Black Mountains magazine 2019

Page 1

bergsportmagazine 2019

KĂśnigssee Berchtesgaden Zuid-Duitsland laat je verrassen

Huttentocht Zillertal Geen trip is het zelfde

Foto Pim van der Maden

Fotograď€ ereis Wales Fantastische landschappen, kliffen, watervallen en afzien op de hoogste berg van zuid Wales, de Pen-y-Fan!

Black Mountains


Black Mountains

Original Functional Shirt

19,99

â‚Ź

black / red

black / Blue

dark blue / Blue

light blue / Blue

Blue / white

Te bestellen op:

www.blackmountains.nl

Black Mountains Functional Shirt Te verkrijgen in diverse kleuren en maten

pink / white


bergsportmagazine 2019

Colofon Redactie Jelle de Jong Ontwerp & opmaak Miracle Design www.miracledesign.nl

De kracht van de geest! Voor u ligt het tweede exemplaar van ons Black Mountains magazine. Een blad wat u meeneemt op de reiservaringen van het afgelopen jaar. Dit geeft u een inkijk hoe deelnemers een reis bij Black Mountains ervaren. Voor vele is het de eerste keer dat ze op deze manier de bergen ervaren. Leuk op te zien dat mensen binnen een paar dagen helemaal verliefd worden op de bergen. De vooroordelen over saai en makkelijk slaan om in bewondering en afzien. Vooral de stilte en het besef hoe klein we als mens zijn in deze landschappen spreekt de deelnemers erg aan. Sommige moeten ook echt diep gaan en hoe sterk is dan de geest? En hoe reageren anderen daarop als ze merken dat medereizigers het lastig hebben. Dan is het heel mooi om te zien dat de bergen mensen dichter bij elkaar brengen. We doen het samen, we wachten wel even, eet even wat en kom op je kan het. En als we dan samen bij de hut komen of bovenop de top staan en iedereen heeft een glimlach op zijn of haar gezicht. Dat is onbetaalbaar. Dat is wat we bij Black Mountains doen, mensen een ervaring geven en we maken samen de geest sterker om door te gaan en te genieten van al dat moois wat de natuur ons geeft

FotograďŹ e Jelle de Jong Teksten Marlinde Kramer Henk Dolstra Jelle de Jong Drukwerk Print.com

Black Mountains

Uitgever BLACK MOUNTAINS Verlengde Gildenweg 12i 8304 BK Emmeloord info@blackmountains.nl www.blackmountains.nl

Foto: Evelien fotograďŹ e

3


In dit nummer 22

Wales en de Brecon Beacons! Een hiking & fotograereis in de Black Mountains van Wales Nieuwe reis in het programma van Black Mountains is de hiking & fotografiereis naar Zuid-Wales. Verderop in het magazine kunt u een verslag lezen van Marlinde Kramer, één van onze deelnemers aan deze nieuwe reis. Een reis die ook voor dit jaar weer op het programma staat. Juist de combinatie van gave hiking routes en de scholing van de fotografie maakt deze reis erg interessant. Lees verder op pagina 22

4


6

Konigssee Berchtesgaden

16

Huttentocht Zillertal

26

Sneeuwschoenwandelen

Hiken door het zuidelijkste stukje van Duitsland.

miljoenen rotsblokken, dodelijke passages en heel veel plezier.

En verder 10 Bergmeister Jelle de Jong 12 Eilandje hoppen Texel 14 Materiaal Wat neem je mee op een huttentocht 21 Biken in Noorwegen Een reis in voorbereiding!

Noorwegen Alesund, lawinekennis opdoen bij -15.

5


Konigssee idyllisch meer & steile wanden! 5-Daagse wandelreis

6


REGEN, ZON EN MANESCHIJN! Door Jelle de Jong De wens was een jaar eerder al uitgesproken, we willen naar een ander gebied dan Oostenrijk, kan dat? Deze vraag kreeg ik van een paar enthousiaste Black Mountains reizigers. De afgelopen jaren waren deze berggeiten al een paar keer mee geweest. Maar natuurlijk kan dat. Ik had al langer een gebied op het oog die ik zelf wel interessant vond maar geen idee had hoe het daar was. Na wat uitzoekwerk kwam ik met het volgende plan. We gaan naar het uiterste zuiden van Duitsland bij de Konigssee Berchtesgaden. En zo ging het ook, de mannen schreven in, Arnold, Kees, Jur, Anton en Pim. Pim verraste ons met de mededeling “of hij zijn vrouw Rita ook mee mocht nemen�. Natuurlijk, dat is alleen maar gezellig. Begin juli stond deze nieuwe trip gepland. Ik was zelf een paar dagen eerder gegaan om het gebied al voor te verkennen en wat te lopen. Een verrassend mooi gebied maar wel heel toeristisch.

36 uur achtereen regen is best lang! De Konigssee is echt een toeristische trekpleister en dat zijn nu juist de plekken die we met Black Mountains proberen te vermijden. Ga je verder het gebied in, dan kom je zeker begin juli nog weinig mensen tegen. We stonden op een nette camping De Simonhof in het plaatsje Ramsau, iets buiten Berchtesgaden. Een prima uitval basis. Vanuit hier konden we van alle kanten het gebied in. Op donderdagmiddag arriveerden de deelnemers in de stromende regen. Ik had 's middags nog een pittige route verkend en op de terugweg was het gaan regenen en dat ging tot zaterdagochtend door. De regen was van dien aard dat we op vrijdag een alternatief programma hebben gemaakt. We zijn met z'n allen naar de Konigssee geweest waar we een boottocht over het meer hebben gemaakt in 100 jaar oude schepen. In het midden van het meer staat het kerkje Bartholome waar je de sfeer van vroeger kan opsnuiven. Al met al een prima dag ondanks de regen. Gelukkig begon het weer in de loop van de middag wat te veranderen wat resulteerde in een mooie dag op zaterdag. De 100 jaar oude boten meren aan bij Bartholome

Mooie paadjes langs de steile wanden van de Almbachklam

7


We misten de inloopdag waardoor het zaterdag wel direct vol aan de bak was. Maar met deze geoefende groep was dat zeker geen probleem.

De mist trok op en wat een uitzichten hadden we! En zo vertrokken we zaterdag vroeg in de ochtend om de 1972 M hoge Berchtesgadener Hochthron te beklimmen. Het startpunt lag op 800 m vlakbij de Oostenrijkse grens. Een mooie route die direct al lekker omhoog liep. De mist trok de dalen uit en we konden volop genieten van dit mooie gebied. Mooie bospaden verruilden we voor bergpaden die in steenslag gevaarlijk gebied lagen. Het laatste stukje was pittig maar voor iedereen goed te doen. Vlak bij de top staat een mooie oude berghut waar we even op krachten konden komen. Daarna het laatste stukje naar de top waar we een prachtig uitzicht hadden op de omgeving. Vervolgens dezelfde weg terug naar beneden waar we konden kiezen voor een lange omweg of de iets kortere zelfde weg terug. Gezien de tijd hebben we wijs besloten om dezelfde weg terug te lopen. Na 7 uur bikkelen waren we terug waar we begonnen waren. Een geslaagde route met mooi weer in een bijzondere omgeving. Na een goede maaltijd het plan uitgelegd voor de laatste dag.

Een Klamm wandeling. Niet moeilijk maar ongemerkt loop je zo een aantal honderden meters omhoog. De Almbachklamm is een bezoek meer dan waard. Aan het einde van de Klamm kan je via steile bergpaadjes je route uitbreiden wat we natuurlijk ook deden. Zeer verrassende route met op het laatst nog onverwacht het uitzicht op een enorm mooie berg. We hadden zicht op de Berchtesgadener Hochthron die we de dag ervoor beklommen hadden. Indrukwekkend om te zien dat we daar bovenop hebben gestaan. Een mooie afsluiting van een bijzondere trip. Ondanks de regen op de eerste dagen werd het uiteindelijk toch een trip waar iedereen met heel veel plezier op terug kon kijken. Iedereen was voldaan en traditiegetrouw gingen we met z'n allen lekker uit eten en kwamen de verhalen al gauw opgang. Arnold kwam met het voorstel om te kijken of we ook bij het Adelaarsnest van Hitler konden komen. In de 2e wereldoorlog had Hitler in dit gebied een buitenhuis. Het was al ver in de avond en na wat omzwervingen kwamen we er achter dat je alleen via een tolweg daar kon komen. Deze was natuurlijk gesloten en we reden toch een beetje teleurgesteld terug naar de camping. Na een goede nacht was iedereen de volgende ochtend al vroeg op en kon de reis naar huis weer beginnen. En zo was er weer een mooie ervaring bijgekomen in een ander gedeelte van de Alpen.

Vlnr. Kees, Arnold, Anton, Jur, Pim en Rita

Boven op de bergkam vele mogelijkheden naar allerlei mooie routes

Uitzicht op de imposante rug van de Berchtesgadener Hochthron

8


Bovenop de Berchtesgadener Hochthron (1972 m).

9


Reisbegeleider Jelle de Jong Over hiken in de Alpen, fotograferen in Wales en sneeuwschoenwandelen in Noorwegen!

Met zijn 2,04 meter is deze reisbegeleider letterlijk en figuurlijk geen kleine jongen. Jelle de Jong die in het dagelijkse leven eigenaar is van reclamebureau Miracle Design in Emmeloord leeft zich het liefst uit in een uitdagende omgeving. Dagelijks nieuwe ideeën bedenken en uitwerken vraagt een creatieve geest. Deze creatieve geest moet zo af en toe ook uitgelaten worden en dan is z'n tripje naar de bergen een uitkomst. "Ik kom altijd met heel veel nieuwe ideeën en fris terug in Nederland" zegt Jelle. De reclamewereld is een drukke wereld waar hij al ruim 20 jaar actief in is. Het sporten naast zijn drukke werkzaamheden is een heerlijke uitlaatklep. Een paar keer per week op de mountainbike of op de fatbike is een prima work-out voor een degelijke basisconditie. Daarnaast probeert Jelle zo vaak als het kan alleen of met een paar vrienden leuke hiking dagtrips in Nederland te maken. . En soms een hele speciale reis. In februari 2018 vertrok hij met Nunatak naar Noorwegen voor een 8 daagse sneeuwschoentrip aan de noordkant van Jotenheimen. Met een groep van hut naar hut met volle bepakking en temperaturen ver onder nul. Een verslag leest u op pagina 22.

10

BLACK MOUNTAINS We kunnen terugkijken op een zeer geslaagd eerste jaar van BLACK MOUNTAINS. Een jaar met vele nieuwe invalshoeken en mogelijkheden. We proberen een trip of vier á vijf te doen in een jaar en dat is goed gelukt. We begonnen afgelopen jaar toch nog net wat te vroeg in het seizoen met een huttentocht. We merken dat we steeds later in het seizoen over de passen kunnen. Deze zijn met die late sneeuw begin juni nog niet te doen, te gevaarlijk. Maar ondanks dat een mooie trip. Daarna naar de Konigssee in Berchtesgaden Zuid Duitsland en in september nog de huttentocht in het Zillertal. Voor het eerst in 3 jaar konden we de volledige route lopen. En als kers op de taart de fotografiereis naar Wales. Wat een feestje was dat. Een nieuw concept wat heel goed werkt. Zeven dagen hiken en fotograferen. Een reis die we ook komend jaar weer hopen te maken. We gaan ook dit jaar weer mooie ervaringen opdoen en gaan we het expeditiefietsen in Noorwegen voorbereiden voor 2020. Eén ding is zeker met BLACK MOUNTAINS beleef je mooie avontuurlijke reizen voor jong en oud, ervaren of als beginner.


Op aanvraag

Schönau am königssee Zuid Duitsland 5 daagse wandelreis vanuit een basiskamp

Zwaarte:

Inclusief: begeleiding, tent, ontbijt en avondmaaltijd. Exclusief: heen- en terugreis

Hiken aan de Noordkant van de Watzmann de Konigssee! In het uiterste zuiden van Duitsland bevindt zich een idyllisch meer, de Königssee. Met uitzicht op de steile wanden van de Watzmann (2713 m.) en ingeklemd tussen de Kitzbühler Alpen en de Hohentauern van Oostenrijk. Een verrassend mooi gebied dat we gaan ontdekken met hoogte punten als de 1972 m hoge Hochthron en het lopen van minimaal 1200 hoogtemeters per dag. Deze reis is voor meer gevorderde berglopers. Het terrein is niet gevaarlijk maar wel uitdagend en de te maken loopuren per dag zorgen ervoor dat een goede conditie vereist is.

Meer informatie op:

blackmountains.nl/konigssee-duitsland

11


Texel Zand, wind en regen. Ideaal weer om op een eiland te banjeren.

12


LAATSTE TRIPJE VAN 2018 IS EEN 30 km LANGE WANDELING OP TEXEL! Door Jelle de Jong Terwijl in de Alpen er enorme hoeveelheden sneeuw valt gaan wij een dagje lopen op Texel met echt hollandsweer. Juist, regen en wind. Ik zeg altijd, als het weer niet extreem is onthouden we de trips niet meer. En zo is het vaak ook. Die dagen blijven je altijd bij. En daarom gingen Bram Jippes en ik ondanks de slechte weersvoorspellingen gewoon op zondagochtend naar Den Helder. Om half tien op de boot en 20 minuten later rij je al Texel op. We zijn naar De Koog gereden waar we de auto vlak bij het strand konden parkeren. We hadden een trip in gedachten van ongeveer 30 km. We moesten dan wel flink doorstappen om voor het donker weer terug te zijn.

Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel! En zo begonnen we aan onze mooie trip langs het strand richting de Slufter. Als het goed is zou het laagtij worden en konden we misschien doorsteken in plaats van er helemaal omheen moeten lopen. Het was inderdaad laagtij maar we zouden er heupdiep door heen moeten gaan dus besloten we om er toch maar omheen te lopen. Dus via de duinen richting Cocksdorp. Doel was om bij de vuurtoren te lunchen. Ondanks dat het continue regende waren we niet echt heel erg nat maar even een warme bak koffie en een uitsmijter is dan toch wel heel erg fijn. We begonnen elkaar een beetje te dissen dat we op de terug weg best door de Slufter konden, die zou nu wel droog staan. De gok was om door te lopen over het strand en de gok te nemen. Kon het niet dan moesten we ruim 1.5 uur extra lopen en gezien de tijd die we nodig hadden hebben we toch voor de veilige route gekozen qua tijd. Toen we bij de Slufter aankwamen zagen we dat het toch wel gekund had. Maar ondanks dat hebben we er een mooie dag van gemaakt. Een dagje lopen in Nederland is gewoon ontzettend leuk en goed voor de wandelconditie. Bram Jippes op weg naar de vuurtoren van Cocksdorp

13


Materiaal Wat neem je mee op een huttentocht?

Schoeisel & Sokken

www.blackmountains.nl/paklijst

Broeken, Shirts & Jassen

Goed zittende wandelsokken voor optimaal comfort.

Trekking short van exibel materiaal.

Trekking broek van exibel materiaal.

Hoge stevige wandelschoen (B/C) voor langere trekkings en huttentochten.

Tegen de kou Goede hoofd en handen bescherming tegen de kou.

Functioneel shirt voor comfort en snelle droging.

Softshell of hardshell afhankelijk van weercondities en persoonlijke voorkeur.

Rugzak & stokken

Tussenlaag met lange mouwen.

minimaal 28L rugzak en een paar goede wandelstokken

14


huttentocht

Zillertal Tirol Oostenrijk 5 daagse huttentocht

Zwaarte:

Inclusief: begeleiding en overnachtingen met ontbijt en avondeten. Exclusief: heen- en terugreis.

Hiken over de paden van de Peter Habeler Runde en Italiaans eten. De topreis in ons programma is de huttentocht in het Zillertal over de paden van de Peter Habeler Runde. Het maakt niet uit in welk deel van het bergwandel seizoen we hier zijn. De reis is elke keer anders. Vroege of late sneeuw in het jaar, mist, regen of zon, elke reis is totaal anders. We passen de reis aan waar nodig is. Maar welke aanpassing we ook doen elke reis is de moeite waard. Slapen in bemande berghutten op hoogte geeft een bijzondere dynamiek aan deze reis. Een mooi gebied van Oostenrijks bier tot Italiaans eten in Zuid Tirol deels over paden van de Peter Habeler Runde. Een aanrader.

Meer informatie op:

blackmountains.nl/huttentocht-zillertal

15


Zillertal

meer dan skiĂŤn en apres-ski alleen!

16


Elke dag is anders op de bergwanden in het uiterste stukje Zillertal Door Henk Dolstra Als ik denk aan Oostenrijk, dan gaan mijn gedachten altijd uit naar mijn opa en oma. Die vertrokken in de jaren zestig van de vorige eeuw met de bus naar Wenen. Wat ze daar dan deden, was mij altijd een raadsel, maar ze kwamen wel terug met mooie cadeautjes. Dat telde. Toen ik wat ouder werd, diende Oostenrijk als doorreis naar Italie. Dat was tenminste een mooi vakantieland. Oostenrijk was wel om te skiĂŤn en de apres-ski natuurlijk. Maar daar hield het eigenlijk wel bij op.

Hoe een mens zich kan vergissen in de bergen... Maar hoe kan een mens zich toch vergissen. Al enige jaren geleden vroeg Jelle de Jong mij eens mee om op een bergtrip naar Oostenrijk te te gaan. Ik ken Jelle alle lange tijd, hij verzorgt voor mijn bedrijf IMPACT fysiotherapie de website en alle aanverwante media. Jelle vertelde mij dat hij ook bergsportreizen organiseert met zijn eigen bedrijf, Black Mountains. Alhoewel ik altijd met interesse zijn verhalen volgde, trok het mij in eerste instantie niet zo aan. Ik ben meer een jongen van het skiĂŤn, snowboarden, scubadiving en andere sporten onder het motto als het maar hard gaat en dan op het randje. Wandelen in de bergen leek me dan ook saai. Maar zoals hierboven al gememoreerd, een mens kan zich vergissen. Jelle had me weten te strikken voor de Huttentocht in het Zillertal.

Miriam, Frank en Henk klauteren over heel veel rotsblokken aan de zuidkant van de Hintertux op 2700 m. Na een mooie klim terugkijkend richting het Friesenberghaus en de Friesenbergsharte

17


Eerst even een extra route lopen Samen gingen we een dag eerder op reis om nog een nieuwe route in het Rofangebergte te lopen voor een andere reis van Black Mountains. En zo vertrokken we op woensdagochtend vroeg naar Wiesing waar we eerst 2 nachten in een tentje op de camping Inntal sliepen om daarna verder het Zillertal in te gaan voor de huttentocht. Ik had me goed voorbereid op deze vier dagen. Veel gelopen, gefietst en het dagelijkse rondje in mijn eigen sportzaal hadden ervoor gezorgd dat de basisconditie aanwezig was. Trainen was ook noodzakelijk, Jelle had al aangegeven dat sommige tochten pittig zouden zijn, variërend van 4 tot 8 uur per dag met flinke hoogteverschillen.

Ik ga volgend jaar zeker weer mee! Op donderdag arriveerden onze andere deelnemers van de reis. Het echtpaar Miriam en Frank Ockeloen waren ook eerder naar Oostenrijk vertrokken om zo nog van wat extra vakantiedagen te genieten. Een gezellig stel en zeer sportief. Miriam is net als ik fysiotherapeut wat met al die stijve spieren

18

van de komende dagen best handig kan zijn. Het voert te ver om elke tocht hier tot in detail te beschrijven, ik kan alleen maar zeggen dat ik het als een immense ervaring heb beleefd. Ik heb heel wat van de wereld gezien, maar zo dichtbij en dan toch dit beleven was fantastisch.

De tocht De Huttentocht beslaat drie dagen. We vertrokken bij de stuwdam Schleigeiss helemaal achter in het Zillertal op 1800 meter en liepen via steile passages naar het Friesenberghaus op ongeveer 2500 m om vanaf daar verder te klimmen naar 2700 meter en dan afdalend naar de eerste hut van de trip De Olpererhutte op 2389 m. Wat het leuke van deze tocht is dat je een bepaalde route van A naar B en C loopt en dus niet terug hoeft. Zo zie je elke dag nieuwe landschappen die zeer gevarieerd zijn en blijf je op hoogte. Zo was er op de tweede dag bijvoorbeeld een route waarbij je over duizenden rotsblokken moest lopen, best uitdagend. Ook de vele watervallen die we tegenkwamen moesten overwonnen worden. Wie wel eens naar de Lord of the Rings heeft gekeken, mij deden de landschappen hier aan denken. Woest en onbedorven, met miljoenen keien en rotsblokken, meegevoerd in de laatste ijstijd.


Door de mist, in een totaal verlaten gebied, op weg naar het Pfitscherjoch Hause.

Drie ongevallen met helaas fatale gevolgen.

Dodelijk ongeval Niet helemaal zonder gevaar blijkt. Een maand geleden zijn er drie dodelijke ongevallen op deze route geweest. Puur door eigen fouten, niet de juiste route lopen en daardoor helaas zoveel risico genomen met als gevolg een dodelijke afloop. Maar met onze ervaren gids was dit prima te doen. Jelle legt heel veel uit, over het gebied maar ook over de gevaren en de technieken van het bewegen in de bergen. Hierdoor krijg je gauw veel vertrouwen. Aan het einde van de dag wachtte dan de Pfiitzerjoch Haus op 2250 m hoogte. Onder het genot van een welverdiend biertje werd de dag dan nog even doorgenomen.

Wat een mooie trip is dit Ik kan zeggen dat ik terug kan kijken op een zeer geslaagde expeditie, die tot in de puntjes is verzorgd door Black Mountains. De berghutten zijn prima voor elkaar, het eten is er geweldig en de bergen adembenemend mooi. Of ik terugkom volgend jaar? Zeker weten, ik kan niet wachten tot we weer gaan! Dit is echt zo gaaf om te doen.

Na een lange dag voldaan aankomen bij de hangbrug die leidt naar de Olpererhütte.

Het Zillertal op zijn mooist.

De bergen zijn hier nog woest en onbedorven! 19


design is the

silent ambassador

of your BRAND Paul Rand

20

www.miracledesign.nl


Expeditieetsen

Een reis in voorbereiding Noorwegen 9 daagse MTB expeditietour

Zwaarte:

Inclusief: begeleiding en overnachtingen met ontbijt en avondmaaltijd. Exclusief: heen- en terugreis.

Uitdagende route, volop genieten, slapen onder de sterrenhemel en afzien. Experimentele reis voor mtb-ers die opzoek naar een absolute uitdaging. De reis is inclusief 4 reisdagen en 5 fietsdagen. De zwaarte van de reis kan in overleg gemaakt worden. Met deze reis willen we een nieuwe vorm van rondtrekken op de fiets ontdekken. Voor 5 dagen eten mee, slapen in een bivakzak en water drinken uit beekjes en rivieren. Kortom een reis die niet voor iedereen geschikt is maar daardoor juist de uitdaging voor mensen die net iets meer willen. Heb je interesse voor deze experimentele reis stuur ons dan een berichtje via de website. We nemen dan contact met je op. Ga je mee op avontuur?

blackmountains.nl/expeditiefietsen

21


Wales Hiking en Fotograď€ ereis naar de Black Mountains in Zuid-Wales.

22


7-Daagse hiking en fotograereis door het mooie Wales! Door Marlinde Kramer Op zondag 11 november vertrokken we om 5.30 uur met Cora, Liesbeth, Andrea, ikzelf en begeleiders Pim en Jelle per luxe personenbus vanuit Emmeloord naar Wales. De reis verliep voorspoedig en we kwamen mooi op tijd aan voor de overtocht van Duinkerke naar Dover. Vanaf Dover was het nog een flink stuk rijden waarna we na in totaal ruim 14 uur reizen aankwamen op onze bestemming: Mumbles, South Wales. Na het diner op het golfresort ging iedereen na een vermoeiende reisdag op tijd naar bed. De volgende ochtend stond de zonsopkomst op het programma. Vol goede moed begaven we ons met onze fotoapparatuur naar de pier van Mumbles waar we bij het Lighthouse als het goed is de zon zouden zien opkomen. Het weer was ons goed gezind en we konden de zonsopkomst ook daadwerkelijk fotograferen. Dankzij goede tips van Pim kon iedereen het beste uit zijn/haar foto halen. Na het ontbijt gingen we op pad naar het kasteel van Laugharne. Hier stond een wandeling op het programma waarin we rustig aan konden wennen aan de kilometers die de rest van de week nog op het programma stonden. Vandaag was er voldoende ruimte om mooie plaatjes te schieten en om goed te leren kijken naar wat je fotografeert. Na de wandeling zijn we op zoek gegaan naar koffie en een mooie plek om de zonsondergang te fotograferen. Hoewel het weer aan het einde van de middag niet echt mee werkte hebben we toch nog een gedeelte van de zonsondergang kunnen aanschouwen en hebben we ervaren dat de natuur op ieder moment van de dag toch nog iets moois in petto kan hebben. Op dinsdag zijn we vroeg op pad gegaan voor een lange wandeling die ons leidde langs vijf watervallen. De wandeling van vandaag was oprecht een hike te noemen, het bestond voornamelijk uit het oversteken van beekjes, het omhoog klimmen via stenen, wandelen over zompige paadjes en zelfs achter watervallen langs. Een zware en uitdagende dag, maar dankzij Jelle die ons over de paden leidde en de tijd in de gaten hield, kwamen we precies voor het donker terug bij de auto. Kasteelruïne van Laugharne Bijzondere zonsondergang bij Rhossili

Zonsopgang fotograferen bij Mumbles Pier

23


Hoewel we vandaag niet veel gefotografeerd hebben, was het een hele mooie en bijzondere tocht. Na het heerlijke drie gangen menu die er bij iedereen goed in ging, zochten we op tijd ons bed weer op. Woensdagochtend zijn we weer vroeg naar Mumbles pier gereden om opnieuw de zonsopgang te fotograferen. Iedereen heeft de tips van de afgelopen dagen meegenomen en er zijn weer hele andere foto's gemaakt dan twee dagen eerder. Mede door het weer werd het programma van woensdag en donderdag omgewisseld, waardoor we vandaag een tamelijk rustige wandeling op het programma hadden staan. Hierdoor was er vandaag ook weer meer tijd om foto's te maken en zelfs om tijdens de lunch nog een theorieles fotograďŹ e te geven/krijgen. Vandaag stond er een kustwandeling langs de kliffen op het programma met als afsluiting een prachtige zonsondergang met schitterende luchten op het strand van Rhossili. Op donderdag weer een uitdagende dag. We zouden namelijk de Pen y Fan beklimmen, de hoogste berg van Zuid Wales. Jelle probeerde ons goed voor te bereiden door te zorgen dat we voldoende eten en drinken meenamen, de juiste kleding te dragen en goed op onze ademhaling te letten. We begonnen de klim met veel mist en harde wind, wat gedurende de klim alleen maar toenam. Hierdoor werd de klim wel een stukje zwaarder, maar we hebben met zijn allen de top weten te bereiken. Ondanks dat we geen vergezichten hebben gezien, was het een tocht die een ieder tot grote hoogte heeft weten te brengen en was het een tocht die niemand snel zal vergeten. Op vrijdag, alweer de laatste wandeldag, zijn we na het ontbijt op weg gegaan naar Bosherston voor een wandeling door verschillende natuurlandschappen. Zo zijn we door het bos gelopen, door de duinen, langs kliffen en over het strand. Een hele leuke, afwisselende tocht waarin we uitgebreid de tijd hadden om te fotograferen. Bij terugkomst hebben we met zijn allen een toast uitgebracht op een geweldige week en

24

hebben we de week afgesloten met een heerlijk diner. Na het diner weer vroeg op bed, de volgende dag zouden we namelijk alweer om 5.30 uur vertrekken, op weg naar Dover. Na wat oponthoud door ďŹ les en stakingen kwamen we op tijd weer aan in Emmeloord en kon iedereen gaan nagenieten van deze mooie en indrukwekkende reis. Voor iedereen die van wandelen en fotograferen houdt, deze reis is het zeker waard. Vooral door de kennis, ervaring en het enthousiasme van zowel Jelle als Pim! En voor iedereen die twijfelt, GEWOON DOEN!


Fotograereis

The Brecon Beacons Wales 7 daagse hiking en fotografiecursus in één reis

Zwaarte:

Inclusief: Heen- en terugreis, veerboot, overnachtingen met ontbijt en avondmaaltijd. Begeleiding bij de hikes en een vakfotograaf.

Unieke combinatie van hiken en fotografen in het fotogenieke Wales. Een blijvertje in ons reisaanbod is de bijzondere reis naar het zuiden van Wales. Diep in Wales liggen de Brecon Beacons oftewel de Black Mountains. Daar moet je een keer naar toe. Woeste landschappen puur natuur en oogstrelende kustlijnen. We maken deze reis in november. In deze periode van het jaar is het licht hier fantastisch en in combinatie met de ongerepte natuur geeft dat mooie beelden. Ook komend jaar willen we deze reis weer maken met enthousiaste amateur fotografen die onder leiding van een vakfotograaf hun vaardigheden kunnen upgraden. De hikes zijn met een normale conditie goed te doen en nergens is het gevaarlijk. Hierdoor komen we wel op de meest mooie plekjes waar niet iedereen komt. Kortom een aanrader.

blackmountains.nl/fotografiereis-wales

25


Noorwegen Op sneeuwschoenen in de omgeving van de Tafjordfjella!

26


Eén keer per jaar probeer ik als het seizoen het toelaat om zelf op trip te gaan. De ene keer stippel ikzelf een trip uit en de andere keer kijk ik bij andere gespecialiseerde aanbieders of er iets tussen zit wat me aanspreekt. Deze keer ga ik met Nunatak mee naar Noorwegen.

En zo vertrokken we op 17 februari 2018 van Schiphol naar het mooie Alesund Noorwegen. De groep bestond uit 9 deelnemers en 2 gidsen waarvan één IML (International Mountain Leader) die de lawinetrainingen verzorgde. Aangekomen in Alesund vertrokken we naar ons hotel waar we de uitrusting voor de komende dagen klaar maakte. Naast je eigen bagage moet er ook nog voor 11 mensen en 7 dagen eten mee. En zo vertrokken we de volgende ochtend voor onze expeditie op de flanken van de Tafjordfjella. Een enorm mooi en uitgestrekt gebied net boven Jotenheimen. We werden met een bus het gebied ingebracht waarna we de klim naar de eerste hut gingen maken. De reis was al wat raar begonnen omdat 2 deelnemers het vliegtuig gemist hadden en later aankwamen. Daarom begonnen we pas aan het einde van de middag aan de trip en zouden dus in het donker aankomen. Een bijzonder begin van de trip maar in het donker lopen geeft direct wel het mooie gevoel. En zo trokken we elke dag weer een stuk verder door de meest fantastische landschappen. Met temperaturen van -10 tot -18 en een zonnetje waren we de koning te rijk. Onderweg kregen we les in lawinekunde en hebben we veel geleerd over hoe lawines ontstaan en hoeveel soorten sneeuw je wel niet hebt en wat de kou met die sneeuwlagen doet. Je krijgt beter inzicht in de omgeving waar je bent. Wat veilig is en wat risicovol is. Dat kwam heel goed van pas omdat bleek dat de route die we zouden volgen te risicovol was. Hierdoor hebben we een totaal andere route moeten nemen. In al die dagen zijn we misschien 10 mensen tegen gekomen, zo verlaten is dit gebied in deze periode. Het mooie van sneeuwschoenen is dat je echt op de meest mooie plekken kan komen. Het is zwaar en zeker met 25 kilo bagage op je rug maar je bent er echt helemaal uit. Ik heb me echt op de poolkappen gewaand en we hebben heel veel geluk met het weer gehad. De zesde dag gingen we met goed weer een berg van 2000 m in de nabije omgeving van onze hut beklimmen. Doordat we in de luwte liepen was het hijgen en puffen met die zon in je nek. Jassen, truien etc konden allemaal uit, je had alleen je thermoshirt nog aan, zo warm. Eénmaal boven alles gauw weer aan omdat daar de koude poolwind blies. Op deze trip kwam ik ook nog een oude bekende tegen. In 2013 ben ik naar Finland geweest voor een zelfde soort trip op sneeuwschoenen en had daar Ron ontmoet, we konden het direct goed vinden. We hadden sindsdien geen contact meer gehad en wat was de verrassing leuk op Schiphol als je elkaar na 5 jaar dan weer treft. Kortom een mooie trip door een fantastisch mooi gedeelte van Noorwegen onder goede omstandigheden met een leuke groep en dito begeleiders.

27


Black Mountains

BERGSPORTREIZEN 2019 Kijk voor meer informatie over: Huttentochten in het Zillertal Fotograereis Wales Expeditieetsen Noorwegen en nog meer gave reizen op www.blackmountains.nl

boek hier je

avontuur www.blackmountains.nl