Page 1

EDITIE 2019 by VAN pim DER maden fotograaf

mostra macchina Automobielen Weergaloos vastgelegd

kopenhagen fotografiereis met BLACK MOUNTAINS

POLAROID~ART De kunst van nu

www.pimvandermaden.nl


Corinne Nugter, Nederlands Kampioen Discuswerpen


Voorwoord Voor u ligt mijn eerste magazine STOCK. Sinds 1988 ben ik fulltime professioneel fotograaf en gespecialiseerd in florale fotografie, landschappen en mensen. Ik fotografeer vanuit Emmeloord en mag vele bedrijven, overheden en instellingen tot mijn klantenkring rekenen. Deze opdrachten strekken zich uit van Emmeloord, Nederland, Europa tot ver in de USA, China en Japan. Met name in de florale fotografie heb ik een bekende naam. Ik heb o.a. voor bloemenmagazine De Pook, boeken, brochures, websites en vele andere publicaties samen gewerkt met vele internationale topbloemisten. Daarnaast is het fotograferen van groot formaat foto's (tot wel 35 meter lang) van met name landschappen een specialisatie van mij. Deze beelden fotografeer ik met een highend digitale camera, waarmee ik op 101 MP optisch de maximale kwaliteit in scherpte en kleurweergave realiseer en waarborg. Ook het fotograferen van mensen is mij op het lijf geschreven. De juiste snaar raken, daar gaat het om bij het maken een sprekend (zakelijk) portret.

In mijn goed uitgeruste fotostudio in Emmeloord beschik ik over een uitgebreid arsenaal aan lichtapparatuur, diverse camera's voor het vastleggen van producten, portretten en sfeer lifestyle settings. De foto's worden digitaal aan de klant geleverd en ik kan ze in eigen beheer in perfecte kwaliteit printen tot een formaat van maximaal 110 cm breed en 35 meter lang. Naast alle moderne digitale apparatuur fotografeer ik ook nog steeds met mijn analoge 8x10” technische camera. In combinatie met Polaroid materiaal verwerk ik deze foto's tot prachtige, unieke Polaroid emulsiontransfer kunstwerken. Zowel landschap als portret. Het delen van mijn kennis met anderen is voor mij heel gewoon. Daarom geef ik ook regelmatig workshops en organiseer ik samen met Jelle de Jong van Black Mountains Bergsportreizen hele gave fotografiereizen naar Schotland, Wales en Scandinavië. In deze eerste uitgave van STOCK by Pim van der Maden neem ik u mee door een deel van mijn werk. Ik wens u veel kijk en leesplezier. Met beeldende groet Pim van der Maden

by VAN pim DER maden fotograaf

Colofon Redactie Pim van der Maden Jelle de Jong Ontwerp & opmaak Miracle Design www.miracledesign.nl

Uitgever: Fotografie Pim van der Maden Foto cover: ontwerp Centimeesters, Urk Teksten Pim van der Maden Sjors Evers

VAN pim DER maden fotograaf

Reaal 9G 8305 BP Emmeloord

info@pimvandermaden.nl www.pimvandermaden.nl

3


inhoud En verder in dit nummer...

6

Florale fotografie

16

MOSTRA MACCHINA 4

10

Black Mountains bergsportreizen

11

Cultuurstad Kopenhagen, fotograďŹ ereis

12

Polaroid Art

14

Sjors Evers, ID Photgrapher

20

FrameTime

26

Phase One

28

PortretfotograďŹ e

panorama

22


INTERIEUR

30

5


Florale fotografie

6


Bloemarrangement Sanfleur, Kraggenburg

Toen ik lang gelden begon als fotograaf heb ik nooit kunnen bedenken dat ik succesvol zou worden in het fotograferen van bloemarrangementen; en dat is toch wat er gebeurd is sinds februari 1999 toen ik voor het eerst samenwerkte met Max van de Sluis voor floral magazine de Pook. Dit magazine richt zich op de professionele bloemsierkunstenaar met veel aandacht voor modern, inspirerend bloemwerk, veelal gefotografeerd op locatie. De fotografie voor De Pook bracht mij in contact met vele nationale en internationale bloemsierkunstenaars. Voor o.a. Wim Hazelaar, Life3, Miranda ter Voorde en Tomas de Bruyne heb ik mee mogen werken aan hun boeken. Voor de diverse opdrachten kom ik in Duitsland, België, Frankrijk en Groot-Brittannië, USA, China en Japan. Max van de Sluis over onze samenwerking: “Pim heeft het unieke talent de kern van mijn creaties op treffende manier vast te leggen. Op de een of andere manier voelt hij aan op welke wijze het arrangement volledig tot zijn recht komt. En dat gekoppeld aan zijn creatieve en technische vakmanschap leidt tot prachtige beelden.” Van een aantal photoshoots met bloemarrangementen staan behind-the-scenes video's op mijn Youtube kanaal.

7


8


Bloemarrangement Saneur, Kraggenburg

Bloemarrangementen Max van de Sluis

9


Black Mountains

Reisbegeleider Jelle de Jong Over hiken in de Alpen, fotograferen in Wales en sneeuwschoenwandelen in Noorwegen!

Met zijn 2,04 meter is deze reisbegeleider letterlijk en figuurlijk geen kleine jongen. Jelle de Jong die in het dagelijkse leven eigenaar is van reclamebureau Miracle Design in Emmeloord leeft zich het liefst uit in een uitdagende omgeving. Dagelijks nieuwe ideeën bedenken en uitwerken vraagt een creatieve geest. Deze creatieve geest moet zo af en toe ook uitgelaten worden en dan is z'n tripje naar de bergen een uitkomst. "Ik kom altijd fris en met heel veel nieuwe ideeën terug in Nederland" zegt Jelle. De reclamewereld is een drukke wereld waar hij al ruim 20 jaar actief in is. Het sporten naast zijn drukke werkzaamheden is een heerlijke uitlaatklep. Een paar keer per week op de mountainbike of op de fatbike is een prima work-out voor een degelijke basisconditie. Daarnaast probeert Jelle zo vaak als het kan alleen of met een paar vrienden leuke hiking dagtrips in Nederland te maken. . En soms een hele speciale reis. In augustus van 2016 samen met een vriend IJsland dwars over gefietst over haast onbegaanbaar terrein op een fatbike. Eten voor 14 dagen mee en gaan. Of zoals in februari 2018 vertrok hij naar Noorwegen voor een 8 daagse sneeuwschoen hike aan de noordkant van Jotenheimen. Van hut naar hut met volle bepakking en temperaturen ver onder nul.

10

Fotografiereizen samen met Pim van der Maden Samen met Pim van der Maden heeft Jelle vorig jaar voor het eerst een fotografiereis georganiseerd naar de Black Mountains in Wales. Pim en Jelle werken al jaren samen en daar is een hechte vriendschap uit ontstaan. Twee totaal verschillende personen met allebei passie voor hun vak wat hen samen brengt. De reis naar Wales was een succes wat ze dit jaar proberen te herhalen maar dan in Kopenhagen Denemarken en een stukje Zweden. Als één van weinigen koppelen ze avontuur aan fotografie. Er zijn vele fotografiereizen en onderweg kom je ze allemaal tegen. Dat wilden ze niet en bedachten een manier om mensen op unieke plekken te krijgen. Een beetje conditie, doorzettingsvermogen en lol in het leven is voldoende om mee te mogen gaan op deze unieke fotografiereizen. In november van dit jaar gaan ze naar Scandinavië, de reis wordt in mei helemaal voorbereid. De combinatie van mooie hikes op bijzondere plekken en het fotograferen in cultuurstad Kopenhagen is bij uitstek de gelegenheid om je fotografiekennis uit te breiden. De reis is te boeken op de website van Black Mountains.

www.blackmountains.nl


Fotograereis

Cultuurstad Kopenhagen Denemarken/Zweden 7 daagse hiking en fotografiecursus in één reis

Zwaarte:

Inclusief: Heen- en terugreis, veerboot, tol, en overnachtingen met ontbijt en avondmaaltijd. Begeleiding bij de hikes en een vakfotograaf.

Unieke combinatie van hiken en fotografen in het fotogenieke Scandinavië. Een nieuwe reis in ons steeds groter wordende assortiment. Samen met vakfotograaf Pim van der Maden gaan we de cultuurstad Kopenhagen verkennen. Maar Denemarken heeft veel meer dan velen denken. Wat dacht u van de enorme krijtrotsen of de adembenemende luchten en zonsopgangen en zonsondergangen in een Scandinavische omgeving. Ook gaan we met de veerboot een dag naar Zweden waar we een avontuurlijke hike maken. Waar grotten in de kuststrook liggen en waar unieke houten bouwwerken als kunstobjecten verscholen liggen. Houdt u van fotografie en schuwt u het avontuur niet dan is dit een reis waar u zich helemaal in kan uitleven. Met ervaren begeleiding en leuk gezelschap. Ga naar onze website en boek deze reis.

blackmountains.nl/fotografiereis-kopenhagen

11


polaroid art Ik werk al jaren met een weinig gebruikte, niet digitale techniek om mijn vrije werk vorm te geven. Bij het aanschouwen van dit werk zal niet iedereen meteen herkennen dat het om fotografie gaat; dat wordt veroorzaakt door de gebruikte techniek. De foto's worden gemaakt met een 4x5” of 8x10” groot formaat technische camera op Polaroidfilm. De foto wordt op de normale wijze ontwikkeld en minimaal 24 uur te drogen gelegd. Daarna week ik de emulsie (de micromillimeters dunne beeldlaag) los van de kartonnen drager en zet ik deze over op aquarelpapier. De manier waarop de emulsie zich gedraagt bij het overzetten is voor een groot deel onvoorspelbaar en elke keer weer een verrassing. Waarbij het resultaat hiervan vaak een versterkend effect heeft op de beeldinhoud. Na droging van foto en aquarelpapier (waarbij de foto voor een gedeelte in het papier inzakt), fixeer ik het beeld voor een lange houdbaarheid. Elke Polaroid Emulsion Transfer is uniek, omdat er geen negatief is voor meerdere afdrukken én omdat de manier waarop de emulsie reageert bij het overzetten elke keer weer anders is.

12

In 2000 ben ik voor een serie van 20 Polaroidtransfers bekroond met het Fellowship van het Dutch Institute of Professional Photography. Tevens ben ik met mijn Polaroidportretten genomineerd geweest voor de PF Portfolioprijs en is de serie gepubliceerd in het internationale Fine Art Magazine “Silvershotz”.


In de afgelopen jaren heb ik veel exposities hiermee gehad, onder andere in Gemeentehuis Emmeloord, Photo London, Museum Nagele, Zwolle, Bredevoort en Apeldoorn. Op mijn Youtube kanaal staan enkele informatieve video's over deze techniek.

13


Wauw! Een heus magazine van Pim van der Maden! Waarin Pim mij ook de ruimte geeft mijzelf aan jullie te introduceren. Dankjewel Pim, fantastisch! Ik ben Sjors Evers en ik noem mijzelf ID-Photographer. De reden dat ik de ruimte van Pim krijg om mijzelf voor te stellen heeft te maken met de samenwerking tussen Pim en mij. Aan onze samenwerking gaat een korte geschiedenis vooraf. Fotografie heb ik deels in mijn opleiding geleerd maar vooral in de praktijk. Een half jaar na het afronden van mijn opleiding, Communicatie & Multimedia Design aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en veel ervaring in concertzalen, ben ik bij Pim terecht gekomen. In eerste instantie om te leren. De camera begreep ik wel en gevoel voor- en visie op beeld had ik ook. Maar hoe werken flitsers? En hoe regisseer je mensen zodat zij zich comfortabel voelen voor jouw lens? Ik had immers vooral ervaring met het in beeld brengen van artiesten op een podium. En om mijzelf breder in te kunnen zetten was dit zeker een noodzakelijke toevoeging. Van wie kun je dit dan beter leren dan van Pim.

14

Daar waar ik veel van Pim leerde, merkten wij ook dat mijn kijk op fotografie en mijn invalshoek vanuit de marketing communicatie Pim inspireerde. Stukje bij beetje groeien wij dichter naar elkaar toe en is onze samenwerking van twee zelfstandig ondernemende fotografen tot stand gekomen. “1+1=3” blijkt hier helemaal van toepassing. Naast dat wij elkaar inspireren, hebben we ook creatief en zakelijk een fulltime sparringpartner aan elkaar. Voor onze klanten is dit ook een meerwaarde. Wij kunnen back-up staan voor elkaar (dus meer zekerheid), hebben meer specialisaties, twee verschillende invalshoeken en stijlen en dit alles met dezelfde hoge kwaliteitsgarantie. Een betere vertaling van “1+1=3” gaan we volgens mij niet vinden. Voor nu laat ik het bij deze introductie. Wil je meer over mijn drijfveer lezen of meer beelden zien, kijk dan eens op mijn website

www.sjorsevers.com


LEGO World 2018, jaarbeurs Utrecht

The Prodigy 2018, Ziggo Dome Amsterdam

Frontliner bij Nacht van Oranje 2018, Emmeloord

Wildeburg 2018, NETL Kraggenburg

15


mostra macchina

16


By Pim van der Maden & Sjors Evers Stijlvol, elegant, sportief, comfortabel, uniek; dat zijn kernwoorden voor auto's die de middelmaat overstijgen. Auto's die je niet hebt om slechts van A naar B te komen maar auto's waarin je een beleving ervaart, auto's waarin je graag een paar honderd kilometer omrijdt.

Italiaans voor gekozen hebben is niet voor niets: de passie van de taal en de passie voor mooi beeld gecombineerd in deze woordcombinatie staat garant voor de beleving die wij hebben voor de fotografie van bijzondere auto's.

En of het nu een klassieker is of een moderne auto recht uit de showroom, je hebt er wat mee. En dat wil je graag laten zien. Mostra Macchina staat voor “Laten zien van je auto� en dat we daar het

Een bijzondere auto op bijzondere wijze gefotografeerd, dat is waar we goed in zijn. Een locatie passend bij de uitstraling van de auto, in het juiste licht en met de hoogst mogelijke kwaliteit, zowel in zienswijze als in apparatuur. Alleen het beste is goed genoeg.

Mercedes 190SL bij zonsondergang

17


Aston Martin Speed Model 2.0 uit 1937

Maseratie 4CLT uit 1949 Gereden door 5-voudig wereldkampioen Juan Manuel Fangio

18


Porsche 911 uit 1968 bij zonsopgang

19


FRAMETIME

Hoog kwaliteit beeld verdient hoog kwaliteit inlijsting. Daarom werkt Pim van der Maden al jarenlang samen met Marian en Maritha van Frametime. Ze hebben samen al meer dan 45 jaar ervaring in het inlijsten van foto's, schilderijen en andere kunstwerken.

Wilt u uw kantoor, bedrijf of instelling opfrissen met mooie (foto)kunst aan de muur? Wij verzorgen samen voor de invulling, de lijsten, de passepartouts, het inlijsten en het adviseren bij de juiste invulling van de situering en bevestiging.

Wij verzorgen al Pim zijn inlijstingen en we werken samen in het aankleden van bedrijven en instellingen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat een sfeervolle werkomgeving garant staat voor een prettig werkklimaat en een prettig

20


werkklimaat zorgt er mede voor dat uw medewerkers met plezier naar het werk komen. De voordelen daarvan zijn duidelijk. Wij van Frametime adviseren u graag samen met Pim van der Maden bij het maken van de juiste keuzes en passend bij de inrichting van uw werkplek. Velen zijn u voorgegaan en proďŹ teren al jaren van de positieve reacties van medewerkers en klanten.

21


Een aantal jaar geleden kreeg ik de vraag van een interieurontwerper (John te Dorsthorst, Apeldoorn) lange, smalle beelden te maken voor een aantal spreekkamers, zogenaamde panoramafoto's.

PANORAMA

Oud-Emmeloord bij zonsopgang

Calton Hill, Edinburgh bij zonsopgang

Emmeloord na zonsondergang

22

Daar had ik toen nog geen ervaring mee, dus ben ik me er in gaan verdiepen: lezen in vakbladen, youtube video's kijken, navraag doen bij collega fotografen en een aantal proefopnames gemaakt.


Wat was de grootste uitdaging? Niet de hoge definitie van de beelden, want daarvoor had ik al de geschikte apparatuur; niet de software om de verschillende beelden aan elkaar te monteren; nee, het was de andere manier van kijken. “Normaal” kijk je als fotograaf in een rechthoekig of vierkant kader. Zo kijk je naar, in dit geval, een landschap. Bij een panorama kijk je door een lang, smal kader. Dat was dus helemaal nieuw. Om daar aan te wennen maakte ik een passe-partout in de verhouding 50x400 (zoals het panorama moest worden) en zo keek ik

daar doorheen om mezelf hiermee vertrouwd te maken. Ik kreeg er plezier in, zoveel dat ik nu nog steeds panoramabeelden fotografeer en monteer. De eerste serie panoramafoto's is nog steeds te zien bij Countus, Accountants en Adviseurs, kantoor Emmeloord. Een ander voorbeeld: De 5 afdelingen van Gemeente Noordoostpolder zijn ook voorzien van dergelijke panorama's in het formaat 2,75 meter x 32 meter!

23


Rhossili Bay, Wales bij zonsondergang

Winters Wellerwaard, Noordoostpolder

24


25


phase one

Phase One IQ3 100 Trichromatic XF Camerasysteem Ik fotografeer bij voorkeur met de highend Phase One IQ3 Trichromatic XF; een bijzondere camera. Bij velen onbekend. Waarom? Voor mij is de kleurweergave heel belangrijk; hoe dichter bij de visuele werkelijkheid hoe beter. Denk eens aan de veelheid en subtiliteit aan kleuren in bloemen. En ook in interieurs en portretten. Dan is voor mij goed niet goed genoeg, dan wil ik voor mijn klanten de best denkbare apparatuur gebruiken die er is.

26


www.phaseone.com

Technische specificaties in een notendop: – Resolutie 101 Mpix – 15 f-stops dynamisch bereik – 16 bit kleurdiepte – ISO 35 – 12800 – full frame sensor 53,4 x 40,1 mm / 11608 x 8708 pix – Output 98,3 x 73,2 cm @ 300dpi

De Phase One is die camera; een sensor die 2,5 keer groter is dan een full frame DSLR, een dynamisch bereik van 15 stops en ruim 100 MP aan informatie. De sensor is ontwikkeld op een kleurweergave die nagenoeg overeen komt met die van het menselijk oog. Het geeft mij een ongelooflijke detailweergave, zowel in de hoge lichten als in de schaduwpartijen; een kwaliteit die door mijn klanten hoog wordt gewaardeerd. Heel tevreden ben ik over de leverancier van de Phase One: Servix uit België is de importeur voor de Benelux. Zij verzorgen de service zoals Phase One die voorstaat en zorgen er voor dat ik als vakman bij eventuele storingen of schade zo snel mogelijk verder kan. Tevens verzorgen zij trainingen en opleidingen op het gebied van indepth camera beheersing en software.

27


28


Portret Geen mens is hetzelfde en toch zijn we allemaal gelijk. Ik maak het elke keer weer mee bij het maken van een portretfoto: “kom ik wel goed op de foto? Ik ben totaal niet fotogeniek; van mij kun je geen goede foto maken; ik sta er altijd beroerd op”. Het is mijn passie en uitdaging om deze vooroordelen te weerleggen door een sprekend portret te maken. Al te vaak is de reactie: “Wow, daar sta ik echt goed op!” Hoe doe ik het? Het maken van een portret ervaar ik elke keer weer als een spannend avontuur: ik creëer een sfeer waarin men zich vertrouwd voelt. In die sfeer is het mogelijk om de innerlijke uitstraling zichtbaar te maken. En daar gaat het om bij een sprekend portret. Vaak is die innerlijke uitstraling slechts in een split second zichtbaar. Mijn uitdaging is dan om dit moment te vangen. En dat lukt elke keer weer. Niet alleen bij een individuele afspraak in mijn studio; ook bij grote series profielfoto's op locatie weet ik op efficiënte wijze iedere medewerker met de juiste (lees authentieke) uitstraling vast te leggen.

29


interieur Interieur ontwerpers hebben een bijzonder vak: vaak uit het niets creĂŤren ze een ontwerp dat past bij de opdrachtgever en er niet alleen mooi uitziet. Ook praktisch met creatief gebruik van materialen en kleuren. Voor mij de eer om zo'n creatie op foto vast te leggen en daarmee de passie en het vakmanschap van de ontwerper zichtbaar te maken.

HuyscafĂŠ 't Voorhuys, Emmeloord

Ontwerp Centimeesters, Urk

30


Keuken, ontwerp Interemm, Emmeloord

De Meerpaal Dronten, Wanddecoratie 5 x 12 meter

32


VAN pim DER maden fotograaf

www.pimvandermaden.nl

by VAN pim DER maden fotograaf

Museum Schokland bij zonsopgang


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.