcions, és a dir, perquè tant els mestres com els seus alumnes tinguin els coneixements tècnics i “blocaires” suficients per crear i mantenir un bloc sobre la temàtica que desitgin.

~ 11 ~


El “com”

10 minuts! Ha arribat el moment de la veritat: “Com?”, com es crea un bloc? Doncs ben fàcil, però anem passa per passa...

Requisits previs Tenir clar per a què el farem servir i amb quina periodicitat l‟actualitzarem. Tenir un compte de correu a Gmail.

Si no tens compte a Gmail: Entra a www.gmail.com, fes clic a “Començar” i omple el formulari. Això crearà un compte de correu que també et permetrà accedir al bloc.

Si tens compte a Gmail: Entra a www.blogger.com i accedeix al teu compte de Gmail posant l‟usuari (adreça de correu) i la contrasenya. Al Panell, fes clic a “Crea un bloc”. Trobaràs una pantalla com aquesta:

~ 12 ~


fig 1. Crear un bloc

Comprova la disponibilitat de l‟adreça abans de fer clic a “Continua”. Si no està disponible, vol dir que algú se t‟ha avançat amb aquest nom! N‟hauràs de triar un altre. Si està disponible, ja tens un títol i ja has escrit la comprovació de paraules, pots continuar amb l‟aventura. El segon pas és triar una plantilla. De les que hi ha, tria la que més t‟agradi. Serà l‟aparença del teu bloc. Pots deixar-la així o bé atrevir-te a canviar-la! Veurem com es fa més endavant, al punt “La importància de la primera impressió”.

Només has de fer clic a “Comença a utilitzar el bloc” per començar a gaudirne. Fàcil, oi? Si tot ha anat bé, estàs en una finestra com aquesta:

~ 13 ~


Fig 2. Bloc ja creat.

¿?¿?

En vols cinc cèntims, oi? A “Enviament de missatges” podràs publicar noves entrades. Si fas clic a “Nova entrada” (la pantalla que està oberta a la imatge), publicaràs una entrada nova al teu bloc. Pots publicar-la o bé fer clic a “Desa‟l ara”, la qual cosa guardarà una còpia de tot el que hagis escrit en mode esborrany; en aquest cas, només podràs veure‟l tu, i més endavant el podràs tornar a editar i publicar-lo (si vols). A “Edita els missatges” veuràs un llistat de totes les entrades (publicades o en esborrany) que hi ha al teu bloc. Podràs visualitzar-les, editar-les i suprimir-les, veureles segons l‟etiqueta que les classifica, etc.

~ 14 ~


A “Edita pàgines” pots crear fins a 10 pàgines que no apareixeran a l‟arxiu del bloc sinó que seran una mena de “menú d‟inici”, sense cap data i amb URL pròpia. Algunes utilitats que pots donar-los són “Inici”, “Sobre el projecte”, “Preguntes més freqüents”, etc. A “Comentaris” trobaràs totes les opcions referents a la moderació de comentaris al teu web. Estan classificats en “Publicats” (és a dir, comentaris que ha fet la gent) i “Correu brossa” (és a dir, comentaris que són publicitat i no han estat publicats per persones reals, o comentaris que no vols tornar a rebre). A “Configuració” trobaràs algunes opcions bàsiques sobre el bloc. Apartat “Bàsic”: Des d‟aquí el pots eliminar totalment, exportar-lo (és a dir, fer-te‟n una còpia a l‟ordinador) i importar-lo (el procés invers, és a dir, posar-n‟hi un que ja tenies a l‟ordinador). Hi pots canviar el títol i la descripció, triar si vols que estigui a les llistes de Blogger i/o el trobin els motors de cerca... També et permet posar o treure l‟edició ràpida (és una icona amb forma de llapis que es mostra al costat de les entrades perquè les puguis editar), marcar si és contingut per adults, etc. Apartat “Editorial”: Et permet canviar la URL del teu bloc i també comprar un domini personalitzat. Apartat “Formatació”: Dóna opció de canviar aspectes generals, com la manera com es mostra la data, la franja horària del bloc, quantes entrades es mostraran a la pàgina d‟inici, etc. Apartat “Comentaris”: Serveix per canviar aspectes referits als comentaris que es fan al bloc, com ara si pot comentar qualsevol, si s‟obren en una finestra nova o no, si vols deixar un petit escrit a la gent que comenta (com ara: “Gràcies per comentar-nos!” o alguna cosa per l‟estil), etc. Si poses la teva adreça de correu electrònic, quan escriguin algun missatge al bloc, t‟hi arribarà. Apartat “Arxivament”: Determina amb quina freqüència arxivaràs les entrades. Si publiques molt sovint, és recomanable arxivar-les setmanalment. Si publiques una o dues vegades a la setmana, millor arxivar-les mensualment. També pots triar no arxivar-les! ... De moment, no ens preocuparem de cap altre apartat d‟aquesta secció!

~ 15 ~


A “Disseny” trobaràs un esquema del que és el teu bloc. Bàsicament, aquesta és l‟estructura del teu bloc “per dins”! Si arrastres els elements amb el ratolí, es mouran de lloc i aquest canvi es veurà reflectit quan ho guardis i tornis a obrir el teu bloc. De moment, no n‟hem de saber res més. A “Estadístiques” hi ha les estadístiques referides al teu bloc, és a dir, des de quines webs venen les persones que el visiten, quantes persones l‟han visitat (per dies, setmanes i mesos), etc. Ara per ara deu estar prou buit, perquè l‟acabes de crear, però més endavant aquest apartat et pot donar informació molt útil!

El “per què” Però... com a mestres, per què fer un bloc? De què ens pot servir treballar amb els blocs a l‟aula? Faciliten l‟accés a la informació. Internet és la major biblioteca, hemeroteca, audioteca, videoteca... que poden tenir els nostres alumnes per augmentar les possibilitats d‟accedir al coneixement. Enriqueix i afavoreix el procés d‟ensenyança-aprenentatge. És un mitjà idoni per l‟aprenentatge i desenvolupament de les competències digitals, tan útils en l‟actual societat del a informació: buscar, aconseguir, entendre, comunicar informació per generar coneixements. Es trenquen els murs de l‟aula. Obre espais novedosos de comunicació i d‟interacció. (...) L‟alumne té veu per participar en l‟elaboració del seu aprenentatge. S‟hi generen nous vincles i xarxes socials que després es poden traslladar a un entorn presencial. Permet i afavoreix el treball col·laboratiu (treball en xarxa). Font: educared (traducció i adaptació pròpies)

~ 16 ~


I el que és més important, quins objectius ens proposem quan proposem i ens atrevim a fer un bloc amb els alumnes? Vaja, per a què ens serveix “de debò” un bloc? 1. Per aprendre a interrelacionar i catalogar coneixements. 2. Per treballar en grup de manera col·laborativa. 3. Per desenvolupar la creativitat i l‟esperit crític. Perquè permet integrar multitud de llenguatges i formes d‟expressió. 4. Per crear connexions amb altres centres, aules, alumnes i persones en general. Per generar sentiment de pertinença al grup. 5. Per fer de l‟aula un lloc més obert a l‟entorn; per deixar que l‟entorn entri a l‟aula i viceversa. Per generar sentiment de comunitat educativa. 6. Per motivar els alumnes a fer un producte de qualitat, que pugui deixar una “marca”, amb què s‟impliquin emocionalment. Per la satisfacció d‟una feina ben feta. 7.

Perquè és una excusa fantàstica per treballar interdisciplinàriament, amb una metodologia més oberta i cooperativa, qualsevol tema que sigui d‟interès. Es pot incloure amb facilitat en el treball per projectes, com a producte final del seu esforç.

8. Per generar coneixement útil i funcional que es pugui compartir amb tothom, alhora que aprenen coses noves. 9. Per millorar la competència lingüística i d‟aprendre a aprendre dels alumnes: hi intervenen tots els processos de recerca, selecció, organització, contrast i valoració de la informació, així com establir la meta, buscar i seleccionar els mitjans, traçar un pla d‟actuació, supervisar i avaluar la marxa del procés i els seus resultats... 10. ............................................................................................................... (afegeix aquí la teva raó!)

~ 17 ~


I per què fer un bloc amb els alumnes? Si és un sarau!

A veure, m’expliques de quina manera contribueix aquest projecte a desenvolupar les competències bàsiques dels meus alumnes? I tant! Anem per feina: Competència

Exemples de la contribució al desenvolupament d’aquesta competència Competència Redactar tota mena de textos amb imatges, vídeos, etc. lingüística i Organitzar de la informació amb etiquetes. audiovisual Aprendre el vocabulari específic. Competència Elaborar de l‟estètica del bloc. artística i Incloure en el mateix d‟imatges i altres audiovisuals. cultural Exposar de treballs fets a l‟àrea d‟educació artística. Elaborar les seves imatges, vídeos, etc. pel bloc. Tractament És l‟eix principal de la proposta. de la Organitzar la informació i estructurar el bloc. informació i Seleccionar les fonts vàlides i fiables. competència Elaborar el llistat de blocs amics. digital Moderar els comentaris. Dominar el vocabulari específic. Competència Treballar amb els gràfics de visitants. matemàtica Incloure un comptador de visites per repassar la numeració. Dominar el calendari i les hores a partir dels gadgets del bloc. Competència Generar nous coneixements a partir dels previs. d’aprendre a Investigar totes les possibilitats que ofereixen els blocs. aprendre Seguir textos instructius per realitzar tasques al bloc. Competència Proposar activitats pel bloc. d’autonomia i Comprometre‟s a portar una secció del mateix. iniciativa Navegar pel bloc i per les finestres d‟edició sense necessitat de personal supervisió ni ajut. Autocorregir-se els textos. Prendre decisions sobre el contingut, les etiquetes, etc. Competència Iniciar-se en el coneixement dels mapes a partir del gadget del en el mapamundi i la localització dels visitants del bloc. coneixement i Crear ponts i punts de contacte entre l‟entorn dels alumnes i el de la interacció l‟escola. amb el món Fer difusió del bloc per aconseguir visites i interaccionar amb els físic seus seguidors. Competència Treballar cooperativament per arribar a una fi comuna. social i Contestar i redactar els missatges del bloc des de l‟assertivitat. ciutadana Posar-se d‟acord amb els companys utilitzant el debat i l‟argumentació. Relacionar-se amb persones d‟altres llocs per mitjà d‟Internet.

~ 18 ~


Després de tot això, només cal dir una cosa més:

I per què no?

~ 19 ~


EL QUE S’HI POT FER

Després d‟aquesta primera capbussada, el lector deu estar preguntant-se: d‟acord, però com funciona tot això? Com m‟ho manego perquè el meu bloc sigui igual de “maco” que els que he vist? I perquè sigui funcional? I per compartir arxius multimèdia? I què redimonis hi he d‟escriure, jo?... En aquest apartat donarem respostes a totes aquestes preguntes i més. Està estructurat en dos apartats: “La importància de la primera impressió”, sobre la configuració de l‟apartat “Disseny” (l‟aparença, les utilitats de la barra lateral, etc.), i “Perquè compartir és viure”, sobre com afegir tota mena de recursos al bloc.

~ 20 ~


La importància de la primera impressió 4 consells generals sobre l’aparença del bloc + 1 L‟aparença del bloc no només ha de ser estètica, també funcional. Depenent del tipus de bloc que vulguem tenir, així haurà de ser la nostra plantilla: si no tenim pensat omplir les barres laterals de widgets, no té sentit adquirir una plantilla amb dues o tres barres; el tema de l‟aparença ha de ser coherent amb el tema que es tracta al bloc... Haurem de donar prioritat a aquelles plantilles que es visualitzin bé a tots els navegadors (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, etc.). Aquesta especificació ens l‟ha de donar el creador de la plantilla, o bé, si no ho fa, podem entrar al bloc des de cadascun dels navegadors i comprovar si es veu bé. No cal dir que sempre hem de respectar la feina dels altres i, per tant, no hauríem d‟esborrar les marques d‟autoria. Aconsellem aprofitar al màxim els recursos i afegir algunes utilitats i apartats a la barra lateral del bloc, però aneu amb compte amb carregar el bloc amb massa widgets, imatges, vídeos, etc. que sempre estiguin visibles a les barres, ja que això alenteix molt la navegació. Per últim, voldríem aconsellar que, si feu un bloc d‟aula on participin els vostres alumnes, pacteu amb l‟alumnat quins elements i quina aparença és la que volen per al seu bloc, però no us plantegeu aquests canvis com a activitat didàctica (excepte puntualment), ja que un grup de nens intentant editar alhora el Disseny del bloc pot ser un autèntic caos. Si el vostre alumnat és d‟edats superiors a educació primària i són ells qui es responsabilitzen del bloc en el seu conjunt, llavors podeu plantejar-vos ensenyarlos a fer canvis senzills, però no perdeu de vista que aquest no és l‟objectiu principal de tenir i mantenir un bloc!

~ 21 ~


El títol i la descripció: els cinc cèntims d’inversió inicial Quan diem cinc cèntims són, evidentment, cinc cèntims figurats. És recomanable que la URL i el títol del bloc s‟assemblin, per tal que ens trobin més fàcilment als motors de cerca (Google i altres cercadors). El títol pot ser tan original com vulguem, però seria bo que fos representatiu dels continguts. La descripció del bloc sol anar de la mà del títol (al costat, just després...). Ha de ser breu i “enganxar” el lector, donar un al·licient perquè segueixi llegint. Si no ho dieu al perfil (o aquest està amagat), seria bo que inclogués les raons que us han portat a crear aquest bloc. Us animem a fer un exercici de creativitat!

El perfil: coneixent aquest gran desconegut.

Tant o tan poc com vulgueu. L‟aparença del perfil al nostre bloc canvia segons la plantilla que utilitzem: algunes inclouen la imatge i un resum, d‟altres només el nom... S‟hi accedeix entrant a l‟escriptori de Blogger, en un apartat situat a l‟esquerra (“Veure perfil”, “Edita el perfil”,”Edita la imatge de perfil”, ...).

Al nostre perfil hauríem de fer una presentació. Per exemple, podríem aclarir qui som, per què ens hem decidit a fer aquest bloc, què ens agrada fer a la vida. Habitualment, el perfil té una imatge. Pot ser una fotografia pròpia, una fotografia qualsevol, una imatge representativa o simplement no posar-ne cap. Dóna millor impressió tenir-ne una, però si voleu, també podeu gaudir dels avantatges de ser “el sr. anònim”.

~ 22 ~


Blogger té un formulari específic per la creació de perfils on es poden especificar dades típiques (procedència, ocupació, sector) i tòpiques (preferències pel que fa als llibres, pel·lícules, etc.). Vet aquí una captura de pantalla:

L’aparença del bloc. “Bloc, posa’t guapo!” Segurament, si heu navegat una mica per diferents blocs, haureu vist que molts blocaires semblen autèntics “cracs” de la programació informàtica (i del disseny, i del dibuix...). Sense ànims de desmerèixer ningú: per tenir un bloc estèticament atractiu no cal saber absolutament res sobre programació. Només cal tenir els enllaços adequats i una mica de paciència. Per canviar l‟aparença del bloc necessiteu l‟arxiu d‟una plantilla. Aquest tipus d‟arxiu tenen una extensió .xml. Hi ha molts usuaris del web que dissenyen les seves plantilles i les pengen perquè altres usuaris, de manera gratuïta, les descarreguin i utilitzen... Abans de fer un canvi a la plantilla, sempre farem una còpia de seguretat de la plantilla anterior, per evitar disgustos.

~ 23 ~


El què de la recepta: canviar la plantilla del bloc

Uns 10 minuts després de triar 1. Tria una plantilla i descarrega-la al teu ordinador. Segurament hauràs de descarregar un arxiu d‟extensió .zip o .rar (programes winZip i winRar respectivament) i després, descomprimir els arxius en una carpeta del teu ordinador. De tots els arxius que has descomprimit, el que és important és el que té extensió .xml Alguns llocs webs on pots descarregar plantilles per Blogger (alguns, com Btemplates, inclouen instruccions precises sobre com instal·lar-la): http://www.btemplates.com http://www.templates-blogger.com/ http://decoratublog.blogspot.com/ http://www.plantillasbloggers.com/ http://themecraft.net/cms/blogger-templates/ http://www.theblogtemplates.com/free-blogger-templates/ http://www.bietemplates.com/ http://mashable.com/2008/05/17/70-plus-new-and-beautiful-blogger-templates/ 2. Quan tinguis l‟arxiu de la plantilla al teu ordinador, obre el teu bloc i ves a la pantalla de“Disseny” i després a l‟apartat “Modifica l‟HTML” 3. Activa la casella “Expandir plantilles de widgets” i fes clic a “Baixar la plantilla completa”. Al quadre de diàleg que s‟obrirà, fes clic a “Guardar” i desa l‟arxiu on vulguis. Ja tens la còpia de seguretat! 4. Fes clic a “Examinar”, busca la plantilla que has descarregat dins el teu ordinador i obre-la. Fes clic a “Carrega”. 5. Si t‟apareix un quadre de diàleg preguntant si vols mantenir els widgets, digues que sí. Els widgets són tots aquells elements que tu havies afegit prèviament al teu bloc (o que ja venien amb el bloc). Si la plantilla porta widgets afegits, també t‟ho farà saber.

~ 24 ~


Pots conservar-los tots, ja que després es pot modificar i sempre és millor treure‟n un que no t‟agrada a perdre un que sí era funcional.

6. Fes clic al botó “Desa la plantilla” i... llestos!

Truc: Com assegurar-nos que les imatges de la nostra plantilla no desapareixeran

10-15 minuts (pot variar segons la connexió) També hem de tenir en compte que pot ser que la nostra plantilla “desaparegui” o no es vegi igual degut a que les imatges que la conformen estan pujades a Internet i, si aquesta connexió falla, només es visualitzarà el fons. Si volem evitar això: 1. Entra de nou a “Modifica l‟HTML” i amb el comandament Ctrl+F busca totes les imatges de la plantilla. El procediment és relativament senzill: al quadre que s‟obre a la part inferior, buscarem per “.jpg”, “.png”, i apareixeran totes les extensions dels arxius d‟imatge (i conseqüentment, l‟adreça on està allotjada cada imatge). 2. Copiem l‟enllaç des de “http://” fins a l‟extensió corresponent (.jpg, .png, .gif...) i l‟enganxem en una altra finestra del navegador per poder veure-les. Aquestes imatges seran, segurament, la que encapçala el bloc, la que serveix de “cos” i la del final. 3. Les guardem al nostre equip i llavors les pengem en un lloc web, com per exemple, http://imageshack.us o http://es.tinypic.com. 4. Aquests servidors externs ens proporcionaran una nova URL per la imatge. Les copiem en un document i les reservem.

~ 25 ~


5. Tornem a repetir el procés de cerca de la imatge dins la plantilla i substituïm l‟adreça anterior per la nostra. D‟aquesta manera, si les imatges desapareixen, només hem de tornar a pujar-les a Internet i posar-les a la plantilla. Nota: Alguns creadors ja inclouen les seves imatges a l‟arxiu d‟extensió .rar o .zip que ens vam descarregar. En aquest cas, el primer pas (buscar les imatges dins la plantilla i guardar-les a l‟ordinador) no seria necessari.

El què de la recepta (II): la versió de Blogger

Tanta estona com us hi vulgueu entretenir! Aquest és un servei relativament recent de Blogger. Es tracta del Dissenyador de plantilles, que trobareu al costat de l‟apartat “Modifica l‟HTML”, a Disseny. No ens hi estendrem perquè es tracta d‟un editor extremadament intuïtiu i, a més, ja inclou el seu manual d‟ajuda (disponible fent un clic dalt a la dreta de la pantalla). Ens permet triar el fons i la gamma de colors de la nostra plantilla, fer el disseny del cos i el peu de pàgina del nostre bloc, ajustar-ne l‟amplada i, a l‟apartat “Avançat”, canviar els colors i els tipus de lletra de cadascun dels elements. A més, en tot moment veiem els canvis reflectits (sense que s‟hagin aplicat); d‟aquesta manera sabem si volem guardar aquest canvi o no. Vet aquí una captura de pantalla de la pantalla d‟edició. Sembla fàcil oi?

~ 26 ~


La barra lateral: aquest món estrany. Si tafanegeu blocs, veureu que les opcions que s‟ofereixen (siguin de Blogger o de serveis web externs) són un món apart. Rellotges, calendaris, jocs, vídeos, reproductors de música... semblaria que això no s‟acaba mai. La veritat és que la màxima “menys és més” funciona bastant bé: si un widget (o utilitat, o gadget) no és indispensable, està millor fora de la nostra barra, ja que –com ja hem esmentat- massa coses alentiran la navegació i poden distraure els nostres lectors del contingut principal. I al cap i a la fi, el que volem és que el nostre bloc sigui llegit, no admirat com si fos un extraterrestre acabat d‟arribar. A continuació passo a explicar-vos les 23 utilitats que ofereix Blogger i on podeu trobar algunes de les més representatives dels serveis webs externs.

Utilitats o Gadgets de Blogger

Tant com vulgueu. Una mitja hora hauria de ser suficient. Accediu a “Disseny” dins el vostre bloc. El que teniu davant és l‟esquelet del vostre projecte. A la dreta o a l‟esquerra hi haurà una columna amb les utilitats: és la barra lateral. Per moure les coses de lloc (com qui treu la pols) només heu d‟agafar l‟element en qüestió i arrastrar-lo fins la seva nova ubicació. Si voleu veure els canvis, piqueu a “Vista prèvia”. (Teniu en compte que a “Vista prèvia” els hiperenllaços no funcionen). A “Afegir un gadget” us apareixerà una finestra amb les diferents utilitats. Us comento les més interessants i habituals: Nom de utilitat Arxiu del bloc

Etiquetes

Seguidors

la Utilitat que té Crea un arxiu amb totes les entrades del bloc. El podem organitzar pràcticament com vulguem (per setmanes, mesos, anys... desplegable o no...). És un element útil per tenir una visió global del bloc. Quan escriviu una entrada, teniu l‟opció de posar-hi una etiqueta. Aquest gadget permet tenir enllaços a cada etiqueta, de manera que si hi piquem ens portarà a totes les entrades que tenen aquesta etiqueta. Les podem organitzar de diferents maneres i dóna dinamisme al bloc. Mostra al món qui està tan interessat en el vostre bloc que ha decidit seguir-vos. Quan un blocaire segueix un altre, les entrades d‟aquest apareixen al seu escriptori de Blogger, facilitant la lectura.

~ 27 ~


Nom de utilitat Pàgines

la Utilitat que té

Us permet organitzar les pàgines estàtiques del vostre bloc, decidir quines apareixen i quines no... A “Disseny” podreu triar on voleu que apareguin (a la barra, a dalt). Llistat de blocs Mostra un llistat dels blocs que més ens agraden. Hi hem de posar els enllaços i triar com els endrecem, com apareixeran, un títol pel llistat... És un element dinàmic i útil perquè genera tràfic d‟uns blocs als altres. Llista d‟enllaços Mostra un llistat d‟enllaços a llocs web. No és tan dinàmic com l‟anterior, però permet enllaçar tota mena de webs, no només blocs. Llista Voleu crear qualsevol altra llista? Els llibres que llegiu a classe, els noms dels alumnes, ... el que se us acudeixi! Quadre de cerca Cerca personalitzada de Google. Permet als lectors buscar alguna cosa dins el vostre bloc, amb accés des del bloc o bé a tot Internet. Pot ser útil si fa molt de temps que teniu el bloc o hi ha molts continguts. Text. Imatge. Serveixen per inserir, respectivament, textos i imatges. Aconsellem textos petits i imatges que es vegin bé amb la mida de la barra. Entrades més Mostra un petit llistat amb les entrades que han estat més populars llegides i comentades. Permet al lector accedir ràpidament als continguts més rellevants. Estadístiques Ensenya al món les estadístiques de visitants del vostre bloc. Podeu seleccionar el període de temps que voleu mostrar i el tipus de gràfica. No és aconsellable quan el bloc acaba de començar, però sí quan tingui una certa afluència de visitants! Presentació Les presentacions d‟imatges funcionen amb els àlbums de d‟imatges Picassa, Flickr o Photobucket. Introduïu el nom d‟usuari i de l‟àlbum, trieu la velocitat, el nom, etc. I llestos! Barra de vídeo Insereix una barra amb vídeos de Youtube o Google videos. Podeu triar posar una paraula clau, el canal d‟algun usuari (si voleu que apareguin els vostres vídeos, per exemple), o simplement els vídeos més recents, millor valorats o més vistos. Enquesta Serveix per conèixer l‟opinió dels vostres usuaris. Permet deixar triar més d‟una resposta, fer enquestes tancades (o obertes si ho deixem en blanc), etc.

No n’heu tingut prou? Encara més utilitats

Tanta estona com us hi vulgueu entretenir! A continuació refereixo alguns webs on podeu trobar altres utilitats per al vostre bloc. No són necessàries les instruccions perquè cadascun d‟aquests webs té el seu propi tutorial per a Blogger, on trobareu com afegir aquest recurs. Els que tenen un asterisc també es poden incloure en qualsevol publicació.

~ 28 ~


Utilitat

On ho puc trobar?

Requereix

Idioma

registre? Rellotges Bola

http://www.relojesflash.com/ del

món http://www.revolvermaps.com

No

Castellà

No

Anglès

Sí (mínim)

Anglès

No

Tots

No

HTML

interactiva on veure (Apartat “Get the Mini Globe”) d‟on venen els nostres visitants D‟on

venen

nostres (també

els http://feedjit.com/freeLiveTraffic

visitants Feed/ mostra

de

quin web venen) Traductor

http://pczeros.blogspot.com/200 9/12/traductor-para-el-blogweb.html o http://gemablog.blogspot.com/2007/11/traductor -multilinge.html

Fer

un

núvol Explicació aquí:

d‟etiquetes animat

http://lablogueria.blogspot.com/

(senzill)

2008/08/nube-de-etiquetasanimada-flash.html Petit llibre de visites

http://cbox.ws/

(permet Anglès

moderar comentaris) Barra addicional per http://www.wibiya.com

Sí (mínim)

Castellà,

compartir continguts

anglès

a

altres

diferents

xarxes

socials *Crear i publicar una http://www.slide.com/arrange presentació interactiva

amb

imatges i text

~ 29 ~

Opcional

Castellà

i


Utilitat

On ho puc trobar?

Requereix

Idioma

registre? *Incrustar

una veu http://vozme.com/webmasters.p

que llegeixi el teu web

No

hp?lang=ca

Català, castellà, anglès altres

*Posar música al web

http://muzicons.com/ http://www.goear.com/ ,

, Goear sí, els Anglès altres no

http://www.alsacreations.fr/dew player 2

*Línia (permet

del

temps http://www.timetoast.com

Sí (mínim)

Anglès

posar-hi http://www.dipity.com

esdeveniments

amb

imatges i enllaços)

Teniu un tutorial aquí: http://www.blogoff.es/2007/02/07/sencillo-reproductor-de-audiopara-blogger/ 2

~ 30 ~

i


Perquè compartir és viure Si heu arribat fins aquí, aquest apartat us semblarà d‟allò més senzill d‟entendre. L‟experiència ens diu que bona part de les instruccions que aquí donem poden ser seguides per l‟alumnat familiaritzat amb les TIC sense cap problema. Aprendreu a compartir a les vostres entrades una imatge, un vídeo, un document, música, arxius de veu, presentacions de Powerpoint (sense so), presentacions d‟imatges, ... tot un món per explorar!

Com compartir una imatge? Com m’ho faig per compartir una imatge en una entrada?

Uns 10 minuts 1. Entra al teu compte i fes clic a “Nova entrada” 2. A la pantalla d‟edició --> Redacta, busca la icona del quadre

i fes-hi clic.

3. 1.Si la imatge està al teu ordinador: 3.1.1. Fes clic a “Tria arxius” i busca-la dins la carpeta on l‟has guardada. Fes clic a “Obre” 3.1.2. Espera que es carregui. Quan t‟aparegui la miniatura de la teva imatge, fes clic a “Afegir les imatges seleccionades” 3.2. Si la imatge està a Internet: 3.2.1. Primer has de tenir la imatge buscada. Còpia l‟enllaç de la imatge. 3.2.2. Quan hagis fet clic a la icona del quadre

, ves a “Des d‟una URL” i enganxa

l‟enllaç. Després fes clic a “Afegir les imatges seleccionades” 4. Si vols que la imatge sigui d‟una altra mida, quan estigui carregada fes clic a sobre d‟ella. Apareixerà una barra de tasques on pots triar la seva mida i el lloc on sortirà quan la publiquis. Fes clic a les opcions que vulguis. 5. Ja pots continuar editant l‟entrada o publicar-la!

~ 31 ~


Com m’ho faig per compartir una imatge a la barra lateral?

Uns 10 minuts 1. Ves a Disseny. A la barra lateral, fes clic a “Afegir un gadget” i busca “Imatge”. 2. Al quadre que s‟obre, busca la imatge al teu ordinador o enganxa l‟enllaç a la imatge si aquesta està a Internet. (Nota: no podeu enganxar imatges que us hagin enviat al correu electrònic). 3. Si ho desitges, posa-li un títol i un peu de foto. Si afegeixes un enllaç, quan el visitant faci clic sobre la imatge, aquesta portarà a aquell enllaç. Llestos! Fem notar: Si vols que la imatge estigui al peu de la pàgina o a l‟encapçalament, arrastra el gadget fins al lloc on vols situar-la.

Com compartir un vídeo?

Uns 10 minuts 1. Si el vídeo està a Internet 1.1. Busca el vídeo a Youtube, Vimeo o altres servidors que tinguin opció d‟insertar els vídeos. Sota el vídeo, busca un requadre on digui: “Embed” o “Insertar”

Fes-hi clic i t‟apareixeran algunes opcions:

~ 32 ~


1.2. A les opcions, tria la mida més petita de vídeo i el color i altres preferències que vulguis. Selecciona tot el codi i còpia‟l. 1.3. Enganxa el codi a la pestanya “Modifica l‟HTML” i després torna a la pestanya “Redacta”. Si ho has fet bé, veuràs que hi apareix un quadre. Acaba la teva publicació escrivint dalt o sota del quadre (que serà el vídeo) i publica l‟entrada. Consell blocaire: Assegura‟t que el vídeo permet d‟inserir-lo en llocs web externs. Youtube dóna l‟opció a l‟usuari d‟indicar que no vol que el vídeo pugui compartir-se en altres webs. En aquest cas, inseriries el vídeo i apareixeria un missatge similar a “Inserción desactivada por solicitud”. Els blocaires haurien d‟obrir una finestra nova per mirar el vídeo.

2. Si el vídeo està al teu ordinador.

Per fer-ho amb temps. Allotjar els vídeos a Blogger requereix paciència.

2.1. En una nova entrada, busca la icona del vídeo (

o

) i fes-hi clic. A la

finestra que apareixerà, fes clic a “Examinar” i busca el teu vídeo dins l‟ordinador. 2.2. Fes clic a “Pujar” o “Subir”. A l‟entrada apareixerà un quadre com aquest:

2.3. Espera fins que al quadre hi aparegui la imatge del teu vídeo. Mentre esperes pots continuar escrivint a l‟entrada. És habitual que el temps d‟espera sigui bastant.

~ 33 ~


Consell blocaire: Us suggerim que si es tracta d‟un vídeo relativament llarg, creeu un compte a Youtube o Vimeo i el pengeu allà, controlant bé les opcions de privacitat. El temps d‟espera és menor que allotjant el vídeo a Blogger.

Com compartir arxius de so? Els docents estem familiaritzats amb els serveis externs. Cap problema. Per compartir música o veu al bloc, necessitem que el nostre arxiu de so estigui penjat a Internet. Hi ha molts webs que ofereixen aquest servei: Evoca, Vocaroo, Ivoox, Goear... Nosaltres parlarem d‟Ivoox i de Goear. Goear us permetrà posar cançons que altres usuaris han penjat (també us hi podeu registrar i compartir l‟àudio amb el mateix sistema que el que explicarem per a Ivoox). Una novetat d‟Ivoox és que us permet extraure el so d‟un vídeo de manera automàtica, sense cap passa addicional, i que permet personalitzar el reproductor que apareixerà al bloc.

~ 34 ~


Compartir so des de Goear

10 minuts! Una opció més senzilla, que podeu provar abans de pujar l‟arxiu a Ivoox, és buscar la cançó que voleu posar a Goear. Si teniu sort i algú l‟ha pujada abans, el procediment és senzillíssim. 1. Entra a www.goear.com i busqueu la cançó. 2. Si la trobes, fes-hi clic. T‟apareixerà el reproductor següent:

Escolta-la per assegurar-te que és la cançó que voleu! 3. Fes clic a “Compartir”. Al costat dret apareixeran les opcions “Comparte el enlace con el mundo” i “Pon esta canción en tu web”. Copia tot el codi. 4. Ves a la pestanya “Modifica l‟HTML” de la teva publicació i enganxa-hi el codi al lloc que vulguis. Si vols moure el reproductor, hauràs de tornar a copiar tot el codi i enganxar-lo al lloc de l‟entrada que li correspongui.

~ 35 ~


Truc blocaire:

Uns 5 minuts Si voleu que aparegui a la barra lateral, entreu a “Disseny>Afegeix un gadget”, busqueu el Gadget “HTML/JavaScript” i enganxeu-hi el codi. Si el reproductor és massa gran per la barra, podeu canviar la mida modificant els paràmetres “width” (amplada) i “height” (alçada) del codi que heu enganxat. Segurament només haureu de modificar l‟amplada.

Compartir un arxiu de so des d’Ivoox

Uns 15-20 minuts (sense comptar temps d’espera) 1. El primer pas és registrar-se al web http://www.ivoox.com . El formulari molt és senzill i està en castellà. Us demanaran una adreça de correu electrònic: assegureu-vos que és una adreça activa! 2. Entreu a l‟adreça de correu electrònic que heu posat al formulari. Hi trobareu un correu del web demanant que valideu el vostre compte; per això, heu de fer clic a l‟enllaç que us proporcionen. Si el correu no hi és, mireu al Correu no desitjat. 3. Dalt a la dreta trobareu un botó que diu “Subir”. Feu-hi clic, i després a “Subir audio” 4. Ompliu el formulari: l‟heu d‟omplir tot. Us demanaran un títol, una descripció, una categoria, tags (és a dir, quina etiqueta li posaríeu per trobar-lo més fàcilment), el gènere del vostre àudio, l‟idioma i que accepteu els termes d‟ús. Si teniu pensat pujar audios sovint, us recomano que creeu un “Canal” on vagin a parar tots els arxius del bloc. Per això, només heu d‟omplir els camps (títol, descripció i una imatge). 5. Arribareu a la següent finestra:

~ 36 ~


A continuació, marqueu l‟opció que descriu el vostre arxiu (si és un vídeo o un àudio) i feu clic a Enviar. 6. Després d‟uns minuts, quan s‟hagi carregat, podreu accedir a la vostra “Zona privada”. Allà us donaran a triar entre dos models:

Trieu el reproductor que us agradi més. 7. Copieu el codi que hi ha sota del reproductor i enganxeu-lo a la pestanya “Modifica l‟HTML” de la publicació on voleu que aparegui.

El truc blocaire de Goear també serveix per a Ivoox!

~ 37 ~


Com compartir un document? Com passa amb l‟àudio, a l‟hora de compartir documents necessitem posar-los prèviament a Internet, i per a això, hi ha moltes opcions. Nosaltres n‟explicarem un parell: Issuu i Scribd. Tots dos són prou similars, però depenent del resultat que vulguem ens interessa més un o l‟altre. Scribd proporciona un format similar al de la pantalla del programa Word; Issuu, en canvi, permet una presentació més interactiva, que és millor llegir a pantalla completa.

Publicar documents al bloc des de Scribd

Uns 15 minuts. 1. Ves a www.scribd.com i a “Sign up” (dalt a la dreta). Si tens un compte a Facebook, no cal que et registris: fes clic a “Login with Facebook” i accepta la petició. Si no en tens o no vols utilitzar-lo, llavors digues-li “I don‟t have a Facebook account”. Només necessites introduir una adreça de correu electrònic, un nom d‟usuari i una contrasenya. Valida el teu compte des del correu electrònic i entra al teu compte. 2. Fes clic a “Upload” i busca el document que vols posar a Internet. S‟hi admeten múltiples formats, entre ells, .pdf i .doc. Tingues en compte que els arxius de Word han de ser guardats amb el format .doc (versió 2003-2007). Accepta el quadre de diàleg sobre la privacitat i els termes d‟ús. 3. Mentre el document es carrega, pots escriure el títol i la descripció i triar una categoria. Recorda fer clic a “Save” per guardar-ho! 4. Fes clic sobre el document i et redireccionarà a la seva URL. Busca a la barra gris de sota la icona </>, i al quadre que s‟obre, tria “Embed” 5. S‟obrirà un quadre com aquest:

~ 38 ~


Si ho desitges, pots controlar l‟amplada i l‟alçada. L‟automàtica, generalment, és adequada per enganxar el document en una entrada. Pots triar en quina pàgina comença a veure‟s el document i també, a “View”, si vols que es vegi com quan obrim un document de Word (opció “Scroll”), com un llibre (“Book”), com una presentació de diapositives (“Slideshow”) o bé en mosaic (“Tiled”). Quan hagis triat totes les opcions, fes clic a “Copy” per copiar tot el codi. 6. Ves a la teva entrada i enganxa el codi a la pestanya “Modifica HTML”. Llestos! Nota: pots controlar la privacitat dels teus documents, esborrar-los o tornar-los a pujar per actualitzar-los des del teu compte > My documents

~ 39 ~


Publicar documents al bloc des d’Issuu

Uns 20 minuts (sense comptar temps d’espera) 1. Issuu també requereix registre. Has d‟anar a Sign up i omplir les dades (nom, cognoms, nom del teu perfil –no es pot modificar posteriorment-, correu electrònic, una contrasenya, edat, gènere i confirmació de seguretat). Valida el teu compte des del correu electrònic i entra al teu compte. 2. Els arxius a Issuu han de ser PDF. Ves a “Upload” i a “Browse”; busca el teu arxiu dins l‟ordinador i omple la resta de camps (títol, descripció, paraules clau –mínim 2-, tipus d‟arxiu, data de publicació, etc.). A “Info link” pots posar l‟adreça del teu bloc. D‟aquesta manera generaràs trànsit. Aconsellem triar l‟opció “Private” a les opcions de publicació. El document serà públic, però només hi accediran les persones que tinguin l‟adreça del mateix. A “Sharing options” pots triar si vols que puguin comentar, valorar o descarregar el document, o no. Espera mentre l‟arxiu es carrega. 3. Et redireccionarà a la pàgina “My Library”, on estan tots els documents que has pujat. Mentre estigui carregant-se, estarà a l‟apartat “Converting”. Quan estigui llest, apareixerà a “Private” o “Published” (segons la privacitat que hagis triat). Fes clic sobre el nom del document. 4. Fes clic sobre la icona <>

A la finestra que apareixerà, tria “Blogger”. Hi ha diverses opcions sobre el document, entre elles aquestes:

~ 40 ~


Quan hagis acabat la teva tria i la previsualització (que apareix sota del tot de la pantalla) t‟agradi, còpia tot el codi “Embed code”. 5. Enganxa el codi a la pestanya “Modifica l‟HTML” i fes una vista prèvia. Si no t‟agrada, torna a la finestra d‟Issuu, canvia els paràmetres i substitueix el codi al bloc. Llestos!

~ 41 ~


Com compartir una presentació? Has fet un Powerpoint per la teva classe i t‟agradaria penjar-lo també al bloc? Els teus alumnes han après a utilitzar-lo i t‟han demanat si els pots penjar? Cap problema! Amb Slideshare és possible, tot i que amb alguna limitació

a tenir en compte (no es

conserven les transicions i tampoc les animacions).

Uns 15 minuts (sense comptar temps d’espera!) 1. Crea‟t un compte a Slideshare (o accedeix des de Facebook). Els passos són els mateixos que per pujar documents. Fes clic a Upload i busca la teva presentació. Slideshare permet els arxius d‟extensió .pdf, .ppt, .pps, .pptx, .ppsx, .pdf, .doc, .docx, .rtf, .odt, entre d‟altres. 2. Mentre el teu arxiu es carrega, omple els camps. En aquest cas només és obligatori el títol. Si deixes seleccionat “Allow file download”, els visitants podran descarregar el teu arxiu al seu ordinador. Si el desselecciones, això no passarà. És important que no tanquis la finestra mentre es carrega; si ho fas, el procés es detindrà. 3. Quan acabi, fes clic a Publish. Et reenviarà al teu perfil. Llavors fes clic sobre la presentació que has pujat i podràs veure-la tal com la veuen els altres usuaris. 4. Fes clic a la icona “<> Embed” i còpia tot el codi. Enganxa‟l a la pestanya “Modifica l‟HTML” de la teva publicació. Llestos!

Truc blocaire: Si t‟interessa que la pantalla de la presentació sigui més gran o més petita, modifica els paràmetres width i height. Els paràmetres s‟han de modificar cada vegada que apareguin dins un mateix codi.

~ 42 ~


Com compartir una presentació d’imatges? Blogger té el seu servei de presentació de diapositives per incloure a la barra lateral: el podeu trobar fàcilment als Gadgets. Es vincula amb àlbums de Picassa, Flickr o Photobucket. Per tant, si voleu incloure fotografies o imatges que siguin vostres, haureu de tenir un àlbum en algun d‟aquests serveis. Recomanem Picassa, és simple i té bones opcions de privacitat (a més, les imatges que pugeu a Blogger ja es guarden habitualment en un àlbum Picassa). Aprendrem, però, a fer una presentació d‟imatges, tant per posar en una entrada concreta com a la barra. Habitualment s‟han de tenir coneixements bàsics de JavaScript, però amb aquest intuïtiu web, només us caldrà anar triant totes les opcions. Recomanem que no “carregueu” massa la presentació: millor que sigui senzilla. El web és Imageloop: http://www.imageloop.com/es/setuplooop.htm Som-hi amb les instruccions!

Tant com us hi vulgueu entretenir 1. Entra al web i fes clic a Browse per triar les imatges que voldràs que apareguin. Si pitges la tecla Ctrl, podràs seleccionar més d‟una alhora. Si les imatges estan a Myspace, Flickr, o qualsevol de les altres opcions, carrega-les seguint les instruccions. Una vegada seleccionades, espera que es carreguin. 2. Tria l‟estil, el tema (skin), els efectes, el fons (background), la mida i la privacitat. Quan triïs alguna d‟aquestes coses, la previsualització canviarà i veuràs quin efecte fa. Si no t‟agrada, pica a “Remove”. 3. Quan t‟hagis decidit, fes clic a “Save (get code)”.

Tria un nom d‟usuari i una

contrasenya i posa el teu correu electrònic. Aquí també tens l‟opció de posar text sota les imatges i endreçar-les. Si no vols registrar-te, pots no fer-ho, però llavors no podràs editar posteriorment la teva presentació. Espera fins que estigui carregada. 4. Al tercer pas, “Share Slideshow”, ves a la pestanya “Blogger”. Còpia el codi. 5. Ves a la teva publicació (o on decideixis posar la presentació) i a la pestanya HTML, enganxa el codi. Llestos!

~ 43 ~


Com compartir jclic? Partirem de la base que l‟activitat JClic ja és disponible a Internet. Si volem incrustar-la al bloc, hem de seguir les següents pases:

Uns 2 minuts! 1. Busca l‟activitat JClic i copia tot el “Codi per a incrustar”

2. Enganxa aquest codi a la pestanya “Modifica l‟HTML” de la teva publicació.

I si així no funciona? Alternativa blocaire:

Uns 5 minuts 1. Busca l‟activitat a JClic. Fes clic a “Engegal (applet)” i copia tota l‟adreça URL (és molt important que la copiïs sencera). 2. Ves a la pestanya “Modifica l‟HTML” i escriu-hi: <iframe width=’400’ height=’267’ frameborder=’0’ src=’ENGANXA AQUÍ L’ADREÇA URL QUE HAVIES COPIAT’></iframe> És important que enganxis l‟adreça URL sencera i que no esborris les cometes „ ‟ 3. Si tot ha anat bé, ja tens la teva activitat incrustada! Com sempre, si vols modificar l‟amplada o l‟alçada hauràs de modificar els paràmetres width i height, però aquests generalment encaixen bé als blocs.

~ 44 ~


COM SER UN BON BLOCAIRE I NO MORIR EN L’INTENT Fins ara hem fet cinc cèntims de tots els aspectes més estètics i més tècnics, així com una explicació general de totes les possibilitats que existeixen actualment. Però evidentment, això no ho és tot. De fet, això no és gairebé res: consta que podem tenir un bloc molt estètic i ple de gadgets, però si els continguts no són bons, no tindrem gaires visitants i segurament perdrem l‟essència del que és un bloc: la participació. Aquest serà un apartat molt breu, perquè per a això no hi ha fórmules màgiques ni consells universals. Cada bloc és un món i és el fidel reflex del blocaire en qüestió. A més, heu de tenir en compte que depèn del tipus d‟edubloc que vulgueu fer (aquells que comentàvem a l‟apartat “Primera capbussada”), hi haurà coses que variïn. Amb tot, espero que us sigui un apartat útil per animar-vos a començar amb força. Per últim, us comento les funcions de l‟apartat d‟Estadístiques i quina informació us donen.

Consells de blocaire!

A continuació recuperem alguns dels consells que ja us havíem donat a l‟apartat “La importància de la primera impressió) i, a més, n‟afegim alguns més pel que fa als continguts del vostre bloc. Els hem dividit en dues seccions: “Depèn de l‟ull que s‟ho mira”, per aquells consells que són una mica més controvertits, però al cap i a la fi, útils; i “És com mantenir una llar”, per aquells consells referents a aspectes més tècnics o de periodicitat.

~ 45 ~


Depèn de l’ull que s’ho mira L‟aparença del bloc no només ha de ser estètica, també funcional. Depenent del tipus de bloc que vulguem tenir, així haurà de ser la nostra plantilla: si no tenim pensat omplir les barres laterals de gadgets, no té sentit adquirir una plantilla amb dues o tres barres; el tema de l‟aparença ha de ser coherent amb el tema que es tracta al bloc... Aconsellem aprofitar al màxim els recursos i afegir algunes utilitats i apartats a la barra lateral del bloc, però aneu amb compte amb carregar el bloc amb massa widgets, imatges, vídeos, etc. que sempre estiguin visibles a les barres, ja que això alenteix molt la navegació. Qualsevol utilitat o gadget que no sigui realment funcional per al lector, possiblement està “de més”. No us limiteu a recopilar i reproduir informació, excepte que aquest sigui el propòsit del vostre bloc. Tracteu d‟exposar les vostres opinions i aportar nous matisos: segur que teniu moltes coses a dir! Faciliteu la lectura. Repasseu les entrades una estona després d‟haver-les escrit i procureu que les entrades tinguin una longitud raonable: ni massa curtes ni massa llargues. Utilitzeu marcadors textuals (negreta, cursiva, alguns colors, mida de la lletra) de manera intel·ligent, sense abusar. Compartiu. Podeu compartir moltíssimes coses: experiències educatives, materials, parlar de materials que us han semblat adequats, opinions sobre notícies d‟actualitat... podeu organitzar un petit arxiu de recursos. Per què no?

Endreceu el bloc de tan en tan. Això implica revisar-lo i comprovar que “tot funciona”, organitzar-lo per etiquetes de contingut (per exemple) amb categoritzacions que siguin realment útils i representatives, i sobretot, donar una coherència global a la informació. Blogger ofereix les pàgines estàtiques, les etiquetes, l‟arxiu del bloc i tota mena de recursos perquè això sigui possible. Però la resta... ho poseu vosaltres!

~ 46 ~


És com mantenir una llar Tingueu molt clar l’objectiu prioritari del bloc, tant si és únicament vostre, com si el feu en col·laboració amb els alumnes. Sempre que feu algun canvi, guardeu abans una còpia de seguretat del bloc! (Disseny>Modifica l’HTML>Baixar la plantilla completa per l‟aparença; Configuració>Bàsic>Eines del bloc>Exporta el bloc pel contingut). No cal dir que sempre hem de respectar la feina dels altres i, per tant, no hauríem d‟esborrar les marques d‟autoria. Sempre que agafeu material (del tipus que sigui) d‟algun altre web o bloc, citeu l‟autoria i enllaceu aquest lloc. Si és possible, demaneu permís abans d‟agafar aquest material. I, per suposat, no agafeu material que estigui sota llicència sense permís exprés de l‟autor. A nosaltres ens agradaria que fessin el mateix, oi? Fixeu un temps amb certa periodicitat per actualitzar el vostre bloc (diària, dues vegades a la setmana, setmanal). Durant els primers mesos és recomanable que hi hagi més freqüència d‟activitat, per tal d‟habituar-s‟hi i avesar-s‟hi. Deixeu que ser blocaire es converteixi en un bon costum! Utilitzeu l’hipertext. Inseriu enllaços que ampliïn la informació, dividiu el text en seccions clares i curtes amb títols independents, procureu que hi hagi una idea principal per paràgraf, trieu bé les paraules significatives del text, empreu llistats de paraules... A Internet no s‟escriu igual que sobre el paper! Sigueu respectuosos i coherents en tot moment, no només quan escriviu entrades. Contesteu els comentaris d‟altres blocaires sempre que us sigui possible, i sigueu persones actives: atreviu-vos a comentar als blocs d‟altres professionals. Compartir és viure!

~ 47 ~


I si les estadístiques et parlen... (surt corrents) Per últim, farem una ullada a com funcionen les estadístiques de Blogger. És un sistema senzill i útil que us permetrà saber coses sobre els vostres lectors, la qual cosa pot orientar millor el bloc. Podeu accedir a la pàgina de les estadístiques des de l‟escriptori de Blogger. És com aquesta:

A “Visió general” observareu l‟afluència per períodes (ara mateix, dia, setmana, mes o totes les dades). També us indica de manera breu quines són les entrades més visitades, de quins webs venen les vostres visites i, mitjançant un mapa, d‟on prové la vostra audiència. Si feu clic a cadascuna de les opcions, podreu veure d‟una manera més detallada els aspectes d‟aquesta opció. A “Escrits” ens mostrarà quines entrades són les més visitades i amb quin número. A “Orígens de trànsit” veurem de quina URL provenen els visitants, quins són els llocs webs de referència i les paraules claus de cerca que porten al nostre bloc. A “Audiència” hi ha de nou el mapa amb els països i l‟especificació de quantes visites venen de cada país, així com les visualitzacions de la pàgina per navegadors i per sistemes operatius. Aquestes dades ens poden ser útils per: Saber quina és la quantitat real de persones que ens visiten periòdicament. Saber quines entrades són més populars i, per tant, en quins temes hauríem d‟incidir més. Saber de quins webs venien els nostres visitants, per tal de “retornar el favor” posant aquests webs al nostre llistat de blocs amics. Saber quins navegadors són els més utilitzats entre els lectors, per tal d‟adquirir una plantilla que funcioni bé en els mateixos.

~ 48 ~


Més maneres d’avaluar el nostre bloc: http://websitegrader.com/ ens fa una avaluació complerta amb ítems tècnics sobre el rendiment del nostre bloc i la seva posició al web. Només recomanable si teniu bon nivell d‟anglès i bons coneixements generals del web. Si el que volem és avaluar els blocs creats pels alumnes, tot i que és un tema fora del que estrictament es tracta en aquesta guia, podem emprar aquestes interessants rúbriques amb ítems concrets i àmbits d‟avaluació. http://www.xtec.cat/~ldomenec/formacio/BLOGS/introduccio/rubrica.htm

(en

català) Drecera per no haver de copiar tot l’enllaç: http://bit.ly/erew6s http://www.adelat.org/index.php?title=evaluando_blogs_de_alumnos&more=1&c=1& tb=1&pb=1 (en castellà) Drecera per no haver de copiar tot l’enllaç: http://bit.ly/fi3sL

~ 49 ~


PER ACABAR (DE COMENÇAR) La major part dels continguts d‟aquesta guia estaran desactualitzats d‟aquí un o dos anys. És la prova de com funciona Internet, de com avancem cada vegada més i més ràpid. És el món on han nascut i viscut els nostres alumnes. No podem pensar que sabent això, “ja tirem”, però sí que hem intentat fer una fotografia de com està la situació ara mateix i proporcionar els petits recursos que serviran per adaptar-se als nous canvis. En la lluita contra la bretxa digital hem de ser aliats dels alumnes, no els seus enemics. I això passa per parlar el mateix argot digital, no per unir-nos alegrement als usos que els nens i joves fan actualment d‟Internet i les TIC, sinó per oferir-los una necessària guia, un model, per obrir-los la porta a descobrir altres alternatives i apropar les postures, de la mateixa manera que ho fem amb tants altres àmbits (és a dir, d‟una manera natural). Perquè Internet pot ser un món perillós, pot ser terra de ningú; però també pot ser un món de possibilitats, pot ser terra de tots: dels mestres, també. Atreviu-vos! Míriam Martí Gener del 2011

~ 50 ~


WEBGRAFIA I BIBLIOGRAFIA BALAGUÉ, F. i ZAYAS, F. (2007) Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents. Editorial UOC: Barcelona. 2009. Dossiers did@c-TIC‟s. BLOOD, R. (2010) “Diez consejos para una bitácora mejor” (article en línia), traducció i versió de José Luis Orihuela, disponible a < http://www.rebeccablood.net/essays/ten_tips_espanol.html> En Rebecca’s pocket (bloc en línia), 2003, disponible a: < http://www.rebeccablood.net/essays> amb accés al gener del 2011. Diversos autors. “Aulablog” (en línia), 2011. Disponible a: < http://www.aulablog.com > amb accés al gener del 2011. Diversos autors. “Blogmundi” (en línia), 2011. Disponible a: < http://www.blogmundi.com/> amb accés al gener del 2011. Diversos autors. “Els blocs” (en línia), 2011. En: “Viquipèdia, l’enciclopèdia lliure” Disponible a: < http://ca.wikipedia.org/wiki/Bloc> amb accés al gener del 2011. Diversos autors. “Vagabundia” (en línia), 2011. Disponible a: < http://vagabundia.blogspot.com > amb accés al gener del 2011. Diversos autors. “Xarxatic. Bloc on es parla d’Educació i Noves Tecnologies” (en línia), 2011. Disponible a: < http://www.xarxatic.com > amb accés al gener del 2011. Diversos autors. (2010) “¿Para qué sirve un blog de aula?” (wiki en línia) Disponible a <http://www.tinglado.net/wiki/index.php/Para_qu%C3%A9_sirve_un_blog_ de_aula > En“El tinglado” (en línia), 2011. Disponible a: < http://www.tinglado.net> amb accés al gener del 2011. DOMENECH, L. (2007) “Blogs, ¿para qué os quiero?” (article en línia) disponible a <http://apiedeaula.blogspot.com/2007/01/blogs-para-qu-osquiero-ejemplos-de.html> En: “A pie de aula” (bloc en línia), 2011, disponible en <http://apiedeaula.blogspot.com> amb accés al gener del 2011. Instituto de Tecnologías Educativas. “Observatorio tecnológico. Escuela 2.0” (espai de col·laboració en línia), 2011. Disponible a: < http://recursostic.educacion.es/observatorio/web/ > amb accés al gener del 2011. Ministerio de Educación. NIPO: 651-07-183-7. Núñez Molina, Mario. “DigiZen. Un profesor aprendiendo” (bloc en línia), 2011. Disponible a < http://www.vidadigital.net/blog/> amb accés al gener del 2011. Programa Educared Fundació Telefónica. “Educared” (en línia), 2009. Disponible a: < http://www.educared.org > amb accés al gener del 2011. Totes les imatges les captures de pantalla han estat fetes a blocs propis. Les imatges emprades per la realització de la guia han estat trobades a Internet. Si algú se sent ofès per la seva utilització, preguem que es posi en contacte amb l’autora per tal d’eliminar-la immediatament. Gràcies.

~ 51 ~


GLOSSARI BÀSIC (i bilingüe) DELS QUÈS Vocabulari d’Internet Vocabulari a Internet Navegador

Nom en anglès browser

Hipervincle o enllaç

link

Adreça URL

URL

Lloc web

web

Tipus de domini web

Domain (domini)

Web 2.0

ídem

Favicon

ídem

HTML

ídem

Script

ídem

JavaScript

ídem

Descripció / definició És l‟aplicació que ens serveix per entrar a Internet. Els més utilitzats són Internet Explorar, Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera... És una paraula lligada a una adreça URL que, en fer-hi clic, ens porta a un web diferent. El web podrà obrir-se a la mateixa finestra on estem (substituint el web que estem mirant per un altre) o bé en una pestanya o finestra nova. Una adreça URL és, planerament, el que escrivim per anar a un lloc web. Ve de l‟anglès “Uniform Resource Locator” (URL), és a dir, localitzador uniforme de recursos, un conjunt de caràcters estàndard que, en escriure‟ls, ens porta a un web. Comença per l‟expressió “http://”. Conjunt de pàgines web relacionades entre sí, que solen tenir una pàgina principal (també anomenada índex o inici) i comparteixen la primera part de l‟adreça URL. Planerament, és la part final d‟una URL, composada per un punt i dues o més lletres. Indiquen quin tipus de web trobarem (segons la procedència, l‟entitat, etc.), per exemple .cat, .es, .com, .org, .tk ... Terme emprat per definir la “segona generació” dels webs, enfocada a l‟habilitat de la gent per compartir i col·laborar en xarxa, amb webs més dinàmiques i millor organitzades. Els blocs i les wikis en són un exemple. És la icona que apareix al costat de l‟adreça URL i també al costat del nom en afegir el web a “Preferits”, “Els meus llocs web”, etc. Sigles de HyperText Markup Language. És un llenguatge de programació que s‟utilitza per desenvolupar pàgines web. Permet incloure scripts. Grup de llenguatges de programació que es poden escriure des del teclat i que poden estar inclosos en altres llenguatges per augmentar-ne la funcionalitat. Tipus de script orientat a objectes que la major part de navegadors pot obrir i interpretar i que amplia les possibilitats de les pàgines web.

~ 52 ~


Vocabulari blocaire Nom de l’element Plantilla

Nom en anglès Template

Encapçalament

Header

Entrada o publicació

Post (publicar: posting)

Comentaris

Comments

Barra lateral

Sidebar

Perfil

Profile

Arxiu del bloc

Archive blog

Etiquetes

Tags

Llibre de visites

Cbox (abreviació de comment box) Counter o hit counter

Comptador de visites

Descripció / definició És l‟aparença externa del bloc. Es pot utilitzar una de predeterminada, personalitzar-les o b utilitzar algunes de les que altres usuaris han creat. És la part de dalt del bloc. Inclou el títol i la descripció inicial del mateix. Pot ser només text, text amb imatge o només una imatge. És allò que escrivim al bloc, la informació “en sí”. Hi podem incloure àudio, vídeo, enllaços, imatges...

Es troben sota de cada entrada. Podem restringir qui ens comenta, triar si s‟obren en una finestra nova o no, etc. És el menú que hi ha al costat. Inclou o pot incloure la resta d‟elements d‟aquest llistat; l‟administrador del bloc tria quins elements hi apareixen i amb quina configuració. Pot estar situada a la dreta, a l‟esquerra o haver-hi més d‟una. Dóna informació sobre la persona que escriu. Es composa d‟una imatge i una petita descripció, on podem incloure els nostres interessos, pel·lícules i música preferides, etc. És un recull cronològic de totes les publicacions del bloc. Pot ser per any, mes, setmana o dia i pot tenir diferents formats. És un recull dels temes que tractem al nostre bloc. Pot estar organitzat en forma de llista o de núvol. Cada etiqueta ens porta a totes les publicacions que hem marcat amb aquest tema. És un espai on els visitants del bloc ens deixen comentaris. Normalment està allotjat en un web diferent al del bloc i l‟administrador del bloc té poder de decisió sobre els missatges que s‟hi publiquen. Ens informa de quantes persones han entrat al bloc. Pot comptar totes les vegades que s‟entra al bloc o bé tots els ordinadors que hi accedeixen. Habitualment està allotjat en un web extern.

~ 53 ~


Nom de l’element Llistat de blocs amics

Nom en anglès Blogroll

Descripció / definició

Cercador

Searcher

Seguidors

Followers

Artilugis o utilitats

Gadgets o Widgets

RSS o sindicació

RSS (really

És un servei de Google que permet al visitant cercar informacions concretes dins del bloc. Funciona igual que el cercador Google. Són les persones que decideixen seguir el nostre bloc (de manera pública o privada); fer-se seguidor facilita que les actualitzacions del bloc arribin més fàcilment. Si som seguidors públics d‟un bloc, aquest apareixerà al nostre perfil. Hi ha moltes més utilitats que es poden incloure al menú. Moltes són creades per persones alienes i proporcionen un codi HTML que només cal enganxar a la finestra de la nova aplicació. Algunes de les més populars són rellotges, calendaris, petits jocs, imatges, vídeos, notícies, frases... Una vegada seleccionem les fonts d‟informació del nostre interès, aquestes fonts ens envien avisos d‟actualització (sense que haguem d‟entrar a comprovar si hi ha material nou). Funciona amb un programa o web anomenat agregador d’RSS (bloglines, Google Reader). Direcció específica de cada publicació d‟un bloc per poder enllaçar-la i recuperar-la fàcilment. Normalment inclou la data i una part del títol. Si en un bloc es fa referència a una entrada d‟un altre bloc, es crea una relació de manera que es pot visualitzar (en forma de comentari) quins blocs han enllaçat aquell article. Sol aparèixer amb un fragment de l‟article al qual fa referència i serveix per ampliar informació d‟altres blocs.

simple syndication)

o feed

Enllaç permanent

permalink

Retroenllaç

trackback

Confegim un recull de blocs que ens semblen interessants i apareixen en un llistat. Quan s‟actualitzen, passen a la capçalera de la llista. Ens dóna visibilitat i popularitat a Internet.

~ 54 ~

El que sé dels blocs... apte per a mestres de carn i ossos  

Guia en català que pretén introduir els mestres en la creació i manteniment d'un bloc amb Blogger.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you