Black Mountains 2020

Page 1

bergsportmagazine 2020

Fatbiken op Gotland Verrassend eiland in de Oostzee voor de kust van Zweden

Schlegeis Via de Olpererhutte door de sneeuw naar ItaliĂŤ

Fotograď€ ereis Denemarken/Zweden Op verkenningsreis met Fotograaf Pim van de Maden. Krijtrotsen, kastelen en mooie landschappen.

Black Mountains


Black Mountains

Original Functional Shirt

19,99

€

black / YELLOW

black / RED

black / Blue

dark blue / Blue

light blue / Blue

Blue / white

Te bestellen op:

www.blackmountains.nl

Black Mountains Functional Shirt Te verkrijgen in diverse kleuren en maten

pink / white


bergsportmagazine 2020

Colofon Redactie Jelle de Jong Ontwerp & opmaak idésýn www.idesyn.nl

Uitstel door de kracht van de natuur! Elk jaar geven we een magazine uit van de reizen die we het afgelopen jaar hebben gemaakt. Ook nu maken we dit blad. Alleen in een periode dat de wereld stil staat. Het corona virus heeft de wereld in zijn greep en hebben we noodgedwongen de reizen van begin dit jaar moeten annuleren. Hopelijk kunnen we de huttentochten in september door laten gaan. De fotografiereis naar Schotland & The Highlands hebben verplaatst naar oktober. Hier hebben we nog 1 plek beschikbaar. Terugkijkend op het afgelopen jaar hebben we veel aandacht besteed aan het opzetten van nieuwe reizen om u nog meer mooie reizen te kunnen aanbieden. Zo hebben we nu de mogelijkheid om meer fotoreizen en fietsreizen in het programma op te nemen. De huttentocht in Tirol - Oostenrijk blijft maar we zijn wel opzoek naar een nieuwe huttentocht in een andere omgeving. Volg ons op facebook en instagram of hou de website in de gaten. Ook al staan we nu even stil we gaan zeker weer op pad en dat doen we heel graag met jou.

Fotografie Jelle de Jong Teksten Jelle de Jong Drukwerk Print.com

Black Mountains

Uitgever BLACK MOUNTAINS Verlengde Gildenweg 12i 8304 BK Emmeloord info@blackmountains.nl www.blackmountains.nl

Foto: Evelien fotografie

3


In dit nummer 16

Schleigeis Zillertal! Dagtochten in het uiterste puntje van het Zillertal Door de extreme hoeveelheid sneeuw die in het Zillertal gevallen is, zijn de hutten slecht te bereiken. En dat eind juni! Een mooi verslag van een klassieker in ons reisprogramma die door de enorme hoeveelheden sneeuw ervoor zorgden dat we de... Lees verder op pagina 16

4


6

Rondje Terschelling

12

SeilbrĂźcke Geierlay

22

Fatbiken op Gotland Zweden

Over het strand en door de duinen op een fatbike.

De Eifel in Duitsland is een fraai gebied op korte afstand van Nederland.

En verder 10 Bergmeister Jelle de Jong 14 Wat neem je mee op een reis? 16 Schleigeiss Zillertal Hoe sneeuw eind juni bepaald waar je wel en niet kan komen. 28 FotograďŹ ereis Denemarken/Zweden Een reis in voorbereiding!

Over machtig mooie paadjes door een bijzonder landschap met kuststroken en grillige rotsen.

5


Terschelling De Waddeneilanden hebben zoveel te bieden! 6


Eiland etsen op een fatbike Door Jelle de Jong Het is september, de herfst komt er langzamerhand aan maar het is nog steeds heerlijk zomers weer. Een mooie periode van het jaar om een dag of weekend te gaan fatbiken op één van de Waddeneilanden. Samen met Bram Jippes vertrekken we op vrijdagavond met de boot naar Terschelling te gaan om de volgende dag meteen het eiland rond te kunnen crossen. Natuurlijk over zoveel mogelijk onverharde paden. Het is goed weer als we op vrijdag aan het einde van de dag richting Harlingen rijden. We hebben een overnachting geregeld in hotel De Horper Wielen in Kaard. Als we na een boottocht van 2 uur het eiland op fietsen worden we gespot door een paar vrienden die ook toevallig het weekend op Terschelling zitten. We fietsen terwijl, het schemer wordt, naar Kaard waar we een nette hotelkamer hebben voor de nacht. Na een goede nachtrust en dito ontbijt vertrekken we via de Waddenzee kant naar het oosten van het eiland.

Het meest gefotografeerde huisje van Terschelling We houden ons eerst keurig aan de fietspaden maar zodra het kan slaan we af en crossen we over de kleine duinpaadjes verder naar de oostkant van het eiland. Het mooie van fietsen op een fatbike is dat je immens veel grip hebt en ook door los zand stabiel kan doorknallen. Zwaar is het wel, met die dikke banden heb je ook meer weerstand, maar dat kan voor ons de pret niet drukken en is deels juist wat het zo leuk maakt om op deze bikes te fietsen. Na een paar uur ploegen komen we op het meest oostelijke puntje van het eiland aan, altijd weer een mooi moment als je zo recht op de zee aan fietst. Toen we vanochtend vroeg weggingen was het fris en stond er een stevige oostelijke wind, nu de zon volop schijnt zijn alle laagjes uit en fietsen we met wind mee boven de 25 km per uur over het strand. We zijn niet de enige die dit weekend hebben uitgekozen. Langzamerhand wordt het drukker op het strand.

Drenkelingenhuisje.

Eindeloos over het strand fietsen.

7


Na een tijdje van links naar rechts en vlak langs de zee te hebben gefietst komen we bij het meest gefotografeerde huisje van Terschelling aan, het Drenkelingenhuisje. Ook wij doen een poging om een mooie plaat te maken. Na even wat gegeten en gedronken te hebben vervolgen we ons pad en spreken we af om bij de eerste de beste strandtent koffie te gaan drinken. De hele dag fietsen, buffelen, afzien en genieten prima maar we doen dit ook voor ons plezier, dus er zal ook af en toe gegeten en gedronken moeten worden.

We hebben dik 70 km geetst over het strand en door de duinen. Zo verdwijnen de uren van de dag en komen we steeds westelijker uit richting West Terschelling. We hebben nog een paar uur voordat de boot ons weer terug brengt naar de vaste wal en besluiten om het brede strand op te gaan om helemaal langs de zee te fietsen. Het harde zand van eerder die dag komen we niet meer tegen en af en toe ploegen we met 10 km per uur over het zuigende zand. Na een uur vind ik het wel even welletjes en met niemand in de omgeving te vinden plons ik even de zee in voor een welverdiende verfrissing.

8

We moeten nog een uurtje bikkelen en ploegen voort over het strand. We houden vol en komen dan weer in de bewoonde wereld waar we bij een strandtent neervallen en ons te goed doen aan heerlijke koude drankjes en wat hapjes. In de verte zien we de boot aankomen, tijd om de spullen in te pakken en naar de haven te gaan. De dag zit er weer bijna op. We hebben dik 70 km gefietst, het meeste over het strand, en besluiten de dag met een goede maaltijd en een biertje op het dek van de boot. Als we de haven van Harlingen binnenvaren knipoogt de zon nog even naar ons. Weer een mooie trip op een mooi eiland. De moeite waard om een dagje naar één van onze mooie Waddeneilanden te gaan. Dit kan je ook met de gewone fiets doen maar blijf dan wel op de fietspaden of huur een fatbike bij één van de fietsverhuurbedrijven en beleef een unieke ervaring.

Bram ploegt lekker door over het eindeloos lijkende strand van Terschelling. Ontelbaar veel schaaldieren, wat er dan van over is.

De zon gaat prachtig onder op de Waddenzee


Even zwemmen op de verlaten stranden van Terschelling.

9


Reisbegeleider Jelle de Jong Op fotoreis naar de Schotse Hooglanden en Fatbiken op het eiland Gotland in Zweden!

We leven op dit moment is een bizar rare tijd. We moeten allemaal thuis zitten en zo weinig mogelijk contact hebben met anderen. Wat voor effect heeft dit op ons als mens? We zullen het vast allemaal op een andere manier beleven. Maar één ding is zeker, ooit trekken we er weer op uit en gaan we weer op reis. Black Mountains is er klaar voor en zodra het kan gaan we weer. In het dagelijkse leven run ik mijn eigen designbureau Idesyn. Ik ben gespecialiseerd in branding. Dat is een mooi woord voor het bouwen van merken. Naast dit mooie werk ga ik er zoveel mogelijk op uit. Soms kies ik ervoor om zelf wat meer eigen trips te maken en de andere keer nemen we veel mensen mee de bergen in. Mijn doel is om u te laten zien hoe mooi de wereld van de bergen is en dat je dat heel goed kan combineren met een drukke baan. Het is een kwestie van keuzes maken. Het geeft mij veel drive en kan ik mijn passie naleven. Het geeft mij echt een kick als ik anderen kan laten genieten van iets wat ze niet zo snel zelf zouden doen. Als het kan gaan we in september nog naar Oostenrijk om een paar huttentochten te maken. Zin om mee te gaan! Ik ga zeker, ga je mee? Ik zie je bij BLACK MOUNTAINS.

10

BLACK MOUNTAINS We kijken terug op een jaar met veel trips die in het teken stonden van voorbereidingen op nieuwe reizen. Zo hebben we ons programma uitgebreid met 2 fotografiereizen. Samen met vakfotograaf Pim van der Maden organiseren we deze reizen naar Wales, Schotland en Scandinavië. We wisselen de reizen af en proberen elk jaar een mooie fotografiereis te maken. Daarnaast hebben we ook veel reacties gekregen om keer een avontuurlijke fietstripk te organiseren op de mountainbike. Deze reis heb ik dit afgelopen jaar voorbereid en kunnen we op aanvraag inzetten. Heb je een groepje waar je met vrienden eens een unieke trip wilt maken? Of wil je als bedrijf eens een bijzondere teambuildings evenement inzetten? Dan kunnen we dit vanuit Black Mountains voor je organiseren. Ik ga zelf als gids en begeleider mee. We gaan ook dit jaar weer mooie ervaringen opdoen en gaan we naar Schotland voor een fotografiereis. Eén ding is zeker met BLACK MOUNTAINS beleef je mooie avontuurlijke reizen voor jong en oud, ervaren of als beginner.


Fotograereis

Edinburgh & The Highlands Schotland 9 daagse hiking en fotografiecursus in één reis

Zwaarte:

Inclusief: Heen- en terugreis, veerboot, overnachtingen met ontbijt en avondmaaltijd. Onder begeleiding door een reisbegeleider en een vakfotograaf.

Beklim een munro of laat je betoveren door de schoonheid van Schotland Na de succesvolle fotografiereis naar Wales hebben we de reis naar Schotland gesplitst in 2 opties. Optie één is de reis naar Sky en optie twee, nieuw in het programma, is de reis naar de Highlands van Schotland. Laat je betoveren door dit spectaculaire landschap. Of we nu in maart of oktober/november gaan het licht is daar altijd bijzonder. In oktober van dit jaar gaan we deze nieuwe reis met een groep ontdekken en kunnen we volgend jaar een mooi verslag opnemen in ons magazine. Wil je niet zo lang wachten kijk dan of je nog mee kan.

Meer informatie en ervaringen op:

blackmountains.nl/fotografiereis-schotland

11


Geierlaybrücke De Eifel in Duitsland heeft zoveel te bieden.

Door Jelle de Jong

Als je in Nederland woont en je houdt van de bergen dan moeten we altijd minimaal 1000 km rijden om echte bergen tegen te komen. Daarom is Black Mountains ook voornamelijk actief in de Alpenlanden. Nu we meer trips maken en er meer klanten mee zijn geweest, kijken we ook om ons heen naar leuke alternatieve ideeën. Als je wat dichterbij kijkt kom je al gauw terecht in de Ardennen, richting de Harz of het Sauerland. Relatief dichtbij, op 3,5 uur vanaf Emmeloord ons basiskamp, ligt de prachtige Eifel met daarbij de Hunsrück. En laten ze daar nou een machtig mooie hangbrug hebben gebouwd, de Geierlaybrücke. Een bezoekje waard. En zo vertrok ik half februari samen met mijn maat Bram voor een weekendje Eifel met als doel de 360 meter lange Seilbrücke de Geierlay te bezoeken. Op vrijdagochtend op pad en na 4 uurtjes rijden kwamen we aan bij het plaatsje Alflen waar we in een mooie jachthut ons onderkomen hadden voor dit weekend.

12

Het had de afgelopen dagen gesneeuwd en er lag her en der toch een 20 cm sneeuw. Verder was het mooi droog en koud weer. Ideale omstandigheden voor een paar mooie trekkings. Na de lunch gauw de spullen pakken en hop in de auto op weg naar Büchel voor een mooie inlooptocht naar de Bücheler Mühle. Door de hoeveelheid sneeuw was het wel verstandig om de gamashen (gators) om te doen, deze gamashen doe je om je schoenen en voorkomen dat er sneeuw in je schoenen komt. Wat loopt dat toch altijd mooi zo'n wit landschap. Niet wetend wat er onder je ligt, gaten, stenen etc. het maakt het lopen altijd net even wat interessanter. Onderweg lopen we over mooie smalle paadjes langs het stroompje de Endertbach tussen de steile rotsformaties en mooie ijs partijen van het Enderttal. Je waant je in een totaal andere wereld op slecht een paar uurtjes van thuis. Het klinkt misschien niet zo stoer, ik ga lopen in de Eifel, maar mooi is het hier wel en zeker de moeite waard. Na een fraaie tocht van een paar uur begint het te schemeren en gaan we terug voor een welverdiende schnitzel met pommes. Dat hebben ze hier natuurlijk ook en Weißbier schenken ze hier ook met plezier.


Na een goede nacht de volgende ochtend vroeg op pad. We rijden eerst een uurtje naar het plaatsje Mörsdorf. Daar begint een mooie route van ongeveer 20 km rondom en over de Geierlaybrücke. Het had de afgelopen nacht gevroren en bij de brug aangekomen blijkt de brug best glad te zijn. Het is nog vroeg en we zijn de enige, dat maakt het wel anders dan als de brug volstaat met mensen zoals in het seizoen regelmatig her geval is. Voorzichtig schuifelend over de zeer gladde houten sporten lopen we naar het midden van de brug. 360 meter is best veel en als je weer omhoog loopt merk je hoe steil en glad het is. Door de kou hangt het dal vol mist wat een mystiek schouwspel oplevert.

De volgende morgen is het weer lekker fris en voordat we weer richting Nederland gaan willen we nog een ochtendwandeling maken. Vanuit ons onderkomen kunnen we zo het bos in. Hier ligt nog wel veel sneeuw tot soms wel kniediep. Lekker banjeren door de sneeuw en genieten van wat moeder natuur je geeft. Soms heb je niet veel nodig in het leven. Een mooi gebied, een brug, wat sneeuw en de wil om het te zien, dan kom je een heel eind. Ook een keer een lang weekend de Eifel in? Of het nu voorjaar, zomer, herfst of winter is het is hier altijd mooi. Vanuit Black Mountains kunnen we op aanvraag deze reis voor je organiseren.

De Geierlaybrücke is 360 meter lang en hangt op 100 meter hoogte! We vervolgen ons pad in de wetenschap dat we op de terugweg er weer overheen mogen. In vergelijking met de dag ervoor ligt hier relatief weinig tot geen sneeuw. Na een mooie trip van 20 kilometer komen we aan het einde van de dag weer bij de brug aan waar het een stuk drukker is geworden. Doordat we een andere route hebben genomen zijn we door het dal weer naar boven gelopen en komen we onder de brug door wat ook een mooi beeld geeft hoe imposant zo'n hangbrug wel niet is. Tevreden na een mooie dag keren we terug naar onze hut en na een goede maaltijd was slapen niet echt moeilijk.

13


Materiaal Wat neem je mee als je de bergen ingaat?

Schoeisel & Sokken

www.blackmountains.nl/paklijst

Broeken, Shirts & Jassen

Goed zittende wandelsokken voor optimaal comfort.

Trekking short van exibel materiaal.

Trekking broek van exibel materiaal.

Hoge stevige wandelschoen (B/C) voor langere trekkings en huttentochten.

Tegen de kou Goede hoofd en handen bescherming tegen de kou.

Functioneel shirt voor comfort en snelle droging.

Softshell of hardshell afhankelijk van weercondities en persoonlijke voorkeur.

Rugzak & stokken

Tussenlaag met lange mouwen.

minimaal 28L rugzak en een paar goede wandelstokken

14


huttentocht

Zillertal Tirol Oostenrijk 5 daagse huttentocht

Zwaarte:

Inclusief: begeleiding en overnachtingen met ontbijt en avondeten. Exclusief: heen- en terugreis.

Hiken over de paden van de Peter Habeler Runde en Italiaans eten. De topreis in ons programma is de huttentocht in het Zillertal over de paden van de Peter Habeler Runde. Het maakt niet uit in welk deel van het bergwandel seizoen we hier zijn. De reis is elke keer anders. Vroege of late sneeuw in het jaar, mist, regen of zon, elke reis is totaal anders. We passen de reis aan de omstandigheden aan waar nodig. Maar welke aanpassing we ook doen elke reis is de moeite waard. Slapen in bemande berghutten op hoogte geeft een bijzondere dynamiek aan deze reis. Een mooi gebied van Oostenrijks bier tot Italiaans eten in Zuid Tirol deels over paden van de Peter Habeler Runde. Een aanrader. Meer informatie en ervaringen op:

blackmountains.nl/huttentocht-zillertal

15


Schlegeis Vanuit de DominkushĂźtte dagtochten maken!

16


Vanuit het dal elke dag een andere route naar boven. Door Jelle de Jong In het voorjaar van 2019 heb ik twee huttentochten op het programma staan. Ik krijg ze vrij vlot vol geboekt en besluit om ze beiden achter elkaar door te laten gaan. De eerste groep komt op zaterdag aan en vertrekt op woensdag en de tweede groep komt op donderdag aan en vertrekt weer op maandag. Zo kan ik in tien dagen twee groepen laten genieten van het mooie Zillertal. Het zou toch wat anders lopen dan eerst gedacht. Ik hou altijd de weersomstandigheden goed in de gaten. Vooral de laatste jaren zien we dat de periodes dat we hoog kunnen lopen veranderen. Voorheen konden we begin juni prima de bergen in en waren de passen bijna sneeuwvrij.

Er ligt her en der wel tot 7 meter sneeuw in het Zillertal ... Persoonlijk heb ik niet zo'n moeite met wat sneeuw maar we kunnen het risico niet nemen dat er iemand zonder ervaring een uitglijder maakt. Het devies is dan ook dat het echt veilig moet zijn en dat er grotere groepen ook normaal over de nog aanwezige sneeuwvelden heen kunnen. Nu hebben we aan de zuidkant van de Hintertux een paar lastige stukken die zeer steil zijn en in de schaduw liggen. De zon is dan nog niet hoog genoeg om alles weg te laten smelten. Ook dit jaar is er heel veel sneeuw gevallen tot wel 7 meter op een hoogte van 2500 meter en hoger. Dat duurt wel even voordat de sneeuw weggesmolten is. We hadden de huttentochten al naar het einde van juni gepland maar toch wordt het lastig. Dan twee dagen voordat ik weg zou gaan krijg ik een belletje van de eerste groep dat er een kink in de kabel zit en dat ze niet meekunnen. Heel vervelend omdat iedereen er naar uitkijkt. Van de tweede groep zeggen er ook een paar af in verband met prive omstandigheden. Wie overblijft is mijn broer Jan die in dat weekend jarig is. Geen mooiere plek om dit dan samen te vieren in de bergen van het Zillertal.

Na een pittige klim naar de OlpererhĂźtte de beloning voor een fantastisch uitzicht over het stuwmeer Schlegeis en de 3470 m hoge Hochferner. . Heel veel sneeuwvelden nog zo eind juni.

17


Ondanks de afzegging ga ik op zondag alvast naar de bergen, ik moet er zelf ook even uit en vind het altijd wel fijn om een paar dagen alleen in de bergen door te brengen. Even het hoofd leeg maken. In 2018 heb ik kennis gemaakt met Heiko en Juliette Lapp van de Dominikushutte en besluit om daar een kamer voor een week te reserveren. Zoals altijd ben je daar welkom. De Duitse Heiko, is met de Nederlandse Juliette getrouwd en spreek zeer goed Nederlands wat altijd erg hilarisch is. Het weerzien is een warm welkom en ik geniet van het prachtige weer en maak vast een paar verkenningstochten, voordat ik op woensdag mijn broer Jan van het vliegveld in Innsbruck haal. Via Heiko hoor ik al dat je bovenlangs niet van het Friesenberghaus naar de Olpererhütte kan en dat ook één van de passages tussen de Olpererhütte en het Pfitscher Joch Hause niet begaanbaar is. Om van hut naar hut te gaan wordt zo wel erg lastig. Op woensdag rij ik naar Innsbruck en haal ik Jan van het vliegveld op. Ik vertel hem dat de zo gewenste huttentocht geen optie is en dat we het moeten doen met dagtochten vanuit de Dominikushütte nabij het stuwmeer Schlegeis. De hutten Pfitscher Joch Haus, Friesenberg en Olpererhütte

18

Enkele passages tussen de hoger gelegen hutten liggen nog vol met sneeuw! zijn wel vanuit het dal te bereiken en dat is wat we dan ook gaan doen. De eerste dag lopen we rustig het dal uit richting het Pfitscher Joch Hause of zoals op zijn Italiaans "Rifugio Passo di Vizze". Klinkt toch net even wat anders. Onderweg komen we nog enorme sneeuwpartijen tegen waar we nog even op en over klauteren. We vermaken ons prima en het weer is warm en de omgeving prachtig. Ik kom hier nu al heel wat jaren maar blijf het hier prachtig vinden ook omdat ik zie dat de mensen die ik meeneem hier ook zo van kunnen genieten. We lopen aan het einde van de dag weer naar beneden en strijken neer op het terras bij Heiko met een mooi


uitzicht op het stuwmeer. Biertje erbij, lekker wat eten en 's avonds nog een kaiserschmaren. De volgende dag gaan we weer op pad, nu naar de Olpererhutte via de steile snelle route. In 2 uur ben je boven en kan je genieten van deze bijzonder mooie omgeving. Na de lunch lopen we westelijk richting Italië. Ik was hier een paar dagen geleden en toen lag er beduidend meer sneeuw, het smelt dan toch hard. De zachte sneeuw kan ook problemen geven omdat het geen draagkracht meer heeft, uitkijken dus. We kunnen tot halverwege lopen om dan via een vallei naar beneden te gaan. Dit is wel een hele mooie route waar je tussen beekjes met snel stromende smeltwater loopt en af en toe een beste waterval tegenkomt. We genieten volop van de routes en van de tijd dat we dit samen kunnen doen. We spreken elkaar meestal vluchtig, hebben beiden altijd genoeg te doen, dus dit is echt leuk om samen te beleven.

We doen het rustig aan en nemen de tijd om hier hoog boven het stuwmeer te genieten van de bergen en het mooie weer. Het is al laat in de middag als we terug gaan richting de Dominkushütte. Na een feestdiner van Heiko gaan we slapen om de volgende dag weer terug naar huis te gaan. Ondanks dat we niet van hut naar hut hebben kunnen lopen, hebben we samen een fantastische week gehad met prachtig weer. Dit gebied is zo ontzettend mooi en uitdagend dat hoe vaak je hier ook bent geweest toch elke keer weer geraakt wordt door haar schoonheid. Die huttentocht staat en gaan we samen nog een keer doen. Het is zondag als we terug naar Nederland rijden. Het is rustig op de weg en besluiten via de Fernpaß te rijden, hier is het wel druk, om zo nog even naar het Porsche museum in Zuffenhausen Stuttgart te gaan. Een mooie afsluiting van een mooie week. Volgend jaar komen we weer terug.

De volgende dag maken we op Jan zijn verjaardag de trip naar het Friesenberghaus. Een kleine 700 meter omhoog over prachtige bergpaadjes en mooi uitzichten. We zien dat er inderdaad ook hier nog veel sneeuw ligt en dat het gekke werk zou zijn, en het risico van vallen te nemen, om de passages wel te lopen. Veiligheid staat voor alles, die bergen blijven er wel. Eénmaal boven nemen we het er van met koffie en apfelstrudel. Wat een plek om je verjaardag te vieren!

Uitzicht op de 3476 m hoge Olperer. Koffie en taart bij het Friesenberghaus op 2498 m hoogte.

Bovenop de pas met Italië.

Jelle door de sneeuwvelden.

Heiko en Juliette bij hun Dominikushütte aan het Schlegeis.

19


branding your business

BRANDING

ONTWERP

WEBSITE

FOTOGRAFIE

COMMUNICATIE

SIGNING

TEKSTSCHRIJVEN

MAGAZINE

Wat kunnen we voor u doen... idésýn is een creatief en veelzijdig reclamebureau. Van branding your business tot het verzorgen van de juiste reclame materialen. Bij idésýn bent u aan het juiste adres.

www.idesyn.nl the branding company


Avontuurlijketsen

Graveletsen op Gotland Zweden 9 daagse MTB tour

Zwaarte:

Inclusief: begeleiding, heen en terugreis met fietsvervoer, bootovertocht, overnachtingen, ontbijt en avondmaaltijd.

Uitdagende routes, volop genieten, mooie omgeving en afzien. Speciale fietsreis zoals er maar weinige bestaan. Op het mooie eiland Gotland in de Oostzee voor de kust van Zweden slaan we ons basiskamp op in een vakantiewoning. We maken elke dag een lus van 60 tot 90 km over de meest mooie paadjes van dit eiland. Er zijn geen vaste routes, we kunnen ze zelf uitzoeken. Over gravelroads, zandpaadjes en af en toe verharde wegen ontdek je dit bijzondere landschap. Heb je interesse voor deze nieuwe fietsreis stuur ons dan een berichtje via de website. We nemen dan contact met je op. Ga je mee op avontuur? Meer informatie en ervaringen op:

blackmountains.nl/avontuurlijkfietsen

21


Gotland Op verkenning over dit bijzondere eiland.

22


Op de fatbike over eindeloos mooie weggetjes! Door Jelle de Jong Al een paar jaar krijg ik de vraag of ik niet eens een ATB trip wil organiseren. Veel mensen weten dat ik op IJsland heb gefietst. Maar dat is echt buitencategorie en is een hele onderneming om dat te organiseren. Het gaf wel iets om over na te denken of we niet een alternatief konden bedenken. Zo dook ik de boeken in en zocht ik het internet af naar mogelijke routes. Het bleek nog niet zo eenvoudig te zijn om een gebied te vinden waar je dagen kan rondfietsen zonder al te veel mensen tegen te komen. Het doel van Black Mountains is om mensen op een andere manier van het leven te laten genieten en ze een mooie ervaring te geven zonder dat het extreem duur wordt. Wat ik met elke reis doe is om te kijken wat ik zelf gaaf vind en daar mensen voor te enthousiasmeren. Zo kom ik na lang zoeken op een route uit op het eiland Gotland. Gotland ligt op drie uur varen voor de oostkust van Zweden in de Oostzee.

In mei &juni is het hier prachtig en nog lekker rustig! De afstand naar Nederland is ongeveer 1200 km. Zover is het ook naar Italië en dus een optie. Ik duik erin en raak steeds enthousiaster met wat ik op internet kan vinden. Tijd om het uit te gaan werken en op reis te gaan. En zo vertrek ik op zaterdag 9 november met de auto, fatbike achterop, richting Zweden. Ik wil het niet in één keer rijden en overnacht in Kopenhagen. De volgende ochtend maak ik een omweg om via Helsingor de veerboot naar Helsingborg Zweden te nemen. Ik heb tijd zat want de boot naar Gotland vanuit Oskarhamn vaart pas om 20.15 uur. Het is nu geen seizoen dus gaat er maar 6 keer per week een boot. Onderweg in Zweden begint het zachtjes te sneeuwen, dat maakt het voor mij nog specialer. De weerberichten zijn een beetje wisselend voor de komende dagen, we gaan het zien.

Een mtb fiets kan ook maar het is zoveel leuker op de fatbike! Bijzondere zonsondergang bij Rhossili

Kalkformaties op het strand en typisch Scandinavische haventjes.

23


Na een dag reizen kom ik om 12 uur 's nachts aan op Gotland en dan moet ik nog een minuut of 30 rijden naar Farösund op het meest noordelijke punt van het eiland waar ik een appartementje heb geregeld.

Ik ets de hele dag over zandpaadjes en oneindige gravelroads! De volgende morgen is het prima weer, het heeft gevroren vannacht dus goed warm aankleden is het devies. Ik heb een tocht van 70 km uitgezet en ga op pad om de omgeving te verkennen. Ik fiets over gravelroads, bospaden en strandweggetjes door natuurgebieden, steengroeven en gave kuststroken de hele dag rond. Het is echt genieten. Dit eiland is 125 km lang en 55 km breed en in deze tijd van het jaar bijna uitgestorven. Je fietst de hele dag op en af, soms even steil soms glooiend. Ongemerkt heb ik vandaag meer dan 400 hoogtemeters gefietst. Voldaan kom ik in de middag weer terug bij mijn appartementje. Om 16.00 uur gaat de zon al onder dus de dagen zijn kort, en evalueer ik de dag en bekijk ik wat ik gefietst heb. Onderweg heb ik nog een mooie locatie met uitzicht op de baai gevonden die als uitval basis kan dienen waar je alle kanten op kan gaan en 's avonds weer terug komt om te relaxen. Genoeg mogelijkheden dus. Ik maak de plannen voor de komende dagen klaar. Het weer verandert naar storm en heel veel regen en omdat ik vrijdagavond weer terug ga met de boot heb ik nog 4 dagen om te fietsen en de omgeving te bekijken.

24

Door de veranderde weersverwachtingen gooi ik het plan om en besluit om de volgende dag met een veerdienst naar een hoger gelegen eilandje Faroe te gaan. Hier staan enorme kalksteenformaties op het strand uit te kijken over de woeste Oostzee. De volgende ochtend is het al aan het stormen, de wind beukt op de open veerpont en ik verschuil me achter een vrachtwagen om uit de wind te staan. Het water stuift als een malle over de boot heen. Dit belooft wat.

In eens fiets ik dwars door een oude steengroeve. Steen-, gravel- en zandpaden genoeg langs de honderden kilometers lange kustroken van Gotland en Faroe.


Eindeloos veel mooie kuststroken. Enorme kalkformaties. De zon komt prachtig op.

De Oostzee beukt woest op de kust.

Na een minuut of 20 sta ik op het eilandje Farö en sla na het verlaten van de veerpont rechtsaf pal tegen de wind in langs de kust het eiland op. Prachtige weggetjes over gravel, stenen en zand door een bijzondere natuur. Ik maak her en der wat beeldmateriaal en fiets tegen de wind in verder het eiland op. Ik maak door een natuurgebied een mooie lus en plots uit het niets breekt mijn ketting, shoot die had ik even niet zien aankomen. In al die 30 jaar dat ik op de mountainbike fiets heb ik maar één keer eerder mijn ketting gebroken. Ik had mijn fatbike voor vertrek nog laten nakijken maar waarschijnlijk heb ik toch ergens een kei geraakt waardoor mijn ketting beschadigd raakte. Ik heb alles bij me behalve een ketting repareersetje. Houdt hier de trip op? Eerst maar terug naar de boot. Na een uurtje kom ik weer bij de veerboot aan en steek ik over terug naar Farösund.

vanmiddag de boot terug gaat naar Oskarhamn. Ik mag gelukkig mijn ticket omzetten en kan ik mee. 's Nachts meren we weer aan op het vasteland van Zweden en na een autorit van 4 uur kom ik midden in de nacht aan in Kopenhagen, waar ik overnacht. De volgende ochtend rijd ik relaxed terug naar Nederland.

Terug in Farösund bel ik een paar fietsenzaken maar alles is dicht. Alleen in het seizoen zijn er blijkbaar fietsenmakers. Les geleerd, kettingsetje mee.

Wil je een keer mee naar Gotland en lekker fietsen over de meest leuke paadjes van dit enorme eiland? Stuur me dan gewoon een berichtje via info@blackmountains.nl

Het liep wat anders maar dat hoort er ook bij. En ik kom zeker terug. Het is daar zo gaaf en je kan daar prachtig ronddwalen en je eigen routes maken, prachtig. Ik ben een fan van Scandinavië en dat wordt elke keer weer bevestigd. De mooiste tijd van het jaar is eind mei en juni. De weersomstandigheden zijn dan vaak gunstig en het hele eiland staat dan in bloei. De temperaturen zijn vergelijkbaar met Nederland.

Omdat het weer echt heel slecht wordt vind ik het zonde om drie dagen te wachten op de boot. Ik pak alles in en vertrek via een mooie omreis naar de haven van Visby waar

25


Fotograereis

Scandinavië Kopenhagen, Denemarken & Zweden Zwaarte:

7 daagse hiking- en fotografiereis Inclusief: Heen- en terugreis, veerboot, overnachtingen met ontbijt en avondmaaltijd. Begeleiding bij de hikes en een vakfotograaf.

Unieke combinatie van gave hikings en fotografen in Scandinavië. Naast de fotografiereizen naar Wales en Schotland bieden we sinds dit jaar de mogelijkheid aan om een keer een stuk van Scandinavië te ontdekken. Deze fotografiereis leidt u langs bijzondere natuur en staat bol van de cultuur. De rust, de weidsheid en de typische Scandinavische cultuur, je komt het in deze reis allemaal tegen. We Klauteren over rotsen en langs kliffen, je ontdekt hier de mooiste plekjes. Net als de oude straten in Kopenhagen. Deze reis is geschikt voor enthousiaste amateur fotografen die onder leiding van een vakfotograaf hun vaardigheden willen upgraden. De hikes zijn met een normale conditie goed te doen en nergens is het gevaarlijk. Meer informatie en ervaringen op:

26

blackmountains.nl/fotografiereis-scandinavie


Fotograereis

The Brecon Beacons Wales 7 daagse hiking en fotografiecursus in één reis

Zwaarte:

Inclusief: Heen- en terugreis, veerboot, overnachtingen met ontbijt en avondmaaltijd. Begeleiding bij de hikes en een vakfotograaf.

Unieke combinatie van hiken en fotografen in het fotogenieke Wales. Een blijvertje in ons reisaanbod is de bijzondere reis naar het zuiden van Wales. Diep in Wales liggen de Brecon Beacons oftewel de Black Mountains. Woeste landschappen puur natuur en oogstrelende kustlijnen. We maken deze reis in november. In deze periode van het jaar is het licht hier fantastisch en de ongerepte natuur is hier ongerept. Deze reis is geschikt voor enthousiaste amateur fotografen die onder leiding van een vakfotograaf hun vaardigheden willen upgraden. De hikes zijn met een normale conditie goed te doen en nergens is het gevaarlijk. Hierdoor komen we wel op de meest mooie plekjes waar niet iedereen komt. Kortom een aanrader. Meer informatie en ervaringen op:

blackmountains.nl/fotografiereis-wales

27


ScandinaviĂŤ Voorbereiding fotograď€ ereis door Kopenhagen, Denemarken en Zweden.

28


Samen met Pim mooie fotolocaties bekijken. Door Jelle de Jong Om een gevarieerd reisprogramma te kunnen aanbieden hebben besloot ik samen met Pim van der Maden om een viertal fotografiereizen te ontwikkelen. De reizen naar Wales, Engeland en Sky & The Highlands in Schotland staan al op het programma. We wilden kijken of het mogelijk was om het programma uit te breiden met een reis naar Scandinavië. Hierdoor krijgen we vier fotografiereizen die we naar de wens van de deelnemers kunnen inzetten. Om de reis naar Scandinavië uit te werken is een bezoek aan de verschillende locaties belangrijk. Voor mij is Scandinavië bekend terrein maar voor Pim is het nog vrij nieuw. En zo vertrekken we eind mei voor een lang weekend richting Denemarken en Zweden.

Het verkennen van een nieuwe reis is heel belangrijk! Op vrijdagmorgen vertrekken we naar Kopenhagen waar we voor twee nachten een hotel hebben geboekt. Een propvol programma waar we zoveel mogelijk plekken willen bekijken en ook nog een route in Zweden willen lopen, moet kunnen. Aan het einde van de dag komen we bij ons hotel aan om even later weer te vertrekken om wat locaties in het centrum van Kopenhagen te bekijken. Kopenhagen is echt een hele mooie stad met oude en moderne gebouwen, mooie parken, een hele oude haven met prachtige gekleurde huizen en je kan er overal goed eten. Wat we dan ook doen. Het begint langzaam donker te worden, tijd om terug te gaan naar ons hotel. De volgende ochtend gaan we op weg naar Malmö, Zweden. Via de brug en de tunnel naar Zweden om dan omhoog te rijden naar het plaatsje Mölle een stukje boven Helsingborg.

Nyhavn Kopenhagen. Een doorkijk vanuit het Kongens Have Park

29


De veerboot van Helsingborg Zweden meert aan in Helsingor Denemarken. Rotsen en afgronden aan de kust om de Kullaberg Zweden.

Op deze landtong kan je het vasteland van Denemarken zien liggen. Hier loopt een hele mooie route over bergachtig terrein met mooie kuststroken vol grotten, kliffen, afgronden en vergezichten. In verband met ons drukke programma lopen we niet de hele route van 16 km. We krijgen zo wel een goed beeld wat we hier zouden kunnen doen en houden we voldoende tijd over om nog andere locaties te bekijken. Na een goede hike, waar we mooie plekken hebben gespot, stappen we weer in de auto. We rijden terug naar Helsingborg waar we met de veerdienst in een kwartiertje aankomen in Helsingor Denemarken. Overal kom je in ScandinaviĂŤ prachtige oude kastelen tegen en vanaf de veerboot zie je er al een paar liggen.

30

Na aankomst in Helsingor rijden we door naar Slot Frederiksborg in Hillerod. Een kasteel gebouwd in de 17de eeuw door de Hollanders is echt een aanrader. Imposante gebouwen met een prachtige baroktuin aan een grote vijver. Bomvol historie en prachtig om te fotograferen. Nu op weg naar de kust voor een paar mogelijke zonsondergangspots. We rijden omhoog richting de kust en komen aan in een heel klein plaatsje Hundested. Langs de kust kunnen we een pad omhoog lopen naar een paar zandkliffen, oppassen dus, niet te dicht langs de rand. We lopen verder en komen dan aan bij het huis van Knud Rasmussen. Deze in 1879 geboren poolreiziger was half Groenlandse en half Deens en heeft hier altijd gewoond. Zijn huis is een museum geworden. Ook hier genoeg mooie plekken om goede foto's te maken. Na een snelle hap rijden we verder om nog een mogelijke basiskamp locatie te bekijken aan het Roskildefjord. De zon gaat langzaam over het fjord onder, tijd om terug te gaan naar ons hotel in Kopenhagen.


De volgende ochtend gaan we weer opweg naar Nederland. We rijden eerst nog een stuk naar het zuiden van Sjaelland waar we de krijtrotsen van Stevn Klint willen bekijken. Iets zuidelijker liggen de nog grotere krijtrotsen van Mons Klint. Omdat ik deze kliffen ken bezoeken we ze niet maar deze komen zeker ook in de reis terug. De rotsen bij Stevn Klint met zijn oude vuurtoren uit 1816 en de oude kerk uit 1200 zijn het bekijken meer dan waard. In 1928 stortte de halve kerk door erosie van de klif af. Na wat rondgekeken te hebben gaan we terug en bekijken we nog een mogelijke basiskamp locatie en zijn er van overtuigd dat dit een mooie reis word. Een mooie reis door de prachtige Scandinavische natuur en cultuur. De weidsheid, de rust, de vele bijzonder objecten en de vriendelijke mensen in Denemarken en Zweden maken deze reis zeer de moeite waard.

Smokkelpaadjes langs de kust van Stevn Klint Denemarken.

Slot Frederiksborg in Hillerod.

De avond valt over het Roskildefjord.

31


Black Mountains

BERGSPORTREIZEN 2020 Kijk voor meer informatie over: Huttentochten in het Zillertal Fotograereis in Schotland Avontuurlijk etsen op Gotland Zweden en nog meer gave reizen op www.blackmountains.nl

boek hier je

avontuur www.blackmountains.nl