Page 1

De ZonneBende

Inhoud 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

10. 11. 12.

Social Media

Redactioneel De redactie stelt zich voor Social Media Interview Debby Interview moeder De magische tv Straatpraat Heseveld Bommenwerper op Hees Interview met Jose DJ BiBi Klusjesmannen Youtube Hobby Meester Marco Boekentips Oma van Joey Hijskraan Interview juf Krista Een meisje op Whats App Recept pepernotentaart Sint-doolhof

Redactioneel Wij kunnen het bijna niet geloven, maar het is al weer de ZEVENDE jaargang van deze krant op De Zonnewende. Deze keer met de grootste redactie ooit. En dat werkte heel goed samen. Blader snel door voor alle mooie verhalen. Wij wensen jullie vast een fijne feestmaand. Groeten van de redactie.

De dodenherdenking in Hees, mooie fantasieverhalen en alles over Youtube!

De redactie van het Kinderpersbureau De ZonneBende wenst u een heerlijk avondje!

De ZonneBende - november 2019- jaargang 7 - uitgave 1

1


De redactie stelt zich voor... Elizeh Wat vind je het leukste aan kinderpersbureau? Wat ik denk en kan opschrijven. Wat vind je het mooiste aan je zelf? Mijn ogen en mijn haar en mijn kledingstijl. Welke groep zit je? Groep 8. Wat vind je van sociale media? Leuk omdat je contact hebt met elkaar. Hoe oud ben je? Ik ben 11 jaar oud. (door Chayenna) Saio Heb jij een telefoon? Ja. Heb je instagram? Nee. Zit je op een sport? Ja, omdat ik sporten heel leuk vind. Waarom doe je mee met kpb? Omdat ik het leuk vind. Vind je kpb leuk? Ja. (door Elif)

Wat vind je de stomste app? Ik heb geen stomste app. (door Floor) Esila Wat is je lieveling boek? Ik heb geen lievelingsboek. Wat is je lieveling eten? Sarma. Wat neem je mee op vakantie? Kleding, pyjama, kam, elastiek. Wat draag je het meest? Een jurk. Wat is je lieveling pretpark? Ik weet het niet (door Indy) Jeruscha Hou je van vloggen? Nee, heb ik nog nooit gedaan. Heb je een telefoon? Ja. Hoe oud ben je? Ik ben tien. Hoe ziet je bed eruit? Het is een bankbed. Hou je van eten? Ja, heel erg. (door Iris)

Chayenna Waarom doe je mee met KinderPersBureau? Omdat het leuk is. Ik vind het cool om een krant te maken. Wat voor Sociale Media heb jij? Tiktok, Snapchat en Whatsapp. Hoelang doe je al mee? Ik doe al een jaar mee. Wat wil je later worden? Kapster. Wat vind je van de Zonnewende? Ik vind het een leuke school maar ook niet omdat ik in het algemeen niet van school hou. (door Elizeh)

Iris Vond jij L.E.F leuk en waarom? Ja, omdat ik het leuk vind om op te treden. Heb jij een telefoon en waarom? Nee, maar ik krijg er wel een. Vind je het leuk in groep 6 en waarom? Ja, best, want ik leer veel. Heb jij een huisdier en waarom? Nee, ik mag geen huisdier. Wie is jou B.F.F en waarom? Milou, omdat ik haar al heel lang ken. (door Jeruscha)

Indy Wat wil je als huisdier? En waarom? Een hond omdat ik ze heel schattig vind. Wat is je lievelingseten? Pannenkoeken. Heb je een haarband? Nee. Heb je een huisdier? Nee. Hoe heet je moeder? Vind je dat een leuke naam? Sabiene en ja, ik vind dat een leuke naam. (door Esila)

Samar Vind je school leuk zo ja waarom? Ja, maar we moeten wel veel doen. Heb je een telefoon zo ja wat voor een? Ja, een Iphone 6. Heb je Instagram? Nee. Heb je Snapchat? Ja. Met wie speel je graag? Met ZoĂŤ en July. (door Joey)

Mila Heb je een telefoon? Ja. Wat vindt je van sociale media? Ik vind het best leuk, want je kan er veel mee. Wat voor telefoon heb je? LG. Wat is je favoriete app? WhatsApp, Tik tok, Snapchat, Instagram.

Marlie Hoe oud ben je? Ik ben tien jaar. Heb je sociale media? Ja, ik heb Facebook. Heb je telefoon? Ja. Hoelang zit je op je telefoon? Een uurtje. Wat vindt je niet leuk aan sociale

2

media? Dat mensen nep kunnen zijn. (door stagiaire Mariam) Floor Welke apps heb jij van sociale media? Insta, Tiktok, WhatsApp, Snapchat. Vind jij sociale media leuk? Ja, omdat het handig is. Wat is je hobby? Turnen, en met kleine kinderen spelen. Houd je meer van boeken of van sociale media? Allebei heel fijn. Waarom doe je mee met KPB? Omdat ik het heel leuk vind, ik wil een ouwe rot zijn. (door Mila) Elif Vind jij sociale media leuk? Ja, omdat je er iets op kunt kijken. Heb je een YouTube account? Nee, ik krijg er nog een. Zit je op een sport? Ja, ik zit op turnen. Draag je graag jurken? Soms, omdat het leuk is. Lees je graag boeken? Soms, omdat het leuk is. (door Saio) Joey Wat doe je graag thuis? Ik zit graag op de telefoon. Wil je nog een zusje of broertje en waarom? Ik wil een broertje omdat mijn zusje irritant is. Wil je vaak met je vader mee naar zijn werk en waarom? Ja, omdat het heel leuk is. Ben je vaak live op instagram en waarom? Nee want ik vind Instagram saai. Heb je instagram en waarom? Hij heeft het wel want hij wist niet of hij het wilde. (door Samar) Stagiaire Mariam Heb je merkkleding? Nee ik heb geen merkkleding. Hoe oud ben je? Ik ben twintig jaar. Heb je een vriendje? Nee, ik heb geen vriendje. Draag je veel make-up? Nee, niet zo veel. Heb je een huisdier? Nee. (door Marlie)

De ZonneBende - november 2019 - jaargang 7- uitgave 1


Wat doen wij op sociale media? Wat doen kinderen het liefst op de computer? Wat is het nou precies dat wij er leuk aan vinden? Zitten er ook nadelen aan de computer? De redactie interviewde zichzelf; hieronder de resultaten. Met als bonus een paar steengoede ideeën voor nieuwe apps! Het is duidelijk: het allerliefst kijken de kinderen van onze redactie Netflix op de computer of de tv (die intussen ook een soort computer is). Waarom? “Omdat je allerlei dingen kunt kijken”, zegt Samar. “Omdat ik dan kan relaxen”, vindt Elizeh. “Er staan hele leuke series op”, volgens Iris. Op een gedeelde tweede plaats staan Youtube kijken, spelletjes spelen (Joey vindt Minecraft het leukst want daar kun je lekker rondlopen) en What’s appen. Dat laatste vinden ze vooral leuk omdat ze op een gemakkelijke manier met vrienden kunnen praten.

of dat ze niet meer kunnen stoppen met kijken of spelen! En nu… computerbedrijven in Sillicon Valley, opgelet! Hier komen een paar briljante ideeën voor nieuwe apps, verzonnen door de redactie van De ZonneBende ©!

Chayenna: Kinderpersburo-app. Wat je kan doen??? Je kan mensen die ook op de app zitten interviewen en je kan samen met vrienden of vriendinnen een fantasie verhaal bedenken. Elif: Huisdier-app: als je op een dier klikt dan komt die gelijk naast je. Elizeh: Vind-je-advocaat-app: een app waarmee je gelijk een goede advocaat kan vinden die bij jou past. Esila: Bestel-gratis-app. Toch zien de redactieleden ook nadelen van de computer, Indy: Aankleed-app: wanneer je een t-shirt aan hebt spelletjes spelen of social media. “Sommige apps kosten maak je een foto en dan vraag je aan de app welke geld”, en dat vindt Chayenna jammer. “Je kunt elkaar gemak- broek of rok past hier bij. kelijk uitschelden op social media”, vinden Elif en Esila. VolIris: In-het-spel-app: Als je een spel speelt dan ga je gens Iris, Jeruscha, Mila en Saio kan het nog wel eens saai zelf in dat spel. zijn als je lang moet wachten op reclames, of als het lang Jeruscha: Butler-app: Dat als je iets zegt dat ie het metduurt om iets weer terug te zoeken of te laden als ze filmpjes een doet of geeft. willen kijken op Netflix of Youtube. Marlie: Opgeruimd-app: je kan zo gemakkelijk met een druk op de knop alles opruimen van je telefoon Elizeh zou het liefst willen dat alle series en films van de we(trash dus). reld gewoon op Netflix stonden. Joey vindt het jammer dat je Mila: Transformer-app: als je de app download dan kan ook dood kunt gaan in bijvoorbeeld Minecraft. En Indy en Mar- je op een kledingsetje klikken en dan druk je op ok en lie vinden dan heb je het het eisetje aan. genlijk Saio: Macdoallemaal nalds-app: je een beetdrukt op eten je te leuk; wat je wil en ze zijn het komt dan soms uit je telefoon. bang dat ze te lang (door de redacdoorgaan tie)

De ZonneBende - november 2019 - jaargang 7 - uitgave 1

3


Interview met juf Debby Zit je vaak op je telefoon, en wat doe je dan? Nee, alleen als mijn kinderen er niet zijn. Zit je weleens op je telefoon als het niet mag? Ja. Wat doe je op je telefoon? Whatsapp, Pinterest. Heb je kinderen? Ja, twee meisjes. Wat is je lievelingskleur? Rood. Hoe oud ben je en hoe oud zijn je kinderen? Ik ben 46, mijn kinderen 14 en 16. Kijk je veel films op je telefoon? Nooit. Negeer je vaak mensen als je op je telefoon zit? Nee. Welk soort telefoon heb je? Samsung. Heb je een huisdier en wat voor een? Ja, een kat die Bibi heet. Wat is je lieveling restaurant, en waarom? Kreidle, en het is daar een hele gezellige sfeer. Wat is je lieveling eten van je lievelingsland? Thais en Marokkaans eten. Heb je een computer, en wat doe je dan op je computer? Ja, werken. Wie app je het meest? Mijn man, kinderen en vriendinnen. (door Iris en Elif)

De magische tv Er was eens een magische tv het werkt zo: naast de uit knop zat een rare gekleurde ronddraaiende knop en als je daar op drukt ging je in de tv. Je kon zelf kiezen waar je heen ging. Er was ook een meisje die hield zo van die tv dat ze elke dag in de tv ging. Maar op een dag gingen haar ouders tv kijken. Per ongeluk drukten ze op de knop toen gingen ze in de tv. Het meisje was naar school toen ze terug kwam van school schrok ze heel erg. Ze zag haar ouders nergens ze had het hele huis door gezocht. Ze zag haar ouders echt nergens ze hoorde iemand roe-

Interview met de moeder van Esila Heb je broers? 2 Wat is je lievelingsland? 3. Wat vind je er leuk aan? 4. Wat is je lievelingsboek? 5. Wat is je lievelingseten? 6. Vind je de Zonnewende leuk? 7. Heb je bloemen thuis? 8. Wat is je lievelingskleur? 9. Heb je een lievelingsdier? 10 Wat drink je, water of sap? Antwoorden 1. Ja, ik heb drie broers. 2. Turkije. 3. Het eten vind ik lekker, en je hebt zon in de zomer en de winter is echt winter. 4. Heb ik niet. 5. Pizza. 6. Ja, de school is lekker dichtbij en er zijn leuke leraren. 7. Nee. 8. Zwart en wit en grijs. 9. Nee. 10. Water want water is gezond.

pen. Help help hoorde ze, ze wist niet wie het was. Ze hoorde het nog een keer ze dacht wie is dat? Toen zag ze de tv bewegen ze schrok. Ze dacht o, nee er heeft iemand aan de rare gekleurde ronddraaiende knop gezeten. Toen herkende ze de stem van haar moeder ze schrok. Ze dacht waarom hebben zij aan die knop gezeten. Ze ging naar de tv en zei wat doen jullie daar. De moeder zei ‘ik drukte op een rare knop’. Het meisje zei ‘dan moet je beter opletten waar je op drukt want er stond duidelijk onder pas op niet aankomen’. De moeder zei ‘sta niet zo te staren haal ons hier uit’. Ze zei het heel boos. Het meisje zei ‘ja ja ik doe het’. En ze deed het. Zo was alles toch nog goed gekomen. (door Iris)

Door Esila Saio Joey

4

De ZonneBende - november 2019- jaargang 7 - uitgave 1


Straatpraat Heseveld Bij een interview komt heel wat kijken. Mensen durven aanspreken, duidelijk en netjes praten, beleefd zijn, goede vragen stellen en goed luisteren, en dan ook nog alles goed opschrijven. Dit oefent de redactie gewoon op straat, in de buurt! Vragen: 1.Heeft u social media? 2.Welke telefoon heeft u? 3.Wat is u lievelings app?

1.ja 2. ja ik wel 3. ja wel 1. Ja 2. Nee 3. Niet zo erg 1.ja 2. jawel 3. ja vragen

1ste persoon 1.Ja 2.iPhone 3.YouTube

Wat vind u van social media? Bent u bekend op social media? Heeft u een youtube kanaal?

2de persoon 1.Ja 2.iPhone 3.Buienradar

1.leuk 2.nee 3. ja

antwoorden

1. Leuk 2. Nee 3. Nee

3de persoon 1.Ja 2.Samsung 3.Whatsapp

(door Marlie)

4de persoon 1.Ja 2.Samsung 3.Snapchat

vragen 1. Heeft u sociale media ? 2. Zit u vaak op sociale media ? 3. Wat doet u op sociale media?

5de persoon 1. Nee 2. Samsung 3. Whatsapp (Door Elizeh, Esila en Indy) Vragen 1. Zit je op sociale media? 2. Ben je al eerder geïnterviewd? 3. Ben je bekend op sociale media ? Antwoorden 1. Ja dat heb ik 2. Ja ook nog eens 3. Ja dat ben ik ook 1. Nee ik heb alleen WhatsApp 2. Nee ik ben nog nooit eerder geïnterviewd 3. Nee 1. Ja 2. Nee 3. ja op zich wel

Antwoorden 1; Ja Nee, niet vaak Iedereen volgen

(door Samar en Elif) Vragen: Heeft u sociaal media ? Wat voor telefoon heeft u? Welke app gebruikt u het meest? Antwoorden: 1. Nee IPhone WhatsApp 2. Ja Motorola WhatsApp, snap 3. Nee IPhone 5 NOS, WhatsApp 4. Ja IPhone WhatsApp 5. Ja Samsung s7 WhatsApp (door Jeruscha, ris en Mila)

Antwoorden 2; Ja Nee Meestal video’s van Nijmegen kijken Antwoorden 3; Ja Ja, soms Ja, gewoon op facebook reclames kijken Antwoorden 4; Ja Ja Ja, facebook Antwoorden 5; Ja Ja app

De ZonneBende - november 2019 - jaargang 7 - uitgave 1

5


Een bommenwerper op Hees Op vijfentwintig september van dit jaar werden de oorlogsslachtoffers uit Hees en Heseveld herdacht. Ook werd er een plaquette onthuld voor de slachtoffers van de vliegtuigcrash in 1944 in Hees. De Zonnewende was er bij.

De herdenking was in de Petruskerk in Hees. Als eerst werd het programma voorgelezen en daarna kwam Mr. Bruls binnen; onze burgemeester is dat. Daarna werd er een opera/een liedje gezongen en daarna moesten wij onze zelf gemaakte stukjes over de vliegtuigcrash voorlezen. Kinderen van de Lanteerne en de Zonnewende, wij dus. En toen werd er een kort filmpje afgespeeld en toen werd de Lanteerne naar voren geroepen en hun moesten alle namen van de mensen in de oorlog opnoemen die dood zijn gegaan en toen moesten ik en een meisje de namen van alle mensen die zijn omgekomen in de vliegtuigcrash opnoemen.

bommenwerper Hoi ik ben Marlie en ik ga schrijven over de dodenherdenking van 25 september. Dat ging over een vliegtuigcrash in Hees, in de Tweede Wereldoorlog. De dodenherdenking ging over de mensen die daar toen dood zijn gegaan. Het gebeurde in 1944. Er waren 7 mensen om het leven gekomen. Een van die mensen was de Britse piloot Stanly Harrison en George Munton was Burgermeester Bruls onthult het monument Britse navigator en drie van die zeven mensen woonden samen op het zelfde adres dus een hele familie is Daarna gingen we naar buiten en we kregen ieder twee bloemen en toen werd het nieuwe monument dood. Dat vind ik heel erg. onthuld. Een monument voor de slachtoffers van de vliegtuigcrash. Toen legden wij de bloemen bij het nieuwe monument en toen kwam er een vliegtuig voorbij vliegen dat noem je een ‘fly by’ en dat vliegtuig was een oude bommenwerper en dat was het. (door Marlie)

Marlie leest voor in de Petruskerk Het monument

6

De ZonneBende - november 2019 - jaargang 7- uitgave 1


Interview met Jose

DJ BiBi

Vind je sociale media leuk? En waarom? Omdat je alles weet. Wat is je favo app? Waarom? Whatsapp, want dan kan ik lekker kletsen. Op welke site zit je het meest? Waarom? Facebook, omdat ik niks anders kan. Wat voor een telefoon heb jij? Samsung , omdat het makkelijk is. Weet je veel van telefoons laptops en computers? Waarom? Nee, niet echt. Zit je vaak op je telefoon? Waarom? Nee, omdat ik bezig ben met andere dingen. Ken je iemand die nooit op zijn telefoon zit? Waarom? Nee, niet echt. Lees je liever boeken of zit je liever op je telefoon? Waarom? Heb je überhaupt een app op je telefoon? Waarom? Ja, heel veel apps. Hoeveel vrienden heb je op facebook? Waarom? Weet ik niet echt zo op me telefoon. Liever praten op Whatsapp of in het echte leven? In het echte leven. Wat is je lievelingsdier? Ik heb er geen. Vind je dat mensen aardig zijn op sociale media? Ja, heel erg. Is commentaar geven op sociale media altijd nodig? Waarom? Nee, vind ik niet kunnen. Heeft iemand 1x iets stoms gezegd aan jou in sociale media? Nee, nog nooit anders sla ik ze in elkaar. Hoe oud ben je? Ik ben 60 jaar oud. Wanneer ben je geboren? In 1959. Wat is je lievelingsfruit? En Waarom? Kersen, omdat ik ze lekker vind. Liever zomer of winter? En Waarom? Zomer, want dan kan ik lekker buiten zitten. Hield je van school vroeger? En Waarom? Nee, had er nooit zin in. Op welke school zat je? En Waarom? Op dezelfde school als jullie, want dat was dichtbij. Wat is je vakantieland en plek? En Waarom? Italië Garda, want ik vind het heel mooi. Waar ben je bang voor? Ik ben nergens bang voor. Had je vroeger ook activiteiten op school en welke? En Waarom. Nee, dat bestond nog niet. Liever vrienden of familie? Familie, want ik hou van ze. Wat is je lievelingseten? En Waarom. Groentesoep, omdat ik het lekker vind. Wat is je achternaam? Van Maassen. Wat is je lievelingsgetal? En Waarom? 7, zomaar. (door Chayenna en Jeruscha)

Deze hadden we nog te goed van een vorige krant. Die was zo vol, dat dit interview er niet meer inpaste. Bij deze kunnen jullie alles lezen over de stoere tante van Chayenna. 1. Vind je het leuk om DJ te zijn? 2 Draai je liever hardstijl of dat soort van marshmallow? 3 Op welke plek draai je de muziek? 4.Ben je fan van een andere DJ? 5 Ben je weleens binnen te vinden? 6 Ben je alleen in Nederland te vinden? 7 Ben je aan het werk in alle seizoenen? 8 Hoeveel mensen zijn er gemiddeld bij jou optreden? 9 Werk je weleens ook met andere DJ’S? 10 Wat vind je het leukste optreden?

Antwoorden 1.Ik vind het super leuk om DJ te zijn. 2.Ik draai het liefste Hardhouse maar ik draai ook vaak EDM en Techno. 3.Ik draai in Clubs en op buiten Festivals. 4.Ja , Ik ben fan van een paar DJ’S DJ’S JP EN FOUSTO en JADYEE 5.Ja , Ik draai weer11 Mei in Rotterdam. 6.Nog wel binnenkort ook naar Ibitza en Griekenland. 7.Ja , Ik ben in alle seizoenen aan het werk. 8.Dat varieert van 100 tot 600 mensen. 9.Ja , Ik werk ook wel eens met andere DJ’S. 10.Mijn leukste optreden was gratis voor vrienden , omdat ik iedereen leuk vond op het feest. (door Chayenna en Jeruscha)

De ZonneBende - november 2019 - jaargang 7 - uitgave 1

7


Klusjesmannen Hoe heten jullie? Ben en Hero. Waarom zijn jullie hier? Wij zijn de klusjesmannen. Is dit jullie beroep? Ja. Wat doen jullie? Wij zijn een deur en een hek aan het repareren. Hebben jullie een eigen bedrijf? Nee, wij werken voor scholen en we hebben 31 scholen waar we dingen kunnen repareren. Waarom hebben jullie hier voor gekozen? Omdat het leuk is om bij de kinderen te werken. Wat moeten jullie doen? Repareren. Hoe vaak komen jullie hier? Dat wisselt af.

Wat vinden jullie van de school? Het is een hele leuke school. Wat vinden jullie van de mensen van de school? Er zitten leuke mensen op deze school. (door Floor en Chayenna)

Alles over Youtube Dit is mijn hobby Mijn favoriete YouTubers 1. Ties: het is mijn favoriet omdat hij maakt leuke video’s. 2. Smoare: het zijn mijn favorieten omdat ze maken ook leuke video’s. 3. Boaz: het is mijn favoriet omdat hij maakt ook leuke video’s. 4. Cromotag: hij maakt ook leuke video’s. 5. Dalisha li: zij maakt ook leuke video’s van slijm. 6. Jayden Robert: hij maakt ook leuke video’s van Fortnite. 7. Royston Robert hij maakt ook leuke video’s van Fortnite. (door Joey)

Hoi ik ben Indy en mijn hobby’s zijn:

***

***

Boksen Zingen Dansen Tekenen Knutselen Koken Tiktoks maken Ik vind boksen heel leuk. Elke maandag brengt papa naar mij naar Wijchen. Daar krijg ik les. We doen kleine spelletjes en daar na beginnen we. Dan lopen we naar de bokszak. Ik vind het leuk omdat het een vechtsport is. (door Indy)

Mijn hobby is turnen Familie La Kap Mijn favoriete Youtuber is familie Lakap omdat ze leuk en grappig zijn. Ze heten allemaal Lakap. De moeder heet Esra en de vader heet Seran en de kinderen heten Devran en Ilay en hun nieuwe kindje heet Miaz. Hij is een paar weken oud en hij is heel erg schattig en leuk. Ze zijn allemaal heel erg blij met hem. Soms komt er familie in de video. Ze zijn heel erg bekend en ze doen heel veel leuke dingen in de video net als challenges en een dag dan gaan ze de hele tijd in de kamer of andere dingen. Ze gaan altijd ergens heen en ze doen ook pranken en dat is heel leuk en grappig. Ze hebben een nieuw huis gekocht omdat hun huis was gehuurd. Hun nieuwe huis is heel groot en mooi maar ze wonen nu nog even in het huurhuis. De kinderen zijn heel erg schattig allemaal en de ouders zijn heel erg mooi en ze zijn ook vaak bij de Tina en ze zijn in de finish. (door Samar)

8

Turnen is een sport waarbij alles strak en recht moet. In mijn klas zitten twee topturnsters. Het zijn meisjes die trainen 6 uur elke dag behalve de zaterdag dan zijn ze vrij. Op de dinsdag en donderdag zijn ze om 10.00 uur op school en elke dag moeten ze om half drie trainen. Sanne Wevers is de beste turnster van Nederland. Ze won goud op Rio. Ze kan super goed turnen. Haar tweelingzus Lieke Wevers kan ook goed turnen. Epke Zonderland is de beste turner van Nederland. Hij won goud op Tokio. TOP 10 BEKENDSTE TUNERS\TURNSTERS 1.Epke Wonderland 2.Sanne Wevers 3.Lieke Wever 4.Jurie van Gelder 5.Eythora Thorsdottir (door Jeruscha)

De ZonneBende - november 2019 - jaargang 7 - uitgave 1


Nieuwe meester Marco Weet je veel over Soc Media? Ja, ik weet wel wat. Heb je FaceBook? Ja. Heb je Instagram? Nee, Facebook is al genoeg.

Zit je soms op je telefoon als het niet mag? Nee. Vind je boeken lezen leuk? Ja, vind ik wel leuk. Hoe oud was je toen je een telefoon kreeg? 18. Vind je soc media leuk? Ik vind het wel leuk.

Wat voor een telefoon heb je? Samsung Galaxy S7

Ben je blij met je telefoon? Ja, anders mis ik veel.

Vind je het leuk op deze school? Ja.

Vind je het leuk dat we je interviewen? Ja, vind ik wel leuk.

Wat vind je enger spinnen of slangen. Spinnen. Welke apps heb je allemaal? NOS, Shazam, Flixbus. Heb je ook spelletjes op je telefoon? Ja, Trivia.

Boekentips voor jong en oud

Vind je je collega’s lief? Tot nu toe wel. (door Mila en Marlie)

Een wonderschoon interview met de oma van Joey

1. Nijntje in Nederland voor de jongere kinderen. Het gaat Hoe heet u? Dini. zo’n beetje over Nijntje die door Nederland reist en dit boek Hoe oud bent u? 65. Zagen huizen er vroeger anders uit dan nu? Nee. is echt een aanrader voor de jongere kinderen. Heeft u een computer? Ja. 2. Luna en de pretparkplaneet voor de oudere kinderen. Leest u graag boeken? Soms. Het gaat er over dat Luna niet kan slapen omdat ze naar Woont u hier lang? Een maand. een pretparkplaneet gaat en dit boek is leuk omdat je er Zou je beter met computers willen leren omgaan? Nee. lang van kan lezen. (Door Joey, Saio, Esila) 3. Stella voor de jongere kinderen. Het is een strip over eten het boek is heel leuk vanwege de plaatjes.

Hijskraan

4. Het leven van een loser. Het gaat er over Bram Botermans Wat doet die hijskraan daar, dacht ik op een dag toen die denkt dat hij perfect is. Dit boek is echt een klassieker voor we op school zaten. Ik ging meteen naar buiten om te kijken wat daar aan de hand was. de oudere kinderen. 5. Spekkie en Sproet Super speurders voor de jongere kinderen. Ket gaat over Spekkie en Sproet die drie keer in actie komen. 6. Oma Boef voor de oudere kinderen. Het gaat over Ben die een hekel heeft aan dat hij elke vrijdag naar zijn oma moet. Echt een leuk boek, zeker een aanrader. 7. Mijn eerste grote weetjesboek voor de jongere kinderen. Zeker een aanrader.

Ik zag een grote hijskraan in de straat en ik vroeg aan de mannen die er bij stonden hoe hoog kan de hijskraan? Hij kan 45 meter ongeveer. En het bedrijf heet Gommers. En ze werken met twee tot vijf mensen per dag hier. En het werk wat ze doen is heel zwaar. De meneer is 61 jaar en hij heeft geen sociale media. (door Joey)

(door Marlie)

De ZonneBende - november 2019- jaargang 7 - uitgave 1

9


Interview met juf Krista Een meisje op WhatsApp

Wij hebben juf Krista geïnterviewd. Het ging vooral over telefoons, sociale media en computers. Want dat is ons thema. Dit zei ze allemaal. “Mijn telefoon is een Iphone XR. Ik heb hem in november 2018 gekocht en hij werkt heel fijn. Wat ik soms mis is de ‘homeknop’, nu moet ik swipen om terug te gaan naar het hoofdscherm. Op dit moment hoef ik geen nieuwe telefoon, want deze werkt prima. Ik ben er blij mee!

Hier volgt een heel eng verhaal, over wat er gebeurt als je te vaak op je telefoon zit. Er was eens een meisje die speelde altijd op haar telefoon. die ging op Whatsapp om haar vriendin een bericht te sturen. Na dat ze de bericht had gestuurd werd ze blind, toen ging ze in WhatsApp. Er waren ook andere mensen daar en ze gingen tegen elkaar botsen, omdat ze pijn hadden. Ze waren allemaal blind, ook waren ze bang en boos. Omdat ze niet wisten waar ze waren.

Na een paar minuten kwam ze ineens in een zombiespel en toen waren ze in paniek en toen kwamen ze opeens een zombie tegen. De zombie ging ze aanvallen, toen werd ze De leukste apps op mijn telefoon vind ik sociale media zoals Pinterest, Instagram, Snapchat en Facebook. Daar- opeens dood door de zombie en toen kwam ze uit het spel en ze was in slaap en toen werd ze wakker en toen ging naast is Whatsapp natuurlijk belangrijk; zo kan ik mijn vrienden snel een berichtje sturen. De saaiste apps zijn de ze haar telefoon kapot maken en ging ze nooit meer op een telefoon kijken. standaard apps op de telefoon: daar kan ik niet zo veel mee. Als mensen berichtjes sturen, reageer ik soms niet En dit was mijn fantasie verhaal ik hoop dat jullie het leuk meteen als ik geen tijd heb. Dat vinden mijn vrienden geen vonden. probleem. Iedereen doet dat. Soms reageer ik wel met(door Esila) een. Social media vind ik zeker leuk. Altijd leuk om het nieuws mee te krijgen en wat iedereen aan het doen is. Ook krijg ik vaak reclame te zien, waardoor ik weer op nieuwe sites kom. Ik ben niet heel vaak online, maar dat komt ook door het werk. Als ik eerlijk ben, dan ben ik in het weekend wel vaak online. Ik heb een paar spelletjes op mijn telefoon: Matchington Mansion, Slimste mens en WoodCubePuzzle. Ik geef niet snel mijn telefoonnummer of gegevens als ze het vragen op internet. Al zou iemand mij de wereld beloven, dan zou ik het nog niet geven. Als ik een appje krijg en ik heb niks te doen, dan reageer ik. Ik heb geen vrienden via sociale media , ik heb dat vaak gekregen door school/studie of een vriendengroep in de buurt. Of ik van deze school hou? Houden vind ik een groot woord , ik heb het wel naar me zin op school ik vind lesgeven ook heel leuk. De kinderen op de Zonnewende zijn erg gezellig en lief.” (Door Mila (Floor)) Jeruscha stelde ook nog wat vragen: Wat voor telefoon heb je? Mijn telefoon is een Iphone XR , Deze heb ik in 2018 gekocht hij werkt heel fijn. Ik mis soms wel de knop om terug te gaan naar de homepagina nu moet ik swipen. Wat vind je de leukste app? De leukste apps op mijn telefoon zijn pinterest, instagram, snapchat en facebook, daarnaast is whatsapp ook heel belangrijk. 3.Wat vind je de saaiste app? De saaiste apps zijn de standaard-apps op mijn telefoon. (door Jeruscha)

10

De redactie van de ZonneBende wenst juf Marianne heel veel beterschap en kom maar snel weer terug want we missen je.!!!!!!!!!!!!!!

De ZonneBende - november 2019 - jaargang 7 - uitgave 1


Heerlijke pepernotentaart Ingrediënten: 5 eieren 250 gr zelfrijzend bakmeel 75 gr pepernote ½ theelepel speculaaskruiden 200 ml zonnebloemolie 80 ml melk 200 gr suiker snufje zout Topping en vulling: 250 gr boter, 90 gr poedersuiker, 2 eetlepels speculoospasta Decoratie: pepernoten (Chocolade), schuimpjes, chocolade munten, chocolade letter Materialen: Keukenmachine, springvorm van 23 - 24 cm, mixer

Bak de taart in ongeveer 60 min gaar en mooi bruin. Laat hem afkoelen. Mocht hij een erg omhoog zijn gekomen kun je iets van de bovenkant er af snijden om hem wat rechter te maken. Mix de boter romig met de poedersuiker en speculoospasta. Snijd de taart voorzichtig horizontaal doormidden met een groot (brood)mes. Klap hem open en besmeer de onderste helft met ongeveer ⅓ van de botercrème. Leg de bovenzijde er op en besmeer ook de bovenzijde en zijkanten met de botercrème. Druk 2 rijen pepernoten tegen de zijkanten. Decoreer de bovenkant van de taart met chocolade pepernoten, centen, schuimpjes en stukken chocolade letters of naar keuze. (door Mila)

Bereiding: Verwarm de oven op 160 graden. Maal de 75 gr pepernoten fijn in een keukenmachine. Meng het bakmeel, gemalen pepernoten, speculaaskruiden en zout in een kom. Mix in een andere kom de melk, olie en suiker door elkaar. Klop daarna de eieren een voor een door de natte ingrediënten met een mixer. Spatel het natte mengsel door de droge ingrediënten. Meng totdat er geen klonters meer zijn. Vet de springvorm in met een beetje boter en giet het beslag er in.

Eet smakelijk!

De ZonneBende - november 2019 - jaargang 7 - uitgave 1

11


Sinterklaasdoolhof

Redactie Chayenna Elif Elizeh Esila Floor Indy Iris Jeruscha Joey Marlie Mila Saio Samar

Lindenberg

Mirjam van Zelst Bindkracht10 Mariam

Met dank aan:

Wij wensen iedereen vast fijne Feestdagen! 12

De ZonneBende - november 2019 - jaargang 7- uitgave 1

Profile for Mirjam van Zelst

De ZonneBende nummer 1 jaargang 7  

Advertisement