Issuu on Google+

Merkintöjä mentorina 2016 vko 11 Mentoreiden tapaaminen. Piristävää pedagogista puhetta.͹

vko 12 Tein itselleni suunnitelman keväälle ja syksylle. Löysin FLINGAN; tutustuin ja aloitimme luokkani kanssa Eurooppa-jakson. Tehdään tätä yhteistoiminnallisesti. Linkki Classroomissa. Jesse tsekkasi, kuinka käytän Classroomia. Hyväksytty☺ vko 13 Jessen opastus Socrativesta. Aloitan mussan kokeen tekemisen. Autoin Kristiina luomaan ekan tehtävän Classroomiin. Eka yhteistoiminnallinen tehtävä: parityö Uskontokunnat-diat.

vko 14 Pirittalle Flinga-tukea. Ideointia kutosen Australia-jaksosta… Osallistuin Jessen classroom-koulutukseen. Tunsin oloni osaavaksi͹ Autoin muita. Pirittalle eka classroom-tehtävä. Musiikin socrative-koe työn alla. Siitä tulee itseasiassa kolmiosainen; kuuntelu opettajat johtoisesti, soitinkokeiluihin sekä joku avoin kyssäri… vko 15 Tutustuin Lightbot hour- appsiin. Mulle taitaa tulla koodaus-valinnainen ensi syksynä. Olen lukenut Linda Liukkaan satukirjaa. vko 16 Pari päivää seminaarissa Hesassa. Onpa hienoa, kun voi antaa oppilaalle palautetta keskeneräisestä työstä. Näin saada prosessi paremmin esiin ;) Jessen ja Virpin kanssa Aurasma-treeniä. Kevääksi haaveilemme yhteisestä jutusta….

vko 17 Tein Kahootin OPS-vanhempainiltaan Riihimäelle. Testasin oppilailla sekä Viisaan liikkumisen ryhmän jäsenillä. Huoltajat kiertelivät ja osallistuivat Kahootiini. Hyvin toimi! Antoi mahdollisuuden keskusteluun: myös isät kommentoivat ;)

vko 18 Maanantaina ehdin auttaa Kristiinaa kuvien siirtämisessä tabletin äärellä, Kahootissa halusi niittä käyttää.


Mallinkaisten yökoulu ti-ke. Elektroniikkavapaat päivät! Oppilaat epäilivät pärjäämistään. Ja hyvin pärjättiin.;) vko 19 Musiikin sähköinen koe-Socrative-ympäristössä. Olipa hienoa, kun tulokset jaettu oppilaille tunti kokeen aloittamisen jälkeen! Hienoa! Ja koe talteen…. Tutkimme ulkona maaperän eläimiä, luokittelimme niitä määrityskaavion avulla. Veimme ötökät luokkaan ja otimme niitä luupin läpi valokuvat, jotka keräsimme Ötökät elämää-padlet-seinällemme. Niistä etsittiin myös lisää tietoa, jotka lisättiin kuvaan padlettiin. vko 20 Arja-opelle Lemmikkieläin-tehtävä classroomiin. Verkkolevylle oli ope ensin jo menossa….

vko21 Jessen QR-KOODI-KOULUTUS koululla tiistaina. Hauskaa ja helpontuntuista. Jesse tuli luokkaan pariksi tunniksi. Teimme oppilaiden kanssa seitsemän rastin liikuntaradan koulun pihaan. Kiva, kun Jesse oli apuna ja tukena. Tätä täytyy tehdä syksyllä vielä enemmän…. Sirpan porukka oli meillä testaajina keskiviikkona. Homma toimi! Rastit talteen, uudelleen käyttöön!

vko 22 Rohkeana tyttönä kävin keskustelua kollegani kanssa. Tarjosin hänelle mahdollisuutta tehdä yhteistyötä ensi vuonna tvt- asioiden parissa. Hän on päättänyt ottaa sivustakatsojan roolin. Eikä kyllä nyt aivan ole vielä ymmärtänyt eri välineiden käyttötarkoituksia. Vastustus on vielä kova, mieluiten katselee ja kuulemma saa nämä taidot helposti haluttuun, kun haluaa. Melkein tuntuu, etten halua auttaa΅ . Oppilaani joutuvat näin juhlaviikoilla olemaan paljon keskenään. Harjoittelivat toinen toistaan auttaen Kahootin tekoa. Meillä onkin sitten ollut useampi osaaja☺. En ehtinyt osallistua Mentoreiden zoomin. ...yo-juhlaa pukkaa!

Syksy 2016 vko Arki alkaa...ilman Esan osaamista. No, nyt opetellaan…. QR-KOODI-LIIKUNTARATA kaikkien käyttöön. Anu ainakin testasi. Mentoreiden yhteinen palaveri Jessen johdolla.


oppimisymparisto.wixsite.com/janakkala tutuksi.

Kertasin qr-koodien tekemisen ja kuvien julkaisuasetusten muuttamista, jotta niitä voi koodien takaa katsella. Onko retken kuvat olivatkin sitten koodeina jaossa. Hermostuin, kun langaton verkkoviestin ei ole edistynyt. Ei kai kuulunut mentorina suunnitelmaan, mutta ajauduin asiasta rehtorille. Seuraavana päivänä hän kertoo tilanteensa työn. Ei siis mennyt hukkaan͵ ThingLink-sovellus työn alle keskiaika-jakson suunnittelussa. Harjoittelimme Katariinan ja Piritta kanssa kovaa tekniikka: läppäri+ tykkiasennus. Annoin tukea sekä Pekalle, Tiinalle että Sadulle ja Tiinalle tiedoston muuttamisesta pdf-ksi ja tallentamista sen jälkeen tikullekin. Näin voivat varmistua, että saavat esitettyä työnsä esim.juhalasalin laitteillaʹ vko 36 Anulle tukea Classroomin parissa. Asiaa on tullut lyhyessä ajassa paljon. A ei ole ainut, jolla on mennyt gafen palvelut mielessä hylsyn myrskyn. Pikku hiljaa selkiytyy!

Jessen koulutus Power director-sovelluksen parissa. Olin tehnyt jo oman harjoitusversion, joten pystyin jeesaamaa kollegoita. Tutkin Google Formsia; täällähän aloitimme siellä Sevillassa. Selkeä ja helppokäyttöinen, voisiko tehdä jopa kokeen?

vko 37 Ohjeet Mentoreiden käyttämiseen luokissa: olen tukena. Lukkari varaamiseen opehuoneen seinällä. https://drive.google.com/open?id=1zGl0yFy4-63kNFBYSEAca09BoBesQrOudHyHpdbfjtI Kiva, kun voidaan tukea Virpin kanssa myös toisiamme. Ei tartte olla niin kovin osaavaͲ Omasta luokasta kerätty Digiagentit!

vko 38 Tehtiin yhdessä Kristiinan kanssa Classroomiin oma kurssi ja sinne tehtävä. VirpiA:n kanssa kerrattiin Padletin käyttö. Ville-matikkaa kaksi tuntia. Ihmeen motivoivaa oppilaista!


vko 39 Anun kanssa treenattiin Flingan käyttöä Oppilaani työstivät leirikoulukuvista ja kokemuksistaan Power directorilla esitykset. Ville-äikän kierros auki. ma-

VirpiA ja padlet Kristiina ja Classroom Arja ja Power director

to

Katariina ja Math duel, Matikkakunkku ja Kahoot Anu ja Flinga Katri ja Kahoot

Kyllä ope hyötyy tästä eniten, jos hän on itsenäisesti harjoitellut ko. taitoa. Ylhäältä annettuna ts. sivusta opetuksen seuraaminen ei tuota pysyvää oppimisjälkeä. Iltapäivällä vielä Kahootin tekemistä Katrin, Katariinan ja Minna Ha:n kanssa osana sähköisen testaamisen koulutusta(Jesse) Musiikkia korville, kun opettaja tulee kertomaan onnistuneensa toimimaan itsenäisesti. “Autoit kynnyksen yli.”

vko 40 Opettajien osaamisen erot ovat kyllä vielä valtavat. Osa etsii vielä käynnistysnappulaa, toiset tekevät jo omia elokuvia jaettavaksi huoltajien kanssa! Tunnit mentorina ma 26.9. 9-14 to 29.9. klo 8-14 ke 5.10. 8-13 ti 11.10. klo 9-14

ke

5 6 5 5

Pekka ja Classroom Pekka ja Driven käyttö : kokousten listat jaettuihin kansioihin, ryhmän luominen Suvi ja 10monkeys ekaluokkalaisten kanssa tabletilla Kirsi ja eu.janakkala-tunnukset kakkosluokkalaisille

Miksi opettaja haluaa tehdä asioita liian haastaviksi itselleen? Ehdotin kakkosluokan opelle, että pelillistäminen esim. Kahoot olisi hyvä. EI, minä haluan luoda oppilailleni arviointikansiot… Huh, siinä vastaa homman. Kakkosluokkalainen ei pysty kahta kertaa peräkanaa kirjoittamaan edes omaa tunnustaan…Yritin auttaa!


PowerPoint directori-projektien julkaisu omalla youtube-kanavalla ja sen jakaminen linkin avulla muille. Nyt sujuu!

vko 41 ti Jari ja Ville Jaana ja padlet Kristiina ja Padlet Tein kokonaisen tunnin ohjelman classroomiin: linkki videoon, quizlet treenaamiseen ja Google forms-testi. Aika kiva kokonaisuus, vaikka ite sanonkin. Vielä muutama tarkennus Jesseltä myöhemmin tuon formsin käytöstä. Villen ohjeistus ei ole vielä opettajille kunnolla auennut….. ei kaikkia tehtäviä yhtä aikaa auki...ja kaikista aiheista… tosin JHta oli haastavaa auttaa/tukea. Jos tavoite on siinä, että voipi jättää oppilaat johonkin koneen äärelle puuhaamaan, niin…. Mitä ihmettä mä täällä teen? Salapoliisisisäsuunnistus QR-koodein. Lähestulkoon valmis kokonaisuus löytyi fb:n ryhmästä. Omat oppilaani jälleen testiryhmänä. Kivaa! Näitä voisi soveltaa lisää.

vko 43 Rosankood1- jahti pystyyn vitosen valinnaisryhmän kanssa. Yllättävän innostunutta porukkaa…. Vie mennessään ihan itsestään. Pohdintaa mentorina olemisesta-viesti Jaanalle ja Jesselle yhteisesti Virpin kanssa. Olivat sitä pyytäneet…. Treenailin book creatoria. Voisiko tällä tuottaa kutosten monialaista Minä itse-proggiksen? Book creator-koulutus Jessen johdolla. Apukäsinä! Ja niitä kyllä tarvittiin! pe Leppäkoskella: classroomin alkeita, Tapsan kanssa. Otettiin tunnukset käyttöön. Kirjoiteltiin docsiin. Liitettiinn kuvia.Tehtiin eka classroom-tehtävä myös. Kukaan ei ole profeetta omalla maallaan-fiilis. (Eräs kollega siellä huuteli olan yli ohjeita...͸ ) Miten ope luulee kehittyvänsä, jos periaate on, ettei yhtään voi omaa aikaa käyttää? Mielestäni työnantajamme on osoittanut hyvää henkeä ja panostanut meidän opettajien taitojen kartuttamiseen. Mutta ei uusia asioita voi oppia kaikenaikaa tässä työssä työajalla...

vko 44


Brooks creator- treeniä edelleen… Uudelle erkkaopelle pikainen Ville-apu. Pirittalle classroom-apua. vko 45 Rosan koodi on alkanut innostaa valinnaiskurssilaisiani. Mukavaa! Tuntuu vievän mennessään! Katrille Ville-apua, tunnukset, eka kursssi ja eka avoin kierros. Ajanvarauskalenterin etsiminen: doodlea olen käyttänyt aiemmin palaverin sopimisen. Tosi notkea työkalu. Näköjään toimisi myös ajanvaraukseen. Mutta jääkö kaikkien nimet kaikille näkyviin? Wilman tapahtumakutsu osoittautuu hyväksi. Voi rajata jokaiselle vain yksi valinta. Tosin nopeat syövät hitaat, mutta niinhän se on ainaͺ . Aikaa menee vain systeemin luomiseen. Toisaalta ei jää mahdollisuutta vatkailla järjestyksiä… Mutta jostain on tingittävä, jotta aikaa riittää olennaiseen. Palaveri kaikkien mestareiden ja erkojen sekä Jaanan ja Jessen kanssa. Uuden hankehakemuksen viilausta. Vahvasti otin kantaa kahden tunnin palkkion puolesta. On ollut tärkeää, että meille on maksettu itsemme kehittämisestä. Se kannustaa opastamaan muita. Siitä tinkisin, jos muuten en jaksaisi… vko 46 Piritta: Villen tenttikurssi-toiminto--ja taas opittiin uutta ;) Classroom: Kun oppilas on palauttanut työn= tavallaan paperin open pöydälle--omistajuus siirtyy siis opelle. Jos halutaan vielä, muokata tai vaikka jakaa tuotos luokkakaverin kanssa, niin ​kumoa lähetys​-nyt voi jakaa kaverin kanssa Murtolukuja arjessa-padlet-pikaisesti tuosta vaan luokassa--näin sen pitäisikin mennä… Jessen kanssa palaveria kahteenkin otteeseen KiVa-päivän aamulla ja päivällä. ● Miten Book cretorilla tuotettu teos jaetaan huoltajien ihailtvaksi? Ei oikein mitenkään, vaatii siis kyseisen appsin. Vähän tylsää. Rajaa hiukan.. tai ainakin mua. ● Alkuainetesti: Olisin halunnut 20-listasta randomilla arvotut 10 kysymystä. Päädyttiin kolmeen erilaiseen Forms-testiin. Julkaisin testit QR-koodeina taululla, Oppilas saa tehdä testin omaan tahtiin... ● Myöhemmin selvisi, että Villessä onnistuu tuo arpominen… Kokeilen sen joulun jälkeen kertotaulukertauksena. ● Green screeniä ovat digiagenttini kyselleet… Androidien mahdollisuudet vähän hiekot, odotamme iPadejä…. Mutta missä on verkko! Alkaa mennä hermo kohta. ATK-luokka on niin työllistetty! vko 47 Torstai-iltapäivän verkostoitumisjuttu Verkatehtaalla oli surkea. Aihe, johon ehdimme oli Office365-esittely. Meillähän ei oo käytössä, Kuulosti toki järkevältä, kun kaikki samassa paketissa…


Arviointikeskustelu-varauskalenteri ratkesi. Wilma tarjoaa tähän hyvän vaihtoehdon. Tosin löysin sen vasta Facebook-vinkin kautta. Olin heittänyt kysymyksen ilmaan ja saanut erilaisia ratkaisuehdotuksia. Mutta wilmaan päädyin, koska se meillä käytössä. Ja kutsut lähtivät. vko 48 Esittelin heti muillekin aamupalaverissa wilman Tapahtumakutsu-toiminnon. Pidän omana mottonani: Aina ja kaikki jakoon, parastettavaksi! Olen tehnyt vitosille pienen kertauskokeen Forms(taukoja ja nuotteja).Lisäsin loppuun itsearviointiosion. Ennen kuin julkaisen vastaukset, kirjaan muutaman sanan syksyn musatuntihuomioita. Tämä menee kotiin tiedoksi arviointina. Aikaahan kokeiden väsäämiseen menee, ainakin ekalla kerralla, kun systeemiä vielä ei kunnolla tunne. Mieluiten käytän aikaani tähän etukäteistekemiseen kuin kokeiden korjaamiseen! Näistä koejutuista meillä oli lyhyt sessio syksyllä Jessen vetämänä. Oliskohan järkeä pitää​ digikahvio​ ja jakaa ideoita? Sirpaa autoin arviointikeskustelu-pohjan tekemisessä wilman Tapahtumakutsuna. vko 49 Kaima-Minnalle tukea tapahtumakutsun kanssa ruokavälkän aikana. Kivaa, että tää tulee käyttöön!


Merkintöjä mentorina