Magazine Black Mountains 2021

Page 1

bergsportmagazine 2021

Nieuwe Huttentocht Een uitdagende trip voor de bergwandelaar met de lange adem

Finland Kiilopää 7 dagen ploeteren door de sneeuw Ontdek hoe verrassend Nederland is 6 wandelroutes in 6 totaal verschillende stukjes van onze eigen Nederlandse natuur.

Black Mountains


Black Mountains

Original Functional Shirt

19,99

dark blue / white

black / RED

black / Blue

black / yellow

light blue / Blue

Blue / white

Te bestellen op:

www.blackmountains.nl

Black Mountains Functional Shirt Te verkrijgen in diverse kleuren en maten

pink / white


bergsportmagazine 2021

Colofon Redactie Jelle de Jong Ontwerp & opmaak idésýn www.idesyn.nl

Je aanpassen en exibel zijn! De wereld moest zich aanpassen aan de natuur en dat ging niet zonder slag of stoot. Wat een bizar jaar hebben we achter de rug. We zijn zo gewend geraakt aan het maken van plannen en deze dan ook uit te voeren. Maar Covid gooide roet in het eten en we konden en kunnen ons nog steeds niet vrij bewegen. Voor het organiseren van reizen is het dan ook een lastige kwestie. Kan je wel of niet, mag je een land wel binnen en kom je er ook weer uit. Allemaal onzekerheden. Het lijkt wel een bergtrip! Bergsporters zijn het gewend dat ze met onzekerheden te maken krijgen en daar dan op reageren. Wat doet het weer, wat voor obstakels kom je onderweg tegen en wat is de conditie van je lijf? Allemaal variabelen waar je op reageert en een keuze maakt wat je gaat doen. Wat dat betreft zijn wij dat wel gewend. Het blijft natuurlijk vervelend dat je niet kan doen wat je graag doet. Maar je gezondheid gaat boven alles en één ding is zeker. De bergen die blijven wel en ook dit jaar gaan we zeker op reis. Jelle de Jong, Bergsporter

Fotografie Jelle de Jong Pim van der Maden Teksten Jelle de Jong Marianne Sloots Drukwerk Print.com

Black Mountains

Uitgever BLACK MOUNTAINS Verlengde Gildenweg 12i 8304 BK Emmeloord info@blackmountains.nl

Foto: Evelien fotografie

3


In dit nummer 6

Huttentocht Zillertal! Van hut naar hut met een fantastische groep! Door de Covid-19 pandemie waren alle reizen van het voorjaar in 2020 geannuleerd. Alleen voor de reis in september was er een mogelijkheid en die grepen we aan. Een mooi verslag van Marianne Sloots van een klassieker in ons reisprogramma die ondanks de Covid-19 omstandigheden toch door kon gaan... Lees verder op pagina 6

4


15

6 wandelingen in Nederland

25

Nieuwe huttentocht

28

Artic Finland

6 voorbereidingstochten in ons eigen land.

De zwaarste huttentocht in ons programma gaat door het Zillertal en de Tuxer Alpen.

En verder 12 Bergmeister Jelle de Jong 14 Wat neem je mee op een reis? 22 Fotografiereis Schotland 23 Gravelfietsen op Gotland Zweden 26 Fotografiereis Scandinavië 27 Fotografiereis Wales

Sneeuwschoen lopen in de witte wereld van Finland.

5


Foto: Pim van der maden fotograaf

Huttentocht Schlegeis Zillertal 6


Spontaan meld ik me aan! Door Marianne Sloots Op een zaterdag in augustus rustig op facebook kijkend zag ik opeens een bericht dat mijn aandacht trok. Een bericht van Jelle van Black Mountains bergsportreizen. Nog één plekje vrij voor een huttentocht in september. Voordat ik me kon bedenken had ik Jelle een bericht gestuurd en nog diezelfde dag had ik me opgegeven voor de trip. Vrijdag 17 september vertrokken Pim, Rita en ikzelf naar Oostenrijk. Na een relaxte reis rijden we in de middag het prachtige Oostenrijk binnen. We rijden verder Oostenrijk in komen in het prachtige Zillertal. Helemaal aan het eind van dit dal bij het prachtige stuwmeer Schlegeis ligt ons vertrekpunt op 1806 meter hoogte, de Dominikushütte. Na een warm welkom van Jelle en een vlugge kennismaking met de andere groepsleden, de spullen naar de kamer gebracht, om daarna gezellig te genieten van een heerlijke maaltijd. Na het eten kregen we een uitleg over wat we kunnen verwachten van de tocht. Iedereen heeft er heel veel zin in met een gezonde spanning. Na nog een gezellig drankje ging iedereen op tijd naar bed om uitgerust te zijn voor de volgende dag.

Al snel lopen we boven de boomgrens en genieten we van prachtige uitzichten Dag 1 Naar de Olpererhütte Na een heerlijk ontbijt pakken we onze spullen om te vertrekken voor de eerste dag. Om half 10 gaan we met zijn allen op pad. We zijn nog geen 5 minuten onderweg of het pad begint al behoorlijk te stijgen. We lopen rustig door en op een gegeven moment lopen we boven de boomgrens en kunnen we genieten van prachtige uitzichten. Na een uurtje komen we aan bij een verlaten hutje waar we even lekker neerploffen en wat eten en drinken.

De groep na een verdiende nachtrust in de Olpererhütte.

V.l.n.r. Rita, Jan Lolke, Marianne, Jan Elbert Wiebren en zittend Pim

Lopen over mooie bergpaadje met uitzicht op het Schleggeis stuwmeer

7


Na deze kleine pauze gaan we weer verder en het pad wordt steeds een beetje uitdagender. Rond 12 uur komen we aan bij het Friesenberghaus op 2498 meter hoogte waar we heerlijk op het terras neerploffen voor een lekkere lunch. We genieten daar van het uitzicht en het prachtige weer. We kunnen wel uren blijven zitten maar we gaan weer verder want we hebben nog een uitdagende middag voor de boeg. In de verte zien we een berghelling en Jelle zegt dat daar onze route gaat. We kijken ernaar en denken oh jeetje moeten we daar omhoog. Met spanning beginnen we eerst een stukje met dalen en dan beginnen we echt serieus te stijgen. Het is echt heel steil omhoog met stenen en rotsen en afgronden dus het serieuze wandelen is begonnen. Het is eerder klimmen en klauteren dan wandelen. Op een gegeven moment zijn we boven en gaat het pad verder met wat stijgen en dalen. Het pad bestaat uit stenen en rotsen dus het is wel intensief wandelen want geen stap kun je zetten zonder te kijken waar je je voeten neer zet. Wat is het prachtig hierboven alleen maar stenen en rotsen en zo'n mooie natuur.

Lunchen op het terras van jet Friesenberghaus met waanzinnige uitzichten

8


De eerste 700 hoogte meters zitten er bijna op. Het pad gaat slingerend omhoog richting het Friesenberghaus.

Na 2 dagen zwoegen over eindeloos veel stenen kijken we vanuit Italië het Zillertal Oostenrijk in.

Uiteindelijk arriveren we in de Olpererhütte waar we gaan overnachten. Een hele bijzondere ervaring want we slapen met zijn zevenen op de kamer. Moe en voldaan genieten we van lekker eten en drinken en gaan op tijd naar bed.

Dag 2 Op naar het PfitscherJoch Haus in Italië Weer goed uitgerust en na een lekker ontbijt gaan we om half negen weer op pad. Helaas voelt Rita zich al 2 dagen niet goed wat Jelle doet besluiten om hen niet verder mee te nemen. Vanaf de Olpererhütte nemen Rita en Pim de escape route naar beneden. Dit houdt in dat we met z'n vijven verder gaan. De route naar het dal is niet moeilijk en na wat instructies van Jelle aan het adres van Pim gaat de groep uiteen.

Bij Jelle gaat veiligheid boven alles en neemt de beslissing dat verder gaan niet verstandig is. Het is opletten want de route gaat over rotsen en stenen met soms diepe dalen naast het pad. Op een gegeven moment hebben we een steile klim die voor iedereen behoorlijk pittig is. Op eigen tempo komen we boven en rusten we uit met water en koekjes. Uitgerust lopen we rustig verder via wederom paden met veel rotsen, stenen en gaten maar wat een prachtige route. Rond 3 uur in de middag komen we aan bij het Pfitscherjoch Haus op 2276 meter hoogte. Het leuke is dat deze hut net over de grens in Italië ligt. Hier genieten we van een heerlijke apfelstrudel als late lunch. Wederom hebben we prachtig weer, wat een geluk. In de avond genieten we van heerlijke pasta met lekkere rode wijn. We zijn tenslotte in Italië.

De route van de Olpererhütte naar het Pfitscherjoch Haus kenmerkt zich door lopen over miljoenen rotsblokken en stenen. . Wiebren, Marianne, Jan Elbert en Jan Lolke hebben Italië bereikt, tijd voor pasta en rode wijn.

9


Dag 3 Terug naar de Dominikushütte De laatste wandeldag gaan we als extra toegift proberen de Rotbachlspitze te beklimmen met een top van 2897 meter hoogte. Jelle waarschuwt ons dat dit een pittig klim is en een lastige afdaling heeft vooral als het nat is. De ochtend begint stralend maar maakt al snel plaats voor een dikke mistlaag. Voor het eerst hebben we geen vrij uitzicht en vertrekken we in de dichte mist. Rustig lopen we achter elkaar omhoog.

We vertrekken deze ochtend in de dichte mist. De Route wordt steeds uitdagender met klimmen en klauteren over rotsen met diepe dalen naast je maar zo fantastisch om te doen. Op 2650 meter hoogte besluiten we om om te stoppen. Het wordt voor sommigen te uitdagend en als groep keren we om. Het eerste stuk is ook weer pittig dalen met klimmen en klauteren. Inmiddels is de zon er ook weer, wat een geluk hebben we met het weer.

De zon komt prachtig op in het Zillertal en verdwijnt daarna in een dikke laag mist.

10

Daarna wordt het makkelijker en dalen we rustig verder af. Na een lange wandeling komt het stuwmeer Schlegeis weer dichterbij en ook de Dominikushütte komt in het vizier. Onderweg zijn we Pim en Rita ook tegengekomen die een stuk naar boven gewandeld hebben. Aangekomen bij de Dominikushütte ploffen we met zijn allen heerlijk op het terras om lekker bij te komen van de afgelopen dagen en genieten we van een lekkere lunch in de zon. De verhalen beginnen te komen en de vraag naar een nog uitdagender trip komt ook op tafel. In de avond genieten we samen van een gezellige maaltijd met elkaar en gaan we laat ons bed in. Maandag 21 september vertrekken we na het ontbijt met zijn allen weer naar Nederland. Wat hadden we het gezellig met elkaar. Ik heb een top trip gehad en mijn grenzen verlegd. Met Black Mountains de bergen in is zeker voor herhaling vatbaar.


Friesenbergscharte 2959 m

Huttentocht Zillertal

ZILLERTAL FRIESENBERGHAUS 2498 m

Dag 1 Van DominikusHütte via Friesenberghaus naar Olpererhütte, 6 uur lopen

Gefrorene Wand Spitzen 3250 m

TUXER ALPEN

Olperer 3476 m

Dag 2 Van Olpererhütte naar PfitscherJoch Haus 5 uur lopen

GERAER HÜTTE 2324 m

OLPERERHÜTTE 2389 m Alpeinerscharte 2959 m

DOMINIKUSHÜTTE 1805 m

is

ge

hle Sc

Dag 3 Innervals Van Pfitscherjoch Haus naar 1345 m Dominikushütte, 3 uur lopen Extra beklimming Rotbachlspitze 2897 m 4 uur klimmen en dalen

Hohe Wand / Croda Alta 3291 m

Oo

ste nr lië ijk

Ita

LANDSHUTER EUROPAHÜTTE 2693 m PFITSCHERJOCH HAUS 2275 m

Grenzen verlegd en ervaring opgedaan, een top prestatie.

Rotbachlspitze 2895 m

Op de afdaling trekt de mist weg en zien we de Rotbachlspitze 2897 m.

11


Reisbegeleider Jelle de Jong Als alles op een laag pitje staat door de pandemie wil niet zeggen dat je geen mooie trips kan maken. Foto: Pim van der maden fotograaf

Terug kijkend op het afgelopen jaar is net als voor velen een raar jaar. In 2020 heb ik met Black Mountains maar één trip kunnen maken. Maar wel een trip die heel goed was en een goede vibe gaf om komend jaar er weer vol voor te gaan.

BLACK MOUNTAINS Ondanks de Covid-19 pandemie dachten we dat we in 2020 toch nog op pad konden gaan. Dat viel wel wat tegen. Maar er is ook een groep mensen die juist door al die reisbeperkingen steeds meer drang hebben om er op uit te gaan.

In het dagelijkse leven run ik mijn eigen designbureau idésýn en ben ik gespecialiseerd in branding. Dat is een mooi woord voor het bouwen van merken. Voor Black Mountains hebben we alle uitingen weer aangescherpt om optimaal klaar te zijn voor als we wel mogen reizen. De reis die we gemaakt hebben in september was een hele goeie. Dan blijkt maar weer dat als je positief bent en er voor gaat dat je dan andere mee krijgt. Dat geldt voor zowel idésýn als voor Black Mountains.

En zo konden we in september met een groep van zes deelnemers naar Oostenrijk om de huttentocht in het Zillertal te lopen. We hadden alles even mee. We mochten reizen, er was ruimte in de hutten en we hadden prachtig weer. Een fantastische trip volgde met het verzoek om gauw een nieuwe trip te ontwikkelen om dit jaar weer mee te kunnen. En daarom gaan we dit jaar een nieuwe nog uitdagender huttentocht lopen. We hebben ook al aanmeldingen voor de basis huttentocht. Dus als je nog mee wilt moet je snel zijn.

Met alle vaccinatie perikelen en reisbeperkingen is het niet mogelijk om in het voorjaar 2021 naar de bergen af te reizen. Ik gebruik deze tijd om ons programma te promoten en er klaar voor te zijn om te gaan. Zoals het er nu uit ziet kunnen we in september drie trips gaan maken. Ik kan niet wachten!

Wil je met een groep vrienden eens een unieke trip maken? Of wil je als bedrijf eens een bijzondere teambuildings evenement inzetten? Dan kunnen we dit vanuit Black Mountains voor je organiseren. Ik ga zelf als gids en begeleider mee.

Zin om mee te gaan! Ik ga zeker, ga je mee? Meldt je aan bij blackmountains.nl.

Eén ding is zeker met BLACK MOUNTAINS beleef je mooie avontuurlijke reizen voor jong en oud, ervaren of als beginner.

12


huttentocht

Zillertal Tirol Oostenrijk 5 daagse huttentocht

Zwaarte:

Inclusief: begeleiding en overnachtingen met ontbijt en avondeten. Exclusief: heen- en terugreis.

Hiken over de paden van de Peter Habeler Runde en Italiaans eten. De topreis in ons programma is de huttentocht in het Zillertal over de paden van de Peter Habeler Runde. Het maakt niet uit in welk deel van het bergwandel seizoen we hier zijn. De reis is elke keer anders. Vroege of late sneeuw in het jaar, mist, regen of zon, elke reis is totaal anders. We passen de reis aan de omstandigheden aan waar nodig. Maar welke aanpassing we ook doen elke reis is de moeite waard. Slapen in bemande berghutten op hoogte geeft een bijzondere dynamiek aan deze reis. Een mooi gebied van Oostenrijks bier tot Italiaans eten in Zuid Tirol deels over paden van de Peter Habeler Runde. Een aanrader. Meer informatie en ervaringen op:

blackmountains.nl/huttentocht

13


Materiaal Wat neem je mee als je de bergen ingaat?

Schoeisel & Sokken

www.blackmountains.nl/paklijst

Broeken, Shirts & Jassen

Goed zittende wandelsokken voor optimaal comfort.

Trekking short van exibel materiaal.

Trekking broek van exibel materiaal.

Hoge stevige wandelschoen (B/C) voor langere trekkings en huttentochten.

Tegen de kou Goede hoofd en handen bescherming tegen de kou.

Functioneel shirt voor comfort en snelle droging.

Softshell of hardshell afhankelijk van weercondities en persoonlijke voorkeur.

Rugzak & stokken

Tussenlaag met lange mouwen.

minimaal 28L rugzak en een paar goede wandelstokken

14


6 wandelingen in Nederland Als voorbereiding op mijn wandeltrips loop ik regelmatig verschillende afstanden in alle uithoeken van Nederland. Nederland heeft een mooie en diverse natuur en veel mensen hebben dat dit jaar ook ontdekt. Ik beschrijf op de volgende pagina's zes verschillende trips in zes verschillende delen van Nederland.

Jelle in de heuvels van Zuid Limburg.

15


Wandelen in Nederland Trip 1

Zuid Hollandse Duinen Katwijk aan Zee Struinen over het strand en door de duinen Zuid-Holland 16,8 km (uit te breiden met een extra lus naar 22,8 km) Een mooie middellange wandeling over grotendeels onverharde paden. Tussen Katwijk aan Zee en Wassenaar ligt een prachtig duingebied waar je fantastisch rustig kan fietsen en wandelen. Als je van strand en duinen houdt, dan is deze route echt de moeite waard. Vanuit Katwijk aan Zee loop je zo het duinen gebied in. Hier is het nog best druk met wandelaars, hardlopers en honden maar als je wat verder het gebied in loopt wordt het steeds rustiger. Na de bossen van De Pan loop je door een natuurgebied met grote grazers. Geef ze de ruimte dan loop je er zo langs. Via Rijksdorp loop je een klein stukje onverhard richting zee om vervolgens linksaf te slaan richting Scheveningen om vervolgens langs het strand weer omhoog te lopen terug naar Katwijk aan Zee.

KATWIJK AAN ZEE START

NOORDZEE

BERKHEIDE

DE PAN

RIJKSDORP

EXTRA LUS RICHTING SCHEVENINGEN

Start route: Parkeerplaats Zuidduinen Zuidduinseweg 7 / Katwijk aan Zee

16

WASSENAAR Bron: Route.nl

Zwaarte:


Wandelen in Nederland Trip 2

Ster van Dwingeloo Ruinen - Dwingeloo Zwaarte:

Dwars over het Nationaal Park Dwingelderveld Drenthe 21,7 km Drenthe is bij uitstek het gebied om eindeloos te kunnen fietsen en wandelen. Het zijn geen hele grote gebieden zoals de Veluwe maar je kan makkelijk van het ene naar het andere gebied bewegen door het prachtige Drentse landschap.

Start route: Lopen vanuit Dwingeloo Brink / Dwingeloo START

DWINGELOO

Vanuit het dorp Ruinen of Dwingeloo kan je deze route beginnen. De route leidt je over verharde en onverharde paden door oude bossen en mooie heidevelden. Het grootste heideveld is het Nationaal Park Dwingelerveld waar je uren om en overheen kan lopen. Het is geen moeilijke route maar wel lekker lang waardoor je toch de hele dag op pad bent. Schapen vind je daar voldoende en als je geluk hebt, is de herder, voor een praatje, niet ver uit de buurt. Onderweg is een bezoek aan het Theehuis Anserdennen een aanrader.

LHEE

ANSENERDENNEN NATIONAAL PARK DWINGELERVELD

ANSEN

RUINEN

Bron: Route.nl START

Start route: Lopen vanuit Ruinen Brink / Ruinen

17


Wandelen in Nederland Trip 3

Veluwe Kootwijk Boswachterspad Kootwijk Gelderland 19,2 km Het grootste aan één gesloten natuurgebied van Nederland is de Veluwe. Hier lopen talloze wandelpaden, fietspaden en mtb-routes. Maar dit is naast een toeristisch- ook een militairgebied. Je kan hier dagen of weken wel rondzwerven in een gebied met verschillende gezichten. We starten deze route op een parkeerplaats vlakbij het Landalpark Rabbit Hill in Nieuw Milligen. Hier begint de route die je eerst aan de noordkant van de A1 leidt om vervolgens via een tunnel toegang te geven tot het gebied rondom Kootwijk. Dit is een enorme zandverstuivingsvlakte waar je eindeloos kan dwalen. In de verte zien we de radiotoren van Radio- Kootwijk. Na ongeveer 14 km komen bij de uitkijktoren aan die je een prachtig uitzicht geeft op de enorme zandverstuivingen van Kootwijk. We vervolgen ons pad en steken de snelweg weer onderdoor en komen in de zandverstuivingen van het Caitwickerzand. Een mooie afwisselende route door prachtige bossen en oneindige zandvlaktes.

Start route: Parkeerplaats Kootwijkerveen Ingang Landal Rabbit Hill / Nieuw Milligen NIEUW MILLIGEN START

VELUWE

CAITWICKERZAND

KOOTWIJK RADIO KOOTWIJK

BOSWACHTERIJ KOOTWIJK

Bron: Route.nl

18

Zwaarte:


Wandelen in Nederland Trip 4

Vecht beneden Regge Ommen - Beerze Over de Beerze Bulten en de Sahara bij Ommen

Zwaarte:

Overijssel 26,2 km

Start route: Parkeerplaats Sahara Eerderveldweg / Ommen OMMEN

JUNNE BEERZE

BEERZE BULTEN

SAHARA

VECHT EN BENEDEN REGGEGEBIED

Tussen de beeken De Regge en De Vecht ligt het veelzijdige Vecht en Reggegebied. De vele oude bossen geven een onnederlands gevoel zeker als je ineens op een grote zandvlakte belandt. Deze route kan je op vele plekken oppakken. Ik loop hem vanaf de parkeerplaats bij de Sahara van Ommen. Een zandvlakte die aan de Veluwe doet denken. De route slingert langs en door het Vechtdal en over de Beerze Bulten. Dit is een serieus mooi gebied. Ondanks dat je hier ook veel toerisme ervaart, kom je op de langere wandelingen bijna niemand tegen. Deze route is ruim 26 km, wat best wel een stevige wandeling is. De natuur is afwisselend en je komt op de mooiste plekjes zonder veel over verhard terrein te moeten lopen. Wil je na deze route nog een mooie ronde lopen? Dan hoef je niet veel verder te gaan, want het gebied rond de Lemelerberg is ook vanuit Ommen te lopen. Een gebied waar je veel kan wandelen maar ook prachtig kan fietsen.

DEN HAM

Bron: Route.nl

19


Wandelen in Nederland Trip 5

Over de grens Vijlen - Sippenaeken (België) Zwaarte:

Door het Geuldal en Vijlenerbos Limburg 18,5 km In het uiterste zuiden van Nederland liggen de hoogste heuvels van ons land. Onnederlandse landschappen die je in het buitenland doen wanen. Reden om hier eens te gaan wandelen. Of je nu in de zomer, herfst, winter of lente naar het zuiden van Nederland gaat het is er altijd prachtig. We lopen deze route in januari van dit jaar en we hebben super wandelweer. Fris maar niet te koud en droog met af en toe een lekker zonnetje. We stappen de route op vlakbij Terpoorten waar we de auto op een parkeerplaats kwijt kunnen. Het volgende moment lopen we langs de Geul richting Bommerig en het Elzetterbosch waar we koffie halen bij het Hijgende Hert in het Vijlenerbos (iets van de route af). Na de nodige hoogte meters is koffie met een broodje altijd goed. We lopen door richting de grens van België om via Sippenaeken en Klein Kuttingen Nederland weer in te lopen. We komen onderweg heel veel Maretakken tegen, echt iets van deze regio. Limburg is een prachtige omgeving om je outdoor te vermaken.

NEDERLAND

VIJLEN

BOMMERIG ELZETTERBOSCH EPEN CAMERIG START

TERPOORTEN

VIJLENERBOS

KUTTINGEN

BELGIË KLEIN KUTTINGEN

SIPPENAEKEN

Bron: Route.nl

Start route: Parkeerplaats Epen Terpoortenweg 8 / Epen

20


Wandelen in Nederland Trip 6

Vlieland Oost Vlieland Zwaarte:

Rust en nog eens rust Friesland 32,9 km De Waddeneilanden bieden je een oase van rust en ruimte. Juist in de periode dat er weinig toeristen zijn, kan je op Vlieland helemaal bijkomen. Het gevoel van een dag op vakantie heerst hier echt. De route die je kan lopen is bijna 33 km lang maar kan je naar eigen inzicht inkorten. We lopen een 24 km van de route omdat we anders de laatste boot missen. De route lopen we rechtsom, via de haven naar het Waddenstrand waar we de eerste zeehonden al tegen komen. Om ze niet te storen lopen we er met een grote boog omheen, via het Noordzeestrand de duinen in, om via het bos achter Oost Vlieland weer naar de zee te lopen. Via het Posthuis, dicht bij de Vliehors, verlaten we het strand om bij het hoger gelegen gedeelte van het eiland de route weer op te pakken. Met het zicht op zowel de Noordzee als de Waddenzee lopen we terug naar Oost Vlieland richting de veerboot. Welk weer je hier ook hebt, op Vlieland is het altijd vakantie.

NOORDZEE

START

BEERZE

OOST VLIELAND

WADDENZEE

VLIEHORS

Bron: Route.nl

Bijzondere zonsondergang bij Rhossili

Start route:

Gratis parkeerplaats Harlingen Westerzeedijk / Harlingen

21


Fotograereis

Edinburgh & The Highlands

Gotland Schotland

9 daagse hiking en fotografiecursus in één reis

Inclusief: Heen- en terugreis, veerboot, overnachtingen met ontbijt en avondmaaltijd. Onder begeleiding door een reisbegeleider en een vakfotograaf.

Beklim een munro of laat je betoveren door de schoonheid van Schotland Na de succesvolle fotografiereis naar Wales hebben we de reis naar Schotland gesplitst in 2 opties. Optie één is de reis naar Skye en optie twee, nieuw in het programma, is de reis naar de Highlands van Schotland. Laat je betoveren door dit spectaculaire landschap. Of we nu in maart of oktober/november gaan het licht is daar altijd bijzonder. In maart van dit 2022 gaan we deze nieuwe reis met een groep ontdekken en kunnen we er een mooi verslag van opnemen in ons magazine. Wil je niet zo lang wachten kijk dan of je nog mee kan. Meer informatie en ervaringen op:

blackmountains.nl/fotografiereis-schotland

22

Zwaarte:


Avontuurlijketsen

Graveletsen op Gotland Zweden 9 daagse MTB tour

Zwaarte:

Inclusief: begeleiding, heen en terugreis met fietsvervoer, bootovertocht, overnachtingen, ontbijt en avondmaaltijd.

Uitdagende routes, volop genieten, mooie omgeving en afzien. Speciale fietsreis zoals er maar weinige bestaan. Op het mooie eiland Gotland in de Oostzee voor de kust van Zweden slaan we ons basiskamp op in een vakantiewoning. We maken elke dag een lus van 60 tot 90 km over de meest mooie paadjes van dit eiland. Er zijn geen vaste routes, we kunnen ze zelf uitzoeken. Over gravelroads, zandpaadjes en af en toe verharde wegen ontdek je dit bijzondere landschap. Heb je interesse voor deze nieuwe fietsreis stuur ons dan een berichtje via de website. We nemen dan contact met je op. Ga je mee op avontuur? Meer informatie en ervaringen op:

blackmountains.nl/avontuurlijkfietsen

23


branding your business

BRANDING

ONTWERP

WEBSITE

FOTOGRAFIE

COMMUNICATIE

SIGNING

TEKSTSCHRIJVEN

MAGAZINE

Wat kunnen we voor u doen... idésýn is een creatief en veelzijdig reclamebureau. Van branding your business tot het verzorgen van de juiste reclame materialen. Bij idésýn bent u aan het juiste adres.

www.idesyn.nl the branding company


huttentocht Extra

Tuxer Alpen-Zillertal Oostenrijk 5 daagse zware huttentocht

Zwaarte:

Inclusief: begeleiding en overnachtingen met ontbijt en avondeten. Exclusief: heen- en terugreis.

[NIEUW]

Via Italië vanuit het Zillertal naar de anken van de Tuxer Alpen. Onze nieuwste aanwinst is ook meteen de meest uitdagende trip die we als Black Mountains aanbieden. Op verzoek van eerdere deelnemers hebben we de het aantal loopuren op de wandeldagen verlengd en zijn de hoeveelheid hoogte meters per dag toe genomen. Omdat we hoger lopen en ook een kam overgaan op bijna 3000 meter, worden er ook meer eisen aan de deelnemers gesteld. Je moet voor deze reis minimaal 7 tot 8 uur met bepakking kunnen lopen en een zekere tred hebben. Hoe hoger je loopt hoe moeilijker het terrein wordt. Black Mountains zorgt voor goede begeleiding en de te nemen routes zijn allemaal goed begaanbaar om er veilig te kunnen bergwandelen. Meer informatie en ervaringen op:

blackmountains.nl/huttentocht-extra

25


Fotograereis

Scandinavië Kopenhagen, Denemarken & Zweden Zwaarte:

7 daagse hiking- en fotografiereis Inclusief: Heen- en terugreis, veerboot, overnachtingen met ontbijt en avondmaaltijd. Begeleiding bij de hikes en een vakfotograaf.

Unieke combinatie van gave hikings en fotografen in Scandinavië. Naast de fotografiereizen naar Wales en Schotland bieden we sinds 2020 de mogelijkheid aan om een keer een stuk van Scandinavië te ontdekken. Deze fotografiereis leidt u langs bijzondere natuur en staat bol van de cultuur. De rust, de weidsheid en de typische Scandinavische cultuur, je komt het in deze reis allemaal tegen. We klauteren over rotsen en langs kliffen, je ontdekt hier de mooiste plekjes. Net als de oude straten in Kopenhagen. Deze reis is geschikt voor enthousiaste amateur fotografen die onder leiding van een vakfotograaf hun vaardigheden willen upgraden. De hikes zijn met een normale conditie goed te doen. Meer informatie en ervaringen op:

26

blackmountains.nl/fotografiereis-scandinavie


Fotograereis

The Brecon Beacons Wales 7 daagse hiking en fotografiecursus in één reis

Zwaarte:

Inclusief: Heen- en terugreis, veerboot, overnachtingen met ontbijt en avondmaaltijd. Begeleiding bij de hikes en een vakfotograaf.

Unieke combinatie van hiken en fotografen in het fotogenieke Wales. Een blijvertje in ons reisaanbod is de bijzondere reis naar het zuiden van Wales. Diep in Wales liggen de Brecon Beacons oftewel de Black Mountains. Woeste landschappen, pure natuur en oogstrelende kustlijnen. We maken deze reis alleen in november. In deze periode van het jaar is het licht hier fantastisch en de natuur is hier ongerept. Deze reis is geschikt voor enthousiaste amateur fotografen die onder leiding van een vakfotograaf hun vaardigheden willen upgraden. De hikes zijn met een normale conditie goed te doen. Hierdoor komen we wel op de meest mooie plekjes waar niet iedereen komt. Kortom een aanrader. Meer informatie en ervaringen op:

blackmountains.nl/fotografiereis-wales

27


Artic Finland Door de witte wereld in het uiterste noorden van Finland, Kiilopää.

28


Zeven dagen door Finland op sneeuwschoenen. Door Jelle de Jong Ik neem je mee op één van mijn vele reizen die ik de afgelopen jaren gemaakt heb. Deze reis heb ik in februari van 2013 gemaakt. Zeven dagen op sneeuwschoenen in het Urho Kekkonen gebied op 200 km boven de poolcirkel in het witte Finland. Op zondag 24 februari meld ik me op Schiphol, met nog acht deelnemers, voor een sneeuwschoenwandelreis in het noorden van Finland tegen de Russische grens aan. Ik had nog nooit van mijn leven op sneeuwschoenen gelopen maar dacht dat met mijn bergsportervaring geen probleem mocht zijn. Ik hed zelf een paar goede sneeuwschoenen op maat aangeschaft omdat ik graag mijn eigen materiaal heb. En zo vertrok ik met volle bepakking naar Finland.

We lopen dagen door de witte wereld van een kerstkaart Aan het einde van de dag, om 16.00 uur is het daar al bijna donker, komen we aan op de luchthaven van Ivalo in Finland waar we onze gids Martina ontmoeten. Vanaf daar worden we naar het ski-ressort Kiilopää gebracht waar we in een soort jeugdherberg overnachten. Een prachtig gebied waar je ook fantastisch kan skiën en langlaufen maar dan zonder de Alpen fratsen. Na een goede nachtrust word het de volgende ochtend tijd om de uitrusting in te pakken. We lopen in zeven dagen een rondje van de ene naar de andere onbemande hut. Dat houdt in dat je voor zeven dagen eten, kleding etc. moet meenemen en dat voor tien personen. Met 28 kg bagage op je rug gaan we op weg naar onze eerste overnachtingsplaats. We lopen over goed begaande langlauf loipes naar onze hut.

Gevoelstemperaturen van -40 en windkracht 8. Een cadeautje in de laatste nacht, noorderlicht!

29


Eindeloze paden over bergen en door dalen met schitterende bossen. Na zes uur lopen komen we 's middags aan bij onze overnachtingsplaats. De taken worden verdeeld en zo gaat de één hout halen en de ander hakt een gat in het meer voor de watervoorziening en weer een ander richt de hut in zodat we na een uurtje kunnen genieten van warme chocolademelk. Met dit soort tochten wordt het eten verdeeld over alle rugzakken en moet je ook slim zijn en zorgen dat je bepaalde lekkernijen in je rugzak hebt gestopt. Ik had onder andere de chocomel en de snacks bij me. Weet je zeker dat het niet op is als je eens wat later aankomt als je weer eens mooie foto's aan het maken bent.

We lopen dagen door het landschap van een kerstkaart. We lopen de komende 3 dagen door een fantastisch landschap met heel mooi weer. Het is 's nachts een graad of -25 en overdag -10 met een zonnetje. Het is een bijzondere belevenis om zo afgezonderd van alles en iedereen door een kerstkaart achtige omgeving te lopen. Want zo voelt het als je die sneeuw op de bomen ziet liggen met een strak blauwe lucht erboven. En dan die vergezichten, wauw het is hier adembenemend mooi.

30

In de val Door de vele sneeuw die er gevallen is, blijkt dat een cruciaal deel van onze route onbegaanbaar is geworden. Ergens moeten we een kloof door om ons rondje af te maken maar deze is totaal dicht gesneeuwd. Hierdoor moeten we op ons verste punt helaas weer terug lopen. Halverwege de tocht blijven we wel 2 dagen in dezelfde hut slapen om in de omgeving de hoogste berg van dit gebied de Sokosti van 718 m hoog te beklimmen. We lopen al dagen op z'n 250 á 350 meter dus dat pukkeltje dat moet niet z'n probleem worden. Normaal gesproken is dat ook zo maar laat het nou net die nacht heel ander weer worden. De wind draait naar het noorden en nu voelen we het arctische klimaat. De temperatuur daalt overdag naar -28 en door de harde wind van maar liefst windkracht 8 voelt het zo rond de -40.

Op de top van de 718 meter hoge Sokosti


De volgende ochtend gaan we zodra het licht is op weg. We steken pal tegen de harde wind in eerst het meer over en komen vervolgens in een mooi oud bos terecht. In de luwte van het bos lopen we naar de voet van de Sokosti. Al gauw worden we uit de luwte van het bos opgepakt door de wind en binnen de kortste keren loop ik op kop met een heel rijtje lichtgewichten achter me aan. Het is een lange gestage klim van een 450 meter. Vol tegen de wind in komen we na een paar uur boven waar we, wanneer de lucht heel even opentrekt, een prachtig uitzicht hebben. Eindeloze vlaktes met heuvels, bossen en bevroren meren. Tijdens de afdaling neemt de wind langzaam af en komen we in de luwte van het bos weer even bij. Wauw dit was echt wel een bijzondere ervaring.

week uit je rugzak dus die wordt ook elke dag wat lichter. Na zeven dagen komen we weer aan bij het ski-ressort waar we ons buikje 's avonds goed vol eten. Zo'n hele week op expeditievoedsel lopen is prima maar je hebt elke dag te weinig brandstof dus dat moet wel even aangevuld worden. De volgende dag pakken we onze spullen weer in en worden we op de luchthaven van Ivalo afgeleverd en vliegen we weer terug naar Schiphol. Een avontuurlijke reis met een hele leuke groep en weer een mooie nieuwe ervaring rijker. Dit gaan we vaker doen.

De dagen die volgen gaan ons goed af en ik begin het sneeuwschoenwandelen steeds leuker te vinden. Je kan met bepakking en sneeuwschoenen op plaatsen komen waar je anders niet zo snel komt. Die rugzak ben ik wel gewend maar je merkt wel dat het zwaar lopen is. Gelukkig eet je de hele

Elke ochtend spullen weer inpakken en opstellen in een mooi rijtje zodat we achter elkaar aan de smalle paden over kunnen.

Adembenemend mooi winterslandschap

31


Black Mountains

BERGSPORTREIZEN 2021 Kijk voor meer informatie over: Huttentochten in het Zillertal Fotograereis in Schotland Avontuurlijk etsen op Gotland Zweden en nog meer gave reizen op www.blackmountains.nl

boek hier je

avontuur www.blackmountains.nl