Page 1

Kunst & Sterke følelser med

BLÅBJØRN Sesongens MÅ HA

1900 DESIGN Moderne med et snev av

Romanse


ANSV. UTGIVER & SJEFSREDAKTØR REDAKSJONSSJEF ART DIRECTOR GRAFISK FORMGIVERE MOTEREDATØR MOTEMEDARBEIDER SKJØNNHET- & HELSEANSVARLIG MOTEJOURNALIST KUNSTREDATØR INTERIØR REDAKTØR KULTURANSVARLIG JOURNALIST WENANSVARLIG PRAKTIKANT LAYOUT KORREKTUR SALG- OG MARKEDSSJEF SALGSKONSULENT TRAFFIC ØKONOMI RESEOSJON/REDAKSJONSASSISTENT SKRIBENTER: FOTOGRAFER STYLISTER ANNONSESALG

PRODUKSJEF PRODUKSJONSPLANLEGGEER

Miriam Sørli Onarheim miriam@blad.no Laila Massö laila@blad.no Vibeke Ruud vibeke@blad.no Miriam Sørli Onarheim miriam.s.onarheim@blad.no Petra Middelthon petra@blad.no Tonje Norum tonje@blad.no Anne Cecilie Olavesen anne.cecilie@blad.no Kine B Hartz kine@blad.no Maria Fürst maria@bald.no Live Brekke live@blad.no Ole Morten Vik ole@blad.no Charlotte Brun charlotte@blad.no Kaja Emilie Iversen kaja@blad.no Ingunn Nærø inginn@blad.no Ann-Kristin Kreutz ann-kristin@blad.no Johanna Bugge johanna@blad.no Vibeke Østerlie vibeke.ostlie@hm-media.no Mitra Eramian mitra.eramian@hm-media.no Annett Aable annett@blad.no Miriam Sørli Onarheim. Jeanette gaard johansen og Miriram Sørli Onarheim Linda Myrseth og Pauline Naerholm MMK AS, Postboks 1019 Sentrum, 0104 Oslo. Tlf: 22 04 73 00 Salgssjef: Kjerstin Konterud kjerstin@mmk.no www.mmk.no Bjørn Bo Askland Richo Rath-Mikkelsen

REPRO

Christian Brøgger-Jensen, Jesper Dahl

TRYKK

Neef und Strumme GMBH & Co. Druck und Verlag

UTGIVER ANSVARLIG UTGIVER OG ADM DIREKJØR

Bonnier Media AS, Postboks 1010 Sentrum, 0104 Oslo Besøksadr: Øvre Vollgate 6. Tlf. 22047000 Stig Jakobsen

issn 08099138. Alle henvendelser angående redaksjonelle spørsmål må sendes skriftlig til redaksjonen. Redaksjonen påtar intet ansvar for manuskripter, fotografier eller tegninger som innsendes uoppfordret. Ettertrykk og kopiering av artikler i Bladet er ikke tilatt.


INNH OLD

Lederen

10

Smykk deg

11

Sesongens MÅ HA

12

Neglelakk test

16

DVD slagere

17

Kunst & sterke følelser med BLÅBJØRN

18

1900 Design

24

Moderne med et snev av romanse

27

Neste nummer

30


LEDEREN KJÆRE LESER Februar. Vårens mote,møbel og kunst designet er kommet. Vi alle gleder oss til våren kommer og det blir lysere og ikke noe mer store jakker og vinter sko. Det blir naturen som blir den store inspirasjon kilden for våren, havet, tropene, jungelen og alt som er rundt oss. Vi ser det i fargene, materialene i stoffene. Vi ser mye chiffon, og silke- og tynne bomullsbluser i pudderfarger. Samtidig finner du mange knallfarger og røffe mønster som gir en litt mer dristig look. Grafiske mønstre med fugler

10

Det er tid for forandring, nye klær, smykker, sko og vesker. Eller kanskje du vil piffe opp hjemmet ditt med et fantastisk abstrakt kunstverk som du kan drømme deg inn i. Eller kanskje du vil finne noen nye skatter til hjemmet ditt slik at du får ditt eget personlige preg. Det er flere trender som gjør seg gjeldende i interiør verden denne våren, men det som markerer seg mest, er inspirasjon av natur og gjenbruk. Enten du vil sprite opp kjøkkenet, stuen eller hytta, så vil milde nyanser i babyrosa, mintgrønt, turkis eller post-itlappgult gjøre rommet litt mer romantisk, og litt mer 50- eller 60-talls.

De milde fargenyansene er som skapt for å lyse opp hjemmet ditt om våren Etter du har unnet deg alle mulige herlige godbiter. Er du klar for å stelle deg litt med neglelakk i en frisk vårlig farge som er dus pastell eller en tropisk farge. Så kan du sette deg ned i sofaen å se en fantastisk film som du både ler, gråter og smiler av.

Nyt bladet og håper du liker det!

MIRIAM SØRLI ONARHEIm sjefsredaktør.


SMYKK

DEG DENNE VÅREN ER DET PÅ TIDE Å TA SMYKKE SEG OPP MED ALT DET DU FINNER I SMYKKESKRINET. SMYKKER, RINGER, BROSJER, ØREDOBBER I ALLE FARGER OG FROMER. SMYKK DEG OG LEK MED NYE OG GAMLE SMYKKE SKATTER!!! Tekst og foto: MIriam Sørli Onaheim


SESONGENS

MÅ HA

Denne sesongen er naturen den store insprasjonskilden: Regnskogen, havet, solen og blomsterenger det man ser igjen i vårens løse siluetter og materialvalg. Vårens fargepalett er alt fra duse bruntoner til sterke tropise farger. Tekst og foto: MIriam Sørli Onaheim

Blå bølge Våren byr på kreativt, lysbetont og luftig tolkning av havets mange nyanser. Det du vil se er mønster miks, transperante stoffer, silke og sifong, det å leve i pakt med naturen, renhet, bevegelse og en avslappet stemning.

12

Tropisk fest Natur dus Våren er en inspirerende og vårlig fargefest! Det er lekent og fargerikt som oser kreativitet og glede. Du kan finne eksotiske farger, blomster, korall, kreativitet, og ikke minst fargehamoni og ny tro på fremtiden.

Naturens farger som brune natur nyansene kommer mye denne våren. Der du får et preg av det feminine med blonder overalt, men budskapet var mer vågalt enn søtt. Blonder fra topp til tå i feminine sofistikerte silhuetter.


13

BLÅ B ØLGE


TROP ISK F EST


15

NATU

R DU S


Neglelakk

TEST Essie: 6 BEST I TEST! , Holder lengst og dekker veldig fint på neglen og har en flott glans.

O.P.I: 5 Har overlegen holbarhet og en fin glans. Hennes&Maurits: 3 Dårlig holberhet, begynte å flasse etter 3 dager. Holder lengre om du tar blank neglelakk oppå. YSL: 5 Den er nesten på lik linje med O.P.I, men holder litt dårligere på, men de to er svært jevn. Dior: 2 Begynner fort å flasse på tuppene, bare etter 2 dager. Men holder litt lengre om du har blank neglelakk oppå. Chanel: 3 Samme som H&M sin neglelakk, men den har en veldig fin og jevn farge. Tekst og foto: MIriam Sørli Onaheim 16


DVD slagere Her er noen filmer som alle jenter elsker, sett deg ned i sofaen og kos deg med en eller flere av disse filmene. GrĂĽt, le og kos deg i massevis.

Tekst og foto: MIriam Sørli Onaheim

17


Kunst & sterke følelser med

BLÅBJØRN Kunstneren Bjørn Arne Olsen også kjent med kunstnernavnet «Blåbjørn eller Bluebear» som ble født i Bergen i1954. Oppveksten hans skjedde i Godvik og på Landås, og han har bodd i Bergen resten av livet. Tekst og foto: MIriam Sørli Onaheim

Han har tegnet og malte helt siden han var et barn, dette utviklet seg videre på skolen der han tegnet portretter av venner og bekjente. Men først i tenårene og utover på 70-tallet begynte han å ta kunsten mer alvorlig. Da malte han figurative oljemaleriet, veldig tradisjonelt nesten i en impresjonistisk stil (Monet med fler). Rundt 1990 årene måtte han gi seg med kunst malingen, på grunn av allergi for olje malingen. Dette utløste stor deprisjon og måtte legge ned malervirksomheten. Han tok kunsthistorisk utdannelse på 90-tallet med hovedvekt på maleri og arkitektur . Så begynte han å jobbe som direktør på Sofus madsen skultpurmuseum. Men å formidle kunst teoretisk ble etterhvert ikke nok for hans intellektuelle utfordringer.

Bildet av kunstneren.

På begynnelsen av 2000 tallet tok han opp maler kunsten igjen, men denne gangen ønsket han å formidle sin kunst på større lerreter. Han ønsket også å distansere seg fra sine tidligere figurative arbeider og begynte derfor å male abstrakte malerier. Denne gangen begynte han å male med akrylmaling for å unngå de allergiske utslagene, og dette funket utrolig bra. Det utløste at han begynte å utstille maleriene sine for publikum igjen.

18

Publikum viste stor interesse for maleriene men det store salget uteble. Men de gode kritikkene var med på å gi inspirasjon slik at han forsatte å male i samme ånd.

«Jeg er opptatt av å lage malerier som påvirker folk følelsesmessig.»


Bildet: “Trekkoppfugl “ 2006.


BIlde “Bleeding desire” 2004.

«Jeg prøver gjennom bildene mine å formidle opplevelser som er vanskelig å snakke om.» 20


I forbindelse med utstillingen i 2005 skrev kunsthistorikeren May Kristin Orderud om Bjørn Arne Olsen: «Olsen bruker et abstrakt formspråk i sine bilder, men med gjenkjennelige elementer Flere av bildene tar utgangspunkt i det maritime, andre refererer til myter og religion. Modent og lekent benytter Olsen enkle grep for visualiserer sitt budskap. Komposisjonene har en fin balanse mellom det kontemplative og det fortellende.» - Hva er utgangspunktet for bildene dine og hva er det du forsøker å formidle gjennom maleriene? - Bildene mine tar utgangspunkt i min egen forestillingsverden ut i fra egne opplevelser. Bildene handler ofte om det som er vanskelig å definere i livet. Opplevelser som er vanskelig å sette ord på. Rett og slett utenfor språkets rekkevidde. Det er her mitt kunstprosjekt kommer inn. Jeg prøver gjennom bildene mine å formidle opplevelser som er vanskelig å snakke om.

Jeg forsøker å formidle en melankolsk og nostalgisk tilstand som spiller på følelser av gjenkjennelse og lengsel etter noe man har opplevd/erfart, men som ikke altid er klart definert. Dette kan dreie seg om kjærlighet (love is in the air), lykke, oppbrudd, kaos, død med mer. Mitt mål er gjennom farger og komposisjoner å fange betrakterens følelser på en slik måte at han/hun selv reflekterer over sitt eget liv når de ser på maleriene mine. Jeg har opplevd noen ganger at folk som har kommet på besøk i atelieret mitt har begynt å gråte når de betrakter bildene mine.

«Jeg har opplevd noen ganger at folk som har kommet på besøk i atelieret mitt har begynt å gråte når de betrakter bildene mine.» Om de gråter av lykke, lengsel eller på grunn av at de kjenner seg selv igjen i mine malerier, er forskjellig fra person til person. I slike situasjoner føler jeg at jeg har klart å bidra med noe essensielt i kunsten.Da blir jeg litt fornøyd med hva jeg har klart å formidle gjennom mine malerier.

Bjørn Arne Olsen i atlieet oppe på Landås og maler bilde “Blå natt “ i 2006 . Handler om at det regner og stormer ute. Du sitter inne og ser ut av viduet mot en blå og svart natt. Er der noe håp der ute eller? Bleeding desiere forgje side: Det handler om livet, kjærligheten, sex, sjalusi, døden mm. Det handler om oppbrudd og nye muligheter, uansett hvor ille man har det i livet vil muligheten for en ny start alltid være tilstede. Bilde er en hyllest til livet.

21


“Love is all around, but watch out, the devil is hanging rund the next corner.”

I denne perioden ble Olsen spesiellt opptatt av den amerikanske maler retningen «Abstrakt ekspresjonisme» og begynte å ekspremitere med nye store malerier med få farger. Hans inspirasjonkilde ble mer og mer den ameriskanske kunstneren Mark Rothko, han var en av hoved mennene bak den abstrakte ekspresjonismen. Dette var en kunst retning som ble utviklet i hovedsaklig New York fra ca 1945 til 1960 tallet. De mest kjente kunstnerene på innenfor denne retningen var Mark Rothko, Jackson Pollock, Willem de Konning, Barnett Newman, Robert Motherwell med fler. Dette ble den ledende kunstretningen på denne tiden frem til 1960 da Andy Warhol kom med et brak inn på kunst scenen med sine POP-kunst fremstillinger. Selvom det var mange som malte innenfor denne retningen var det Rothko som ble den store inspirasjons kilden i Olsen sine malerier. Olsen ønsket å formidle det grunnleggende følelsene hos menneskene, nemlig tragedien, kjærligheten, ekstasen og døden. I den sammenhengen har den kjente kunsthistorikeren Einar Wiig uttalt om Bjørn Arne Olsen sine bilder: «Jeg oppfatter bildene som abstrakte versjoner av Edvard Munch sitt kunst prosjekt «Livsfrisen». Jeg får litt den samme følelsene når jeg ser på Olsen sine bilder som når jeg ser på Munch sine mesterverk.» - Hva får deg igang til å begynne å male? - Det er en slags kraft/ønske om å formidle mine egne opplevelser og tanker gjennom maleriet som er drivkraften når jeg setter i gang med å male. Min inspirasjon når jeg sitter/står i atelieret for å begynne på et maleri ligger i hovedsak i mitt eget hode. Jeg kobler ut resten av verden og frigjør meg fra dagligverdens gjøremål. Jeg lytter ofte til musikk når jeg maler, da helst klassisk musuikk som Beethoven,Mozart, Shubert mm. Musikken sniker seg inn i hodet og påvirker meg positivt i bildene mine. Det er ihvertfall min oppfatning.

22

- Hva betyr kunst for deg? - For meg er kunsten en måte å bli kjent med meg selv. Utforske mine indre tanker og refleksjoner.Jeg har vanskelig å definere hva livet egentlig er, hva er meningen osv. Gjennom kunsten føler jeg at jeg finner en slags mening uten at jeg helt forstår hva denne meningen egentlig betyr. Det er det som er det spennende med livet. At ingenting er avklart. Det er ikke altid jeg helt forstår mine egne bilder heller. De lever sine egne liv, uavhengig meg. Kunsten skal påvirke betrakteren og få ham til å tenke selv og møte seg selv i maleriet. Få en slags visjon om en klarhet i sitt eget liv. Forskjellige betraktere oppfatter maleriene forskjellig rett og slett fordi de har levd forsjellige liv. Slik bør det være, og slik skal det være. Det viktigste for meg er at bildene mine på en eller annen måte berører betrakteren. Den neste utstillingen «Malerier» i 2007 ble også godt motatt av publikum. Denne utstillingen var mer gjennomarbeidet, som medførte at nesten alle bildene ble solgt på utstillingsåpningen. Bjørn Arne Olsen har i den senere tid jobbet videre med den samme tematikken og holder nå på å forberede en ny utstillingen.


Bildet: “Blått hav” 2008.

Bildet: “Blått hav“ 2008


1900 design

Tekst og foto: MIriam Sørli Onaheim

Møbel design fra 1900 tallet er fortsatt like populært nå som det var den gangen, om ikke mer. Møblene er tidløse og moderne og kommer mestsannsynlig aldri til å gå av mote. Her finner du informasjon om de forskjellige kjente designerene som har laget de unike moderne møblene.

Le Corbusier Le Corbusier er kunstnernavnet til den sveitsiske arkitekten Charles-Edouard Jeanneret. Han er født den 6. oktober 1887 i La Chaux-de-Fonds i Sveits, død 27. august 1965 i Roquebrune-Cap-Martin i Frankrike.

24

Han var født artiktekt og forfatter og han er svært kjent for sitt bidrag til modernismen eller InternationaStyle. Han var en pioner i teoretiske studier av moderne design og han var dedikert til å gi bedre levevilkår for inbyggerene i overfylte byer. Denne møbler har ikke datert i det minste, og selv i dag passer perfekt med det moderne hjem. Dette skyldes i hovedsak Le Corbusier overbevisning om at binomisk form og funksjon verdien må komme til uttrykk i de tre dimensjonal manifestasjonen av alle daglige brukt og nyttig objekt. Hans karriere strakk fem tiår, med sin ikoniske bygninger bygget i hele Sentral-Europa, India, Russland, og en struktur hver i Nord-og Sør-Amerika. Han var også en urban planlegger, maler, skulptør, forfatter, og moderne møbler designer.

I sine tidlige år ofte han ville rømme fra noe provinsielle atmosfæren i hjembyen ved å reise rundt i Europa. Noen av Le Corbusier sine mest kjente moderne møbler er stolen hans LC1, også er det le corubusier chaise lounge LC4 som er en lene stol også er det sofaen LC3. Alle disse 3 designene er svært populære møbel design som ble designet i 1928. Alle de 3 forskjellige kan finnes med andre typer skinn som ku skinn, men som vist på bildene er den mest kjent i svart skinn. Det finnes mange kopier av Le corbusier sine møbel design, men Ifølge designeren sine arvinger “alle møbler som ikke bærer logoen Cassina, som er underskrift av Le Corbusier og produksjonsnummer er etterligninger”. Alle ekte Le Corbusier møbler er utslettelig merket.


Alvar alto

Eileen Gray

Poul Henningsen

Hugo Alvar Henrik Aalto født 3. februar 1898, død 11. mai 1976, Han var en finsk arkitekt og designer, en av de mest berømte finske arkitektene gjennom historien. Aalto var i tillegg berømt som formgiver. Han arbeidet mye med glassdesign, et eksempel er den såkalte Aalto- vasen (som du ser i to varianter over på bildet.) Helt siden avdukingen i 1937 i Paris Verdens Fair, har Aalto vasen blitt en internasjonal sensasjon. Aalto forenklet designelementer å resultere i millioner av kombinasjoner som lar sluttbrukeren bestemmer bruken. Uansett hva man ser i den mystiske form, har Aalto vasen blitt en av verdens mest berømte glass objekter. Iittala kunstnere fortsetter å produsere Alvar Aaltos arbeider i samsvar med synet.

Kathleen Eileen Moray Gray født 9 august 1878 død 31. oktober 1976, hun var en irsk møbeldesigner og arkitekt og en pioner innen moderne bevegelsen i arkitekturen. Eileen Gray var alltid forut for sin tid. over tretti år etter hennes død, er hun fortsatt betraktet som selve essensen av Modern. Alle har sett henne møbler, inkludert den berømte Justerbar tabell, den Lota Sofa, og Tube Light-men folk flest vet egentlig ikke designeren og arkitekten som skapte dem. Studerte Gray ved Slade School of Fine Arts i London før han flyttet til Paris i 1902 hvor hun fortsatte sine studier, og i et opprør mot rådende art nouveau konvensjoner, mestret lakk arbeid. hvor hun solgte sin avant-garde, beregnet luksuriøse møbler både til å oppfylle en funksjon og å inspirere ånden.

Poul Henningsen, kjent under initialene PH, (født 9. september 1894, død 31. januar 1967), var en dansk lysmaker, revyforfatter og samfunnsrefser. Han var sønn av Agnes Henningsen med Carl Ewald som biologisk far. Hans offisielle far var imidlertid morens tidligere ektemann, cand.mag., visekonsul Mads Henningsen. Han hadde ønsket å bli maler, men ble i stedet utdannet til arkitekt ved Teknisk Skole. I 1919 ble han gift med Else Strøyberg, skilt i 1942. De fikk sønnen Simon P. Henningsen, som med tiden overtok sin fars stilling som arkitekt for Tivoli. I 1943 inngikk PH sitt andre ekteskap, med Inger Henningsen, som i begynnelsen var hans sekretær. Utenfor ekteskap ble han far til den profilerte psykologen Sten Hegeler.

25


Mackintosh Charles Rennie Mackintosh født 7. juni 1868, død 10. desember 1928. Han var en skotsk arkitekt, formgiver, og akvarellmaler som var formgiver i Arts and Craft-bevegelse og også en av hovedeksponentene innen Art Nouveau i Skottland.Denne kunstnergruppen, khent som «De fire», stilte ut i Glasgow, London og Wien. Disse utstillingene bidro til å bygge opp hans ry. Den såkalte «Glasgow-stilen» ble utstilt i Europa og påvirket Art Nouveaubevegelsen i Wien som rundt 1900 var kjent som Sezessionstil. Han gikk inn i et arkitektfirma i 1889 og utviklet sin egen stil: en kontrast mellom sterke, rette vinkler og blomsterinspirerte, dekorative motiver med subtile kurver, det såkalte «Mackintoshs rosemotiv», arkitektur.

26


MODERNE

med et snev av

ROMANSE Tekst og foto: MIriam Sørli Onaheim


Øverst: De søte små krakkene fra bohus er unike, sammen med vasen som er smykket opp. Venstre nede: Spisestuen Høyre nede: Moderne stol og lampe med et romantisk speil og detaljer.

28


Vi var så heldige å fikk lov å se på den unike leiligheten til den kjente Grafisk Designeren Mir. Leiligheten er moderne med lyse farger og alt i harmoni med hverandre. Overalt rundt om i leiligheten er det små skatter som gjør leiligheten ikke bare moderne men også romantisk og personlig!

For å understreke den luftige følelsen i boligen er rommene hovedsakelig malt i hvitt. De lyse veggene gir en rolig bakgrunn og lar gjenstander og tekstiler komme til sin rett.Beboerne er glade i både moderne design og antikviteter, og det trivelige hjemmet er et godt eksempel på at man ikke skal være redd for å mikse gamle og nye gjenstander. Moderne interiørdesign er hallmarked av rene, rette linjer og et ryddig utseende. Det er det motsatte av tradisjonelle interiørdesign med den ytre, antikke møbler og detaljert utsmykking. Selv om vilkårene moderne interiør og moderne interiørdesign brukes ofte om hverandre, det er en forskjell mellom de to. Tradisjonelt interiør materialer ble forskjellige typer og farger av tre som var ofte rikt utskåret og formet slik at den moderne letfarger av tre som var ofte rikt utskåret og formet slik at den moderne letfarger av tre som var ofte rikt utskåret og formet sliMens moderne interiørdesign kan bare mener trendy utseende som er i stil til enhver gjeldende øyeblikket, viser moderne interiør til bestemte geometriske, clean-lined stil kalt moderne. Det faktum at den moderne stilen kan også være en del av nåværende utseende eller trend legger til forvirringen mellom moderne og tidsriktig. Etableringen av den moderne interiørdesign stil er kreditert til gruppen av europeiske designere og arkitekter som startet Bauhaus School of Design i Tyskland 1919. The Bauhaus filosofi er at skjemaet skal kombinere med funksjon i alle interiør. For første gang var nyttig industrielle materialer som glass og metall kombineres for å lage husholdning møbler. Mye av inspirasjonen til nye moderne interiørdesign stil kom fra ryddig,

Øverste: Vinduskarmen som har en flott symetri. Med blomster emd fine blomsterpotter og lysestaker Soverommet som er i med baigetonerr og symetri og tapet på veggen bak og masse puterr

29


Neste nummer

VÅRENS

SKO TRENDER

30


Nr 3 MARS 2011 KR 69,-

Unik magazine  

In this task, we created a magazine design, I chose to have a lifestyle magazine about fashion, interior design and art. I feel I have manag...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you