Page 1

a k r i M a r t s k ie l a a V

Mirka valtuustoon

VASEMMISTOLAINEN PAIKALLISLEHTI

KOTI ON KOTI

VUOKRA-ASUNNOSSAKIN

SYYSNUMERO 2008

Turku palaa – palaako turkulainen kulttuuri?

Vasemmistoliitto vastustaa Turun kaupungin vuokraasuntojen myyntiaikeita

Luonnonkosmetiikka

Reilun kaupan kippari

Kasviskekkerit

Riesdmy green. : As ian tu nt ija t arj en hie kk ala ati ko lta

TURKU RAITEILLE

! n ii is e rh e ip s p la ä ä s li a a ts a s Turku,


Mirka Rauha luodaan PÄÄTOIMITTAJA: Marko Laihinen

VAKITUISET AVUSTAJAT: Tarmo Aaltonen, Tiia Aarnipuu, Raija Ala-Lipasti, Li Andersson, Paavo Arhinmäki, Minna Havukainen, Pasi Heikkilä, Tuuli Holopainen, Mari Karjalainen, Velimatti Koivisto, Ellemari Kääntee, Annika Lapintie, Reija Lempinen, Aino Mäkinen, Minerva O’Connor, Riikka Oksanen, Jaakko Penttilä, Niina Simonen, Riina Simonen, Saara Suvitie, Markus Varjonen TAITTAJAT: Elina Salonen, Mika Muukkonen KUVAT: Hanna Oksanen, Mirka Muukkonen, Markus Varjonen, Turun Vasemmistoliitto OSOITE: Saramäentie 6 20300 Turku Puh.no 045 11 44 099 mirka@mirkamuukkonen.net http://muukkonen.blog-city.com Mainostajat eivät ole poliittisesti sitoutuneita lehteen

arjessa

K

aikkihan me toivomme rauhaa maailmaan. Kun puhumme rauhasta, kääntyy ajatukset yleensä ulkopolitiikkaan, levottomuuksiin maailmalla, aseisiin ja terrori-iskuihin. Levottomuuksien ja kansannousujen taustalla on usein köyhyyttä, alueen asukkaiden epävarmat elinolosuhteet, epätasa-arvoa ja epävarma tulevaisuus. Tästä näkökulmasta tarkasteltuna rauhaa ei rakenneta asein vaan köyhyyttä poistamalla sekä luomalla tasa-arvoa ja demokratiaa. Vaikka yleisesti elintasomme Suomessa on noussut ja valtaosalla suomalaisista menee yhä paremmin, kertovat tilastot karua todellisuutta. Myös kuntatasolla kohdataan päivittäin köyhyyttä, syrjäytymistä, lasten ja nuorten pahoinvointia, päihdeongelmia, perheväkivaltaa, leipäjonoja, räjähdysmäisesti lisääntyneitä huostaanottoja. Lapsi ei syntyessään voi valita perhettään, vanhempiaan, sukupuoltaan, väriään tai elinolosuhteitaan. Yhdessä voimme kuitenkin varmistaa, ettei yksikään lapsi jää taustoistaan johtuen verkostojemme ulkopuolelle ja että jokaisella lapsella on mahdollisuus menestyä elämässään. Tässä tehtävässä myös kuntapäättäjillä on merkittävä valta ja vastuu. Kuntapolitiikassa pystymme asiaan vaikuttamaan peruspalveluiden kautta. Kunnille on annettu tehtäväksi järjestää toimivat ja laadukkaat peruspalvelut. Tarvitsemme kouluihin lisää opettajia, emme vartijoita. Tarvitsemme aikuisia, terveydenhoitajia, joille lapset voivat ajoissa kertoa pahasta olostaan. Koulujen ja lähikirjastojen avulla luomme tasa-arvoisen mahdollisuuden jokaiselle lapselle oppia, sivistyä ja siten menestyä elämässään. Koulun monipuolisella ruualla varmistamme, että jokainen lapsi saa päivässä edes yhden lämpimän ruuan. Neuvoloiden ja perhetyöntekijöiden voimme

Lapsiperheille oma ääni Saara Suvitie, 39 vuotta, Lähihoitaja, Lapsia 4

Mirka Muukkonen Vasemmistoliiton Turun kunnallisjärjestön puheenjohtaja

tukea untuvikkoja perheitä vauvansa kanssa tai auttaa väsyneitä vanhempia jaksamaan karikoiden yli. Kaavoituksen ja rakentamisen avulla voimme ehkäistä kaupungin slummiutumista ja tehdä asuinympäristöstämme kaikille viihtyisän. Kaupungin omistamien vuokra-asuntojen kautta pystymme pitämään vuokratason huokeana ja täten varmistamaan jokaiselle kuntalaiselle kohtuullisen asumisen, kodin. Maksuttoman, lähellä sijaitsevan terveyskeskuksen avulla pystymme puuttumaan sairauksiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja turvaamaan oikeudenmukaisesti kaikille kaupunkilaisille hyvän terveyden. Taiteen ja kulttuurin avulla ilmaisemme sellaista, mikä muutoin ei olisi mahdollista. Tunteiden ymmärtämisellä on kokonaisvaltainen vaikutus ihmisen hyvinvointiin. Taiteen avulla voimme purkaa sekä yksilöiden että kansakuntien solmuja. Täten taide on terveyden, turvallisuuden ja rauhan tekijä. Kaupungeille on annettu velvollisuus huolehtia peruspalveluiden tarjonnasta. Tarvitsemme päättäjiä, jotka ymmärtävät kuntapolitiikan kauaskatsoisemman yhteiskunnallisen merkityksen ihmiselämään. Tarvitsemme päättäjiä, jotka ovat valmiita panostamaan kaupunkilaisille tärkeisiin, tasa-arvoa ja rauhaa luoviin palveluihin. Tarvitsemme päättäjiä, jotka uskaltavat nousta kapinaan valtion harjoittamaa kuntia heikentävää politiikkaa kohtaan. Kaupunkilaiset pääsevät valitsemaan edustajansa kaupunginvaltuustoon lokakuussa järjestettävissä vaaleissa. Äänestämättä jättäminen antaa hiljaisen siunauksen nykyiselle menolle. Demokratia vaatii meidän kaikkien osallistumista. Kolumni on julkaistu kaupunkilehti Turkulaisessa 31.8.2008.

Sinun osasi voi olla pieni, mutta tekosi suuri Niina Simonen, 39 vuotta, Kotiavustaja, lapsia 3

Väriä politiikkaan Ellemari Kääntee, maalari, lapsia 2

www.tulenkantajanaiset.org · www.tulenkantajanaiset.org · www.tulenkan


Arjen hiekkalaatikolla

04 Ajan Tasalla s. 06

Tule, tule hyvä kakku, älä tule paha kakku. Perheiden valinnat.

s.

Ole päättäjä, äänestä! Kuntavaalit. Toriparkki. Terveyskeskusten sisäänpääsymaksut.

Koti ja Asuminen

s.

07

Koti on koti vuokra-asunnossakin.

Työnsä tekijä

s.

Raunisivtualat sksaukat kukk in. myös talvis

08

Reilun kaupan kippari.

Kulttuuri

09 Turku Tutuksi s. 10 Ruoka s. 11

Turku palaa - palaako turkulainen kulttuuri.

s.

Kaupunginosat osa 1. Raunistula Monissa liemissä keitetty Muukkonen tarjoilee tulista ja punaista keittoa syystunnelmiin.

Muoti ja Kauneus

s.

12

Kauneutta ilman eläinkokeita.

Hyvä Olo

13 s. 14

Suksi

s. Turkuun. Arvokas Vanhuus Henkilökuvassa omaishoitaja Raija Ala-Lipasti.

Mielipiteet s.

Hyppysellinen rohkeutta Mirka Muukkonen, 33 vuotta, kahvilatyöntekijä, lapsia 2

15

Turun kunnassa perustukset kuntoon: Tyhjän päälle on paha rakentaa! Reija Lempinen, 29 vuotta, kotiäiti, lapsia 5

ntajanaiset.org · www.tulenkantajanaiset.org

Pääkirjoitus

Tässä numerossa:

Marko Laihinen

Kaupungissa,maan korvessa

O

lipa kerran eräs torstaipäivä. Myin lippuja teatteriesitykseen, jonka runkona oli klassikkosatu kolmesta pienestä porsaasta ja susihukasta. Tutussa tarinassa kaksi sika-veljestä tekevät äkkiä hutiloiden talonsa styroxista ja pahvista, jonka jälkeen jatkavat iloista biletystään. Tulee susi ja puhkuu heppoisten tönöjen seinät nurin ja ajaa possut pakosalle. Mutta kas, viisas ja kauaskatseisin possu muuraakin tiilistä talon, sudenkestävällä ovella, ja pelastaa sinne turvaan velipoikansakin. Susi ei pääse sisään, myöntää tappionsa ja poistuu paikalta. Loppu hyvin, kaikki hyvin, sillä saduissakin hyvä voittaa aina lopussa pahan. Esitystä tuli katsomaan hoitajansa kanssa myös eräs lastenkodin poika. Vaikka aina riittää valitusta miten huonosti asiat ovat, niin kyllä tässä ihmisten luomassa yhteiskunnassa on paljon myös sitä inhimillistä hyvää. Vaikkakin se olisi verovaroin rakenteelliseksi muutettua 24h/7työvuoroissa tapahtuvaa välittämistä ja rakastamista, niin silti. Edellä mainitun pojan kotiin oli todellinen susi puhaltanut ovesta sisälle, sillä Turussakaan ei lastensuojelun piiriin heppoisin perustein päästetä pahuuksia pakoon. Sanovat, että se on rahassa mitattuna pirun kallista. Tosiasia on, että lapsi ei valitse geenejään, vanhempiaan, kasvatustaan eikä olosuhteita joihin syntyy ja joissa saa/joutuu elämään. Jos jonkun lapsuus on syystä tai toisesta pukeutunut sudeksi; mitä pitäisi meidän muiden yhteisössä tehdä? Pyrkiä auttamaan varhaisessa talonrakennuspuuhassa kaikkia osapuolia; olla se ponteva veli tai sisko – vai jättää omaan osaansa syytön lapsi perheineen tietoisesti heitteille? Ja rakentaa vielä itsemme ympärille kallis tiilimuuri ja sulkea sillä kaikki luuserit ulkopuolelle, pois? Esityksen jälkeen en enää nähnyt tätä lastenkodin poikaa, ehkä hän jäi puistoon leikkimään hetkeksi muiden lasten kanssa. Tai sitten lähti pois kuten tulikin, käsi kädessä, tyylikkäästi kokovalkoiseen pukeutuneen ohjaajansa kanssa.

MIRKA syksy 2008

3


Mirka

arjen hiekkalaatikolla

Asiantuntijakuoro arjen hiekkalaatikolta:

Turku, satsaa lisää

lapsiperheisiin!

M

irka Muukkonen kutsui ystäviään hiekkalaatikon reunalle keskustelemaan turkulaisten lapsiperheiden hyvinvoinnista. He kakuttivat esille paljon Turussa lapsiperheille jo olemassa olevaa hyvää, mutta parannusehdotuksiakin siivilöytyi. Suurimmat toivekakut sisälsivät Turku-lisän käyttöönoton, lisää palkattavia perhetyöntekijöitä ja toiveita kodinhoitajien paluusta. Yhtä mieltä oltiin siitä, että lapset ja lapsiperheet ovat yksinkertaisesti aivan liian arvokkaita hukattavaksi pois Turusta.

Bisnes in, lapsiperheet out! Mammakeidas ry:n puheenjohtaja Aino Mäkinen tietää, miksi Turku kärsi viime vuonna ensimmäistä kertaa muuttotappiota. – Turussa käydään mieluusti töissä, mutta asumisympäristönä Turku ei ole lapsiperheiden ykköslistalla. Turku-lisä olisi ehdottomasti tarpeellinen kaupungin vetovoimaisuuden lisäämiseksi lapsiperheiden suuntaan.

Koti-isyyden esikoisensa aikaan valinnut Jaakko Penttinen on samaa mieltä. – Turun kaupungilla on paljon hyviä palveluita tarjottavana lapsiperheille, mutta pienten lasten vanhempana mieleeni tulee ensimmäisenä juuri tuo kotihoidontuen Turkulisän puuttuminen. Jos Turun aikomuksena on saada lapselliset perheet jäämään Turkuun, niin Turkulisän maksaminen muiden lähikuntien tavoin edesauttaisi asiaa. Pohjimmiltaan kyse on nykyisten päättäjien tekemistä arvovalinnoista. Lapsiperheet on jätetty tietoisesti hopeasijalle. – Turun kaupungin toimintastrategioita on aivan liian kauan keskitetty yritysmaailmaan, asukkaat unohtaen. Nyt näiden valintojen seurauksena ihmiset ja verotulot lähtevät ympäristökuntiin, painottaa Aino Mäkinen. Lapsensa vaikean allergian takia paljon kaupungin apua tarvinnut Mari Karjalainen yhtyy Ainon mielipiteeseen. – Itsekin apua tarvinneena olin todella yllättynyt siitä, että Turussa apua saa vain joko rahalla tai tekemällä itsestään lastensuojeluilmoituksen. Enkä todellakaan kokenut, että lapseni olivat suojelun tarpeessa.

MIRKAN KANSSA HIEKKALAATIKOLLA

Saara Suvitie

Ikä: 37 Lähihoitaja, erityistason perheterapeutti Lapset: Neljä

Mari Karjalainen Ikä 25 v Kotiäiti Lapset Unto 4 v ja Elma 2 v

Aino Mäkinen

Järjestöaktiivi ja äiti Lapset Toivo 5v ja Tarmo 3 v

Jaakko Penttinen Ikä 34 v Erityissosiaalityöntekijä Lapset 2 lasta

”Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku!” Ympäristökunnissa on muitakin asioita päätetty Turkua paremmin. Tältä perhepoliittiselta hiekkalaatikolta toivotaan, että Turussa panostettaisiin tulevalla valtuustokaudella lakisääteisen ennaltaehkäisevän lastensuojelusuunnitelman laatimiseen. Sii-

irsktoaon M u u valt


”Tule, tule hyvä kakku. Älä tule paha kakku.” hen sijoittaminen tuo välitöntä hyvinvointia ja pidemmällä aikavälillä suuria taloudellisia säästöjä. Lapsiperheiden auttaminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja ennaltaehkäisevä työ on päivähoidon ammattilaisen Saara Suvitien mielestä kaikille osapuolille se paras mahdollinen apu. Ensisijaisesti lapselle, joiden vanhemmilla on moninaisia haasteita oman elämänsä ja vanhemmuutensa kanssa. – Jos on tahtoa ja työntekijöillä riittävät tiedot ja taidot, silloin päivähoidossa on mahdollisuus olla ihmisenä ihmiselle, tilaa nähdä ja kuulla ja kohdata aidossa vuorovaikutuksessa. Parhaimmillaan päivähoidossa ja neuvoloissa on matalan kynnyksen paikka ottaa vaikeatkin asiat puheeksi.

Kasvatuskumppanuudesta todellista apua Erityistason perheterapeutiksi valmistuvalla Suvitiellä on omaan toivomuskakkuunsa selkeät kasvatuskumppanuuteen perustuvat ainekset. – Turussa on ollut valtava tilaus perhetyöhön jo pidempään ilmassa, nyt siihen tulisi tarttua ja jakaa koulutusta päivähoidon kentälle, jotta hyvät ideat löytävät toteuttajansa käytännössä. Yhteisöllistä vastuunkantoa ja sitä konkreettista kumppanuutta lasten kasvattamiseen. Saaran mielestä lapsen kannalta toteutetaan perhetyötä parhaiten kunnioittamalla ja arvostamalla tämän kotia ja perhettä. Tutustumalla oikeasti lapsen omaan verkostoon ja myös arvostamalla sitä omaa työtään. Aino Mäkinen koputtelee tämän viereen Marin kanssa oman ehdotuksensa. Uusien perhetyöntekijöiden lisäksi Turussa voitaisiin minusta harkita oikeasti myös kotiavun palauttamista perhetyön piiriin. Monen perheen ongelmien kärjistyminen voitaisiin ennaltaehkäistä vaikkapa tilapäisellä siivousavulla.

Kotihoitopalvelu on lastensuojelun todella suuriin kustannuksiin suhteutettuna erittäin kustannustehokasta ja toimisi samalla yhtenä ennaltaehkäisevän työn osaalueena.

Turussa lapsiperheille myös paljon hyvää toimivaa Kehujen aiheita Aino Mäkinen löytää järjestöistä, jotka tarjoavat Turussa kattavasti harrastus- ja vertaistukipalveluja. Kiitosta häneltä saavat myös kaupungin liikunta -ja nuorisotoimi. Jaakko ja Saara ovat samaa mieltä. – Muun muassa Seikkailupuisto on kokonaisuutena lapsiperheille aivan upea juttu ympärivuotisine ohjelmineen ja harrastusmahdollisuuksineen. Mari Karjalainen on erittäin tyytyväinen heidän lasten -ja nuorisopolilta saamaansa apuun ja kohteluun.

Mirka

– Sinne pääsyn jälkeen allergia-asiamme ovat olleet erittäin hyvässä hoidossa. Sieltä olemme saaneet hyvin aikoja, ja jos niitä ei ole ollut, olemme saaneet aina soittoajan omalle lääkärille. Mari kertoo, että useimmat hänen ystävistään ovat kuitenkin hakeutuneet apua lapselleen tarvitessaan suoraan yksityiselle, koska uskovat, etteivät julkisen puolen palvelut nykyään enää toimi kunnolla tai että lääkärit ovat epäasiantuntevia. Marin mielestä ainakin heidän saamansa hoito on ollut erinomaista. Myös puistotäti-puistot saavat häneltä suuret kehut. – Siellä on hyvin pidetty huolta siitä, ettei lapsemme saa suuhunsa mitään allergisoivaa. Se on varmistanut lapsillemme päivittäisen ulkoilun ja antanut meille vanhemmille pienen hetken hengähtää tai tehdä kotitöitä rauhassa.

näkökulma.

Markus Varjonen

Psykologi Markus Varjonen on toiminut työkseen myös koulupsykologina. Miltä lasten tilanne Turun kouluissa vaikuttaa? – Turussa kuten muuallakin Suomessa on sinänsä hyvä tilanne, että opettajat ja muu koulun henkilökunta ovat erittäin hyvin koulutettuja ja päteviä. Ongelmia tuo se, että kouluilta vaaditaan yhä enemmän lasten ja nuorten oireiluihin puuttumiseen, muttei samalla anneta riittäviä resursseja. Eikä oikein mikään muu auta kuin se, että kouluissa olisi tarpeeksi aikuisia vastaamassa näihinkin haasteisiin.

Mikä on oikea luokkien ryhmäkoko? – Kannatan opetusalan ammattijärjestön suosittelemaa ja myös Turun Vasemmistoliiton ajamaa koulujen enimmäisryhmäkooksi 18 oppilasta luokilla 1 - 2. ja 20 oppilasta luokilla 3 - 9.

Julkisessa keskustelussa on välillä väläytelty, että kouluihin tarvitaan lisää vartijoita ja valvontakameroita. Onko tänä oikea suuntaus? – Aikuisten läsnäolo välitunneilla on välttämätöntä, sillä he toimivat roolimalleina ja ongelmatilanteiden ratkaisijoina. Tätä inhimillistä puolta ei saada korvattua kameroilla. Vartijoiden ja valvontakameroiden käyttämisestä on myös seurauksena että sellaiset keinot tavallaan myös levittävät turvattomuuden tunnetta. Loppujen lopuksi kyse on myös siitä, minkälaista maailmankuvaa me aikuiset haluamme lapsille ja nuorille välittää.

Mitä pitäisi tehdä, jotta jatkuvasti kasvussa ollut lasten ja nuorten henkisen pahoinvoinnin kasvu saadaan voitettua? – Mitään taikakeinoja ei ole; yhteiskunnan on taattava riittävät resurssit kouluille, niissä tulee olla tarpeeksi henkilökuntaa ja henkilökunnalle tulee tarjota kunnon puitteet tehdä osaamaansa työtään. Koulujärjestelmämme laatua ei tule mitata ainoastaan oppimistuloksin, vaan oppilaiden ja henkilökunnan hyvinvointi on vähintään yhtä keskeistä. Myös oppilashuoltoon tarvitaan riittävästi resursseja, jotta mahdolliset oppilaiden ongelmat huomataan ajoissa ja että niihin osataan puuttua.

MIRKA syksy 2008

5


Mirka

ajan tasalla

”Vasemmisto pani jäihin Ilpoistenahon asuntokaupan.”

Terveyskeskuksiin uudet sisäänpääsymaksut

Kuntavaalit. EVVK?

K

Turun Vasemmistoliiton tavoitteena on poistaa terveyskeskusmaksut kokonaan. Tämän vuoksi Turun Vasemmistoliiton edustajat esittivät terveyslautakunnassa, että ASIAKASMAKSUJA EI KOROTETA, vaan ne pidetään ennallaan. Vaikka Vasemmistoliiton edustajat saivat esityksensä taakse Vihreiden edustajat, niin terveyskeskusmaksut nousivat Kokoomuksen ja SDP:n äänin elokuun alussa.

ide

nt

ori

untavaalit järjestetään jälleen lokakuussa. Varsinainen äänestyspäivä on sunnuntai 26.10.2008. jolloin äänestyspaikat ovat avoinna klo 9-20. Vaalipäivänä voit äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty äänioikeusrekisteriin ja ennen vaaleja kotiin postitettuun ilmoituskorttiisi. Ennakkoon voit äänestää 15.10.-21.10.2008. Kotimaassa ennakkoon voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa riippumatta siitä, missä kunnassa asuu. Muista ottaa mukaasi henkilöllisyystodistuksesi, kun käyt äänestämässä. Kaupunginvaltuusto on kaupungin korkeinta päätäntävaltaa pitävä elin. Valtuutettujen määrä on kuntalaissa sidottu kaupungin asukaslukuun. Turussa kaudella 2005-2008 valtuutettujen määrä on ollut 67. Turun Vasemmistoliiton kannatus vuoden 2004 kuntavaaleissa oli reilu 14% ja sillä se sai 10 valtuutettua kaupunginvaltuustoon. Valtuustoryhmä kasvoi kauden aikana valtuutettu Heikki Talvitien siirryttyä demareista Vasemmistoliiton riveihin. Vasemmistoliiton tavoitteena on vahvistaa asemaansa kaupunginvaltuuston kolmanneksi suurimpana ryhmänä. Turun Vasemmistoliiton tavoite syksyllä pidettävissä kuntavaaleissa on yli 15%:n kannatus ja 1-2 valtuustopaikkaa lisää.

Turun terveyslautakunta päätti 18.6.2008 pidetyssä kokouksessaan korottaa terveyskeskusmaksuja. 1.8.2008 alkaen terveyskeskusmaksun suuruus on 12,80 euroa entisen 11 euron sijaan. Päätös noudattaa Matti Vanhasen toisen hallituksen linjausta, jonka esityksen mukaan asiakasmaksuja korotetaan keskimäärin 16,6 %.

Me

idä

nt

ori

on

tor ika

up

pia

ori t n

n

ä eid

ide

lijö e äv

nk

o ot ri

M

asten n kukk

ori o

t Meidän

tori

n tori

n rauha o i r o t n ä eid

M

Turun Vasemmistoliiton kaupunkiohjelma linjaa:

Turun kaupunkikeskustaa tulee kehittää ihmisten, kulttuurin ja vapaan julkisen tilan näkökulmasta. Toriparkkihanke on jarruttanut keskustan kestävää kehittämistä. Meidän mielestämme hanke tulee hylätä. Sen sijaan Turun kauppatoria tulee uudistaa hillitysti siten, että se muodostaa todellisen kaupungin keskipisteen. Näin torin kulttuurihistorialliset arvot voidaan säilyttää eikä torikauppaa vaaranneta. Kaupunkialueella on lisättävä kävelykatuja ja pyöräteitä. Henkilöautoliikennettä on rajoitettava keskustan alueella. Kaupunkikeskusta on oltava saavutettavissa toimivalla joukkoliikenteellä.

6

MIRKA syksy 2008

T

urun johtava poliittinen poikakerho yritti kaupunginhallituksen salaisella listalla myydä asunto Oy Ilpoistenaho Bostads Ab:n osakekannan. Turun Vasemmistoliiton edustajat toimivat ripeästi ja jättivät oikaisuvaatimuksen asiasta vaatien asian viemistä kaupunginvaltuuston päätettäväksi. Kauppa lykkääntyi ja asiasta päätettiin maanantaina 15.9. ettei Ilpoistenahoa myydä. Turun Vasemmistoliitto linjaa vaaliohjelmassaan, että Turun kaupungin omistamat vuokra-asunnot tulee pitää kaupungin omistuksessa ja hyvässä kunnossa. Vuokrat ja muut asumiskustannukset on pidettävä kohtuullisena. Asukaiden vaikutusvaltaa on kehitettävä toimivampaan suuntaan.


”Koti on koti vuokra-asunnossakin.”

koti

ja asuminen

Mirka

Kuvat: Hanna Oksanen

Kaupungin vuokra-

asuntoja ei saa myydä Oikeistolaiset poliittiset päättäjät tahto-

vat myydä Turun kaupungin vuokra-asuntoja yksityisille omistajille eli käytännössä aatetovereilleen. Virallisena perusteluna on lyhytnäköinen talouden tervehdyttäminen inhimillisistä näkökulmista piittaamatta. Vasemmistoliitto vastustaa vuokra-asuntojen myymistä. – Kaupungin tulee turvata asukkailleen kohtuuhintainen ja -kuntoinen vuokraasuminen. Kaikki eivät halua, eikä kaikilla ole varaa “omistaa” asuntoa, sanoo Tuuli Holopainen, joka on suosinut vuokraasumista kaupungin omistamissa asuntoyhtiöissä. Samaa mieltä on myöskin tällä hetkellä kaupungin vuokra-asunnossa perheensä kanssa asuva Niina Simonen. – Yksityiset ottavat 2 - 3 kuukauden takuuvuokria, kaupunki vaatii vain yhden

kuun takuut ja vähävaraisille sen maksaa sosiaalitoimisto. Toivoisin, että kaupungilla olisi tarjolla enemmän erityylisiä vuokraasuntoja puutaloissa, rivitaloissa ja ympäri Turkua. Hänen mielestään on eriarvoistavaa kehitystä jos kaikki vähävaraiset ihmiset pyritään ajamaan samoihin suuriin kerrostalolähiöihin. Tuuli Holopaiselle on ollut tärkeää myös se, että on voinut luottaa asumisen turvallisuuteen. – Saa asua niin pitkään kun haluaa vailla pelkoa, että omistaja myy asunnon alta tai tulee siihen itse asumaan. Ihmisen pitää tietää, että halutessaan hän saa asua rauhassa omassa kodissaan mummoksi tai vaariksi asti. Ja siten, että rahaa jää käytettäväksi vielä vuokranmaksun jälkeenkin ruokaan, lääkkeisiin ja pieniin huvituksiinkin.

Molemmat naiset ovat väkevästi myymisaikeita vastaan. – Myydä ei pidä; ei edes yleishyödyllisille tahoille. Myynnin jälkeen tiedossa olisi varmasti vuokrankorotuksia ja asumisen epävarmuutta, sanoo Tuuli. – Kaupungilla on vastuunsa kaikista kuntalaisistaan ja saahan Turku vuokraasunnoistaan myös niitä tuloja, huomauttaa Niina Simonen. Tuulilla on myös henkilökohtaista perustetta valitsemalleen asumismuodolle. – Olen oman elämäni mustalainen. Levoton sieluni vaatii muuttamaan ajoittain ja vuokra-asuntojen hyvä puoli on, että et ole liiaksi siinä kiinni kun haluaa vaihtaa maisemaa. Hänen mielestään vuokrataloissa asuvat omissa kodeissaan parhaat ihmiset, mummot ja vaarit.

”Kaikki eivät halua ”omistaa” asuntoa.”

MIRKA syksy 2008

7


Mirka

työnsä tekijä ©

Reilun kaupan kippari Adam Korpak

n e n i l l e s y p p Hy Rohkeutta

“Rikkaudessa ja köyhyydessä on suuri ero. Köyhillä ei ole mitään, rikkaat luulevat ettei heillä ole mitään. “

Mirka valtuustoon

Poliittinen päiväkirja http://muukkonen.blog-city.com

Uutta, hyvää tuulta Reilu Kauppa purjehtii eteenpäin Turkulainen merimies Velimatti Koivisto on viimeiset pari vuotta

purjehtinut Estelle-laivan kera ympäri Eurooppaa edistäen Reilun Kaupan –toimintaa. Hän toimii rahtipurjelaivan konepäällikkönä. Estellen toiminta ja kampanjointi perustuu vapaaehtoisuuteen ja talkootyövoimaan. Arvoina toiminnassa ovat ympäristöystävällisyys, solidaarisuus ja globaali tasa-arvo. Ja se reilu meininki. Velimatti on varhaisesta nuoruudestaan asti kokenut vasemmistolaiset aatteet omikseen. – Maailma on muuttunut, mutta kyllä aate ja ideologia on pysynyt samana. Edelleen olen myös sitä mieltä, että vahvalla ammattiyhdistysliikkeellä on tässäkin ajassa tärkeä sijansa.

8

MIRKA syksy 2008

Kuva: Hanna Oksanen

Taistelu heikoimmassa asemassa olevien puolesta. Kaikessa; ihmiset, eläimet, luonto. Oikeudenmukainen maailma

Koiviston mielestä Vasemmistoliitto on tällä hetkellä ainoa varteenotettava työväenpuolue. – Demareita johdetaan yhä enemmän kohti keskiluokkaa, joten ei ihme että sen kannatus vähenee. Vasemmistoliitto on työväenluokan asialla.

Vasemmistoliiton tehtävät Turussa Velimatti listaa nopeasti tärkeimmät asiat, joihin Vasemmistoliiton uusien turkulaisten valtuutettujen tulisi paneutua vaalien jälkeen. – 1. Kunnalliset peruspalvelut on turvattava. 2. Turun kunnallishallinnon nykyisen toimintatavan pitää muuttua, sillä sen perustehtävä on ajaa kuntalaisen etujen puolta. Nyt niin ei tapahdu. 3. Pitää vaatia kunnallista työllisyyspolitiikkaa paikallisella tasolla, jotta alueen vauraus ja tärkeät peruspalvelut säilytetään ja vahvistetaan.

Miksi tavallinen jeppe ei äänestä? Moni ihminen on pettynyt kunnalliseen päätöksentekoon, ja on lakannut uskomasta että äänestämällä voi vaikuttaa. Turussa kassakaappisopimukset ja asioiden salamyhkäinen valmistelu ovat edesauttaneet tätä kehitystä. Velimatti Koiviston mielestä Vasemmistoliiton kannalta on ongelmallista, että varsinkin ne ihmiset, joiden elämää kohentavia etuja juuri Vasemmistoliitto ajaa, jättävät äänestämättä. – Kunnallisvaalit ovat ehkä tärkeimmät vaalit, koska niillä valitaan päättäjät asioille, jotka ovat kaikkein lähimpänä jokaista ihmistä. Porvareita kannattavat ihmiset äänestävät aina, koska he tietävät, että sillä lailla poliittinen valta joka tapauksessa jaetaan. Äänestämättä jättäminen on usein lähinnä laiskan ihmisen protesti, jonka todellinen vaikutus on kaiken lisäksi vain kielteinen.


”Turku palaa - palaako turkulainen kulttuuri?”

Mirka

Turku ja Tall inna toimivat Eu roopan kulttuuripää kaupunkein a vuonna 201 1. Turun slo gan on Turku pa laa. Mutta palaako tur kulainen kulttuuri?

talolle ”Kyllä sinne vallatulle 5-kymppisetkin voi tulla, kun ne voi BB-taloonkin.” Kansanedustaja Paavo Arhinmäki rohkaisi väkeä puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä 25.11.2007.

Kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 haasteet ja mahdollisuudet

kulttuuri

Kannanotto maailmanmenolle. Tallinna heinäkuu 2008

K

ulttuuripääkaupunki vuosi Minna Havukainen on oikeaan aikaan ja toValokuvaaja delliseen tarpeeseen tullut tilaisuus. Sillä saadaan niin näyttäviä tapahtumia kuin pitkäkestoisia, pysyviä muutoksia moniin ongelmakohtiin ja puutteisiin Turun kulttuurielämässä. Taiteilijoiden työtilaongelma sekä kolmannen sektorin toimijoiden toimitilaongelmat voidaan samaan aikaan ratkaista perustamalla Turkuun kaapelitehtaan kaltainen monen toimijan yhteinen taidekeskus, siitä osa voi toimia myös konkreettisesti pääkaupunkivuoden esitys- ja tapahtumapaikkana. On tärkeää että hankkeen resurssit hyödynnetään mahdollisimman monipuolisesti ja pitkäjänteisesti - se on kaikille turkulaisille monentasoisesti hyödyllistä. Ei pelkkää pintaa ja korkeakulttuuria, vaan pysyviä asennemuutoksia, konkreettisia toimia ja avaraa ajattelua! Sillä Turku lunastaa paikkansa Kulttuuripääkaupunkina, eikä toimi hetkellisenä, pahimmassa tapauksessa kokonaan ulkoa ostetun spektaakkelin näyttämönä.

Talonvaltaajat vaativat toimitiloja paikallisille taiteilijoille. Turku huhtikuu 2008

L

ehtien otsikoissa kaupunRiikka Oksanen ginjohtaja Pukkinen (kok) Kulttuurituottaja perää uutta uljasta kulttuurikeskusta suurin otsikoin. Samanaikaisesti ajetaan alas kulttuurilautakunnan ja valtuuston siunauksella alas nykyinen toimiva ja ainutlaatuinen Kulttuurikeskus Turun Vanhalla Suurtorilla. Itsenäisen keskuksen hallinto siirtyy suunnitelmien mukaan museotoimen ja kulttuuritoimen alaisuuteen. Osaaminen katoaa kauas ja Vanhalta Raatihuoneelta poistuvat uusien myrskytuulien kautta toimivat galleriatilat ja konserttitilat. Niiden tilalle on tulossa pysyvä museonäyttely. Se kiinnostaa vain turisteja jatkossa. Mihin menee yhdistysten ja muun ruohonjuuritason toiminta, kun neliöt loppuvat? Kulttuurikeskuksen osaavat ja motivoituneet työntekijät ammutaan kuuta kiertävälle radalle näyttöpääteiden ääreen palvelemaan sitä jotakin eli byrokratiaa. Mokausten tiellä ollaan kulttuurikaupunkimme Turku!

”Mitä tapahtuu kun neliöt loppuvat?”

Kirjastot ovat kaupunkilaisten julkisia olohuoneita.

Varsinkin uusi pääkirjasto kutsuu kaiken ikäisiä kaupunkilaisia viihtymään tiloissaan ja nauttimaan erilaisista tilaisuuksista. Turkulaiset saavat olla ylpeitä uudesta pääkirjastostaan. Kaupungin on kuitenkin säilytettävä monipuolinen, kattava kirjastoverkosto ja kehitettävä lähikirjastoja monipuolisina kulttuurikeskuksina. Pohjimmiltaan kirjastot tarjoavat tasa-arvoisesti sivistymisen mahdollisuuden kaikille kaupunkilaisille taustaan ja varallisuuteen katsomatta. Pidetään lähikirjastot elävien kirjoissa.

MIRKA syksy 2008

9


Mirka

turku tutuksi

Kaupunginosat.

OSA 52

a l u t s i n u a R T

urun kaupunki päätti 24.3. -05 yllättäen sulkea suositun ylikulkusillan junasillan yhteydessä. Kaupunkilaiset ryhtyivät kapinaan. Heitä ei pidättele junasillalle asetetut korkeat aidat eivätkä sillan molempiin päihin kaivatut montut. Myös Tulenkantajanaiset kävivät ripustamassa sillalle lakanan ”Tahdon tois puol jokke!” ”Emme tarvitse Pennisiltaa, mutta tarvitsemme pikaisesti uuden turvallisen ylikulkusillan kevyelle liikenteelle Raunistulan ja YO-kylän väliin,” linjaa Muukkonen.

Raunistulan kapinasilta

Näköalatonta päätöksentekoa

i Turun Sanomien Mirka Muukkonen kommento tulan alakoulun nis Rau 7) mielipidepalstalla (16.10.-0 lun yhteyteen. kou tun siirtämistä yläkoulun eli Kas kerran tekemässä eritTurun päättäjät ovat jälleen . Paikalliseen koulutäin näköalatonta politiikkaa ja muutoksia, vaikka verkostoon tehdään radikaale päristö- ja kaavoitusalueelle samaan aikaan ym täin raskaan kaavan. lautakunta on hyväksynyt erit Raunistulaan lähituKyseinen kaava on tuomassa ta riippuen 800-1200 levaisuudessa laskentatavas sti noin 10 prosenttia asukasta, joista laskennallise sti laskettuna uusia on tulevia koululaisia. Karkea vähintään 80 henkeä. oppilaita on tulossa alueelle aan? Minne nämä oppilaat sijoitet

uksena on toimiva ja Raunistulan alakoulu rakenn t ovat tilavia ja ilmavia, erittäin terve. Luokkahuonee ole ilmennyt. Sijaineikä kosteus- tai homeongelmia lueen ilmanlaatu pysyy tinsa ansiosta myös piha-a se koulun pihapiiriin hyvänä, liikennesaaste ei pää nousemaan. turvalliset koulutiet Raunistulan alakoululle on . Kaksi ylikulkusiltaa, lähialueilta. Käytössä on mm en. Raunistulan alakoujotka turvaavat lasten kouluti alueen historiaa, mikä lu on myös merkittävä osa . lisää alueen vetovoimaisuutta hdistys sai paljon kiitöy eis iint Raunistulan asuink lausunnostaan, myös tosta ja myönteistä palautetta opetustoimen osalta.

RAUNISTULAN KAAVASTA http://muukkonen.blog-city.com

Mirka Muukkonen kirjoitti seuraavaa blo-

gissaan jo 14.8.2007. Kaavaa on sen jälkeen käsitelty kaavoitus- ja ympäristölautakunnassa, mutta merkittäviä muutoksia kaavaan ei ole tehty. Kaava on edelleen todella raskas eikä vastaa alueen asukkaiden toivomuksia. En ole täysin kerrostaloja vastaan, sillä kaikki ihmiset eivät voi asua omakotitaloissa ja jonnekin niitä kerrostalojakin on rakennettava. Raunistulassa ikänsä asunut vanhempi polvi haluaisi varmasti viettää turvallisen vanhuuden tutussa ympäristössä. Se ei ehkä onnistu omakotitalossa, mutta esteettömässä kerrostalossa hyvinkin. • Kerrostalojen ei tule kohota yli Barkerin tehtaiden. Tällä hetkellä kaavassa on edelleen moinen dominantti-kerrostalo. • Radan vartta pitkin kulkeva tie on rakennettava ensisijaisesti ennen kuin yksikään purkukone saapuu paikalle. • Liikennettä ei pidä päästää ohjautumaan Raunistulan vanhoille hiekkateille ja Virusmäentielle. • Raunistulan alakoulun alapuolella sijaitseva Auttisten aukio on rakennettu liian täyteen, emme halua toistaa virhettä Raunistulassa. • Siilot saa puolestani purkaa. Tärkeämpää on saada saastunut maaperä puhdistettua ja alue siistittyä.

• Puisto- ja vihertilaa on jätettävä reilusti. ulasta Alueen halki suunniteltu pyörä- ja käveMirka Muukkonen, äiti Raunist lytie on toteutettava. • Alueen sosiaaliset puolet tulee huomioida. Viittaan tällä mm Raunistulan alakoulun tulevaisuuteen.

Tulen järjestiv kantajanaiset ä syksyllä t koulujen alka e 2004 mi elenoso ssa Tempau ituk muistutt ksen tavoitteen sen. a oli aa au joituksis toilijoita nopeu sra ta ja taata Virusmäentiellä lapsille tur koulutie valliset t.

10

MIRKA syksy 2008

• Raunistulantien laitaan on suunniteltu kerrostaloja, minusta riittäisi rivitalot. • Barkerin tehtaista ja koko alueesta voisi tehdä kulttuurikeskuksen. Alue olisi ihana kahviloille, kulttuurille, teatterille, taidenäyttelyille, ulkoilulle, olemiselle ja nauttimiselle.. • Uudet asukkaat ovat tervetulleita. Tehdään yhdestä alueesta entistäkin viihtyisämpi!


ruoka

TULINEN LINSSIKEITTO

Mirka

KASVISKEKKEREILTÄ

Monissa liemissä marinoitunut Mirka Muukkonen suosittelee tunnelmallisten syysiltojen lämmikkeeksi vahvaa ja tulista, punaista linssikeittoa.

Näin valmistat keiton

Tarvittavat ainekset: 5 dl punaisia luomulinssejä* iso punasipuli* pilkottuna kotimainen paprika* kuutioina 3-4 valkosipulin kynttä* 2-3 rkl rypsiöljyä* 4 dl kaurakermaa (2 prk) 2 tlk tomaattimurskaa* 5 dl kuumaa vettä 1-1,5 tl hienoa merisuolaa 1 tl jauhettua juustokuminaa 1 tl jauhettua korianteria 1 tl jauhettua kurkumaa ½ chilipalko tuoreita basilikan lehtiä

Pilko sipuli ja paprika ja huuhtele linssit hyvin. Littaa valkosipulit ja pilko pieniksi. Lorauta tilkka rypsiöljyä kuumalle pannulle ja laita paprika ja sipulit ruskistumaan. Lisää hetken kuluttua silputtu chili ja muut mausteet. Sekoita hyvin. Lisää linssit ja kuumenna seosta muutama minuutti sekoittaen. Lisää vielä kuuma vesi. Hämmennä kunnes vesi on imeytynyt linsseihin. Lisää vettä, jos linssit yhä kovia. Lisää tomaattimurska ja kaurakerma, kun linssit ovat pehmenneet. Kuumenna noin viisi minuuttia. Lisää lopuksi basilika. Tarjoile höyryävän kuumana. * merkityt saatavana luomu-laatuisina. Myös mausteet on saatavissa luomuna. Basilikaa on helppo kasvattaa itse.

Mirka ja Mika kokkasivat ensimmäisillä Turussa järjestetyillä Kasviskekkereillä 6.10.2007. Tapahtuma veti paikalle noin 500 kasvisruuan ystävää. Kasviskekkerit järjestetään jälleen marraskuussa 2008. Lisätietoja: http://www.kasviskekkerit.net/

FAUNAN LEIVOSLAUANTAI

Muukkoset kävivät herkuttelemassa vegaanisilla leivonnaisilla ja tapaamassa ystäviään eläinoikeusjärjestö Faunan järjestämässä Leivoslauantai-tilaisuudessa. Leivoslauantaita vietettiin Kirjakahvilassa lauantaina 3.5.2008. Nykyään Kirjakahvilan kaikki tarjonta on vegaanista maitokahvia lukuun ottamatta. Tietoa Faunasta löytyy netistä: http://www.fauna.fi/ Kirjakahvila: http://www.kirjakahvila.org/

Antti Paanasella ja Tuukalla riitti juttua kasvissyönnistä. Antti pitää suosittua Kasviskeidas-ravintolaa Turussa. http://www.kasviskeidas.com/

Vasemmistoliiton kasvissyöjät järjestäytyivät Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Paavo Arhinmäki sekä puoluehallituksen jäsen Mirka Muukkonen saivat idean perustaa kasvissyöntiryhmän puoluehallituksen kokouksen yhteydessä. Puoluehallitusjäsen Mirka Muukkonen perheineen on ollut reilusti yli kymmenen vuotta kasvissyöjä. Hän on myös kirjoittanut vuonna 1998 julkaistun suositun Vegaanin kasviskeittokirjan yhdessä Anna Särkisillan kanssa. - On hienoa, että kasvisruokaa saa jo useimmissa kouluissa ja päiväkodeissa

ympäri maata. Olemme kuitenkin huolestuneita siitä, että päiväkotien ja koulujen kasvisruuasta puuttuu lähes aina proteiinin lähde. Ruokaan on vähällä vaivalla ja pienin kustannuksin helposti lisättävissä palkokasveja, linssejä, papuja, soijarouhetta. Tilanne pitää korjata nopeasti”, esittää kahden pojan äiti. Kasvissyöntiryhmä sai innostuneen ja kannustavan vastaanoton puoluehallitusväen keskuudessa. Puolueen tuore puoluesihteeri Sirpa Puhakka oli ensimmäisiä, jotka ehtivät liittyä mukaan ryhmään. Viikonlo-

(19.08.2007)

pun aikana kasvissyönti-sähköpostilistalle oli jo ilmoittautunut toistakymmentä vasemmistoliiton aktiivia. - Vasemmistoliiton jäsenistössä on runsaasti kasvissyöjiä kaikissa ikäluokissa. Nyt on aika koota nämä voimat yhteen. Tavoitteena oli edistää kasvissyöntiä sekä puolueen sisällä että laajemmin yhteiskunnassa. Kasvissyönti on paitsi ekologista ja eettistä niin myös terveellistä, toteaa Arhinmäki.

http://vasemmistoliitonkasvissyojat.blogspot.com/ Mirka valtuustoon


Mirka

muoti ja kauneus

KAUNEUTTA ILMAN ELÄINKOKEITA Eläinkokein testataan Riina Simonen paitsi lääkkeitä, myös Aktivisti esimerkiksi hygieniatuotteita ja kosmetiikkaa. Tavalliset saippuat, shampoot, hammastahnat ja ihovoiteet, tai vähintäänkin niiden ainesosat, on yleensä testattu eläimillä. Kosmeettisissa tuotteissa käytetään tuhansia erilaisia yhdisteitä, ja ongelmana on, että osa näistä yhdisteistä on haitallisia myös ympäristölle, vaikka ne läpäisisivätkin eläinkokeet ja siten päätyisivät kuluttajien ostoskoreihin hygieniatuotteiden tai meikkien muodossa. Usein ongelmana on ympäristön kannalta myös tuotteiden ylipakkaaminen. Eläinkokeet eivät ole välttämättömiä, sillä vaihtoehtoisia, eettisiä testausmenetelmiä on olemassa. Nämä menetelmät ovat yleensä myös luotettavampia kuin eläinkokeet. Onneksi kuluttajilla on valta valita. Monia eläinkokein testaamattomia tuotteita myydään tavarataloissa ja jopa marketeissa, mutta parhaat valikoimat löydät eko- ja maailmankaupoista. Miksi siis et valitsisi vaikkapa kotimaista ekoshampoota, joka myydään uudelleentäytettävässä pakkauksessa? Hintakin on edullinen.

”Onneksi ostajalla on valta valita.” Eläinsuojeluyhdistys Animalia pitää eläinkokeetto-

man kosmetiikan standardiin sitoutuneista yrityksistä listaa. Standardiin sitoutuneiden yritysten koko tuotantoprosessi valvotaan ulkopuoliselta taholta niin, että eläinkokeettomuus varmistuu sekä raakaaineiden että lopputuotteiden osalta. Lisää tietoa eläinkokeettomasta kosmetiikasta löydät eläinsuojeluyhdistys Animalian kotisivuilta

http://www.animalia.fi

Kiinnostaako

eläinoikeustoiminta?

Eläinoikeusyhdistys Fauna järjestää uusien illan Turussa Kirjakahvilassa maanantaina 20.10. kello 18:00. Tervetuloa tutustumaan eläinten oikeuksiin, Faunan toimintaan ja faunalaisiin! www.kirjakahvila.org Vanha Suurtori 3

www.fauna.fi


olo Mirka n ie t it e r u il o lk u n u r u T hyvä

Top 

Pomponrahka

Elisa Weckman Valt.Tiet. ylioppilas kansalaisaktiivi

Pomponrahka on ohikulkutien varrella sijaitseva pieni metsäinen suoalue, jossa kaupunkilaiset voivat samoilla aidoilla pitkospuilla. Kierros suolla on noin kilometrin pituinen, joten perheen pienimmätkin voi helposti ottaa mukaan.

Turun eläinhoitolassa hoitoa saavat sekä lem-

mikkieläimet että loukkaantuneet luonnonvaraiset eläimet, joista kenties tunnetuin on huonossa kunnossa löytynyt Elvis-ilves. Hoitola on jo pitkään ollut uusien tilojen tarpeessa. Kaupungin laskelmissa uusien tilojen kustannukset ovat kuitenkin paisuneet yli niihin varattujen varojen. Tämän vuoksi kaupungin talouskeskus on väläyttänyt jopa yksityisten palveluiden ostamista tai hoitolan palvelujen karsimista. Kunnan on vastattava löytöeläinten hoidosta. Nykyisin toimintaa pyörittää kunnan eläinsuojeluvalvoja yhteistyössä aktiivisen Turun eläinsuojeluyhdistyksen kanssa. Jos palvelut ostetaan yritykseltä, vapaaehtoinen eläinten puolesta tehty työ voi käydä hankalammaksi, koska yritys yksin voi päättää hoitolan toimintatavoista. On myös pelättävissä, että yrityksen kannalta eläinten lopettaminen on kannattavampaa kuin sinnikäs uuden kodin etsintä esimerkiksi löytökissoille. Turun Eläinhoitola on tarjonnut pienistä resursseista ja vanhoista tiloista huolimatta minimivaatimuksia parempaa huolenpitoa. Turussa on hoidettu myös huostaan otettuja ja luonnonvaraisia eläimiä, joiden hoitoa eläinsuojelulaki ei kunnalta edellytä. Kun laki ei velvoita, katsoo talouskeskus, että näistä voitaisiin luopua. Ratkaisevaa on, hyväksyykö kaupunginvaltuusto nyt käsittelyssä olevan suunnitelman, jossa on pidetty kiinni siitä, ettei palveluita karsita. Valtuutetut eivät kuule päätöstä tehtäessä löytöeläinkodin asukkaita, vaan on meidän tehtävämme vaatia, että hoitola jatkaa arvokasta toimintaansa jo kauan sitten luvatuissa uusissa tiloissa.

Kuuvannokka

Ruissalossa sijaitsee kallioinen ranta, josta vain harvat kaupunkilaiset tuntuvat tietävän. Kalliolla voi jättää arjen murheet taakseen ja antaa merituulen viedä ajatukset mennessään. Myös Kuuvaan pääsee helposti bussilla.

Aurajoen rannat

Kaupungin halki virtaavan Aurajoen rannoilla on kaupunkilaisten miellyt-

tävä liikkua. Aurajoen suulla sijaitsee Telakkaranta, jonka laiturialueen Turun Vasemmistoliitto, maakuntamuseo, Puu ja Talo yhdistys sekä satamalautakunta haluavat säilyttää kaupunkilaisille vapaana julkisena tilana. Kohde on merkittävä kansallismaisema-arvoltaan ja kohteella tulee olemaan tärkeä rooli kansallisessa kaupunkipuistohankkeessa. Turun kaupunki on saanut paljon kiitosta rakentaessaan aivan uuden kulkuväylän kevyelle liikenteelle jokivarteen. Kulttuuripolku on kauneudessaan puhkaissut aivan uuden kulkuväylän jalankulkijoille. Tällaisia myönteisiä kokemuksia kaupunkilaiset ansaitsevat lisää. Aurajoen yläjuoksulta löytyy Halisten koski, jonne on mukava retkeillä. Keväällä 2008 avattu uusi kuntopolku Halisten koskelta Raunistulaan ja sieltä kulttuuripolkuna jatkuva reitti on saavuttanut suuren suosion turkulaisten keskuudessa.

Kuva: Hanna Oksanen

MIRKA syksy 2008

13


Mirka

vanhuus Lasinkuultava laulu vanhuudesta ja kuolemasta arvokas

Hauraan kaunis, 90-vuotias äitini nukkuu turvallisesti omassa vuoteessaan. Raija Ala-Lipasti

Ä

itini eli kevääseen asti kodissaan. Hän oli kiinnostunut maailmasta ja usein pohdimme äidin kanssa maailman menoa ja sen ilmiöitä. Huhtikuussa äiti joutui sairaalaan insuliinishokissa ja luulimme, että hänen elämänsä olisi nyt päätepisteessä. Näin ei käynyt. Äiti toipui. Yksinelämään palaaminen ei kuitenkaan ollut enää mahdollista. Sairaalassa oli vakavasta tilanteesta huolimatta iloinen ja elämänmyönteinen tunnelma. Aloimme uskoa, että äidillä olisi vielä elämää edessäpäinkin. Sairaalan henkilökunta ja me omaiset pitäisimme huolen, että päivät tulisivat olemaan valoisia. Iloisen äitienpäivän vietimme sairaalan pihalla ulkona piknikillä. Odotimme pitkäaikaispaikkaa. Luulimme, että kun aika tulee siirtyä pysyväispaikalle, meidän tyttärien kanssa keskustellaan, kerrotaan vaihtoehtoja, keskustellaan äidin hoidosta. Kuitenkin meille vain kylmästi ilmoitettiin, että äiti siirrettäisiin Kurjenlinnaan. Kyselimme paikasta. Äidin omahoitaja sanoi, ettei hän itse ole käynyt siellä. Saimme esitteen, jossa puhuttiin omaisten ja henkilökunnan yhteistyöstä ja ympäristöstä jonka tulee olla miellyttävä vanhukselle kuten myös vierailijoille.

”Hyvä rouva, katselette nyt vain seiniä - hoito on ensiluokkaista” Esitteen sanat ja todellisuus eivät mitenkään vastanneet toisiaan. Tutustuimme paikkaan ja totesimme, että paikka ei ole oikea sosiaaliselle ja iloiselle äidillemme. Vanhukset makaavat huoneissa, monta samassa tilanteessa olevaa pelokasta ihmistä yhdessä. Nämä ihmiset eivät ”sairasta” muuta kuin vanhuutta.Meitä tyttäriä kauhistutti: olemme samassa sängys-

14

MIRKA syksy 2008

sä pian, toisten armeliaisuuden varassa. ”Hyvä rouva, katselette nyt vain seiniä - hoito on ensiluokkaista”, sijoituksessta päätöksen tehnyt lääkäri sanoi. Näillä ihmisillä, jotka ympäri vuorokauden makaavat sängyssä on vain seinät ja katto katseltavana. Toki saa ruokaa, jos joku jaksaa syöttää niin kauan, että hidastuneilla kyvyillä pystyy sen nielemään. Maistelemaan ei ehdi. Eikä paljon maistelemista olekaan, koska ruoka on mausteetonta, suolatonta ja sokeritonta. Vaipat vaihdetaan, kun aikaa on. Hoidamme vanhusta kuin katulasta romanialaisessa lastenkodissa. Kun ihminen syntyy maailmaan, hänen tuloaan valmistellaan: kaunis vuode, silmille kiinnostavaa katseltavaa odottaa. Häntä ihaillaan, mielessä ajatukset, mitä hänestä tulee. Vanhuksesta ei tule mitään, hän poistuu, eikä meillä ole hyötyä hänestä tulevaisuudessa. Ja se hoitoympäristössä. Minunkaan äitini ei enää ”parane”, mutta hän ei ole tavaraa, joka laitetaan säilöön odottamaan väistämätöntä. Mitään neuvotteluvaraa äidille sopivammasta paikasta ei ollut. ”Voittehan te viedä hänet kotiin, mutta sen on tapahduttava kahden päivän aikana”. Tähän ratkaisuun päädyimme. Kuinka onnellinen äiti omaan kotiin päästyään olikaan! Elän hänen kanssaan nyt kotona. Olen onnellinen, että voin jakaa hänen kanssaan hänen elämänsä viimeiset päivät. Kaikille tämä ei ole mahdollista. Ei ole mahdollisuutta jäädä oman vanhemman hoitovapaalle. Miksi ei? Myöskään omaishoidon tuki, jonka on tarkoitus mahdollistaa läheisten hoitamisen kotona ei ole kaikille kuuluva oikeus, vaan kunta päättää myönnetäänkö tukea vai ei. Määrärahoja ei varata tarpeeksi, rahat loppuvat kesken vuoden. On osattava aloittaa kuoleminen alkuvuodesta.

Toiminnanjohtaja

Kun taloudellista mahdollisuutta jäädä hoitamaan omaistaan kotiin ei ole, ainoa mahdollisuus on laitospaikka, joita ei ole tarpeeksi, joka on huomattavasti kalliimpi ratkaisu. Mikä järki tässä on? Omaishoidon tulee olla valinta laitoshoidolle. Kunnittain vaihtelevat käytännöt lisäävät eriarvoisuutta tavalla, joka rikkoo perustuslaissa säädetyn yhdenvertaisuuden. Äidin huoneen ikkunassa kesätuuli heiluttaa verhoja. Hieron lämpimiä jalkoja, valkoinen iho, suonet paperinohuen ihon läpi hohtaen. Näillä jaloilla on juostu tyttönä viime vuosisadan alussa kotitorpan metsikössä. Näillä jaloilla ei koskaan enää juosta.

PS. Kirjoitin edellä olevan kesällä. Syksyllä äiti elää muistoissamme.


mieli piteet Miten matkasi taittuu! Tarmo Aaltonen

PyÜrällä pääsee kaupungissa joka paikkaan kaikkein nopeimmin ja halvimmin. Ja maailma pelastuu!

Li Andersson

Jag rÜr mig mest till fots, det är mest ekologiskt och billigast, bra fÜr kroppen och det bästa sättet att upptäcka världen pü!

Pasi Heikkilä

levyseppä Aker Yards 25:n vuoden ajan tyÜmatkani ovat 90 prosenttisesti hoituneet joukkoliikenteellä. Ainakin itselleni ovat joukkoliikenneyhteydet sopineet täydellisesti "ovelta ovelle" periaatteella. Talvisin turha lasien rapaus omasta kaarasta on masentavaa puuhaa.

Annika Lapintie

Matkustan tÜihin eduskuntaan Turun ja Helsingin välillä junalla. SähkÜjuna on liikennevälineistä kaikkein ympäristÜystävällisin ja sillä on myÜs miellyttävintä matkustaa. Junalippujen hinta on noussut aivan tolkuttomasti viime vuosina. Hinnat pitää saada alas! Rantaradalla kulkee mainioita paikallisjunia Helsingistä Karjaalle asti. Yhtä hyvät yhteydet pitäisi toteuttaa myÜs Turussa, ensin Saloon ja myÜhemmin myÜs Loimaalle ja Uuteenkaupunkiin.

Mirka

Kannanotto 17.4.2008

Mirka Muukkonen ja Tiia Aarnipuu:

Ruoan hinnan nousu pysäytettävä Ruoka on viime aikoina kallistunut voimakkaasti sekä Suomessa että maailmalla. Syynä tähän on kasvanut kysyntä. Ruoan kysyntä kasvaa lähinnä neljästä syystä: maapallon väestÜ kasvaa jatkuvasti, ihmiset syÜvät yhä enemmän eläinkunnan tuotteita ja viljelypinta-alaa käytetään biopolttoaineiden sekä ns. rahakasvien tuotantoon. Länsimaissa jo kaksi kolmasosaa viljasta menee eläinten rehuksi. Muualla maailmassa eläinkunnan tuotteiden, varsinkin lihan ja maidon, kulutus kasvaa jatkuvasti elintason nousun ja kulttuurien länsimaalaistumisen myÜtä. Eläinten rehuksi käytetään hyvin ihmisravinnoksi kelpaavia kasveja, kuten erilaisia viljoja, maissia ja soijaa. Eläimet tuottavat vähemmän eläinproteiineja kuin mitä ne kuluttavat kasviproteiineja, joten ruokaa menee hukkaan eläinkunnan tuotteita syÜmällä. Ruoan hinnan nousu on saatava pysähtymään, jotta kÜyhimmät eivät kuolisi nälkään. Varsinkin länsimaissa ihmisten tulisi vähentää radikaalisti eläinkunnan tuotteiden syÜmistä ja siirtyä kohti terveellistä, ekologista ja eettistä kasvisruokavaliota. Tällainen ruokavalio hillitsee myÜs ilmastonmuutosta. Ihmisten kulutustottumuksia voidaan säädellä paitsi tietoa jakamalla, myÜs tarjontaan vaikuttamalla. Siksi kasvisruoasta olisi saatava todellinen vaihtoehto kauppoihin, ravintoloihin ja laitoksiin. MyÜs verotusta tulisi muuttaa kasvisruokaa suosivaksi.

Mirka Muukkonen

4OVERI iiNESTiLOMPAKOLLASI

Biopolttoaineet eivät ratkaise kasvavan energiankulutuksen ongelmaa, vaan itse energiankulutuksen kasvuun on puututtava. MyÜs rahakasvien viljelyä on rajoitettava ja suurplantaasien maata jaettava pienviljelijÜille paikalliseen ruoantuotantoon. Kallistunut ruoan hinta ei hyÜdytä kÜyhiä kehitysmaiden viljelijÜitä, koska heidän on vaikea saada tuotteitaan suurille markkinoille ja sittenkin kasvavat tulot häviävät välikäsille. Lisäksi länsimaiden maatalouspolitiikka vientitukineen ja tulleineen aiheuttaa vuosittain 11 miljardin menetykset kehitysmaille. MyÜs ruoan roskikseen heittämisen varsinkin länsimaissa on loputtava. Ruokaa haaskaavat paitsi yksittäiset ihmiset, myÜs kaupat ja erilaiset laitokset.

http://muukkonen.blog-city.com

nnn% c`b\ % ]`

?8EE8BLLJ<C8D@B8I{EBB{1GLFCL<@;<EBI@@J@ GXdĂ&#x2022;\kk`afjkXGXXmfC`ggfe\eb`ejllkkl`% K<I<M8;yE1C@EBFC8E8A8D8E8 D`jkÂ&#x20AC;G\ekk`C`ebfcXeXaXkk\cljjXfebpjpdpj6 D@IB8DLLBBFE<E8EE8JvIB@J@CK81 M<>88E@EB<@KKFB@IA8 8cXejXb``jkXkfe#c`_XkfeaXdleXkfebcXjj`bbf% ><E<I8C@EK<CC<:K1M8J<DD@JKF<KJ@@KP{Kv Llj`mXj\dd`jkfcX`e\ep_k\`jblekXm`j`fpbj`jjÂ&#x20AC;bXej`jjX% C<DFE;<;@GCFD8K@HL<1PDGvI@JK{8KC8J BXikXjkf\j`kkÂ&#x20AC;Â&#x20AC;gXccfdd\kpcpeepbpk`cXej\cb\`eÂ&#x20AC; bXikkX$aXk\bjk`bfbfeX`jllbj`eX%


Seppo Leinonen – seppo.net

Valinnoistamme rakentuu huominen.

! s o t i i k ä l Kyl

Tilaan Mirka Muukkosen neljäksi vuodeksi Turun kaupunginvaltuustoon. Vasemmistoliiton puoluehallituksen jäsen • Vasemmistoliiton Turun kunnallisjärjestön puheenjohtaja • Turun kaupungin varavaltuutettu • Sosiaalilautakunnan jäsen

http://muukkonen.blog-city.com

http://mirkamuukkonen.net/

Mirka 2007 (Kuntavaalit)  

Mirka Muukkosen kunnallisvaalilehti 2008. Mirka on ehdokkaana Turussa, Vasemmistoliiton ehdokkaana.

Advertisement