Page 1

ŽURKA! LJUBLJANA

Tema

Št. 59/2010 / ISSN 1855-0940 /

Bivši agent se je poslovil Dragan Isajlović. Sindikati so mu zagrenili življenje. Minister ostal brez zaupnika.

petek, 26. marca 2010 www.zurnal24.si

www.zurnal24.si

/

NAJhItreJŠA pot do NAS: sMs: 4224 NAVeZA, MMs: 4224 NAVeZA MMS, E-pošta: NAVeZA@ZUrNAL24.SI

Hildini tekmeci: Ne bomo ji sledili Hilda Tovšak. Šefica Vegrada je pocenila stanovanja. Za zdaj je edina.

SveT

2

Parni valjak. Koncerti, filmi in druga zabava v prihodnjih dneh. 13

Razkritjem kar ni konca Pedofilija. V ZDA razkrili zlorabe gluhih otrok. Škandal je dosegel papeža.

9

navigator24  Slovenija Spori fizioterapevtov...........7

 Življenje Na rolerje pri štirih.............25  Šport Sekelj na tankem ledu......28

4

anže petkovšek

 Biznis Mala davčna sprostitev......10

Če ne dobite svojega izvoda Žurnala24, ga lahko preberete na: www.zurnal24.si/casopis

Iščemo varčnega voznika!

V TRAJNO LAST! ZITE Opel Corso ecoFLEX PRIJAVITE SE IN SI PRIVO uro v Mercator center Kranj Primskovo 9. in 10. Pridite 27. marca med i tekmovalni par. ) in postanite pet dom vho nim glav pred

nje z inštruktorjem avnica varčne in varne vož Čakajo vas: brezplačna dele • zabavni program Tilnom Holynskim • nagrad

(parkirišče

Generalni sponzor akcije

ULTIMAX LOGO_BLACK_PETROL.indd 1

8/6/09 10:28 AM

Generalni distributer za Slovenijo.

Dosežemo vse.


LJUBEZEN&DRUŽINA 25

petek, 26. marca 2010 zivljenje@zurnal24.si www.zurnal24.si

Denar & Kariera

Tor: Zdravje

Sre: Popotnik

Čelada in ščitniki za kolena, komolce in zapestja so pri rolanju obvezni.

Čet: Modni & lepi

Danes

Na rolerje pri štirih >>

sanja čakarun

Šport. “Zadnja leta je število otrok, ki se odločijo za učenje rolanja, vedno večje,” je povedal vodja šole rolanja Uroš Haler iz športnega društva Mini šport. Za prve korake na koleščkih so še posebno priljubljeni pomladni meseci.

Postopoma in igrivo

Da bi vaš otrok začel uživati v rolanju, ga morate s tem

Čevelj naj bo plastičen

športom spoznati na prijazen način. “Najpogostejša napaka, ki jo naredijo starši, je, da dajo otroka kar takoj na rolerje,” pojasnjuje Haler in nadaljuje: “Otrok, ki prej nikoli ni rolal, lahko zaradi neprijetne prve izkušnje zasovraži šport.” Po njegovem mnenju je najbolje, da se otrok najprej spozna z opremo, nato preizkusi en roler, na oba pa prvič stopi na varni podlagi, kakršna je trava.



SHUTTERSTOCK

Rolanje. Izkoristite vse daljše pomladne dneve in naučite svojega otroka rolati.

Nakup rolerjev

Za otroka naj bo učenje rolanja zabavna izkušnja, zato ne bodite prestrogi.

24nasvet

Vpišite jih v šolo

Šola rolanja. V Sloveniji obstaja veliko ponudnikov organiziranega učenja rolanja, prirejenega otrokom. “V šoli rolanja se otroci športa naučijo postopoma, prek igre, skupaj z drugimi otroki, kar je zabavnejše kot s starši,” meni Haler.

ŽURNAL 24

Otrok lahko spozna rolanje že pri štirih letih, saj ima takrat že dovolj razvite motorične sposobnosti. “Takrat tudi nimajo strahu pred tem, da bodo padli in jih bo kaj bolelo,” še pojasnjuje Haler. sanja.cakarun@zurnal24.si

miniintervju

 Peter Poles, voditelj oddaje Slovenija ima talent

Naj začnejo že pri štirih

Pomembna učna lekcija je ustavljanje Kdo vas je naučili rolati? Kar sam. Kot otrok sem kotalkal ter zelo rad drsal in igral hokej, tako da sem logično takoj padel not, ko so na trg prišle kotalke s štirimi zaporedno postavljenimi kolesi. Opravljen imate tudi tečaj za učitelja rolanja. Tako je. Na izpopolnjevanje in opravljanje tečaja za učitelja rolanja smo se s prijatelji odpravili v München in potem sem kar nekaj časa sodeloval

Investicija. Pri nakupu rolerjev za otroka se raje odločajte za malo dražje in kakovostnejše rolerje, saj cenejši ne bodo zdržali dolgo. Vodja šole rolanja Uroš Haler poudarja, da morate biti poleg cene pozorni tudi na nekaj drugih ključnih točk: • Otroški čevlji za rolanje morajo biti izdelani iz trde plastike. Mehkejši materiali niso primerni, saj otroški nogi ne ponujajo dovolj opore. • Kolesca naj bodo gumijasta in ne plastična. • Otroku mora biti čevelj prav in se mora v njem počutiti udobno. Naj si v trgovini obuje oba in ju preizkusi. • Nakupujte v specializiranih trgovinah, saj vam bodo tam prodajalci lahko svetovali o pravilni izbiri. • Podvozje čevlja, ki drži kolesca, naj bo aluminijasto ali vsaj kovinsko, ne sme pa biti plastično. Obenem iz trgovine ne odidite brez zaščitne opreme; čelada ter ščitniki za dlani, zapestja, komolce in kolena so nepogrešljiva sestavina varnega in prijetnega rolanja. Pri tem bodite otroku zgled tudi sami. S. Č.

pri projektu Menserola.com. Kdo bo naučil rolati vašo hčerko? Ker je zelo rada v družbi drugih otrok in ker si tudi ati kdaj pa kdaj zasluži kratko pavzo, jo bom vsekakor dal v šolo rolanja, če si bo seveda tudi sama to želela. Vaš nasvet staršem, ki učijo otroke rolati? Za začetek so najboljše hoja in igre z rolerji na travi, pomembna lekcija pa je tudi ustavljanje. K. Š.

Pri nakupu rolerjev izberite le kakovostne.


ponedeljek, 14. m

26 LJUBEZEN&DRUŽINA

 miniintervju

www.zurnal24.si petek, 26. marca 2010

Poroka brez prstanov Istospolna partnerska skupnost. Registriranih 24 parov, štirje so ločeni. >>

Se vam zdi, da je dojemanje poroke pri istospolnih partnerjih drugačno kot pri raznospolnih? Pomen poroke se razlikuje od človeka do človeka in je v modernem času precej bolj zapleten. Gre za potrditev dogovora med dvema, ki sprejmeta tudi določene zaobljube. Ključno je, da dva odrasla človeka o določenih stvareh soglašata in se drug drugemu zavežeta, ne glede na spol.

2

Ali lahko zakonske omejitve, da se par ne more poročiti, vplivajo na zvezo? Seveda lahko. Vplivajo čustveno, osebno. Človek lahko zaradi pritiskov in občutkov nesprejetosti doživlja ogromne osebne stiske, ki pa seveda posledično in dramatično vplivajo tudi na partnersko zvezo.

3

Se je dojemanje poroke skozi čas precej spremenilo? Tradicionalne zveze predmoderne družbe so vsebovale stroge predpise in pravila obnašanja. Bolj ko te zveze razpadajo in izginjajo, širše so možnosti različnih načinov življenja. V tem pogledu smo ljudje pridobili precej svoboščin in možnosti izbire. Naše življenjske poti postajajo vse bolj odprte in nam ponujajo vse več možnosti, da jih oblikujemo po svoji volji. K. Š.

Potrebni dokumenti

Partnerja, ki imata namen registrirati istospolno partnersko skupnost, se najmanj 30 dni pred nameravano registracijo prijavita pri upravni enoti, pri kateri jo želita opraviti, ter predložita potrebne listine. “Če eden od bodočih partnerjev ni državljan RS, priloži tudi izpisek o rojstvu, dokazilo o državljanstvu, dokazilo o prebivališču ter dokazilo pristojnega tujega organa, da ni zadržkov za registracijo skupnosti oziroma da je samski in nima registrirane partnerske skupnosti,” razloži Gračaninova.

SHUTTTERSTOCK

1

Kdaj in kje se bo opravila registracija, je odvisno od načelnika upravne enote.

Izmenjave prstanov ni

“Postopek registracije je zelo uraden in ne predvideva izmenjave prstanov, tako kot pri sklenitvi zakona med žensko in moškim,” pove Gračaninova in doda, da je odvisno od načelnika upravne enote, kdaj in kje se bo opravila registracija, kar ni običajno za

SHUTTERSTOCK

Možnosti izbire je več

Registracija. “Po naših zadnjih informacijah je v Sloveniji trenutno registriranih 24 istospolnih parov. Dve zvezi sta bili prekinjeni s smrtjo in štiri z ločitvijo,” pravi Eva Gračanin, vodja mladinskega programa pri DIC Legebitra.

Na spletnem naslovu www.ilga.org lahko preverite, v katerih državah so uzakonjene poroke istospolnih.

raznospolne partnerje pri sklenitvi zakonske zveze. Po pravilniku o registraciji istospolnih skupnosti mora biti uradni prostor svetel in urejen. V prostoru morajo biti postavljeni državni simboli, skladno s predpisi, ki urejajo njihovo uporabo. Registracija se opravi s podpisom. “Ime je skrajno neprimerno, ker v Sloveniji ta izraz uporabljamo za registriranje vozil, se pravi predmetov,” sklene Gračaninova. katja.stingl@zurnal24.si

Homoseksualci. Vedno več turističnih destinacij postaja prijaznejših do homoseksualcev.

Tudi Ljubljana vabi

SHUTTERSTOCK

Veronika Seles, družinska in zakonska terapevtka

katja štingl

Turistični delavci so ugotovili, da homosekualnost in zagotavljanje intime prinašata denar.

Počitnice. Letos so na Tajvanu izdali prvi uradni vodič za homoseksualce, s čimer želijo otok predstaviti kot gejem prijazno turistično destinacijo. Za podoben korak so se pred kratkim odločili tudi v Nepalu – tako bo najvišja gora sveta Mount Everest kmalu morda odsevala rožnato, saj si želijo organizirati najvišje poroke istospolnih parov na svetu.

Med Piranom in Strunjanom

Led smo Slovenci prebili lani z objavo turistične ponudbe za homoseksualno populacijo v vodiču Ljubljana In Your Pocket. Tudi na uradnem slovenskem turističnem informacijskem portalu www. slovenia.info boste našli seznam znanih zbirališč lezbijk in gejev v Sloveniji – na obali je to plaža med Piranom in Strunjanom. K. Š.


ponedeljek, 14. maja 20

LJUBEZEN&DRUŽINA 27

petek, 26. marca 2010 www.zurnal24.si

Učinkovito

Higiena. Štirje nasveti za čiščenje igračk brez uporabe čistilnih sredstev.

Kocke gredo v pralni stroj

Do čistih igračk z naravo N. M.

Igrače. Otroci radi vse, kar dobijo pod roke, vtaknejo v usta, še posebno dojenčki, zato je zelo pomembno, da so njihove igračke čiste. Pri čiščenju je najbolje uporabljati naravne metode oziroma vodo v kombinaciji s kisom ali sodo bikarbono, saj lahko agresivna sredstva povzročijo zastrupitve in alergije.

1. Mešanica kisa in vode

Večje igračke poškropite z mešanico kisa in vode ter jih 15 minut pustite namočene v kadi. Nato jih operite in dobro posušite.

2. Soda bikarbona deluje

Če so igračke zelo zapacane s starimi madeži, zmešajte štiri čajne žličke sode bikarbone s tremi decilitri tople vode in poskusite s tem.

Tudi plišasti prijatelji morajo na čiščenje kožuha.

3. Zdrgnite jih z vodo

Pri čiščenju zasušenih ostankov hrane uporabljajte grobi del kuhinjske gobe, vendar naj bo ta nova in neuporabljena. Drgnite pod toplo vodo.

4. Para dela čudeže

Vsaka dva tedna nekatere igračke operite v pomivalnem stroju. Vroča para jih bo dobro razkužila. zivljenje@zurnal24.si

ŽURNAL24

>>

Otrokom in dojenčkom lahko prihranite stik s čistili in obenem ohranite čistočo.

iZŠTEKANi KViNTON Prvič je bilo aprila 2001, drugič slabih 9 let kasneje. Več-kot-kvintet KVINTON je še vedno samosvoje svojeglav, edinstveno hrapav, zato se pripravite na oddajo za sladokusce. Akustična, šarmantna rockovsko-šansonjerska banda okrepljena z gosti.

Pranje. Plišaste igrače in druge mehke predmete perite v pralnem stroju samo z vodo in blagim detergentom (takšnim, ki ne povzroča alergijskih reakcij) na programu za pranje volnenih tkanin. Tudi manjše stvari – kocke, drobnarije in podobno – lahko daste v prevleko za blazino, da se ne raztresejo po bobnu, in perete na programu za občutljivo perilo. N. M


ŠPort

petek, 26. marca 2010 sport@zurnal24.si www.zurnal24.si

24sekund Linz finale začel z zmago pri Salzburgu Hokej na ledu. V prvi tekmi finala lige Ebel so igralci Linza slavili zmago proti Salzburgu s 3:2. Zmago so Črna krila dosegla v gosteh in serijo odprla z 1:0. Prva tretjina se je končala z 2:1 v korist Linza, v drugi tretjini so gostje prednost povečali na 3:1, Salzburžani pa so v zadnjem delu le omilili poraz. M. H.

Nov zadetek Anžeta Kopitarja Hokej na ledu (STA). Anže Kopitar se je v ligi NHL po treh tekmah znova vpisal med strelce. Hrušičan je zadel proti Coloradu in je v tej sezoni na 72 tekmah zbral 33 zadetkov. Trenutno je deseti strelec lige.

Prvi mož Formule 1 Bernie Ecclestone bi rad v New Yorku ponovil Monaco.

Sekelj na tankem ledu Goljufija. Tožilstvo že deseti dan preiskuje domnevno neplačevanje hokejistov Olimpije.

čuje z nakazovanjem sponzorskih sredstev na račune njihovih podjetij in koliko sredstev tako ostane za poplačilo preostalih upnikov kluba. Sekelj se sicer zagovarja, da “če klub ni mogel plačati obveznosti v roku, tega glede na vse, kar se dogaja v gospodarstvu, ne gre razumeti kot poslovno goljufijo”.

>>

Dovoljenja v enem dnevu

ANJA ZUPANC

Kaznivo. Čeprav direktor HDD Olimpija vztrajno zagotavlja, da so ga policisti pred časom zaslišali le kot odgovorno osebo kluba, od katerega upnik zahteva neplačane obveznosti, ga poleg kriminalistov preiskujejo tudi ljubljanski tožilci, in sicer kot osumljenca domnevne poslovne goljufije. “Kazensko ovadbo zoper Matjaža Seklja in HDD Olimpija smo prejeli 16. marca,” vodja tožilcev Tamara Gregorčič pojasnjuje, da je zoper direktorja ljubljanskih hokejistov dejansko sprožen predkazenski postopek.

Je ali ni v postopku?

anja.zupanc@zurnal24.si



24bivanje

Dovoljenja tujcem

Sekelj priznava neplačane obveznosti nekaterim igralcem še za december.

Zakonito. Na notranjem ministrstvu pravijo, da mora upravna enota, če obstajajo razlogi za zavrnitev izdaje dovoljenja, izvesti postopek, ki ga mora rešiti najpozneje v treh mesecih.

DP. Jeseničani suspendirali napadalca zaradi neprimernega vedenja.

les

fev

zer .co

m

V Ljubljano brez Makrova w.a

Smučarski skoki (STA). Zbor za skoke in nordijsko kombinacijo pri Smučarski zvezi Slovenije se je včeraj sestal na svoji 13. seji, kjer se je od funkcije predsednika poslovil Jože Ograjenšek. Za prihodnje štiriletno obdobje je bil s 46 glasovi za novega predsednika izvoljen Ljubo Jasnič. Poleg njega je kandidirala še Marija Simčič, predlagal jo je SK Triglav.

ww

Predsednik za skoke in NK odslej Jasnič

Kriminalisti naj bi sicer po naših informacijah preverjali, koliko klub dolguje igralcem, tudi tistim, ki so ljubljanski led zapustili že pred meseci. Neuradno pa se preiskuje tudi, ali klub igralcem moštva plače resnično izpla-

Štirje tuji hokejisti sicer že tretji dan bivajo v Sloveniji z dovoljenjem ljubljanske upravne enote (UE). Naš vir opozarja, da je vodstvo “igralcem v enem dnevu v naglici priskrbelo bivalna dovoljenja, na katera tujci sicer čakajo vsaj en mesec”. Na UE tega sicer niso potrdili, pravijo le, da “o prošnjah za izdajo dovoljenja za prebivanje odločijo čim prej, najpozneje pa v enem mesecu od prejema popolne prošnje”.

foTosI

28

Želim, da leta 2012 dirkamo na Manhattnu ali v New Jerseyju s stolpnicami za kuliso.

Estonski napadalec Makrov je s svojim vedenjem razočaral upravo.

Hokej na ledu. Jeseničani bodo nocoj (19.00) pri Olimpiji gostovali brez Andreja Makrova. Napadalec se je med drugo finalno tekmo neprimerno vedel, zato so ga v taboru prvakov suspendirali. “Takšnega vedenja, kakršnega si je privoščil hokejist Acroni Jesenic Andrei Makrov na drugi tekmi fina-

27

golov je v tej sezoni zabil Makrov, najboljši strelec železarjev.

la državnega prvenstva, si ne sme privoščiti nihče. Spoštovanje kluba, za katerega igraš, in spoštovanje navijačev morata biti nad vsemi čustvi,” je bil jasen športni direktor Jesenic Zvone Šuvak. Olimpija je sicer zadnjo tekmo na Gorenjskem dobila, trenutno pa je rezultat v zmagah izenačen (1:1). T. Z.


ponedeljek, 14. maja 20

ŠPORT 29

petek, 26. marca 2010 www.zurnal24.si

Platini želi še en mandat

Ronaldo se je pokesal

Nogomet. Predsednik Evropske nogometne zveze (UEFA) Michel Platini je najavil, da se bo naslednje leto na volitvah potegoval za nov štiriletni mandat.

Nogomet. Brazilski zvezdnik Ronaldo se je opravičil navijačem svoje ekipe Corinthians, ker jim je po porazu proti Paulisti (0:1) pokazal sredinec.

Intervju. Selektor košarkarjev Memi Bečirović računa na igralce iz NBA.

Posebne priprave za Udriha >>

grega prebil

Košarka. Prihodnji teden bo delegacija Košarkarske zveze Slovenije (KZS) v ZDA opravila pogovore z vsemi slovenskimi igralci v NBA glede igranja na svetovnem prvenstvu v Turčiji. Čez lužo ne bo potoval selektor Memi Bečirović, ki pa je za Žurnal24 ocenil posameznike.

Menim pa, da ga bodo težko prepričali. Spoštoval bom njegovo mnenje, kakršnokoli že bo.

Memi Bečirović ne verjame, da je Saša Vujačić problematičen.

Brezec v Milwaukeeju zelo malo igra. Primoža dobro poznam. Zanj me ni strah. Vem, da bo zelo motiviran in spočit. Poskušal bo dokazati, da je v NBA neupravičeno zapostavljen.

AnžE PEtkovšEk

Bo delegacija v ZDA obiskala tudi Nesterovića, ki vztraja, da je njegova reprezentančna pot končana? Prav je, da se pogovorimo z vsemi našimi v NBA, da dobijo vtis o tem, kakšna so naša stališča. Z Nesterovićem se nisem pogovarjal, vendar pa se mi glede na njegov doprinos v preteklosti zdi pomembno, da se z njim pogovorimo. Nikoli ne veš, kaj prinese čas in kakšna so razmišljanja igralcev.

Tudi Vujačić igra malo. Se boste prilagajali njegovim željam? O pogojih, ki so normalno sprejemljivi, se lahko pogovarjamo, o bistvenih pogojih, kot je vloga v ekip i , pa ne. Imamo široko kakovost. Če pri enemu narediš izjemo, potem moraš to narediti pri vseh. Košarka je kolektivni šport. Saša je dober fant, okoli njega

se pojavljajo govorice, da je problematičen. Sam tega ne verjamem. Po pogovoru bomo videli, ali je pripravljen sodelovati, kakšne poglede na prihodnost ima in kako je s pogodbo v klubu, kar je pri igralcih v NBA vedno pomembno. Beno Udrih je v intervjuju za naš medij dejal, da sta se že slišala. O čem sta govorila? Bena spoštujem in ga poznam že od malih nog. Poznam njegovo kakovost in verjamem, da bo imel v ekipi pomembno vlogo. Želim si, da bi bil zdrav, zato mu bom poskušal preprečiti, da bi se spet poškodoval. Potrebuje poseben trening, da bi bil na prvenstvu najboljši. Od njega veliko pričakujem. Kaj pa Goran Dragić, ki se je letos dobro vključil v moštvo Phoenixa? Tudi z njim sem že govoril in je potrdil sodelovanje na prvenstvu, če le ne bo poškodb. Je izjemno pozitivna osebnost in talent. Tudi on lahko pričakuje vidno vlogo v reprezentanci. Ve, da mu zaupam, saj sva dobro sodelovala že pri Olimpiji. grega.prebil@zurnal24.si

Dvojno maščevanje

EPA

Evroliga. Maccabi in Real sta tekmecema vrnila udarec.

Realov Pablo Prigioni (desno) je bil tokrat uspešnejši od Barceloninega Rickyja Rubia.

Košarka. Izraelski Maccabi je po porazu proti Partizanu na prvi tekmi vrnil udarec in po zmagi z 98:78 izenačil rezultat. Beograjčani v drugo niso bili dostojen nasprotnik domačim, pri katerih sta po 17 točk dosegla David Bluthenthal in Andrew Wisniewski. Tudi Real je bil v Barceloni maščevalno razpoložen, Ma-

dridčani so v Kataloniji slavili zmago s 70:63. Pri domačih je Erazem Lorbek v 37 minutah zbral 12 točk in 7 skokov, Jaka Lakovič pa je v 12 minutah dosegel štiri točke. Rezultati: Barcelona : Real Madrid 63:70, Olympiacos : Prokom 90:73, Maccabi : Partizan 98:78, CSKA Moskva : Caja Laboral 83:63. T. Z.

Stane Valant išče rešitev.

Spor

Valant in Tina sta se dobila Alpsko smučanje (STA). Predsednik Smučarske zveze Slovenije (SZS) Stane Valant je danes na sedežu krovne smučarske organizacije v Ljubljani zavrnil, da bi bil on kot predsednik oziroma zveza, ki jo vodi, v sporu z najuspešnejšo slovensko alpsko smučarko Tino Maze. Valant je razkril, da se je z Mazejevo nedavno sestal v Planici.

Ne več v javnosti

“Nedavno sem imel pogovor s Tino Maze in njenim trenerjem Andreo Massijem, in sicer v času poletov v Planici. Pogovor je tekel tudi o tem, da se o stvareh, ki jih je treba medsebojno urediti, ne pogovarjamo v javnosti, ampak se poskušamo dogovoriti na način, ki ne bo škodoval ne Tini ne SZS. Volja, da probleme razrešimo, je obojestranska, a se je treba zavedati danih finančnih okvirov in znotraj njih iskati rešitev, ki bo v obojestransko dobro,” je spregovoril Valant, ki se bo na redni skupščini naslednji teden potegoval za nov štiriletni mandat na čelu SZS. Imel bo močna protikandidata, za novega predsednika združenja smučarskih panog se bosta potegovala še Marko Jazbec in Tomaž Lovše.


ponedeljek, 14. maja 20

30 ŠPORT

Celtic je odpustil trenerja Mowbraya Nogomet (STA). Škotski velikan Glasgow Celtic, ki mu v tej sezoni ne gre vse po načrtih, je po nepričakovanem in visokem prvenstvenem porazu proti St. Mirrenu (0:4) končal sodelovanje s trenerjem Tonyjem Mowbrayem. Mediji kot favorita za naslednika omenjajo Neila Lennona.

V Stožicah bo gneča Interblock. Med čakanjem na svoj stadion bo verjetno igral na stožiškem. >>

tine zupan

Nogomet. Na novem ljubljanskem stadionu v Stožicah v naslednji sezoni ne bo igrala le Olimpija; tam namerava svoja srečanja igrati tudi Interblock, ki kljub številnim črnim napovedim še vztraja na svoji poti. “O tem se še nismo pogovarjali, bi pa bila selitev v Stožice za nas neka normalna pot. Na stadionu v Šiški ni pravega nogometnega občutka,” nam je včeraj povedal direktor Interblocka Nenad Protega.

ANŽE PETKOVŠEK

24sekund

www.zurnal24.si petek, 26. marca 2010

Projekt ga še zanima

Nogomet (STA). Angleški prvoligaš Chelsea naslednji mesec ne bo mogel računati na branilca Ricarda Carvalha, saj si je izkušeni portugalski reprezentant na sredini prvenstveni tekmi proti Portsmouthu poškodoval vezi v gležnju. Iz kluba so sporočili, da bo v naslednjih 24 urah znano, ali bo Carvalho moral tudi na operacijo.

V Turčiji nad tiste, ki prirejajo izide Nogomet (STA). Turška policija je včeraj v povezavi s prirejanjem izidov na tekmah na zaslišanje privedla 45 osumljencev, med njimi tudi nekaj nogometašev prve lige, poročajo turški mediji. Turška nogometna zveza je potrdila, da preiskava poteka, vendar je poudarila, da ne gre za vseevropski škandal prirejanja izidov, v katerega je bila Turčija vpletena lani. V policijskem varstvu ostajata nekdanja reprezentanta Arif Erdem in Fatih Akyel.



24dejstva

Zadržali bi ekipo Prodaja. Protega vztraja, da želi trenutno mlado zasedbo v klubu zadržati več let. “Zagotovo bo na poti prišlo do odstopanj od tega načrta. Igralce čaka še veliko privajanja, saj so preskočili eno stopnjo v razvoju.”

pletov pri gradnji stadiona so ambicije kluba uplahnile. Tvorca domžalskih uspehov pa projekt še zanima. “Zanima me pod istimi pogoji kot na začetku; da torej lahko naredimo klub, ki bo stopnjo nad slovenskimi normativi,” pravi Protega, ki je v stalnem stiku s klubskim mecenom Jocem Pečečnikom. “Razmišljava enako. Ni treba, da si to ponavljava, saj ima on tudi veliko drugega dela. Krajše analize opravljava vsak teden, nekoliko daljše pa en-

Nenad Protega kljub ostremu zasuku v klubski usmeritvi ostaja zvest Interblocku.

Niso še zreli za tujino

Ob številnih mladih igralcih pri Interblocku sta glede prodaje v tujino najzanimivejša Robert Berič in Josip Iličić. “V tujino se je danes dokaj lahko prebiti, težko pa je tam obstati. Veliko fantov se hitro vrne. Naši igralci še niso dovolj sposobni za to, da bi ostali v tujini,” je jasen Protega.

Polona se ne ustavlja

fotovest

Spektakel. WFC 10 Night of Champions se lahko začne. Vsi borci, manjkal je le Brazilec Vitor Nobrega, so namreč včeraj zvečer v Areni Vodafone prestali uradno tehtanje; tudi Miran Fabjan in Ivan Budimir (na fotografiji). Ž. Š.

krat na mesec,” o komunikaciji z enim od najbogatejših Slovencev pravi direktor.

tine.zupan@zurnal24.si

Brez težav v tretje kolo

ŽurNAl24

Chelsea ostal brez branilca Carvalha

Protega je septembra 2008 ovenčan z dvema naslovoma prvakov iz Domžal prišel v Interblock. Po drastični pomladitvi kadra zaradi za-

Tenis. Najboljša slovenska igralka Polona Hercog je v drugem kolu močnega turnirja v Miamiju s 7:6(5) in 6:3 izločila 31. nosilko Alexandro Wozniak iz Kanade. Mariborčanka se bo v tretjem krogu pomerila z zmagovalko dvoboja med Švicarko Timeo Bacsinszky in Li Na iz Kitajske, dosežen uspeh pa ji po vsej verjetnosti prinaša tudi uvrstitev med najboljših 50 igralk sveta po končanem turnirju. Poleg novih 80 točk bo Hercogova domov odnesla tudi vsaj 18.740 ameriških dolarjev nagrade. M. H.


ponedeljek, 14. maja 20

ŠPORT 31

petek, 26. marca 2010 www.zurnal24.si

AVTMIGEC

www.zurnAl24.sI/sporT /sporT

Naj strelci prvenstev Galerija. Na naši spletni strani www.zurnal24.si/sport si oglejte galerijo najboljših strelcev svetovnih prvenstev v nogometu. Izdamo vam, da na vrhu s 15 zadetki kraljuje brazilski virtuoz Ronaldo. Triintridesetletni napadalec je z brazilsko izbrano vrsto

svetovni prvak postal v letih 1994 in 2002, ko je bil tudi najboljši strelec prvenstva. Za Brazilijo je igral na 97 tekmah in zabil 62 golov. Trenutno uspešno igra za sloviti brazilski klub Corinthians. In kdo se je uvrstil na mesta za njim? Preverite v galeriji!

REUTERS

Pohod Črepič–Fričev vrh. Datum: 27. 3. 2010. Organizator: PD Ravne na Koroškem. Dodatne informacije: Jože Žunec: 02/822 23 29, pdravnenakoroskem@ pzs.si.

24rekreacija rekreacija

Pohod na Kok, 1.941 metrov, in Lepi Vršič. Datum: 27. 3. 2010. Organizator: PD Ljubljana Matica. Dodatne informacije: 01/231 26 45, www.pd-ljmatica.si, info. pdljmatica@siol.net. Pomladni ples v Celju. Datum: 27. 3. 2010. Organizator: Plesna zveza Slovenije, izvajalec PŠ Plesni val Celje. Dodatne informacije: 01/430 22 84, www.plesnazveza.si, info@plesna-zveza.si, plesni.val@siol.net. Šolski pohod po Bernekarjevi poti. Datum: 27. 3. 2010. Organizator: PD Mislinja. Dodatne informacije: PD Mislinja, ga. Albina 031 868 668, www.pdmislinja.si.

Čiščenje in urejanje planinskih poti v okolici Ljubljane. Datum: 27. 3. 2010. Organizator: PD Pošte in Telekoma Ljubljana. Dodatne informacije: Irena Fekonja in Jure Dobnik: 01 431 61 14, pd.telekom@siol.net, www.pddrustvo-ptlj.si. Športno plezanje: Mala Martuljška ponca. Datum: 27. 3. 2010. Organizator: PD Ljubljana Matica. Dodatne informacije: Dodatne informacije: Marko Jurič: 01 23 12 645, info.pdljmatica@siol.net, www.pd-ljmatica.si. Pohod Sviščaki–Snežnik–Sviščaki. Datum: 27. 3. 2010. Organizator: PD Črnuče. Dodatne informacije: PD Črnuče, J. Soršak: 041 858 091, www.pdcrnuce.si, info@pdcrnuce.si. 15. Vipavski tek. Datum: 27. 3. 2010. Organizator: Tekaško društvo Burja Vipava. Dodatne informacije: Darko Hrovatin 040 589 057, info@td-burja.com, www.td-burja.com. Pohod po Savinjski planinski poti. Datum: 28. 3. 2010. Organizator: PD Pošte in Telekoma Ljubljana. Dodatne informacije:

Kavčič v par urah na prag četrtfinala Tenis. Blaž Kavčič se je včeraj približal četrtfinalu challenger turnirja v Barletti. Po zmagi nad Špancem Albertom Martinom, je v 2. kolu proti Davidu Marreru vodil z 7:5 in 3:3, preden je dvoboj prekinila tema. Nadaljevala bosta danes. M. H.

Četrta etapa Voigtu, Koren skupno šesti

 Pohod po Evropski pešpoti E6 Turjak–Predgozd. Datum: 27. 3. 2010. Organizator: PD Radlje ob Dravi. Dodatne informacije: Ludvik Podrzavnik: 041/430 883, www.pd-radlje.si, pdradljeobdravi@pzs.si.

24sekund

Boštjan Semprimožnik: 01 431 61 14, pd.telekom@siol.net, www. pddrustvo-ptlj.si. Pohod po Brničevi poti: Trstelj– Fajti vrh. Datum: 28. 3. 2010. Organizator: PD Nova Gorica. Dodatne informacije: pisarna PD, 05/302 30 30, Andrej Harej: 05/ 301 87 41, planinskod.novagorica@siol.net. Turno smučanje: Kanjavec, 2.568 metrov. Datum: 28. 3. 2010. Organizator: PD Ljubljana Matica. Dodatne informacije: 01/23 12 645, info.pdljmatica@ siol.net, www.pd-ljmatica.si.

Pohod Kopriva–izvir Meže. Datum: 28. 3. 2010. Organizator: PD Dravograd. Dodatne informacije: Jožica Heber, 041 296 140, www. pddravograd.com, pddravograd@pzs.si. Kamniški memorial za smučko in cepin. Datum: 28. 3. 2010. Organizator: PD Kamnik. Dodatne informacije: Planinsko društvo Kamnik, GRS Kamnik, 01/839 13 45, 01/83 15 131, pdkamnik@siol. net, grs-kamnik@volja.net, www. drustvo-pdkamnik.si. Več prireditev na: Migajznami.si!

Kolesarstvo (STA). Nemec Jens Voigt (Saxo Bank) je zmagovalec četrte etape kolesarske dirke po Kataloniji. Na preizkušnji od Oliane do Asca v skupni dolžini 209,7 kilometra je drugo mesto osvojil Estonec Rein Taaramäe, tretji pa je bil Nemec Paul Voss. Najboljši Slovenec je bil na 16. mestu Kristijan Koren, ki je zdaj skupno šesti.

Sprint pripadel domači tekmovalki Biatlon (STA). Rusinja Jana Romanova je zmagovalka sprinterske preizkušnje na finalu svetovnega pokala v Hanti Mansisku. Romanova je na 7,5 kilometra dolgi preizkušnji slavila pred Francozinjo Marie-Laure Brunet, tretja pa je bila Švedinja Helena Jonsson. Vse tri tekmovalke so zadele deset tarč.

Posebni pogoji in navodila za uporabo. Storitev je na voljo uporabnikom Mobitela, Simobila, Debitela in M mobila! S sodelovanjem v nagradnih akcijah prek SMS-sporočila, poslane dopisnice ali prijavnega lista postanete član storitve IGRE, kjer vas vsak teden čakajo nove nagrade in ugodnosti. Člani storitve IGRE prejmejo eno SMS-sporočilo na teden. Cena prejetega SMS-sporočila je 0,99 €. Cena povratnega SMS-sporočila za sodelovanje v nagradnih igrah s ključno besedo IGRE je 0,49 €. Poslano SMS-sporočilo in prenos podatkov se obračunavata po ceniku vašega operaterja. S storitve IGRE se odjavite: IGRE STOP na 4224. Vse cene vključujejo DDV. Z uporabo storitev se strinjate s pogoji uporabe na www.mobilnestoritve.com. Ponudnik in izvajalec storitve je Hardlab, d. o. o., Janežičeva 12, 1000 Ljubljana. Naročnik oglasa je Žurnal media, d. o. o. Ponudba velja do preklica. Potrošnik lahko odstopi od pogodbe, ki je shranjena na sedežu podjetja, za vpogled poda zahtevek na info@hardlab.com ali 01/426 90 84. Pomoč uporabnikom na 01/518 82 71. Nagrajenci bodo objavljeni na spletni strani www.mobilnestoritve.com. Akontacijo dohodnine (če ta obveznost nastane - odvisno od vrednosti nagrad) za prejete nagrade nagrajenec poravna organizatorju pred prevzemom nagrade, za nagrajenca pa jo odvede na zakonsko predpisani vplačilni račun akontacije dohodnine pri DURS organizator nagradne igre. Če nagrajenec ne posreduje vseh zahtevanih podatkov (ime, priimek, naslov, davčna številka), ni upravičen do nagrade. Nagrade ni mogoče zamenjati za gotovino ali drugo blago.


ponedeljek, 14. maja 20

vrtiljak svEta

32 PANORAMA

www.zurnal24.si petek, 26. marca 2010

V penis si je vstavil skoraj meter vrvi

Otok izginil in rešil meddržavni spor

Skuhal, pojedel, zbežal in pustil denar

Chongqing. Zhao Chengling si je pri bizarni spolni igrici v penis vstavil 85 centimetrov dolgo vrv. Plastična vrv se je zapletla v prostato, moški pa je nato kar dva meseca živel z bolečinami, saj ni imel denarja za operacijo. B. S. Vrv se je zapletla v prostato.

New Delhi (STA). Indija in Bangladeš sta se skoraj 30 let prepirala, čigav je majhen otok v Bengalskem zalivu. Ozemeljski spor so naposled rešile podnebne spremembe – zaradi dviga vodne gladine je otoček New Moore izginil.

New Jersey. Neki Američan je vdrl v suši restavracijo Matsu Sushi Grill in si pripravil jed, jo pojedel, nato pa pobegnil. Na presenečenje policije ga bankovec za 200 dolarjev v blagajni ni zamikal, je pa s seboj vzel nekaj piščancev. B. S.

foto dnEva

Proti poroki deklet v Sanaai je bilo pričakovati, saj so mnenja o zakonu deljena. Glede osnutka zakona pa se je že vnela silovita razprava. Poroke otrok v najrevnejši državi na Arabskem

polotoku so nekaj običajnega. Največ jih je na podeželju, saj starši zaradi revščine dekleta prisilijo v poroko še pred desetim letom in si tako zagotovijo finančno stabilnost. E. P.

REUTERS

Jemen. Na stotine žensk, oblečenih v črno versko obleko nikab, se je zbralo v podporo osnutku zakona, ki prepoveduje poroko dekletom, mlajšim od 17 let. Protest pred parlamentom

Približno polovica žensk v Jemnu je poročenih, še preden dopolnijo 18 let.


ponedeljek, 14. maja 20

horoskop -- VrEME 33

petek, 26. marca 2010 www.zurnal24.si

Rojena na današnji dan ...

pošljite SMS astrologinji Veri:

DNEVNI HOROSKOP

Diana Ross FLYNET PICTURES

SMS vedeževanje in svetovanje

Oven

Bik

Dvojčka

Želite si več spoštovanja bližnjih, ki niso zadovoljni z odločitvijo, da ne greste po njihovih stopinjah.

Raztreseni ste in skrbi vas razpoloženje. To se nenehno spreminja, kar za vas ni običajno.

Čeprav ne boste pripravljeni na sodelovanje, se potrudite, saj ste pomemben člen ekipe.

     LJUBEZEN      SLUŽBA       ZDRAVJE 

     LJUBEZEN      SLUŽBA       ZDRAVJE 

     LJUBEZEN SLUŽBA       ZDRAVJE      

Rak

Lev

Devica

Utrujeni ste, saj nenehno izčrpavate svoje telo. Potrebujete počitek. Petek je kot nalašč za to.

V službi boste dejavni, vaša navdušenje in zagon pa bosta sodelavce danes motila.

Čez teden ste bili dejavni, zato ste lahko danes kljub temu, da je delovni dan, sproščeni.

21. 3.–20. 4.

S POMOČJO PROFESIONALNIH VEDEŽEVALCEV IN SVETOVALCEV

V ŽIVO

23. 7.–23. 8.

LJUBEZEN      SLUŽBA       ZDRAVJE      

DENAR - LJUBEZEN - SLUŽBA

Pošljite sms:

TAROT7 z vašim vprašanjem na 3883 NOVO! Sedaj tudi za Tušmobil uporabnike!

Škorpijon

Strelec

Tehtnice ste že v ponedeljek nestrpno čakale petek, saj danes dobite obisk iz tujine.

Danes se vam bodo odprla vrata priložnosti osebnega in profesionalnega razvoja.

Pričakovali boste veliko preveč, zato boste razočarani, krivdo pa boste valili na druge.

     LJUBEZEN      SLUŽBA       ZDRAVJE 

     LJUBEZEN      SLUŽBA       ZDRAVJE 

     LJUBEZEN      SLUŽBA  ZDRAVJE      

Kozorog

Vodnar

Ribi

Želite si napredka na delovnem mestu, saj se vam zdi, da že dalj časa stagnirate.

Čaka vas produktiven delovni dan, toda sodelavčeva zamisel vas bo popolnoma zavrla.

Razočarani ste nad prijateljem, ki vam je bil vedno blizu, zdaj pa se je nenadoma oddaljil.

     LJUBEZEN      SLUŽBA  ZDRAVJE      

     LJUBEZEN      SLUŽBA  ZDRAVJE      

     LJUBEZEN      SLUŽBA  ZDRAVJE      

recept24

Sestavine: 250 g motovilca • vejica češnjevih paradižnikov • kumara • 200 g slanega sira • 3 žlice temnih oliv • oljčno olje • limonin sok • sol in poper • sveža bazilika

So

ča

Vir: www.zurnal24.si www.zurnal24.si Vir:

0

0

0

Koper 170 (110)

0

0

25° 20° 15° 10°

Kranj 5 °(–4 °)

Mokrine

0° (160 cm)

0° (220cm)

Bad Kleinkirchheim Osojščica

3° (60 cm)

Kranjska Gora

0

Pariz

Ljubljana 6 °(–3 °)

1° (150 cm)

Stari vrh 2° (- cm)

Krvavec

1° (280 cm)

2°C / 16°C

Golte

3° (140 cm)

4°C / 15°C

Mesec danes: Mesec jutri: Sonce danes: 2500 m 30.03. 06.04. 14.04. 21.04. Sonce jutri: J 3000 m

J 3000 m

Rogla

3° (170 cm)

7°C / 12°C

S 14:02 03:45 15:24 04:12 05:54 18:22 -3° 05:52 18:23

2000 m

Stopnja obremenitve: 1-nizka, 5-zelo visoka 1500 m 1000 m

°)

Varšava7

Ptuj °(–2 °)

V

Dunaj

Odesa

Zagreb 6Istanbul °(–1 °)

Rim

Atene

V

Mariborsko Pohorje

2500 m

3°C / 15°C

ra

2° (80 cm)

Vir: ARSO

Cerkno

a

Mu

Moskva

Tunis

3° (150 cm)

2° (350 cm)

Sav

Murska Sobota 6 °(–3 °)

NovoBern mesto 6 °(–1 °)

Madrid

0

V oklepaju višina snega

Vogel

8 °(–3 Berlin

0

V oklepaju višina snega

Drava

N Celje

London

Maribor 7 °(–2 °)

Dublin

N

Temperature na smučiščih

0

Vir: ARSO

Temperature na smučiščih

8°C / 14°C

Celovec 5 °(–3 °)

0

0

Trst 170 (130)

ra

Murska Sobota Nova Gorica 210 (70) Maribor 11 °(–2 °) 190 (80) Ljubljana

0

0

Nova Gorica 150 (110)

Mu

Petek, 2010. Celje 26. 3. Ptuj Petek, We°(–326. °) 3. 72010. °(–2 °) V 8vzhodni Sloveniji ather in Slovenia Celovec boSa delno jasno,seems dru18 (7 ) to vabepretežno rather different. god SooblačMu Drava Novo mesto a ra 6 °(–3 °) Especially in the čmiddle no. in 6 °(–1Na °) Primorskem Zagreb and in the eastern Trst 6 °(–1parts °)raNotranjskem bo Kranj Celje 11 °(3 °) Ptuj 16 (7 ) Novachances. Gorica 19 (7 ) hlo Zvečer sun deževalo. has better 19 (7 ) Koper °(–2 širiti °) se začel In bo the dež west11 (Goriška, 11 °(1 °) Sav proti vzhodu. Najniža Obalno-kraška) clouds Ljubljana jeleave jutranje temperaMokrine Bad Kleinkirchheim Osojščica Kranjska Gora Mariborsko Pohorje 15 (8 ) Novo mesto rather thick all day 17 (8 ) ture bodo od 4 do 10, Zagreb long. In some placesTrst 21 (8 ) najvišje dnevne od lit12 °(3 tle 17, rainv isvzhodni possible11Slotoo °) do there. Warmest in the Vogel Cerkno veniji Stari vrh Krvavec Golte Rogla do 20 stopinj Koper east. Windy! Vir: Celzija. Arso 11 °(1 °) Zračni pritisk: 1016 hPA | Vlažnost zraka: 65 % 0

19. 2.–20. 3.

Daljši horoskop preberite na zurnal24.si/horoskop

Murska Sobota Maribor 6 °(–3 °) 7 °(–2 °)

Kranj 5 °(–4 °)

ča

0° (330 cm)

Priprava Motovilec in preostalo zelenjavo očistite, češnjeve paradižnike prerežite na polovice, kumare narežite na rezine, olive po potrebi razkoščičite. V posodi zmešajte motovilec, paradižnike, kumare in olive, solite in poprajte, pokapajte z oljčnim oljem in limoninim sokom. Na koncu po solati potresite še slani sir in natrgane lističe sveže bazilike.

21. 1.–18. 2.

Drava So

23. 11.–21. 12.

24. 10.–22. 11.

Celovec 5 °(–3 °)

Spomladanska solata

     LJUBEZEN      SLUŽBA       ZDRAVJE 

Tehtnica

22. 12.–20. 1.

Z uporabo se strinjate s splošnimi pogoji na www.12media.si Cena poslanega SMSa po ceniku operaterja, cena prejetega je 1.49€. S sodelovanjem ste prijavljeni v brezplačni SMS klub, odjava astro stop na 3883. Pogodba je shranjena pri 12media d. o. o. Dostop do pogodbe na sedežu podjetja. Ponudba velja do preklica. Izvajalec storitve: 12media d. o. o., Komenskega ulica 36, LJ

24. 8.–22. 9.

LJUBEZEN      SLUŽBA       ZDRAVJE      

23. 9.–23. 10.

Potrebujete pravi odgovor? Rešitev vedno najdete pri naših svetovalcih. Pošljite vaše vprašanje in prihodnost vam bo hitro razkrita!

22. 5.–21. 6.

21. 4.–21. 5.

22. 6.–22. 7.



TAROT7 na 3883

9° Meja sneženja :1500 m Meja ledišča: 2000 m

Temperature na smučiščih S

Mokrine

4° (80 cm)

4° (130 cm)

Bad Kleinkirchheim Osojščica

7° (40 cm)

Kranjska Gora

9° (50 cm)

Mariborsko Pohorje

N V

Tief

–30 V oklepaju Hoch višina snega 00 Vir: ARSO

2000 m

40

1500 m

0

8

1000 m

120 1900 m 2500 m

Petek, 26. 3.Oblačno 2010. In the Padavine. in megleno bo. Občasno western mountain-ranges bo deževalo. Meja snewe expect thicker clouds wiženja na okoliBesides, 1.800 th littlebo rain/snow. metrih. jugothe windPihal from bo Southwest zahodni veter. Tempeblows with stormy tendenrature bodo od 1 do 4 cies in exposed positions. stopinje Celzija.

Vogel

Cerkno

Stari vrh

5° (150 cm) 6° (100 cm) 9° (70 cm)

Krvavec

Golte

4° (130 cm) 6° (70 cm)

Rogla

9° (140 cm)

Petek, 26. 3. 2010. in the western (Vogel, Popoldne dež. Especially Smučišča bodo ves ski danresorts prekrivali Cerkno, for skiiers are really oblaki,...)le conditions v vzhodnem deluand bo snowboarders posijalo sonce. Popoldne v zahodnem delu deževalo, na(Golte, Kaninu bad. Higherbochances for sun in the estern ski resorts Robo ...). naletaval Temperature do wind 9 stopinj gla, Problem:sneg. Temperatures are verybodo mild and blows J S Celzija. very strong. 3000 m 2500 m 2000 m 1500 m 1000 m


ponedeljek, 14. maja 20

34 IGRE

www.zurnal24.si petek, 26. marca 2010

nagradnaKrIŽanKa

nagradnIsudoKu Navodilo Prazna polja izpolnite tako, da bodo v vsaki vrstici in v vsakem stolpcu vse številke od 1 do 9. To velja tudi za vsakega od kvadratkov 3 x 3.

Veliko uspeha pri reševanju!

3

SUDOKU

Intermediate Sudoku Puzzles by KrazyDad, Book 74

Pošlji rešitev na isti način kot za križanko.

Sudoku #4 8

4

1 3 6 5

9

2

9 4 1

5 8 1

7 9

5

1

3 9 5

2

6 7

2 2 © 2008 KrazyDad.com ©2007 KrazyDad

Fill in the blank squares so that each row, each column and each EN59: 3-by-3 block contain all of the digits 1 thru 9.

Rešitev

If you use logic you can solve the puzzle without guesswork.

nagradnIKaKuro

Need a little help? The hints page shows a logical order to solve the puzzle. Use it to identify the next square you should solve. Or use the answers page if you really get stuck.

Navodilo Opisi pomenijo vsoto števil v vrstici ali stolpcu. Dovoljena so vsa Kakuro #4 enomestna števila razen ničle. V vsoti se posamezna števila ne smejo ponoviti. 7

26

8

KRAZYDAD.COM/PUZZLES

KAKURO

Pošlji rešitev na isti 10x10 Kakuro by KrazyDad, Book 74 način kot Puzzles za križanko.

6 41

4

29

5

KRIŽANKA

14

16 39

Pošlji SMS z vsebino IGRE EN59 REŠITEV na številko 4224.

41

12

14 23

12

20

9

8

19

10

29 27

16

15

9

13

23

14

21

12

9

30

8

3

9

6

4

Primer: če je rešitev GLEJ, pošlji SMS: IGRE EN59 GLEJ ali pošlji dopisnico z geslom in svojimi podatki (ime, priimek, naslov in telefon) na naslov: žurnal media, d. o. o., Bravničarjeva 13, 1000 Ljubljana

17 © 2008 KrazyDad.com ©2007 KrazyDad

Rešitev EN59: Kakuro puzzles are like a cross between a crossword and a Sudoku puzzle. Instead of letters, each block contains the digits 1 through 9. The same digit will never repeat within a word. If you add the digits in a word, the sum will be the number shown in the clue. Clues are shown on the left and right sides of “across” words, and on the top and bottom sides of “down” words. Need some help? visit krazydad.com/kakuro

For more puzzles, visit krazydad.com/puzzles

kolofon

7

Nagrada: 4 x knjiga Spoznaj Masyu Nagradna igra traja od 22. do 26. marca 2010. Sodelujejo rešitve križank, sudokujev in kakurov, objavljenih v času trajanja nagradne igre. Žrebanje bo 31. marca 2010 ob 10. uri. Nagrade podeljuje žurnal media, d. o. o., Bravničarjeva 13, Ljubljana. Nagrajenci bodo nagrade prejeli po pošti. Več o pravilih in pogojih na straneh Športa.

13

39 17

Več sodeluješ, več možnosti imaš!

Žurnal24, časnik, ki se ne pusti kupiti, spletna izdaja Dolenjska ISSN 1855-2269, Gorenjska ISSN 1855-2277, Ljubljana ISSN 1855-0940, Primorska ISSN 1855-2250, Štajerska ISSN 1855-0959 • Izdaja: žurnal media, d. o. o. • Naslov: Bravničarjeva 13, Ljubljana • Telefon: 01 620 26 00 • Telefaks: 01 620 26 26 • E-pošta: desk@zurnal24.si. • Natisnili smo 117.616 izvodov • Odgovorni urednik: Goran Novković • Namestniki odgovornega urednika: Borut Hočevar, Luka Dekleva in Matej Košir (regionalne vsebine) • Izvršna urednica: Andreja Basle (svet, gospodarstvo) • Redaktorica: Tina Bernik • Uredniki: Šime Dmitrović (šport), Marjeta Bogataj (regionalne vsebine), Tina Bernik (scena), Špela Mohorič (fotografija), Helena Primic (življenje), Adela Vuković (servisne informacije). • Produkcija: m4! MDL d. o. o. • Odgovorna urednica www.zurnal24.si: Milena Kalacun Lapajne • Namestnika odg. ur. www. zurnal24.si: Robert Schmitzer, Irena Kolar • Novinarji časnika Žurnal24 morajo upoštevati pravila v kodeksu, ki je objavljen na spletni strani www. zurnal24.si/kodeks. • Na podlagi zakona o medijih je časnik Žurnal24 pripravil pravila za objavo popravka, prikaza nasprotnih dejstev in odgovora. Pravila objavljamo na spletni strani www.zurnal24.si/popravek. • Novinarji časnika Žurnal24 javno objavljajo, katere vrednostne papirje imajo v lasti. Portfelji so objavljeni na spletni strani www.zurnal24.si/portfelji • Direktorja žurnala medie, d. o. o.: Tomaž Bergoč, Simona Zavratnik • Telefon: 01 280 27 00 • Trženje oglasov: nacionalni oglasi: 01 280 27 05, regionalni oglasi: 280 27 29, spletni oglasi: 280 27 24 • E-pošta: oglasi@zurnal24.si


ponedeljek, 14. maja 20

TV SPORED 35

TVS 2

pop TV

kanal a TV3

9.00 Poročila 9.05 Dobro jutro 10.00 Poročila 10.10 Skrivni svet medvedka Benjamina 10.35 Risanka 10.40 Mami, kratki film 10.55 Enajsta šola 11.20 To bo moj poklic: Tesar 12.10 Osmi dan 12.40 Minute za jezik

7.30 Iz arhiva TVS 7.55 Glasnik, oddaja TV Maribor 8.20 Mulčki, 2. del otr. nan. 8.55 Seja državnega zbora, prenos

8.25 Jutri je za večno, 130. del meh. nad. 9.20 V imenu ljubezni, 76. del meh. nad. 10.15 Zlata dekleta 10.50 TV prodaja 11.20 Noč volkov, am. pust. film. Režija: David S. Cass Sr. Igrata: Anne Archer, Zach Bostrom.

8.20 Evromanija 9.20 Mladi in nemirni, 9. sez., 74. del am. nad. 10.10 Poletje ljubezni, 44. del meh. nad. 11.05 Obalna straža, 4. sez. am. nan. 12.00 TV prodaja 12.30 Evromanija

7.15 Ukradeno življenje 8.25 V vrtincu ljubezni 9.20 TV prodaja 9.50 Lalola 10.5 Melrose Place, 1. sez., 11. del am. nan. 11.45 Modeli d. d., 1. sez., 15. del am. nad. 12.45 VIP Magazin

13.00

13.00 Poročila, Šport, Vreme 13.15 Turbulenca 14.05 Knjiga mene briga 14.25 Slovenski utrinki 15.00 Poročila 15.10 Mostovi – Hidak 15.45 Doktor Pes, risanka

14.10 Biatlon (M), svetovni pokal, sprint, prenos iz Hanti-Mansijska 15.50 Opus, pon. oddaje

13.00 TV prodaja 13.30 Gospod Bean 14.05 Ricki Lake, pog. oddaja 15.00 Razočarane gospodinje, 4. sez. am. nan. 15.55 Ukradeno srce, 185. del romunske nad.

13.35 Severna obzorja, 4. sez. am. nan. 14.35 Družina za umret 15.10 Najboljši domači videoposnetki 15.40 Kako sem spoznal vajino mamo, 3. sez., 11. del am. hum. nan.

13.25 Midve z mamo, 4. sez., 22. del am. nan. 14.15 Preiskovalci na delu: NCIS, 3. sez., 4. del akc. nan. 15.10 Melrose Place, 1. sez., 12. del am. krim. nan.

16.00

16.05 Iz popotne torbe 16.25 Šola Einstein, mlad. nan. 17.00 Novice, Slovenska kronika, Šport, Vreme 17.20 Posebna ponudba 17.50 Duhovni utrip 18.05 Z glavo na zabavo – Big Father 18.35 Vipo 18.45 Jani Nani

16.15 Circom regional 16.45 Minute za ... 17.15 Mostovi – Hidak, pon. 17.50 V dobri družbi, oddaja TV Maribor 18.50 Legende velikega in malega ekrana: Anton Petje, slo. dok.

16.55 24ur popoldne 17.05 V imenu ljubezni, 77. del meh. nan. 18.00 Jutri je za večno, 131. del meh. nad. 18.55 24ur vreme

16.10 Obalna straža, 4. sez. am. nan. 17.05 Na kraju zločina: New York, 3. sez., 23. del am. nan. 18.00 Svet 18.55 Poletje ljubezni, 45. del meh. nan.

16.05 Modeli d. d.: Ultimati za vse, 1. sez., 16. del am. nad. 17.05 Ameriški top model, 12. sez., 12. del resn. šova 18.00 Vipovih 10 18.40 Kdo je kuhar?, 2. sez., 20. del slo. resn. šova

19.00 Dnevnik 19.30 Šport, Vreme 19.40 Eutrinki 19.50 Gledamo naprej 19.55 Danes dol, jutri gor, 17. del slo. nan. 20.30 Na zdravje!, zabavna oddaja

20.00 Umetnostno drsanje, SP, plesni pari – prosti program, vključitev v prenos iz Torina

19.00 24ur 20.00 Iron Man, am. akc. srhlj. Režija: Jon Favreau. Igrajo: Robert Downey Jr., Jeff Bridges, Terrence Howard.

19.45 Svet 20.00 Bi ali ne bi?, kan. rom. kom. Režija: Kelly Makin. Igrajo: Denise Richards, Dean Cain, Jessica Walter.

19.10 Pod lupo pravice, 1. sez., 17. del am. akc. nan. 20.00 Dolgi konec tedna, avstral. srhlj. Režija: Jamie Blanks. Igrata: James Caviezel, Claudia Karvan.

22.00 Odmevi, Kultura, Vreme, Šport 23.00 Polnočni klub: Dedovanje, pogovorna oddaja 0.15 Duhovni utrip 0.30 Iz arhiva TVS 0.55 Dnevnik, ponovitev 1.25 Dnevnik Slovencev v Italiji 1.50 Infokanal

22.30 Malomarnost, am. drama. Režija: Micky Dolenz. Igrata: Gabrielle Carteris, Markus Flanagan. 0.00 Kurba, špan. dok. drama. Režija: Maria Lidón. Igrata: Daryl Hannah, Denise Richards. 1.30 Jasnovidka, 3. sez., 19. del am. nad. 2.15 Zabavni infokanal

22.20 24ur zvečer 22.40 Brez sledu, 4. sez., 15. del am. nan. 23.35 Alien proti Predatorju, am. ZF-srhlj. Režija: Paul W. S. Anderson. Igrata: Sanaa Lathan, Raoul Bova. 1.30 Šest modelov, brit. hum. nan. 2.05 24ur 3.05 Nočna panorama

21.40 Sylvia, brit. biograf. film. Režija: Christine Jeffs. Igrata: Gwyneth Paltrow, Daniel Craig. 23.50 Tarin svet, 3. del am. hum. nan. 0.25 Amityville: Hiša groze, am. srhljivka. Režija: Andrew Douglas. 2.05 Love TV 3.05 Nočna ptica

21.45 Preiskovalci na delu: NCIS, 3. sez., 5. del am. nan. 22.40 Heroji, 3. sez., 22. del am. nad. 23.30 Dr. Hallifaxova, 5. del am. nad. 1.20 24, 1. sez., 8. del am. krim. nan. 2.10 Jerry Springer, 164. del pog. odaje 3.00 Mikroskop, zabavna oddaja

Ponoči

Zjutraj

TVS 1

19.00

petek, 26. marca 2010 www.zurnal24.si

Priporočamo drama

22.30 Malomarnost TVS Odvetnica se odloči, da 2 bo raziskala ozadje tragične operacije, ki jo je H H vodil njen mož. H

drama

0.00 Kurba TVS Zgodba je posneta po 2 knjižni uspešnici in razH kriva svet ponujanja H H spolnih storitev.

akcijski

20.00 Iron Man Pop Bogataš Tony je naTV darjen izumitelj, ki si je bogastvo prislužil z izH H delovanjem orožja. H

romanca

20.00 Bi ali ne bi? Kanal Načrtovalka porok je pri A svojem delu nezmotljiva, H zasebno pa ji ne uspe H najti sreče. H

Priporočamo

triler

Film

Za mladino

Nadaljevanke

Šport

Zabava

20.00 (tv1000) Biti John Malkovich, črna kom. 21.05 (Htv 1) Za steklom, hr. drama 22.00 (Hbo) Apokalipto, am. srhljivka 22.00 (tv1000) Pek, brit. kom.

8.10 (Htv 2) Krava in piščanec, mlad. nan. 16.15 (Cartoon) Skrivnostne sobote 18.00 (baby tv) Otroci in živali, Otroški velikani, risanki 19.30 (Cartoon) Skunk Fu!, risanka

19.25 (Htv 2) Dr. Who 20.00 (Hallmark) Zakon in red: Zločinski naklepi, am. nan. 20.05 (Hbo) Na smrt zdolgočasen, am. nan. 22.10 (Htv 2) Inšpektor Wallander, 11. del am. švedske nan.

18.50 (šport tv) Hokej na ledu, DP, finale: Olimpija – Jesenice, tretja tekma, prenos 3. tekme 21.30 (šport tv) Nogomet, španska liga, vrhunci 28. kroga, oddaja

11.10 (Htv 1) Oprah šov, pog. oddaja 20.30 (mtv aDrIa) MTV Take Over: 50 cent, oddaja 21.00 (mtv aDrIa) MTV World Stage: Arctic Monkeys, oddaja

Očala

okvir + lahka organska stekla

Hartlauer Ljubljana Tel.: 01 / 52 33 180, City Park, Šmartinska 152g

Ins_0Brille_TV_0503.indd 1

*ob predložitvi po 1. marcu izdanega veljavnega recepta za očala. Okvir A ali B, stekla CR39 v vaši dioptriji za daleč ali blizu

Več kot 200 različnih okvirjev

Hartlauer Celje, Tel.: 03 / 49 30 570, City Center, Mariborska cesta 100

od

20.00 Dolgi konec tedna Peter in Marcia se odTV3 pravita na potovanje po H opustelem delu avstralH ske obale. H

0,-

*

www.hartlauer.si

23.02.2010 13:16:00 Uhr


a g e n č r a Iščemo v ! a k i n z o v

NI VOŽNJI E SE V VARČ PREIZKUSIT 4, Opel Corso ecoFLEX in z Žurnalom2 X iz Petrola. gorivi ULTIMA

Slika je simbolična.

Glavna nagrada: rsa Opel Co ! ecoFLEX

ITE Z O IV R P I S IN E S E IT V A IJ PR ! T S A L O N J A R T V X E L F o c e Opel Corso ega voznika! Izpolnite l24 in Opel iščeta varčn rna Žu ciji ak dom), v r pa lni va išče pred glavnim vho Postanite peti tekmo r Kranj Primskovo (parkir nte ce tor rca Me v site ta letak in ga prine . uro. e VIS v Kranju. 27. marca, med 9. in 10 vijala v salonu Avtotehn od itev red pri bo se žja V primeru de l24.si/varcen-voznik anja si poglejte na zurna Pravila in pogoje sodelov o dopoldne z: vabi na zabavno in koristn vas nj Kra PE in varne vožnje VIS a ehn Avtot lačno delavnico varčne zp bre na m ski lyn Ho m • inštruktorjem Tilno S NE SMETE ZAMUDITI! programom - TEGA ZARE nim av zab • o igr o dn • nagra

Ime in priimek

Generalni sponzor akcije

Naslov, poštna številka, kraj Moški

Ženska

Sedanje vozilo:

Datum rojstva (d.m.l.) Znamka

Model, ki vas zanima: ULTIMAX LOGO_BLACK_PETROL.indd 1

Telefon Model

Letnik

Agila

Corsa 3 vrata

Corsa 5 vrat

Astra 4 vrata

Astra SW

Astra 5 vrat

Astra Twin Top

Nova Astra

Meriva

Zafira

Insignia 4 vrata

Insignia 5 vrat

Antara

Insignia ST

Combo

Vivaro

8/6/09 10:28 AM

Generalni distributer za Slovenijo.

Opel Southeast Europe LLC in z njim povezana podjetja se obvezujejo, da bodo spoštovala in varovala vašo zasebnost ter posredovane podatke obravnavala in obdelala v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Vaše podatke bomo uporabili za individualizacijo dostave vsebin in storitev, ki bodo zadovoljile vaše individualne potrebe in za posredovanje informacij o izdelkih ter storitvah, ki jih nudi Opel Southeast Europe LLC. Opel Southeast Europe LLC in z njim povezana podjetja bodo uporabljala vaše osebne podatke za namene neposrednega trženja svojih blagovnih znamk, tako v Sloveniji kot v tujini. Noben podatek iz te podatkovne kartice ne bo brez vašega privoljenja prodan ali posredovan katerikoli tretji osebi. Svojo privolitev za uporabo osebnih podatkov lahko prekličete tako, da zahtevo po izbrisu iz zbirke osebnih podatkov pošljete na Opel, p.p. 4730, 1001 Ljubljana.

zurnal24.si/varcen-voznik

Nakup novega vozila načrtujem mesec Ali bi želeli kupiti nov avto po sistemu staro za novo

Kateri način bi izbrali pri plačilu avta leto

Gotovina

Kredit

Da

Ne

Lizing

Podpis

Dosežemo vse.

Sola rolanja, tecaj rolanja  

Mini sport organizira tecaje rolanja, v Ljubljani in okolici Ljubljane.

Sola rolanja, tecaj rolanja  

Mini sport organizira tecaje rolanja, v Ljubljani in okolici Ljubljane.

Advertisement