8 minute read

Inhoud

Inhoud

1. Redactioneel 2. De redactie stelt zich voor 3. Social Media 4. Interview Debby Interview moeder De magische tv 5. Straatpraat Heseveld 6. Bommenwerper op Hees 7. Interview met Jose DJ BiBi 8. Klusjesmannen Youtube Hobby 9. Meester Marco Boekentips Oma van Joey Hijskraan 10. Interview juf Krista Een meisje op Whats App 11. Recept pepernotentaart 12. Sint-doolhof

Social Media

Redactioneel Wij kunnen het bijna niet geloven, maar het is al weer de ZEVENDE jaargang van deze krant op De Zonnewende. Deze keer met de grootste redactie ooit. En dat werkte heel goed samen. Blader snel door voor alle mooie verhalen. Wij wensen jullie vast een fijne feestmaand. Groeten van de redactie.

De dodenherdenking in Hees, mooie fantasieverhalen en alles over Youtube!

De redactie van het Kinderpersbureau De ZonneBende wenst u een heerlijk avondje!

Wat doen wij op sociale media?

Wat doen kinderen het liefst op de computer? Wat is het nou precies dat wij er leuk aan vinden? Zitten er ook nadelen aan de computer? De redactie interviewde zichzelf; hieronder de resultaten. Met als bonus een paar steengoede ideeën voor nieuwe apps! Het is duidelijk: het allerliefst kijken de kinderen van onze redactie Netflix op de computer of de tv (die intussen ook een soort computer is). Waarom? “Omdat je allerlei dingen kunt kijken”, zegt Samar. “Omdat ik dan kan relaxen”, vindt Elizeh. “Er staan hele leuke series op”, volgens Iris. Op een gedeelde tweede plaats staan Youtube kijken, spelletjes spelen (Joey vindt Minecraft het leukst want daar kun je lekker rondlopen) en What’s appen. Dat laatste vinden ze vooral leuk omdat ze op een gemakkelijke manier met vrienden kunnen praten. Toch zien de redactieleden ook nadelen van de computer, spelletjes spelen of social media. “Sommige apps kosten geld”, en dat vindt Chayenna jammer. “Je kunt elkaar gemakkelijk uitschelden op social media”, vinden Elif en Esila. Volgens Iris, Jeruscha, Mila en Saio kan het nog wel eens saai zijn als je lang moet wachten op reclames, of als het lang duurt om iets weer terug te zoeken of te laden als ze filmpjes willen kijken op Netflix of Youtube. Elizeh zou het liefst willen dat alle series en films van de wereld gewoon op Netflix stonden. Joey vindt het jammer dat je ook dood kunt gaan in bijvoorbeeld Minecraft. En Indy en Marlie vinden het eigenlijk allemaal een beetje te leuk; ze zijn soms bang dat ze te lang doorgaan of dat ze niet meer kunnen stoppen met kijken of spelen! En nu… computerbedrijven in Sillicon Valley, opgelet! Hier komen een paar briljante ideeën voor nieuwe apps, verzonnen door de redactie van De ZonneBende ©! Chayenna: Kinderpersburo-app. Wat je kan doen??? Je kan mensen die ook op de app zitten interviewen en je kan samen met vrienden of vriendinnen een fantasie verhaal bedenken. Elif: Huisdier-app: als je op een dier klikt dan komt die gelijk naast je. Elizeh: Vind-je-advocaat-app: een app waarmee je gelijk een goede advocaat kan vinden die bij jou past. Esila: Bestel-gratis-app. Indy: Aankleed-app: wanneer je een t-shirt aan hebt maak je een foto en dan vraag je aan de app welke broek of rok past hier bij. Iris: In-het-spel-app: Als je een spel speelt dan ga je zelf in dat spel. Jeruscha: Butler-app: Dat als je iets zegt dat ie het meteen doet of geeft. Marlie: Opgeruimd-app: je kan zo gemakkelijk met een druk op de knop alles opruimen van je telefoon (trash dus). Mila: Transformer-app: als je de app download dan kan je op een kledingsetje klikken en dan druk je op ok en dan heb je het setje aan. Saio: Macdonalds-app: je drukt op eten wat je wil en het komt dan uit je telefoon. (door de redactie)

Interview met juf Debby

Zit je vaak op je telefoon, en wat doe je dan? Nee, alleen als mijn kinderen er niet zijn. Zit je weleens op je telefoon als het niet mag? Ja. Wat doe je op je telefoon? Whatsapp, Pinterest. Heb je kinderen? Ja, twee meisjes. Wat is je lievelingskleur? Rood. Hoe oud ben je en hoe oud zijn je kinderen? Ik ben 46, mijn kinderen 14 en 16. Kijk je veel films op je telefoon? Nooit. Negeer je vaak mensen als je op je telefoon zit? Nee. Welk soort telefoon heb je? Samsung. Heb je een huisdier en wat voor een? Ja, een kat die Bibi heet. Wat is je lieveling restaurant, en waarom? Kreidle, en het is daar een hele gezellige sfeer. Wat is je lieveling eten van je lievelingsland? Thais en Marokkaans eten. Heb je een computer, en wat doe je dan op je computer? Ja, werken. Wie app je het meest? Mijn man, kinderen en vriendinnen. (door Iris en Elif)

Interview met de moeder van Esila

Heb je broers? 2 Wat is je lievelingsland? 3. Wat vind je er leuk aan? 4. Wat is je lievelingsboek? 5. Wat is je lievelingseten? 6. Vind je de Zonnewende leuk? 7. Heb je bloemen thuis? 8. Wat is je lievelingskleur? 9. Heb je een lievelingsdier? 10 Wat drink je, water of sap?

Antwoorden 1. Ja, ik heb drie broers. 2. Turkije. 3. Het eten vind ik lekker, en je hebt zon in de zomer en de winter is echt winter. 4. Heb ik niet. 5. Pizza. 6. Ja, de school is lekker dichtbij en er zijn leuke leraren. 7. Nee. 8. Zwart en wit en grijs. 9. Nee. 10. Water want water is gezond.

Door Esila Saio Joey

De magische tv

Er was eens een magische tv het werkt zo: naast de uit knop zat een rare gekleurde ronddraaiende knop en als je daar op drukt ging je in de tv. Je kon zelf kiezen waar je heen ging. Er was ook een meisje die hield zo van die tv dat ze elke dag in de tv ging. Maar op een dag gingen haar ouders tv kijken. Per ongeluk drukten ze op de knop toen gingen ze in de tv. Het meisje was naar school toen ze terug kwam van school schrok ze heel erg. Ze zag haar ouders nergens ze had het hele huis door gezocht. Ze zag haar ouders echt nergens ze hoorde iemand roe

pen. Help help hoorde ze, ze wist niet wie het was. Ze hoorde het nog een keer ze dacht wie is dat? Toen zag ze de tv bewegen ze schrok. Ze dacht o, nee er heeft iemand aan de rare gekleurde ronddraaiende knop gezeten. Toen herkende ze de stem van haar moeder ze schrok. Ze dacht waarom hebben zij aan die knop gezeten. Ze ging naar de tv en zei wat doen jullie daar. De moeder zei ‘ik drukte op een rare knop’. Het meisje zei ‘dan moet je beter opletten waar je op drukt want er stond duidelijk onder pas op niet aankomen’. De moeder zei ‘sta niet zo te staren haal ons hier uit’. Ze zei het heel boos. Het meisje zei ‘ja ja ik doe het’. En ze deed het. Zo was alles toch nog goed gekomen.

(door Iris)

Een bommenwerper op Hees

Op vijfentwintig september van dit jaar werden de oorlogsslachtoffers uit Hees en Heseveld herdacht. Ook werd er een plaquette onthuld voor de slachtoffers van de vliegtuigcrash in 1944 in Hees. De Zonnewende was er bij. De herdenking was in de Petruskerk in Hees. Als eerst werd het programma voorgelezen en daarna kwam Mr. Bruls binnen; onze burgemeester is dat. Daarna werd er een opera/een liedje gezongen en daarna moesten wij onze zelf gemaakte stukjes over de vliegtuigcrash voorlezen. Kinderen van de Lanteerne en de Zonnewende, wij dus. En toen werd er een kort filmpje afgespeeld en toen werd de Lanteerne naar voren geroepen en hun moesten alle namen van de mensen in de oorlog opnoemen die dood zijn gegaan en toen moesten ik en een meisje de namen van alle mensen die zijn omgekomen in de vliegtuigcrash opnoemen.

bommenwerper

Hoi ik ben Marlie en ik ga schrijven over de dodenherdenking van 25 september. Dat ging over een vliegtuigcrash in Hees, in de Tweede Wereldoorlog. De dodenherdenking ging over de mensen die daar toen dood zijn gegaan. Het gebeurde in 1944. Er waren 7 mensen om het leven gekomen. Een van die mensen was de Britse piloot Stanly Harrison en George Munton was Britse navigator en drie van die zeven mensen woonden samen op het zelfde adres dus een hele familie is dood. Dat vind ik heel erg. Burgermeester Bruls onthult het monument Daarna gingen we naar buiten en we kregen ieder twee bloemen en toen werd het nieuwe monument onthuld. Een monument voor de slachtoffers van de vliegtuigcrash. Toen legden wij de bloemen bij het nieuwe monument en toen kwam er een vliegtuig voorbij vliegen dat noem je een ‘fly by’ en dat vliegtuig was een oude bommenwerper en dat was het. (door Marlie)

Marlie leest voor in de Petruskerk

Het monument