Page 1

. TOEKOMSTVISIE . ERIKS B.V. ALKMAAR

Minne Troostheide 504492 Hogeschool van Amsterdam Engineering, Design and Innovation OPM 3.4


Bedrijf Eriks is een industrieel dienstverlener. Zij beschikt over een uitgebreid assortiment aan machine onderdelen en kennis van alle materialen en de toepassing hiervan. Samen met de klant streeft Eriks er naar om zaken als downtime te verminderen, zij adviseert bij het reduceren van de inkoopkosten en biedt tevens milieu- en energiezuinige oplossingen. Het bedrijf wordt gevormd door een netwerk van bedrijfsonderdelen, te weten:

Locatie: Alkmaar Afdichtingen Afsluiters Instrumentatie Kunststof leidingsystemen Industriële kunststoffen Industriële slangen

Verspreid door heel Nederland

Verspreid door heel Nederland

Locatie: Rotterdam

Afdichtingen Afsluiters Instrumentatie Kunststof leidingsystemen

Aandrijftechniek Lagertechniek Pneumatiek

Aandrijftechniek Lagertechniek Pneumatiek

Intern transport Bevestiging materialen Gereedschappen

Bevestiging materialen Gereedschappen Machines Onderhoudsproducten

Industriële kunststoffen Industriële slangen Aandrijftechniek Bevestiging materialen Gereedschappen

Persoonlijke beschermingsmiddelen Werkplaats-inrichtingen

Machines Onderhoudsproducten Persoonlijke beschermingsmiddelen Werkplaats-inrichtingen

Locatie: Ede Industriële kunststoffen Reclamekunststoffen Bouwkunststoffen

Locaties: Roermond en Schoonhoven

Locaties: Rotterdam en Leek

Aandrijftechniek Hydrauliek Mechanische aandrijftechniek Elektrische aandrijftechniek Mechatronica

Afdichtingen Afsluiters Instrumentatie

Locatie: Huizen Internationale afsluiterprojecten

Industriële slangen

Ieder bedrijfsonderdeel beschikt over een eigen verkoopafdeling in binnen- en buitendienst. In totaal werken er bij Eriks in Nederland circa 1000 medewerkers op ruim 25 locaties.


Wat van origine een handelsbedrijf in machine onderdelen was is in de loop der tijd uitgegroeid tot een internationaal bedrijf dat service levert op een breed aantal vlakken binnen de industrie. Dit is dan ook de kracht van Eriks, het kunnen bieden van kennis. Daarnaast beschikt Eriks over de mogelijk om klant-specifieke producten te produceren, deze kunnen eventueel met spoed worden geleverd in geval van nood. Markt De markt waar het bedrijf zich bevindt is heel breed en internationaal. In hun huidige klantenbestand staan bedrijven als Shell, ASML en Bavaria. Naast de grote multinationals zijn ook de kleine, plaatselijke bedrijven klant bij Eriks. Dit zorgt voor afwisseling op alle afdelingen. De verkoop en account management zal op een geheel andere wijze communiceren met de verschillende bedrijven. Binnen de productie afdeling vertaald dit zich naar grote verschillen in aantallen. De grote bedrijven bestellen veelal duizenden stuks tegelijk, hoewel de kleinere spelers soms slechts enkele stuks bestellen. Crisis Door de enorme diversiteit aan klanten op gebied van; de markt waar zij zich in bevinden, het formaat van het bedrijf en de afzet, heeft het bedrijf de afgelopen economische crisis zonder grote klappen kunnen doorstaan. De afgelopen 2 jaar zijn zij zelfs flink gegroeid. Huidige situatie Momenteel opereert het bedrijf vrij traditioneel. Klanten kunnen een order plaatsen door contact op te nemen met de afdeling verkoop of d.m.v. periodieke leveringen. Daarnaast zijn er tientallen service centra, deze kunnen ook als klant worden gezien, zij plaatsen eveneens orders in het systeem. Het systeem, SAP, plant de order achterwaarts in, van hieruit worden zaken als inkoop van materialen en startdatum van de productie vastgelegd. Voorbeeld: Mocht er meer worden besteld dan aanwezig in het magazijn, dan wordt er een inkoop-order aangemaakt en vrijgegeven bij de betreffende afdeling. De maximale capaciteit hier is, min of meer, gelijk aan de aanwezige voorraad. Voor de productie afdeling ligt dit anders, hier wordt de maximale capaciteit bepaald door het aantal machines beschikbaar en het aantal uren mankracht. Deze factoren zijn momenteel niet gekoppeld aan het systeem. In de huidige situatie kunnen er een oneindig aantal productie orders worden ingevoerd. Vervolgens gaat het productie management deze orders eventueel herindelen en wordt het product dus later geleverd dan in eerste instantie bevestigd naar de klant.


Toekomst Als er wordt gekeken naar andere bedrijven is te zien dat hier soms door de klant zelf kan worden ingepland. In een online systeem is de planning opgenomen en de klant kan zien wanneer het mogelijk is om zijn bestelling in huis te hebben. In het geval van Eriks zou dit zeker mogelijk kunnen zijn zonder grote complicaties voor de kleinere klanten. Dit omdat zij over het algemeen kleine orders plaatsen. De grotere internationale bedrijven hebben een eigen account manager om het contact snel en soepel het laten verlopen. In dit geval zal de account manager als het ware als klant gezien kunnen worden die net als de kleinere bedrijven zelf orders kan gaan inplannen. Wanneer een dergelijk systeem bij Eriks zou worden ge誰mplementeerd zal dit een groot aantal voordelen hebben. De uitstraling zal veel professioneler worden, waardoor het vertrouwen bij de klant zal stijgen. Tevens zal het voor beide partijen tijd besparen, de klant hoeft niet met een verkoper te overleggen en de verkoopafdeling zal kunnen worden verkleind. Uiteraard zullen er nog altijd spoed orders mogelijk moeten zijn. Door het nieuwe systeem zal het voor de klant duidelijker worden dat een spoed order een hoge vorm van service is en dat hier extra kosten aan verbonden zijn is niet vreemd. In de huidige situatie wordt dit niet altijd gedaan omdat dit aan de verkopers zelf is, wanneer wordt gevraagd om de volgende dag te leveren wordt er vaak bevestigd dat dit zonder problemen mogelijk is. Het zal dus ook de interne communicatie ten goede komen. Visie Over 10 jaar zal Eriks een systeem hebben waarin klanten zelf hun bestelling plaatsen en inplannen. Zij kunnen direct zien of hun gewenste leverdatum mogelijk is. Wanneer de leverdatum van groot belang is zal er persoonlijk contact moeten worden genomen. Dit is een extra handeling voor de klant waardoor zij nogmaals zal nagaan of de order daadwerkelijk op die specifieke datum in huis moet zijn. Binnen het systeem zal tevens de mogelijk zijn om orders periodiek te laten terugkomen, veel grote klanten hebben maandelijks een honderdtal van dezelfde onderdelen nodig. Het systeem zal dit herkennen en een ruimere voorraad aanleggen of, in geval van een productie artikel, kijken er ruimte is om een voorraad te produceren. Het overzien van de processen zal worden bevorderd met behoud van de flexibiliteit waar Eriks voor staat!


Minne Troostheide 504492 Hogeschool van Amsterdam Engineering, Design and Innovation OPM 3.4


TOEKOMSTVISIE . ERIKS B.V. ALKMAAR .

OPM | Future Vision report  

Engineering, Design and Innovation

OPM | Future Vision report  

Engineering, Design and Innovation

Advertisement