TRÍPTIC PROGRAMA MINIPUT CATALÀ 2012

Page 1

2 0 1 2 d e l

18a. Mostra de Televisió de Qualitat

Organització

Auditori del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). De 10.00 a 22.00 h Entrada gratuïta (inscripció on-line)

El MINIPUT l’organitzen conjuntament la Universitat Pompeu Fabra, Televisió de Catalunya, el Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat I de la Universitat Autònoma de Barcelona, Televisió Espanyola, la Universitat Ramon Llull, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat de Lleida, la Universitat Oberta de Catalunya i la Xarxa de Televisions Locals. Amb la col·laboració de l'Ambaixada dels Països Baixos.

Enguany l’escenari tornarà a ser l’Auditori del CCCB en una jornada maratoniana (de 10.00 a 22.00h) on s’oferirà un esmorzar gratuït. Per resoldre qualsevol dubte o demanar més informació sobre el MINIPUT 2012 podeu trucar al (93) 542 24 92. Per a qüestions més específiques podeu escriure a Ia coordinadora: ingrid.guardiola@gmail.com.

Troba’ns al Facebook: www.facebook.com/miniput Twitter: @MINIPUTBCN Flickr: www.flickr.com/people/miniput Blog: miniput.blogspot.com.es Web: www.miniput.cat

Amb el suport de

www.miniput.cat

UPFGREC 4066-10/I-E

Recordeu que per assistir al MINIPUT 2012 és recomanable que empleneu la inscripció gratuïta que trobareu adjunta a la pàgina web www.miniput.cat.

d e s e m b r e

Lloc Centre de Cultura Contemporània de Barcelona Auditori Montalegre, 5. Barcelona

d e

Així i tot, el MINIPUT posa a l’abast de tots els professionals, estudiants, professors, investigadors i interessats en la televisió un model de televisió de qualitat viu, mostrant, d’una banda, programes arriscats, innovadors i de servei públic de les televisions d’arreu del món amb una selecció del millor que s’ha pogut veure en l’última edició de l’INPUT (International Public Television Screening Conference); en segon lloc, al MINIPUT es pot veure un tast dels programes més destacats de les cadenes locals i autonòmiques; i, finalment, es mostrarà una secció dedicada als “pilots”, tant amateurs com professionals, aquells programes que, per algun motiu, no han estat emesos per televisió i s’han quedat al calaix esperant trobar la seva oportunitat. Que programes com Salvados tinguin d’un 7 a un 11 de share, o que sèries com Pulseres vermelles viatgin fins a l’estudi d’Steven Spielberg i doni un 13% de share, dóna prova, no només del talent i inquietuds dels professionals del sector del nostre país, sinó també de les ànsies que té l’audiència de veure “televisió de qualitat”. Tots els programes que no s’han emès per motius econòmics o estructurals formen part d’aquesta “televisió invisible” que cal portar a la llum, són part de la història no explicada de la televisió de la nostra època, per això el MINIPUT ha fet una crida oberta a que la gent ens lliuri els seus projectes.

Horari De 10.00 a 22.00 hores

1

No són pocs els canvis que hi ha hagut en el panorama audiovisual en el darrer any. En el marc de les televisions privades, hem assistit a la finalització de les fusions de les privades. En les televisions públiques, hi ha hagut una recessió important dels mitjans locals (desaparició d’Hospitalet TV, Mataró va tancar un dels seus dos canals locals i altres localitats han deixat les plantilles a la mínima expressió), una reestructuració dels mitjans autonòmics (com Canal 9 o Telemadrid) que estan sent parcel·lades i venudes al millor postor amb la nova llei audiovisual que permet privatitzar els ens audiovisuals públics, i un canvi de protagonistes i programacions a TVE degut al relleu polític de les passades eleccions.

Dia Dissabte 1 de desembre del 2012

B a r c e l o n a ,

18 ANYS LLUITANT PER UN MODEL DE TELEVISIÓ PÚBLICA DE QUALITAT

MINIPUT 2012

Miniput 2012_triptic_cat_pantone312c 2 AF_Miniput 2012 Català 05/11/12 12:05 Página 1


Miniput 2012_triptic_cat_pantone312c 2 AF_Miniput 2012 Català 05/11/12 12:05 Página 2

DISSABTE 1 DE DESEMBRE DEL 2012 Totes les sessions es projectaran en V.O.S. (anglès)

10:00h Sunny Side of Sex Uganda (Sunny Bergman, VPRO, Holanda, 45’, documental)

Després del seu èxit amb Over the Hill, Sunny Bergman es pregunta: “Som tan liberals amb la sexualitat femenina com pensem?” Cada episodi ens porta una nova i única perspectiva sobre la sexualitat. A Uganda, la Sunny rep lliçons de sexe d’una “sex aunt” professional. En els Himalayas la Sunny es troba amb dones Mosuo que escullen el romanç enfront al matrimoni. Els carrers de Cuba no tenen publicitat, però sí molt d’amor i sexe. A la Índia, el bressol del Kama Sutra, el sexe esdevé una experiència religiosa. El viatge de Sunny portarà sorpreses, noves mirades, que canviaran les nostres idees sobre l’amor, el cos i el sexe. Presentació: Eulàlia Iglesias (URV, periodista cultural)

Kevin O’Leary, el qual invertirà $100,000. Al final de la sèrie, un d’ells guanyarà diners i el suport d’en Kevin per començar un negoci legítim. Això no és un pampflet o un esquema caritatiu, és un negoci. Al llarg de la sèrie de nou episodis, els exconvictes hauran de mostrar les seves habilitats, exposar els seus errors de caràcter i allunyar-se del seu passat il·legal. Cada repte està dissenyat per revelar la capacitat de cada un per dirigir un treball d’equip. L’ajudant de Kevin que assessora els participants és Brian O’Dea, un formador d’exconvictes, home de negocis i activista comunitari que una vegada va fer una operació de $100 milions venent drogues al llarg d’un any i va ser condemnat a deu anys de presó. Presentació: Francesc Escribano (coordinador INPUT, Minoria Absoluta)

14:30h Wham! Bam! Islam! (Isaac Solotaroff, PBS, Estats Units, 56’, documental) Quan un psicòleg de Kuwait posa en marxa una sèrie de còmic amb 99 superheroïs basat en les 99 virtuts d’Allah, comença a tenir dubtes sobre els musulmans i a adonar-se de la dura realitat del mercat global. El documental està acompanyat per un videojoc en línia: The Hunt for the Noor Stone, un joc de rol d’aventures on has de navegar les ciutats antigues de Baghdad i Còrdova a la recerca de la pedra Noor –la mítica pedra referenciada en textos hindús i àrabs i que es creia que contenia infinits poders. Aquest programa va ser inclòs en la sèrie Independent Lens de la PBS. Presentació: Marta Berenguer (Consultora en Social Media)

és un afer delicat. Malgrat que la majoria dels suïssos estan a favor de la mort assistida, el govern no vol veure el país esdevenir un centre per a morir. Aquest documental extraordinari ens porta a Alemanya, Bèlgica i França des d’on s’intentarà entendre aquest “controvertit” negoci amb la mort. Presentació: Mati Delgado (professora de la UAB i directora del Dept. de Comunicació Audiovisual) Convidats: Jean-Philippe Ceppi, productor de Dignitas

18:45h Bear 71 (Leanne Allison, Jeremy Mendes, NFBC, Canadà, documental interactiu) http://bear71.nfb.ca/#/bear71 Web-documental interactiu produït pel National Film Board of Canada sobre un os gris al Parc Nacional de Banff, que va ser fitxat quant tenia tres anys i va ser vigilat per càmeres situades en el parc. El web-documental explora les connexions entre el món humà i el món animal, els efectes que els assentaments, carreteres, etc. tenen sobre la vida salvatge. El web-doc dibuixa un mapa del parc que permet als usuaris moure’s a través de les càmeres del parc i mirar els altres usuaris activant la webcam. A partir de la web van construir una història de vint minuts i, a més a més, van fer una instal·lació pel Festival de Sundance. Presentació: Cosima Donnoritzer (documentalista, directora de Comprar, Tirar, Comprar)

MINIPUT 2012 11:15h Who is in who is out (Diede in ‘t Veld, BNN, Holanda, 23’, concurs cross-media)

Es tracta d’una sèrie cross-media i interactiva setmanal sobre sis joves talentosos que estudien a la Dutch Stage Academy, una escola d’Amsterdam d’arts escèniques per a cantants, ballarins i actors. Els joves personatges ens mostren les seves vides, els seus desitjos, ambicions i talents i impliquen els espectadors de 13 a 19 anys. La realitat i la ficció són mesclades per una votació popular i una eina de càsting. Cada setmana, l’espectador decideix, des de la web, quin aspirant a actor s’involucra a la sèrie i quin n’és expulsat. L’espectador té el total control sobre el curs de la seva elecció i determina completament el desenvolupament del drama. Presentació: Joan Riedweg (director de cinema en ANIMALS FILMS RIEDWEG&FOLK PRODUCCIONS AUDIOVISUALS)

11:45-12:15h Pausa i esmorzar (Hall del CCCB)

12:15h Basta (Neveneffecten, VRT, Bèlgica, 50’, documental)

Quatre humoristes investiguen estafes de la vida real i es vengen. Agafen les malícies dels perpetradors frontalment i les exposen o fan idioteses a la manera d’una venjança de l’home crèdul comú: centres de teleoperadores que et deixen penjat a la línea, bancs amb solucions per la crisis financera, premsa massa mandrosa per comprobar les fonts... Aquests quatre Robin Hoods, han decidit que “prou és prou”. Basta... és hora de passar a l’acció. Els “Basta Boys” estan decidits a exposar aquestes situacions i a donarlos a aquests homes les seves pròpies medicines. Sempre corrent el risc de ser descoberts, però sovint aconseguint posar el dit a la llaga. És periodisme d’investigació en el seu millor estat: fet a casa... i amb sentit de l’humor. Amb un share del 40% en prime time, Basta va ser un èxit a Bèlgica. Divertir-se mai havia estat un assumpte tan seriós. Presentació: Jordi Évole (director de Salvados, La Sexta) Convidats: amb la presència d’un dels membres de Neveneffecten, autors i protagonistes de la sèrie

13:15h Redemption Inc (Michelle Metivier & Wayne Moss, CBC, Canadà, 45’, docu-reality) Una sèrie de prime time on es dóna a un grup de deu exconvictes l’oportunitat de la seva vida: la possibilitat de posar en marxa el seu propi negoci amb una start-up de

15:30h Masterpiece scandal (Min Seung-sik, KBS, 60’, magazín)

Escàndol 1: L’home que porta un vestit negre a Dancer on Stage és l’amant de la ballarina? Koko Nakano, un crític d’art japonès conegut així ho clama. El comentador investiga els xocants secrets de la pintura que reflecteix la sinistra realitat del París del segle XIX i ho compara a la societat coreana contemporània. Escàndol 2: Schubert no va composar Der Erlkönig? Spaun, un amic proper de Schubert, creu que és d’ell, però una carta de Schubert va ser trobada indicant que ell no havia escrit aquella música horrible. Va ser Schubert realment l’autor de la carta? Per complicar-ho més, es va descobrir que hi havia un músic de la cort amb el nom de Franz Schubert que era contemporani del reconegut compositor. El programa pretén aprofundir en la història que hi ha darrera la creació de Der Erlkönig, i vol portar una nova llum, tant a l’obra, com a la tràgica vida del compositor. Presentació: Antònia Folguera (aventurera multimèdia)

16:30h Photo for life (Eudes Semeria, ARTE, 45’, França-Alemanya, docureality) El concepte d’aquesta masterclass televisiva consisteix en la iniciació d’una trobada entre el controvertit fotògraf Olivero Toscani i la nova generació de talentosos fotògrafs. Sis candidats van ser escollits per un jurat, encapçalat per Toscani. Els alumnes hauran d’assumir els reptes del fotògraf. El resultat de Photo for Life va poder veure’s a la portada d’ARTE magazín. Presentació: Miquel Garcia (cap de Documentals i Nous Formats de TVC)

17:30h Dignitas (Jean-Bernard Menoud, TSR1, Suïssa, 52’, documental)

Suïssa és un dels pocs països del món que permeten als estrangers suïcidar-se. Més de 1.000 persones han anat allà a morir amb el grup Dignitas a Zurich des del 1998. Dignitas defensa el dret al suicidi d’individus, parelles i deprimits. Aquest “turisme de la mort”

19:15h Diabolical Dilemas (Kees Vlaanderen, Human Television Broadcast, Holanda, 40’, ficció) Martina té força pràctica amb pacients immigrants. Alliberada del trasfons religiós en el que havia crescut i formada en el feminisme, defensa l’auto-determinació i el lliure desenvolupament per a tothom. És així com va educar a la seva filla, però es mantindrà ferma a les seves conviccions quan la seva filla, Anna, esculli el seu propi camí i es converteixi a la religió musulmana? Presentació: Francesc Vilallonga (professor de la URL i cap del Dept. de Comunicació Audiovisual) Convidats: Kees Vlaanderen, autor de Diabolical Dilemas

20:20h PERLES LOCALS

Aquesta secció inclou una selecció dels “millors programes locals”, més enllà de l’INPUT, un tastet de programes representatius del model de “televisió de qualitat” que promou l’INPUT i que s’han pogut veure a les graelles locals, autonòmiques i estatals el darrer any. Presentació: Josetxo Cerdán (professor de la URV i director del festival Punto de Vista) Convidats: amb la presència dels directors dels programes seleccionats

21:15h SESSIÓ “NO ESTRELLIS EL TEU PILOT!”

La crisi ha fet que un gran feix de producció audiovisual quedi a la pedrera; per aquest motiu, enguany el MINIPUT torna a incorporar la sessió dedicada a “pilots” més arriscats, compromesos i innovadors, ja siguin professionals o amateurs, en un espai fix dins la mostra. Enguany la convocatòria és oberta a tothom i es poden presentar propostes fins l’1 de novembre. Presentació: Ingrid Guardiola (professora de la UPF i la UdG, coordinadora del MINIPUT) Convidats: amb la presència dels directors dels programes seleccionats