Page 1

ESPAI RE-VISAT

Cartografies del Delta de l’Ebre Pintures de Miquel Paton


AGRAÏMENTS Anna Nicolau Antoni Riera Emili Rosales Joan Pineda Lucia Feu Núria Gil Rosalia Feu

EXPOSICIÓ Espai Re-Visat Miquel Paton Estudi d’arquitectura C7Arquitectes Arquitasa Catalunya 18 a 25 de juny de 2015 Barcelona Disseny Catàleg: Anna Nicolau Fotografía: Anna Nicolau Texts: Emili Rosales i Núria Gil Edita: Pixeldreams

Amb el Patrocini de:


MIQUEL PATON Espai ReVisat Cartografies del Delta de l’Ebre ___________________________ 18 a 25 de juny de 2015

Estudi d’arquitectura

ARQUITASA – C7 ARQUITECTES Carrer Anglí, 8 bis 08017 Barcelona


Podria ser una cartografia dels somnis. Però de quins. I de qui. La pintura de Miquel Paton podria ser la visió d’un vol panoràmic sobre els camps quadriculats i d’inesperat cromatisme del delta de l’Ebre, la inabastable planícia només apostrofada per les casetes de camp d’aspecte triangular, ah, la geometria essencial. O més aviat, el producte d’una reflexió sostinguda, solitària, fèrtil, que té a veure amb la intencionalitat de la pintura, amb el significat de les formes, i amb allò que ens constitueix. Però sigui el que sigui, al que no renuncia l’aposta estètica de Miquel és a l’art com a forma de vida, a la sensualitat, o si voleu que ho digui més clar, a la felicitat. Parlem si voleu del color -que ara es torna més lluminós, més càlid-, parlem de les referències -una aventura pròpia en un univers on Mondrian o Morandi no hi sónestranys-, però parlem d’epifanies, parlem d’aturar el món, un món concret, i de celebrar-lo. És per això que m’agrada habitar una estona en els paisatges anhelats de Miquel Paton.

Emili Rosales Escriptor i editor


Cartografies del Delta I. Oli s/. cot贸. 81 x 81


UN DELTA IMMENS, DE COLOR

Quan es coneix l’obra de Miquel Paton, les geografies del poder del temps i de l’espai i les relacions amb la segmentació de parcel·les que degluteixen tant l’habitatge i el paisatge genuïns, com els camins i trajectes, s’identifiquen amb elements que oronegen, de components constructius, de peces que conformen la suma de forces d’una sociologia visual. Analitzar la mirada envers l’art pictòric també ens condueix a la construcció de la realitat social, al context que ens acull, a les revelacions sorgides de la tela. La representació figurativa i tanmateix l’abstracta neixen, no s’ha d’oblidar, a partir d’un context històric, d’un període concret extret del pas del temps. Doreen Massey ens parla de la rellevància d'allò local i la geografia humana, de la relació entre allò social i l’espacial atenent a l’espai com una construcció social que aquí recull la creativitat. D’on sorgeixen sinó les atomitzacions i coloracions plasmades? Ens adonem que aquesta percepció visual ens parla de medi natural, d’economia, de formes de vida, de tipologies de conreu i, com no, de política d’una regió, integralment de ciències socials. Mitjançant l’art, certament, podem identificar les diferents disciplines socials. De colors impertorbables i cromatismes càlids que acullen un entorn proper, a la planúria, més enllà de l’horitzó. De connotacions complexes i no primitives, l’obra de Miquel Paton emociona i et pregunta cap on porten els camins del Delta de l’Ebre, amb pinzellada contundent i geometries de quadrilàters? On sóc ara, quan fineix aquest camí?


La percepció visual, les icones i les coordenades del territori es van acotant, s’identifiquen. En aquesta darrera època, Miquel Paton ens apropa a l’originalitat del pintor simbolista Klimt, amb l’ornamentació de frisos metòdicament ubicats i va fins a la poesia cromàtica de Klee, qui deia: "El color i jo som una sola cosa. Sóc pintor." La font a l’abstracció i els colors primaris de Mondrian ens situen, profundament, al minifundi organitzat amb la més excelsa dedicació. És l’escriptor Gerard Vergés qui escriu: "Parlo de la verdor d'un delta immens." Així, fent referència a la immensitat, ens endinsem a l’obra de Miquel Paton.

Núria Gil Duran Doctora en Història de l’Art Professora de la Universitat Rovira i Virgili


Caseta entre camps d’arròs I. Oli s/. paper. 60 x 80 cm


L’arbre de Solde. Oli s/. cotó. 130 x 116 cm


La caseta. Oli s/. cot贸. 30 x 30 cm


Camins d’aigua III. Oli s/. cotó. 130 x 116 cm


Camps llaurats. Oli s/. cot贸. 50 x 50 cm


Camins d’aigua V. Oli s/. cotó. 65 x 160 cm


Caseta entre camps d’arròs I. Oli s/. paper. 60 x 80 cm


Quan el sol s’amaga. Oli s/.cotó. 80 x 80 cm


Camins d’aigua IV. Oli s/. cotó. 65 x 160 cm


Els blaus de l’aigua.Oli s/.cotó. 116 x 89 cm


Espai Re-Visat. Oli s/.cot贸. 89 x 116 cm


La lluna. Oli s/. LlĂ­. 100 x 100 cm


Camins d’aigua II. Oli s/. cotó 130 x 116 cm


Caseta entre camps d’arròs III. Oli s/. paper. 60 x 80 cm


EXPOSICIONS INDIVIDUALS (Selecció) 2015. Espai Re-Visat. Cartografies del Delta. Estudi C7 Arquitectes. Barcelona. 2014. Espai Re-Visat. Església Nova. St Carles Ràpita. 2013. Galeria Fernando Pinós. Barcelona. 2012. Col·legi d'Arquitectes Tècnics de Tarragona. Taller Cinta Dalmau. Tortosa. Club Nàutic. Salou. 2011. Museu Arxiu Municipal. Cabrils. 2010. Galeria Le Petit Atelier. Lleida. Caixa Tarragona, Fundació. Amposta. 2008. Palau Episcopal. Tortosa. Universitat Rovira i Virgili. Rectorat. Tarragona. 2007. Galeria Fernando Pinós. Barcelona. Temple Romà. Vic. 2006. Galeria NuriArt. Alcanar. 2004. Sala d’Exposicions La Barraca. Amposta. 2003. Fundació Caixa Vinaròs. Vinaròs. Galeria Fernando Pinós. Barcelona. 2002. Fundació Can Pagès. Casavells. Girona. Galeria Gi-Art. Girona. 2001. Galeria Fernando Pinós. Barcelona. Centre del Comerç. Tortosa. Biblioteca Sebastià Juan Arbó. Recinte del Castell. Amposta.


EXPOSICIONS COL·LECTIVES (Selecció)

2015

L’Illa d’Art. Galeria Safia. Barcelona.

2013

Galeria Fernando Pinós.. Barcelona. Galeria Le Petit Atelier. Lleida.

2012

Taller Cinta Dalmau. Tortosa. Galeria Fernando Pinós. Barcelona. Museu de laTerrissa. La Galera.

2011-12. Hipermerc'art. Sala Vinçon. Barcelona. 2011. Proponendo. Fira d'art. Luca (Italia). L’Illa d’Art. Galeria d’Art Safia. Barcelona. 2010. Galeria Ars. Alcanar. 2009. Palau Montagut. Universitat Rovira i Virgili. Campus Terres de l’Ebre. 2008. Tendències segles XIX i XX. Caixa Tarragona, Fundació. Amposta. Galeria Ars. Vinaròs. XXXV Salon International du Val d’Or, Espace des Chaumes. Meillant. France. Moll de Costa del Port de Tarragona. Fons d’Art. 2006. Galeria Nuria-Art. Alcanar. Galeria Antoni Pinyol. Reus. Galeria Contratalla. Tarragona. Primer any d’universitat pública a les Terres de l’Ebre. Aula d’art. URV. Centre del Comerç. Tortosa. Aula d’Art. Edifici del Rectorat de la URV. Tarragona. Club Nàutic. Salou


2005. “Cadàvers exquisits...un pretext”. Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Demarcació de l’Ebre. Tortosa. Galeria Fernando Pinós. Barcelona. Galeria Gi-Art. Girona. 2004. “Cadàvers exquisits... un pretext”. Museu d’Art Modern. Tarragona. 2003. Galeria Fernando Pinós. Barcelona 2002. Art-Expo 2002. Montjuïc. Barcelona. Biennal d’Art. Museu d’Art Modern de Tarragona. Galeria Gi-Art. Girona. Galeria Fernando pinós. Barcelona. Galeria Morandi. Girona. 2001. Art-Expo 2001. Montjuïc. Barcelona. Galeria Fernando Pinós. Barcelona. Galeria Gi-Art. Girona. L’art del S.XX a les comarques de l’Ebre. Museu del Montsià. Amposta. 2000. L’art del S. XX a les comarques de Tarragona, Tinglado, Tarragona. Centre del Comerç, Tortosa. Galeria Espai Blanc, Barcelona.


www.arquitasacatalunya.cat / www.c7arquitectes.cat Tel. 93 222 26 27

Profile for Miquel Paton

Miquel paton espairevisat2 cat  

Catàleg exposició a l'estudi d'arquitectura C7 Arquitectes-Arquitasa, Barcelona. 18 juny 2015. Versió en català.

Miquel paton espairevisat2 cat  

Catàleg exposició a l'estudi d'arquitectura C7 Arquitectes-Arquitasa, Barcelona. 18 juny 2015. Versió en català.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded