MINIPUT PDF 2010 (CAT)

Page 1

Agraïm de nou el suport de les institucions que continuen confiant en la mostra com un espai de projecció, debat i reflexió del paper que juga la televisió en les nostres vides i com aquesta assumeix el compromís de fer veure als ciutadans l’època i la cultura que els ha tocat viure. La televisió ha arribat a unes quotes insostenibles del que Umberto Eco anomenava “neotelevisió”: una televisió que, en lloc de presentar-se com una finestra oberta al món, es presenta com una finestra tancada en si mateixa; una televisió que tenyeix totes les seves imatges d’espectacle. El MINIPUT, en canvi, reivindica una televisió al servei del ciutadà, perquè entén que aquesta és un instrument que serveix de trampolí a la realitat en les seves múltiples dimensions i detalls, amb totes les seves innovacions i també amb les herències del passat, sovint mal digerit. Cal creure de nou, però, en el poder i l’eficàcia dels mitjans, i el MINIPUT en dóna prova amb la selecció dels programes que fa. En una època en què el mateix ciutadà ha esdevingut consumidor i productor alhora d’imatges i de notícies, cal reivindicar el que deia Jello Biafra, activista i membre dels Dead Kennedys: “Don’t hate the media, become the media”.

Horari De 9.30 a 22.30 hores Lloc Centre de Cultura Contemporània de Barcelona Auditori Montalegre, 5. Barcelona Org anització El MINIPUT l’organitzen conjuntament la Universitat Pompeu Fabra, Televisió de Catalunya, el Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat I de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Oberta de Catalunya, la Universitat de Lleida, Televisió Espanyola a Catalunya, l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC) i la Xarxa de Televisions Locals.

16a. Mostra de Televisió de Qualitat Auditori del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). De 9.30 a 22.30 h Entrada gratuïta

Al MINIPUT es podrà veure: d’una banda, el resum del més significatiu de l’INPUT (International Public Television Conference; http://www.input-tv.org), així com una mostra d’allò que acaba marcant tendència, i d’allò que revoluciona el camp de la televisió tradicional anant per les vies del compromís amb les nostres pròpies realitats i l’experimentació de nous formats. Enguany l’escenari tornarà a ser l’auditori del CCCB en una jornada maratoniana (de 9.30 a 22.30 h), on s’oferirà un esmorzar gratuït. D’aquesta manera, tots els professionals i interessats de les diferents comarques podran assistir a la trobada i intercanviar experiències amb professionals d’arreu de manera intensiva.

Amb el suport de

Per resoldre qualsevol dubte o demanar més informació sobre el MINIPUT 2010 podeu trucar al (93) 542 24 92, o bé, enviar un correu electrònic a l’adreça miniput@upf.edu. Per a qüestions més específiques podeu escriure a Ia coordinadora: ingrid.guardiola@upf.edu. Recordeu que per assistir al MINIPUT 2010 és recomanable que empleneu la inscripció gratuïta que trobareu adjunta a la pàgina web www.miniput.cat.

www.miniput.cat

U P F G R E C 4 0 6 6 - 10 / I - E

Barcelona serà, de nou, l’únic escenari del nostre país on es presenten programes i es faciliten debats i trobades entre professionals i estudiosos de la televisió pública de qualitat d’arreu.

Barcelona, 4 de desembre del 2010

La crisi econòmica ha provocat una recessió cultural important. Molts són els projectes que han caigut pel camí. El MINIPUT, però, resisteix i celebra la seva 16a. edició portant als estudiants, interessats i professionals del món de l’audiovisual en general i de la televisió en concret, els programes de televisió més arriscats, innovadors i controvertits d’arreu del món.

Dia Dissabte 4 de desembre del 2010

M I N I P U T 2 010

TELEVISIÓ DE QUALITAT EN TEMPS TRONATS


DISSABTE 4 DE DESEMBRE DEL 2010

SESSIONS (TARDA)

Totes les sessions es projectaran en VOS (anglès)

15.00 h The erection man, Holanda, 50’, documental, VPRO

SESSIONS (MATÍ) 9.30 h Presentació de l’acte 9.45 h The operation surgery life, Anglaterra, 30’, 2009, TVespecífic, Channel 4. Sessió especial Durant quatre nits consecutives, els millors cirurgians realitzen intervencions quirúrgiques en un plató davant de l’audiència i en directe a través de Channel 4. Mentre intervenen un cervell d’un pacient despert, fan una operació a cor obert i més, els cirurgians contesten les preguntes de l’audiència en directe.

10.30 h Baltazar, Ushka Ice Man, Equador, 22’, 2008, documental Presenta: José Manuel Pinillo Un documental on el temps glaça al capdamunt d’un dels més grans volcans, el Chimborazo. Baltazar Ushka ha estat treballant al llarg de més de trenta anys allà. Treballa portant gel fora del glacial, que després serà utilitzat per a frescos sucs en el mercat indi de Guaranda. Aquest documental viatja circularment a través del temps, ja que Ushka reprodueix la vida del seu pare, per crear un retrat del darrer “Home de Gel de Chimborazo”.

Presenta: Gemma Larrègola Aquest documental explica la història de la pastilla que va liderar el mercat fa deu anys i va provocar un daltabaix en el món. Aquestes pastilles blaves són conegudes com a Viagra. Impertinent i armat amb una saludable dosi d’humor, el director descobreix una autèntica història sobre la virilitat, l’ansietat i l’estat del nostre modern home diari.

16.00 h The case, Suècia, 40’, 2009, ficció, SVT Presenta: Paco Villalonga Sèrie sobre els crims que van tenir lloc a Suècia en els darrers anys, fets dels quals se n’ha parlat molt. El primer programa explica la història de Hagamannen, un violador que va portar el terror a la ciutat d’Umea durant molts anys. Malgrat que la policia ho va intentar tot, va ser impossible atrapar-lo. El 2006 la seva identitat finalment va ser revelada. Per sorpresa de tothom, aquest brutal assassí va resultar ser un marit estimat i el pare de dues criatures. Tenia un treball ordinari en el qual ningú no sospitava que l’home amb el qual treballaven a diari era un monstre. Aquesta ficció segueix els darrers dies abans del seu arrest.

I tot a temps real! El programa va durar set hores i quatre minuts, al llarg del qual van passar un milió dos-cents mil televidents.

18.50 h Prison Valley/ La Havana-Miami, França, 20’, 2009, web documental, ARTE Presenta: Marta Berenguer Prison Valley és un documental cross-media sobre una comunitat que ha triat com a protagonistes reclusos. Amb aquest web documental, l’audiència és portada al cor del negoci de les presons. La Havana-Miami és un altre projecte de web documental. Miami i l’Havana estan emocionalment connectades, però políticament dividides. Dotze persones joves a les dues ciutats expliquen les seves personals històries al llarg de tres mesos a Internet. La web inclou vídeos, imatges, textos; tot enviat pels espectadors.

19.20 h Tu mateix, 10’, 2010, XTVL Presenta: Paco Escribano. Amb la presència dels autors La família és per sempre. Pot ser una font de problemes, frustracions, pors i prejudicis, però moltes vegades també es converteix en l’últim espai de seguretat quan es presenten moments difícils. Què és el que esperem de la nostra família? En quina mesura la culpem dels nostres defectes? Fins a quin punt arrosseguem els seus somnis sense saber-ho?

MINIPUT 2010 11.00 h Pausa per esmorzar

11.30 h Taboo, Suïssa, 52’, 2008, documental, TSN

Convidada: Orane Burri Presenta: Josetxo Cerdan En Thomas, de vint anys, vol acabar amb la seva vida. Decideix filmar els seus darrers mesos. Dóna una herència a la seva amiga, Orane Burri. Deu anys després del suïcidi d’en Thomas, Orane Burri es posa davant aquest material com a cineasta.

13.00 h The Breath in Hungary, Hongria, 25’, 2009, ficció, Magyar Televizió-MTV Convidat: Mark Bodzsar Presenta: Pere Gibert Basat en la breu història de Gabor Zoltan, The Breath In, aquest programa de televisió tracta d’un comercial de 40 anys, que sent la pressió de passar la franja dels “quaranta”. Defensant el seu preciós aïllament, decideix seguir unes severes i solitàries sessions matinals de natació. Prepara tot el seu pla de cara als anys que vindran. S’esforça molt, però de cop apareix un home igual a ell a la mateixa piscina.

13.45 h Something Blue, Estats Units, 60’, 2009, ficció Presenta: Paco Escribano Something Blue és un mockumentary que tracta sobre un casament interracial entre la Susan, una dona blanca de classe mitjana, i en Terry, un mosso d’una família de “Polars Americans” amb la pell blava, els quals van emigrar d’Amèrica a l’Antàrtida.

16.50 h Trapped!, Brasil, 22’, 2008, ficció, Multishow Channel

Presenta: Joan Rufas L’escriptor brasiler Bruno Mazzeo és l’estrella d’aquesta sèrie còmica que mostra com les situacions més comunes poden esdevenir una trampa sobtada. Una graellada amb els amics, un dia a la platja, les eleccions o fins i tot un funeral, cada petit moment pot transformar-se en un infern. Amb una mirada crítica i humorística, Mazzeo ens mostra les nostres vides diàries amb fina ironia. A l’episodi “Death”, Bruno ha d’anar al funeral d’una tieta llunyana; però el seu paper no serà el que s’esperava.

17.30 h I think therefore I am, Finlàndia, 15’, 2009, TV-específic, YLE

Convidat: Tuula Rajavaara Presenta: Ingrid Guardiola Amb una part d’animació, aquest divertit i fresc programa retrata els punts de vista filosòfics dels nens d’una escola. Tots els nens estan interessats en ells mateixos i en la seva relació amb els altres i el món que els envolta. Si jo sóc jo, llavors els altres han de ser els altres. Però, com sé que existeixo?

17.50 h 24h Berlin-A day in life, Alemanya, 40’, TV-específic, RBB, ARD, ARTE; acompanyat de The Bergen Railway, Noruega, 5’, 2009, documental Presenta: Miquel Garcia 24h Berlin retrata, de la mà de càmeres professionals i amateurs, un dia sencer a la vida d’una ciutat i els seus habitants. La meitat de les imatges estan planificades, les altres són espontànies. Uns anys després es va emetre per televisió al llarg de 24 hores sense interrupció. Un programa en què l’audiència pot dir la seva tot el temps en conjunció amb una web que ofereix participació directa, amb esdeveniments a tot Berlín i un arxiu digital per al futur. The Bergen Railway és un “locomentary”, una idea tan senzilla com boja. Un viatge en temps real per al paisatge norueg retratat des d’un tren que travessa les muntanyes entre Bergen i Oslo.

19.40 h L’endemà, preestrena TV3, 15’ (fragment), 2010

Presenta: Paco Escribano. Amb la presència dels autors L'endemà és una sèrie documental que intenta explorar, a partir d'històries reals, com ens adaptem als canvis importants de la vida. Al llarg d'aproximadament un any, se segueix una persona que viu un moment clau a partir del qual res tornarà a ser com abans. El Miniput presenta una preestrena del capítol sobre l'atur, seguint la història de Nathalie Risa, una treballadora de la fàbrica Lear de Roquetes, que va tancar a començaments d'aquest any i que va deixar més de 500 persones al carrer.

20.10 h The child, the death and the truth, 53’, Alemanya, 2009, documental, ARD, Das Erste

Convidada: Esther Schapira Presenta: Víctor Carrera Va ser una imatge que va commocionar el món: un pare arraulit darrere d’un barril, protegint un noi, intentant salvar-li la vida. La tràgica escena va ser filmada per un càmera de France 2. La gent de tot el món va quedar colpida per la mort del noi palestí de dotze anys Muhammed Al-Durah entre els braços del seu pare, víctima d’un tiroteig entre soldats palestins i israelians. Però la mateixa imatge va aixecar moltes sospites. Esther Schapira posa en dubte el que realment va passar.

21.25 h Inside Nature’s Giants: Whale, Anglaterra, 48’, 2009, TV-específic, Channel 4 Presenta: Mati Delgado L’equip dissecciona una balena encallada en la costa d’Irlanda. L’anatomista de balenes Joy Reidenberg vola des de Nova York per evitar que l’animal exploti i quedin totes les restes disseminades a la platja. El científic veterinari Mark Evans l’ajuda a investigar per què va morir i explora la seva extraordinària anatomia.