Page 1


Jaargang 2014- nummer 2

Bestuur: Voorzitter: Penningmeester: Secretaris: Lid: Lid:

Ariaantje Meeder Marion Klaver Alexandra Martens Vera Sterrenburg Patricia Wagner

voorzitter@tamaskan-dog.nl penningmeester@tamaskan-dog.nl secretaris@tamaskan-dog.nl info@tamaskan-dog.nl info@tamaskan-dog.nl

Andere actieve leden: Stefanie Korthout-Rochat en Miran den Heijer-van schaik Facebook Pagina: https://www.facebook.com/NederlandseTamaskanClub?fref=ts Website: http://www.tamaskan-dog.nl/ Lidmaaschap Als lid steunt u de NTC en kunt u meedoen aan de activiteiten die de NTC organiseert, vaak met een ledenkorting. Het lidmaatschap loopt van 1 januari t/m 31 december. De jaarlijkse contributie bedraagt: - €25,00 voor een hoofdlid per jaar; - €15,00 voor een gezinslid per jaar. Nieuwe leden betalen naast de contributie eenmalig een bedrag van €7,50 inschrijfgeld. Bij aanmelding na 1 juli bedraagt de contributie de helft van de jaarcontributie, mits tegelijkertijd de contributie voor het volgende kalenderjaar wordt voldaan. Voorbeeld: Hoofdlid wordt lid na 1 juli, deze betaalt dan €7,50 (eenmalig inschrijfgeld) + €12,50 (helft van de jaarcontributie) + €25,00 (jaarcontributie voor het volgende kalenderjaar) = €45,00. De contributie kan worden overgemaakt op rekeningnummer NL37ABNA 0447995170, ten name van Nederlandse Tamaskan Club te Rotterdam. Na ontvangst van de betaling wordt uw aanvraag tot lidmaatschap in behandeling genomen.

VAN DE REDACTIE

Beste leden, Met deze onze tweede clubblad. Wederom met nieuws vanuit de club, voorstellingen van leden, een mooi verslag van een vakantie naar Scandinavië en nog meer. Nog steeds hebben wij hulp nodig willen wij het clubblad 4 maal per jaar uit kunnen brengen. Hierbij kunnen we wel wat hulp bij gebruiken van onze leden. Dus vind je het leuk om een bijdrage te leveren? Of heb je een idee maar kan je dit zelf niet invullen of weet niet hoe dit ingevuld kan worden? Stuur dan je idee(en) voor 21 Juli 2014 in word bestand in naar clubbladntc@gmail.com Tot slot wensen we jullie veel leesplezier! Met vriendelijke groet, Het redactie team.

2


Jaargang 2014- nummer 2

Nieuws vanuit de club. Voor de officiĂŤle opstart van de club is natuurlijk ook heel wat gebeurd. Rahne Meeder heeft veel als eerste opzet in elkaar gezet qua club en website. Nadat de TDR en TBA weer samen waren gegaan kreeg zij al snel hulp van Miran den Heijer van Schaik die toen al wel gezegd heeft tijdelijk in te stappen hierin.

Richting 2013 kregen zij meer hulp van inmiddels ook leden van de Tamaskan club zoals Marion, Stefanie, Sabine en Alexandra. Met dit kleine groepje is de hele officiĂŤle opstart van de Nederlandse Tamaskan Club begonnen. Op 15 april 2013 kon de club dan ook als officieel genoemd worden met de inschrijving bij KvK.

Al snel kregen we leden erbij waaronder een aantal meer actieve leden. Ook deze traden al snel toe tot de actieve groep van de NTC. Met deze goede ontwikkelingen geeft Miran den Heijer- van Schaik ook aan dat haar tijdelijke invulling als bestuurslid van de NTC vraagt voor een goede opvolging. In deze zijn twee goede kandidaten gevonden die zich hiervoor aangemeld hebben en hiermee het totale bestuur op een oneven aantal maakt. Deze twee leden: Vera Sterrenburg en Patricia Wagner, worden op de eerste ledenvergadering voorgesteld en kan men stemmen of zij deze functie kunnen/mogen bekleden.

Verder blijft Miran den Heijer op de achtergrond natuurlijk wel in de club meedraaien en kan men met vragen altijd bij haar terecht. Ook bij de ledenvergadering zal zij officieel afstand nemen van haar bestuursfunctie.

Hopelijk hebben we hier de leden voor nu genoeg op de hoogte gesteld van de ontwikkelingen binnen de club. Het redactie team, 17 april 2014

3


Jaargang 2014- nummer 2

Nest aankondigingen Faelan | www.faelantamaskan.webklik.nl Dekking gepland: April, 2014

Weylyn | www.tamaskan.eu Dekking gepland: Oktober, 2014 Gezien de andere planning van het moment heeft fokker Weylyn de plannen iets veranderd.

Nog steeds staat de dekking gepland eind 2014, begin 2015 met teef Conchur Sierra. Echter zal de reu deze dekking niet meer Avak Balch zijn. Dit met reden omdat de lijn van hem al redelijk veel ingezet word en geeft dus weinig ruimte voor toekomst dekkingen. Om deze reden heeft fokster Miran den Heijer gekeken naar een andere voorkeurs reu. Deze zal op tijd van de dekking de minimale leeftijd hebben dat deze ingezet mag worden.

4


Jaargang 2014- nummer 2

De combinatie als alles goed verloopt zal dan bestaan uit Sierra: HD: BVA 8 ED: vrij DM: vrij Dwerg: vrij BEAR: vrij DNA profiel: Door MyDogDna waar ze ook van alle geteste ziektes vrij is. ECVO: vrij van alles De voorkeur reu op dit moment is Aragorn (Arkan Diamant vom Mountain Tamaskan) Hij word via de duitse club fokregelement getest. Aragorn is al van bekend dat hij dwerg vrij id en DM vrij. HD en DNA profiel moeten nog gedaan worden. Afwachtend onderandere van deze uitslagen kan bekeken worden of deze combinatie door kan gaan. Anders staan Magu en Avak als eventuele backup reu’s Aragorn:

5


Jaargang 2014- nummer 2

Even voorstellen 1 In dit nummer ben ik aan de beurt om me voor te stellen; Hoi allemaal, mijn naam is Alexandra Martens, en ik woon samen met Maurice in Maastricht, in mijn dagelijks leven werk ik als verkoopcoĂśrdinator in een drogisterij. Daarnaast heb ik als hobby fotograferen (voornamelijk honden), wandelen met mijn woef, ik ben bezig met de cursus honden en kattenbesluit. En sinds kort ben ik begonnen met Canicross training.

Zolang als ik me kan herinneren hebben we thuis altijd honden gehad, en toen ik op mezelf ging wonen heb ik mijn eigen hond gekregen, een kruising husky, toen ik deze op bijna 15 jarige leeftijd heb moeten laten inslapen, heb ik een jaar zonder hond door gebracht; waarna het toch weer begon te kriebelen. Eind 2011 ben ik tegen de Tamaskan aangelopen, en ik was op slag verliefd. Eerst nog gezegd, nee geen hond meer, maar ondertussen had ik al contact met de fokker. Op 8 juni 2012 hebben we Daya in Duitsland op het Tamaskan treffen opgehaald. Daya komt uit KroatiĂŤ en haar volledige naam is Quicksilver Ageria. Daya is mijn eerste Tamaskan, maar denk niet dat het mijn laatste zal zijn. Als klein kind was ik al gek op wolven, en droomde van mijn eigen roedel. Nu heb ik er een start mee gemaakt ;)

Ik ga graag met Daya wandelen op de St Pietersberg, eerst lekker door het losloopgebied, en daarna nog een stuk over de berg. Daya wilt dan altijd even over de oehoe vallei kijken naar de geitjes.

6


Jaargang 2014- nummer 2

Aangezien er nog weinig Tamaskans eigenaren zijn in Nederland, leer je elkaar al gauw kennen. En het is mooi om te zien hoe onze groep groeit, niet alleen met eigenaren, maar ook mensen die ge誰nteresseerd zijn en meer over de Tamaskan wilt leren Wat ik erg fijn vind, is dat als ik een vraag had / heb, iedereen klaar staat om je te helpen zo heb ik veel geleerd afgelopen 2 jaar, en leer nog steeds veel over het ras. Omdat de Tamaskan voor mij een super mooi ras is, wou ik ook graag helpen met het ras te promoten, en zorgen dat de Tamaskan een gezond ras is en blijft. Dus toen er gevraagd werd wie wou helpen bij het oprichten van de NTC, hoefde ik niet lang na denken. Dus momenteel doe ik het secretariaat van de NTC.

Voor degene die ik nog nooit heb ontmoet, kijk er naar uit om jullie te spreken tijdens een wandeling of op de Tamaskan dag op 6 september ; en als jullie in de buurt van Maastricht zijn, en een wandeling willen maken, laat maar weten, Daya en ik vinden dat altijd wel gezellig.

Alexandra Martens, 10 maart 2014

7


Jaargang 2014- nummer 2

Even voorstellen 2 Ik ben Marisca Hol en heb een pup uit het eerste nest Tamaskan Nederland van Ziva en Avak. Ik ben opgegroeid met veel dieren om mij heen, en miste toch wel de aanwezigheid en actief bezig zijn met hond(en). Omdat dit in het verleden niet mogelijk was heb ik het naast mij neer gelegd tot vorig jaar juli en ik via facebook in aanraking kwam met de wolfhonden. Mijn situatie was veranderd en het begon al steeds meer te kriebelen om toch weer voor een hond te gaan, ook voor mijn 2 kinderen Jayson en Shirley zou ik het geweldig vinden dat zij net als ik opgroeien met de liefde voor dieren. Ik ben toen gaan google en lezen over de wolfhonden en ik was opslag verliefd geworden op de Tamaskan. Na een aantal keer contact gezocht te hebben wat op niets uit liep kwamen er foto's van het nest Ziva en Avak voorbij. k heb meteen actie onder nomen door Marion te berichten of zij nog pups beschikbaar had en ja ik viel met me neus in de boter. De witte pup waar ik voor zwichten had nog geen eigenaar. Ik ben op kort termijn bij Marion op kennismaking gegaan en zo werd ik de eigenaar van Tasha Annea van Sunkmanitu Tanka O'waci. Het wachten en aftellen tot de grote dag kon beginnen. Omdat het voor de kinderen nog een grote verrassing was ben ik met hun nogmaals op kraamvisite geweest zodat ook hun kennis konden maken met ons nieuwe gezinslid en natuurlijk alle andere gezinsleden.

Op 12 maart was de grote dag aangebroken dat wij haar konden ophalen en echt opnemen in ons gezin. Ik kan me nu al geen leven meer zonder haar voorstellen. Tasha is echt een lieverd maar ook een boef eerste klas maar dat siert haar.

8


Jaargang 2014- nummer 2

Vanaf het begin is ze super lief voor de kinderen en laat voor een pup veel toe al dan soms in de beleving van de kinderen iets te hard maar ja wat wil je met die scherpe melktanden. Ze leert heel erg snel en we oefenen dan ook elke dag wel iets met haar van de standaard commando’s tot het toelaten van het eten geven door de kinderen.

Buiten in het gras spelen rollen en maaien van de graspollen vind ze geweldig. Alle stokken onderweg moeten aangeraakt zijn of mee naar huis. Mocht ze volgroeid zijn dan ga ik haar ook naast de fiets leren lopen en nog vele andere activiteiten, dit vind ik heerlijk om te doen met mijn hond. Op 22 maart had zij haar eerste puppy instuif les dat was natuurlijk een ontdekkingsreis met dolle pret. En ze deed meteen goed mee en aan het einde was toch wel het leukste spelen met de andere honden die samen op les zitten.

Ik wil ook gaan proberen zoveel mogelijk mee te gaan met alle wandelingen en hoop jullie daar dan allen te zien, zodat iedereen kennis met elkaar kan maken en vooral de wolfjes met elkaar kunnen spelen. En als afsluiting wou ik Marion toch nog extra bedanken voor alles wat zij heeft gedaan en nu nog steeds doet en niet alleen voor mij maar alle nieuwe eigenaren van dit super nest 14-01-2014 En nee Miran, ik vergeet jou ook niet want ook jou wil ik bedanken. Zonder jou was het nest er natuurlijk ook niet. Dames bedankt voor dit super nest met mooie pups.

Marisca Hol, 27 maart 2014 9


Jaargang 2014- nummer 2

A kiss from a wolf Beste Tamaskan eigenaar, liefhebber en lezer.

Mijn vriendin en ik (Paul Soulimans) hadden dit jaar weer de kans om naar Scandinavië op vakantie te gaan. Zoals we dat eigenlijk altijd wel om de twee jaar proberen te doen. Voorheen deden we altijd enkel Finland aan als bestemming. Dit is een mooi land en in de Lapse winter is er genoeg te doen, zoals sneeuwscooteren, sneeuwschoenwandelingen maken, ijsvissen, met husky sledes op pad, en ga zo maar door. Als je alles goed inplant verveel je jezelf daar niet. Maar na 3 jaar enkel Fins Lapland te hebben bezocht, hebben we besloten om dit jaar eens niet 1 week naar het hoge noorden te gaan maar 2 weken. En dus ook Noorwegen en Zweden te bezoeken. En dat is een keuze geweest die super heeft uitgepakt. De voorpret is natuurlijk alles te plannen, wat is er allemaal te doen en te zien in de plaatsen waar we naar toe gaan, en welke route rijden we. Na eerst een grove lijn opgezet te hebben zijn we aan de hand daarvan dingen gaan zoeken om te doen. Na wat rond neuzen met google kwamen we zodoende op de website van “polar park”. En daar kon je iets doen, wat je eigenlijk als dieren liefhebber of hondeneigenaar wel MOEST doen. In het verblijft van de wolven! Gewoon, niets geen hek of kooi, maar gewoon in het verblijf omdat het kan. We hebben er lang over moeten nadenken of we het wel of niet zouden doen. Het was een redelijk bedrag wat ze ervoor vroegen. Maar na lang wikken en wegen, hebben we besloten om dit gewoon te doen. Want, wanneer bied de kans zich weer aan om dit alsnog te doen. Woensdag 29 januari. Onze tweede dag in Scandinavië en onze eerste dag in Noorwegen. We komen rond een uur of twee aan in Narvik nadat we daarvoor eerst twee dagen hadden doorgebracht in Zweden. We checkte ons in bij het hotel en gaan wat rond kijken in Narvik. We besluiten die dag ook alvast even om naar Polar Park te rijden, dan weten we waar we moeten zijn en hoe lang we er ongeveer over rijden. Het is tenslotte Noorwegen en de wegen slingeren langs fjorden en bergpassen. Donderdag 30 januari. Op tijd ontbijten, en daarna de auto in om te zorgen dat we netjes op tijd bij het dierenpark zijn. Toch een beetje zenuwachtig naar binnengestapt om ons te melden bij hoofd dierenverzorger Stig Sletten, welke ook tevens de verzorger is van de wolven.

10


Jaargang 2014- nummer 2

We krijgen een warm welkom en eerst wat strikte regels. Het blijven immers “wilde� dieren. Zo werd verteld dat zwangere vrouwen of mensen die hormonen slikken NIET het verblijf in mogen. Als je niet zeker bent of je zwanger bent komen we daar binnen 5 minuten achter, grapte Stig. Ook was kleding van wol of dons verboden, dit vanwege de geur. Daarnaast was het advies om langzame bewegingen te maken als we eenmaal in het verblijf waren. En ga nooit met je handen boven het hoofd van de wolven. En loop het verblijf binnen, en ga daarna op 1 knie zitten en leun met je borst op de andere. Zodat je niet gemakkelijk kunt omvallen. Praten tegen de wolven zoals je tegen een puppy of baby zou doen werd afgeraden. Maar een gewone neutrale manier van communiceren. Het begroeten zou ook op een speciale manier zijn, een echte kus van een wolf op een manier zoals je nog nooit gezoend bent. Namelijk het likken IN je mond. En doe je je mond niet open? Dan bijt de wolf even zachtjes in je neus. Dan doe je je mond van zelf wel open. Het was zover, we mochten naar de wolven. Een kleine 15 minuten lopen waar we eerst langs het grote verblijf kwamen om al een blik te kunnen werpen op de 5 andere wolven. En wauw, wat een dieren! Ze volgden ons terwijl we naar het verblijf liepen waar Silmo en Ilya zitten. Het werd steeds spannender. Eenmaal bij het verblijf van de twee wolven moesten we nog even wachten op Stig en Ramona, zodat we even tot rust konden komen. Want ook een hoge stoot adrenaline merken de wolven gelijk. Een kleine 5 minuten later was het zover. Nog een paar dingen werden geregeld. Handschoenen en mutsen moesten af, want deze konden wel eens gestolen worden. Ook om te beginnen de camera's even onder de jas opbergen. Omdat ze in het begin wat druk kunnen zijn, het zijn tenslotte net honden. Maar eenmaal in het verblijf leek de tijd wel stil te staan. Oog in oog met een wolf. Een roofdier van 70 kilo. Een dier dat door velen gehaat word en bij anderen weer geliefd is. Ik vind ze prachtig!

We gingen gehurkt in het verblijf zitten. En al snel hadden we de eerste lik in ons gezicht. Wat gelijk opvalt is de geur. Je zou denken dat een wolf naar hond zou ruiken en uit zijn bek zou stinken zoals veel honden dat doen, maar dat is dus niet het geval. Door enzymen in de bek van de wolf stinken deze dus helemaal niet. Verder lijken het net honden, en hebben ze ook dat plekje bij de oortjes wat ze heerlijk vinden als je dat lekker krabbelt. En over de borst aaien. Zolang het maar rustige bewegingen zijn die we doen, anders zou er wel eens wat ongewenst gedrag kunnen plaatsvinden.

11


Jaargang 2014- nummer 2

Na een half uur hebben de wolven het wel gezien. En gaan een eindje verder lekker naar die gekke mensen kijken. Maar Stig weet daar wel wat op. Even huilen met zijn allen en de wolven vinden ons weer interessant, en begint eigenlijk alles weer opnieuw. Je ziet, voelt en ruikt de wolven, de interactie die er is, het gedrag van de wolven zo dicht bij mee te maken. Het is verschrikkelijk speciaal en eigenlijk bijna niet uit te leggen het is echt zo'n ervaring die je eigenlijk moet mee maken. En denk dat als we nog eens aan die kanten zouden komen, we het zo weer zouden doen!

Een week later, we zijn ondertussen terug in Finland. Een klein plaatsje genaamd Sirkka, een kleine 200 km boven de poolcirkel. Ook daar is genoeg te doen. Maar wat is Finland zonder een bezoek te brengen aan een huskyfarm. Dus daar moesten we ook zeker even gaan kijken. En na wat google kwamen we terecht bij de kennel “Polar Speed”. De eigenaar Reijo Jääskeläinen winnaar van o.a. Alpirod, Scandream, Finnmarksløpet heette ons welkom. Beetje jammer dat hij geen woord Engels spreekt. Wat leuk om te melden is, is dat een aantal van zijn honden aan de basis staan van de Tamaskan Dog. Dat we daar dan weer terecht komen. Want op het moment dat we daar zijn is onze pup nog geen 4 weken oud. En zien daar misschien wel bloedverwanten van het eerste nest Tamaskan Dogs in Nederland. Dat kan geen toeval zijn.

Maar zijn honden en wolven zijn prachtig. Zitten geweldig mooi in hun vacht en zijn verschrikkelijk sociaal, zowel naar elkaar en naar de mensen die de kennel bezoeken. Wij hebben deze vakantie verschrikkelijk genoten, en de wolven dat is een ervaring die je gewoon zelf moet doen om het te geloven. Bedankt voor het lezen, Paul en Desirée, baasjes van Tamaskan Aslan en Husky Demon, 13 februari 2014 12


Jaargang 2014- nummer 2

Activiteiten

Tamaskan Show 2014 Op zaterdag 6 september 2014 organiseren wij de allereerste Tamaskan Show / Doe-dag in Nederland! Iedereen is van harte welkom, zowel met als zonder hond! Locatie & Tijd Dogcenter Zaltbommel, Jan Stuversdreef 4, 5315 NZ Kerkwijk, Nederland 10.00 uur - 20.00 uur www.dogcenter.nl Wij verzoeken u om uw eigen stoeltje/kleedje mee te nemen, en vergeet het inentingsboekje van de hond niet! Wat kunt u zoal verwachten - Keuring voor alle honden; - Demo & Workshop DogDance door Thea Punt; - Loterij met vele leuke prijzen; - Barbecue (ook voor vegetariĂŤrs!); - Diverse stands aanwezig met leuke en handige spulletjes voor hond en baas; - Tekenaar Tania Dreelinck [www.dierentekeningen.be] zal aanwezig zijn met een stand, waar u haar dierentekeningen kunt bewonderen; - Fotograaf Maayke Klaver [www.maaykeklaver.com] zal deze dag aanwezig zijn om mooie foto's te maken van de honden;

13


Jaargang 2014- nummer 2

Keuring Er zal deze dag een keurmeester aanwezig zijn om de honden te keuren. Tamaskan zullen worden gekeurd naar de ras standaard van het ras, eventuele andere honden zullen worden gekeurd op functionaliteit. Iedere hond ontvangt een 'keurrapport' waarin de hond beoordeeld wordt op diverse kenmerken met scores zoals 'uitmuntend', 'zeer goed', 'goed', 'matig'. Kosten Entree leden: € 8.50 | niet-leden: € 10.00 Kinderen tot 16 jaar gratis! Barbecue: € 15.50 | kinderen onder de 10 jaar: € 7.75 Inschrijven & Betalen U kunt inschrijven middels het online formulier of u kunt het inschrijfformulier (PDF) downloaden (beide te vinden op http://www.tamaskan-dog.nl/evenementen/tamaskan-show-2014/info) en deze na invullen opsturen naar: Rahne Meeder, Adelaarstraat 20, 3145 AA Maassluis, Nederland Uiterste inschrijfdatum = 30 juli 2014! Huisregels We zijn deze dag te gast bij het DogCenter Zaltbommel. Door het evenemententerrein te betreden gaat u akkoord met onze huisregels: http://www.tamaskan-dog.nl/evenementen/tamaskan-show-2014/huisregels. Houd u zich niet aan de huisregels, dan kan de organisatie u toegang tot het evenemententerrein ontzeggen, zonder teruggave van entreegelden en/of een andere vorm van compensatie. Overnachten Op de locatie zelf is er plek voor 15 tenten/caravans/campers. Kosten hiervoor zijn € 5 per persoon per nacht. Honden zijn gratis en stroom kost € 1,50 per plek per nacht. Ook kan er bij het DogCenter een ontbijt besteld worden voor € 4,50 per persoon. Om te reserveren kunt u mailen naar: info@dogcenter.nl Bent u zelf niet in het bezit van een camper, caravan of tent dan kunt u gebruik maken van een blokhut op een camping in de buurt of gaat u naar een bed & breakfast. In Bruchem zit plattelands camping 't meulenhuis, deze camping heeft blokhutten te huur waar ook honden in mogen: www.meulenhuis.nl In Bruchem zit ook een B&B, de Bloesemhof: www.debloesemhof.nl

14


Jaargang 2014- nummer 2

Sponsors De Tamaskan Show 2014 wordt mogelijk gemaakt door:

www.happydog.de

www.lotgering.nl

Vers vlees voor hond & kat.

www.paulmeijering.nl

15

Vertrauen f端ttern. Seit 1968.

Metalen maatwerk.

Nederlandse Tamaskan Club  

Eerste jaargang - nummer 2