Page 1

El cos humà, exposició MNACTEC

MANUAL PELS ALUMNES DE CICLE INICIAL

GRUP:

Com sóc Jo?

El racó del cos humà

1


El cos humà, exposició MNACTEC

Àmbit A: Estàs segur? En realitat hauríem de dir: ens podem refiar sempre dels sentits? Color: taronja Mòdul 1: Què veus, què sents, què olores?

Ia1. Observa això durant uns instants... Ara, prem el botó. Què veus?

Ia3. Mira només la creu central, en un moment canviarà de color... de quin color és? ¿Blanca o negra? Ia4. Posa aquest ocell a la gàbia! Fes el teu taumàtrop. Utilitza les plantilles que hi ha al final de la pàgina. Ia6. Que et diu el teu nas? I el teu cervell? Què has vist? Què has olorat?

2


El cos humà, exposició MNACTEC

Mòdul 3: Ho veus clar? Dificultat visual

VISIÓ MIOP

VISIÓ CATARACTES

VISIÓ TÚNEL

Ia3 .Per què tenim dos ulls? Ubica la punta del fil al teu nas Observa una de les cordes amb molta atenció Què passa amb la resta? quantes cordes veus? Ara observa amb un ull, notes la diferència?

El sentit de la vista es troba als ulls. Amb els ulls veiem com són les coses. També veiem si són a prop o lluny, a dalt o a baix. La manca del sentit de la vista s’anomena A.

B.

Escriu les parts de l’ull. Parpelles, cella, pestanyes, iris, pupil·la, llagrimal, i el blanc com és diu?

C. Higiene de la vista. Com hem de tindre cura dels nostres ulls, marqueu l'opció correcta. Mirar la televisió a més de dos metres de distància. Si ens entra sorra als ulls hem de fregar-nos-els fins que surti. Si ens entra sorra als ulls hem de tirar aigua al llagrimal amb cura fins que surti. Fer els deures en una habitació el més fosca possible. Fer els deures en una habitació on hi hagi llum natural o ben il·luminada.

3


Mòdul 4: Molt de gust!

El cos humà, exposició MNACTEC

Ia1. Tria un aliment (BOTÓ) Ara, amb el peu, relaciona-ho amb el sabor corresponent. En quin lloc de la llengua el trobes?

Posa dos exemples de cada gust.

Mòdul 5: Què dius?

L'orella és l'òrgan especialitzat en la captació d'estímuls sonors.

Posa’t els auriculars i llegeix aquest text, què dius? Escoltar la veu amb retard. Qui ha estat capaç de presentar-se, dir el seu nom i cognoms i els anys que té, sense riure i sense parar. Ia2.

4


El cos humà, exposició MNACTEC

Àmbit C: Com funciones? Color: verd Mòdul 6: Això és manar! Ia1-L’activitat cerebral esta controlada per corrents elèctrics, agents químics i misterioses oscil·lacions, però... on s’allotgen? Descobreix-ho!

Lòbul frontal: PENSAR-PLANIFICAR Lòbul parietal: MOVIMENT - ORIENTACIÓ Lòbul Occipitals: INFORMACIÓ VISUAL Lòbul temporal : OÏDA Lòbul temporal esquerra : MEMÒRIA-LLENGUATGE Hipocamp: memòria a llarg termini.

Amígdala:

o r

Cerebel: equilibri

Hipotàlem:

gana

Mòdul 10: Ets ràpid? Ia1. Com son de ràpides les teves reaccions? Prepara’t Prem el botó Intenta tocar les pilotes Quantes n’has tocat? NOM

PUNTUACIÓ

Mòdul 11: Quina bomba! Ia1.El cor infatigable! Fes de cor (amb la bomba de mà) i bombeja la sang, quina pressió!

Per què serveix el cor? Per a fer soroll. No serveix per res. Fa circular la sang per tot el cos. Taller: Fer un estetoscopi senzill amb un got un plàstic i una goma elàstica.

5


Webbliografia http://ca.wikipedia.org/wiki/Il%C2%B7lusi%C3%B3_%C3%B2ptica http://ca.wikipedia.org/wiki/Taum%C3%A0trop http://www.edu365.cat/videofoto/animacio/taumatrop.pdf http://www.xtec.es/~rriera/thaumatrop.gif http://1.bp.blogspot.com/_6kpLKMvWuIw/SaVqw4VqIsI/AAAAAAAAAZU/KUYy8_uCZKo/s1600h/61+Vision+miopica.jpg www.novovision.cl/cirugia-cataratas/ http://www.steadyhealth.com/articles/article.php? mode=view&hpr=Can_Glaucoma_Be_Prevented_&article_id=640&forum_id32 http://www.meb.uni-bonn.de/Cancernet/CDR0000448617.html http://www.genmagic.net/repositorio/displayimage.php?album=13&pos=4 http://www.gencat.cat/salut/depsalut/html/ca/salutjove/cssj1.htm#marca2


Annex: Mòdul 1. taumàtrop

Dossier cicle inicial  
Dossier cicle inicial  

Activitats exposició del cos humà

Advertisement