MINIPUT 2018 (24 Mostra de TV de Qualitat)_programa CAT

Page 1


ENTRADA GRATUÏTA INSCRIPCIÓ ON-LINE: WWW.MINIPUT.CAT

FACEBOOK.COM/MINIPUT @MINIPUTBCN #MINIPUT2018

Tots els programes s’emetran en V.O. subtitulada a l’anglès

10.00h PRESENTACIÓ DE L’ACTE

Ingrid Guardiola (coordinadora del MINIPUT), Francesc Escribano (coordinador d’INPUT).

10.15h GROTESCO (Suècia, 30’, Comèdia política, SVT) Presenta: Àngel Leiro (realitzador). Amb la presència de Michael Lindgren (director). El 2015 Europa va veure una enorme afluència de refugiats com a conseqüència de la guerra a Síria i d’altres conflictes. Els refugiats venien de Turquia a Grècia, amb vaixell, desplaçant-se a peu, per carreteres i amb tren cap als països més rics i oberts del continent. La gran afluència de refugiats va crear molta tensió en les societats europees, reforçant l’opinió populista nacionalista, però també va mobilitzar la societat civil en moviments solidaris d’ajuda i de suport. El grup suec de comèdia Grotesco ha creat un breu musical sobre aquest període, des de la perspectiva de la política i l’opinió pública sueca. Grotesco va ser escollit com el millor programa d’humor polític produït a Suècia el 2017. El programa aborda la qüestió dels vols massius de Síria el 2015 i com Suècia i els altres països europeus ho van gestionar. Pot l’humor, sota la façana del musical, abordar un tema tan seriós? Aquest és el primer capítol d’una sèrie de vuit parts, que tracta diversos temes relacionats amb la societat sueca.

11.00h OLD PEOPLE’S HOME FOR 4 YEAR OLDS (Anglaterra, 50’, Infotainment, Channel 4) Presenta: Laia Servera (directora d’Info K, TV3). Amb la presència de Murray Boland, director Creatiu de CPL Productions. Aquest format aborda una de les qüestions més urgents de la societat. L’aïllament social és un dels majors problemes als que s’enfronten les persones grans. Aquesta solitud, combinada amb l’avorriment i la inactivitat, té un impacte severament negatiu en la seva salut, benestar i esperança de vida. Si els nens de 4 anys i els ancians de 84 anys treballen i juguen junts, millorarà la salut i la felicitat d’aquests? Deu preescolars reben onze pensionistes a la seva classe al llarg de sis setmanes per intentar millorar dramàticament la salut i el benestar de les comunitats jubilades. Els voluntaris comparteixen activitats diàries dissenyades per un equip d’experts que mesuren i analitzen el progrés físic i mental de la gent gran. Els resultats al final de l’experiment són extraordinaris, amb canvis significatius en el benestar físic, social i emocional dels més vells.

12.10h TOKYO BLACK HOLE (Japó, 50’, Documental, NHK) Presenta: Endika Rey (Tecnocampus Mataró). Tòquio és coneguda com una de les ciutats més ordenades del món, però fa 72 anys, quan la Segona Guerra Mundial acabava de finalitzar, era un lloc sense llei on la gent es movia per la necessitat. Per veure què passava a

Tòquio els dotze mesos següents del final de la guerra, la NHK va analitzar més de 100.000 pàgines de documents desclassificats de la CIA i va estudiar dotzenes d’hores d’imatges de particulars descobertes recentment i d’altres gravades per l’ocupació nord-americana. En aquest documental un jove japonès del segle XXI, Takeshi, viatja al Tòquio de 1945. Les punteres tècniques de composició de vídeo situen a l’actor dins de les imatges en pel·lícules antigues, donant als espectadors una experiència immersiva. Prima el mercat negre que havia sorgit a la ciutat en ruïnes, la gent es submergeix en negocis il·lícits per sobreviure, moltes dones solament poden alimentar les seves famílies treballant com a prostitutes, els homes treballen per bandes de Yakuza... mentre un centenar de persones moren de fam cada mes. En paral·lel, les famílies de les forces d’ocupació viuen de luxe. La pel·lícula revela com les persones desesperades d’una ciutat en ruïnes van posar els fonaments de la capital japonesa d’avui.

13.10h OUTPUT FOR INPUT (60’-70’) Introdueix: Francesc Escribano (Minoria Absoluta). Selecció i presentació de Stefano Semeria, cap del Departament d’Audiències Joves de la SRF (Suïssa). Hi ha programes televisius que mereixen ser descoberts, alguns són pioners en els seus formats, d’altres en idees, temes o innovacions tecnològiques, mentre que d’altres desapareixeran ràpidament. Stefano Semeria presenta la seva personal selecció basada en l’excel·lència creativa o de continguts, les seves visions estratègiques o la seva varietat programàtica. Es tracta d’una ocasió única per veure programes inspiradors que sorprendran al públic del MINIPUT.

14.20h NATIONAL BIRD (Estats Units, 92’, Documental, PBS) Presenta: Joan Úbeda (Mediapro). Gràcies a Wikileaks (2006) i després de Snowden (2013) i Manning (2010), tots ens hem familiaritzat amb el terme whistleblowers (alertadors); es tracta de persones que treballen en sectors privats, però sobre tot públics, que alerten sobre accions fraudulentes. En aquest documental produït pels influents Errol Morris i Wim Wenders, tres denunciants trenquen el silenci al voltant de la secreta guerra de drones nord-americana. Amb el pes de la culpa per haver participat en l’assassinat de persones anònimes en països estrangers, dues dones valentes i un analista retirat que connecta amb un antic analista de la NSA (Agència de Seguretat Nacional), decideixen arriscar les conseqüències i parlar.

16.00h GONE MOM (Corea del Sud, 42’, Reality, EBS) Presenta: Mercè Oliva (UPF). De vegades ser mare és una tasca impossible: treballs incessants, marits despreocupats, cura dels nens en les diferents fases, estrès laboral i molt més. Les mares són filles precioses, amigues lleials, sòcies de confiança i somiadores, però sovint els membres de la família ho obliden. Gone Mom ofereix llibertat a aquestes mares. Es tracta d’un docu-reality que mostra a

Organitzen:

Col·laboren:

Amb el suport de:

una mare que gaudeix d’un moment de la seva vida mentre els membres de la família intenten sobreviure durant la seva absència. El programa ofereix 1.000 dòlars a una mare anònima perquè s’escapi de casa i se’ls gasti en allò que més desitja. En aquest episodi, Jung Eun Joo, mare de quatre fills, està sobrecarregada amb les tasques domèstiques i el seu marit, Kang Gun Il, és més un nen que un pare. La senyora Jung escapa mentre van a un càmping familiar. L’espectador observa tot el procés a través d’un equip de gravació i de càmeres ocultes. En un plató de televisió, la família i els amfitrions del programa comenten tot el que va passar durant aquells surrealistes dies.

17.00h HUMAN SMUGGLERS (Dinamarca, 59’, Documental, DR) Presenten: Matilde Delgado i Elisabet Cabeza (UAB). Amb la presència de Poul-Erik Heilbuth (director). Per primera vegada, els contrabandistes de persones humanes revelen els secrets del seu comerç. El documental ofereix una imatge real i única, des de dins, d’una indústria que ha generat milions a partir de traficar amb immigrants a Europa. Quan els polítics europeus prometen posar fi a l’afluència il·lícita i no controlada d’immigrants, al que s’enfronten és a aquestes màfies. El documental mostra com opera una de les agències de viatges més grans del contraban humà mundial. Oferir acords de viatge a mida per a particulars i grups segons el seu potencial financer o produir documents falsos, treballar junts, competir, establir xarxes i barrejar-se com en altres indústries, només que aquí es fa sota la pressió de ser un negoci il·legal.

18.20h PRIMARY HELL (Països Baixos, 25’, Sèrie de comèdia, Avrotros) Presenta: Francesc Escribano (Minoria Absoluta). Aquesta comèdia seriada posa l’èmfasi en la dinàmica dels pares i professors i la batalla que duen a terme a l’escola primària, un escenari ben conegut i molt familiar, però també un món absurd. L’escola primària és una mini-societat excepcional amb les seves pròpies regles, de vegades ben estranyes. La Hannah, recentment divorciada, i la seva filla Floor arriben a una nova escola on es veuran arrossegades al frenesí de la política de l’escola. No hi ha cursos d’integració, així que, a base de prova i error, Hannah intenta dominar les lleis no escrites d’aquest nou espai tan important per a la seva nova vida.

19.00h TAGGEDFILM.NL (Països Baixos, 12’, Drama, NPO 3Lab) Presenta: Miquel Garcia (TV3). Es tracta d’un curtmetratge sobre la dolça intimitat i el poder destructiu dels mitjans de comunicació social, a través de la pantalla d’un telèfon intel·ligent. #tagged és la història d’Elise, una noia de 14 anys i el seu telèfon mòbil. Veiem com el contingut que publica en diferents gestos de mitjans socials se li escapa del seu control. El seu telèfon passa de ser el seu millor amic al seu pitjor enemic. A través del format de «televisió vertical», veiem 24 hores de la seva vida només a través del seu telèfon intel·ligent.

19.15h GIVE US A BREAK! (Japó, 49’, Entertainment show, NHK) Presenta: Montse Armengou (directora de Sense Ficció, TV3). Aquest spin-off de The Barrier Free Variety Show (que es va poder veure al MINIPUT), va més enllà del seu predecessor. Es tracta d’una forma d’entreteniment lliure de barreres en què 100 persones amb discapacitat participen en una discussió honesta i animada amb gent coneguda de la televisió japonesa. La primera edició es va emetre al desembre de 2016. Aquesta segona edició demana a la gent què creuen que han de fer en determinades situacions que involucren persones amb discapacitat. La discussió pren la forma d’un qüestionari, sovint humorístic, en què els convidats responen a les preguntes amb més o menys èxit. L’equip de producció està format per una mescla de persones amb discapacitat i sense discapacitat, cosa que dota al programa d’un gran realisme i honestedat. En el període previ als Jocs paralímpics de Tòquio de 2020, l’espectacle desperta la consciència i anima als espectadors a intentar construir un futur lliure de barreres.

20.15h TELEVISIÓ Z: TORNEN LES JOVES AUDIÈNCIES?

Introducció: Ingrid Guardiola (coordinadora del MINIPUT). Presenta i modera: Judith Colell (Universitat Ramon LlullBlanquerna). Convidats: David Barragan (director de Del twist al tuit), Ernest José Sorrentino (subdirector de continguts d’À Punt), Joan Carles Martorell (director d’IB3), Joan Porcel (director de Samantha Hudson), Aida Torrent i Albert Baquero (directora i productor d’Oh My Goig), Sergi Vicente (director de betevé), Daniel Madjody i Alicia Álvarez (productora de El Bloque). A partir dels projectes: DEL TWIST AL TUIT (À Punt TV, València): Les tensions generacionals ja no són el que eren. SAMANTHA HUDSON (IB3, Mallorca): La narrativa documental de la generació Z, transmèdia i ficcions dirigides a un públic jove que no paren de triomfar. OH MY GOIG (betevé, Barcelona): Educació sexual en un format que desborda la televisió per anar a les aules i se’n va dels tòpics, també en matèria de gènere televisiu. EL BLOQUE (Internet): La Edad de Oro d’una nova generació on l’avantguarda musical es dissemina a internet com a mitjà.